Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Waarom topclubs dolgraag op de International Champions Cup willen spelen

Laatste update:

ANN ARBOR - Voor het oog van dik 95.000 toeschouwers werd Manchester United vorige week zaterdag afgedroogd door Liverpool op de International Champions Cup. The Red Devils verloren in het Michigan Stadium met 1-4 en dat zorgde voor de nodige frustratie bij manager José Mourinho. De Portugees klaagde over het feit dat hij het in de Verenigde Staten moet stellen met een incomplete selectie. Desondanks beginnen de zogenaamde pre-season tours onmisbaar te worden voor de Europese topclubs.

Door Chris Meijer

“De sfeer was goed in het stadion. Maar als ik hen was, was ik niet gekomen. Ik zou geen geld uitgeven om deze teams te zien spelen. Op televisie zag ik de wedstrijd tussen Internazionale en Chelsea en de mensen in Nice hadden het beter bekeken: zij verkozen het strand boven het stadion. De passie die Amerikanen voor voetbal hebben, verdient meer. Ze verdienen de beste clubs, daar investeren ze ook in. Maar wij, en enkele andere clubs, zijn niet in staat om kwalitatieve teams in het veld te brengen”, zo werd Mourinho geciteerd door de BBC. “Dit is nog niet eens de helft van mijn selectie, of dertig procent ervan. Kijk daar niet naar. Dit is niet ons team, dit is niet onze selectie. We begonnen vandaag aan een duel waarin de helft van de basisspelers niet eens tot de wedstrijdselectie van 9 augustus zal behoren. Ze zullen er niet zijn.”

Het artikel gaat verder onder de video
Meer video's

Walhalla
“Er zijn dit seizoen moeilijkheden door het WK. De periode tussen het WK en de start van het nieuwe seizoen wordt steeds korter. Ik denk dat Mourinho gewoon zijn frustraties uitte. Ik kan dat wel begrijpen, het was een moeilijke wedstrijd en Manchester United verloor voor bijna 100.000 mensen van de aartsrivaal. We denken eraan om het format aan te passen”, beaamde Charlie Stillitano, algemeen directeur van organisator Relevent Sports, in gesprek met ESPN. Toch hoeft de organisatie niet bang te zijn dat de Europese topclubs voortaan thuisblijven. Integendeel. In de voetbalwereld, waar commercie steeds belangrijker wordt, beginnen de intercontinentale trips voorafgaand aan het seizoen essentieel te worden. De International Champions Cup is in financieel en commercieel opzicht een walhalla voor een Europese voetbalclub.

De eerste International Champions Cup werd in 2013 afgewerkt, met Chelsea, Everton, AC Milan, Internazionale, Juventus, Real Madrid, Valencia en Los Angeles Galaxy als deelnemers. Het toernooi is opgezet door Stephen Ross, eigenaar van American Football-club Miami Dolphins, en Matthew Higgins. De oefenwedstrijd tussen Barcelona en Chivas Guadalajara in 2011, die in Miami 70.080 naar het stadion lokte, was voor het duo hét bewijs dat de International Champions Cup een gat in de markt was. Ross en Higgins gingen vervolgens in zee met Stillitano, die verschillende bestuursfuncties bekleedde in het Amerikaanse voetbal. Het nieuw gevormde Relevent Sports, waarvan Stillitano momenteel algemeen directeur is, zou de International Champions Cup gaan organiseren. “We hebben veel fouten gemaakt en zijn behoorlijk wat geld verloren. Maar ik geloof er echt in dat men dit in Amerika wil zien op de lange termijn”, sprak Ross tegenover My Money. De zakenman, wiens vermogen wordt geschat op een slordige zeven miljard euro, schat meer dan honderd miljoen euro te hebben geïnvesteerd in het toernooi.

embed}

Het toernooi won al snel aan populariteit. In 2014 troffen Manchester United en Real Madrid elkaar in Ann Arbor onder het oog van 109.000 (!) toeschouwers. Per jaar nam de sterkte van het deelnemersveld en daarmee ook de toeschouwersaantallen verder toe. Voor de organisatie rinkelde al spoedig de kassa, want de interesse in de International Champions Cup is enorm. In 2017 keken totaal 140 miljoen mensen de wedstrijden op televisie, wat 45 procent meer was dan een jaar eerder. Gemiddeld zaten er vorig jaar 57.000 toeschouwers op de tribune tijdens het toernooi. Grote sponsors als Heineken, TAG Heuer, McDonald’s, Audi, Ally, Aon, Chevrolet, Nike, Nexen Tire, Gatorade, Coca-Cola, Vivid Seats, XYIENCE, Groupon en Mastercard verbonden zich reeds aan het toernooi. Sinds 2015 wordt er niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook in andere landen gespeeld. Zo werden er al eens wedstrijden afgewerkt in Australië, China, Mexico, Italië, Ierland, Schotland, Zweden, Portugal, Spanje, Oostenrijk en Singapore.

Iedereen wil erbij horen
Inmiddels is het voor de organisatie geen probleem meer om de deelnemende clubs een interessante startpremie te bieden, omdat er door televisie-inkomsten, sponsordeals en kaartverkoop genoeg verdiend wordt. Clubs ontvangen volgens Forbes een bedrag tussen de drie en zes miljoen per wedstrijd, afhankelijk om welke club het gaat. Manchester United en Real Madrid ontvangen bijvoorbeeld meer dan Benfica, Borussia Dortmund en AS Roma. Al met al houden clubs aan deelname aan de International Champions Cup een bedrag tussen de 10 en 25 miljoen euro over aan alleen startpremies, los van eventuele andere opbrengsten. Die bedragen zijn echter niet eens meer de voornaamste reden om mee te doen. “Enkele clubs hebben ons gebeld omdat ze graag wilden meedoen aan de International Champions Cup. Ik kan niet zeggen welke clubs, dat zou niet netjes zijn. Maar bijna iedereen, vooral de groeiende clubs die bij de elite willen horen, zeggen: Het is belangrijk voor ons, we moeten meedoen. Dit toernooi wordt gezien als graadmeter waar je in de pikorde van het internationale voetbal staat”, zei algemeen directeur Stillitano in gesprek met USA Today.

Vooral in commercieel opzicht is deelname aan de International Champions Cup bijzonder interessant. Clubs als Manchester United, Liverpool, Real Madrid, Barcelona en Chelsea hebben een waanzinnige achterban in Noord-Amerika en Azië. Liverpool heeft bijvoorbeeld honderden fanclubs in de Verenigde Staten en deze fans betalen er graag grof geld voor als ze hun club in eigen land kunnen zien spelen, ook al treedt hun favoriete club aan met een tweede garnituur. Voor bepaalde wedstrijden in de International Champions Cup zijn de kaartjes negen (!) keer duurder dan voor de finale van de Champions League. Het is voor de Europese topclubs een manier om een band te kunnen onderhouden met de achterban op andere continenten én om nieuwe fans te kunnen binden. Hoe sterker de band, hoe meer shirts en andere merchandising er elders verkocht zal worden. Bovendien maakt een optreden op een ander continent clubs interessanter voor sponsors, terwijl het voor de al aanwezige sponsors een goede mogelijkheid is om meer bekendheid te genereren op onbekende markten. “Het is eigenlijk je merk promoten. Alles wat een club kan doen om fans aan te trekken, is heel veel waard”, aldus Finn Dowley, analist bij Brand Finance, in gesprek met The National.

“Clubs proberen via pre-season tours alles terug te verdienen, bijvoorbeeld door meer shirts te verkopen. Voor een grote sponsor als AIA (de sponsor van Tottenham Hotspur, red.) is het juist een mogelijkheid om een nieuwe doelgroep te bereiken. Clubs zijn dus min of meer verplicht om aan deze toernooien mee te doen. Het verklaart waarom grotere clubs deelnemen, vooral omdat zij een grotere achterban hebben”, voegt Anthony Marcou, algemeen directeur van marketingbureau Sports Revolution, toe. De zogenaamde pre-season tours zijn dus verworden tot bittere noodzaak voor clubs, terwijl de lange reizen in het enige lege gedeelte van de kalender voor de meeste spelers en trainers juist een doorn in het oog is. Tegelijkertijd blijft de voorbereiding de enige periode dat clubs zich kunnen laten zien op andere continenten. Spelers zijn zich bewust van het belang van een toernooi als de International Champions Cup, zo vertelde Tottenham Hotspur-middenvelder Dele Alli aan USA Today. “We weten dat we hier voor fans spelen die normaal in Londen niet de kans krijgen om ons aan het werk te zien. Dat is belangrijk. We nemen onze verantwoordelijkheid en proberen daarom zo goed mogelijk te spelen hier.”

Snap jij dat deze tournees zo belangrijk zijn voor Europese topclubs?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Gewoon een win-win situatie voor alle partijen. Clubs kunnen zo oefenen tegen tegenstanders van formaat en krijgen er ook nog is goed voor betaald. Wat ik wel schandalig vind, zijn de prijzen van de kaartjes. Hoe kan je voor een vriendschappelijke wedstrijd tussen 2 veredelde jeugdploegen zoveel vragen. Al dat reizen lijkt me ook niet echt ideaal voor de spelers. Maar ja, alles voor het geld en de commercie natuurlijk. Dat is het hedendaagse voetbal in een notendopje.

1 augustus 2018 om 12:48

Kan je het werkelijk tegenstanders van formaat noemen als het een veredeld jeugdtoenooi is? Zou ik liever spelen tegen subtop met a spelers

2 augustus 2018 om 11:55

Niet echt een win-win situatie, Voetbal is een volkssport.
de twee belangrijkste partijen zijn dus het volk (supporters)
en de sport zelf (de voetbalclubs)

Dat het zakelijk interessant wordt gemaakt, zorgt er juist voor dat het ten koste van een andere partij gaat. In dit geval dus de supporters. Zelfde als het WK in de VS, gemiddeld kaartje gaat rond de 350 euro kosten. Hoeveel NL supporters gaan er dan nog maar mochten we ons daarvoor kwalificeren.

2 augustus 2018 om 12:44

In Amerika is het niet zo'n volkssport als hier. Op de immigranten na is het een sport voor de rijken. Die immigranten zijn het trouwens al gewend om zo 60 dollar neer te leggen om een bokswedstrijd alleen op tv al te kunnen zien Voetbal trekt daar voor een groot deel beetje dezelfde groep aan als hockey en tennis hier.

2 augustus 2018 om 14:41

Sport is daar uberhaupt al geen goedkope hobby, hoor. Moet je eens kijken wat een los ticket voor ijshockey of basketball kost. Baseball daarentegen is wel erg goed te doen.

2 augustus 2018 om 18:27

Klopt, maar ik merk dat er toch wel met een hele Nederlandse blik naar de prijzen wordt gekeken. Amerikanen geven hun geld gewoon heel anders uit en dat vinden ze geen enkel probleem. Kijk hoeveel Nederlanders er ieder jaar op vakantie gaan. Vele zijn zelfs bereid om honderden euro's te betalen om een paar weken dakloos te worden. Zal de gemiddelde Amerikaan niks van snappen dat men daar zoveel geld aan uit kan geven, ik als allochtoon geef ze daar helemaal gelijk in. Amerikanen gaan sws echt heel weinig op vakantie, alleen de echte rijken doen dat, weekendje milaan/parijs ofzo.

Daarnaast hebben ze bepaalde kostenposten ook vaak niet. Sport van de kids gaat via school of commerciele partijen zoals Nike en Adidas. Vervoer naar school is gratis als je met schoolbus gaat

Hoe hou je het voor mogelijk om voor bepaalde preseason friendlies 9x meer te vragen dan voor een CL-finale. Dan durft ie nog te spreken over fans en achterban, schei toch uit man, als je echt iets gaf om de fans zou je ze geen kaartjes voor een nietszeggende wedstrijd aansmeren voor een fortuin.

1 augustus 2018 om 09:43

Tja, vraag en aanbod he... als er zo veel mensen zo graag willen kijken dan kan je vragen wat je wil.

1 augustus 2018 om 11:03

Precies, het gaat om vraag en aanbod. Waarschijnlijk zijn de kaarten, die geloof ik een vaste prijs hebben, al gelijk uitverkocht zijn. De mensen met een kaartje bieden deze dan aan op een verkoopsite of iets dergelijks en vragen de hoofdprijs.

2 augustus 2018 om 11:45

Ik weet nog in de voorbereiding van de Champions League een aantal jaar geleden. Toen PSV tegen AC Milan moest. Vanuit de cluborganisatie werd er toen gejaagd op deze woekerhandelaren. De mensen die daarvoor gepakt zijn kregen volgens mij een proces verbaal en in beslagname van de kaartjes + een stadionverbod. Denk dat dat in de USA niet anders zal zijn.

1 augustus 2018 om 12:15

Je vergeet 1 ding. CL-finale wordt in Europa gespeeld, dit toernooi in Amerika. In Amerika betaal je voor een kaartje van een grote sport en een grote club ook veel geld. Je moet alles in proportie zien. Jij vergelijkt appels met peren. Check maar eens wat prijzen van een superbowl doen.

1 augustus 2018 om 12:26

Jaa maar dit is geen superbowl! Maar een veredelde jeugd elftal. Kan je niet met elkaar vergelijken.

1 augustus 2018 om 12:52

Ik vergelijk niet 1-op-1 de prijzen. Maar check maar eens de prijsverschillen tussen een kaartje Superbowl of een kaartje CL-finale. Die verschillen zijn huge en dat komt omdat ze in de VS gewoon veel meer geld over hebben om naar sportwedstrijden te gaan.

1 augustus 2018 om 13:07

In Amerika zijn mensen al bereid om een seizoenskaart te kopen voor een speler. Is niet te vergelijken met Europa. Dat gebeurde paar jaar geleden bij New York City, de club is pas paar jaar opgericht en had nog geen wedstrijd gespeeld, men wist niet hoe het team eruit zou zien maar mensen kochten massaal een seizoenskaart vanwege Frank Lampard

2 augustus 2018 om 11:41

Klopt, maar De Amerikanen zien deze clubs nooit live spelen. alleen op tv. dus dit is hun kans om de grootste ploegen van de wereld op het veld zien staan. stel je eens voor dat jij een Amerikaan bent. de CL is groter dan de Copa America. of hoe heet die CL equivalent van dat continent?

2 augustus 2018 om 12:41

Dat is de CONCACAF Champions League en die wordt eigenlijk altijd gewonnen door de Mexicanen, met nu af en toe wat concurrentie uit Canada en Portland. Niveau is waardeloos. De Copa America in Zuid-Amerika is van een beter niveau, en leuker om te volgen dan de commerciële Champions League in Europa.

2 augustus 2018 om 15:27

@Koos
Veegelijken jullie nu landentoernooien met clubtoernooien? In Zuid Amerika is de equivalent van de CL de Copa Libertadores, en die van de Europa league de Copa Sudamericana.

Het is echt oprecht schandalig dat ze uberaupt zoveel durven te vragen voor dit soort potjes tegen B en C ploegen. Ik durf te zeggen dat meer dan de helft van de Amerikaanse voetballiefhebbers afkomstig zijn uit de Latijns-Amerikaanse landen. Kans is groot dat ze nooit van hun leven zoveel geld kunnen betalen voor een kaartje, dan komen ze een keertje langs en moet je een bizar hoog bedrag gaan neerleggen ervoor. Voetbal hoort een sport van het volk te zijn, daarom ook hulde voor landen als Nederland en Duitsland waar Jan Modaal ook nog kan genieten van de beste wedstrijden uit hun eigen competitie zonde ervoor in de schulden te geraken. Wat er in Engeland gaande is en op dit toernooi mag never nooit naar Nederland komen. Ondanks onze matige competitie t.o.v Engeland geniet ik elk seizoen weer van de Eredivisie waar op de tribunes het over het algemeen nog redelijk bezet is. Als dit ooit veranderd is voetbal dood in Nederland...

Deze internationale cup is natuurlijk niet uniek. Vroeger had je in de Arena de jaarlijkse Amsterdam tournament met topploegen destijds als Inter, Manutd, Barcelona, Benfica etc. Decenia later de Audi cup in München met ook alleen topploegen. De internationale cup is alleen wat uitgebreider.

Maar voetbal wordt in VS wel steeds populairder en wordt ook anders beleeft. Toen ik met mijn Amerikaanse vrienden naar LA Galaxy ging, gingen we eerst met z'n allen bbq op de parkeerplaats. Gezellig met andere families, het was gewoon een dagje uit. En dan is er ook nog entertainment erom heen. En eenmaal in het stadium gebeurt er ook van alles, artiesten, warme nacho/popcorn bestellen terwijl je zit, balonnenjongens die steeds wille verkopen.een hele happening. Oja dan is ook nog een wedstrijd...

Ik denk daarom dat de Amerikanen hiervoor wel veel geld willen betalen een dagje entertainment. Anders dan in Europa, waar wij schreeuwend het stadion in gaan en na de wedstrijd gewoon weer naar huis.

1 augustus 2018 om 12:00

Klopt die werd toch door LG gesponsord? Amsterdam Tournament?

1 augustus 2018 om 13:16

Al decenia lang heb je overal in de wereld voorbereidingstoernooien gehad. Niet alleen in de Arena of in Munchen. Ook die waren niet uniek. Maar een format van dit kaliber met alle Europese topclubs was er nog niet eerder. En ja in Amerika heb je een enorme afzetmarkt, en is het bestedingsniveau wat hoger dan in o.a. Azie waar de afzetmarkt ook gigantisch is. Maar het bestedingsniveau van de gemiddelde fan een stuk lager is.

2 augustus 2018 om 12:43

Uiteindelijk kunnen er slechts 100.000 mensen in een stadion, die plekken kun je ook verkopen aan vermogende Aziaten. Financieel klopt dit toernooi gewoon goed.

Waarom is Ajax niet van de partij bij dit toernooi? Edwin van de Sar probeert al jaren commerciele mogelijkheden op te zoeken, dit toernooi is bij uitstek zo'n mogelijkheid. Tussen de 10 en 25 miljoen aan premies, internationale bekendheid.

Ajax heeft er zeker de naam voor internationaal gezien. Als clubs als Benfica en Everton kunnen meedoen, dan kan Ajax dat ook.

Enige nadeel dat ik kan bedenken is dat Ajax vaak Cl/el voorronde/qualifier verplichtingen heeft in het pre-season. Maar verder lijkt mij dit ideaal voor de ambities van een "top20" club als Ajax. Edwin / Marc lezen jullie mee?

2 augustus 2018 om 11:31

Je geeft het antwoord zelf al, Ajax speelt vaak voorrronde van Cl/el dus dan kun je niet aan een toernooi in de VS meedoen. En ik denk dat ze vanuit de organisatie Ajax niet zo snel zullen benaderen.

2 augustus 2018 om 12:44

In de USA en Australië is de naam van ajax niet zo groot, zijn relatief nieuwe fans. In Azië en vooral Zuid-Amerika ligt dat anders.

WEG Champions League Hallo Internationaal cup! Dit toernooi moet gewoon het toernooi zijn voor deze clubs in het seizoen! CL en EL voor de (iets) )mindere ploegen.
Als je kijkt naar de deelnemers van de CL en EL dan zou je toch eerder zin hebben in ICC dan de CL en EL. want ja je hebt toch liever spannende wedstrijden dan wedstrijden waarvan we al weten wie r gaat winnen, dat staat al 1000% vast

Als de Fifpro dan kritiek heeft op spelers opstellen tijdens een door de bond georganiseerd toernooi dan zouden ze wellictht ook eens hier na moeten kijken.
We weten allang dat topsport niet gezond is. We weten ook dat voetbal zich aan compleet andere regels mag houden dan sommige andere werkgevers. Maar ondanks de commerciele waarde waar ook spelers van profiteren, zullen we ze wellicht ook een beetje moeten beschermen tegen zichzelf.. Je creert zo ook een disbalans in macht tussen clubs en spelers die wel de rust willen.
En natuurlijk, voor clubs en heel veel spelers, draait voetbal grotendeels om het geld. Er is geen club in Nederland waarbij dat niet prioriteit nummer 1 of 2 is, afwisselend met prestaties. Maatschappij, opleiden etc komt ergens onderaan een lijstje. Qua spelers zijn er wellicth een paar oudere die het nog doen voor het voetbal, zoals nu een v Persie of een Blind en types als Nathan Rutjes.
Zouden we de vaste competities niet gewoon korter moeten maken? Of meer wedstrijen in de week (ten koste van supporters/inkomsten), met de mogelijkheid meer wissels door te voeren in de wedstrijd? Fitheid kan dan een interessante dynamiek worden?

Stel je voor dat je 9 keer meer betaalt dan een Cl ticket. Dat is toch buitengewoon krankzinnig? En met het risico om gewoon jeugdspelers aan het werk te zien. Waar zijn ze in hemelsnaam mee bezig haha.

Wat zal Marc Netto er blij mee zijn wanneer Ajax wordt uitgenodigd. Zo eventjes 10-25 miljoen extra. Helaas moeten de Nederlandse clubs in die periode vaak al voorrondes in de CL spelen

Dit jaar is de cup inderdaad een farce. Niet eens reserve spelers worden opgesteld maar grotendeels jeugdteam met aleen onbekende namen. Dat komt natuurlijk door WK en de regels van de fifa die spelers verplichten tot rust. Dus geen enkel international van Spanje, Argentinie, Uruguay, Engeland, Potugal, Frankrijk, Kroatie, Engeland, Brazilie, etc kan je opstellen en bij topploegen blijft er niemand meer over. En nu enkele spelers net terugkomen van hun vakantie kan je ze ook niet opstellen want ze zijn niet meegegaan met de trip en nog helemaal niet fit. Vorig jaar was het heel anders en had je gewoon een classico in de inernational Champions cup waar Barcelona e.g gewoon MSN kon laten starten (temidden van geruchten dat Neymar weggaat) en waar elftallen van beide teams gewoon de usual names bevatte. Dat lijkt me wel een buitenkansje vooor de USA fans om hun idolen van dichtbij te bewonderen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren