Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

V. Nistelrooij heeft optie minder achterin door keuze pupil; ‘toch respecteren'

Laatste update:

Olivier Boscagli heeft aangegeven niet meer in actie te willen komen op kunstgras. Boscagli stond afgelopen weken nog in de basis in de duels tegen Excelsior en NEC, maar begon zondagmiddag tegen Volendam (2-3 winst), vanwege het kunstgras in het Kras Stadion, niet aan de aftrap. PSV-trainer Ruud van Nistelrooij zei op de persconferentie na de wedstrijd dat hij de keuze van zijn pupil respecteert.

“We hebben het vaker meegemaakt. Marco van Ginkel wilde ook niet op kunstgras spelen. Als spelers zo’n beslissing maken, dan moeten we dat toch zien te respecteren”, aldus de PSV-trainer na afloop van het duel in Volendam. Boscagli startte vanwege een knieblessure pas twee keer voor de Eindhovenaren dit seizoen. Vorig jaar april sloeg het noodlot toe tegen RKC Waalwijk, toen hij na 77 minuten spelen het veld moest verlaten.

Dat de Franse verdediger ervoor heeft gekozen om niet meer te spelen op kunstgras, leverde Van Nistelrooij al de nodige hoofdbrekens op. Tegen Volendam viel Jordan Teze met kramp uit, waardoor Thorgan Hazard als gelegenheidsrechtsachter moest invallen. Naar verwachting is Teze weer beschikbaar voor het duel tegen Ajax komend weekend. Ook Phillipp Mwene is geblesseerd en kon niet meedoen tegen Volendam.

Kunstgras
Vanaf het seizoen 2025/26 verdwijnt het kunstgras definitief uit de Eredivisie. Momenteel spelen alleen FC Emmen, FC Volendam, SC Cambuur en Excelsior op een nepmat. De drie eerstgenoemden stappen naar verwachting snel over op natuurgras. Heracles, dat waarschijnlijk promoveert naar de Eredivisie, speelt ook nog op kunstgras. Keuken Kampioen-koploper PEC Zwolle maakt gebruik van een hybridemat, een combinatie tussen echt gras en kunstgras.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Het was al belachelijk dat we destijds kunstgras überhaupt niet hebben geweigerd, maar dat het daarna nog zó lang heeft geduurd om het met z'n allen te verbieden is helemaal bizar. Liever een knollenveld dan een plastic veld.

17 april 2023 om 11:03

Dat kun je makkelijk zeggen ja, ik heb zelf alles in mn knie afgescheurd op een knollenveld zoals je alleen in de 6e klasse kunt hebben. Geloof me, ik speel veel liever op kunstgras en ga straks nooit meer op een knollenveld spelen.

17 april 2023 om 11:05

Je zegt het goed: 'zoals je alleen in de 6e klasse kunt hebben' 😉. In de Eredivisie zijn zelfs de knollenvelden nog van een relatief redelijk niveau.

17 april 2023 om 11:25

Het heeft allebei z'n voors en tegens. Ik vind het maar niks dat ik nooit een lekkere sliding kan inzetten op een veld. In de regio Rotterdam is bijna alles kunstgras. En het zijn allemaal van die gortdroge veldjes.

17 april 2023 om 11:44

De uitzondering bevestigd de regel niet rasdago. Erg vervelend voor je natuurlijk, maar het is bewezen dat de kans vele malen groter is op kunstgras.

17 april 2023 om 12:02

Heb je een bron, Woenselaar? Zou kunnen dat er een lichte toename is, maar uit mijn herinnering is het vooral zo dat spelers die "soms" op kunstgras spelen een groter risico hebben, maar mensen die grotendeels op kunstgras spelen niet. Daarnaast ligt het voor een deel ook aan hoe oude de mat is. Die oudere dingen zijn echt waardeloos, terwijl nieuwe kunstmatten veel dichter bij echt in de buurt komen.

17 april 2023 om 12:40

@FCG95
Maakt niet uit hoe goed de kunstgras velden inmiddels ontwikkeld zijn, het komt niet eens in de buurt van echt gras. De bal stuitert anders, een pass moet zuiver zijn, want 1 meter ernaast en je haalt die bal nooit meer in. Toegegeven, die bal rolt minder door op die nieuwe velden, maar nog steeds komt het naar mijn idee niet in de buurt van echt gras. En gezien de FCG in je naam, sterkte de komende tijd

17 april 2023 om 12:44

@Nota1911 Dat is allemaal irrelevant, het ging in mijn comment puur om de blessuregevoeligheid. De "oude" matten, van 20 jaar oud, zijn van die waardeloze, harde, platte matten. Die van de laatste paar jaar zijn aanmerkelijk beter en wat zachter.

17 april 2023 om 14:38

@FCG

Nou ja, nieuwe velden of niet de ondergrond blijft even hard.. en de recente velden zijn nieuw allemaal zachter maar dat zachte is er na een jaar al wel vanaf hoor, tevens zijn die velden altijd harder dan natuurgras, muv als het een maand niet geregend heeft. En onderzoeken zijn leuk, maar na inmiddels 20 jaar selectievoetbal ervaring, zegt mijn gevoel duidelijk wat anders. Ik ben veel vaker op nepgras geblesseerd geraakt dan op natuur. Als je vast staat op nepgras ben je de sjaak als je een tik krijgt, wat op natuurgras veel minder is. Maar goed, jij gaf aan dat het nieuwe veel dichter bij het natuur in de buurt komen. Op zowel nieuwe als oude matten heb ik de dag(en) erna enorm last van mn gewrichten. Toegegeven, op die nieuwe minder dan op die oude, maar nog steeds veel erger dan wanneer ik op natuurgras heb gespeeld. Zowel voetbal technisch als blessure gevoeligheid gezien, ben ik het op beide punten oneens dat nepgras in de buurt komt van natuurgras.

17 april 2023 om 15:46

@Nora onderbuikgevoel en confirmation bias. Sorry dat ik het zeg, maar ik heb ook ruim 10 jaar selectie ervaring, maar ik gebruik het niet als onderbouwing. Jouw mening over hoe het spelletje anders is op kunstgras, daar ben ik het mee eens. Jouw mening over blessures niet, dat wordt tegengesproken door onderzoek. Het is leuk dat je daar een mening over hebt, maar dat doet er niet toe.

Wat er vaak juist mis gaat bij die kunstmatten, is dat ze niet gesproeid worden. Daardoor zijn ze echt verschrikkelijk, vooral in de zomer. Vooral een rubbermat met zwarte korrels is dan ontzettend heet en droog. Wanneer ze gewoon vochtig zijn valy er veel beter op te voetballen.

17 april 2023 om 16:17

Volgens mij spreek ik dat onderzoek tegen op basis van wat ik uit ervaring heb meegemaakt. Meerdere malen zelfs, een tik op je schenen/enkels die je op natuurgras niet duur komt te staan, is op kunstgras je enkelbandjes verreken, of scheuren. Ik heb juist moeite met die onderzoeken, die vanachter hun bureautje worden gedaan, terwijl bijna elke voetballer die ik ken, het tegenovergestelde van het onderzoek beweert. Als de velden gesproeid zijn wordt t iets beter, maar dan wordt t veld vaak weer te glad, wat ook niet bevoordelijk is voor t lichaam. En praktijkervaring hecht ik meer waarde aan dan een onderzoek waarvan de vraag ook nog maar eens is hoe onafhankelijk dat onderzoek is.

17 april 2023 om 17:05

Precies wat ik dus bedoel, confirmation bias en persoonlijke ervaring. Dat fabeltje over kunstgras is begonnen toen het kunstgras écht heel kut was, maar nu roept iedereen het omdat populair is om te zeggen.


Uit mijn "eigen ervaring" bij een club mét kunstgras raakt er zelden iemand geblesseerd, sowieso niet vaker dan op natuurgras. Andere blessures heb ik dan wel het idee inderdaad.

Lees voor de grap het stukje van IronManUtd hieronder even door.

17 april 2023 om 11:10

Het kon pas geweigerd worden indien alle clubs daar mee eens waren. Zolang Heracles in de Eredivisie speelde kon het niet. Afgelopen jaar is het meteen geregeld toen ze degradeerde.

Verder voor amateurclubs is kunstgras een zege maar een profclub moet gewoon een goed echt veld hebben. Een goed echt veld gaat natuurlijk altijd boven een kunstgrasveld maar als je ziet wat er af en toe bij amateurclubs ligt dan mag je blij zijn met kunstgras.

Hij heeft groot gelijk. Knvb moet gewoon verplicht stellen sls je in de eredivisie wil dpelen dat jr sls club het kunstgras vervangt voor echt of hybride(is maar 10% kunst)

17 april 2023 om 11:27

Gelukkig is dat er doorheen. Helaas wel pas over ruim 2 jaar (dat had prima veel eerder gekund, maar goed). Ook hoop ik dat ze die lijn doorzetten naar de KKD. Profclub = echt gras.

Gelijk heeft hij het hele kunstgras idee moet verboden worden. Al jaren wordt het niet meer echt koud dus opdoeken al die kunstgras veldjes, het blijft ook nog eens competitie vervalsing en heel blessure gevoelig als je er niet gewend aan bent.

17 april 2023 om 11:23

oke, dan gaan we dit per direct verbieden.

Begrijpelijk. Nog een keer zo een blessure en het kan einde carrière zijn. Hij is jammer genoeg wel onmisbaar achterin. De enige met een goede pass over de verdediging of tussen de linies.

17 april 2023 om 11:48

We maken Boscagli groter dan hij is in zijn afwezigheid. Zo geweldig was hij helemaal niet, vooral verdedigend gezien. Aardige aanvulling voor op de bank, maar de lat moét omhoog volgend seizoen en dan staat Boscagli er wat mij betreft ook niet meer in.

Groot gelijk. Weg met dat plastic gras.

Ik snap Boscagli heel goed, eigen veiligheid gaat boven alles.

Spelers die blessuregevoelig zijn of al eens een heftige blessure hebben gehad, kan je van begrijpen dat ze het risico niet willen nemen. Die weigeren niet voor de lol een wedstrijd voetballen. Nogmaals een extra teken hoe ridicuul het is dat we op het hoogste niveau in Nederland kunstgras velden hebben.

17 april 2023 om 11:09

Toch lees ik steeds dat het moderne kunstgras het risico op blessures niet verhoogd. Ben altijd benieuwd hoe waar dat is.

17 april 2023 om 11:32

Onderzoek is zeker gedaan door de hoofdsponsor van Heracles?

17 april 2023 om 11:54

Een aantal van die onderzoeken zullen vast door hen gedaan zijn. Een aantal echter ook niet. Alleen daarvan moet je dan vaak weten hoe ze gefinancierd zijn. Beetje zoals al bij die onderzoeken die ineens aantonen dat zuivel of vlees goed voor je is (wat natuurlijk niet waar is).

Mijn eerste google hit tho: "hoe zit het met de blessures op kunstgras? Hoogleraar sportgeneeskunde Frank Backx deed onderzoek naar samenhang tussen blessures en de ondergrond. En wat blijkt: kunstgras zorgt niet voor mã©ã©r blessures dan natuurgras. Dat wordt bevestigd door onderzoek van de Uefa. Sportarts Jan Ekstrand concludeerde: er komen evenveel blessures voor op kunstgras als op natuurgras.

Uit het onderzoek van Ekstrand kwam ook iets opvallends naar voren. De meest ernstige blessure – die van de voorste kruisband ruptuur – komt op natuurgras namelijk meer voor dan op kunstgras. De revalidatie na dit soort ongevallen duren vaak een jaar. Ook komen hamstringblessures vaker voor op de natuurlijke variant. De enkel heeft het op kunsgras juist zwaarder te verduren."

Het lijkt er in ieder geval op dat het probleem deels denkbeeldig is. Dat gezegd hebbende, ik vind het vreselijk en van mij mag het morgen verboden worden. Maar dat is puur voor entertainment.

17 april 2023 om 12:18

Thanks voor de toevoeging! Met je laatste punt zeer eens. Liever vandaag dan morgen en gelukkig wordt er iets aan gedaan!

zou dit een voorbode zijn op een vertrek van boscagli? denk namelijk dat het voor beide best ruk is als je niet alle wedstrijden kan spelen.

17 april 2023 om 11:11

Als dit een voorbode was voor een vertrek van Boscagli dan was hij begin dit seizoen wel vertrokken.

17 april 2023 om 11:24

Toen was die zwaar geblesserd. Niemand diw hem dan overneemt. Gelukkig is ie terug

17 april 2023 om 11:26

Alsnog zie ik Boscagli niet vertrekken vanwege het kunstgras, Boscagli heeft het prima naar z'n zin bij PSV.

En terecht, gewoon ere en eerste divisies clubs verplichten om op echt gras te spelen.
Zo onnatuurlijk kunstgras en slecht voor je ledematen

Terecht, maar wel klote van het team. Je mist in wedstrijden zoals afgelopen weekend wel gewoon een extra man. En Branthwaite speelde niet bepaald sterk gisteren, dus een wissel was fijn geweest.

"tegen Volendam viel Jordan Teze met kramp uit, waardoor Thorgan Hazard als gelegenheidsrechtsachter moest invallen."

En dat vond ik best bijzonder. Teze viel uit, Van Nistelrooij zette linksbuiten Hazard rechtsback en liet Saibari (een matige centrale middenvelder met amper rendement) invallen als linksbuiten. Terwijl hij Comenencia op de bank had zitten, de vaste rechtsback van Jong PSV. Waarom neem je die jongen uberhaupt mee als je hem zelfs in geval van nood niet vijf minuutjes tegen FC Volendam durft te laten spelen?

Nu Boscagli weer als serieuze optie beschikbaar is, wordt het eens te meer duidelijk hoe droevig het gesteld is met de (voetballende) kwaliteiten van onze andere centrale verdedigers. Boscagli is echt met afstand de beste verdediger van PSV. Lijkt me de eerste speler die straks op het wedstrijdformulier staat tegen Ajax

Als je ziet hoeveel spelers er gisteren ongelukkig uitgleden op het plastic in Volendam, dan snap ik dat je daar vriendelijk voor bedankt als je net teruggekeerd bent van een zware knieblessure.

Er komt gelukkig op termijn een einde aan dat kunstgras. Wat echter een fout is die dit seizoen gemaakt is, is dat er niet geeist is dat promovendi vanaf dag 1 op echt gras spelen. Dan had je bijvoorbeeld Heracles nu kunnen verplichten om te switchen.

Als je blessuregevoelig bent is het beter om het te vermijden. Als een heel elftal of je beste spelers dat gaat doen dan levert kunstgras dus eigenlijk een voordeel op voor de thuisclub. Kunstgras zou verboden moeten worden.

Ik snap echt niet waarom dat hybride destijds niet doorgebroken is als alternatief. Mijn eigen amateurclubje was er toen bij de aanleg juist lyrisch over en het is nog steeds een besparing tov natuurgras.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren