Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Valentijn Driessen opvallend lyrisch: ‘Nederland is te klein voor hem’

Laatste update:

Valentijn Driessen heeft in zijn nieuwste column in De Telegraaf stilgestaan bij het vertrek van Robert Eenhoorn. De algemeen directeur van AZ legt per 1 juli zijn functie neer. Eenhoorn was tien jaar lang in dienst bij AZ.

Driessen stelt dat Eenhoorn samen met technisch directeur Max Huiberts 'geweldig werk' heeft geleverd. "AZ werd op alle gebieden een voorbeeldclub. Corona, een ingestort dak, verbanning naar Den Haag; sportief, financieel en organisatorisch laat Eenhoorn een kerngezonde club achter met een mooie toekomst."

Het artikel gaat verder onder de video
Meer video's

"De grote ambities zijn losgelaten", gaat Driessen verder. "Ondanks het kleine stadion en het geringe achterland wilde Eenhoorn nog steeds kampioen van Nederland worden."

Eenhoorn wilde dat er vrij baan werd gemaakt voor externe financiers om sportief stappen te kunnen zetten met AZ. "Maar RvC-voorzitter René Neelissen, de man achter het afgewende faillissement in 2003, speelt liever op zeker."

"Hij staat voor continuering van AZ’s huidige rol in het (inter)nationale voetbal. Groei is prima, maar alleen organisch. Die instelling vloekt met de persoonlijkheid van topsporter Eenhoorn, die altijd de uitdaging zoekt van meer en beter."

Het aanstaande vertrek van Eenhoorn kwam voor Driessen dan ook niet als een verrassing. "Na de honkbalbond en AZ is het sportlandschap hier te klein voor hem. Met zijn ambities, visie en ideeën over topsportorganisaties zal Eenhoorn de grens over gaan."

Reactie Eenhoorn


AZ maakte maandag middels een persbericht het vertrek van Eenhoorn bekend. "Ik merkte bij mezelf een bepaalde metaalmoeheid zijn intrede doen. Een club als AZ verdient de volle inzet en die energie bleek voor mijzelf steeds lastiger te vinden", aldus Eenhoorn.

"AZ draait al jaren mee in de top van de Eredivisie en heeft ook in Europees verband een uitstekende indruk achtergelaten. Bijzonder trots ben ik op de manier waarop onze jeugd zich presenteert, niet in de laatste plaats omdat dit een stabiele toekomst voor de club in de komende jaren betekent."

Eenhoorn laat nog ongewis waar hij zich in de nabije toekomst op zal gaan richten. "Er is nog geen zicht op wat ik hierna ga doen en om alle speculatie voor te zijn: er is dus nog geen volgende stap in zicht."

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Valentijn zit niet helemaal op een lijn met vriendje Derksen, maar ik denk dat deze analyse Eenhoorn meer recht aan doet.

Voor de financiele mogelijkheden, draait AZ top. Staat er een uitstekende organisatie met een prima jeugdopleiding. Het vertrel van Jansen was echter ene knieval richting de achterban.

13 februari 2024 om 09:08

@NJ, dat van die knieval naar het publiek door dat ontslag, dat zou weleens achteraf het sein voor Eenhoorn geweest kunnen zijn dat hij er dus niet meer vol instaat bij AZ. Want dat ontslag had hij 2 jaar geleden nooit laten gebeuren zeg maar

13 februari 2024 om 09:23

Dat kan. Terugkijkend op zijn periode en waar AZ vandaan kwam, denk ik niet dan dat je anderd dan positief kan oordelen over het bestuur in deze periode.

13 februari 2024 om 09:23Zou mooi zijn als hij deze zomer weer met Slot gaat samenwerken.

13 februari 2024 om 09:29

Een echte Feyenoord man en wellicht is hij op termijn wel de opvolger van te Kloese die ik dit werk niet 10 jaar zie doen. Ik waardeer zijn resultaten bij AZ, maar vond tegelijkertijd dat de communicatie vanuit de organisatie soms overkwam als een boze puber die zijn zin niet kreeg.

13 februari 2024 om 09:29

Niet bij Feyenoord iig, want daar zie ik geen plek in de organisatie.
Ik zou graag nog een TD zien bij Feyenoord, maar dat is Eenhoorn niet.

13 februari 2024 om 14:23

Nee hij wilde toen niet naar Feyenoord nu willen wij hem niet

13 februari 2024 om 17:31

Hij zou naar Feyenoord kunnen om als operationeel directeur te Kloese te ontlasten. Dan kan die zich nog meer bezig houden met de technische kant. Alleen moet hij dan wel zin hebben om de eerste paar jaar de 2e man te zijn achter te Kloese.

13 februari 2024 om 14:31

Dat denk ik ook. Bij AZ had hij alles er al wel uitgehaald en als je dan belemmerd wordt door de omstandigheden, kun je misschien beter iets anders gaan zoeken. AZ zal veel risico moeten gaan nemen om weer stappen te zetten en je kunt je afvragen of dat wel zo verstandig is. Misschien was dit voor Eenhoorn wel het goede moment om de deur achter zich dicht te trekken. De man verdient het ook om via de voordeur te vertrekken. Dat is niet elke goede directeur gegeven.

Kerel heeft zeker goed werk geleverd, maar AZ supporters mogen ook de handen dichtknijpen met zo'n Neelissen. AZ is nu een mooie stabiele club die gewoon mediteert 3 om de plekken 3-5. Ga dat nu niet allemaal op het spel zetten voor mogelijk snel succes.

Ik kan niet zo goed oordelen over zijn werk maar ik vind dat hij in de kwestie met Alex Kroes te emotioneel heeft gehandeld. Ajax was wat voorbarig met het aanstellen van Kroes maar daar moet je als volwassen mensen toch uit kunnen komen.

Eenhoorn wilde dat er vrij baan werd gemaakt voor externe financiers om sportief stappen te kunnen zetten met AZ. "maar RvC-voorzitter René Neelissen, de man achter het afgewende faillissement in 2003, speelt liever op zeker."

Wel grappig dat er precies nu een artikel is waarin staat dat René Neelissen weg gaat bij AZ. Dat zal het dus niet helemaal zijn geweest vermoed ik.

Verder wel een goed stuk met de kwaliteiten op de juist waarde geschaald. Die Valentijn weet ook altijd te verbazen haha.

13 februari 2024 om 14:35

Toch denk ik wel dat er een kern van waarheid in zit. Zonder financiers is het voor AZ eigenlijk onmogelijk om door te groeien. Er zal structureel meer geld bij moeten en je kunt niet gaan leunen op meerdere miljoenenverkopen per jaar. Dat gaat geheid mis, zoals dat ook enorm misging bij FC Twente onder Munsterman en consorten.

Natuurlijk kan men het stadion gaan uitbreiden, maar ze krijgen het huidige stadion niet eens uitverkocht. Dat is dus eigenlijk ook niet echt een optie. Kijkend naar het feit dat AZ in de afgelopen 10 jaar meer dan uitstekend gepresteerd heeft, gaan die toeschouwersaantallen echt niet meer klimmen. Dan is dit voor Eenhoorn misschien wel het ideale moment om te vertrekken.

13 februari 2024 om 17:49

Maar ook met een suikeroom of investeerder wordt het lastig om door te groeien.

Aan een investeerder hebben ze eigenlijk niets. Die willen op termijn rendement zien en de club met winst verkopen en met een eenmalige financiele injectie schieten ze niet heel veel op, daarvoor is het gat met de top 3 financieel te groot.

Het zelfde geld een beetje voor een suikeroom, daarmee zouden ze wellicht Twente weer verder achter zich kunnen laten. Maar ook daarvoor geld dat het gat naar de top 3 eigenlijk te groot is.

Er zit een factor 3 tussen de begroting van AZ en die van PSV en Feyenoord en een factor 5/6 richting Ajax, zelfs als die geen CL voetbal spelen.
Om Feyenoord en PSV bij te halen heb je al 70 miljoen extra per jaar nodig om, het dubbele van de huidige begroting. 70 miljoen per jaar gaat al een heel eind richting Abramovich achtige bedragen. Het kan natuurlijk dat ze iemand vinden met een AZ hart die dat er voor over heeft, maar ik zie het iemand van buiten Nederland niet snel doen.

13 februari 2024 om 19:59

Met stappen zetten heb ik het niet over het inhalen van de topclubs. Ik doelde eigenlijk op begrotingen richting de 40 a 50 miljoen euro. Je hoeft niet te zorgen dat het gat naar de top gedicht wordt. Je hoeft alleen maar te zorgen dat je een groot genoeg gat slaat tussen jezelf en de clubs eronder om daar geen last meer van te hebben. Dan kun je de top zelfs laten zweten met de helft van de begroting, zolang je maar genoeg wedstrijden van de kleinere clubs wint. Dat zien we eigenlijk al jaren.

Overigens wordt het ook lastig om FC Twente erachter te houden, met name omdat het verschil in omzet behoorlijk groot is. Echter is dat ook niet per se nodig, aangezien beide clubs in hetzelfde schuitje zitten. De top 3 benaderen lukt niet. Die hebben een veel groter achterland, maar een incidenteel succes is ook wat waard.

14 februari 2024 om 00:22

@sirius Ik heb hier wel eens vaker geroepen dat ik denk dat FC Twente op de (midden) lange termijn meer potentie heeft om de voornaamste uitdager te worden van AZ. Twente heeft nog wat schulden weg te werken uit het verleden maar uiteindelijk commercieel meer mogelijkheden en daardoor, in een gelijk speelveld waar beide clubs of wel of niet Europees spelen een hogere omzet.
Zowel AZ als Twente hebben al een gat/gaatje geslagen met de overige traditionele subtop clubs. Alleen Utrecht blijft, dankzij het prive geld van van Seumeren nog een beetje in de buurt. Het zelfde geld voor vitesse, die geven ook geld van geld schieters uit waarmee ze hun begroting kunstmatig op krikken, ze weten alleen nog niet wie die geldschieter is.

Ik geloof best dat de begrotingen van zowel AZ als Twente opgeschroefd kunnen worden naar 40-50 miljoen en dat ze het daarmee de traditionele top 3 nog lastiger kunnen maken. Er is sowieso eigenlijk elk jaar wel 1 top club van de drie die om wat voor reden dan ook zijn zaakjes niet goed voor elkaar heeft.
Ik zie liever dat AZ en Twente bewust toe werken naar zo'n seizoen met een incidenteel succes, en daarvoor misschien 1 of 2 jaar een klein extra risico nemen, bijvoorbeeld in de wetenschap dat er reserves zijn of dat er genoeg spelers op het veld staan die een mooie transfer gaan maken dan dat ze dat incidentele succes jaar in jaar uit vol na gaan streven en daarbij en daarbij te veel risico's gaan namen. Al begrijp ik dat dat misschien makkelijker is om te roepen door iemand die zelf geen fan is van een van beide clubs.

15 februari 2024 om 23:29

@london Calling - In alle eerlijkheid, en dit zeg ik niet als FC Twente-supporter, is FC Twente het aan zichzelf verplicht om AZ achter zich te laten. Het heeft nou eenmaal een veel grotere achterban, een groter stadion en kijkend naar de wachtrijen van de afgelopen jaren krijgt het 't stadion ook bij 1 of zelfs 2 uitbreidingen nog relatief makkelijk gevuld. Sportief ging het de afgelopen pakweg 9 jaar ook niet voor de wind, dus de kans dat het alleen maar meer aantrekt is best aanwezig. Dan praat je wel over een enorm verschil in structurele inkomsten.

Maar goed, dat is wel in een situatie waarin beide clubs optimaal renderen. AZ heeft dat de afgelopen jaren gedaan, FC Twente heeft nog meerdere jaren nodig om dat te bewerkstelligen onder normale omstandigheden. Daarbij is het ook niet zo zwart-wit, omdat AZ op bepaalde vlakken toch een flinke voorsprong heeft. Spelers zullen dus ook sneller voor AZ kiezen en dat blijft nog wel minimaal 2 of 3 jaar het geval, denk ik.

Even voor de duidelijkheid: Ik ga hierbij puur uit van het financiele aspect en het rendement daaruit. Ik probeer hier dus niet AZ slechter te doen lijken zodat ik FC Twente omhoog kan kalken.

Kan er dus geen pepernoot van.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren