Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Vitesse en de val van voetbalclubs

Laatste update:

Het is 17 maart 2008. Ik sta in het gemeentehuis van Arnhem. Er staan en zitten zo’n 1000 andere Vitesse-supporters om mij heen. We zijn daar met zijn allen bijeen omdat de gemeente stemmen gaat over de toekomst van Vitesse. Vitesse heeft surseance van betaling aangevraagd en de gemeente kan Vitesse redden door het resterende deel van de schuldenlast kwijt te schelden. We zitten in de zaal en zien op een groot scherm wie er van de bestuursleden voor stemt en wie tegen. Degene die voor stemmen moeten gaan staan en we zingen dan ook met zijn allen: “sta op voor Vitesse 1!” 23 van de aanwezige 38 bestuursleden stemmen voor. Vitesse is gered.

Je hoort het steeds vaker. Clubs die in financiële nood zitten. Aanvragen van surseances van betalingen en verkopen van eigendommen lijken een trend te worden. Wanneer houdt het op? Wanneer snappen de clubs eens dat je helemaal geen geweldige sportieve prestaties meer neer kunt zetten als je niet eens meer bestaat? Waarom zitten er voorzitters en bestuursleden bij een club die nog nooit van het woord ‘continuïteit’ hebben gehoord? Ik vraag het mij af. Ik heb helaas bij Vitesse jaren van wanbeleid gezien en sinds dit seizoen zie ik daar pas verbetering in. Ik heb acties van supporters meegemaakt die werden gevoerd om het bestuur in te laten zien dat het zo niet gaat. Het Gelredome dat duur en misschien wel te duur is gebleken met de huidige prestaties, spelers die te hoge salarissen kregen, spelers die werden gehaald maar die we eigenlijk niet konden betalen etc. Je zou kunnen zeggen dat wij boven onze stand hebben geleefd. Dat klinkt hard maar het is met realiteit en met volledig bij bewustzijn geschreven.

Wanbeleid. Een woord dat ik de laatste dagen vaak ben tegen gekomen. Ik noem bijvoorbeeld een Feyenoord dat een schuld van 36,8 miljoen heeft volgens de jaarcijfers. Dit heeft als gevolg dat er zelfs geen veldverwarming aangelegd kon worden en de selectie noodgedwongen binnen moest trainen voor de bekerwedstrijd tegen AZ. Ik noem een Willem II dat in zware nood verkeerd en waar de laatste dagen veel berichten over zijn verschenen. Ik noem een Roda JC dat nog altijd problemen heeft en vorig jaar nog zou gaan fuseren met Fortuna Sittard en nu haar stadion in delen aan het verkopen is om zo begrotingstekorten etc. op te vullen. Ik noem een Ajax dat moet bezuinigen om financiële nood in de toekomst te voorkomen. Kortom: er zijn tegenwoordig voorbeelden te over van clubs die het moeilijk hebben of wellicht gaan krijgen.

Die periode heeft mijn club al meerdere malen meegemaakt. Wij bij Vitesse zitten nog met de gevolgen van onze succesperiode van 1989 t/m 2002 waarin wij een vaste subtopper waren. Jaren van sportief succes en met een man als Karel Aalbers aan het roer brachten ons mooie tijden, maar na een aantal jaren van mindere prestaties en met veel minder inkomsten dan tien jaar geleden werd begroot zitten we nu met de gevolgen. Niet alleen wij hebben het op financieel gebied slecht gedaan, maar meerdere clubs doen het op financieel gebied ronduit slecht!

Ik verbaas mij dan ook over het feit dat bestuurders van een club doodleuk aan het einde van het jaar vertellen dat het niet zo best is gegaan het laatste jaar op financieel gebied. Bestuurders die doen alsof de schuld van de ene op de andere dag ineens is toegenomen met vijf miljoen. Gisteren hadden we nog tien miljoen schuld en vandaag is dat ineens vijftien miljoen. Hoe kan dat toch? Het gaat tegenwoordig allemaal zo makkelijk. Achterhalen waarom er ineens vijf miljoen aan schuld is bijgekomen gaat ze soms schijnbaar te ver. Ik hoor ze gewoon denken: “er is toch een economische crisis gaande? Waarom geven we daar de schuld niet aan? Dan blijven wij tenminste buiten schot”. Zelf vergeten ze echter dat ze hun zaken niet in orde hadden. Nou ja, vergeten, ik noem het niet toe willen geven.

Nu zitten sommige clubs met een salarisplafond die eigenlijk veel te hoog ligt en wat nu drastisch naar beneden moet. Het is makkelijker te voorkomen dan te genezen zeg ik dan maar. Achteraf de fouten inzien is makkelijker dan ze van tevoren verwachten. Dat besef ik mij terdege. Het kan echter toch niet zo zijn dat duidelijke fouten wel worden ingezien door de supporters, die bij lange na niet de middelen hebben om ze vroegtijdig in te zien en op te lossen, maar dat deze fouten niet worden ingezien en worden opgelost door de mensen die daar verantwoordelijk voor zijn en waarvan wordt geacht dat zij de kennis en vaardigheden hebben om een club op de rails te houden. Mannen die flink betaald krijgen om alles in orde te houden. Mannen die veel verantwoordelijkheid hebben, daar ook flink voor betaald krijgen, maar die verantwoordelijkheid niet op zich nemen. Een gang van zaken waar ik mij steeds meer over verbaas. Waar overal op de wereld bedrijven alle moeite doen om het hoofd boven water te houden, blijven voetbalclubs maar geld uitgeven en beweren dat het de schuld is van de economische crisis i.p.v. naar structurele oplossingen te zoeken.

Je kunt niet meer uitgeven dan je hebt of dat je kunt betalen. Een sleutelzin die men in mijn ogen op de kantoren van de hoge heren in de vloerbedekking moet borduren. Een investering in vloerbedekking etc. kost misschien eens 20.000 euro, maar als daarmee de heren aan de top de zaken eens gaan inzien is dit heel snel terug verdient! Oh ja, het scheelt de supporters die wel hart voor de club hebben ook nog eens vele uren van spanning en irritatie! Ik zeg win – win situatie, dus laat de vloerbedekking maar komen!

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Waarom staat hier een verkeerde titel boven?

Moet zijn De val van voetbalclubs.

Maar goed geeft verder niet.
BTW je moet beoordelen blijkbaaar voor je het gemiddelde ziet.

12 januari 2010 om 00:33

Ik denk dat het komt omdat ''vitesse en de val van voetbalclubs'' interessanter is voor mensen om te lezen dan alleen ''de val van voetbalclubs'', dat zal te algemeen zijn en minder mensen aanspreken waardoor er natuurlijk minder views zijn. In mijn ogen puur om eigen redenen voor voetbalzone. Kan ik aan de ene kant wel begrijpen maar aan de andere kant is het natuurlijk een slechte titel.

12 januari 2010 om 09:13

Maar een titel hoort te kloppen bij een stuk. Ik snap dat de schrijver een Vitessenaar is en daarom ook problemen ziet bij zijn eigen club, maar hiju heeft helemaal gelijk dat het overal zichtbaar is in de Eredivisie. Dan vind ik wel dat je titel daarna moet staan.

Voor de rest is het misschien makkelijk om als supporter te zeggen hoe het allemaal wel moet. Supporters willen elke transferperiode nieuwe spelers en kijken dan gek op dat je in de min komt te staan. Zo werkt het nu eenmaal niet. Ik denk dat de meeste "hoge heren" bij voetbalclubs echt wel hun best doen hun cluppie niet ten onder laten gaan.

12 januari 2010 om 19:02

Als de titel was geweest : "de val van voetbalclubs" had er weer iemand gezeken dat het veel te veel over Vitesse ging en dat daar iets mee gedaan moest worden in de titel.

12 januari 2010 om 20:17

klopt, jelleblack en ik snap het ook enigszins wel. Vind het alleen jammer want als ik deze titel had bedacht was ik veel inhoudelijker op vitesse ingegaan. Nu was het mijn bedoeling om de zaken in het algemeen te beschrijven en er wat meer clubs bij te betrekken. Maar vna die clubs weet ik de gehele situatie niet aangezien ik me minder met die clubs bezig houd. Daarom heb ik me daarover wat afzijdig gehuden.

Maar goed, ik denk dat de meeste lezer de column wel zullen begrijpen.

12 januari 2010 om 23:25

@ Dennis,

"voor de rest is het misschien makkelijk om als supporter te zeggen hoe het allemaal wel moet. Supporters willen elke transferperiode nieuwe spelers en kijken dan gek op dat je in de min komt te staan".

Reactie daarop vna mijn kant: met alle respect, wij willen, de mensen aan de top moeten ons in onze behoefte zo goed mogelijk voorzien. Als een aankoop van een speler gewoonweg niet reeël is dan is het aan de mensen bovenin om dat ons uit te leggen! Als ze een speler halen dan mogen wij daarvan verwachten dat we die Kunnen betalen toch? Dus zelfs al zouden wij roepen om weet ik het hoeveel aankopen, wij snappen ook wel dat dat niet altijd kan. Echter laat het bestuur helemaal niks van zich horen!

Nogmaals wij willen, maar zij zijn degene die bekijken of de dingen die wij willen wel tot de mogelijkheden behoren. Ze hebben jarenlang keuzes gemaakt dat gewoonweg niet kan. Ze hebben hun verantwoordelijkheden niet genomen en het ziet er helaas naar uit dat dit nog wel even zo zal blijven. Forza Vitesse, Not to het bestuur!

Feitelijk is het soms onjuist. Feyenoord heeft nooit binnen getraind voor de wedstrijd tegen AZ, ze trainde op een kunstgrasveld en in De Kuip. Verder hoeft Ajax niet te bezuinigen, ze moeten alleen saneren in de salariëring. Dus spelers saneren, met bezuinigen denk ik toch eerder een organisatorische beslissingen zoals het afstoten van bepaalde bedrijfsactiviteiten.

Als je het over clubs hebt die bijna failliet zijn dan had je clubs als Fortuna Sittard, RKC Waalwijk en Haarlem moeten gebruiken als voorbeelden. Die waren immers bijna uit het betaald voetbal verdwenen.

Probleem van grote tekorten komt ook dat er vaak wordt begroot op inkomsten die het in de toekomst verwacht maar waar ze nog niet zeker van zijn. Zoals televisiegelden, recettes en inkomsten afhankelijk van prestaties.

10 januari 2010 om 18:31

In het stadion (de Kuip) is ook binnen trainen, zeker voor iemand die het Geldredome gewend is En dat is Zuidvitess.
Maar verder weet ik eigenlijk niet zo goed wat ik met dit stukje aanmoet. Het nodigt niet uit om te lezen op een of andere manier.

10 januari 2010 om 18:34

Ik niet, bezuinigen heeft ook te maken met de activa. En de spelers behoren bij een voetbalclub in mijn ogen tot de activa.

En wat je zegt over de andere clubs klopt, alleen wat je dan doet is een opsomming van een hele lijst clubs. Ik heb gekozen voor deze clubs omdat deze column niet alleen gaat over de clubs die er al bijna waren geweest maar ook over de clubs die dit misschien in de zeer nabije toekomst gaan meemaken. Het is een structureel probleem bij veel clubs of is het geweest. Om de vergelijking te maken heb ik dus ook een club als ajax genoemd waarbij het nu nog in de hand te houden is, maar wat snel de verkeerde kant op kan gaan als het even veel minder gaat. Echter is ajax al bezig door daarop te anticiperen.

10 januari 2010 om 19:57

@ Eddox
Jij bent hier degene die fout zit. Voor de wedstrijd tegen Willem II trainde Feyenoord op kunstgras en in de Kuip, maar voor de wedstrijd daarna tegen AZ werd er binnen met videobeelden en in het krachthonk gewerkt. Saneren in de salariëring kan je net zo goed bezuinigen noemen, ik dacht namelijk dat het nieuwe contract van Emanuelson ook een lager salaris inhoudt. Eindhoven was ook een goed voorbeeld geweest geloof ik.

11 januari 2010 om 20:03

In het krachthonk werken schaar ik niet onder training, Feyenoord heeft zich richting het bekerduel van AZ nooit fatsoenlijk voorbereid op het gebied van veldtraining. Dat is het belangrijkste wat er is, in een krachthonk kan je nooit nabootsen wat je aan conditietraining op een veld doet.

Maar haalde Willem Ii-thuis en Az-thuis inderdaad door elkaar, waren ook zulke mooie wedstrijden achter elkaar.

Over de term bezuinigen of saneren dat is een kwestie van wat je bij een bepaalde term opvat, saneren is een onderdeel van bezuinigen zou je kunnen zeggen. Maar Ajax zit nog niet in de situatie dat ze met de rug tegen de muur volop moeten gaan bezuinigen.

Aardig beschouwend stuk. Prikkelt echter niet bjster veel. Wordt er niet echt warm of koud van.

Voor je tekstbehandeling en beschouwing: 3 sterren.

Spelling af en toe niet correct waardoor dat soms irriterend werkt bij de lezer, daardoor leest zo'n tekst ook niet vlot weg.
Het enige wat je hier doet is een aantal zaken onder elkaar neerzetten en daar je conclusie uit trekken.
Het is echter veel leuker om te lezen hoe clubs hier juist eventueel tegen kunnen optreden.
Hoe kan een club ervoor zorgen dat ze niet in zo'n penibele situatie terecht komen?
De feiten die jij hier behandelt voegt niet veel toe, deze zijn namelijk gewoon bij de lezers bekend, en een conclusie uit deze feiten halen is ook niet bijster moeilijk. Het is algemeen bekend dat het er financieel niet beter op wordt hier in Nederland.
Maar als je hier nou ook eens de vergelijking maakt met de buitenlandse clubs? En bekijkt hoe die ervoor staan t.o.v. de Nederlandse.
Het zijn slechts een aantal suggesties.

En even over je vraag waarom de titel verandert is: Vz past (vrijwel altijd) de titel aan naar dat wat zij passend vinden.

En nog 1 tip; geef jezelf geen sterren!

2 sterren.

10 januari 2010 om 18:52

Dan zou ik hem aanpassen zoals jij het interessanter vind. Dat is jou mening. En nee zijn zeker niet bij alle lezers bekend.

Hoe clubs hiertegen kunnen optreden? Bij elke club ligt dat weer anders voornamelijk is dat natuurlijk door beter te budgetteren! Clubs proberen het zonniger te maken dan het is en leven boven hun stand met als gevolg dat er gaten in de begroting zullen vallen. Hoe kan je van mij verwachten dat ik daar dieper op in kan gaan? Ik ben bij vitesse er wat verder op in gegaan omdat ik daar gewoonweg veel meer inhoudelijk over weet dan over een willem II. Dus dan waag ik mij daar dan ook niet toe

Het is een beschouwende column dat klopt. Het is mijn kijk op de situatie van verschillende clubs in Nederland. De vergelijking is in principe al gemaakt namelijk alle clubs met dergelijke problemen.

En wat geef jezelf geen sterren betreft heb je enigszins gelijk. Ik heb bij andere columns sterren gegeven en dat moest na je bericht. Ik zag hier bij mijn eigen (eerste) column dat ik op de sterren kon klikken waar normaal gesproken het gemiddelde staat die ik graag zien wil. Dus vandaar, als je je eraan irriteert dan spijt me dat.

laat me jou een paar wedervragen stellen dan om lering uit te trekken vanuit mijn kant:
- noem mij voorbeelden van zeer incorrecte spelling;
- een aantal zaken onder elkaar zetten en daaruit een conclusie trekken is toch niet meer dan logisch? Een aantal zaken bespreken in een column is niet meer dan logisch? en daaruit een conclusie trekken lijkt mij ook niet verkeerd?
- algemeen bekend dat het er financieel niet beter op wordt in nederland? waar baseer je dat allemaal op dan? ik zeg hetzelfde in mijn column alleen dan beargumenteer ik het nog. Ik vraag jou hetzelfde te doen zonder alles als vanzelfsprekend voor te doen.

11 januari 2010 om 23:35

Geef dan in ieder geval aan hoe en wat Vitesse kan doen om hun financiële positie te verbeteren. Je bent daar immers Clubexpert voor.
Dan je wedervragen:
Je vraag over de spellingsfouten: (een aantal voorbeelden)
- "dat klinkt hard maar het is met realiteit en met volledig bij bewustzijn geschreven"
Zo sluit jij een alinea af, met een enorm incorrecte zin. Dat vind ik dan jammer en dat stoort mij tijdens het lezen.
- "is bijgekomen gaat ze soms schijnbaar te ver". Dit is ook geen correct Nederlands.
- "het kan echter toch niet zo zijn dat duidelijke fouten wel worden ingezien door de supporters, die bij lange na niet de middelen hebben om ze vroegtijdig in te zien en op te lossen, maar dat deze fouten niet worden ingezien en worden opgelost door de mensen die daar verantwoordelijk voor zijn en waarvan wordt geacht dat zij de kennis en vaardigheden hebben om een club op de rails te houden."
Dit is 1 enorm lange zin wat het lezen ook enorm vertraagd.

Dit zijn slechts een aantal voorbeelden waarbij ik een hoop nog achterwege laat.

Je tweede en derde punt (neem ik voor het gemak even samen):
Het enige wat jij hier doet is de artikelen van de afgelopen weken, over allerlei clubs die financiële nood leiden, bij elkaar voegen tot 1 column. De meeste lezers van voetbalzone hebben deze artikelen reeds gelezen en hebben dus ook al in de gaten dat het er financieel gezien niet beter op wordt in Nederland.

Al met al vind ik het een zwak column waarbij alleen maar open deuren worden ingetrapt.
Andere zijn misschien wel een andere mening toebedeeld, maar zo denk ik erover en daar zul je het mee moeten doen

11 januari 2010 om 23:49

Artikelen van de laatste weken? Over vitesse en wanbeleid geen artikel gezien de laatste weken? volg jij VZ uberhaupt dan?

Wat de spelling betreft ben ik het niet met je eens. Ongelukkig is misschien wel je eerste voorbeeld maar bij je 2e voorbeeld haal je het hele gedeelte daarvoor weg waardoor het wel goed loopt, en je derde voorbeeld kan niet echt los van elkaar worden geschreven omdat deze allemaal met elkaar in verband staan. Het maakt het juist onduidelijker als ik er losse zinnen van maak. Heb ik overna gedacht en geprobeerd maar dit was toch echt de beste optie in mijn ogen.

Open deuren worden ingetrapt? totaal niet met je eens. Vraag mij ook ten zeerste af of jij alle dingen wel wist die hierin worden vermeld. Echter is het de bedoeling van een column dat je je eigen visie naar voren brengt. Dat is dus wat in mijn ogen fout gaat tegenwoordig en niet wat iedereen fout zou moeten vinden. De bedoeling van een column is niet altijd hele nieuwe feiten naar voren te brengen, maar een inzicht door te laten schemeren zoals dat op mij overkomt. Daar kan je het dan mee eens zijn of niet, maar om het daarom een zwak column te noemen vind ik niet terecht.

Een aangeven hoe en wat vitesse moet doen om het beter voor elkaar te hebben? heb je mijn eerste tegenreactie wel gelezen uberhaupt? een column mag ook nog eens niet langer zijn dan 1000 woorden, dat is 1. Ten tweede is al duidelijk geowrden in de tekst wat er beter zou moeten. Namelijk het budgetteren in dit geval! Teveel geld uitgeven terwijl er te weinig binnen komt. Dat kan misschien een paar jaar en dat verlies kan je dan wellicht even compenseren met winsten van jaren daarvoor, maar jarenlang achter elkaar verlies draaien kan je op een gegeven moment niet meer opvangen. Dat zie je nu bij feyenoord en hebben we gezien bij vitess en bij meer clubs. Als je zelf een beetje nadenkt had je dit geweten, want het was toch puur open deuren intrappen? blijkbaar bij jou dus niet

12 januari 2010 om 00:11

Over vitesse en wanbeleid geen artikelen?
Wat te denken van het niet kunnen betalen van de salarissen?
Wat te denken van het lenen om deze salarissen te kunnen betalen?
En de rest van je voorbeelden zijn ook allemaal in een artikel van de afgelopen weken terug te vinden Eerst even jezelf informeren voordat je zo'n reactie plaatst alsjeblieft.

Spelling, tja pak de dikke van dalen er nog maar eens bij zou ik zeggen

Er is in dit verhaal niets, maar dan ook niets waar een discussie over kan worden gevormd. Het zijn allemaal feiten feiten feiten!
In welk opzicht laat jij je mening doorschemeren?

Dus het enige wat vitesse hoeft te doen is goed te budgetteren?
Dat vind ik wel heel makkelijk hoor. Ieder normaal denkend persoon weet dat je niet veel geld uit kan geven als er te weinig binnenkomt, dit is dus inderdaad open deuren intrappen. Als ik het zo lees beweer jij dat er allemaal apen rondlopen daar in Arnhem?.

Ik geloof gewoonweg niet dat als vitesse het budgetteren goed uitvoert, dat men daar ineens gered is.
Er komt toch veel meer bij kijken dan alleen budgetteren?
Stel he, je hebt nu veels te veel uitgaven t.o.v. je inkomsten.
Is het dan bijvoorbeeld niet verstandiger om over te stappen naar het oude stadion? De huur is namelijk niet normaal wat men daar betaald.
Of, men kan er ook voor kiezen om de sportieve prestaties nog verder af te laten zakken door de betere spelers te verkopen. Een verhaegh of een velthuizen brengt toch makkelijk een paar miljoen op.
De sportieve prestaties worden er dan wel minder op maar hierdoor valt het budget beter uit.
Is dit volgens jou dan een betere oplossing? Of hoe wil jij dat het budgetteren aangepakt wordt?
Dat soort dingen wil ik in zo'n column horen en niet enkel wat feiten met een, wel originele, conclusie.

12 januari 2010 om 06:51

oude stadion overstappen? vitesse laatste tijd in het nieuws? salaris niet konden betalen was een misplaatst bericht van VZ? mezelf informeren over de gang van zaken?

Geen discussiemogelijkheden? wat doen we nu dan?

Sorry nu houd het voor mij op. Als ik me beter moet informeren en jij aankomt met een simpel dikke van dalen antwoord. En ja budgetteren heefthier natuurlijk heel veel mee te maken want met het budget bepaal je hoeveel geld je het komende jaar kan uitgeven. Door heel verkeerd te budgetteren ga je er dus vanuit dat je veel meer geld uit kan geven als dat werkelijk het geval is....

PS: terug naar het oude stadion? hoe goed ben jij geinformeerd dan? Het oude stadion en de grond is verkocht aan de gemeente voor een prikkie en die gemeente heeft hier hele mooie appartementencomplexen neergezet. Of wil je dat we in een aantal appartementen gaan voetballen....?

Thx voor je reacties igg. Ben het niet met je eens moge dat duidelijk zijn, je argumenten slaan voor mij kant noch wal. Toch bedankt en ik hoor graag reacties van je op mijn volgende column, misschien dat ik je dan wat meer tevreden heb gesteld...

12 januari 2010 om 10:56

Alleen omdat de directie van vitesse aangeeft dat het niet waar is maakt het meteen een misplaatst bericht?
Dat vind ik niet, natuurlijk zal de vitesse directie dit ontkennen?

Inderdaad, geen discussiemogelijkheden. De discussie die wij voeren is helemaal off topic en het gaat erom dat je juist om je column een discussie kan voeren. Dat is hier zeker niet het geval.

Ook in je reactie weer een aantal spellingsfouten:
- ”door heel verkeerd te budgetteren ga je er dus vanuit dat je veel meer geld uit kan geven als dat werkelijk het geval is...”
Als moet in deze dan zijn. (beginnersfout in de Nederlandse taal)
- .”slaan voor mij kant noch wal.”
Als je dan een uitdrukking plaatst, doe dat dan wel goed.
Het is namelijk: raakt kant noch wal.

Ik vind het antwoord budgetteren gewoon te simpel en zoals ik in mijn vorige reactie al aangeef, ook laat ik in mijn vorige reactie zien hoe je zo'n antwoord als budgetteren eventueel uitgebreider kan formuleren.

Ik zie graag je volgende column tegemoet met, hopelijk, een beter column dan hier het geval was.

Goed en eerlijk stuk. Misschien ziet niet iedereen de waarde er van in, maar als je het makkelijkste tegenargument in een discussie met een supporter van een andere club altijd is: "dan ga je toch naar de Gemeente voor geld!!" snap je nu misschien dat wij supporters hier anders tegenaan kijken.

Het zijn namelijk de bestuurders die het boetekleed moeten aantrekken, niet de supporters. Al zullen deze laatste het wel doen omdat ze wel een hart voor de club hebben en deze niet verkopen voor een paar centen meer.

Goed stukje, alleen ik zou andere clubs buiten beschouwing laten, de waarheid is daar net als hier pas te achterhalen als je dicht bij het vuur zit. En als je eerlijk bent kun je alle clubs in de 1e of eredivisie dan wel noemen..

10 januari 2010 om 21:12

thx voor je reactie.

en wat je zegt klopt precies en dat probeer ik ook deels mede te delen dat de supporters degene zijn die de klappen opvallen en er uren door in spanning zitten en met pijn in het hart naar de situatie kijken. Soms heb ik het idee dat het de bestuurders niks doet.

Ben het dus met je eens.

Redelijke column, met een duidelijke inleiding en een uitstekende slotalinea.

Jammer dat je het nodig vond om jezelf vijf sterren te geven.
Dat hoort niet !

10 januari 2010 om 22:18

kllopt heb ik bij bovenstaande reactie ergens al uitgelegd. snapte het systeem van beoordelen nog niet helemaal want bij andere columns was het gebruikelijk dat ik na een bericht mijn beoordeling kon geven. Hier kon dat onder mijn column al.

Les voor de volgende keer.

12 januari 2010 om 00:41

Wat je zegt is natuurlijk onzin. Dat systeem van beoordelen is erg simpel, vind je uitleg in mijn ogen ook erg vaag. Dat je jezelf 5 sterren hebt gegeven is niks mis mee want dat doen alle clubexperts wel eigenlijk. Dat zou voetbalzone eigenlijk moeten afschaffen want iedereen vind zijn eigen stuk natuurlijk goed anders zou je het ook niet insturen.

Ik moet je zeggen dat ik het een leuk artikel vind en dat het makelijk te lezen is maar dat ik niet weet wat ik er precies aan heb. Geen vernieuwende informatie voor veel mensen en een onderwerp dat al vaak aan bod is gekomen. Toch klopt je verhaal wel en heb ik er verder niks op aan te merken. Helaas kan ik je op de een of andere reden geen sterren geven maar had je zeker 3/4 sterren gegeven.

12 januari 2010 om 11:41

Wat ik zeg is natuurlijk onzin? nee, wat ik zeg is hetgene zoals ik de beoordeling heb ervaring. Want om het gemiddelde onder het artikel te zien moet je zelf ook sterren geven en aangezien dit mijn eerste column is wist ik dat niet. + het feit dat bij andere columns je pas kan stemmen na je bericht dus wist ik ook dit niet. Bij volgende columns zul je zien dat ik mezelf geen sterren geef.....

En jij hebt er misschien niet veel aan omdt je al enigszins op de hoogte bent etc. maar dit is puur mijn kijk op de situatie die vele clubs momenteel schijnbaar ondergaan. Ik vind het zorgwekkend te noemen als we de laatste berichten er allemaal bij pakken. Ik heb verder geen column gezien over huidige financiele situaties van clubs. Dit is iets wat in mijn ogen enorm zorgwekkend is en waar men zeker voor vrezen moet in de toekomst.

Misschien niet veel nieuwe informatie, maar in grote lijnen uitgelegd hoe ik ertegenaan kijk.

12 januari 2010 om 19:06

Prima als jij het zo hebt ervaren, wou je ook niet aanvallen erover. Ik had het beter moeten verwoorden. Waar ik vooral op doel is dat veel andere clubexperts excuusjes zoeken waarom ze hun artikel met 5 sterren beoordelen. Ik vind dit ook gewoon niet kunnen hoe goed je je eigen stuk ook vind ( en iedereen vind zijn stuk goed ), ik kan het ook weten want ben zelf ook clubexpert van Vitesse en zal binnenkort ook een artikel hebben waar ik mezelf Niet beoordeel. De reden dat jij het wel hebt gedaan kan ik deels ook wel begrijpen.

Ik kan me alleen maar aansluiten bij je 2e alinea, zal ongetwijfelt ermee te maken hebben dat ik veel van Vitesse afweet. Er moet wel gezegt worden dat het voor andere mensen die Vitesse niet vast volgen een leuk en interessant stuk is mede doordat je ook andere clubs erbij betrekt.

De mensen van Vitesse weten alles van welke problemen het allemaal kan hebben als het geld op is en er grote schulden ontstaan. In het buiteland maken ze er al helemaal een potje van, blij dat we in Nederland dergelijke praktijken niet toestaan.

Mooi stuk, hopelijk weet je me de volgende keer te verassen met iets wat ik nog niet weet.

12 januari 2010 om 20:14

Helaas moet ik je teleurstellen, ik heb mijn volgende column al ingediend dat gaat over de gevoelens van supporters bij de Gelderse derby. Iets dat ook bij jou zeker wel bekend is! De column zal je misschien wel leuk vinden om te lezen. Tenminste ik vind het altijd leuk om te lezen als de supporters van een club verwoorden hoe zij tegen bepaalde wedstrijden etc. aankijken. Waar ik dus opp hoop is dat jij je er enigszins in kan herkennen. Meer verwacht ik van die column ook niet. Het is weer niet bedoelt om compleet nieuwe zaken aan het licht te brengen, maar puur informatief tegenover mensen die hier nog weinig van wetene, of het eens leuk vinden om te zien hoe mensen die betrokken zijn bij zon derby ertegenaan kijken.

Ik hoop dat mijn inzending snel voor zondag wordt gecontroleerd, want de derby staat immers voor de deur en lijkt me wel zo leuk dat hij daarvoor online gezet wordt.

Ik zal ook jou column uiteraard goed volgen. Altijd interessant om de meningen van mede supporters te zien.

Over een week of 3 zal ik een inhoudelijk stuk over vitesse schrijven. Dit vanwege bepaalde informatie wat dan wordt vrijgegeven

Groet,

Leuke collumn, verhaal klopt opzich als een bus. Maar ben het niet met je eens dat een club het altijd aan zichzelf heeft te wijten. Als een club bijvoorbeeld 3 jaar op rij eufa cup haald, dan ga je met een begroting werken die daar op af is gestemd. Als je dan plotseling een jaar de uefa cup niet haald dan mis je inkomsten die iedereen verwacht had! Verder heb je natuurlijk gelijk, want bij clubs als Vitesse, Roda JC, Feyenoord en Ajax is gewoon jarenlang structureel wanbeheer gevoerd!

Het is een redelijk te lezen stuk. Had gehoopt/verwacht dat het wat meer over onze eigen club zou gaan. Daar zitten problemen die ronduit schandalig zijn, schandalig voor de naam vitesse, schandalig voor het voetbal en ook schandalig voor ons als fans. Ik mis het doorgaan op Vitesse dus. Verder klopt het stuk wel.
Mocht je nog zo'n dergelijke column schrijven over de Arnhemse, en Gelderse, trots; zoek dan even wat meer over Vitesse op, ik weet de feiten veelal al, maar er zijn genoeg fans die het niet weten en juist wanneer deze bereikt worden, wordt de druk groter op het bestuur en zul je zien dat de huidige bestuursleden, ik noem een Cor Guijt en Jan Snellenburg, maar ook indirect een Van der Kraan nog steeds verantwoordelijk zijn voor de huidige tekorten, en het wanbeleid de afgelopen 9 jaar.

Het is een schande dat de Knvb bij clubs als Vitesse, Roda maar zeker niet Ajax en Feyenoord te vergeten, er niks aan doet. Het is mijn eigen favoriete club, maar een o zo voetbalvernietigende club. Zonde.

12 januari 2010 om 19:14

Hmm... ieder heeft zijn eigen voorkeuren waarover hij iets over het hoe en wat bij een club wil vertellen. Zo heb ik meerdere stukken van jou gelezen, waaruit is gebleken dat je erg negatief tegenover Vitesse ( bestuur voornamelijk ) staat. Vind dit een goed stuk. De punten die je aankaart zijn leuk en aardig maar heeft natuurlijk verder niks met dit stuk te maken. Jou stukken spraken me niet aan omdat het als anti-vitesse overkwam en te negatief was en er wel degelijk positieve punten zijn. Meteen ook de reden waarom ik niet achter Samen-1 sta.

Wie weet kunnen van we van jou juist zo'n stuk verwachten binnenkort, ik hoop het.

12 januari 2010 om 22:36

Dat klopt, en ieder zijn goed recht.

Over mijn eigen posts, beetje off-topic, maar zeg het toch. Ik ben inderdaad zeer en zeer pessimistisch wat betreft het bestuur. Dit omdat ze ons als fans totaal niet serieus nemen, ons voorliegen, week na week fout in en fout uit maken, en bovenal onze club kapot helpen.
Het is zeker niet anti-vitesse, maar ik vraag je wel om dan eens wat positieve punten te noemen.
Ik weet niet hoe zeer je Vitesse volgt, hoe ver je in de club geworteld zit of andere connecties hebt, maar hoor graag meer erover. Anders moet je maar even een PM sturen, doen we de discussie 1 op 1, is misschien beter voor dit topic.

13 januari 2010 om 23:00

die cor guijt en jan snellernburg oftewel de vrienden van vitesse houden vitesse nog levend!! dus dat je deze gasten in een kwaad daglicht zet is niet netjes gezegd zo netjes..

14 januari 2010 om 01:36

Desondanks kun je juist deze 2 aanrekenen dat het zo slecht gaat met de club. En vooral dat juist zíj ons richting de afgrond hebben geworpen medio 2001/2002/2003.
Zij zaten al die tijd in de club. Hun geld was er alleen om hun eigen fouten te verdoezelen. Ook dat is een reden waarom het dossier Vitesse ook niet publiek gemaakt mag worden, de feiten zijn te weinig bekend en te confronterend.

Tja in een wereld waarin door vele partijen veel risico genomen wordt, zit er niks anders op dan in dit risicovolle beleid mee te gaan. Je bent immers slechts 1 van de clubs en zolang de rest niet gaan saneren, blijf jij achter wanneer jij dat wel doet.

Het is vergelijkbaar met de situatie met landen en staatschulden, vele landen over de wereld hebben te maken met een enorme oplopende staatsschuld. Een land als Nederland kan wel gaan bezuinigen, maar daardoor zal zij in economische groei achterblijven op alle andere landen. Daarnaast heeft het ook geen zin, want zodra de wereld iets van de effecten van de staatschulden zal gaan merken, zal Nederland dat net zo goed doen.

Zo geldt dat ook voor voetbalclubs en schulden, als je nu als club zijnde gaan bezuinigen en daardoor achter gaat lopen op je concurrenten zal je daar nu last van hebben, maar ook straks wanneer de inkomsten in de voetballerij in zijn geheel terug zullen lopen. Duidelijk is namelijk dat de voetbalwereld overbetaald is en dat het feit dat er zoveel geld in de voetbalwereld zit een gevolg is van het feit dat we de laatste jaren uitgebreid geld hebben uitgegeven aan luxe (en dan met name in het bedrijfsleven, qua sponsoring, etc.). Nu de wereld pas op de plaats moet maken, moet de voetbalwereld dat ook zeker doen. Het nadeel is dat alleen de grotere clubs, of de competities als geheel hier een begin mee kunnen maken. De kleintjes kunnen tot die tijd niet anders dan blijven proberen te overleven.

11 januari 2010 om 15:00

Je hebt deels wel gelijk, maar het is nonsens om te zeggen dat kleintjes niet vast kunnen beginnen. Ze zullen wel moeten. Het risicovolle beleid klopt, maar er is een verschil tussen risico nemen en het bestaansrecht van je club op het spel zetten.

BTW jou club is ook begonnen met bezuinigingen. De salarishuishouding zal daar veel mee te maken krijgen! Jullie zijn echter op tijd begonnen. Feyenoord loopt nu achter de feiten aan en jullie anticeperen goed door nu al maatregelen te treffen. Tenminste het lijkt erop dat dat aan eht gebeuren is bij ajax.

Je kunt niet blijven investeren als je het geld niet meer hebt of kunt betalen. Dat is niet meer risicovol beleid, dat is gewoonweg dom en slecht ondernemersschap. Daar gaan veel clubs nog achter komen. Zoals ik in mijn column al zeg. Je kunt helemaal geen sportieve prestaties meer behalen als je niet eens meer bestaat!

Risicovol beleid ok prima, dat is normaal bij voetbalclubs, maar als dat ten kosten gaat van het bestaan van de club dan zou ik toch minder risico's nemen en ik ben van mening dat dat ook zou moeten!

Ik vind het makkelijk gezegd dat de supporters 'die wel hart voor de club hebben' dit wel inzien. Volgens mij stonden bij jou cluppie ook vele mensen te schreeuwen toen de sportieve prestaties tegenvielen. Nieuwe spelers moeten er komen! Meer van dat soort dingen, de top bereiken is makkelijker dan er blijven. Supporters kunnen, als zij eenmaal gewend zijn aan succes niet meer leven met minder, zo zit dat gewoon ingebakken bij mensen. Zeker als een club al dertien jaar in subtop speelt. Begrijp me niet verkeerd, bij Feyenoord is dit precies hetzelfde. Men schreeuwt om nieuwe spelers, deze spelers komen (makaay, De Cler, v Bronckhorst etc.). Iedereen blij, Peter Bosz is een held. Nog geen jaar later kunnen die spelers niet brengen wat er verwacht word en het bestuur moet oprotten, Peter Bosz is de kop van jut, een zakkenwasser eerste klas. 'wie haalt er nu zulke oude spelers met geen restwaarde' hoor je dan.

Zo kun je zien dat voetbalclubs wel graag bedrijven willen zijn, maar toch eigenlijk nog echte voetbalclubs zijn.

En die clubs die nu gezond zijn of op de goede weg zijn, die hebben er zowat allemaal ook zwaar beroerd voor gestaan in het verleden. Ik noem Heerenveen, Twente, Groningen, Nac.

Je kunt stellen dat de bestuurders verantwoordelijk zijn in die zin dat ze zich laten leiden door wat de supporters willen. Een goed voorbeeld is Real Madrid.

11 januari 2010 om 18:28

Daar heb je gelijk in, echter zijn de supporters niet verantwoordelijk voor eht voortbestaan van de club, maar dat zijn toch echt de mensen aan de top! Wij willen, zij proberen zo goed mogelijk ons in onze behoefte te voorzien. Dat zegt dus niet dat ze de club maar even naar de afgrond moeten helpen, maar dat zegt dat ze binnen de mogelijkheden hun taken zo goed mogelijk uitvoeren. Dat is bij ons niet het geval geweest!

Laat die club toch lekker failliet gaan, word het tenminste wat rustiger in het weekend in Arnhem.
Eerst zorgen dat 'mijn' FC Wageningen failliet gaat, dan smeken bij de gemeente...
't Is hun eigen domme schuld hoor...!

Ik zie Vitesse een beetje als het kleine broertje van Ajax, het veldspel is wisselend, en beide clubs hebben een finacieel beeld dat winsgerricht (met verkoop van spelers als er maar genoeg geboden wordt) is. Natuurlijk zijn de de prestaties minder dan die van Ajax maar het is enigzins vergelijkbaar, eens in de zoveel tijd is er bij Vitesse een uitspatting en lijkt alles te lukken, terwijl de daaropvolgende week, het spel niet om aan te zien is. Maar dit geheel terzijde (ik kwam er namelijk op door de inleiding).

On; Goed verhaal, duidelijk argument. Maar als opmerking wil ik wel even toevoegen, dat ik denk dat clubs wel degelijk last hebben van de financieele crisis (ivm geld van sponsors en dergelijke), natuurlijk wordt dit ook als excuus gebruikt door clubs, maar het maakt de financieele situatie er in ieder geval niet makkelijker op.

11 januari 2010 om 23:20

Hmmmm, interessante kijk over dat vitesse het kleine broertje van ajax is.
Ik ben het daar eigenlijk wel mee eens ook!
Vitesse is het eigenlijk nét niet.
Sinds een aantal jaren een steeds kleinere supportersschare en natuurlijk de financiële problemen. Het wordt steeds meer een degradatiekandidaat, en dat terwijl het juist een vaste subtopper was. Vitesse is langzaam aan het afglijden en begint meer op het nog kleinere neefje van ajax te lijken.

11 januari 2010 om 23:54

Hij vergelijkt vitesse met ajax en je bent het daar wel mee eens. Je noemt vervolgens het afglijden van vitesse en daar ben ik het ook mee eens want dat hebben we de laatste jaren gezien. Ook ajax is aan het afglijden dat is ook te zien. Dus in jou ogen is vitesse daarom het kleinere neefje van ajax?

Vitesse een degradatiekandidaat? sorry met alle respect, maar met de selectie die wij hebben en met het voetbal dat we soms laten zien vind ik dit een vreemde reactie. Jij beweert werkelijk dat vitesse kan worden gezien als een toekomstige degradatiekandidaat? Sorry, maar dat neem ik dus echt niet serieus. Die kijk van jou hierop snap ik niet helemaal met alle respect. We zullen het wel zien de komende tijd

12 januari 2010 om 00:14

Het enige wat ik suggereer is dat als vitesse zo door blijft gaan, men steeds verder zal gaan afglijden en dan uiteindelijk inderdaad als degradatiekandidaat bestempeld gaat worden.
Op dit moment is vitesse dat nog lang niet natuurlijk.

12 januari 2010 om 00:48

Zeg dan ook niet dat het steeds meer een degradatiekandidaat word. Genoeg mensen denken ook dat jouw club Ajax steeds minder een titelkandidaat word, ook daar zijn al jaren geen sportieve prestaties meer te zien. Vitesse is niet aan het afglijden, de financieele situatie is beter dan een tiental andere profclubs in Nederland. Bij Vitesse is en zal altijd iemand klaarstaan met een zak geld mocht de nood weer heel hoog zijn, waar ik niet vanuit ga. Vitesse kan ook op eigen benen staan, alleen nu ten koste van prestaties waardoor supporters wegblijven. Daarnaast is de supportersschare de afgelopen 2 jaar alleen sterk afgenomen daarvoor was zelfs een lichte stijging.

Ikzelf ben er op tegen dat de gemeente voetbalclubs financieel onderhoudt. Er zijn genoeg mensen die belasting betalen die voetbal geen ruk interesseert, dat is gewoon niet eerlijk. Ik ben wel erg blij dat bij veel clubs de ogen zijn geopend wat betreft de financiele problemen in het voetbal. Ook dat Ajax nu al gaat bezuinigen om een Feyenoord siuatie te voorkomen, dat zijn toch positieve effecten van de problemen bij allerlei voetbalclubs ter wereld.

12 januari 2010 om 17:56

heb je gelijk in en ben ik ook helemaal mee eens. Maar ik wil toch even reageren op 1 argument van jou kant. Namelijk deze zin: ”er zijn genoeg mensen die belasting betalen die voetbal geen ruk interesseert, dat is gewoon niet eerlijk”.

Het is namelijk wel enigszins waar wat je zegt, maar mensen vergeten 1 ding. Door de club is het belastinggeld vna die mensen enorm omhoog gegaan door het bestaan van vitesse al die jaren daarvoor. Wat denk je van alle verkochte drankjes, shirtjes, eten etc. Allemaal met 19 a 6 belasting. aat allemaal naar d eoverheid en dar krijgt Arnhem ook een groot deel van. Zonder Vitesse was dit geld er niet geweest. dat vitesse voor meer naamsbekendheid zorgt van Arnhem. Gratis reclame. dat vitesse voor klante zorgt voor vele winkels etc. in de buurt van Arnhem. dat vitesse toendertijd de grond van monnikenhuizen voor een prikkie heeft verkocht en de gemeente dit heeft gebruikt om er een appartementecomplex op te zetten. Ook weer goed voor Arnhem.

Vitesse is dus niet alleen een voetbalclub maar heeft ook een aantrekkingskracht voor potentiële klanten en belastingbetalers voor andere bedrijven en de overheid.

Dat wilde ik even toevoegen omdat ik het wel erg gemakkelijk vind om gemeentehulp zo snel af te wijzen. Ben het er wel mee eens, maar je argument over de mensen die belasting betalen etc. dat klopt wel, maar jaren daarvoor is hun geld bij wijze van spreken verhoogd door het bestaan van vitesse en dat geld is gebruikt om de wijken op te knappen etc. dus dat zagen de mensen toendertijd toch echt terug voor hun geld.

Vind het een goed stuk.
Het is inderdaad niet te rechtvaardigen aan de maatschappij dat zij wel keihard moeten werken om hun hoofd boven water te houden en clubs maar aan kunnen blijven rommelen.
Ik zeg al jaren dan de Fifa een loongrens in moet stellen om zo de grote kosten te drukken. Tuurlijk vind ik dat een sterspeler best wat meer mag verdienen en weet ik ook wel dat die carriëre maar relatief kort is maar waarom zouden die spelers al met hun late 30 al met pensioen moeten kunnen gaan? Ieder werkend mens moet ook gewoon tot hun 67ste jaar werken.
Dus als er een loongrens zou zijn dan zitten die clubs niet met die hoge lasten en zullen de spelers meer met hun hart kiezen in plaats van het grove geld. En net zoals die vloerbedekking lijkt mij dit ook een win-win stuatie.

12 januari 2010 om 21:39

Precies aan dat laatste had ik nog niet eens gedacht, maar ben het er helemaal mee eens. Of dit te realiseren is is natuurlijk een 2e. Maar goed er zal toch eens verandering in sommige zaken moeten komen.

Succes zondag Btw

Aardige colum maar niet meer dan dat.
Jammer dat jejezelf steeds graag 5 sterren geeft. Je kan je eigen werk toch niet zo beoordelen ?

13 januari 2010 om 21:48

als je reacties hierboven heb gelezen zie je dat ik dat al heb uitgelegd. ben het ermee eens dat dat niet hoort en zul je in andere columns niet zien in de toekomst van mij. En ik geef mezelf niet steeds 5 sterren dat was in het begin 1 x en dat is verder onder elk bericht te zien. Het is niet zo dat ik na elk bericht mezelf 5 sterren geef, want dat is 1 niet mogelijk en 2 snapte het beoordelen nog niet helemaal wat ik bovenin al heb uitgelegd. Sorry als het je deze keer heeft geirriteerd zul je in de toekomst bij mijn columns niet meer zien, maar alsje had opgelet had je gezien dat ik daar al een punt van heb gemaakt bij mezelf.

Ontzettend slecht dat Ajax in dit voorbeeld word genoemd. Ajax staat er financieel prima voor. Ze hebben een eigen vermogen opgebouwd van meer als 60 miljoen euro. Verder heeft Ajax totaal geen steun nodig van buitenstaanders, en is ook totaal niks merkbaar dat er een geldgebrek zou zijn. Dus als je wat wilt vertellen beroep je dan wel op feiten, en ga niet speculeren, dit gebeurt al genoeg.

13 januari 2010 om 21:45

je mist het hele punt van de column in dat geval. Ik heb ajax genoemd, wat vele mensen hier wel zien, omdat ik graag verschillende soorten wil aantonen. Ajax dat nu bezig is met anticiperen op de situatie en mogelijk de situatie van feyenoord nu op die manier wilt voorkomen.. Er staat niet dat ajax nu problemen heeft maar dat ajax een club is dat nu aan het bezuinige is of in ieder geval de plannen heeft daartoe (zie emanuelson en gaan nog vele volgen etc.). Dus jou club staat erbij om te laten zien dat ajax aan het anticiperen is, wat andere clubs te laat hebben gedaan. Zie het dus niet zo negatief dat ajax erbij staat alsjebieft want je zou het ook positief op kunnen vatten wat sommige ajacieden ook hebben gedaan..

Jammer dat je het punt dus niet helemaal snapt, alhoewel is dat ook mijn fout te noemen dat ik mijn column dus niet duidelijk genoeg heb gemaakt.

13 januari 2010 om 23:03

@ afcmm

niet merkbaar dat er geldgebrek is? ook bij ajax draaien ze tegenwoordig elk dubbeltje 2x om zie het inkrimpen van de contractspelers vitesse is echt niet de enige in de eredivisie

Ik vind het stuk redelijk tegenvallen.

22 januari 2010 om 15:50

argumentatie?

Hmm niet omdat ik Necer ben maar ik vind het ook een beetje tegenvallen.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren