Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Sparta Rotterdam betreurt ‘zeldzaamheid’ en ‘willekeur’ bij schorsing Pinto

Laatste update:

Mica Pinto is toch geschorst voor drie wedstrijden, waarvan één voorwaardelijk. De verdediger van Sparta Rotterdam werd aanvankelijk vrijgesproken, doordat de tuchtcommissie besloot dat de rode kaart die hij voor de interlandperiode ontving tegen Go Ahead Eagles (2-0 nederlaag) geseponeerd werd. De aanklager betaald voetbal ging tegen die uitspraak in beroep en heeft gelijk gekregen van de onafhankelijke commissie van beroep betaald voetbal.

De tuchtcommissie betaald voetbal sprak de linksback vrij van ernstig gemeen spel, naar aanleiding van zijn rode kaart tijdens de wedstrijd tussen Go Ahead Eagles en Sparta (2-0) voor de interlandperiode, wegens een gebrek aan bewijs. Sparta ging niet akkoord met het schikkingsvoorstel van drie wedstrijden schorsing, waarvan één voorwaardelijk. Pinto kreeg rood in de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles na een tackle op Luuk Brouwers. Na het zien van de beelden besloot scheidsrechter Jannick van der Laan hem met rood van het veld te sturen. Omdat Sparta niet akkoord ging met het schikkingsvoorstel, diende eerder deze maand een zaak in Zeist. Daar werd Pinto vrijgesproken wegens een gebrek aan bewijs.

"De tuchtcommissie oordeelde dat het bewijs van het ten laste gelegde ernstig gemeen spel uitsluitend gebaseerd was op VAR-beelden die niet, of niet voldoende, door andere bewijsmiddelen werd ondersteund. Het Reglement Tuchtrechtspraak Betaald Voetbal eist expliciet méér dan één bewijsmiddel. De aanklager betaald voetbal besloot in beroep te gaan tegen de uitspraak van de tuchtcommissie", meldt Sparta in een statement. Naar het oordeel van de commissie van beroep is wel voldaan aan het bewijsminimum van twee bewijsmiddelen, bestaande uit de VAR-beelden en de daarop gebaseerde beoordeling van de scheidsrechter en de verklaring van de tegenspeler.

Op grond van deze bewijsmiddelen concludeert de commissie van beroep dat geoordeeld kan worden dat Pinto een tackle heeft ingezet waarbij hij de veiligheid van Brouwers in gevaar heeft gebracht. De commissie van beroep acht ernstig gemeen spel ten opzichte van een tegenspeler dan ook bewezen. "Zowel de speler als de club zijn verontwaardigd en zeer teleurgesteld over het proces waarbij een speler eerst wordt vrijgesproken vanwege gebrek aan bewijs en dat een aanklager in beroep gaat. Dit is een zeldzaamheid en lijkt in de ogen van Sparta willekeur en een principiële kwestie. Tevens is volgens de club de rol van de VAR discutabel geweest in de bewijslast", schrijft Sparta. De reglementen staan niet toe dat de club in beroep gaat.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Eindelijk zit Zeist Sparta een keer mee. Ik zag hetzelfde weekend bazoer en een speler van Feyenoord malacia overtredingen maken die veel zwaarder waren.

10 september 2021 om 12:38

Ja, en Bazoer op een Ajacied. Erg slecht beoordeeld door de VAR.

Tja, het zit Sparta mee omdat de regels van de KNVB dit mogelijk maken. Maar het beeld dat er is van de overtreding spreekt boekdelen. Het enige wat je hier kunt tonen is een rode kaart. Het is gewoon een buitensporige overtreding waarbij ernstig letsel had kunnen ontstaan. De KNVB doet er goed aan de reglementen met betrekking tot gebruik van de VAR-verklaring boven een tweede bewijsmiddel te stellen. Immers, de scheidsrechter wordt niet voor niets door de VAR ingeschakeld. Het is dan per definitie al heel lastig om twee bewijsmiddelen op te voeren. Maar dit is gewoon krom. Een speler komt onterecht met een rode-kaart waardige overtreding weg.

10 september 2021 om 12:51

Bazoer breekt bijna een speler van Ajax zijn enkel en kwam er gewoon van af. Pinto was meer ongelukkig hij gleed iets door maar trok het nog wat in. Vergeet trouwens niet dat dit Sparta vorig jaar tegen PEC ook overkwam ook toen werd Pinto vrijgesproken.

10 september 2021 om 14:02

Ik hoef geen andere voorbeelden aangedragen te krijgen. Als er iets is gemist door de arbitrage en/of de VAR dan kan de aanklager betaald voetbal nog in actie komen.
Er is gewoon sprake van een buitensporige overtreding. Pinto komt ermee weg omdat er geen twee bewijsmiddelen aangedragen kunnen worden. Dat is wat lastig als je als scheidsrechter door de VAR (terecht) naar het schermpje geroepen wordt. Dan is je eigen waarneming niet correct geweest. Daarom moet dit gewijzigd worden. Het beeld is duidelijk, de rode kaart werd terecht getoond.

10 september 2021 om 14:46

Ach Wel nee man. Ik ben volledig neutraal hier, maar ik vond het op z'n hoogst een gele kaart. Het was niet met gestrekt been en hij trekt op het laatst nog z'n been in. Dus terecht dat de rode kaart is geseponeerd.

Dat is erg fijn voor Sparta Rotterdam en Michael 'mica' Gonçalves Pinto. Vond het ook totaal geen rode kaart, geel was op z'n plaats geweest. Go Ahead Eagles Deventer had hier gewoon moeten verliezen als deze rode kaart voor Michael 'mica' Gonçalves Pinto niet was gevallen. Jammer jammer.

10 september 2021 om 12:58

Ik weet niet welke wedstrijd jij ‘mica’ hebt gezien maar met 11 was sparta nog slechter als met 10 die hadden hem anders ook nooit gewonnen.

10 september 2021 om 12:59

Heb jij de wedstrijd gezien?

Verlies tegen go ahead draai je niet meer terug. Pijnlijk.

Ik heb het moment niet gezien, maar was het dan een onterechte ingreep van de VAR? Of was de rode kaart terecht, maar heeft Pinto geluk dat de tegenstander een leuke verklaring aflegt?

10 september 2021 om 14:48

Zoals ik de tekst lees het laatste. De verklaring van de scheidsrechter telt niet want die heeft de VAR gebruikt en de tegenstander heeft enkel verklaard geraakt te zijn.

Sorry maar dit is heel raar. De VAR is er juist om de scheidsrechter te ondersteunen als die iets niet goed ziet. Dan kan je vervolgens toch niet aanhalen dat er dan een bewijsstuk ontbreekt? Zeker als de verklaring van de tegenspeler gewoon de gebeurtenis beschrijft, maar geen uitspraak doet over intentie, impact etc..

Bij die tuchtcommissie zitten nobody's die geen verstand hebben van spelregels. Daar kan de KNVB ook niks aan doen.

13 september 2021 om 19:20

Tuchtcommissie nobody's?? Daar zitten nog mensen met enige feeling (o.a. oud-spelers) met voetbal. De aanklager is een officier van justitie die niks met het spelletje heeft. Dat is pas een nobody. Hoop (en denk) dat de commissie van beroep het oordeel van de tuchtcommissie overneemt

Tja, ik snap dat Sparta hier niet blij mee is, maar het proces wat is gevolgd is ook regelmatig andersom, in het voordeel van de club. De club heeft de mogelijkheid in beroep te gaan bij de onafhankelijke tuchtcommissie, net zo goed als de aanklager die mogelijkheid heeft.

En ik vind dat een prima zaak, eerlijk gezegd. Los van de inhoud van de zaak.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren