Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Wél uitfans in Istanbul: ‘Nederland moet dit derdewereldsysteem negeren’

Laatste update:

De transferperiode zit erop. Desondanks valt er nog altijd iedere dag te lezen over transfers, zaakwaarnemers, commissies, salarissen, transfersommen en clausules en daarom duikt Voetbalzone de komende weken in de wereld van het voetbalrecht. Hoe zien contracten van voetballers eruit? Hoe werken clausules? En: waarin verschilt het Nederlandse voetbalrecht met het internationale? In aflevering III, daags voor De Klassieker en het duel tussen Galatasaray en Fenerbahçe: de omstreden manier waarop Turkije supportersgeweld probeert in te dammen.

Door Dominic Mostert

Iets meer dan een jaar geleden maakte Istanbul een einde aan vijf jaar zonder uitsupporters in derby's tussen Galatasaray, Fenerbahçe en Besiktas. De timing was niet toevallig: twee maanden daarvoor was de staatsgreep in Turkije mislukt. Met het opheffen van het verbod hoopte het land de verbondenheid van het volk te stimuleren in de nasleep van de gepoogde coup. Bovendien was de tijd rijp, zo vond Istanbul. Het regiobestuur claimde dat de ongeregeldheden zijn afgenomen sinds de introductie van een omstreden elektronisch systeem genaamd Passolig in het seizoen 2014/15.

Dat systeem is een initiatief van de Aktif Bank en houdt in dat voetbalfans een creditcard bij de bank moeten aanschaffen. Alleen daarmee kunnen ze wedstrijdkaartjes kopen. Ze moeten daarvoor een persoonlijke foto afstaan en verregaande informatie over zichzelf verstrekken, zoals hun verblijfplaats, beroep en burgerlijke staat. Bovendien zijn in elk stadion in de hoogste Turkse divisies moderne camera's geïnstalleerd en is er gezichtsherkenningssoftware bij de toegangspoorten. Het resultaat: boze supporters en een veel lagere bezettingsgraad in de stadions.

Al na enkele weken oordeelde de consumentenrechtbank in Turkije dat Passolig een inbreuk vormde op de rechten van consumenten. Het systeem moest worden afgeschaft, maar de Turkse voetbalbond (TFF) noemde dat besluit onmogelijk door te voeren. Individuele supporters dienden vervolgens, gesteund door advocaten van supportersgroep Taraf-Der, klachten in bij de Turkse variant van het Commissariaat voor de Media. Dat besloot om reclame voor Passolig te verbieden, want die zou misleidend zijn. Ondertussen sloegen supportersgroepen als Taraf-Der en THD de handen ineen: ze zouden het Passolig-systeem boycotten en riepen andere fans op om hetzelfde te doen.

Supporters van de Turkse topclubs demonstreerden in 2014 gezamenlijk tegen Passolig.

Het werkte. Als gevolg van de oproep, maar ook door de nieuwe bureaucratische obstakels van het verkrijgen van tickets, daalde het aantal fans met rasse schreden in het seizoen 2014/15. Gemiddeld zaten vijftig procent minder supporters op de tribune bij de Süper Lig-clubs, en sommige clubs moesten zelfs een afname van negentig procent accepteren. Weinigen waren blij met Passolig, dat bovendien werd gezien als een middel voor president Recep Tayyip Erdogan om zijn machtspositie te verbeteren. De Aktif Bank was gloednieuw bij de invoering van het Passolig-systeem, en het moederbedrijf van de bank wordt gerund door de schoonzoon van de president. De bank stelde zich ten doel om ruim een miljoen kaartjes te verkopen in het eerste jaar, maar dat lukte pas na twee seizoenen.

Ülker, een belangrijke sponsor van Fenerbahçe, Galatasaray en de TFF, zegde door de afgenomen populariteit zelfs het sponsorschap op. De critici werden gesterkt in hun afkeer van het systeem toen persoonlijke data van alle kaarthouders plots openbaar beschikbaar was door een ict-blunder van Passolig. Dat gebeurde op 2 november 2014, vlak voor de wedstrijd tussen Besiktas en Fenerbahçe. Een jaar later beloofden oppositiepartijen CHP en HDP rond de landelijke verkiezingen om het Passolig-systeem af te schaffen: de eerste keer dat zo'n thema een podium kreeg in verkiezingsretoriek van partijen.

Het Constitutioneel Hof oordeelde in december 2015 grotendeels in het voordeel van de criticasters. De TFF en voetbalclubs konden volgens de uitspraak de verkoop van kaartjes niet uitbesteden aan derde partijen. Ook persoonlijke informatie van supporters mocht niet meer gedeeld worden met andere partijen. Net als voor de invoering van Passolig waren de voetbalbond en de clubs dus verantwoordelijk voor de ticketverkoop - volgens advocaten van supportersgroepen betekende dat het einde van Passolig. Een grote overwinning, zo leek het; in Italië (tessera del tifoso) en Polen (karta kibica) is het nog niet gelukt om zulke systemen omver te werpen. Maar ook in Turkije volgde een tegenslag, toen de consumentenrechtbank zich er in maart 2016 nog eens over boog.

Passolig mocht blijven functioneren. Informatie over supporters mocht niet met derde partijen gedeeld worden, oordeelde ook de consumentenrechtbank, maar het verschil zit 'm in de interpretatie van 'derde partij'. Volgens de uitspraak is de Aktif Bank zelf géén derde partij, als het bedrijf achter de grote database van persoonsgegevens. Tegen die uitspraak is weer beroep aangetekend door Taraf-Der, en dus is de soap nog lang niet voorbij. "Door de rechtsgang werd het systeem kortstondig stopgezet, maar de Turkse bond kan het systeem inmiddels weer doorzetten. De clubs zijn te angstig om zich uit te spreken tegen dit systeem, dat wordt gesteund door de regering", vertelt sportjournalist Alp Çolak in gesprek met Voetbalzone.

"Het Passolig-systeem kan niet worden gezien als een succes. Het idee was dat individuen ter verantwoording konden worden geroepen, maar clubs worden nog altijd beboet en bestraft als instituten", vervolgt Çolak. "Stel dat je gasten hebt uit het buitenland, met wie je eenmalig naar een voetbalwedstrijd wilt. Of stel dat iemand niet zo'n voetballiefhebber is, maar het één keer een kans wil geven. Dan zijn die personen verplicht om meteen al hun persoonlijke informatie af te staan om een ticket te kunnen kopen."

Zondagavond treden Galatasaray en Fenerbahçe tegen elkaar aan, mét uitsupporters dus. Ondertussen mogen supporters van Ajax en Feyenoord al acht jaar niet naar onderlinge uitwedstrijden. "Maar dat er uitsupporters worden toegelaten, komt niet door Passolig. De 'grote drie' wilden het niet, maar uiteindelijk was het woord aan het regiobestuur." Volgens Çolak is het systeem er niet in geslaagd om chaos en geweld in Turkije te voorkomen. "Het systeem voorkomt wel dat nieuwe mensen interesse in voetbal ontwikkelen. Dus nee, ik zou deze derdewereldachtige inbreuk op de mensenrechten aan geen enkel land aanraden, ook niet aan Nederland. Als je wilt opbloeien als voetballand, moet je dit systeem negeren."

Zie jij voordelen in het Passolig-systeem in Turkije?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Fijn dat vzone Erdogan weer onterecht beschuldigd. Gelukkig is vzone alleen maar een voetbal platform...

21 oktober 2017 om 10:16

Huh dit artikel gaat toch niet over Erdogan. Alleen datzn schoonzoon dat bedrijf runt. Dat is vast op te zoeken.

Is dit wel gewoon een fijn systeem dan? Ik kende het niet. Wel interessant opzich.

21 oktober 2017 om 10:27

Nee,het slaat nergens op.

Een voorbeeld: Er is een gek die een fles of wat dan ook het veld in gooit, en de club krijgt tientallen duizenden euro's geldstraf. Bovendien wordt soms dan ook dat hele vak voor de volgende thuiswedstrijd leeggelaten.
Snap dus niet wat voor effect dit heeft.

21 oktober 2017 om 16:54

Daarmee proberen ze een soort sociale druk te creëren waardoor mensen die "gekken" zelf aanpakken.

In een ideale wereld spraken mensen de gekken aan. Echter in deze angstige wereld zal niemand een doorgedraaid iemand aanspreken als hij zich antisociaal gedraagd.

21 oktober 2017 om 23:05

@migi84,

Chanturia heeft het hieronder opgezegd en geeft aan dat het niet het geval is. Ik citeer even zijn reactie:
"volgens wat onderzoek werkt die schoonzoon (albayrak) daar sinds 2013 niet meer.
In een Turks artikel; ''2013 yılının sonunda özel sektörden ayrılarak Sabah Gazetesinde köşe yazarı olarak görev alan Albayrak''.
In een engelstalig artikel; ''albayrak was until late 2013 the chief executive of the Calik Holding conglomerate but has more recently been writing economic commentaries in pro-government newspapers.''.

Dit systeem is dus ingevoerd nadat hij de bank verlaten heeft.
Kortom, het komt er dus op neer dat hij daar wel gewerkt heeft, maar nu actief is bij de AK partij met een ministerspost. Lijkt me moeilijk om dan een bank te runnen, alhoewel hij natuurlijk wel nog connecties of belangen kan hebben."

Jammer dat je het zelf dan weer moet hebben over Erdodrones hieronder.
Het is toch gewoon een feit, gezien de strekking van ook Chanturia's onderzoek, dat dit nieuws niet is gebaseerd op de feiten en dat er klaarblijkelijk een onterechte link wordt gelegd tussen een volgens de geïnterviewde "derdewereldsysteem" en "machtsmisbruik" en Erdogan aan de andere kant.

Dan is er toch daadwerkelijk sprake van het in zwart maken van Erdogan, zonder legitieme reden (in dit geval) en dat is toch precies waar sommigen zich erover beklagen. Namelijk dat het een niet over voetbal gaat en twee, hiermee weer valse beschuldigingen worden gemaakt in de wetenschap: er blijft toch wel iets kleven.

21 oktober 2017 om 23:05

Edit: dubbele reactie, mag weg.

22 oktober 2017 om 00:44

Dat er veel mensen blind Erdogan verdedigen bij alles trek ik niet in hoor. Heb het meegemaakt tijdens dat gezeik rondom het referendum. Dat is blind fanatisme, dat kan je niet ontkennen.

22 oktober 2017 om 01:03

Ik ontken of beaam helemaal niets, maar nu zeg je alweer totaal iets anders dan je eerst zei.
Ik ben niet 'blind fanatiek' en ik kan hem ook best wel verdedigen. Wat is dus je punt? Dat ik hier nu niet meer thuis hoor? Dat ik niet beschaafd ben of verkeerde normen heb? Dat ik terug moet naar Turkije?

Want die ken ik allemaal al en geen van die gaan voor mij op. Dat wij van mening verschillen, wil niet betekenen dat ik de discussie niet met je aan ga.

Ik ben het pertinent oneens met de media in onze westerse maatschappij, die een hetze aan het voeren is tegenover alles dat gebeurt in Turkije, behalve als het de oppositie betreft. Ik beweer niet dat Erdogan alles goed doet of dat hij ook voor eeuwig moet aanblijven, maar precies dit artikel, is een bewijs dat de media niet helemaal rein handelt in deze situatie.

En dat noemen we laster, is het niet?

22 oktober 2017 om 06:20

Huh nee ik heb het niet over jou en niemand moet terug. Wsl ben je ook gewoon een Nederlander dus geen idee waar je terug naartoe moet.

En in dit geval heb je ook gelijk.

21 oktober 2017 om 10:25

Nou ja erdogan is zeker geen lieverdje hoor en ja hij heeft alles in handen door middel van zijn mannetjes overal te plaatsen en een functie te geven maar goed. Ieder zen mening toch.

21 oktober 2017 om 10:48

Erdogan doet waar hij Gülen van beschuldigd, overal mannetjes neer zetten.

21 oktober 2017 om 11:07

Tja zo draait het he, al van de griekse en romeinse tijd. Stel je voor dat jij alle macht heb dan ga je ook de famillie of mensen die je kent een functie geven zo draait het overal en tis altijd zo geweest. Let op ik praat het niet goed maar tis gewoon altijd hetzelfde gesjoemel.

21 oktober 2017 om 11:20

En daarom moet macht beperkt blijven of worden. Niet zoals onze vriend Erdogan wil, uitbreiden.

21 oktober 2017 om 17:30

On topic: De relatie is 1 op 1 te leggen. De familie erdogan is hier absoluut bij betrokken. Dus er wordt helemaal niemand onterecht beschuldigd. Offtopic: Misschien moet je je een keer beter verdiepen in wat er echt gaande is ipv de turkse staats tv te volgen. Erdogan wil maar 1 ding en dat is de volgende Sultan worden en als je voor de republiek Turkije bent, dan ben je hier op tegen. Of ben je vergeten hoe de turkse republiek is ontstaan.

21 oktober 2017 om 17:42

Mooie reactie kerel 😎. Jij begrijpt het.

22 oktober 2017 om 01:11

Fijn dat wij in Nederland advies krijgen van Turken over mensenrechten. Zie de laatste zin. Lachwekkend is niet eens het woord. Maar we hebben gekkere dingen gehoord van Erdogan, die ons Nazi's noemde en ons beschuldigde van massamoord op 8000 Bosnische moslims in Srebenica. Sowieso is het een eng systeem dat je privacy volkomen afneemt; het is ook niet heel toevallig dat het uit de koker van de familie Erdogan komt. De vrijheid van de Turkse burger wordt hierdoor verder ingeperkt. Dominic Mostert is sowieso een beetje mal dat hij Turkije als voorbeeld neemt, ookal denk hij waarschijnlijk per abuis dat het over voetbal gaat. Zo lang de onderdrukkende, ondemocratische AK partij daar aan de macht is, moeten we 0,0 adviezen aannemen uit dat land. Ookal is de schrijver vol goede bedoelingen. Als het zo moet, dan maar geen publiek bij de Klassieker. Overigens hebben we voldoende middelen tot onze beschikking om het goed te laten verlopen en wil de gemeente Amsterdam al jarenlang meewerken.

Als dit de oplossing is, ga ik nooit meer naar voetbal.

Hetzelfde geldt overigens voor jouw rare opmerking @cimbomuslera. Erdogan is een autocraat en een geschiedvervalser, die jouw verdediging niet nodig heeft en niet verdient.

Als laatste wil ik melden dat ik voor het referendum over die in mijn ogen onrechtmatige sleepwet die de vorige regering, 2e en 1e kamer er hier sneaky doorheen hebben gesluisd heb getekend. We moeten heel snel zorgen dat we die enge wet de kop indrukken.

Elke supporter daar weet ook dat ze minimaal een wapenstok in hun nek krijgen bij ongeregeldheden.

Vzone is net als nu..nl geen neutrale nieuws meer maar politieke gedachtes ... jammer dat we voetbal nieuws nu ook al bederven.

21 oktober 2017 om 20:22

Dat ben ik niet met je eens. Dat dit wederom een negatief bericht is over Turkije en Ergogans reikwijdte van zijn politieke tentakels kan ik inkomen. Zeker wanneer je iets hebt met het land zelf. Maar op de manier hoe daar met mensen worden omgegaan en de intellectuele mensen ( die juist heel belangrijk zijn voor het land en tegenspraak hebben en kritisch ‘ durven te’ zijn in het Turkije heden ten daags) want het merendeel ziet niet wat er gaande is. .. dit is juist een mooi stuk want het voetbal wordt hier dus gebruikt voor politieke controle over de rug van de bevolking.

21 oktober 2017 om 21:20

Juist mensen die van een land houden hebben de verplichting om kritisch te zijn jegens iedere zittende regering. Die reflex dat iedereen die kritiek heeft op Erdogan als landverrader wordt weggezet is een vorm van landverraad.

Heel dat Turkije Is onder dictatuur van meneertje Erdogan
Logisch dat hij zijn monopoly ook misbruikt over de rug van de normale voetbalsupporter
Niks mis mee als je Erdogan heet
Hij is democratisch gekozen door het volk dus niks aan de hand🤧

Sinds wanneer wordt VZ ook gebruikt voor propaganda??? Dacht dat we hier voetbalnieuws en randzaken konden lezen. Wanneer stoppen jullie nou eens om Turkije zwart te maken?? VZ, houd je AUB bezig met je kernactiviteit, ons informeren over voetbalnieuws....

21 oktober 2017 om 12:23

Dit artikel bevat gewoon relevante informatie over de voetballerij, precies wat Voetbalzone altijd plaatst op hun site. Je commentaar slaat dus nergens op. Ga je onnozele gezwam ergens andere prediken alsjeblieft of geef je mening over het artikel. Zal ik ook doen, wat een inbreuk op je privacy dat Turkse systeem, absoluut niet hier invoeren. Hier zullen de stadions ook maar slecht gevuld blijven worden.

21 oktober 2017 om 12:32

Zou je uit kunnen leggen waar het voor jou richting propaganda en turkije zwart maken gaat? Kan ik oordelen of je gewoon niet zo slim bent, of hele rare ideen er op na houd.

Verder goed stuk. Ik heb wel eens gedacht dat zo'n systeem goed zou zijn in nl, maar blijkbaar is dat toch moeilijk.

21 oktober 2017 om 14:41

Zolang jij de Turkse vlag naast je naam mag gebruiken mogen wij in Nederland schrijven, spreken en doen wat we willen over Turkije en de discutabele (voetbal)praktijken.

21 oktober 2017 om 17:11

Myvision, nu ga je wel echt over een grens. Je gaat niet iemand beledigen met woorden als "doen wat we willen over Turkije". Enorm respectloos naar Turkije toe en tegen veel Turkse fans op Voetbalzone.Overigens ben ik het niet helemaal eens met wat Ultraslan38 zegt maar dat is weer wat anders.
On: Wat een onzin regeling, dacht er nog over na om ooit zelf tickets voor deze fantastische kraker te halen, maar nu ik dit zo hoor wacht ik daar wel even mee.

21 oktober 2017 om 17:49

Ik ga over een grens?? En waar is precies de belediging? Door aan te duiden dat wij hier in (wel) een vrij land leven? Niemand gaat mij maar ook de redactie van Voetbalzone vertellen wat er over Turkije geschreven wordt. Persvrijheid is onderdeel van de vrijheid van meningsuiting. In Nederland is de persvrijheid vastgelegd in de Grondwet. Iedereen mag zeggen en schrijven wat hij wil. In kranten en tijdschriften, maar ook via radio, televisie internet en sociale media.

In verschillende landen wordt de vrijheid van meningsuiting bedreigd, waaronder jawel, Turkije. Het aantal journalisten dat vastzit door hun beroep is de laatste jaren enorm toegenomen. De Nederlandse overheid steunt de onafhankelijke positie van journalisten en mediaorganisaties. Zo is Nederland medeoprichter van de Freedom Online Coalition (foc). Dit is een groep van 24 landen die zich inzet voor mensenrechten op internet.

Nederland staat met Finland, Ijsland en Ierland op nummer 1(!!) in de wereldwijde rangschikking naar persvrijheid. Turkije op nummer 98, na Ivoorkust. Turkije heeft nog veel te leren, waaronder het bevorderen van vrijheid van meningsuiting.

Dus ga ergens anders je frustratie op botvieren, want als er iemand nu respectloos reageert ben jij het Balo_sneijder.

21 oktober 2017 om 18:27

Ik zou heel even op je toon letten waarmee je typt, want de frustratie spat ervan af.

Laten we beginnen met een lesje begrijpend lezen, ik heb niks over de persvrijheid in Turkije geschreven, noch mij op een andere manier over dat onderwerp op Voetbalzone geuit, dus zijn je opmerkingen daarover nogal onnodig. Overigens hoef je mij de grondwet niet uit te leggen, die ken ik al goed genoeg. Toch bedankt voor je moeite.

Voor de rest heb ik gezegd dat je een grens overgaat door te zeggen dat je alles tegen Turkije kan DOEN, en niet zeggen.

Kortom, groep 4 afmaken en dan spreken we weer!

21 oktober 2017 om 18:27

Ik zou heel even op je toon letten waarmee je typt, want de frustratie spat ervan af.

Laten we beginnen met een lesje begrijpend lezen, ik heb niks over de persvrijheid in Turkije geschreven, noch mij op een andere manier over dat onderwerp op Voetbalzone geuit, dus zijn je opmerkingen daarover nogal onnodig. Overigens hoef je mij de grondwet niet uit te leggen, die ken ik al goed genoeg. Toch bedankt voor je moeite.

Voor de rest heb ik gezegd dat je een grens overgaat door te zeggen dat je alles tegen Turkije kan DOEN, en niet zeggen.

Kortom, groep 4 afmaken en dan spreken we weer!

21 oktober 2017 om 18:27

Ik zou heel even op je toon letten waarmee je typt, want de frustratie spat ervan af.

Laten we beginnen met een lesje begrijpend lezen, ik heb niks over de persvrijheid in Turkije geschreven, noch mij op een andere manier over dat onderwerp op Voetbalzone geuit, dus zijn je opmerkingen daarover nogal onnodig. Overigens hoef je mij de grondwet niet uit te leggen, die ken ik al goed genoeg. Toch bedankt voor je moeite.

Voor de rest heb ik gezegd dat je een grens overgaat door te zeggen dat je alles tegen Turkije kan DOEN, en niet zeggen.

Kortom, groep 4 afmaken en dan spreken we weer!

21 oktober 2017 om 18:27

Ik zou heel even op je toon letten waarmee je typt, want de frustratie spat ervan af.

Laten we beginnen met een lesje begrijpend lezen, ik heb niks over de persvrijheid in Turkije geschreven, noch mij op een andere manier over dat onderwerp op Voetbalzone geuit, dus zijn je opmerkingen daarover nogal onnodig. Overigens hoef je mij de grondwet niet uit te leggen, die ken ik al goed genoeg. Toch bedankt voor je moeite.

Voor de rest heb ik gezegd dat je een grens overgaat door te zeggen dat je alles tegen Turkije kan DOEN, en niet zeggen.

Kortom, groep 4 afmaken en dan spreken we weer!

21 oktober 2017 om 18:27

Ik zou heel even op je toon letten waarmee je typt, want de frustratie spat ervan af.

Laten we beginnen met een lesje begrijpend lezen, ik heb niks over de persvrijheid in Turkije geschreven, noch mij op een andere manier over dat onderwerp op Voetbalzone geuit, dus zijn je opmerkingen daarover nogal onnodig. Overigens hoef je mij de grondwet niet uit te leggen, die ken ik al goed genoeg. Toch bedankt voor je moeite.

Voor de rest heb ik gezegd dat je een grens overgaat door te zeggen dat je alles tegen Turkije kan DOEN, en niet zeggen.

Kortom, groep 4 afmaken en dan spreken we weer!

21 oktober 2017 om 18:27

Ik zou heel even op je toon letten waarmee je typt, want de frustratie spat ervan af.

Laten we beginnen met een lesje begrijpend lezen, ik heb niks over de persvrijheid in Turkije geschreven, noch mij op een andere manier over dat onderwerp op Voetbalzone geuit, dus zijn je opmerkingen daarover nogal onnodig. Overigens hoef je mij de grondwet niet uit te leggen, die ken ik al goed genoeg. Toch bedankt voor je moeite.

Voor de rest heb ik gezegd dat je een grens overgaat door te zeggen dat je alles tegen Turkije kan DOEN, en niet zeggen.

Kortom, groep 4 afmaken en dan spreken we weer!

21 oktober 2017 om 20:28

Jij gaat een grens over door te pogen myvision zwart te maken. Ga weg met je misplaatste verontwaardiging.

21 oktober 2017 om 21:10

Ik verwoord alleen maar het geen wat ik zie gebeuren, en geef daar een mijn mening bij. Als iemand daardoor "zwart" wordt gemaakt dan is dat niet mijn fout. Fijne avond!

21 oktober 2017 om 18:26

Blijft toch raar dat juist de geïndoctrineerde Erdodrones dan beginnen over propaganda. Totaal eigen meningloos de grote leider verdedigen.

21 oktober 2017 om 20:25

Het gaat toch over voetbal ? Puik stuk goos ! Alleen jij bent al besmet met het propoganda van meneer Erdogan middels de staats televisie. In Turkije zijn de mensen bang voor hun vrije mening te uiten. Kans is groot dat erdogans mannetjes hun oppakken of worden veraderen door Erdogan aanhangers. Gebeurt ook hier dus daar gebeurd het zeker.

21 oktober 2017 om 21:15

Dat vind ik ook, het hoort alleen maar over voetbal te gaan. Dat gebeurt echter niet. Daarover heb ik dan het één en ander te zeggen, en dan ben ik "besmet"? Wat is dit voor flauwekul, ben jij er wel helemaal bij joh?

En hoe kom je er uberhaupt bij dat ik Turks staatstelevisie zou kijken, of Turks zou zijn? Beetje een vreemde conclusie die je trekt.

Laten we het hier allemaal positief houden, en niet verder over randzaken praten. Ik sluit het hierbij af mannen(of vrouwen).

21 oktober 2017 om 21:22

Dus als je kritiek hebt op Erdogan bedrijf je propaganda? En hoe zou jij de berichtgeving van de Turkse staatsmedia de afgelopen jaren dan noemen? Evenwichtig? Laat me niet lachen.

22 oktober 2017 om 00:46

Goh, typisch dat je hier propaganda tegen Erdogan en Turkije in leest. Ik lees vooral propaganda tegen een gruwelijk systeem dat wij in Nederland hopelijk nooit in gaan voeren. Maar dat is het hele probleem met Erdogan en Turkije, ze lezen overal kritiek op hen in, ook als die er niet is...

21 oktober 2017 om 12:53

Er is maar één persoon die Turkije zwart maakt en dat is degene die zonder proces leraren, ambtenaren en kritische journalisten opsluit! Ik heb heel veel respect voor iedereen in Turkije die zich hiertegen (zonder geweld) verzetten.

Fijn dat hier aandacht aan wordt geschonken. In tegenstelling tot vele andere Turkse voetballiefhebbers vind ik het juist geen probleem dat Erdogan wordt genoemd, het blijft een feit dat hij nauw betrokken is met het Passolig-systeem. Ik zou een aantal jaar geleden voor het eerst in mijn leven naar de derby tussen Gala en Fener gaan, maar door de administratieve complexiteit lukte het alsmaar niet om in het buitenland een Passolig te bemachtigen. De harde kern van de Grote 3 is nog steeds niet tevreden met de huidige gang van zaken, maar na een jaar boycotten willen zij vanzelfsprekend ook gewoon weer hun geliefde club steunen. Het einde is nog niet in zicht omtrent deze kwestie, nog lang niet.

21 oktober 2017 om 13:47

welke administratieve complexiteit? ik heb ook een passolig enige wat ik moest doen is me t.c kimlik nummer (sofinummer), een foto en bankgegevens doorgeven en ik kreeg me e-card.

21 oktober 2017 om 14:24

Ik was van plan om het eerste jaar van de invoering van Passolig te gaan, toen had je ook alleen maar je genoemde gegevens nodig. Maar mede door de gare service van de site, en doordat niemand in de omgeving het ook probeerde, kon ik helaas niks doen. Ze konden veel betere service aanbieden jegens mensen in het buitenland.

Dit systeem hebben de Turkse supporters aan zichzelf te danken en dat weten ze zelf ook. voor de passo-lig systeem, was er alleen mr geweld (en dat is nog zacht uitgedrukt) tussen de supporters en kon iedereen in het stadion flikken wat hij/zij wou. met dit nieuwe systeem kunnen ze iedereen die wat flikt gelijk terugvinden en opzoeken. en dat vinden de supporters natuurlijk niet leuk want ze kunnen niet normaal naar een wedstrijd kijken in Turkije. waardoor er op het begin met de nieuwe systeem bijna geen supporters meer naar de wedstrijden gingen. maar gelukkig neemt het aantal supporters die naar de stadion gaan na 3 jaar lege stadions weer een beetje toe.

en het stukje over erdogan is puur propaganda van vz.

21 oktober 2017 om 17:08

Ik denk dat inderdaad alles wat nu ingevoerd is de consequentie is van de acties die zogenaamde fans flikte en dit systeem dus goed werkt! Over het stukje wat propaganda zou zijn, klopt het wat VZ schrijft hier of niet? Ik persoonlijk weet het niet, maar mocht dit kloppen wat is dan het probleem dat dit vernoemd wordt?

21 oktober 2017 om 18:45

Het enige dat gezegd wordt is dat z'n schoonzoon die bank leidt. Is dat niet waar?

21 oktober 2017 om 19:45

Volgens wat onderzoek werkt die schoonzoon (albayrak) daar sinds 2013 niet meer.
In een Turks artikel; ''2013 yılının sonunda özel sektörden ayrılarak Sabah Gazetesinde köşe yazarı olarak görev alan Albayrak''.
In een engelstalig artikel; ''albayrak was until late 2013 the chief executive of the Calik Holding conglomerate but has more recently been writing economic commentaries in pro-government newspapers.''.

Dit systeem is dus ingevoerd nadat hij de bank verlaten heeft.
Kortom, het komt er dus op neer dat hij daar wel gewerkt heeft, maar nu actief is bij de AK partij met een ministerspost. Lijkt me moeilijk om dan een bank te runnen, alhoewel hij natuurlijk wel nog connecties of belangen kan hebben.

21 oktober 2017 om 20:28

Ach misschien hebben de fans de mogelijkheid gecreeed maar Erdogan maakt hier gretig gebruik van over het volk dat het blijkbaar niet door heeft Erdogan hier alleen maar baat bij heeft.

Ben alles behalve fam van de passolig en Edogan maar als je de geschiedenis van Turkse fans kent, dan zou het wel toepasselijk moeten zijn. Echter is de passolig geen water dicht systeem, omdat er nog veel gebeurt zonder enige succes.

Als er een land in Europa is dat in geen geval als voorbeeld dient, is dat Turkije. Ik kan op zowel bestuurlijk als sportief niveau niets positiefs bedenken. Doodzonde voor de inwoners, die ik wel veelal sympathiek vind.

22 oktober 2017 om 00:02

Warning; long lecture .

Dat jij niets positiefs kunt bedenken ligt dan aan jouw onwetendheid... Om maar te beginnen over het feit dat Turkije veel meer economische vooruitgang boekt dan Europese ontwikkelingslanden zoals Polen en Roemenie, of dat het een hogere democratie index en betere rechten voor bijvoorbeeld homoseksuelen heeft dan europese landen zoals Rusland/Armenie, of een hogere HDI (human development index) en gdp per capita dan europese landen zoals Servie en Albanie.... en dat terwijl het land grenst aan letterlijk de meest instabiele regio van de wereld... en dus hartstikke benadeeld is ten opzichte van een land zoals NL. BLIJKBAAR zijn er dus toch dingen die er goed gaan, want opeens blijken er genoeg landen te zijn in Europa die zelfs als slechter voorbeld dienen of niet?

Maar dat zijn off-topic randzaken... ik wil jou toch ook op sportief vlak nog bijscholen... laten we eens kijken naar de club waarvan ik me een trotse supporter noem: Fenerbahce.... als ik je zou zeggen dat het één van de grootste en meest succesvolle sport clubs van de wereld is zou jij in jouw onwetendheid meteen zeggen NEE... ! maar ondertussen is Fener dit jaar nog europese kampioen in basketbal geworden, is een van de selecte clubs die een NBA team hebben verslagen op Amerikaanse boden, finalist in vrouwen basketbal, europees en wereld kampioen in vrouwen volleyball, eindrondes bereikt van CL voetbal, en halve finalist UEFA league, en zelfs europees kampioen vrouwen pingpong.... zoals je ziet is het een club actief op vele vlakken... ik zag vandaag nog een youtube stream van de Volleybal wedstrijd tussen Fener en Bursa die gevolgd werd door Volleybal fans uit Thailand.... Een wereldclub dus... misschien niet de grootste met voetbal, maar natuurlijk altijd ambitieus.... totaal niet te vergelijken met simpele voetbal clupjes zoals Feyenoord of Ajax... en zelfs toen het hartstikke slecht ging met onze voetbal branche hebben we de Nederlandse kampioen toch makkelijk uitgeschakeld in de uefa league.... en zelfs United achter ons gelaten in de poule. Er zijn dus blijkbaar ook dingen die Nederland kan leren van Turkse clubs, en omdat wij zulke grote clubs hebben gaan we er ook aardig op vooruit op nationaal niveau. Turkije staat 4e op de wereldranglijst van Fiba voor jongens basketbal... mede dankzij het feit dat we het land met de meeste medailles zijn in jeugd basketbal de afgelopen 5 jaar. We hebben dit jaar not 2 jonge talenten de NBA ingestuurd... Turkije staat 1e(!) op de wereldranglijst voor jeugd vrouwen volleybal... mede dankzij het feit dat we u21 wereld kampioen zijn, en weer een van de meest prominente en ambitieuze landen zijn in deze sport. Dezelfde ambities hebben we ook voor voetbal, en ook hier hebben we flinke stappen genomen... de Turkse competitie is tegenwoordig gewoon van een zeer respectabele niveau... met basketbal hebben we de beste competitie van europa, met vrouwen volleybal zelfs de beste van de wereld... en wanneer het aankomt op voetbal hebben we precies dezelfde ambities.... in de tussentijd lijkt op voetbal vlak alles in Nederland stil te staan... alles glijdt langzaam af, en Nederlandse clubs schetsen totaal geen zonnig beeld voor toekomstige ambities.... Ik ben blij dat ik een supporter ben voor een club zoals Fener, en niet Feyenoord.... want blijkbaar is er dus wel iets wat wij goed doen... beter dan in andere landen in Europa.... dus misschien klopt jouw vision niet, en hoef je Turkije niet te trivialiseren ten opzichte van heel europa.... er is namelijk niets doodzonde aan onze situatie! Ik ben er juist hartstikke trots op! Fijne avond meneer vision!

22 oktober 2017 om 00:50

Betere homorechten dan in Rusland is net zoiets als harder kunnen klappen dan iemand met 1 arm.

22 oktober 2017 om 01:28

@lighthouse10
Meestal is het een punt van zwakte als je zoveel woorden nodig hebt om een punt te maken, er spreekt ook erg veel frustratie uit. Als je het hebt over "simpele" clubjes als Ajax of Feyenoord dan vraag ik me af hoe simpel Fenerbahce dan wel niet is, Europees gezien is de voetbalclub Fenerbahce een dwerg, nog nooit een finale gehaald laat staan gewonnen. Als iemand aangeeft dat Turkije niet als voorbeeld moet dienen dan heeft hij het natuurlijk niet over sport of economie maar over het feit dat Turkije in een zeer korte tijd in een dicatuur is veranderd. Dat een militaire coup slecht is wil nog niet zeggen dat Erdogan een grote held is. En dat Turkije een economische groei doormaakt is waar maar dat geld momenteel voor zeer veel europe landen en als jij je land kent dan heb je een economie en een paralelle grijze economie dus die groeicijfers zeggen helemaal niets.

22 oktober 2017 om 01:41

Umm... volgens mij begrijp je de boodschap van het bericht niet helemaal... Tuurlijk is het in Rusland zeer slecht gesteld met dat soort zaken, dus is het makkelijker om er beter op te scoren, maar het punt is dus dat op meerdere vlakken genoeg landen zijn in Europa die tekortkomingen hebben.... maar als we het nu toch over homorechten hebben, Turkije heeft homoseksualiteit ergens rond 1880 al gelegaliseerd, dus liep ver vooruit op andere europese landen. Ook gelijke stemrecht tussen man en vrouw had Turkije eerder dan Nederland en veel andere europese landen... om nou te zeggen "als er ÉÉÉÉN LAND IS, dan is dat TURKIJE"... qua slechte voorbeelden??

Ja hoor, laten we maar weer lekker Turkije afkraken. Het feit dat er in Armenie tijdens protesten tegen de overheid agenten werden vermoord, en er 100.000 armeense illegalen naar dat oh zo slechte Turkije zijn geemigreerd laten we gewoon lekker weg. Het feit dat EU lid Cyprus een centrum voor het wit-wassen van russisch geld is geworden, en zelfs haar lidmaatschap misbruikt om EU paspoorten te verkopen voor miljoenen euro's laten we ook achterwege. Nee als er een land is in de europese regio waar alles mis is dan is het Turkije. Ik wordt daar natuurlijk hartstikke ziek van, want er klopt dus HE-LE-MAAL niets van dat beeld.

22 oktober 2017 om 01:54

Punt van zwakte? Wat een drogreden is dat zeg, slaat werkelijk nergens op. Ik krijg het idee dat jij intelectueel op een iets lager niveau zit en niet gewend bent om grote stukken tekst te lezen....(al valt dat van mij hartstikke mee). Sorry hoor als het jou te veel moeite kost, dan ben jij vrij om het te negeren... maar je kunt sommige dingen beter lang uitleggen, vooral als mensen weinig informatie hebben over een bepaald onderwerp. In plaats van het drammen over de lengte van mijn tekst en een persoonlijke aanval op mij, kon je ook gewoon inhoudelijk reageren. Als dat te veel is gevraagd dan kun je zoals ik al eerder zei alles beter negeren. Doeg.

22 oktober 2017 om 09:37

@Lighthouse10
Het is intellectueel, niet intelectueel.

22 oktober 2017 om 11:17

Als iemand kritisch naar je land kijkt is diegene niet direct onwetend. Als clubs als Ajax en Feyenoord alles gewonnen hebben wat er maar te winnen valt zijn dit geen "clubjes". Zeer denigrerende reactie.

Verder inhoudelijk over voetbal, want je kan er wel alle sporten bij gaan halen maar laten wij dan wielrennen, schaatsen, atletiek, turnen, formule 1 of van mijn part darts er bij gaan halen zeg: "In de tussentijd lijkt op voetbal vlak alles in Nederland stil te staan". Stond er afgelopen jaar een Nederlandse club in een Europese finale: ja. Een Turkse: nee. Staat Turkije op het WK? Geen haar beter dus.

22 oktober 2017 om 12:32

Haha, noem jij dit kritisch kijken? Je bent gewoon alles aan het trivialiseren door zo'n botte uitspraak te maken. Ik vertel je toch alleen maar dat er landen zijn waar het veel slechter gaat?? Is dat nou zo moeilijk om te berijpen? Als je geen inhoudelijke argumenten geeft om jouw uitspraak te ondersteunen dan blijkt het meestal inderdaad een gevolg van onwetendheid. Blijf jij Turkije maar een slechter voorbeeld vinden dan landen zoals Rusland of Roemenie, mij een zorg, maar ga dan niet doen alsof je alles weet.

Ik heb trouwens sporten erbij gehaald waar mijn club actief (en zeer succesvol) in was.... ik wist niet dat Ajax een formule 1 team had. Ik dacht toch echt dat Verstappen onder Red Bull reed hoor.... Volgens mij is het gewoon een niet te ontkennen feit dat Fenerbahce één van de weinige clubs op de is wereld die zo groot zijn... en nog krijg je het voorelkaar om daar ook een beetje moeilijk over te doen. Real Madrid en Bayern Munchen hebben ook basketbal clubs, maar Bayern speel in de 3e divisie en Madrid werd in de halve finale afgemaakt door Fener... totdat Feyenoord ook groeit als een club en merk blijft dat eeuwige trivialiseren van jou dus pure onzin. Alles gewonnen hebben ze ook zeker niet... ze staan volgens mij puntloos laatste in de CL.... wat Ajax vorig jaar heeft bereikt was een stunt, dat zag je ook wel omdat ze een kansloze finale hebben gespeeld.
Achja, het wk, landen zoals croatie, oekraine en ijsland zijn toch stukken moeilijker dan bulgarije, zweden en luxemburg... Turkije heeft een periode van incompetente coaching achter de rug, een beetje vergelijkbaar met Nederland, want Nederland gaat ook niet naar het wk, of wel soms. De Nederlandse competitie staat op het punt in gehaalt te worden door Oostenrijk en Griekenland... als jij het Nederlandse club voetbal ambitieus noemt dan is dat jouw illusie, en dat is natuurlijk niet mijn probleem.

22 oktober 2017 om 14:59

Volgens mij is het bij VZ verboden om leeg kommentaar te plaatsen waarbij je mensen gaat verbeteren op hun spelling... Ik raadde je dan ook aan om niet te reageren als je niets zinvols toe te voegen had... als je dat spelletje wilt spelen, "parallel" spel je niet als "paralell"... "europe clubs" is niet alleen in het Nederlands fout, maar ook in het Engels... ik weet heus wel hoe ik moet spellen, maar zoals je ziet kun je foutjes maken wanneer je vlot dingen typt op een mobiel :-). Jij maakt er alleen veel meer dan ik, over een kleiner aantal woorden... dus bedankt dat je mij gelijk geeft.

Zeg jij bent toch Inter fan, waren jullie niet laatste geworden in de uefa league in een poule met C en D clubs? Grappig dat jij het over finales moet hebben.... zelfs osmanlispor die op degradatie staat in de Turkse league deed het veel beter... Fenerbahce is toch echt op dit moment een veel grotere club dan Inter... niet door het voetbal, maar dat heb ik ook nooit beweert. Dat we mede door financial """fair""" play restricties geen finales kunnen halen terwijl andere clubs lekker met olie geld vanuit Qatar strooien, zegt mij helemaal niets over mijn club. Wij bereiken tenminste alles met Turks geld, niet met Russische, Arabische of CHINESE (!) investeerders die hun ego willen opkrikken. Inter Milan? More like Inter Beijing. Lol!

Wtf! Passolig verbinden aan Erdogan?! Pff ben daar al gestopt met lezen! VZ weet ook niet meer wat ze moeten doen om Erdogan bij elk scheet te betrekken.

21 oktober 2017 om 17:07

Het enige wat gezegd word is het feit dat de schoonzoon van Erdogan de eigenaar is van de bank die passolig in beheer heeft. Dat is te checken, en dat klopt ook gewoon. Niets meer, niets minder.

Is het trouwens nog steeds zo dat stadions niet meer Arena mogen heten? Dus niet meer de Turk Telekom Arena?

21 oktober 2017 om 19:50

Waar heb je dat gecheckt en wat zijn je bronnen als ik vragen mag? Naar mijn informatie is Ahmet Calik de eigenaar van het moederbedrijf met de toepasselijke naam Calik Holding.

Helder artikel. Erdoğan fanboys hoeven niet zo opgefokt te reageren want het is gewoon de harde waarheid dat hij, samen met Berat Albayrak, zijn schoonzoon, er alles aandoet om het leven van supporters (vooral die van GS, FB, BJK) zuur wilt maken en zijn eigen zakken wilt vullen. Waarom? Harde kern van Besiktas en Fener staan er sowieso al bekend om dat zij geen liefhebbers zijn van Erdoğan (Gezi park 2013, slogans, Izmir marşı; referendum). Harde kern Gala wilt liever neutraal blijven maar toen Erdoğan's naam werd omgeroepen tijdens de opening van de TT Arena werd hij flink uitgefloten waarna te horen was dat de verslaggever 'Shit, zet het geluid uit' zei. Was veel commotie over ontstaan. Gevolg: Metrostation naar TT Arena meer dan VIER JAAR gesloten wegens 'omstandigheden'. Ammehoela.

Dit is toch een schandalig systeem? Wist helemaal niet dat dit gaande was, ik zou ook 100% zeker wegblijven bij mijn club.

Het is een fantastisch systeem. Camera's met gezichtherkenning, kaarten enkel op naam en verplicht legitimeren bij de ingang. Dan moeten supporters maar wat eerder komen.

De manier van registreren van gegevens is echter niet goed te praten. En dat het dan ook nog is in Erdogan land maakt het gevoel dat er misbruik van gemaakt wordt alleen nog maar groter.

Goed systeem ant op deze manier is iedereen bekend op elke stoel. Zelf vind ik dat ieder persoon DNA af moet staan bij de geboorte en gewoon alle data over personen verzamelen. Bij een misdrijf is de dader zo gevonden en heb je niks te verbergen heb je er ookgeen last van.

Het probleem met dit systeem is dat het gewoon voor geen meter werkt. Nog steeds wordt ervan alles het veld opgegooid, nog steeds worden gehele supportersgroepen gestraft in plaats van misdragende individuen, nog steeds wordt er op de tribunes met van alles gescholden. Het is daarnaast ook gewoon een chaotisch systeem waarvoor je nog eens extra voor moet betalen. İk denk dat de enige echte manier om hooliganisme aan te pakken is gewoon zoals Engeland extreem hoge straffen te geven aan misdragende supporters. Het is erg jammer aangezien dit systeem ervoor heeft gezorgd dat we letterlijk drie jaar geen supporters zagen in prachtige, nieuwe stadionnen. Gelukkig zien we langzaam weer dat er supporters komen, en natuurlijk een bijkomende factor dat de Super Lig dit jaar qua aantal gescoorde goals met afstand de nummer 1 van Europa is.

JAA lekker voetbalzone. Even zieltjes winnen met zwart maken van een ander. Ga zo lekker verder 😂 gaat steeds slechter en slechter hier zeg. Rare auteurs met rare teksten waardoor rare reacties (oa ik zelf) worden uitgelokt.

22 oktober 2017 om 01:37

@arumadubro
Wow er gaat 1 zin in dit hele stuk over Erdogan en 1 over zijn schoonzoon en niet eens in negatieve context en jij haalt hier al uit dat mensen worden zwart gemaakt. Jij laat jezelf wel heel makkelijk uitlokken, stel dat dit een heel negatief stuk was geweest wordt je dan agressief of zo? Ze hebben het weleens over de lange arm van Erdogan maar je hebt ook de lange tenen van zijn aanhangers.

22 oktober 2017 om 03:46

Wat er in dit artikel geschreven staat is gewoon pertinent onwaar. Hoe Voetbalzone dit artikel (on)bewust suggestief neerzet is gewoon in en in triest, zeker als ze weten dat dit een voetbal site is en het leeuwendeel van de reageerders en lezers dit klakkeloos overneemt en gelooft. Voetbalzone schaam je.

Het is toch bizar voor woorden, onder het mom van voetbalnieuws wordt hier even klinkklare propaganda gemaakt. Er is een Turkse gezegde: "çamur at, izi kalsın", letterlijk: "gooi modder, er blijft wel een spoor achter". Vrij vertaald betekent het natuurlijk: "beschuldig iemand ergens van, er blijft toch wel iets kleven".

En dat is letterlijk wat hier gedaan wordt! Dit bedrijf is niet van Erdogan's schoonzoon, nog was hij in de directie ten tijde van het omstreden systeem.
Dan is er toch daadwerkelijk sprake van het zwart maken van Erdogan, zonder legitieme reden (in dit geval) en dat is toch precies waar sommigen zich erover beklagen?
Namelijk dat het een niet over voetbal gaat en twee, hiermee weer valse beschuldigingen worden gemaakt in de wetenschap: er blijft toch wel iets kleven.

Maar laten we doen alsof het bedoelt is om Erdogan's macht uit te breiden, er zullen vast wel genoeg Nederlanders zijn die er meteen in trappen. Wat is de politieke agenda hierachter van VZ? Wie betaald voor deze onzin? Ik ben oprecht benieuwd!

Tevens ook even noemenswaardig, het klopt wel dat met dit systeem veel minder fans naar het stadion komen. En ik ben ook verontrust over de wijze van privacy beveiliging en het feit dat ik zoveel gegevens moet afstaan om naar wedstrijden te gaan. Ikzelf heb ook geen Passolig gekocht, ondanks dat ik vroeger wel naar wedstrijden ging als ik in Turkije was. Ik probeer het systeem dan ook niet te verdedigen, of dat er ongetwijfeld een politieke agenda achter schuil zou hebben gezeten.
Maar ik vind het niet nodig om dat hier op VZ te bespreken (als er een aanslag gebeurd in Istanbul noemen we dat net zo goed een 'ver-van-mijn-bed-show' en ik heb dat letterlijk zo gehoord van meerdere mensen) en dan al helemaal niet, als men daarbij overduidelijk verkeerde informatie in het artikel plaatst om valse beschuldigingen te maken. Ik wil bijna reageren met: "fake news" à la Trump.

Wat echter wel is gebeurd met dit systeem, is dat een groep van altijd bezopen / onder invloed zijnde gasten, die de harde kern vormde voor clubs als FB, Bjk, GS en TS, niet meer naar de stadia komen. Dat lijkt me toch een winst, in plaats van verlies?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren