Weghorst maakt twee gemiste strafschoppen goed tegen Sparta

AZ heeft vrijdagavond geen fout gemaakt op bezoek bij Sparta Rotterdam. De man van de wedstrijd werd Wout Weghorst, die twee keer scoorde, maar toch gemengde gevoelens zal overhouden aan de ontmoeting op Het Kasteel. De spits van de Alkmaarders miste in de eerste helft tot twee keer toe een strafschop tegenover Sparta-doelman Roy Kortsmit.

De Alkmaarders kregen na twintig minuten spelen een uitgelezen mogelijkheid om op voorsprong te komen. Sheral Floranus legde AZ-verdediger Thomas Ouwejan neer in het strafschopgebied en scheidsrechter Siemen Mulder kon niets anders doen dan de bal op de stip leggen. Weghorst nam plaats op de bal en stuitte op Kortsmit. Sparta vierde voor even feest, maar de vrolijke stemming sloeg al snel om in woede toen bleek dat de strafschop over moest worden genomen. Kortsmit had namelijk te vroeg bewogen. Opnieuw ging Weghorst achter de bal staan en koos hij voor de andere hoek, maar ook nu stuitte hij op Kortsmit. Binnen twee minuten tijd miste de spits van AZ twee strafschoppen.

Weghorst liet zijn hoofd niet hangen en maakte zijn gemiste penalty’s even later goed. Vanuit een hoekschop van Marko Vejinovic schoot hij de bal bij de tweede paal tegen de touwen. De spits had alsnog zijn doelpunt te pakken. Sparta was af en toe gevaarlijk, maar stuitte telkens op Marco Bizot. Aan de andere kant van het speelveld was het na een uur spelen opnieuw raak en was het wederom Weghorst die scoorde. De aanvaller profiteerde optimaal van slecht uitverdedigen van de Sparta-defensie. Op aangeven van Alireza Jahanbakhsh schoof hij de bal over de grond in het doel: 0-2.

Er verdiende vrijdagavond maar een ploeg om te winnen en dat was het team van trainer John van den Brom. Sparta kon slechts sporadisch voor enig gevaar stichten, terwijl het AZ was dat de lakens uitdeelde. Door de vierde overwinning op rij komen de Alkmaarders op twaalf punten en meldt het zich bovenin de Eredivisie. Sparta blijft steken op vijf punten.

Wout Weghorst wordt dit seizoen topscorer van de Eredivisie

1
2

Wat een niveauverschil zeg. Bizar. Helaas geloofde AZ het wel na de 0-2 en bleef Helmer op de bank. Maar AZ is goed bezig en het programma biedt kansen om gewoon top 2 te staan eind oktober.

15 september 2017 om 23:09

Vond je het niveauverschil echt zo groot? De eerste helft was voor AZ dat is duidelijk, maar de tweede helft was toch echt alleen Sparta. Ook nog eens 2 penaltys niet gehad en een goal onterecht afgekeurd. Vind dat iedereen het wel erg rooskleurig schetst voor AZ.

15 september 2017 om 23:22

Je praat net als Pastoor joh. Die heeft ook een hele andere wedstrijd gezien en produceerde hele rare teksten. Ik weet niet welke strafschoppen je bedoelt want in dat duel met Svensson duwde de aanvaller zelf. En die carambole op de arm van Ouwejan werd als niet opzettelijk beoordeeld en dat leek me terecht. En die afgekeurde goal? Dat was ruim een meter buitenspel man! Je zag toch ook wel dat AZ na de 0-2 gas terug nam met het oog op de bekerwedstrijd. Ze hadden de wedstrijd zelfs zonder wissels uit kunnen spelen. Sparta gooide veel te laat de schroom van zich af.

15 september 2017 om 23:31

Ik vind dat er gewoon een veel te rooskleurig beeld geschetst werd over AZ. Voor mij werd Brogno aangetikt in zestienmeter maar werd niet voor gefloten, ook Goodwin verdiende in laatste minuten een penalty. Sowieso had AZ Mulder lekker mee vandaag. Eerste helft was ik onder de indruk van AZ, tweede helft viel er, mede door het teruglopen van AZ wel wat te halen. Sparta speelde de tweede helft prima.

15 september 2017 om 23:45

Het is altijd de vraag of Sparta beter werd of dat AZ het een beetje liet lopen. Ik geloof vandaag het laatste. En we speelden maar met 10 man want Jahanbakhsh deed werkelijk alles fout.

16 september 2017 om 10:55

Brogno aangetikt in de 16 meter? Als wij het nu over hetzelfde moment hebben moet je de samenvatting nog even terugkijken. Brogno werd niet aangeraakt en maakte een walgelijke schwalbe. Geel was op zijn plaats geweest.

16 september 2017 om 13:57

Walgelijk nog wel haha, was gewoon een strafschop. De manier hoe hij valt is dom want dan lijkt het niets, hij werd wel degelijk geraakt. Sowieso had AZ alles mee van de scheids dus verbaasd mij niks. Die was pas walgelijk die scheidsrechter.

Nou Weghorst hoeft zich niet druk te maken om die penalties nu hij ze zelf heeft doen vergeten.
Maar het was volgens mij niet de eerste keer dat hij een penalty mist, waarom neemt hij ze ook?
Voor de rest is hij wel in vorm met z'n belangrijke doelpunten.

15 september 2017 om 22:45

Waarschijnlijk nam hij de penalty's omdat hij er dit seizoen al 2 inschoot. Overigens wel opvallend dat AZ in 5 wedstrijden al 3 penalty's heeft gehad, daar hebben ze ook wel eens een heel seizoen over gedaan. Verder is Weghorst natuurlijk lekker op dreef met 6 doelpunten in 5 wedstrijden. Misschien is hij een vervelende kwal zoals sommige vinden maar voorlopig schiet hij ze er wel in.

16 september 2017 om 00:47

Een vervelende kwal is nogal een understatement. Die gozer haalt letterlijk het bloed onder je nagels vandaan. Gaat continu bij de scheids zeuren om zogenaamde overtredingen tegen hem maar gebruikt zelf minimaal 3 keer per wedstrijd zijn ellebogen tegen tegenstanders. Dat noem ik gewoon zielig en hypocriet...

16 september 2017 om 05:32

Zelfs bij de amateurs was het al een verwaande kwast.

16 september 2017 om 09:53

Ach, jaren geleden kwam er een Zweed naar Ajax en die was nog veel erger, schopte zelfs zijn eigen teamgenoot tijdens een interland naar de verdommenis. Diezelfde Zweed wordt door de halve wereld vereerd alsof het een god is.

Over zielig en hypocriet gesproken

18 september 2017 om 08:43

Rosenberg toch niet?

Dominant AZ gezien. Wel jammer dat ze het na de 0-2 genoeg vonden. Dit Sparta konden ze makkelijk kapot spelen maar het baltempto was te laag. Volgende keer iemand anders de penalty's laten nemen. Weghorst schiet 'm te vaak niet binnen. Ondanks dat speelde hij en het team goed vandaag!

Was ook wel een penalty voor sparta op het laatst. En waarschijnlijk krijgt die svenson ook nog wel een schorsing van 2 wedstrijden. aangezien het behoorlijk gemeen spel was van die jongen.

De manier van juichen van die weghorst vind ik simpelweg genant. En ja, we zien hier de topscorer van de ED, maar wat kan hij eigenlijk? Het is hark eerste klas en tekent door zijn doelpunten de zwakte van onze competitie. PS: ik gun az gewoon gedeelde 1e plaats.

Sparta verdiende zeker in de tweede helft wel een punt. Arbitrage was de slechste van de wedstrijd. Bizar dat dit soort mensen mogen fluiten in de Eredivisie. Weghorst is en blijft een heel vervelend mannetje, die gaat zichzelf nog wel tegenkomen. In tegenstelling tot wat iedereen hier verkondigd vond ik AZ eerste helft prima maar tweede helft toch echt ver wegzakken. Sparta pakte het prima op, denk als je zo speelt dat je dan jezelf makkelijk kan handhaven.

15 september 2017 om 23:27

Verdiende een punt? Hahah, het wordt steeds gekker. Man, het was 0-5 geworden als Sparta wat meer lef had getoond en AZ wat meer scherpte. Je ziet blijkbaar het verschil niet tussen wegzakken en gas terug nemen. Met je laatste opmerking ben ik het wel eens en ik hoop ook zeker dat Sparta erin blijft.

15 september 2017 om 23:33

Chique opmerking hoor! Sparta kon in tweede helft gewoon een punt halen. Of ze nou wegzakte of gas terugnamen.

15 september 2017 om 23:42

Op basis waarvan een punt? Bij een marge van 1 hebben ze geen kans gehad en toen de marge 2 was ook geen 100% kansen. Alleen in de laatste 10 minuten wat opportunisme. Ik bedoel het verder niet lullig hoor maar dit was voor Sparta echt een kansloze wedstrijd. Net als vorig jaar eigenlijk maar toen maakte AZ die 2e niet.

15 september 2017 om 23:58

Vooral het laatste halfuur waren er kansen zat. Maar het is gedaan. AZ 3 punten en wij moeten weer door. Fijn weekend nog.

16 september 2017 om 00:27

AZ was heer en meester. Natuurlijk laatste 10 minuten het opportunisme van Sparta wat resulteerde in een paar kansen. Maar voor de rest niet in de problemen geweest. Prima start van AZ

16 september 2017 om 14:10

@sparta1994
Je hebt gelijk, er kwamen kansen voor Sparta toen AZ na de 2-0 het gaspedaal losliet.
Alleen, mocht Sparta de 2-1 gemaakt hebben, had AZ het gaspedaal weer ingedrukt net zoals het liet zien in Arnhem tegen Vitesse.
Onverdiend viel daar de gelijkmaker waarna AZ weer nadrukkelijk op zoek ging naar de winnende treffer. Het werd toen alsnog 1-2.

Sparta heeft dus geen moment zicht gehad op een punt of meer.

Wel zou ik als AZ supporter graag zien dat AZ niet zoveel ruimte weggeeft omdat spelers hun mannetje een beetje laten lopen. Dat is voor verbetering vatbaar.

Die grensrechter had voor 2 sec de ballen om die pingel nog een keer te laten overnemen. Maar dacht na toch nog even 2 keer na. Want omdat jij de regels zo graag precies wilt hanteren geef je AZ bijna 3x de mogelijkheid om te scoren. Zo met de harde kern achter je was dat niet slim geweest denk ik haha.

Maar even over die regels, wanneer loopt een keeper niet te vroeg van zijn lijn en wanneer lopen spelers niet te vroeg in. En om er een schepje bovenop te doen, hoevaak zie je dat een speler stopt met het lopen tijdens een pingel. Je moet het er gewoon bij laten, want je ken er vrij weinig tegen doen, tenzij je bakken met bier over je heen wilt

De scheidsrechter zou eigenlijk met die spuitbus een lijn moeten trekken op bijvoorbeeld een halve meter van de doellijn. Die grensrechter dacht inderdaad het mannetje te zijn door te vlaggen bij de 1e keer maar bewees daarna toch weer gewoon dat het een angstig lulletje is. Maar ik durf te wedden dat bij elke strafschop die tot dusverre is genomen in de Eredivisie de keeper naar voren stapte. En dat er spelers te vroeg inliepen. Je mag van een bond toch wel enige consequentie verwachten.

Zeer onder de indruk van dit jeugdig AZ. Het domineerd iedere wedstrijd met het goede verzorgde combinatie voetbal. Blijven ze in deze flow dan acht ik ze in staat om de derde plek die ze twee a drie seizoenen innamen werd te behalen of wellicht zit er zelfs meer in het vat.

Kenmerk van Weghorst.. zo uitzonderlijk veel wilskracht, daarom voetbalt hij nu ook bij AZ.