Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Vitesse opnieuw in de problemen: bankrelatie dreigt te worden beëindigd

Laatste update:

Vitesse bevindt zich in een lastig parket, zo schrijft De Telegraaf. De overname door de Common Group van de Amerikaan Coley Parry zorgt zowel voor financiële als beleidsmatige problemen. Daar komt bij dat de ING, de huisbankier van Vitesse, nu om de tafel wil met de club om inzicht te krijgen in de gehele organisatiestructuur en financiële banden.

Een van de vragen die ING heeft is in hoeverre Vitesse nog banden heeft met Rusland. De Arnhemse club was sinds 2010 in Russische handen met eigenaren Alexander Chigirinsky en Valeriy Oyf. Laatstgenoemde besloot afstand te doen van zijn aandelen en de schuld van 155 miljoen euro kwijt te schelden, maar omdat de overname nog niet is goedgekeurd door de licentiecommissie van de KNVB, zijn de banden met de Russische oligarch nog niet verbroken.

De kans bestaat dat ING de bankrelatie met Vitesse gaat beëindigen, mocht de club niet snel openheid van zaken kunnen geven over de exacte geldstromen. In dat geval bevinden de Arnhemmers zich opnieuw in een 'complexe situatie', daar alle clubs verplicht zijn om een geldige bankrekening te hebben. Gezien het verleden van Vitesse kan het vinden van een mogelijk nieuwe bank een hels karwei worden.

De Telegraaf heeft Vitesse om tekst en uitleg gevraagd, maar de club weigert inhoudelijk te reageren op de zaak. Wel bevestigt het op korte termijn in gesprek te gaan met de ING. De bank laat in een reactie weten openheid van zaken te willen omtrent mogelijke banden met Rusland. Alleen het hebben van een Russische eigenaar is niet per definitie een reden om de relatie te beëindigen, zo klinkt het.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

In mijn ogen hebben de ING en de KNVB allebei boter op hun hoofd. Als ze nu echt grondig checks hadden gedaan naar de herkomst van het geld in eerdere jaren hadden ze al lang en breed in de smiezen moeten hebben dat er sprake was van belangenverstrengeling bij Vitesse en dat een aantal geldstromen hoogst discutabel waren. Dat had je gewoon voor kunnen zijn… Dan maar paar seizoenen in de keuken kampioen divisie… Zou voor nu ook een prima oplossing zijn.

Want wat is hier anders aan dan de situatie bij Twente feitelijk?

14 september 2023 om 08:45

Vitesse heeft iemand die de kosten kan dekken, hij kan dit dekken, hij moet dit dekken, maar hij mag het niet dekken. Kromme wetgeving, maar ik ben bang dat Vitesse de lul is met de huidige cancelcultuur.
Hoe het bij FCT zat durf ik niet te zeggen

14 september 2023 om 19:27

Draai het eventjes om makker, waarom moet iemand de kosten dekken? Ligt de basis niet bij eigenbestaanszekerheid. Vlak voor Jordania aantrad was Vitesse al een club op sterven, had eigenlijk geen enkele toekomst. Er komt een geldschieter en er is niemand in de club die denkt aan eigen vermogen. Vitesse verdient hoe pijnlijk het ook klinkt om kapot te gaan. Vitesse heeft nu al veel meer overleefd dan een Haarlem, RBC, Veendam en Agovv.

15 september 2023 om 14:24

Geldt dit bericht dan ook voor elke club met (overheids)steun? Ado, FC Twente, FC Groningen, SC Heerenveen, PSV

14 september 2023 om 08:55

@daei16

Het zit toch echt heel anders in elkaar. Een paar jaar geleden mocht men gewoon zaken doen met Rusland, hoefde men geen rekening te houden met sancties. Dus dat Vitesse opgekocht werd door een rijke Rus was geen enkel probleem. Vergelijkbaar met Chelsea.

Nu ligt dat sinds de Russiche-Oekrainse oorlog anders dus wil een Nederlandse bank geen bedrijven als klant die een Russische eigenaar hebben.

Dus vraagt ING inzicht in het eigenaarschap van Vitesse. Krijgen ze dat niet, dan stoppen ze de bankrelatie.

14 september 2023 om 22:26

Eens dat je gewoon zaken kon doen met Rusland, alleen dat was mijn punt niet (ook al logisch om dat zo te interpreteren).

Ook toen moest men al moesten banken, belastingdienst en de knvb gewoon de financiën van een BVO doorlichten en belangenverstrengelingen inzichtelijk maken en daarin hebben ze hopeloos in gefaald in mijn ogen.

15 september 2023 om 10:13

Banken hoefde geen belangenverstrengelingen in het voetbal inzichtelijk te maken. Hoeven ze heden ten dage ook niet.

Wat banken wel moeten is weten wie de uiteindelijke begunstigden zijn van een bankrekening, dus wie zijn de eigenaren van de voetbalclub. Want die namen moeten ze controleren in het boeven register (anti witwas), het terrorisme register (anti terreur) en in het sanctie register (opgelegde sancties door overheden).

Sinds de oorlog tussen Rusland en de Oekraïne is er uiteraard veel meer belangstelling voor Russische eigenaren dus zit ING er nu boven op.

14 september 2023 om 09:18

De situatie is niet zoals je beschrijft. Destijds was Rusland geen land met sancties. Banken zijn als de dood voor boetes als blijkt dat er mis is met de klant bij jou. Die kunnen in de miljarden lopen. Daarom zijn de afdelingen KYC (know Your Client) de afdelingen die maar blijven groeien omdat ze bijna alle risico's eruit willen halen. Dat vind ik geen goede ontwikkeling (met name vanuit de wetgeving die echt te strak is en bij elke fout de verantwoordelijk bij een bank legt). Maar dat ING nu hier niet mee verder wilt, is heel logisch en had dit al eerder verwacht eigenlijk.

14 september 2023 om 09:27

Zo'n bank zit sowieso niet op een dergelijke club te wachten denk ik. Op het grote geheel is het een kleine klant maar de mogelijke exposure is heel groot.

14 september 2023 om 12:20

Wat zijn de overeenkomsten met Twente? Ik snap echt niet wat Twente hier te maken mee heeft.

Dat allemaal door het wantrouwen en tergend trage handelen door de KNVB.
De club gaat er aan zo.

14 september 2023 om 08:19

Ah ja, je ziel verkopen aan dubieuze geldschieter is natuurlijk ook de schuld van de Knvb.

14 september 2023 om 08:44

Hoog gehalte van “iedereen heeft schuld behalve ik”. Je kan de knvb berichten traag te zijn, maar dan was het onvermijdelijke veel eerder gebeurd. En het is toch uiteindelijk Vitesse die zich leent voor dit soort praktijken? Zitten ze zelf bij

14 september 2023 om 08:52

Soms is het makkelijker om blind om je heen te slaan zonder even in de spiegel te kijken, toch wel weer typisch.

14 september 2023 om 09:49

Over het algemeen zijn Vitesse supporters best goed met zichzelf in de spiegel aankijken, net als het kritisch zijn op de eigen club (doorgewinterde azijnzeikers). In dit geval kan je echter niet anders dan concluderen dat de KNVB er veel te lang over doet. Ze houden Vitesse al een jaar in een houdgreep, iets wat nog nooit eerder is vertoond.

De Gelderlander, over het algemeen een zeer kritische krant op de Gelderse clubs, heeft er afgelopen week nog een artikel over gepubliceerd. Aanrader om te lezen. Komt er op neer dat pas kortgeleden gesprekken zijn opgestart met de beoogde eigenaar na maanden radiostilte. Tussentijds heeft de KNVB wel even de eigen regels aangepast, waardoor de voorgaande maanden 'onderzoek' te niet werden gedaan, Vitesse opnieuw allerlei stukken in moest dienen en het onderzoek opnieuw werd gestart.

Voortaan even onderzoek doen in plaats van om je heen slaan zou kunnen helpen.

14 september 2023 om 10:39

Dat neemt toch niet weg dat dit allemaal gestart is met het aannemen van een dubieuze geldschieter? Ik zeg niet dat de KNVB niets verkeerd doet, maar het probleem is door eigen verkeerde keuzes ontstaan.

14 september 2023 om 10:42

@s.arnhem, is het niet dat beide kampen enorm vertragend hebben gewerkt en dat het mooi uitkomt voor Vitesse om dit te gebruiken om modder te gooien? Laten we voor het voetbalgehalte ook tevreden zijn dat er genoeg onderzoek wordt uitgevoerd. De Russen wilde gemakkelijk de schuld kwijtschelden maar bij een Amerikaan zal ik dat niet verwachten, dan is Vitesse er gewoon geweest. Er moet zekerheid zijn naar de poppetjes die Parry besturen en ik ben ervan overtuigd dat daar mensen zitten die onderzocht moeten worden aan hoe de geldstromen gaan. Ze hebben niet voor niks een fiscale constructie opgezet en was het niet dat dit leidde richting Egypte? Een onderzoek mag niet afgesloten worden met 'we denken het, maar we komen niet verder door beperkingen in het internationale recht'. Dan moet Parry zelf alles op tafel leggen, heeft hij dat gedaan? Huidige tijd is gewoon anders, daar reken ik de KNVB niet schuldig aan. Je krijgt nu ook geen hypotheek meer op voorwaarden van een jaar geleden, of dat onderzoek nu goed was of niet, ga je daarvoor de banken/overheid aanklagen?

14 september 2023 om 11:35

Iets wat nog nooit eerder is gebeurd? Praat anders eens met wat Den Bosch supporters, die hebben ook heel lang moeten wachten voor ze te horen kregen van de KNVB dat het niet door mocht gaan.

14 september 2023 om 08:29

Als ze eerst maar gaan

De Knvb: al een jaar bezig met haar onderzoek en schuift het steeds maar door naar anderen. Maar wel zelf zakken cryptos (van alle contributieleden) betalen omdat ze zelf hun IT niet op orde hebben. Naar welk land zijn die cryptos gegaan? Flinke portie boter op het hoofd daar.

14 september 2023 om 08:46

Hoe is afpersing hetzelfde als moedwillig/ vrijwillig in zee gaan met een financiële constructie?

14 september 2023 om 09:55

Je weet dat letterlijk alle IT systemen ter wereld niet 100% veilig zijn? Indien men wil inbreken, dan gaat dit lukken. Dit is niet anders dan een gebouw. Het enige wat je kunt doen is het zo goed mogelijk te beveiligen. Los daarvan kun je beide niet met elkaar vergelijken.

Complexe situatie, hels karwei, financiële als beleidsmatige problemen, lastig parket, beëindigen van een bankrelatie en waarschijnlijk geen nieuwe kunnen vinden.
Jeetje wat een tekst! Paniek zaaien?

De ING is verplicht om onderzoek te doen naar witwassen, geldstromen van terroristische organisaties in kaart te brengen of op te sporen en daar horen tegenwoordig ook Russische activiteiten bij. Nu Vitesse een link heeft met een in Oekraine geboren eigenaar welke vervolgens in Rusland heeft gewoond, lijkt het mij logisch dat ING meer inzicht wil in de situatie. Maar hoe krijgt voetbalzone het voor elkaar om van een gesprekje een noodsituatie te maken.

Ik had het ook liever anders gezien. Liever 1e divisie en op eigen kracht proberen terug te komen met spelers uit de streek, dan dit. Maar het hedendaagse voetbal is inherent geworden aan vreemde geldstromen, creatief boekhouden, malafide eigenaren, etc. Je kan er zelfs de Champions League mee winnen. Beiden Champions League finalisten van afgelopen seizoen doen er aan mee. De ene club, Inter, leeft op de pof en Manchester City wordt verdacht van het kunstmatig oppompen van de omzet. Zo zijn er nog ontelbare clubs die de regels aan hun laars lappen. Zo lang er niet wordt opgetreden en er struisvogelpolitiek wordt toegepast kan ook Vitesse hiermee wegkomen…

Er zit toch iemand die het redelijk op zou kunnen lossen? Waarom duurt het bij de knvb zo vreselijk lang of iets goed te keuren? Die Perry had toch al lang veel meer goede dingen kunnen doen. Werkelijk waar al bijna 1.5 jaar bezig, maar nog geen donder opgeschoten. Dit moet toch anders kunnen

Hoe noemen ze dat ook alweer? Zo’n weerfenomeen in een gebruiksvoorwerp waar je uit kunt drinken? O ja, storm in een glas water.

Dat zal hier wel weer aan de hand zijn.

Ik denk dat het bestaan van Vitesse al wel 20 jaar lang om t jaar aan een zijden draadje hangt, maar uiteindelijk loopt t altijd met een sisser af.

De Russen willen van Vitesse af. Vitesse wil van de Russen af (overname nieuwe partij). Door stroperige 'onderzoeken' lukt het tot op heden allerminst (wat zijn de resultaten tot dusverre???). En nou gaat de ING 'maatschappelijk verantwoord' doen!!! Onze lieve verantwoorde investeerders... Ppppffftt. Wat wil men nou allemaal??! 😋😋

14 september 2023 om 10:16

Wat ING wil is toch heel eenvoudig te begrijpen? Ze willen geen dikke boetes oplopen vanwege het faciliteren van het omzeilen van financiële sancties en/of witwassen van gelden.

De overheid eist Know Your Clinet van een bank. ING moet precies weten wie de klanten zijn. Dus wie zitten er precies achter Vitesse, wie zijn momenteel de uiteindelijke eigenaren?

14 september 2023 om 10:58

Ik zeg ook niet dat ik het niet begrijp. Maar wie er achter zitten is niet zo moeilijk daar de overname nog steeds niet rond is. Dat was nooit een probleem voor de ING, tot nu blijkbaar.

Ach, Vitesse pesten is een favoriete bezigheid van de Knvb, zal wel weer overwaaien. Parry wacht inmiddels al een jaar om Vitesse over te kunnen nemen, de KNVB is een zooitje.

14 september 2023 om 11:47

Denk niet dat het alleen aan de KNVB ligt. Vitesse is vergeten te melden over financiële connecties van voormalig Chelsea-eigenaar Roman Abramovich. Obv hiervan had Twente de eerste puntenstraf al te pakken gehad.

14 september 2023 om 18:58

Dit is totaal onvergelijkbaar met Twente, want bij Twente ging het om illegale praktijken waarbij spelers een 2e eigenaar hadden. Dat is dus totaal wat anders.

Daarnaast gaat het om de vraag of Abramovich zeggenschap had, maar daar is geen enkel bewijs voor tot nu toe.

Ten slotte is het belachelijk dat dat gebruikt wordt bij een onderzoek naar de huidige overname, want dat staat los van elkaar. Bij zo'n onderzoek hoort de KNVB te onderzoeken of de potentiële eigenaar de financiële middelen heeft en of deze legaal zijn verkregen. Daar heeft de huidige eigenaar dus niets mee te maken. Sterker nog: het zou zelfs volstrekt onlogisch zijn als je een overname blokkeert omdat de huidige eigenaar niet goed zou zijn, want dan zou de club juist die huidige eigenaar moeten behouden. Dat zou echt lachwekkend zijn.

Als de huidige eigenaar dus ergens fout zou zijn, dan hoort dat in een apart onderzoek gedaan te worden, aangezien dat los staat van de overname. Dat de KNVB dat nu toch koppelt, is gewoon een fout van de Knvb. Het lijkt er eerder op alsof de KNVB geen bewijs heeft voor dat de Russen fout zouden zijn geweest en nu Vitesse op deze manier probeert te straffen voor die geruchten. Het is immers absurd dat een onderzoek naar de nieuwe eigenaar zo lang moet duren, terwijl zowel Vitesse als de Amerikaanse eigenaar al lang geleden de benodigde materialen aangeleverd hadden....

De uitkomst van het KNVB-onderzoek zou uitkomst kunnen bieden. Maar het is niet duidelijk wanneer dat komt. Tja, als je de financiële boekhouding op orde had, dan zou het allemaal niet zo lang hoeven te duren.

De verantwoordelijkheid ligt uiteraard bij de club, maar de trage handelingssnelheid van de KNVB zorgt (bij mij persoonlijk) ook voor opgetrokken wenkbrauwen in dit hele verhaal.

Either way, Hollywood aan de Rijn in volle glorie.

Volgens mij staat er wat ING betreft niet zoveel geks. Ze willen gewoon duidelijkheid over de geldstromen. Dat lijkt me best logisch in deze situatie. Dat er consequenties aan dat gesprek verbonden zouden zitten is alleen speculatie zoals ik het lees…

Het lijkt meer een standaard vraag van ING, dus hierover geen paniek. Ik begin me wel steeds meer te ergeren aan de procedure van de Knvb. Die kan ik natuurlijk niet volgen maar de traagheid is tenenkrommend. Dat het een complexe zaak is zal iedereen beamen maar je kunt een club en zeker de supporters niet zo lang aan het lijntje houden. Na afloop mogen we toch wel minstens een rapport met onderbouwde conclusies verwachten, inclusief de tijdlijn van de onderzoekingen en de kosten van het onderzoek. We kunnen zo nodig altijd nog naar het CAS. Hopelijk blijven staf en spelers er rustig onder.

14 september 2023 om 16:25

Dit wordt gewoon het faillissement van Vitesse. Doordat het allemaal enorm lang duurt, de constant wijzigende wetten, zal de huidige eigenaar niet garant mogen staan voor Vitesse in verband met onbekende geldstromen. Er zal ook geen nieuwe eigenaar komen die de schuld van Vitesse kan en wil overnemen. Door de scherpe regels vanuit de overheid, zal ING geen uitzondering maken. We moeten genieten van de momenten dat Vitesse nog bestaat ben ik bang. Anderzijds betekent het ook dat het Gelredome vaker wordt uitgeleend voor concerten, nu al weer zin om mn kop eraf te zuipn bij Mpf2023

Het is allemaal niet zo spannend. Zoals hier al een paar keer is gezegd, de ING is verplicht de organisatie structuur in kaart te hebben, hoofdzakelijk ivm de geldstromen. Het hebben van Russische eigenaren zou niet zozeer direct het probleem zijn, wel de geldstromen daarvan. Mocht dat namelijk niet goed zijn, dan zal de DNB op de stoep staan en met boetes kunnen gaan zwaaien van gigantische hoogtes.

Ook dit overleeft Vitesse gewoon weer.
Ken niks of niemand die zo vaak de dood in de ogen gekeken heeft en er nog altijd is!
Het is nooit saai in Arnhem maar of dit de manier is om elke keer weer in het nieuws te moeten komen ipv de positieve kanten van de club weet ik dus ook niet

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren