Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

‘We waren verrast hoe Depay open stond voor interpretatie van voetbaldata’

Laatste update:

Databasebureau Sci Sports heeft een rol gespeeld in de transfer van Memphis Depay naar Olympique Lyon. Mede dankzij de bevindingen van het bureau, dat data gebruikt om nieuwe inzichten in het voetbal te kunnen genereren, grepen Everton, Fenerbahçe en clubs uit Italië en Spanje achter de Oranje-international, die ervoor koos om Manchester United in januari in te ruilen voor L'OL.

Het in Enschede gevestigde SciSports kan op basis van data goede inschattingen maken van de potentie van een voetballer. Depay nam het databasebureau uiterst serieus. "Dat was wel heel gaaf", zegt oprichter Giels Brouwer in TC Tubantia. "Memphis bleek een hele goede gast, die er alles voor over heeft te slagen in het topvoetbal. Wij waren zelfs een beetje verrast hoe open hij stond voor onze interpretatie van voetbaldata. Het was een beeld dat je niet verwacht bij de Depay die je van tv kent."

SEG, het managementbureau van Depay, was benieuwd welke club het beste bij de ex-speler van PSV zou passen. Everton had al drie linksbuitens op de loonlijst staan, terwijl Depay bij Olympique Lyon maar één echte concurrent zou hebben. "In onze gesprekken had hij aangegeven dat vertrouwen en onomstreden zijn voor hem belangrijke punten zijn. Dat nemen wij dan mee."

Sci Sports gaf Olympique Lyon door als meest voor de hand liggende bestemming. "Het leuke is dat het nu ook goed uit lijkt te pakken. Wij vertelden Memphis tijdens ons bezoek ook dat in onze Sci-skill met analyses van alle voetballers ter wereld hij nog altijd naar voren komt als speler met de hoogste potentie. Dat moet er dan alleen in de juiste omgeving uitkomen."

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Dit is de toekomst, over 10 jaar zullen zulke transfers aan de orde van de dag zijn. Grappig dat Memphis hierin een pioneer is, kwam op mij ook niet echt over als iemand die hier open voor zou staan

25 maart 2017 om 09:02

Clubs maken natuurlijk al langer gebruik van dit soort diensten. Dat een speler het gebruikt voor zijn clubselectie is voor mij nieuw, maar ik verwacht hier niet heel veel toekomst in. Helaas toont de recente geschiedenis vooral aan dat er steeds vaker wordt gekozen voor het geld dan voor sportieve vooruitzichten.

Wel mooi en goed voor het Nederlands voetbal dat Depay hier wel mee aan de slag is gegaan. Ik heb echt wel het idee dat die jongen heel serieus met zijn sport bezig is. Hij is alleen niet handig in de beeldvorming rond zijn persoon.

25 maart 2017 om 09:21

Hij is misschien niet handig in de beeldvorming rond zijn persoon, maar hij mag in zijn vrije tijd de kleding dragen, die hij zelf wilt zoals iedereen.

25 maart 2017 om 09:42

Niemand belet hem dat, maar als je weet dat media er bovenop duiken als prestaties tegenvallen kun je er ook voor kiezen om bepaalde dingen niet te doen.

Afgelopen week was een goed voorbeeld. Het is zijn goed recht om bij binnenkomst niet met de pers te praten. Doen sommige anderen ook niet, maar die liggen minder onder een vergrootglas. Als hij bij binnenkomst even snel een praatje maakt is dat beter voor zijn imago en hoeft hij zich daarna niet steeds te verantwoorden.

Als je ziet hoe ondersteboven ze er van zijn dat er iemand ook daadwerkelijk wou luisteren en dat het nu ook echt goed uitpakt (dat zegt ie letterlijk) dan lijken het mij gewoon een paar jochies en een boel gebakken lucht. Maar ach, leuk voor hen dat Depay wou luisteren

De gemiddelde voetbalfan heeft geen 'data' nodig om op te merken dat ie bij een club met 3 linksbuitens minder kans maakt op een vaste basisplaats, of dat ie bij Everton waarschijnlijk in functie van Lukaku moest gaan spelen en dat niets voor Depay is

25 maart 2017 om 08:59

Doe niet zo simpel. Er zal vast een grotere en betere analyse gemaakt zijn dan nu in het artikel uitgelegd wordt.

En je ziet vaak nog spelers/coaches foute beslissingen nemen waarvan 'iedereen' op voorhand al wist dat geen succes zou worden.

25 maart 2017 om 09:28

Ja goh echt? Dat verandert er niets aan dat "het leuk is dat het nu ook echt goed uitpakt"... als je zo weinig vertrouwen in je eigen werkwijze hebt dan leid ik daaruit af dat het vooral veel gezever is.

Overigens het feit dat een van die mensen het aantal linksbuitens bij de ploegen als voorbeeld aanhaalt doet mij twijfelen aan hoe diepgaand hun 'data' is.

25 maart 2017 om 09:38

Elke diepgaande analyse is "leuk dat het goed uitpakt" wanneer je deze uiteindelijk in de praktijk brengt. Het blijft een theoretische analyse, die praktisch altijd nog maar op gehoopte manier tot uiting moet komen. Neemt niet weg dat dit soort data analyse bij lange na niet zo'n kinderspel zijn als jij nu schijtlollig wil doen overkomen. Ja, de gemiddelde voetbalfan weet dat je met 3 linksbuitens minder kans hebt op een basisplaats en toch had vrijwel elke voetbalfan hier de raad aan depay om onder Koeman bij Everton te gaan spelen.

25 maart 2017 om 10:30

Ik denk dat in de hedendaagse ouderwetse en starre voetbalwereld het lastig is om gehoord te worden mbt vernieuwende technologische methodieken. Kijk maar hoe in Nederland gereageerd werd toen Eenhoorn Billy Bean naar AZ haalde.

Ik snap dus best dat deze gasten blij zijn dat het in de praktijk goed uitpakt om het ongelijk van mensen die praten over "gebakken lucht" (jij past daar overigens best tussen) te bewijzen.

25 maart 2017 om 09:04

Zo, lekker pessimistisch zeg. Of ze zijn jonge enthousiaste jongens die het gaaf vinden dat ze met hun vernieuwende idee iemand Depay mochten helpen.

25 maart 2017 om 09:04

Je onderschat Data Science. De mogelijkheden voor het analyseren van een team's speelstijl, de spelers waar de mogelijk nieuwe speler tijdens wedstrijden (het meest) in contact mee komt, hoe die het bij een bepaalde club zal doen en hoe groot de kans op succes dus eindelijk is, zijn bijna limietloos. Het gaat veelste vaak fout met transfers dus zo simpel is het niet voor de gemiddelde voetbalfan. Dit lijkt mij, als mogelijk toekomstige data scientist, daarom ook een zeer interessant concept. In hoeverre mate dit idee al werkt, weet ik niet, maar het heeft sowieso de potentie om echt groot te worden. Alles kan geautomiseerd worden, ook het scouten van spelers voor een bepaalde club. Tuurlijk, mensen zijn wat onvoorspelbaarder, maar dat is dan denk ik een kwestie van mentaliteit.

25 maart 2017 om 09:05

Er zal inderdaad wel een uitgebreidere analyse dan dat gedaan zijn. Wat me echter wel stoort aan zulke berichten is dat het achteraf makkelijk je gelijk halen is. We hadden dit nooit geweten als Depay bij Lyon zou wegrotten op de bank...

25 maart 2017 om 10:04

Wellicht dat het bedrijf in een fase verkeerd waarin zij haar producten / diensten wellicht nog aan de man moet weten te brengen.

Het is voor het bedrijf een goed visitekaartje als een persoon als Depay
hiervoor openstaat en successen weet te boeken.

Een beslissing nemen op basis van (objectieve) data is niet bepaald gebakken lucht, en dit soort dingen zien we steeds meer terugkomen.

Volgend seizoen zou hij toch weer op de bank belanden bij Everton, want Bolasie komt hopelijk dan weer op zijn gewone niveau en dat is natuurlijk wel wat hoger dan dat van Depay.

25 maart 2017 om 10:25

Als bolasie echt zo goed was ging hij niet naar everton

Ik begin echt te denken dat straks alles om statistieken zal gaan, computers die te talenten uitzoeken/berekenen.

25 maart 2017 om 17:39

Dat gebeurd al aan de andere kant van de oceaan, de Amerikanen zijn gek op statistieken.

Voetbal is emotie en dat krijg je er met geen enkel systeem uit. Ook al zegt een programma dat de club ideaal bij een speler past maar het gevoel van dezelfde speler is niet goed dan gaat hij niet naar die club toe.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren