Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

‘Toen hij bij Ajax kwam, werd hij aan zijn lot overgelaten’

Laatste update:

Foppe de Haan heeft een advies voor Ajax: volgens de voormalig coach van sc Heerenveen en Jong Oranje zou de Amsterdamse club er goed aan doen om iemand de opdracht te geven om spelers als Ricardo Kishna te begeleiden. De oud-trainer heeft daar uit zijn tijd in Friesland ervaringen mee.

/

Miralem Sulejmani, die in 2007 bij Heerenveen belandde, werd intensief bijgestaan en ontwikkelde zich in het Abe Lenstra Stadion razendsnel. Een hoofdcoach kan niet alles alleen, meent De Haan. “Als club zou je iemand extra moeten aanstellen die zich bezighoudt met dit soort gevallen. Ik herinner me dat dat ook zo was met Sulejmani bij Heerenveen, waar een clubman zich ontfermde over hem”, vertelt De Haan aan het Algemeen Dagblad.

“Hij lette op zijn voeding, levensstijl, verdiepte zich in hem, gaf hem een goed gevoel. Toen hij bij Ajax kwam, werd hij aan zijn lot overgelaten”, vervolgt de Fries, die hoopt dat met Kishna niet hetzelfde gebeurt. “Kijk, een jongen als Daley Sinkgraven komt er wel, maar het gaat om de voetballers die tussen wal en schip zitten. Waar de omgeving onrustig is, zoals nu bij Kishna met een zaakwaarnemer die zich overal mee bemoeit”, doelt De Haan op Mino Raiola, de belangenbehartiger van Kishna.

Vind je dat Foppe de Haan gelijk heeft?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Doet Ajax dit nog niet? Ik vind dit een heel goed advies, gezien de druk die op die jongens komt te staan.

17 maart 2015 om 09:14

De Haan weet niet waarover hij praat. Suleymani heeft wel degelijk begeleiding gehad bij Ajax..

17 maart 2015 om 10:39

Sulejmani woonde in Heerenveen in een pleeggezin en bij Ajax kreeg hij een woning in Diemen toegewezen waar hij iedere avond de bloemetjes buiten kon zetten met een dikke bak onder zijn kont en een mega-contract. Ik geloof dat hij zelfs samen kwam te wonen met Darko Bodul zonder enige toezicht. Vaak is deze spelers gezien in het nachtleven van Amsterdam. Hetzelfde geldt voor Tobias Sana die ook veel te vaak in Amsterdam werd gespot. Je kunt het die jonge gasten nauwelijks kwalijk nemen.

Je kunt moeilijk zeggen dat Sulejmani goed is begeleid bij Ajax en persoonlijk vind ik dat dit veel beter moet. Moreel gezien vind ik dat het altijd je plicht is en financieel gezien (voor de transfersom van Sulejmani) had Ajax dit veel beter moeten aanpakken qua begeleiding. Foppe de Haan weet dus wel degelijk waar hij over praat.

De heer Pinkster zou dus ongetwijfeld voor begeleiding hebben gezorgd maar lette dus overduidelijk niet op het gewicht van Sulejmani. Mooie begeleider ben je dan. Ook hield hij hem niet tegen wanneer er in het centrum van Amsterdam een feestje gaande was. Je kunt dus moeilijk stellen dat de heer Pinkster voor goede begeleiding heeft gezorgd bij een speler als Sulejmani

17 maart 2015 om 10:46

Klopt helemaal niet, Suleymani kreeg een woning in Buitenveldert op het Gelderlandplein. In eerste instantie woonde hij daar een jaartje met Bodul. Daarna nog de resterende jaren met zijn vriendin. Ik ben hem vaak genoeg tegen gekomen en een praatje met hem gemaakt daar. We dronken zelfs wel een een bakkie in de Coffee Company! Verder is hij wel degelijk begeleid door Pinkster.
Maar die kan moeilijk 24 uur per dag zijn handje vasthouden..
De Haan beweert dat hij niet is begeleid bij Ajax. En dat is gewoon feitelijk niet waar.

17 maart 2015 om 10:53

Je kan onmogelijk zeggen dat Sulejmani goed is begeleid. Dan had hij het namelijk wel gemaakt bij Ajax en had hij er niet uitgezien als Dik Tromp. Die jongen was overduidelijk te zwaar en had geen vertrouwen meer in zijn eigen kunnen. Terwijl deze jongen de potentie had om uit te groeien tot wereldtop.

Zelfde met Kishna, groot talent, krijgt te weinig vertrouwen en is gauw in de war te brengen. Een begeleider die wat persoonlijke aandacht voor je hebt kan het hem makkelijker maken en hem 'rust' en stabiliteit geven in zijn leven. Uiteindelijk zal je dat terug zien op het veld.

17 maart 2015 om 11:02

Toch zou dit een mooie rol kunnen zijn voor David Endt....
spelers droegen hem op handen..

17 maart 2015 om 11:18

Hij is zo goed begeleid dat hij trappen moest lopen in de Arena van Jol om af te vallen. Het verschil tussen slechte begeleiding en geen begeleiding is dat slechte begeleiding geld kost en geen begeleiding niet perse geld hoeft te kosten (qua presteren dan).

Begeleiden is een jongen bij de arm nemen en hem pas loslaten wanneer hij daadwerkelijk klaar is voor het grote werk en daar stabiel genoeg voor is in zijn hoofd. Dat is dus duidelijk niet gebeurd, anders was dit niet de grootste flop van de afgelopen 50 jaar geweest. Als je dan perse je zin wilt hebben: hij is begeleid maar totaal niet op de juiste manier...

17 maart 2015 om 12:11

Was gewoon te lui om uit z'n ogen te kijken en tegen luiheid zijn geen middelen. Iedere talend dat bij Ajax komt zal ervaren dat er een bepaalde druk is binnen de vereniging, het moeten winnen en dat zit er al in bij de E-tjes.

18 maart 2015 om 00:58

Waarom was hij bij Heerenveen dan niet lui?

De Haan praat hier letterlijk uit zijn nek. Toen Suleymani naar Ajax kwam werd hij begeleid door Herman Pinkster! Helaas heeft dat weinig geholpen, maar hij kreeg wel degelijk begeleiding vanuit de club!

Kishna is weer een ander verhaal. Dit is gewoon een Nederlandse jongen met gedragsproblemen/een moeilijk karakter. Suleymani kreeg begeleiding omdat hij een buitenlander was die voor het eerst in Amsterdam terecht kwam..

17 maart 2015 om 09:55

vooropgesteld dat ik niet bekend ben met de werkwijze bij ajax, wil ik toch ff iets spuien

het zou me namelijk niets verbazen als jongens rond de leeftijd van kishna deels tussen wal en schip raken, als ze doorgeschoven worden richting het 1e en niet meer ''volledig jeugdspeler'' zijn

op dat moment breekt eigenlijk de belangrijkste periode in hun carriere aan, want haken ze aan of af

ook krijgen ze erg veel geld binnen en zijn ze op een leeftijd die voor veel jongeren voor turbulentie in hun leven zorgt

ook is er als het nog jeugdspelers zijn een school waar ze begeleid worden en tot p zekere hoogte nog naar docenten die een gezachtspositie hebben geluisterd, wat veranderd voor jongens die dat niet meer hebben

ook zullen jongens rond die leeftijd (voor het eerst) op zichzelf gaan wonen

dit alles zorgt ervoor dat het een kwetsbare groep is en voor nederlandse clubs gaat het om veel geld dat geinvesteerd is in die jongens,en vooral veel geld dat er hopelijk terugvleit in de club uit transferinkomsten

daarom zou het goed zijn als er bij clubs hier wel enorm op gelet wordt, want het kan erg belangrijk zijn in de ontwikkeling van een jonge speler

ook zal dit zeker niet bij alle spelers nodig zijn, een groot deel wordt door familie en de trainers genoeg gestuurd, anderen leren van en luisteren naar oudere spelers, maar bij sommige spelers is het belangrijk dat er iemand is waar de speler zich op zn gemak bij voelt, mee durft te praten en naar durft te luisteren

en of dat nou de trainer, een speler, de koffiejuf, masseur of een speciaal daarvoor aangestelde begeleider is, mi is een bepaalde ''klik'' tussen de speler en de andere persoon erg belangrijk en vermoedelijk zal het voor de doelgroep heel belangrijk zijn dat het informeel is en ze ''op kijken'' naar degene die hun ''begeleid'' om op die manier het beste resultaat te bereiken en dus als club je investeringen te beschermen

17 maart 2015 om 10:17

Ben het helemaal eens met reeel

17 maart 2015 om 10:40

Ben het met je eens. De club kan echter maar zoveel doen, daarnaast is er de zaakwaarnemer van een speler. Het is ook zijn taak om zijn speler goed te begeleiden. Niet alleen maar bij het onderhandelen over contracten, maar door het hele dagelijkse leven van de speler. De taakomschrijving past perfect bij de meeste zaakwaarnemers, maar niet bij Riola. Die wil alleen maar verkopen en geld binnen harken..
En vergeet niet dat Kishna ook gewoon twee ouders heeft he? Die horen toch ook te zorgen dat hun kind zich normaal gedraagt?
Kijk naar andere zaakwaarnemers zoals Jsnsen, Aalbers, Linse. Over hun spelers hoor je nooit dit soort gezeik. Daarentegen, bij spelers van Riola is het vaak een ander verhaal..
Als Kishna en zijn vader slim zouden zijn, zouden ze van zaakwaarnemer veranderen. Elk van die drie anderen die ik noem kan Kishna minstens zo goed begeleiden als dat Riola kan en net zo veel geld voor hem binnenhalen. Mits Kishna het toptalent is en de topvoetballer gaat worden waarvan hij en zijn naasten vinden dat hij dat is/wordt.
Is hij echter niet dat toptalent, dan kan hij beter bij Riola blijven, want die kan dan nog het meeste geld voor hun gezamenlijk binnenharken met zijn Italiaanse connecties.
Kishna, en met name zijn vader, zijn gewoon dol gedraaid door Riola. Die heeft ze de "glitter en glamour" laten zien en dat willen ze ook hebben.

17 maart 2015 om 10:57

Kom je uit de jeugd naar het eerste van Ajax, en ga je op jezelf is het algemeen bekend dat Ajax veelal vrijwilligers heeft die bij de jongens langs gaan om te kijken hoe en wat ze doen. Er word er ook op gewezen. Woont een speler nog thuis bij zijn ouders komt er 1x per maand iemand langs om te kijken hoe het gaat. Maken ze een praatje met de ouders en etc... Dit is tevens niet alleen bij Ajax zo, maar ook bij Twente en de Graafschap (wat ik weet). Spelers zoals Kishna hebben meer redenen dat het fout gaat. Een zaakwaarnemer die de kop gek laat maken, eigen wil die anders is, niet met de roem om kunnen gaan (niet dat ik Kishna daarin plaats, maar even enkele redenen).

17 maart 2015 om 11:10

al heeft een speler 12 ouders en 14 zaakwaarnemers, dan nog zou ik als club alles aan doen om die jongen zich geestelijk te laten ontwikkelen en een reeel klankbord te geven of wat er ook nodig is om een stabiele situatie te creeeren, want die speler vertegenwoordigt op dit moment kapitaal en moet presteren voor je team, maar hij moet ook doorgroeien zodat hij in de toekomst nog meer kapitaal voor de club vertegenwoordigd

ook zal een speler minder snel je jeugdopleiding verlaten voor het grote geld uit engeland als hij rust heeft en zo begeleidt wordt dat hij een reele kijk houdt op de zaak

ook zal jong beginnen zorgen voor een vertrouwder gevoel op latere leeftijd, mede hierdoor kunnen clubs niet jong genoeg beginnen

daarom moet je er als club mi alles aan doen om je talenten te beschermen daar vind ik dit onder vallen

opvoeden hoort door ouders te gebeuren, maar als die dat niet doen en je kan als club met juiste sturing een jongen toch door laten breken zal je daar zeker de vruchten van plukken

Volgens mij is het bij Ajax nu allemaal wel iets strakker geregeld dan in de tijd van Sulejmani. Daarnaast vind ik ook dat niet alles zomaar op de club af kan worden gegeven. Sulejmani zou toch ook gezien hebben dat de kilo's aardig aankwamen en dat hij niet meer de meest fitte was. Investeren in je zelf mag wel. En om nou nog een partij erin te gooien tussen dat gestook van Raiolo, ik vraag me af of dat wel zo slim is. Kan zomaar een tegenreactie opleveren die je niet gewild had.

Dit zou zomaar eens kunnen kloppen wat Foppe zegt.

Mss dat er bij Ajax wel iemand is maar deze het op een verkeerde/andere manier doet.
Het is altijd goed om (jeugd) spelers in het begin te begeleiden als ze ergens nieuw komen.
Hierdoor creëer je een "nog" warme gevoel bij de club en kunnen ze bij eventuele problemen/irritaties bij die mensen terecht

Je zou toch verwachten dat dit allang het geval was. Een hobbeltje in de weg van club naar bedrijf? Valt me wel een beetje tegen.

De haan roept hier maar wat. In de tijd van Sulejmani kreeg hij begeleiding van Herman Pinkster. dus die vlieger gaat niet op. Daarnaast is het makkelijk om de verantwoordelijkheid altijd bij de club te leggen. Het zou toch wat zijn als dit in het normale bedrijfsleven zou gebeuren. Kishna is een talent niet meer dan dat, hij is er nog lang niet dus de eventuele vedette trekjes moet hij direct afleveren. Dan kan hij beter een voorbeeld nemen al al ghazi die doet er nu alles aan om beter te worden tevens kan hij kritisch op zichzelf zijn. Ik gok mede door Riola dat kishna denk dat hij al een vedette is... Hij mag ajax dankbaar zijn dat ze altijd in hem geloofd hebben en zelf tijdens een zware blessure z'n contract hebben verlengt.

17 maart 2015 om 10:01

voetbal is niet met het bedrijfsleven te vergelijken,

verder ben ik het met je eens wat je zegt over kishna, maar de truc is dus zorgen dat er iemand binnen de club is die de juiste snaar raakt bij hem en hem dat zelf duidelijk kan maken

en vooral een club als ajax die als speerpunt heeft talenten ontwikkelen en dan doorverkopen, verwacht ik dat er alles aan gedaan wordt om de talenten ook helpen geestelijk te ontwikkelen, want daar plukt ajax de vruchten van

op het gebied van begeleiding zou je per club meerdere fulltime functies kunnen inruimen en als daarmee elk jaar 1 speler een (grote) stap maakt, of niet wegzakt is het geld er al uit

en of hier mensen voor aangenomen moeten worden bij ajax heb k geen idee van, bovenstaand is een voorbeeldje omdat ik denk dat alle nederlandse clubs baat hebben bij het beschermen van hun talent

17 maart 2015 om 10:44

@wizardnl

Hoe kan het dan in vredesnaam zijn dat Sulejmani overgewicht had en ging stappen in Amsterdam met die geweldige meneer Pinkster aan zijn zeide? Was deze meneer dan wel incapabel genoeg om zo'n jonge speler bij de hand te nemen?

17 maart 2015 om 12:35

Als ik me niet vergis kwam hij na vakantie terug met overgewicht.. dit moet je dan de speler aanrekenen niet de begeleiding. in dit stuk ging het erom dat Sulejmani niet begeleid zou zijn tijdens ze ajax jaren..

17 maart 2015 om 14:03

Hij had constant overgewicht man.

Is een mooie advies, maar ik denk niet dat ajax zijn spelers zo in de kou laat staan, Kishna is misschien een persoon die begeleiding nodig heeft, wie weet, ik niet. Maar wel blijf ik dat akelig gevoel houden, dat ze meer naar de zaakwaarnemer moeten kijken, die heeft er een hand in, deze heeft er belang bij, dat zijn cliente geld binnen brengt en kishna is een zeer talentvolle speler. Dat ziet iedereen die ook maar een grientje verstand van voetballen heeft en deze wilt hem onderbrengen bij een grotere club, waar meer geld te halen valt. Dus zal hij er alles uit de kast voor halen en kishna heeft laatst nog gezegd, dat hij bij ajax wou blijven. Dus deze actie is toch wel wat raar en dat intervieuw dan direct van deze mooie zaakwaarnemer. Hoe langer ik er over nadenk, hoe meer ik overtuigd wordt. Hopelijk houdt kishna zijn verstand en blijft bij ajax.

17 maart 2015 om 10:50

Jonge spelers van buiten Nederland of veel verder weg uit Nederland, worden binnen Ajax opgevangen in een gastgezin is al jaren bekend. Vind het eigenlijk schandalig dan Foppe hier een oordeel overgeeft. Ajax het Nederlands voetbal en het Nederlands volk mag gewoon trots zijn dat er (over het algemeen) in de Bijlmer mensen zitten, die wel voor de medemens klaarstaan. Dit is allemaal vrijwillig, krijgen enkel onkostenvergoeding van Ajax.

17 maart 2015 om 11:02

Dank je voor de input, ik geef wel alleen aan dat het een mooi advies is, maar ben niet blij met de uitspraak van hem, als hij het anders had verwoord, komt het ook niet over als een verwijt en ik probeer daar overheen te kijken en probeer een positief iets te zien. Lukt niet altijd, ook al kom ik vanuit het uiterste zuiden van het land, ik voel me zeer verbonden met Amsterdam en Ajax en voel me ajacied

Krijg steeds meer het idee dat niet Kishna maar Raiola het grote probleem is. Elke speler die Raiola heeft als zaakwaarnemer zit nooit rustig bij zijn club wanneer Raiola geld ruikt.

ouwe foppe bemoeit zich ook weer ergens mee.. gaap

Even serieus, wie weet nou echt hoe het zit? Ik weet het niet, Foppe weet het ook niet, want die staat aan de zijlijn. Alleen Ajax zelf weet het.

Je kan toch niet klakkeloos aannemen dat Foppe gelijk heeft en dan gelijk de suggestie doen dat Ajax dit moet invoeren terwijl je niet eens weet of Ajax dit wel of niet doet?

De Haan slaat hier de plank mis. Er was een paar maand na zijn komst in Amsterdam een docu op tv, waarin gekeken werd bij Sulejmani thuis. Hij woonde daar samen met een team genoot, ook een jonge speler, ff geen naam meer. Maar er was vanuit Ajax een vrouw geregeld die hun begeleide met huishouden, gezonde voeding en dagelijkse taken. Ook ging de zoon van deze vrouw met de jongens de stad in om ze thuis te laten voelen. Vanuit Ajax word meer geregeld dan dat de Haan hier zegt. Er zijn zoveel gast gezinnen binnen Ajax. Een fijne coach die de Haan, maar laat hem niet oordelen over een andere club, want er valt sowieso niks te vergelijken. Maar dat Ajax al jaren goed begeleid is wel meer malen op tv, geschreven en etc.....

Volgens mij heeft Foppe de Haan het boek van Zlatan niet gelezen. Daar verteld Zlatan dat hij destijds vanaf Schiphol samen met Maxwell gewoon begeleid werd door een dame (die overigens nu voor PSV werkt). Zij was aangesteld om spelers te begeleiden. Dus ik neem aan dat Ajax al jaren met zulke mensen werkt.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren