Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Serie A gooit olie op vuur met apenschilderijen ‘tegen racisme’

Laatste update:

De Lega Serie A heeft onbedoeld olie op het vuur gegooid in de discussie rond racisme. De organisator van de hoogste Italiaanse voetbalcompetitie liet drie kunstwerken ontwerpen die bedoeld zijn om de strijd tegen racisme voort te zetten, maar de gemaakte schilderijen vallen lang niet bij iedereen goed.

Kunstenaar Simone Fugazzotto beeldt op zijn drie schilderijen apen af, terwijl de afgelopen tijd verschillende donkere spelers in Italië juist te maken kregen met apengeluiden die gescandeerd werden vanaf de tribune. Zo was er veel discussie over het incident rond Mario Balotelli van Brescia, die in de uitwedstrijd tegen Hellas Verona te maken kreeg met racistische spreekkoren. Ook Romelu Lukaku van Internazionale werd in Italië racistisch bejegend.

De artiest zelf is zich van geen kwaad bewust. "Ik schilder apen als een metafoor voor mensen", zo reageert Fugazzotto. "We slaan terug naar de racisten, omdat we oorspronkelijk allemáál apen zijn. Daarom heb ik een westerse, een Aziatische en een zwarte aap geschilderd. Voor een artiest is er niets belangrijkers dan om te proberen de perceptie van mensen te veranderen."

Ook Luigi De Siervo, de voorzitter van de Italiaanse voetbalbond, ziet geen kwaad in de schilderijen. "Simone's schilderijen weerspiegelen volledig de waarden van fair play en tolerantie, dus zullen ze op ons kantoor blijven hangen", aldus de bondspreses. "De competitie neemt een krachtig standpunt in tegen elke vorm van racisme. We realiseren ons dat racisme een hardnekkig probleem is. We strijden er op drie fronten tegen: cultureel, zoals via deze kunstwerken, via de sporters zelf en door de aanpak van de politie."

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Tja, ik geloof wel dat de kunstenaar het goed bedoelt, dat mensen en apen niet veel verschillen en dat apen en mensen een gedeelde voorouder hebben, maar het is toch niet helemaal handig....

16 december 2019 om 23:17

En laten we ons wat meer focussen op echt racisme ipv ondhandigheid.

17 december 2019 om 07:02

Het is de gedachtenkronkel dat apen geassocieerd worden met de zwarte mens die als verkeerd moet worden gezien. Dus iedereen die hier de moraalridder speelt er wordt juist antiracisme laten zien. Iedereen is gelijk en iedereen stamt af van de aap, zwart, wit, geel, paars, groen etc. Als je dit racistisch interpreteert dan moet je zelf eens goed nadenken of je wel zo zuiver bent

17 december 2019 om 09:43

Mensen stammen niet af van apen maar delen een voorouder, maar dat is een ander verhaal. Het is ook juist mijn punt dat de kunstenaar het waarschijnlijk niet zo bedoelt, en ik ben het wel met je eens dat de gedachtenkronkel die niet-witte mensen met apen associeert racistisch is en niet het afbeelden van drie soorten mensen als apen. Maar feit blijft wel dat het gewoon niet heel handig is en het verkeerd uitgelegd kan worden, en dat je zou moeten weten dat het controversieel kan worden opgevat. Er zijn andere manieren om deze boodschap over te brengen.

Echt zoveel mis in dat land he. Die redenering van de kunstenaar ook. Echt zoveel domheid.

16 december 2019 om 20:28

Het is niet de kunstenaar die een link legt tussen zwarte mensen en apen. In dit geval zijn het juist de mensen die schreeuwen dat dit rascisme is, die de link leggen (in essentie is er namelijk helemaal geen link). Volgens de kunstenaar stamt élk mens af van de apen.Het vergt echter enig beredenerend vermogen, en niet iedereen zal het snappen, in die zin is het misschien niet zo’n handige keuze van de kunstenaar.

16 december 2019 om 20:46

Het is niet de kunstenaar die de link legt nee, maar het is wel een erg ongelukkige keuze zeker gezien het racismeprobleem dat er (niet alleen in Italië) is.

16 december 2019 om 23:11

Niet ongelukkig gekozen vanwege het racismeprobleem, ongelukkig gekozen omdat ontieglijk veel mensen, weer, te achterlijk zijn om naar hem te luisteren, laat staan begrijpen.

17 december 2019 om 09:43

Het is alleen niet zo dat de mens afstamt van de apen. We hebben dezelfde voorouders. Groot verschil. Zie het als verre neefjes.

17 december 2019 om 00:24

Deze kunstenaar heeft in al zijn kunstwerken apen verwerkt, hij heeft het tot zijn handelsmerk verweven. In dit project voor de serie A is dus niet expliciet gekozen om apen te gebruiken ter verbeelding, maar er is gekozen
voor een kunstenaar die apen verwerkt in zijn verbeeldingen. Het is dus ook geen racisme, het is zijn kunstvorm. Het is misschien alleen ongelukkig gekozen.

17 december 2019 om 11:56

Met alle respect Downwards, maar het is eerder jouw redenering wat perfect symboliseert wat mis is met dit land. Lees de argumentatie van de kunstenaar. Het is zijn redenering. Maar als we lekker achter elke boom kwaad blijven
zoeken, blijven we bezig. Wellicht dat mensen die juist overal racisme in willen zien het probleem zijn. Zij zien immers overal iets
kwaads in. Dan blijf je een samenleving hebben die onderscheid blijft maken. Zelfs waar er geen sprake van is. Overigens nog een leuk feitje voor snel oordelende mensen. Deze kunstenaar gebruikt apen veelvuldig in zijn werken.

17 december 2019 om 12:11

Ik zie in dit kunstwerk helemaal geen racisme. Roepen dat we allemaal apen zijn is niet alleen feitelijk onjuist, maar helpt denk ik ook niet bepaald bij de strijd tegen racisme. Blijf het verder ook gewoon een domme keus vinden van de Italiaanse bond om nu net dit project te kiezen hiervoor..

Hoe oliedom zijn ze daar in Italie. De uitleg van de artiest heeft uiteraard geen kwade bedoelingen (zou wel heel raar zijn als die er wel waren) maar jongens toch is er niemand die er nadenkt. Zoveel ontelbare manieren om een standpunt tegen racisme tegen zwarte te maken en de Italiaanse bond doet het met schilderijen van apen...

Alle mensen stammen af van apen, dus hij heeft een punt, maar hij weet vast ook wel dat niet iedereen dit zo zal zien. Maar goed, dat is ook kunst.

16 december 2019 om 20:47

@Migi - Dat is niet waar. Mensen stammen niet af van apen, dat is een broodje aap verhaal. Apen en mensen hebben wel een gemeenschappelijke voorouder miljoenen jaren geleden maar zijn daarna hun eigen weg gegaan. De mens en de aap zijn wel beide primaten.

16 december 2019 om 22:31

@nordeligt precies dit dus! Bedankt voor het uitleggen.

We zijn nog steeds apen met zijn allen. En een hoop primitievelingen, chimps en neanderthalers. Ik vind dat er veels te snel over zoiets gezeken wordt, ik bedoel: de kunstenaar beschouwt de mens als aap, ongeacht huidskleur. Maar voorgaande groepen prikken daar niet doorheen. Wel retedom van de Serie A dat ze precies deze kunstenaar kiezen, terwijl letterlijk alles aangegrepen wordt om de racismekaart te trekken.

16 december 2019 om 20:54

Een van de manieren waarop het probleem zich uit is dat er zo vaak apengeluiden worden gemaakt naar donkere spelers. Dit is echt achterlijkheid ten top

Man man. Apen, ook dat is weer is racistisch? Ongelooflijk. Hulde dat hij dit zo heeft gemaakt met een achterliggende gedachte als: afstammeling van de aap, elk mens. Walgelijk dat alles wordt geassocieerd met discriminatie. aandachttrekkers worden Bepaalde mensen.

16 december 2019 om 21:08

Aangezien als zwarte spelers racistisch bejegend worden er vaak apen geluiden naar ze gemaakt wordt, kan ik best inzien dat sommige deze actie enorm dom vinden of zelfs racistisch. Een aap puur opzichzelf heeft natuurlijk niks met racisme te maken dat snappen we wel. Maar de context waarin dit gebeurd dan is het niet gek dat sommige hier raar van opkijken

17 december 2019 om 11:58

Hulde voor jouw reactie. Doemdenkers die overal racisme inzien krijgen jammer genoeg meer duimpjes dan jij. Achja, iets met kwakkelend onderwijs niveau.

Migi: wat je ook doet of zegt of schrijft of maakt, je hebt altijd van die domme mensen die Willen juist discrimantie erin zien, weet je prima. Zal alleen maar erger worden.nogmaals hulde voor de deze kunstenaar, Grazie!

Hoe dom kan je zijn. Goede bedoelingen of niet, als je apen schildert voor racisme komt je IQ niet boven kamertemperatuur uit

17 december 2019 om 12:00

Die van jouw blijkbaar ook niet. Het is immers een link die veel mensen vaak onterecht gelegd hebben. De redenatie van de schrijver is anders. En terecht. Maar begrijpend lezen is en blijft moeilijk.

Ik zie dat ze in italie enorm veel geloven in “Reverse psychology”. Alle donker gekleurde voetballers denken nu twee keer na voordat ze naar italie gaan om te voetballen

16 december 2019 om 23:45

Helaas worden er contracten van miljoenen aangeboden die niet geweigerd kunnen worden

16 december 2019 om 23:52

Daar heb je zeker gelijk in. Vooral als de spelers vn buiten europa komen is het heel lastig om nee te zeggen tegen die kans. Misschien dat het wel zo is voor donkere spelers die al in england spanje en duitsland spelen

Mensen moeten echt eens rustig blijven en de tekst lezen want ze zijn weer de Italianen aan het bashen voor niets. Nergens voor nodig, wat is jullie probleem met Italie? Ooit al geweest? Je kan je mening hebben over de kunstenaar ok, maar doe eens rustig aan zeg. Mij spreekt het niet aan al die kunst zever maar ik ga hem niet meteen een racist noemen want dat slaagt helemaal nergens op.

16 december 2019 om 20:57

Niemand noemt die kunstenaar een racist dus ik weet niet waar je laatste zin op gebaseerd is? Iedereen noemt het alleen oliedom om een standpunt zo weer te geven, en dat is het toch ook?

16 december 2019 om 21:06

Op sociale media wel. Wat oliedom is voor jou, kan dan weer briljant zijn voor een ander. Ik zie er alvast geen kwaad in. Er komt een tijd dat je gewoon zelf slim genoeg moet leren zijn om te zien wat echt is en wat niet.

Het staat zelfs in de tekst.
Apen als metafoor voor mensen.
Doet deze kunstenaar al jaren , apen als daklozen , vrouwen , astronaut , clown of middeleeuwse elite.
Nooit iemand horen klagen.
Maar ja kunst moet je ook een beetje snappen he

16 december 2019 om 21:15

En als nationale voetbalbond moet je snappen / je je afvragen of het handig is om een kunstenaar te vragen een statement ( kunstwerk) te laten maken als deze beste man altijd alles en iedereen als aap afbeeldt..

16 december 2019 om 21:53

Waarom?
Omdat een paar neanderthalers de link aap/zwart persoon leggen?
Daar is het deze kunstenaar juist om te doen.
Moet zijn werk dan maar verboden worden?
Zullen we Banksy en Basquiat ook maar schrappen uit musea?
Wat te denken van middeleeuwse jachttaferelen , de jachtvangst aan de keukenmeid aanbieden is een metafoor voor onzedelijk gedrag.
Wat een seksisme was dat zeg - schandalig

16 december 2019 om 22:11

Ik spreek hier nergens over het schrappen of verboden maken van een kunstenaar, dat maak jij ervan...
Ik heb het over een voetbalbond die een veilige weg kunnen kiezen, maar doelbewust een kunstenaar uitzoeken waarvan ze op voorhand weten dat het weer discussie op gaat leveren! Gewoon een oerdom besluit van de bond, niet meer en niet minder...

16 december 2019 om 22:16

Een discussie onder neanderthalers.
Nou die begrijpen dit culturele anti racisme statement dan niet.
Nou die hebben dan pech gehad dat het een keertje niet om hun draait.
Dit soort onzin is van hetzelfde simpele nivo als de zwarte piet discussie in NL

17 december 2019 om 12:02

Friers305 dus volgens jou moeten we toevoegen aan de Neanderthaler die dit fout interpreteren? De doodsteek van de beschaving zou ik zeggen.

Tja, de kunstenaar had kunnen weten dat velen de metafoor niet zouden begrijpen. Sterker nog de meesten weten waarschijnlijk niet eens wat een metafoor inhoudt...

Maar we zijn toch dieren? Dat is toch niet rascistich?

16 december 2019 om 21:14

Nope. We zijn mensen. Thank me later

16 december 2019 om 21:22

Ik stam af van de volksparkiet.

In Italië heerst zo verrotte cultuur hè, ongelofelijk zoveel domheid!
En elke x gooien ze " onbedoeld olie op het vuur"...
2 weken geleden al met de verwijzing naar Black Friday, nu dit weer

16 december 2019 om 23:27

Ach, het kan best zijn dat ze daar gewoon aan het trollen zijn. Één ding is zeker: ze hebben daar echt niets met het politiek correcte censuurcultuurtje, dus ze zeggen en publiceren gewoon lekker wat ze willen.

De kunstenaar volgt het nieuws volgens mij niet echt wat betreft racisme tegen de donkere voetballers.

Er worden apen geluiden gemaakt, met de intentie om deze spelers te vergelijken met apen.

Bananen worden op het veld gegooid, met nogmaals de intentie om deze spelers met apen te vergelijken.

Je gaat mij dus niet vertellen dat deze kunstenaar hier over heeft nagedacht. Iedereen die zich een beetje open opstelt om het feit wat racisme in het voetbal inhoudt zou dit niet goed praten.

16 december 2019 om 22:05

Deze kunstenaar beeldt in al(?) zijn kunstwerken apen af. Dat is blijkbaar zijn ding. De opdrachtgever heeft hier dus heel bewust voor gekozen, de 'fout' lijkt me niet perse bij de schilder te liggen.

Straks mogen we geen ook Spaghetti Nero/ Negro meer eten omdat sommige mensen dat weer als racistisch gaan zien . Komaan zeg alles moet perfect en steriel zijn voor iedereen maar de mensen die dit willen beseffen niet dat dat alle plezier uit het leven haalt. Natuurlijk moet je niemand herhaaldelijk kwetsen maar in het verleden hadden mensen toch een dikkere huid laat ik mezelf geloven. Een beschermingscultuur creã«ert een generatie van watjes.

Nogmaals italie is een fasistisch land die alleen maar meer rechts wordt net als andere europese landen. Ik heb veel italiaanse vrienden die dit niet ontkennen. Als zwarte voetballer wil je daar niet voetballen hoor.

16 december 2019 om 23:30

Hou op met iedereen na te praten want je weet overduidelijk niet wat fascisme is. Even zodat je het snapt: rechts wil niet gelijk zeggen fascistisch.

17 december 2019 om 07:20

Nee hoor ik zeg dit am een jaar of 6 geleden al. Het is fascisme en op de grens van racisme. Ik snap dat dit moeilijk te accepteren zal zijn voor de neutrale italiaan maar het is goed. Hoe denk ke dat musolini toen der tijd aan de macht kwam ? Denk ke dat de volk niet achter hem stond ?? Kom op verdiep je een beetje in de geschiedenis.

17 december 2019 om 18:12

Misschien moet jij dat eens doen. Dan zla je zien dat het Italiaanse volk in opstand kwam tegen Mussolini. Ze vochten daar wel een beetje harder dan hier het verzet in Nederland deed. Natuurlijk had hij steun, maar het was geen Duitsland.

Ik lees hier een hoop gefrustreerde reacties, maar probeer eerst eens de kunst te begrijpen voordat je oordeelt. Dit soort reacties op kunst verwacht je niet in een land als Nederland. Eigenlijk is dit een heel goed kunstwerk, omdat mensen die nu over de kook gaan in principe ook een verkeerde denkwijze hebben, terwijl de kunstenaar juist probeert te zeggen dat we gelijk zijn. Als we alle mensen apen noemen is het dan nog racistisch of mogen we alle mensen behalve zwarte mensen apen noemen? Is dat dan correct? Is het racismeprobleem een primitief probleem wat ons niet beter maakt dan de aap? Deze kunst zorgt dat er over gepraat wordt en dat is dan alleen toch maar goed.

17 december 2019 om 09:39

Het is een heel slecht statement, omdat het ook gewoon niet eens klopt. We zijn geen apen en we stammen ook niet af van apen. We hebben dezelfde voorouders als apen.

Je moet het eigenlijk een beetje zien als verre neefjes.

Goed van die Italianen dat ze het op een relativerende manier willen aanpakken. Verder ook mooi dat ze hun oren niet laten hangen naar de verontwaardigde gutmenschen, en zelfs een beetje de draak met hen lijken te steken.

Die kunstenaar lijkt racistisch in zijn onderbewustzijn. Hoe kun je nou wél spreken van Europese en Aziatische apen, maar bij Afrikanen noemt hij het in dit artikel 'zwarte apen'. Vind het persoonlijk een erg vreemde manier om racisme aan te pakken gezien recente gebeurtenissen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren