Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Reddingsplan van Vitesse op losse schroeven door GelreDome

Laatste update:

Een mogelijk reddingsplan van Vitesse met ondernemer Maasbert Schouten als centrale figuur is stukgelopen, zo melden bronnen rond de Arnhemse club tegenover De Telegraaf. Stadioneigenaar Michael van de Kuit zou weigeren om een huurverlaging te accepteren, waardoor de kans op een faillissement stijgt.

Schouten is allesbehalve een onbekende voor Vitesse. Hij was sinds november 2008 lid van de Raad van Commissarissen van de voetbalclub, eind 2009 trad hij kortstondig aan als voorzitter. In 2010 verkocht hij de aandelen voor zo’n tien miljoen euro aan Merab Jordania. De Nederlandse directeur belegde destijds een memorabele persconferentie door te beweren dat Vitesse onder Jordania mee zou gaan strijden om de landstitel.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer video's

Volgens ingewijden werkte Schouten aan een reddingsplan dat voorzag in een sanering die nog veel ingrijpender is dan de huidige clubleiding voor ogen heeft. Algemeen directeur Edwin Reijntjes en zijn adviseur Paul van der Kraan denken aan een totaal van twaalf miljoen euro aan inkomsten en 18,5 miljoen euro aan uitgaven. Schouten aan elf miljoen euro inkomsten en 14,5 miljoen euro aan uitgaven. De huidige uitgaven bedragen 27 miljoen euro.

Schouten had voor ogen om voor een bedrag van 12 miljoen euro grootaandeelhouder van Vitesse te worden, waarbij hij garant zou staan voor de restschuld, indien de club de aangevraagde WHOA-procedure doorzet, de reorganisatiekosten en de schuld bij de fiscus. In totaal zou dit neerkomen op een bedrag tussen de 9 en 10 miljoen euro. De rest zou bedoeld zijn om het tekort voor het volgende seizoen te dekken.

Door de huidige leiding wordt rekening gehouden met een tekort op de begroting van 6,5 miljoen euro. Om dit weg te werken zet Vitesse in op een nieuwe investeerder. Schouten had juist voor ogen om dit begrotingstekort weg te werken door rigoureuzer te snoeien, onder andere in de spelersbegroting. Daarmee dacht hij het tekort terug te kunnen dringen naar maximaal 3,5 miljoen euro.

Om daar bovenop verder richting break even te kunnen gaan, zou Van de Kuit wel moeten instemmen met een huurverlaging, zo schetst De Telegraaf. De stadioneigenaar ziet daar echter vanaf. Schouten heeft daarop besloten zichzelf terug te trekken uit het proces om Vitesse te redden.

Komende vrijdag beslist de licentiecommissie van de KNVB of de voorlopige intrekking van de licentie wordt omgezet in een definitieve. Maandag- en dinsdagavond doet Vitesse een klemmend beroep op gefortuneerde Arnhemmers en leden van de businessclub om bij te springen. Een crowdfunding leverde eerder al circa 1,6 miljoen euro op.

Reactie Van de Kuit


Van de Kuit ging twee weken geleden tegenover de NOS in op het vasthouden aan de hoge huursom die is opgetrokken richting een bedrag van 2,5 miljoen euro. "Vitesse vond de huur altijd te hoog. Maar als je als club nog 110 fulltimers aan medewerkers in dienst hebt en een hoop geld door de put spoelt, dan vind ik dat de club eerst moet saneren."

"Ze moeten het personeel halveren, afscheid nemen van dure buitenlandse spelers en kritisch kijken naar (de beloning van) het management. Saneren is eerst nodig. Ik wil ze niet belonen voor de chaos die ze gecreëerd hebben."

Toch gooit de eigenaar de deur voor de club niet helemaal dicht. "Als ze alle genoemde stappen hebben gezet, dan wil ik aan het einde van de rit het financiële plaatje wel zien. Als ze dan nog een tekort hebben van een paar ton, dan wil ik best een rol spelen. Maar wel echt als absoluut laatste stap voor Vitesse, ze moeten niet bij mij beginnen", aldus Van de Kuit.

Altijd op de hoogte blijven van het belangrijkste voetbalnieuws? Word nu lid van het Voetbalzone WhatsApp-kanaal!

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Weet niet of ze een plan kunnen maken waarbij zij tijdelijk een ander station huren. Waarbij ze mogelijk samen met een ander team hierin kunnen gaan spelen. In Italië is dat heel gebruikelijk.

Je zou toch liever geen geld meer geven aan de eigenaar van de Gelredome. Het is zijn goed recht dat hij de prijzen bepaald. Maar hij heeft zo weinig met Vitesse dat je beter nu al uit kan wijken.

14 mei 2024 om 07:30

Al heeft hij in dit stuk wel een vrij reëel betoog. Hij zegt op zich niets vreemds als hij aangeeft dat je eerst zelf moet snijden voordat je om kortingen gaat vragen.

14 mei 2024 om 08:00

Vind ik niet, deze oud-eigenaar komt met een concreet plan waarbij allemaal helemaal kaal gesaneerd is, waarbij als laatste onderdeel ook mee moet denken.

En dan begint hij erover dat ze niet bij hem moeten beginnen. Waar heeft die vent t over? In dit plan is alles al gesaneerd.

Als ik Vitesse was zou ik een regeling treffen met Papendal en daar gaan spelen. En deze clown lekker op zijn verlies laten zitten. Die gozer mag dat stadion maar voor een beperkt aantal events per jaar volzetten, en ziet nu een huurder voor 2,5m + horecaomzet van 17 events de deur uitlopen die hij niet kan vervangen. Kost die clown serieus geld dit.

14 mei 2024 om 08:07

Dat ze niet bij hem moeten beginnen is een uitspraak van twee weken geleden. Die redenering kan ik nog redelijk volgen. Ik ben het echter met jou eens dat hij dan nu ook daad bij het woord moet voegen. Er ligt nu een plan waarbij tot het bot gesaneerd is en nog is het niet goed. Die Van de Kuit is gewoon een heel vervelend en rancuneus ventje.

14 mei 2024 om 08:09

Waarom is er niet iemand daar in de regio, die van voetbal houdt en in de Quote staat, die een voetbalclub wil overnemen? Lijkt me fantastisch! Maar heb t niet op de plank liggen helaas.

14 mei 2024 om 08:20

FormusMensen in de regio die van voetbal houden zitten bij NEC en De Graafschap of hebben nog steeds een echt FC Wageningen -hart.

14 mei 2024 om 08:25

@Formus

Dat is het ding dus: Vitesse is door de fans heen. Er zijn er gewoon niet zoveel. De club heeft 12 jaar lang ver, ver boven haar stand geleefd. Fans zijn er nauwelijks.

Waarom denk je dat die crowdfunding actie slechts 1.6 miljoen oplevert? Daar zitten al enkele grote donaties van individuen in he. Welke multimiljonair kan ineens fulltime alles laten vallen om in een zinkend schip te stappen?

14 mei 2024 om 08:47

Haha hoe kun je nou weer 12 jaar ver boven je stand leven. En dat het stadion te groot is betekent niet dat er nauwelijks fan zijn. Vitesse is gewoon een top 10 club in Nederland.

14 mei 2024 om 08:57

Ik woon hier in de regio, 15km van Arnhem, en ik ken maar een paar mensen die voor Vitesse zijn. Ik ken meer fans van de Graafschap en verder Ajax. Vitesse leeft hier gewoon niet.

14 mei 2024 om 09:24

Misschien zijn die er wel, maar hebben ze geen gratis geld over om zomaar even jaren wanbeleid van anderen af te kopen en zien ze een bodemloze put.
Als deze mensen hier iers in zagen dan had er allang al iemand gestaan.

14 mei 2024 om 09:27

Nee dat is Vitesse dus niet.
Met zoveel schulden, amper recht oo een licentie, wankelend op de afgrond etc...etc....kan je jezelf amper meer betaald voetbalclub noemen, zelfs niet als je op dec1 of andere manier toch nog gered word.
Een redding betekend alsnog alles vanaf 0 opbouwen.

14 mei 2024 om 09:58

@Formes....Ook als je in de quote staat gooi je geen miljoenen door het toilet

14 mei 2024 om 10:19

@benzema Dus jij vindt een opgelopen schuld door grootheidswaanzin van 155 miljoen niet ver boven je stand leven? Dus jij vindt dat binnen een jaar nadat die 155 miljoen is kwijtgescholden weer een schuld van bijna 20 miljoen opbouwen niet boven je stand leven? Dus jij vindt dat ondanks dat er alweer een schuld opgebouwd was dit jaar in de winterstop toch nog weer een aantal spelers halen niet boven je stand leven. En dat laatste in de wetenschap dat de overname op losse schroeven stond. Dan vraag ik mij af hoe jij dan boven je stand leven definieert.

14 mei 2024 om 10:40

Lexy88

Gemiddeld kwamen er dit jaar 16.055 mensen naar elke wedstrijd in het Gelredome. Dit gemiddelde is een stuk hoger dan wat er wekelijks bij NEC of de Graafschap komt kijken. Dat Vitesse in de regio niet leeft lijkt me lastig te verdedigen op basis van anekdotisch bewijs.

14 mei 2024 om 11:56

Dat komt eerder omdat de kaartjes erg goedkoop zijn. Waren deze kaartjes duurder, kwamen er meer fans.

14 mei 2024 om 12:54

Als onze Russische vriend Valeri Oyf eerder al een schuld van 155 miljoen euro heeft kwijtgescholden aan Vitesse kun je best wel spreken van boven je stand leven lijkt mij.

14 mei 2024 om 15:19

@amsterdam4 - Hoezo is dat gek? Een plan en een plan uitvoeren zijn twee verschillende aspecten. Leuk dat er een plan ligt, maar Vitesse had al veel meer moeten doen. Er is nog weinig uitgevoerd en dan snap ik wel dat je als 'schuldeiser' eerst resultaat wil zien voor je zelf je omzet omlaag brengt.

Verder is de rest geen optie, want Papendal biedt geen plaats voor 16.000 supporters. Dat gaat je als club erg veel kosten. De kosten zijn waarschijnlijk drastisch lager, maar de omzet nog minder. Dat is het niet waard.

Ook betreft dat laatste schiet je flink mis. Die eigenaar moet dat stadion gemiddeld zo'n 20 keer per jaar bezet houden voor Vitesse. Denk je werkelijk dat er dan geen evenementen voor in de plaats komen? Hij hoeft geen rekenschap meer te houden met Vitesse, hij hoeft het veld niet meer te onderhouden en dat veld hoeft niet telkens opgeruimd en weer opgetuigd te worden (wat overigens ook geld kost).

14 mei 2024 om 15:21

@azalkmaar2 - Ik denk wel dat je het verder door moet trekken. Vooralsnog is het vooral een plan die nog uitgevoerd moet worden, maar Vitesse heeft in een jaar tijd nog maar heel weinig werk verricht op dat vlak. Dat is gewoon oliedom en dat schrikt schuldeisers af om water bij de wijn te doen. Het is wel hun portemonnee en als je wilt helpen, moet je wel weten dat dat geld niet in een bodemloze put eindigt. Nou ben ik zeker geen fan van die meneer hoor, maar puur met betrekking tot dit punt kan ik hem wel volgen.

14 mei 2024 om 16:18

Een begroting van 14,5 miljoen noem jij tot op het bot gesaneerd? Minimum aantal contractspelers van promotiekwaliteit aanvullen met jeugd plus minimale aan overhead is echt heel veel minder dan 14,5 miljoen. 14,5 miljoen is wat er in de Eredivisie had moeten gebeuren. Teruggaan tot 10 miljoen lijkt me nu logischer. En dan geven ze nog altijd veel meer geld uit dan andere eerste divisie clubs en een deel van de Eredivisieclubs.

14 mei 2024 om 16:25

Waar woon je dan? Ik woon ook ca 15KM van Arnhem (in Zevenaar). Ik ken meer Vitesse supporters dan Graafschap supporters in Zevenaar. Vitesse leeft niet (veel) minder dan Nec of de Graafschap. Gemiddelde in een seizoen waar we degraderen is ca 16.000. Dat is meer dan er in de Goffert of de Vijverberg past. Stadion Gelredome is te groot maar puur qua aantallen afgezet tegen het verzorginsgebied scoren "wij'' nieteens zo slecht.

14 mei 2024 om 16:36

Slechts 1.6 miljoen? Hoop onjuistheden. Vitesse heeft juist relatief veel fans gezien het verzorgingsgebied en ondanks alle ellende. Gemiddelde van 16.000 dit seizoen. Wat 3.000 a 4.000 meer is dan bij NEC en de Graafschap. Daarnaast als je goed gelezen hebt is Maasbert Schouten een Vitesse supporter.

14 mei 2024 om 07:31

Misschien in Nijmegen ligt dichtbij 😉

14 mei 2024 om 07:50

Je kunt saneren wat je wil maar als inderdaad blijkt dat Abramovich geld stak in Vitesse zijn ze sowieso de licentie kwijt

14 mei 2024 om 07:55

Waarom is dat dan precies?

14 mei 2024 om 07:42

@juvedeef, weet niet of dat zo makkelijk is, volgens mij heeft vitesse een "contract voor het leven" met het geldredome, en al gaan ze ergens anders heen die huur moeten ze sowieso betalen

14 mei 2024 om 08:27

Dat is belangrijke informatie. Want met zo'n contract kan je geen kant op uiteraard. De eigenaar van Gelredome gaat ze natuurlijk daar aan houden. Dan ben je dubbele huur aan het betalen.

Het is te hopen voor Vitesse dat ze er alsnog uitkomen dan.

14 mei 2024 om 11:26

Een contract voor het leven lijkt me juridisch niet houdbaar bij een dreigend faillisement. Zonder de inhoud te kennen ook erg moeilijk te beoordelen of er geen clausules m.b.t. degradatie in staan. Als die er niet in staan, is dat dan geen grond om een gesprek daarover te forceren? Lijkt me wel in de lijn der redelijkheid liggen namelijk.

14 mei 2024 om 16:12

@juweel Volgens mij hebben ze vorig jaar (toen er ook al een langlopende soap speelde) een akkoord bereikt tot 2030. Het is vooral de directie van toen aan te rekenen dat destijds, terwijl de rechter etc. meekeek, niet een degradatieclausule heeft bedongen. Nu zit de huidige directie vast aan het Gelredome en wil de eigenaar (voorlopig) niet meebewegen, omdat er in zijn ogen blijkbaar nog te veel wordt uitgegeven aan 'randzaken'.

14 mei 2024 om 08:32

Ze kunnen wel in een ander stadion gaan spelen maar die huurverplichting loopt gewoon door. Je kunt niet zomaar verkassen en de boel de boel laten. Om dat te realiseren moeten ze eerst failliet gaan

14 mei 2024 om 08:36

Best is nu gewoon zeggen we stoppen ermee.
Dan zie je als de krachten die dan los komen genoeg zijn om het te overleven.

14 mei 2024 om 08:37

Maar ook dan betaal je huur en je loopt het risico dat supportersgroepen onderling niet met elkaar overweg kunnen. Bovendien trek je dan minder publiek en kost het Vitesse ook alleen maar geld. Dat is ook geen optie. Bovendien verandert het niets aan het huurcontract met Gelredome.

14 mei 2024 om 08:40

Ze mogen ons in Doetinchem altijd bellen!

14 mei 2024 om 08:58

Vitesse is zelf akkoord gegaan met de huursom. Het is ze niet overkomen hoor. Iedere keer in de slachtofferrol kruipen terwijl ze zelf dit contract zijn aangegaan.

Door wanbeleid van Vitesse moeten ondernemers bloeden. Niet iedereen is supporter van Vitesse. Deze man is ondernemer en heeft zijn eigen belangen en dat is zijn goed recht.

En waarom heeft Vitesse in hemelsnaam 110 kantoormedewerkers in dienst. Dit getuigt niet echt van gezonde bedrijfsvoering.

De beste man heeft gelijk. Vitesse moet eerst in eigen vlees snijden voordat ze bij schuldeisers gaan bedelen. Opnieuw zoekt Vitesse de weg van de minste weerstand.

14 mei 2024 om 10:15

Idd Burdym, daarbij staat 2,5 miljoen gelijk aan 3/4 grootverdienders schat ik zo. Ik dacht in eerste instantie doe niet zo flauw, maar als ik zijn betoog lees dan sluit ik me er helemaal bij aan. Van de Kuit heeft volkomen gelijk.

14 mei 2024 om 10:29

110 is dat daadwerkelijk zoveel ja? It'ers, schoonmakers, horeca, evenement manager, sales, marketing, bestuur etc.
Dan valt het wel mee toch?
Hoeveel Fte's heeft een club als Ajax of PSV bijvoorbeeld?

14 mei 2024 om 11:28

Horeca en schoonmakers (de grootste groep dus) valt onder het stadion en lijkt mij dat dit niet door Vitesse geregeld wordt, althans het zou wel heel dom wezen als Vitesse hiervan de kosten op zich neemt

14 mei 2024 om 11:59

Van der Kruit heeft de club in zijn houdgreep, er is geen alternatief stadion.

14 mei 2024 om 13:03

@vegitosan: ter vergelijking - Ajax had vorig jaar 449 fte's in dienst (98 spelers, 121 medewerkers technische en medische staf en 230 overige personeelsleden). Dit werd overigens wel als teveel beschouwd en Kroes had ook als een van zijn speerpunten om het aantal overige personeelsleden significant omlaag te brengen. Om jouw vraagt te beantwoorden: ik denk niet dat de 110 van Vitesse echt bijzonder veel is inderdaad nee. Met de spelersgroep (incl. wellicht enkele O21 spelers met een contract) en technische en medische staf zul je al ongeveer aan de helft van dat aantal zitten gok ik.

14 mei 2024 om 14:53

Dit is dus wel veel.
Bij NAC, zonder eigen stadion en zonder eigen exploitatie en met 5jaar KKD:
Contractspelers: 29
Technische staf: 21
Management: 1
Kantoor en facilitair: 14

Totaal FTE: 65
Dit gaat over jaar 22/23.

Aanzienlijk verschil met Vitesse.
Zelfs bij NAC is er dan nog een operationeel verlies wat dmv transfers beperkt is.

Dus dan is 110 van Vitesse echt veeeeel te veel.

Exact de reden waarom ze hem niet als eigenaar moeten nemen. Heeft geen club/vitesse hart en is gewoon een keiharde zakenman. Als hij zo wilt zijn dan is daar uiteraard niks mis mee, maar voor de club wel beter dat ze niet met hem in zee gaan.

14 mei 2024 om 07:44

Dus jij denkt als er nu een sjeik komt die Vitesse wilt helpen , ze weigeren omdat hij niks met die club heeft. Vitess4 heeft de laatste 20 jaar nergens naar gekeken en ga ze nu ook weer niet doen. Iedereen roept clubmensen maar aan t einde vd rit word het gewoon weer overgenomen door een rijke stinkerd

14 mei 2024 om 08:38

En wat zijn de alternatieven? Het is zo'n soort eigenaar of failliet.

14 mei 2024 om 10:25

Je bedoelt clubmensen zoals Jordania, Chygrinsky en Oyf? Ohh wacht. Ik herinner me het weer. Volgens de Vitesse-fans sliepen die allemaal op 2-jarige leeftijd al in een Vitesse-pyjama.

14 mei 2024 om 15:31

Oh nee die ook zeker niet. Maar die staan niet in de media te verkondingen dat ze zo graag willen helpen (in deze moeilijke tijd) en dat hij de club graag een uitweg wilt bieden. Juist nu het niet goed gaat, zoekt Vitesse naar arnhem en vitesse mensen, en daarom betoog ik dat ze dus vooral niet met hem dat moeten gaan doen

Het is ook wel een eigenwijze drol hoor, die Van der Kuit. Logisch dat hij niet als eerste water bij de wijn gaat doen, maar dan komt er iemand die flink wel saneren zoals hij zelf voor ogen heeft en dan is het nog niet genoeg. Die kerel moet ook inzien dat je niet tot de bodem kan saneren, dan kun je Vitesse alsnog net zo goed opdoeken. Alles wegsaneren en dan wel nog ff 2,5mln stadionhuur betalen..niet echt logisch.

14 mei 2024 om 07:37

Die 'iemand' is volgens mij de enige die heeft verdiend aan Vitesse. Los van zijn plannen, kan ik me voorstellen dat zijn geschiedenis ook niet helpt bij dit soort gesprekken. Is toch gewoon medeschuldig aan wat er nu gebeurt?

Ik ben daarnaast ook benieuwd wat er vervolgens moet gebeuren. Ik zie twee plannen met nog steeds een structureel tekort, ook als de stadionhuur wordt verminderd. Is dat dan toch voldoende om de licentiecommissie te overtuigen dat ze levensvatbaar zijn?

14 mei 2024 om 08:41

Tot de bodem saneren is de enige optie voor Vitesse. Natuurlijk is die Van der Kuit er alleen voor zichzelf en dat doet z'n image zeker geen goed, maar onderaan de streep is Vitesse al heel erg lang een grote puinhoop. Die zijn al 25 jaar niet zelfvoorzienend en hebben al meerdere keren op de rand van de afgrond gestaan. Als het zo structureel is, kun je niet meer naar externe factoren wijzen. Er is gewoon iets fundamenteel mis.

14 mei 2024 om 10:27

Iemand die wil saneren is iets anders dan iemand die de sanering uitgevoerd heeft.
De eigenaar geeft duidelijk aan, als je eerst saneert wil ik op het einde van de sanering best water bij de wijn doen.
Maar je moet niet als eerste bij mij aankloppen voor een handtekening.

Worden er ook nog andere inkomsten gehaald in het Gelderdome buiten af en toe een concert en de wedstrijden van Vitesse? Want anders lijkt me dat wanneer Vitesse haar licentie verliest, dat de eigenaar zelf ook een stuk verder van huis is dan wanneer hij akkoord zou gaan met een huurverlaging?

14 mei 2024 om 07:17

Snap sws echt niet waarom je daar als artiest concerten zou geven. Zou dan eerder kiezen voor de ziggo dome of Ahoy.

14 mei 2024 om 07:37

Dubbel aantal bezoekers

14 mei 2024 om 08:28

Patje echt niet. In dat stadion worden er volgens mij gewoon ander capaciteit aangehouden met concerten. Volgens mij scheelt het 3000 stoelen. En dan nog zou ik eerder 2x ziggo dome doen dan in dat lelijke Arnhemse krot.

14 mei 2024 om 08:33

Tja, de rest van Nederland vindt het wel fijn om eens niet naar het westen te hoeven rijden.

14 mei 2024 om 11:33

Ziggodome capaciteit 17.000 bezoekers Gelredome 34.000 dus gewoon het dubbele

14 mei 2024 om 07:34

Van der Kuit is een vervelende man hier om de hoek ligt het golfterrein Naarderbos ook al jaren te verslonzen omdat hij zijn zin niet krijgt bij de gemeente.

14 mei 2024 om 08:44

Mee eens, maar Van Der Kuit en Vitesse zijn twee dingen die niet per se hand in hand gaan. Het feit dat Vitesse de medewerking van Van Der Kuit überhaupt nodig heeft, spreekt boekdelen. Het is natuurlijk niet zo dat Vitesse dingen overkomt. Ze hebben ze zelf veroorzaakt.

14 mei 2024 om 10:28

Je hebt ook kosten aan een stadion en grasmat. Wordt er niet gespeeld, dan scheelt dat een hoop duiten.
En huurverlaging van een miljoen of meer betekent dat de eigenaar ook geld erop gaat toeleggen.

Aan de ene kant snap ik het wel. Zoals gezegd, hij is geen man met een clubhart. En hij hoort ook de verhalen dat ze met een buitenlandse investeerder aan het praten zijn. Zou wat zijn dat hij een huurverlaging invoert en de nieuwe oliesjeik weer gaat strooien met geld.

14 mei 2024 om 08:55

Ik snap hem ook. Laat Vitesse eerst maar eens schoon schip maken. Het is niet dat Vitesse er nu slecht voor staat omdat de huur zo hoog is. laten ze eerst hun eigen rotzooi opruimen en dan kun je alsnog verder kijken.

Zou uiteindelijk allemaal wel goed komen.

14 mei 2024 om 08:49

Vitesse is momenteel heel wat minder interessant voor investeerders. Al die miljoenen lijken onderaan de streep ook uit de zak van Abramovich te komen. Vind maar eens een ander die 10 miljoen per jaar in een club wil pompen, een schuld over wil nemen en dat zonder draagvlak.

14 mei 2024 om 08:58

Het valt mij op dat je altijd reageert op Vitesse artikelen en het vervolgens altijd hebt over de supporters aantallen, ondernemers, draagkracht in de regio - om daarna een vergelijking te maken met Twente.

Volgens mij is er voor een club als Vitesse voldoende draagvlak in de regio. Juist nu lijkt Vitesse meer dan ooit te leven. Clubmensen staan op. Supporters halen bijna 2 miljoen euro op, sponsoren zijn gisteren samen gekomen, Vitesse Legends spelen een benefiet wedstrijd, concerten worden gegeven etc.

14 mei 2024 om 11:21

@nemert Ik geloof onmiddellijk dat er draagvlak bij de supporters in de regio is. Probleem is alleen dat de regio nogal klein is. Richting het westen en het noorden kom je in relatief dicht bevolkter gebieden. Richting het zuiden zit je al snel op de scheidslijn met NEC. In het oosten heb je Duitsland en de Graafschap die naar mijn mening veel populairder is.

Al die acties om de club te steunen zijn leuk en aandoenlijk, maar in die 2 miljoen zitten al flinke bijdragen van vermogende Vitesse-supporters. Maar voor de rest geloof ik er niets van dat er echt veel draagvlak bij rijke supporters zit. Wanneer er ondanks alle ellende nu, een paar dagen voor de deadline, nog een bijeenkomst georganiseerd wordt, dan geeft dat het gebrek aan draagkracht aan. En dat is ook logisch. Deze mensen hebben jarenlang aan de kant gestaan en gezien hoe een stel rijke Russen de club naar de afgrond loodsten. Op geen enkele manier werden ze verder bij de club betrokken. Maar nu mogen ze de club redden. Nu worden ze plotseling wel gezien. En het eerste wat ze mogen gaan doen is een verlies gaan financieren wat echt niet ophoudt na 1 seizoen. En dat bij een club waar al 20 jaar wanbeleid wordt gevoerd. Gemeente, provincie en verhuurder hebben al zoveel ellende gehad met Vitesse dat ze geen poot uitsteken. Waar moeten deze ondernemers het vertrouwen weghalen dat er nu plotseling wel goed beleid gevoerd gaat worden. Het stadion is en blijft een blok aan het been, zelfs wanneer de huur verlaagd wordt. De situatie wordt wel eens vergeleken met Twente. Twee totaal verschillende situaties, maar het belangrijkste verschil is dat Twente het stadion in eigen beheer kon houden en dat is een belangrijke reden waarom Twente zich relatief snel kon herstellen. De enige redding is weer een rijke buitenlander, maar dat is uitstel van executie, want ook dat gaat uiteindelijk weer tot ellende leiden, omdat deze mensen niets met de club hebben. Sterkte want ik weet hoe het voelt om je club zo in de ellende te zien zitten.

14 mei 2024 om 13:31

@nemert - Misschien, maar ik schets een beeld bij de situatie en daarbij een voorbeeld.

Kijk, dat er clubmensen op zouden staan, dat supporters geld ophalen en dat sponsoren samenkomen voor een club in brand, is niet verrassend. Dat zie je zelfs bij een KKD terug. Het is absoluut een mooi gebaar, maar niet verrassend.

En natuurlijk is er draagvlak. Ik stel ook niet dat er helemaal geen draagvlak is, maar het is duidelijk niet genoeg. Wie weet komt er nog een injectie van bepaalde kanten, maar het verandert maar weinig aan de situatie. Als Vitesse overleeft, zal het een jasje of 5 uit moeten doen. Dat is natuurlijk beter dan failliet gaan, maar ik heb wel het idee dat sommigen niet helemaal snappen hoe slecht de situatie bij Vitesse is binnen het hedendaagse voetballandschap.

Ook stelt Korenaar het al goed; de kans dat er in die twee miljoen al geld van vermogende mensen zit, is groot.

Ook vind ik FC Twente een aardige vergelijking in bepaalde facetten, aangezien beide clubs in een mate gesjoemeld hebben waar je op langere termijn niet mee wegkomt en beide clubs hebben op de rand van de afgrond gebalanceerd.

Maar als Vitesse haar wedstrijden helemaal niet meer in het Gelredome speelt vallen er enorm veel inkomsten weg voor hem. Een andere club komt er niet dus dan moet je het hebben van sporadisch een evenement of concert. Lijkt me niet rendabel genoeg.

14 mei 2024 om 08:03

Als er geen Vitesse meer is komen er 17 weekenden vrij waarin hij meer concerten en evenementen kan organiseren. Dat levert hem veel meer op dan 2,5 miljoen stadionhuur

14 mei 2024 om 08:06

Er zijn een maximum aantal aan events die hij mág organiseren. Vitesse die wegvalt is niet meer concerten.

14 mei 2024 om 08:07

Dat is een aanname. Hangt allemaal af wat er komt en wat ze gaan betalen.

14 mei 2024 om 08:37

Volgens mij mogen er 25 evenementen georganiseerd worden…dat is meer dan er nu gebeurt. Daarnaast hoeven ze niet meer met het voetbal rekening te houden en heb je dus meer keuze. Tenslotte kun je flink saneren in de grasmat…. Qua financiën zou het waarschijnlijk niet zo veel uit maken. En ik snap heel goed dat hij, gezien de geschiedenis met en van Vitesse, terughoudend is.

14 mei 2024 om 08:45

Er is niet zo lang geleden een financieel dagblad dat deze situatie had onderzocht. Gelredome gaat heel veel inleveren als Vitesse niet de hoofdhuurder is. Ze zaten nu op 10 van de 27 evenementen. Vitesse speelt letterlijk 17 van de 52 weken in eigen huis. Ruimte zat zou je zeggen.

Ze hebben afgelopen jaar enorm zitten lobbyen voor evenementen, maar Gelredome is gewoon niet bijster aantrekkelijk.

Jaren terug kwam er in een documentaire van volgens mij het Mega Piratenfestijn voorbij. Daar werd geroepen dat ze "die ton/2ton voor het afhuren van het Gelredome" er zo weer uithadden.
Geen idee of het afhuren van het stadion daadwerkelijk een ton kost. Maar dan gaat Gelredome het natuurlijk nooit redden zonder Vitesse.

14 mei 2024 om 09:01

Maar hoeveel kosten heeft Gelredome die wegvallen als Vitesse er niet meer speelt?

En zit in de huur ook de kantoren die ze dan weer aan anderen kunnen verhuren.

14 mei 2024 om 11:56

@burdym, probeer je nu te zeggen dat hij er dus eigenlijk belang bij heeft als de club ten onder gaat? Dat zou zijn houding wel verklaren namelijk.

14 mei 2024 om 08:52

Het is juist rendabel. Zoveel leveren de wedstrijden niet op. Die dikke twee miljoen euro heeft hij er zo uit. Vergeet niet dat er op dit moment niets gepland kan worden als Vitesse thuis speelt en zonder Vitesse hoeft hij dat veld niet telkens te ruimen en op te tuigen. Onderhoud is dan ook niet echt meer nodig. Het wordt dan gewoon een evenementengebouw. Als Vitesse meerwaarde voor hem had, had hij zich niet zo opgesteld hoor...

14 mei 2024 om 09:15

Soort grote matrixx dan, zoals hun buren hadden

Ik snap die vent niet! Liever een kleine huur verlaging dan dat een volledige klant weg valt toch?

14 mei 2024 om 08:39

Ik denk dat die vent her qua financiën niet zoveel uitmaakt. Hij zal wel genoeg binnenhalen zonder Vitesse.

14 mei 2024 om 08:42

Met een kleine huurverlaging van een paar ton schiet Vitesse ook niet genoeg op lijkt me. Die zullen eerder denken aan een huurverlaging van een miljoen.

14 mei 2024 om 08:54

Als die klant wegvalt, komen er 17 weekenden en dagen tussendoor vrij voor andere evenementen en hij hoeft geen veld meer te onderhouden. Als hij er van die 17 ook maar 5 inplant, heeft hij die 2,3 miljoen er alweer uit.

14 mei 2024 om 10:32

Sterker nog, als Vitesse een huurverlaging van een miljoen euro wil, heb je het over slechts 1,6 miljoen euro die je aan kosten moet besparen of aan extra inkomsten moet genereren.

14 mei 2024 om 11:58

Nee, want de bereikbaarheid bij andere evenementen is waardeloos en de hele buurt heeft hier goed last van. Het zal nooit een goede evenementenlocatie worden.

14 mei 2024 om 13:37

Dat doet er niet toe. Waar het om gaat is of er organisaties zijn die interesse zouden hebben in de locatie. Ik gok zo dat het antwoord een 'ja' is.

14 mei 2024 om 11:56

Van der Kruit heeft het stadion 10 jaar geleden voor EUR 15 mln gekocht en pakt sindsdien EUR 3 mln van Vitesse en daarnaast de huuropbrengst van alle andere evenementen. Hij is een pure zakenman die gaat voor zijn eigen geld. Dat mag, maar Vitesse hoeft niets van hem te verwachten. De provincie en gemeente hebben destijds de toekomst van de club verkocht aan Van der Kruit voor die EUR 15 mln, want een alternatief stadion is er niet.

14 mei 2024 om 15:25

Dat vind ik veel te makkelijk gesteld. Vitesse had nooit mogen staan waar het nu staat. De reden dat Vitesse in deze situatie zit is niet omdat de huur van het stadion hoog is. Dat is slechts een relatief kleine factor. De echte reden is dat Vitesse al sinds eind jaren 80 op een veel te grote voet leeft. Als dat nu nog niet duidelijk is... Vergeet niet dat er gemiddeld 10 miljoen euro per jaar bij moest om Vitesse in de subtop te houden. Het stadion is een blok aan het been, maar zeker niet de oorzaak van alle puinhoop.

Nou een soort van Heineken Music Hall in Arnhem lijkt me ook wel wat. Voor een hoop mensen ideaal die nu met enige regelmaat naar de randstad jagen voor een evenement. Om de week kun je daar dan zowat iets organiseren. Ik hoop nog steeds dat ze gered worden want ik vind het doodzonde als er weer een mooie club verdwijnt. Blijft er in de grootste provincie van Nederland maar 1 over. Vrij treurig.

Op 13 mei 2024 zijn er diverse ondernemers uit de regio samengekomen om naar de situatie te luisteren. Vd. Kraan heeft tekst en uitleg gegeven over Parry en over de huidige situatie. De ondernemers zijn wel bereid om Vitesse te helpen, maar ze willen geen sponsor zijn van Parry. Dus het geld mag wel naar de club, maar niet naar de boete clausules en rentes. Wellicht had Parry de zaken beter op orde moeten hebben zodat de overname wel doorgegaan was.

Gisteren was de grote afwezige Schouten. Schouten zou namelijk 12 miljoen willen inbrengen en de eventuele tekorten van volgend jaar willen opvangen. Helaas heeft hij geen tekst en uitleg gegeven.

Het Gelredome is zeker wel bereid om een paar ton huursverlaging te geven. Er moet echter wel een concreet saneer plan zijn en de claim van Parry moet gedeeltelijk weg.

Ik begrijp dit artikel niet zo goed. Het lijkt wel alsof voetbalzone allemaal stukjes informatie aan elkaar plakt, maar niet het geheel in kaart kan brengen.

Als er al een film over Vitesse? Genoeg cliffhangers iig!

Maasbert Schouten, de man die voor mij 1 van de mooiste stukjes cabaret in het voetbal heeft verzorgd.
Wat een geweldige mooi speech was dat toendertijd zeg, met licht doorweekte kraaloogjes van opwinding vertellen over landstitel en CL, wat hilarisch was dat zeg.
Word nu weleens tijd dat er wat gaat meewerken ook voor Vitesse, want de tijd raakt toch aardig op en ik heb zelf nog geen 5% hoop voor Vitesse dat dit ergens nog goed komt.

Hoop dat Vitesse in een ander stadion kan spelen! Desnoods dan maar van een amateur club! Maar gun die eigenaar can het Gelredome helemaal niks meer! Zogenaamd heb je jet beste voor met Vitesse ( waar jij over het algemeen je meeste inkomen vandaan haalt) en dan stel je je zo op???

14 mei 2024 om 10:35

Om onder het huurcontract uit te komen moet Vitesse eerst failliet gaan. Dan kan er bij een doorstart naar een andere lokatie gekeken worden. De eisen zijn dan ook lager omdat je dan in de laagste divisie zit.

14 mei 2024 om 18:49

Zou de Wageningse Berg geen optie zijn? Capaciteit 6200 lees ik? Misschien te verhogen nog met extra tribune. Aan de andere kant natuurlijk amper business ruimtes. Op dit moment moet je zowat alle opties afwegen. Alles beter dan je club verliezen, dan maar een paar jaar op vrijdagavond tegen Top Oss en maandagavond tegen JUT. Dat zou nu haast een gedroomd scenario zijn.

Die Van de Kuit is nog de grootste charlatan van alle figuren die in deze comedy meespelen. Wat een rat. Meneer wilde wel meedenken als er gesaneerd ging worden, nu komt er iemand die flink saneren wil, meer dan de huidige directie, en dan zegt hij opeens dat hij er niet aan meewerkt? Die man speelt spelletjes om aandacht, hij wil graag de grote belangrijke jongen zijn. Waarschijnlijk omdat de rest van zijn Quote-500 maatjes hem niet moeten.

14 mei 2024 om 10:36

Dat zegt hij niet. Hij stelt ik ga nu de huur niet verlagen zolang er niet gesaneerd is en de claims van anderen niet van tafel zijn.
Als alles gerealiseerd is, wil hij best over huurverlaging praten.

14 mei 2024 om 12:23

Als hij zich niet constructief opstelt is er straks niks meer om te saneren.

14 mei 2024 om 12:36

Tja als de directie geen geld inlevert deze week, als niet de helft van het personeel deze week eruit gewiebert wordt, als de aandelen niet deze week overgaan in een stichting en ozne Amerikaanse vriend niet de sculden en boetes drstisch verlaagt, dan valt er ook niks meer te saneren.

Je wordt geen grote speler in het vastgoed als je je zo kinderlijk tegen de muur laat zetten door meneer Schouten die al tijden samenwerkt met de directie van Vitesse.

Meneer Schouten wil wel de aandelen Vitesse hebben maar de eigenaar van de stadion moet gratius geld doneren en mag dan geen aandelen hebben?

12 jaar lang een verlaagde huur van 1,6 miljoen euro is ook een investering van 12 miljoen euro, hetzelfde bedrag waarmee meneer Schouten op de pproppen komt.

14 mei 2024 om 12:49

We hoeven geen medelijden te hebben met de arme eigenaar van het Gelredome hoor. Door dit stukje vastgoed tactisch voor de neus van Vitesse weg te kapen is die relatie vanaf moment 1 al verziekt.

De reden dat men niet wil dat hij aandelen krijgt, is omdat hij keer op keer aan heeft getoond niet het beste met de club voor te hebben. Het laatste wat je wil doen in deze situatie is hem uitnodigen als aandeelhouder.

14 mei 2024 om 12:52

Prima dan gun je hem geen aandelen en betaal je gewoon de contractueel overeengekomen huur per jaar uit. Even goede vrienden.

14 mei 2024 om 13:43

@woenselaar - Deels eens, maar je kunt niet zomaar aankloppen bij mensen waar je geld aan moet betalen om mee te denken als je nog geen concreet plan in uitvoering(!) hebt (waar je inmiddels al veel aspecten van zou moeten zien). Als hij nu besluit die huur omlaag te gooien en Vitesse dompelt alsnog onder, is hij voor die periode wel z'n geld kwijt. Overleeft Vitesse, kost het hem zo'n miljoen euro per jaar, 12 jaar lang. Zo werkt dat ook gewoon niet.

Het is me ook een raadsel waarom al die zaken niet allang gebeurd zijn. Op het laatste moment moet men nog zoveel doen, terwijl ze het hele seizoen de tijd hadden om al flink te snijden in kosten. Ze hadden al in de startblokken moeten staan, maar de voorbereidingen moeten nog getroffen worden. Ik snap dat niet.

14 mei 2024 om 18:25

Ik heb er geen belang bij of Vitesse wel of niet overleeft Speedy, dat vooropgesteld zal het me aan mijn reet roesten wat er gebeurt.

Ik heb er grote vraagtekens bij waarom hij destijds het stadion voor de neus wegkaapte en Vitesse opzadelde met een gigantische huur en er sindsdien louter negatieve gesprekken zijn geweest tussen beide partijen. Zelfs in een situatie waarin het alle hens aan dek is, gaan ze liever ten onder dan hem aandeelhouder te maken.

Dat stadion is gebouwd met het doel zowel evenementen als voetbalwedstrijden te faciliteren. Een nieuwe voetbalclub zie ik dat bolwerk niet betrekken gezien de huurprijs en ik zie ze ook niet even 17 evenementen met een gemiddelde toeschouwersaantal van 16k aantrekken. Dan kan ook hij mooi hoog uit zijn toren blijven blazen maar eind van de dag heb je hier alleen maar verliezers.

14 mei 2024 om 11:33

Raar begin van je betoog. Allereerst heeft Vitesse toch zelf dat huurcontract afgesloten. De club heeft 20 jaar wanbeleid gevoerd en nu is hij de charlatan. En de ellende is ontstaan door de grootheidswaanzin van Karel Aalbers en de Russen en niet door de verhuurder.

Tsja, natuurlijk moet het én én zijn, maar als meneer niet oppast is de huur straks 0 euro. En andere profclub als huurder vind je niet 123...

14 mei 2024 om 11:54

Nou daar zal die vast wakker van liggen. Verleden jaar ook al rechtzaken, Vitesse had de huur opgezegd maar wilde er toch blijven voetballen tegen een lagere huur. Vitesse verloor de rechtzaak uiteraard geheel kansloos.

Nu weer dit gezeur. Maanden geleden ging hij al op bezoek bij de directie om over een reddingsplan te spreken. Werd ie bijna uitgelachen, de directie had al andere en betere plannen. Met open modn van verbazing heeft ie toen rechtsom keer gemaakt/

Toen zei hij al, ben bang dat ze over een paar maanden weer op mijn stoep staan om te bedelen voor huurverlaging. En ja hoor, daar staan ze alweer op de stoep.

Er is nog niemand bij Vitesse ontslagen, nog geen dubbeltje bezuinigd, wie de aandeleen bezit, nog altijd onduidelijk maar ja, de huur moet wel dik omlaag. Als allereerste natuurlijk.

Meneer is gekkie Henkie niet.

Een stadioneigenaar dat over beleid wilt gaan. Dit gaat helemaal nergens meer over. Gemeente Arnhem zou er goed aan doen om als alles straks weer gezond te hebben gewoon een nieuwe stadion te bouwen. Maak van de Gelredome maar een concerthuis. Is die gast toch al 2,5 miljoen euro per jaar kwijt.

14 mei 2024 om 12:42

Wat denk je dat de operationele kosten van een stadion bij een voetbal wedstrijd zijn? Hoeveel kost het onderhoud van een grasmat en de uitrij constructie per jaar? Hoeveel stroom wordt er eigenlijk tijdens wedstrijd dagen verbruikt

Denk je echt dat dat allemaal voor een ton per jaar kan? 20 wedstrijden dagen? Al dat personeel dat daarbij betrokken is?

Oh ja, en Arnhem gaat wel eventjes een groot stuk grond aankopen om daar een nieuw stadion op te bouwen tegen tientallen miljoenen euro's aan bouwkosten. Doen ze graag in die rijke gemeente. Kan Vitesse dat huren tegen 1 miljoen euro huur per jaar. Vitesse heeft hen afgelopen decennia maar een miljoentje of 40 gekost. Daar kunnen nog wel wat tientallen miljoentjes bij.

14 mei 2024 om 13:46

En daarbij: Als Arnhem ook maar een dubbeltje zou willen investeren in Vitesse, hadden ze dat al wel op een andere manier gedaan. Die brug hebben ze verbrand.

14 mei 2024 om 15:00

Je kan heel hard je best doen, maar feit is dat van alle clubs Vitesse qua stadion het slechtst geregeld is.

Meeste personeel in stadions zijn overigens vrijwilligers, dus dat zal financieel wel meevallen. Weet dat Twente zo snel teruggekomen is dankzij haar stadion. En dan voornamelijk de catering dat heel veel geld oplevert. En je raad het al. Gelredome claimt ook hier veruit het meeste van alle Bvo's.

Je vind mijn suggestie richting Arnhem gek, maar Vitesse zou veel minder kosten wanneer het een stadion van de gemeente huurt. Jij kijkt alleen naar de kosten, maar een voetbalclub levert de gemeente ongelooflijk veel geld op. Arnhem is dus gebaat bij een financiele gezonde voetbalclub en niet het geouwehoer van afgelopen 15 jaar. En juist nu is het juiste moment voor de gemeente.

14 mei 2024 om 15:31

Maar dat stadion is ook absoluut een blok aan het been. Echter ga je voorbij aan hele andere punten, namelijk:

Er is 155 miljoen euro + 15 miljoen euro in die club gepompt, ze hebben een positieve transferbalans van miljoenen euro's door de jaren heen (ik meende zo'n 50 miljoen) en ze hebben jarenlang een flink salarishuis gehad.

Je kunt dan niet dat stadion aanwijzen dat Vitesse misschien 5 miljoen euro per jaar beperkt, terwijl je makkelijk 200 miljoen euro "opgehaald hebt" aan die aspecten alleen al. Dan heb ik het niet eens over kaartverkoop e.d. Dat stadion is slechts 1 probleem in een groot web van problemen. Als Vitesse gewoon naar z'n financiele draagvlak had geleefd, was er niets aan de hand geweest.

14 mei 2024 om 15:35

"de geplande korting op de inkomsten die gemeenten krijgen vanuit de Rijksoverheid en aanhoudende inflatie en hoge prijzen, dwingt ook de gemeente Arnhem tot bezuinigingen. Uit de Perspectiefnota Arnhem blijkt dat deze nodig zijn voor een sluitende begroting in 2025. "

Arnhem moet de komende tijd zwaar bezuinigen om niet in de rode cijfers te belanden en dan stel jij voor dat de gemeente eventjes een nieuw stadion gaat bouwen?

Dus ja, ik vind je suggestie gek, sterker nog, ik vind hem waanzinnig.

14 mei 2024 om 19:05

De staat gaat een gemeente niet op de vingers tikken wanneer er met een goed financieel plan geinvesteerd wordt. Met een modern stadion kan je als gemeente enorm veel geld verdienen. Gemeente Groningen is ook eigenaar van het stadion en trainingscomplex. Dat levert de gemeente 5 miljoen per jaar op. Daar staat wel tegenover dat verworven inkomsten gewoon voor de club is of de bedrijven die de club inhuurt. Daarmee heb je dekking. Vitesse betaald nu niet alleen huur, maar verworven inkomsten raakt het ook voor 60% kwijt. Daarmee weet je gewoon dat er een wurgcontract is en dat Vitesse daarmee niet vooruit kan komen.

En jij laat precies het probleem in Nederland zien. Er heerst hier totaal geen topsport mentaliteit. Terwijl je zoveel aan sport kan verdienen. Totaal verkeerde cultuur. Stilstand is altijd achteruitgang. Net als onze haat tegen investeerders. Wat eigenlijk gewoon een gigantische grote grap is, want AZ heeft bijvoorbeeld ook een Amerikaanse investeerder, zonder hem was AZ al failliet geweest. Kijk hoe die club is gaan leven. Maar liever het romantische pre historische beleid.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren