Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Racistische aantijging Özil verworpen: ‘Kritiek heeft mij geraakt’

Laatste update:

Mesut Özil maakte zondagavond kenbaar dat hij niet meer zal uitkomen voor de nationale ploeg van Duitsland. De middenvelder was naar eigen zeggen slachtoffer van racisme en respectloosheid en voelde weinig steun van de Duitse voetbalbond en met name DFB-voorzitter Reinhard Grindel. De preses maakt donderdag duidelijk dat hij baalt van het feit dat Özil hem heeft gelinkt met racisme.

Nadat Özil met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan op de foto was gegaan, vlak voor verkiezingen in Turkije en het WK in Rusland, kreeg de middenvelder van Arsenal veel kritiek over zich heen. Grindel eiste dat Özil, net als Ilkay Gündogan, met een verklaring zou komen. Özil hekelde de woorden van de voorzitter. "In de ogen van Grindel ben ik een Duitser als we winnen en een immigrant als we verliezen", aldus de spelmaker.

"De waarden van de Duitse voetbalbond zijn ook mijn waarden. Diversiteit, solidariteit, non-discriminatie en integratie: het zijn allemaal waarden en overtuigingen die mij na aan het hart liggen", aldus Grindel donderdagochtend in een uitgebreide verklaring, geciteerd door de NOS. "Natuurlijk vraag ik mezelf af wat ik beter had kunnen doen."

"Maar ik geef openlijk toe dat deze persoonlijke kritiek mij heeft geraakt", vervolgt de 56-jarige Duitser, die sinds 2016 aan het roer staat bij de DFB. "En misschien vind ik het nog wel vervelender voor alle vrijwilligers en werknemers die aan de basis staan van de DFB. Ik wijs het beslist af dat wij in verband worden gebracht met racisme", besluit Grindel.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Je kan het doodleuk afwijzen maar die man staat niet in de schoenen van Özil. Als die foto niks betekent voor Özil waarom moet die dan een verklaring geven? Omdat andere mensen ermee zitten. Het is toch niet zo dat Özil ineens zei dat die liever turk is dan duitser.

26 juli 2018 om 12:07

Als er zo'n grote ophef is ontstaan dan mag je best een verklaring afleggen. Juist om aan te geven dat die foto niks heeft betekend.

26 juli 2018 om 12:15

Deze beste man heeft Ozil voor het WK in een persoonlijk gesprek laten weten de hele kwestie te willen laten rusten. Toen Duitsland er snel uit lag kwam hij met de opmerking dat hij een verklaring van Ozil eiste over de foto. Dan ben je dus niet solidair en integer, ook kernwaarden. Kan hij de aantijging over racisme afwijzen, die andere gelden ook voor hem.

26 juli 2018 om 12:22

Aan de andere kant is de DFB wel een makkelijk doelwit. Een enorme groep supporters kun je immers niet beschuldigen, want dan maak je het alleen maar erger. De DFB is natuurlijk logischerwijs niet blij met de betreffende foto, maar ik geloof ook absoluut niet dat ze racistisch zijn. Die titel laat ik aan de hersenloze groep "supporters" die moord en brand schreeuwen op social media en met racistische leuzen aan komen zetten.

Overigens is een verklaring voor de buitenwereld inderdaad wel gepast, maar dat komt vooral omdat de hele discussie enorm is opgeblazen waardoor partijen nu wel moeten om de schade nog enigszins te beperken voor zover dat mogelijk is. Helaas slagen alle partijen daar niet in en gooit men telkens weer olie op het vuur.

26 juli 2018 om 13:13

Als de foto niets betekent is Ozil op z’n minst extreem dom. Vlak voor de verkiezingen, met onderschrift “mijn president”, terwijl de relatie tussen de landen zo slecht is en hij een publiek figuur is.

Betekent niks m’n reet. Sta dan lekker achter je keuze om met die gek op de foto te gaan, want itt in Turkije mag je in duitsland gewoon wel op de foto met wie je wil.

26 juli 2018 om 13:21

Migi, het lijkt ondertussen voor iedereen waarheid te zijn, maar het was toch echt Gundogan die erbij had gezet 'mijn president' en niet Ozil. Doet verder niets af aan de onhandigheid van het hele gebeuren, maar is wel een onderdeel.

26 juli 2018 om 13:41

Hier moet wel het één en ander genuanceerd worden. Özil heeft aangegeven dat het hem niet om politieke motieven ging, maar om het feit dat het de president van Turkije, zijn lan van afkomst, is. Ook als iemand anders president was geweest, zou hij die foto gemaakt hebben.
Daar kan ik me helemaal in vinden. Ik ben zelf ook geen voorstander van Erdogan, maar als hij mij zou uitnodigen voor een bijeenkomst in Nederland, zou ik er wel naartoe gaan.

Dat "mijn president" is ook totaal uit z'n verband gerukt. In Turkije is het zeer gebruikelijk om een president, een voorzitter oid "mijn voorzitter" of "mijn president" te noemen ("baskanim". Dit is een vorm van respect en niet per definitie een uiting van steun. Je kunt dat ook prima tegen iemand zeggen die je niet steunt. Zo wordt het bijvoorbeeld ook heel vaak door journalisten gebruikt als ze met voorzitters van voetbalclubs spreken (zelfs voorzitters onderling spreken elkaar vaak zo aan).

26 juli 2018 om 14:27

De spelers zijn gewoon gebruikt voor politieke doeleinde. Even op de foto met de president, wacht even misschien wel leuk als je dit shirt aan hem geeft. Geen tijd om te kijken wat er op stond en zie daar een rel is geboren, zo gemakkelijk gaat het.
Wat voor de ene een held is is voor de ander een terrorist, het is maar net uit welke hoek je het bekijkt. En zeker nu met al dat populistisch geneuzel wordt dit soort dingen opgeblazen.....

26 juli 2018 om 15:32

Als Gündogan het heeft gezegd is het toch al helemaal duidelijk dat het geen racisme is. Özil en Gundogan zijn beide Duitsers van Turkse komaf, maar alle woede richt zich op Ozil. Dat komt dus niet door het feit dat-ie Turks is maar om het feit dat hij Ozil is.

Case closed.

26 juli 2018 om 13:28

Ozil en Gundogan zeiden echter wel dat ze Erdogan als hun leider zien. Dat zie ik toch echt als uiting van het liever Turk zijn dan Duitser.

26 juli 2018 om 13:43

Wanneer heeft Ozil dat gezegd?

26 juli 2018 om 13:56

Daar ben ik ook wel benieuwd naar, heb het nergens gelezen tot nu toe...

26 juli 2018 om 15:33

Toen ie een shirt gaf met de boodschap 'voor mijn president'.

26 juli 2018 om 16:17

Alleen Gundogan heeft gezegd 'mijn president' en zoals hierboven door Emre61 al aangegeven is dat heel gebruikelijk.

27 juli 2018 om 03:07

Je hebt het over een Duitser in Engeland, niet over een Turk in Turkije. Het feit dat men dat al als reden gaat gebruiken, dat houdt toch al in dat men Turkse gebruiken boven de Duitse zet? Niet dat dat verder een probleem is, maar dan kan men zich terecht afvragen of iemand zich wel vol voor Duitsland wil inzetten.

Het is dan ook niet zo dat iedere kwestie betreffende een minderheid per definitie racisme of discriminatie is..geen begrip is dan ook zo gedevalueerd als het begrip racisme..

26 juli 2018 om 12:14

Dat is misschien waar, maar lijkt me in deze discussie niet echt relevant.

26 juli 2018 om 12:18

Het is het verwijt dat regelmatig naar voren komt.

"racistische aantijging Özil verworpen: ‘kritiek heeft mij geraakt’"

26 juli 2018 om 12:33

In dit geval lijkt het me dat niemand kan ontkennen dat hier sprake is van discriminatie. Dus het afzwakken ervan door te roepen dat de racisme kaart te vaak getrokken vind ik niet terecht. Zelfs als die idd te vaak en te makkelijk getrokken wordt.

26 juli 2018 om 13:32

Het lijkt me dat hier niemand kan zeggen dat er enigzins sprake is van racisme.

26 juli 2018 om 12:15

Nee inderdaad ik vind dit ook niet per se discriminatie. Ozil staat hier op een foto met een dictator die niet spoort. Daar mag je kritiek op hebben. Ozil kreeg wel onnodig veel kritiek terwijl spelers als Hector, Muller, Werner, Boateng en Khedira nog veel slechter waren. Erdogan heeft wel wat hij wilt. Hij kan nu zeggen: Ozil is een Duitse Turk en die worden niet geaccepteerd in Europa. Heel veel Turken worden dan boos en zo doet Erdogan indirect een beroep op een gevaarlijk menselijk gevoel: nationalisme.

26 juli 2018 om 12:23

Er zijn wat mij betreft twee componenten die dit toch duidelijk racisme maken. Ten eerste zijn er zo extreem veel voorbeelden van voetballers die vrolijk op de foto gaan met akelige dictators zonder dat hier ooit kritiek op is. Ik heb niet eindeloos veel reacties op van Basten ggezien toen hij vrolijk zat te borrelen met Putin. Het is nogal opvallend dat er dan wel kritiek is op als Özil met de leider van een Navo bondgenoot op de foto gaat. Ten tweede wordt hierdoor gelijk het Duits zijn van Özil in twijfel getrokken. Dit zouden we nooit doen bij een willekeurig duitsers die op de foto is gegaan met een dictator.

26 juli 2018 om 12:29

Je moet natuurlijk niet vergeten dat we Duitsland niet zijn. De term "we" is betreft dit onderwerp dus wat ongelukkig. Natuurlijk heeft elk voetballand zo z'n discussies betreft allochtone voetballers, maar ik kan me niet herinneren dat wij ooit zo kritisch waren op een speler van Oranje terwijl het voor de voetballerij randzaken betreft.

Dat terwijl we vaak genoeg spelers hebben gehad met een andere achtergrond die met een dictator of een omstreden persoon op de foto stonden. Het probleem is dat alle omstandigheden tegen zaten waardoor dit een enorme rel werd. Vooral het feit dat het vlak voor het WK was op een moment dat Duitsland al behoorlijk uit vorm was heeft een grote rol gespeeld in dit hele circus. Dat ze uiteindelijk de poulefase niet overleefden en nota bene verloren van Zuid-Korea, bracht de "bom" echt tot ontploffing.

26 juli 2018 om 12:30

Het is helemaal niet opvallend dat er zoveel kritiek is op de foto van Ozil. Erdogan ligt in Europa niet zo lekker. Ook in ons Nederland niet na wat hij heeft gezegd over Nederland. Erdogan heeft ook een lastige relatie met Duitsland daarom is er ook veel kritiek. Van Basten gaat op de foto met Poetin, ja Poetin is een dictator en speelt ook een boel smerige spelletjes, maar Nederland kan opzich prima overweg met Rusland. Wij hebben geen problemen met Poetin maar wel met Erdogan die ons uitscheld.

26 juli 2018 om 12:37

Lol psvchelseaboy Ik zou als ik jou was af en toe ook wat nieuws sites bezoeken ipv alleen voetbalsites. Met Poetin geen problemen ..

26 juli 2018 om 12:38

@z.92 Jou eerste argument is op geen enkel manier naar racisme toe te praten, omdat er minder kritiek is op van Basten is het racisme bij Özil???? Jij maakt daar de aanname dat dit zo is omdat hij van Turkse afkomst is?

Je tweede punt, ik kan me voor stellen dat als je als Duitser met een fascist op de foto gaat dat mensen zich gaan afvragen of dat je op dezelfde lijn qua normen en waarde die geleden in dit geval Duitsland, dat je daarmee gelijk zijn Duitser zijn in twijfel trekt gaat mij ook wat ver.

Hoe je het went of keert het is gewoon niet slim van Özil geweest, en ik vind het triest dat hier gelijk weer naar racisme wordt gepraat, want de mensen die dus echt last hebben van racisme hebben hier meer last van, want die worden steeds minder serieus genomen doordat er mensen zijn die bij een beetje kritiek op hun gedrag of keuzes gelijk naar 'dit is racisme' gaan wijzen.

26 juli 2018 om 12:56

@psvchelseaboy: Neuhh, een burgervliegtuig uit de lucht knallen is inderdaad iets wat soms kan gebeuren en absoluut niet onze relatie mag schaden. Woorden daarentegen, die zijn pas echt erg, daar ontstaan pas echte slachtoffer mee. In tegenstelling tot Rusland is Turkije een essentieel onderdeel van een van onze belangrijkste bondgenootschappen: de Nato. Dat jij Poetin een topper vindt en een hekel hebt aan Erdogan betekend niet dat Nederland en Duitsland een betere relatie hebben met Rusland dan met Turkije.

@ajax33: Ik heb het niet alleen over van Basten, dat was een voorbeeld. Er zijn talloze andere voorbeelden van voetballes die met dictators op de foto gaan. Ik vind het opvallend dat dat nooit een probleem is totdat Özil dit doet. Dan moeten we inderdaad gaan bedenken hoe dat komt. Mijn verklaring is dat de afkomst van Özil een belangrijke rol speelt. Wat daarbij helpt is dat de afkomst van Özil ook heel vaak benoemd wordt door de critici en dat wordt gezegd dat hij niet goed geïntegreerd is. Maar joh, als jij een veel betere verklaring hebt hoor ik dat uiteraard graag.

Ik vind het fijn dat je het Duitser zijn in twijfel trekken ook te ver vindt gaan maar je kan niet ontkennen dat dit veel gebeurd is. Zowel hier als in de Duitse media. Als dat gebeurd is het toch logisch dat Özil daar last van heeft. Ik betwijfel of Özil denkt, joh laat die mensen maar praten, Ajax33 vindt dit te ver gaan dus is er geen probleem.

26 juli 2018 om 13:05

Zo zie ik het ook. öziel was naïef om met Erdogan op de foto te gaan. Hij wist dat deze kwestie zeer gevoelig lag in Duitsland lag. Dan weet je gewoon dat er felle kritiek op je gaat komen. Dat je daarna de bond gaat aanvallen omdat je je niet gesteund voelt vind ik hypocriet. özil wist heel goed dat dit kon gebeuren.

26 juli 2018 om 13:10

Van Basten heeft echter geen Russische roots, noch deelt hij mee dat hij in Poetin zijn leider ziet. Die vergelijking gaat dus gewoon niet op.

26 juli 2018 om 13:16

@valkeakoski: Huh, maar de roots was toch juist geen probleem. Het ging het toch om dat hij met een fascist/dictator op de foto ging? Dus jij vind het met een dictator op de foto staan geen probleem? Als de roots wel belangrijk zijn heeft Özil dus volkomen gelijk hier.

26 juli 2018 om 13:18

Z.92, geen ophef over de foto van Van Basten? Dan heb je niet goed opgelet. Er is dusdanig veel commentaar op geweest, dat hij de foto heeft verwijderd.

26 juli 2018 om 13:28

Z.92
De afkomst van Ozil heeft er idd mee te maken, maar niet op een rasonderscheidende manier, want hij heeft jaren terug ook een foto van hem met Erdogan laten maken met een door alle spelers gesigneerd Real-shirt. Toen was er niets aan de hand, het komt puur door het politieke klimaat. De actie van Ozil was onhandig op zijn best, maar heeft weinig met het Turks zijn an sich te maken...meer met de moeilijke relatie Duitsland en Turkije op dit moment. Had net zo goed een Roemeen kunnen zijn als Duitsland daar woorden mee had.

26 juli 2018 om 13:48

@kyle66: Daarom zeg ik ook niet dar er geen kritiek was maar geen eindeloos kritiek. Goed opletten is inderdaad belangrijk. Daarnaast is dit gewoon een aanval op het voorbeeld, ik kan het ook over Snijder of andere voetballers hebben die dit doen.

@samcro: Dus als sommige inwoners problemen hebben met een bepaald land mag geen enkele inwoner op de foto met het staatshoofd? Sorry dat ik het blijf herhalen maar Turkije is gewoon een bondgenoot van ons. Onze soldaten trainen samen. Als wij aangevallen worden is Turkije verplicht om ons te beschermen.

@zola10: Want Rusland gaat echt goed om met de recentere genocides. En ja, iedereen accepteert dat dit een Russische raket is. Het ontkennen hiervan is precies hetzelfde als het ontkennen van de Armeense genocide: compleet belachelijk.

26 juli 2018 om 13:58

Z.92, wat noem je eindeloze kritiek? Hij heeft de foto meteen verwijderd nadat er een storm van kritiek op onder andere Twitter losbarstte. Turkije is op papier een bondgenoot. In de praktijk gaan dingen geheel anders. Feit is dat dit een bijzonder onhandige actie van Ozil was.

26 juli 2018 om 13:58

Z.92
Ik weet niet waar je dat uit mijn tekst haalt.. Ik geef alleen aan dat de actie van Ozil onhandig was op dat moment, maar ik zeg nergens dat hij het niet had moeten doen. Ik begrijp juist heel goed waarom hij het deed, als hij zou weigeren had hij aan de andere kant gezeik gehad. Al met al zat hij tussen twee vuren in, maar de manier hoe hij nu behandeld wordt is absoluut beschamend.

26 juli 2018 om 13:31

Je slaat de spijker op z'n kop, en als er uitleg wordt gevraagd over een totaal ongepaste politieke stunt wordt de aandacht snel verlegd naar 'rascime'.
Wegkijken van de werkelijkheid wordt de west Europeanen al op school geleerd en staan dus 'hopelijk nietsvermoedend' achter Erdogan.

Wat een gedoe allemaal om een fototje. Duitsland had gewoon niet zo moeilijk moeten doen dan hadden ze gewoon het WK gewonnen.

Mensen doen alsof van racisme beschuldigd worden erger is dan racisme zelf. Figures.

Wat enorm naar voor die man zeg. Heeft hij zomaar kritiek gekregen op zijn uitspraken. Wat een verschrikkelijk persoon is Özil toch dat hij deze arme man zo erg gekwest heeft.

Grindel heeft in het verleden ook al gezegd dat de multiculturele samenleving een mythe is. Dan lijkt het me ook niet wenselijk dat die man voorzitter wordt van de Duitse voetbalbond. Zeker omdat in het nationale elftal, maar ook in de jeugdelftallen, jongens vanuit verschillende culturen en afkomsten samen komen.

26 juli 2018 om 15:47

En toch heeft hij op zich een punt, al hoort een man op zijn positie zich daarover niet uit te laten. De verschillende culturen leven namelijk volledig langs elkaar heen in plaats van met elkaar. Misschien niet in elk land of in elk gebied, maar in West-Europa grotendeels wel.

Het is denk ik vooral wat iemand onder een multiculturele samenleving verstaat. Verder is het vooral de vraag of deze meneer staat te wachten op een multiculturele samenleving. Als hij geen voorstander is, is het inderdaad een dubieuze uitspraak. Zegt hij het omdat hij het ervaart en zo observeert, is het naar mijn mening wat minder erg.

Sneijder en van Persie staan ook op de foto met Erdogan, ik hoor daar serieus niemand over.

Kom op, een Ozil gaat echt geen foto weigeren met Erdogan. Ook al ben ik het zeker niet eens met zijn beleid, het is de president van Turkije. Daar hoort een minimale vorm van respect bij, zeker voor een Turk.

Misschien is Ozil het ook niet eens met zijn beleid maar daar gaat het nu niet om. Sport en politiek moeten we gewoon gescheiden houden. Als Erdogan een fan is van Ozil en een foto wilt, waarom zou Ozil dat niet doen? Een Turkse Duitser heeft ook gewoon gevoel voor Turkije en dat zou niemand hem moeten ontnemen.

26 juli 2018 om 17:20

Dit gaat over hoe de Duitse bond hiermee omgaat, niet de Nederlandse. Een Sneijder/Van Persie op de foto krijgt kritiek, maar ontspoort niet. Een Kluivert/Davids met Mugabe krijgt kritiek maar ontspoort niet. Een Van Basten met Putin krijgt kritiek, maar ontspoort niet. Nogmaals dit gaat over Duitsland, misschien moeten we juist een beetje de zegeningen tellen dit aangaande. Ik zou zeggen, houden zo! Politiek is niet voor voetballers maar kritiek (mits niet buitensporig) moet zeer zeker kunnen. Er zijn geen Nederlandse voorbeelden waarbij het zo ontspoort als daar, tenminste ik kan het niet verzinnen. Maar sja, mensen willen graag problematiek ook op zichzelf verhalen...

De ophef over deze foto is voor ieder weldenkend mens compleet logisch. Ik zou voetballers ook gewoon adviseren niet op de foto te gaan met wat voor politicus dan ook.

Özil beweert de ophef niet te begrijpen. Dit kan twee dingen betekenen: hij begrijpt het echt niet en is op geopolitiek gebied ontwetender dan mijn nichtje van drie, of hij liegt en is gewoon fan van Erdogan, maar had deze ophef niet verwacht. Dit is sowieso al een situatie die je als voetballer moet vermijden. Koppel daar het dramatisch voorlopen WK aan en je hebt een schijtstorm.

Dit heeft gewoon niets met racisme te maken en mensen moeten eens kappen met die kaart ten onrechten te trekken. Racisme is nog steeds een gigantisch wereldwijd probleem. Door energie te verspillen aan dit soort onzin, is er minder tijd om de echte misstanden aan te pakken. Dus pleur op met je racisme.

Ten onrechte mensen van racisme en discriminatie beschuldigen als je kritiek krijgt op een ander vlak is een goedkope manier om mensen de mond te snoeren. Ik noem het in dit geval (!) begrippen misbruiken.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren