Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

‘Van Hanegem en Cruijff waren daar doodziek van, de haat bleef daarna groot’

Laatste update:

Ben Wijnstekers vindt dat Nederland de beste papieren heeft voor de kraker tegen Duitsland. “Ik denk dat Nederland de favorietenrol heeft en dat kan best een goed gevoel geven”, aldus de 36-voudig Oranje-international. Het Nederlands elftal speelt zondagavond de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Die Mannschaft in de Amsterdam Arena, nadat eerder deze week Wit-Rusland met 4-0 werd verslagen.

Door Peter van Drunen

Wijnstekers merkt dat de vijandschap tussen Nederland en Duitsland de laatste jaren afgenomen is ten opzichte van zijn periode als international. “Het begon natuurlijk met de WK-finale van 1974. Die gasten van toen, Willem van Hanegem, Wim Jansen en Johan Cruijff, waren daar echt doodziek van. Op voetbalgebied is die haat daarna groot gebleven”, zegt Wijnstekers die refereert aan incidenten waarbij Frank Rijkaard tegen het hoofd van de Duitse aanvaller Rudi Völler spuugde, Oranje-doelman Hans van Breukelen de Duitse Lothar Matthäus de huid volschold en Ronald Koeman zijn achterwerk afveegde met het Duitse shirt. Wijnstekers: “Duitsland was altijd de tegenstander die je op wilde vreten en vernederen.”

In bovenstaande video blikt Ben Wijnstekers vooruit op de wedstrijd tussen Nederland en Duitsland.

De 63-jarige oud-Feyenoorder was aanvoerder toen Ronald Koeman in 1983 zijn debuut als speler van Oranje maakte. “Toen zag je in hem al een leider. Hij was continu aan het praten en gebaarde iedereen naar zijn plek. Altijd ging hij voorop in de strijd.” Wijnstekers, die zelf nooit van Duitsland wist te winnen, is onder de indruk van het huidige Nederlands elftal onder Koeman als bondscoach. “Kijk nou naar Memphis Depay. Iedereen had veel kritiek op zijn manier van spelen en zijn houding. Het is misschien een beetje frivool af en toe, maar dat betekent dat je goed in je vel zit. Ik vond hem heel sterk tegen Wit-Rusland.” Toch geniet Mister Feyenoord nog het meest van Frenkie de Jong. “Het is fantastisch hoe hij speelt in zijn simpelheid. Johan Cruijff zei altijd al dat het moeilijk was om simpel te spelen. Soms lijkt het niet zo bijzonder, maar die pass waarmee hij een of twee tegenstanders uitspeelt is zo belangrijk.”

Denk jij dat Nederland zondag van Duitsland gaat winnen?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Bij van Hanegem speelde nog zijn achtergrond mee. Die was zijn vader verloren. Maar goed daar kunnen de huidige Duitse jongens er niks aan doen.

23 maart 2019 om 14:35

De spelers die toen bij duitsland speelde konden er ook niks aan doen !

23 maart 2019 om 14:38

@richard

Nee dat weet ik. Maar kan mij wel voorstellen met zo achtergrond dat er dan iets van haat is. Maar goed...

23 maart 2019 om 15:20

Die generatie voetballers hadden de haat er zeker nog inzitten. Hun ouders hadden de oorlog meemaakt. De generatie daarachter hebben het nog in stand gehouden en is pas de laatste jaren aan het afnemen. Klein voorbeeld is Jantje Boskamp

Edit: in Rotterdam bij veel ouderen is dat nog steeds.

23 maart 2019 om 19:55

@Richard-nec

Kwam meer van dat, zoals @FR_JC aanmerkt, de ouders hadden de oorlog overleeft en bleven het beeld houden dat alle Duitsers verkeerd waren en dat gaven ze ook door aan hun kinderen. Dus die twee generaties die rond die tijd zijn geboren, die bleven die haat houden. De nieuwe generatie heeft dat gewoon niet meer. Niks mis mee, het blijft natuurlijk een potje voetbal.

24 maart 2019 om 00:13

Natuurlijk speelt het mee dat de generatie Cruijff/van Hanegem is opgevoed door mensen die de oorlog bewust hebben meegemaakt, maar ik denk dat het zwembadincident in Muenchen veel bepalender is geweest voor de haat tegen de Duitsers.

Oh nou ik zal nu wel iedereen over me heen krijgen maar dat wij tegen Duitsland gevoe zal er bij mij altijd in blijven zitten. kan prima op schieten met Duitsers, leuke slimme mensen, je hebt leuke steden waarvan ik wel Berlijn een hele koude geisoleerde stad vind. Je kan er lekker eten en gezellig zijn, maar het meerendeel van mijn familie heeft de oorlog niet overleefd en dat merk ik mijn hele leven al aan mijn Opa en mijn moeder. Dus nee, ik ben niet per se anti-Duitsland, maar never nooit pro of dat ik voor ze ga juichen. Jongens als Sane en Gundogan hebben er helemaal niks mee te maken maar dat hebben jongens als Kimmich en Neuer natuurlijk ook niet en die spelers zijn ook iets anders. Duitsland was vroeger altijd zo’n klote voetbal machine die alles won om dat het gewoon zo’n geolied team was, nu zit er zoveel voetbal in en dan is t leuk
Om naar te kijken. Ach ja, ik ben niet anti-Duitser en heb geen haat naar die mensen van nu, die kunnen er maar weinig aan doen dat hun opa en overgrootopa vrede beesten waren, maar morgen wil ik toch 100 keer zo graag dat we winnen. En dat zal altijd zo blijvem.

23 maart 2019 om 17:03

Denk niet dat iemand het je kwalijk kan nemen als het voor jou net even wat persoonlijker is dan voor de meesten. En zelfs dan nog, het lijkt beperkt tot extra graag een voetbalwedstrijd te willen winnen, dus ja, zelf zou ik zeggen, moet kunnen.

23 maart 2019 om 21:07

Wel 1 nuance, het waren vroeger niet allemaal vrede beesten; het scheen dissonanten ook niet zo goed af te gaan. Velen waren ook gewoon slachtoffer vd dictatuur. Verder net als TheRoscoe eens hoor. Gezonde rivaliteit zoals we ook met de Belgen maakt een overwinning gewoon net wat leuker dus moet er zeker in blijven....

24 maart 2019 om 11:01

Ik begrijp het volkomen. Enkelen van mijn beste vrienden zijn Duits. Ik kan sowieso geen hekel aan mensen hebben om wat inmiddels 75-80 jaar geleden is gebeurd en waar men nadrukkelijk afstand van heeft genomen.
Maar ook ik win zeer graag van ze. Kan ik vanavond weer even naar Duitsland appen .

De verloren WK finale van 1974 zal ook de meest frustrerende blijven. Zo goed, zoveel beter en dan niet winnen doet pijn. Meestal kun je een verliespartij ergens nog wel relativeren. Deze wedstrijd niet. Het was de eerste keer dat de beker in zijn huidige vorm werd uitgereikt en die had voor ons moeten zijn.

Heb veel Duitse vrienden. Aardige en betrouwbare mensen. Maar als het over voetbal gaat houden we de rivaliteit er zeker in.

Ik heb het EK van 1988 bewust meegemaakt. En inderdaad, Duitsland werd toen nog enorm gehaat. Dat was echt nog een stuk heftiger dan de rivaliteit die je nu hebt tussen bijvoorbeeld Ajax en Feyenoord. Omdat het niet alleen leefde onder de supporters, maar ook net zo hevig onder de spelers.

Maar dat was een hele andere tijd. Er waren veel mensen die zelf de oorlog mee hadden gemaakt, of die opgegroeid waren met ouders die hadden geleden in de oorlog. Heel veel mensen hadden de frustratie van het WK van 1974 nog vers in het geheugen. En daarbij had Duitsland met spelers als Matthaus, Voller, Kohler en Immel gewoon een team met enkele enorme klootzakken.

Tegenwoordig is het heel anders. Duitsland is nu alleen nog een rivaal. Een tegenstander die je wil verslaan, omdat ze zo lang een grotere en beter presterende ploeg zijn geweest. Niet meer dan dat. Op menselijk gebied is dat wel een gezondere situatie. Maar op voetbalgebied is het wel een beetje jammer.

23 maart 2019 om 23:18

Als je van de Duitsers wint voelt het alsnog wel lekkerder dan van andere landen. Bij mij voelt het als je je oudere neef verslaat als kind

24 maart 2019 om 10:41

Rivaliteit is toch juist leuk. Zolang het daarbij blijft, vind ik het zelfs een meerwaarde voor het voetbal.

24 maart 2019 om 11:03

Sterker, rivaliteit is een must.

De bondscoach gaf het juiste voorbeeld! Nee hoor, er is niks mis met Duitsers. Belangrijke handelspartner en vriendelijke mensen.

De man die z'n achterwerk afveegde met een shirt van een Duitse speler is nu de bondscoach. Veel is veranderd sinds 1988 en die tijden komen niet meer terug. De huidige Nederlandse en Duitse generaties staan ver van de jaren 40-45 en ondanks dat het antisemitisme nog steeds een probleem is, is de sfeer ten goede veranderd. En dat is ook normaal. Een gezonde sportrivaliteit mag er ook zeker zijn.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren