Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Promes: ‘Het is normaal om iemand chocolade te noemen’

Laatste update:

Quincy Promes snapt de ophef niet na een beladen tweet van zijn club Spartak Moskou, geplaatst door verdediger Georgi Dzhikiya. De regerend kampioen van Rusland stelde het Twitter-account zaterdag ter beschikking aan Dzhikiya, die een video plaatste van drie donkere spelers die trainingsoefeningen deden in de zon. Hij koos voor het bijschrift 'Zie hoe chocolade smelt in de zon' en dat heeft geleid tot veel verontwaardiging.

Volgens Promes, die zelf niet op de video te zien was, hebben de media het verhaal opgeblazen. De verontwaardigde reacties kwamen echter vooral van anti-discriminatieorganen en minder van media zelf. "Ik snap niet zo goed waar deze reactie vandaan komt", vertelt de Oranje-international aan het Russische 8news. "Iemand een aap noemen is verkeerd, want dat zijn dieren. Het is voor mij heel normaal om iemand chocolade te noemen."

"Er is niets om over te vallen. Ik heb persoonlijk nog nooit racisme ervaren in Rusland, ik zou niet eens mensen kunnen bedenken die racistisch zijn. Journalisten maken van niets een schandaal", concludeert Promes. De video is inmiddels offline gehaald door Spartak, na boze reacties van onder meer anti-discriminatieorganen als Fare en Kick It Out.

Ben je het eens met Quincy Promes?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Rare reactie van Promes. Schijnbaar is het al zo 'ingeburgerd' dat dit al normaal gevonden wordt.

16 januari 2018 om 16:40

Of mensen zien niet in alles een probleem, laat staan racisme.

16 januari 2018 om 16:42

Dan zou Ebony and Ivory van Paul Mccartney en Stevie Wonder ook niet mogen volgens jou? Want daar wordt met Ebony toch echt aan donkere mensen gerefereerd, en met ivory aan de blanke. Niet alles is politiek correct, en dat hoeft gelukkig ook niet.

16 januari 2018 om 16:43

Vind het eerlijk gezegd ook niet zo bezwaarlijk, als ik na de winter mij luchtig kleed krijg ik ook reacties van, zo zet je de melk buiten, altijd kritisch blijven, maar niet op iedere slak zout leggen

16 januari 2018 om 16:46

Of men overdrijft tegenwoordig zo enorm, dat je in alles racisme kunt zien. Zo'n beetje het meest voorkomende woord de laatste jaren. Het woord wordt tegenwoordig net zo vaak misbruikt als correct gebruikt.

16 januari 2018 om 16:48

Gewoon iemand die niet overal een probleem inziet. Tegenwoordig moet iedereen maar op zijn woorden letten, want anders is er een bepaalde groep op zijn teentjes getrapt. De laatste tijd zoekt iedereen naar excuses om overal racisme in te zien, want dan kunnen ze zo lekker in hun slachtofferrolletje kruipen en krijgen ze weer aandacht. Juist een klasse reactie van Promes dat hij een keer als donkere jongen uitspreekt dat hij er geen problemen mee heeft. Had hij er wel problemen mee, dan kon ik me daar iets bij voorstellen, bel je de clubleiding op en het is zo verwijderd. Organisaties als Kick it Out hebben hier niets mee te maken. Profvoetballers zijn invloedrijk en zelfstandig genoeg om er zelf iets van te zeggen. Als het een miljardair tegen honderdeb weerloze kinderslaafjes was geweest die niet voor zichzelf op kunnen komen dan mogen al die organisaties zich er wel mee bemoeien. Dit is kinderachtig zoeken naar racisme en je eigen geloofwaardigheid op het spel zetten.

16 januari 2018 om 16:53

Ik hoop dat Promes ook zo had gereageerd als het een blank persoon was die dit grapje maakte over Promes en een donkere ploeggenoot. Dit moet gewoon kunnen, niet op alles gaan springen met een racismekaart.

Edit: Domme ik, gewoonweg niet goed gelezen. Dacht dat Promes dat grapje zelf maakte over andere donkere spelers. Klasse reactie.

Sterk staaltje verdedigen van je inkomstenbron. Dan houd je er dus ook weinig principes aan over.

16 januari 2018 om 16:43

Of gewoon niet van ieder puntje een probleem maken? Want wie maakt er een probleem van, de mensen over wie het gaat of mensen die er geen fluit mee te maken hebben? Dit is weer een stukje van verontwaardiging om maar verontwaardigd te zijn.

16 januari 2018 om 17:38

Ik doel nu specifiek op het ontkennen van aanwezigheid van racisme in Rusland, niet het over het chocolade verhaal. Daar kan ik ook nog wel in komen. Je weet alleen dat je er gedonder mee krijgt, maar als dat je niet uitmaakt kun je het als club inderdaad gewoon zo gebruiken.

16 januari 2018 om 18:23

Er wordt maar al te graag gewezen naar het racismeprobleem in Rusland terwijl het een wereldwijd probleem is dat ook in Nederland voor komt.

16 januari 2018 om 19:16

Je insinueert dat ik dat zou ontkennen, nergens voor nodig. In Nederland is er ook meer dan genoeg aandacht voor, en nu gaat het even over Rusland. Voel je niet zo aangevallen. Nederland is alleen progressiever dan Rusland, daarom zal Rusland wat dat betreft inderdaad wel onder een vergrootglas blijven liggen.

16 januari 2018 om 19:58

Ik doelde specifiek op de media. Naar mijn weten heb ik nergens geinsinueerd dat jij dat zou ontkennen.

16 januari 2018 om 16:49

Het wordt voor Promes hoe dan ook niet schadelijk, ongeacht zijn mening. Hij ziet hier geen probleem in. Het was natuurlijk niet handig wat Spartak deed, maar het was toch duidelijk dat ze er geen kwaad bloed mee wouden zetten?! In alles racisme zien vind ik een veel groter probleem dan een ongelukkige tekst bij een video die men op elk moment weer kan aanpassen...

16 januari 2018 om 17:39

Ben ik met je eens hoor, daar doelde ik ook niet op. Had het inderdaad wat duidelijker kunnen opschrijven. Zie mijn reactie hierboven ook .

Tis niet zo'n handige reactie die ze ongetwijfeld op een berg kritiek komt te staan. Promes maakt er dan niet meer van dan het is, onhandig, maar onschuldig. Het recht om je niet beledigd te voelen is ook wat waard hoop ik.

Who am I kidding..

Tegenwoordig moet je twee keer nadenken voordat je iets zegt. Vaak wordt iets als discriminatie bestempeld, anders inbreuk op iemands “privacy”. Weet nog hoe het met Griezmann ging weken gelden, laat staan ‘zwarte piet’ discussie,

Echter heeft Promes een ding mis. Er zijn genoeg racistenin in Rusland. Ik ken van kennissen dat je als een buitenlander tegenwoordig ‘niet graag’ s avonds op straat loopt, omdat je als buitenlander lastig wordt gevallen.

16 januari 2018 om 16:46

Die kennissen van jou zijn geen populaire voetballer dus het kan prima zijn dat Promes dat als rijke populaire buitenlander daar geen last van heeft.

16 januari 2018 om 20:01

Hebben ze je ook specifieke plekken verteld dan? Moskou is namelijk net zo groot als heel Nederland en niet overal heb je racisten rondlopen.

16 januari 2018 om 20:21

Het is toch echt algemeen in heel Rusland moet ik zeggen en iets van jonge generatie. Ik weet niet of de stad Rjev je wat zegt(lees met een ‘fraanse’ j, ligt 150km van Moskou). Heb het trouwens ook van mensen uit Moskou gehoord: als een buitenlander (vooral jong) word je s avonds door Russische jongeren lastiggevallen, als ze zien dat je ‘chjornih’(=zwart, in de zin van niet even blank als russen) bent.

16 januari 2018 om 21:09

Waarschijnlijk is dat dan bij iedereen anders, want ik heb ook donkere studenten gevonden in Moskou(en heel Oost Europa) die ook nooit te maken hebben gehad met racisme. Ze spraken wel Russisch, dus misschien dwingt dat dan respect af.

We nemen tegenwoordig overal aanstoot aan. De wereld lijkt te klein en alles moet politiek correct zijn. Ik word er heel erg moe van. Mannen, vrouwen, geloof, huidskleur, metoo.. Er is altijd wel iemand die tegenwoordig op de ballustrate staat om er schande van te spreken. Ik vraag me af of mensen 'gemeend' beledigd zijn of zich geroepen voelen om iets te zeggen. Soms moet je de dingen ook wel in zijn context zien.

Wat die tweet betreft vind ik chocoladebruin op zich een hele logische verwijzing naar een bepaalde huidskleur. Daar zit verder geen denigrerende toon achter. Of dat in deze context nou ook de meest handige term is, vraag ik me wel af.

16 januari 2018 om 16:51

Het ergste ervan is dat men er misbruik van maakt. Dat zorgt veel verdeling en misverstanden. Racisme moet uiteraard bestraft worden, maar misbruik maken van de term mag net zo hard bestraft worden. Dat gebeurt namelijk net zoveel de laatste tijd.

16 januari 2018 om 16:56

En houd me ten geode, echte racisme is nog altijd heel erg aanwezig. In Rusland, Nederland, overal. Maar dit specifieke geval? Dat betwijfel ik hoor.

16 januari 2018 om 16:57

Het probleem is vooral dat men aanstoot neemt, terwijl de mensen om wie het gaat dit niet initieren en vaak niet eens achter staan. Maarja de Sylvana's van deze wereld genereren wel aandacht door voor iemand anders te bepalen wat wel en niet mag. Laat mensen lekker zelf bepalen hoe zich voelen of hoe ze een opmerking opvatten.

16 januari 2018 om 17:00

De meeste mensen, net als met de zwarten pieten kwestie, voelen zich niet gediscrimineerd, maar houden ervan om onrust te veroorzaken, in de schijnwerpers te komen en genieten van de aandacht.

Het is Rusland. Mensen die je chocola noemen, is dan nog zo ongelooflijk mild met hoe ze zich daar wel eens tegen negers kunnen opstellen, dat je het voor lief neemt.

Verder is het voor iedere zwarte verschillend, maar zelf vind ik chocola niet altijd erg, als grapje in een bepaalde context met mensen met wie je vaker grapjes uithaalt, kan het nog. Daarbij moet ik ook kijken naar dat ik echt geen kwade bedoelingen kan bedenken bij Spartak toen ze die tweet maakten. Geen gebrek aan respect, helemaal niets. Dus dan maak ik me er onmogelijk druk om. Maar het is gevoelig en ingewikkeld en voor iedereen anders, dus ja, anderen zullen er meer moeite mee hebben.

Het probleem is dat dit voor hun een inside-joke is, maar voor de buitenwereld komt het anders aan en je gooit het openbaar. Promes heeft er alleen zelf geen problemen mee. Zelf ben ik zo'n iemand van "choose your batttles" en hoewel racisme nog steeds een onderschat probleem is, ik vind het niet waard om hiervan een punt te maken.

16 januari 2018 om 16:55

Het feit dat het woord n*gers echt absoluut niet meer mag, bevestigt jouw gelijk. Racisme is erg, maar je moet niet overal zo'n punt van maken.

Zou het overigens wel aanpassen, want ik denk dat het wordt verwijderd

Niks mis mee, leuk grapje, maar als zo een grapje wordt gemaakt door een blank persoon moet ook niet direct gesproken worden van racisme.

Edit: Domme ik, gewoonweg niet goed gelezen. Dacht dat Promes dat grapje zelf maakte over andere donkere spelers. Klasse reactie.

Mooie reactie van Promes. Hij kan zelf beter oordelen over of er racisme is of niet dan de meesten die nooit of nauwelijks in Rusland zijn geweest en als 'chocolade' al racistisch is, dan is de term Affenzirkus dat bij Aubameyang werd gebruikt al helemaal racistisch, maar dan komen de anti-discrimatie bewegingen niet in actie.

Het is goed dat we aandacht besteden aan racisme, maar niet alles moet onder een vergrootglas worden gelegd. Tegenwoordig ziet men overal racisme, tegen mensen van allerlei verschillende huidskleuren, alles is racisme. Het hele woord heeft over de jaren zijn waarde totaal verloren.

Als ik het goed heb gevolgd was de desbetreffende video ook helemaal niet negatief bedoeld, de Twitter van Spartak werd die dag overgenomen door een speler van Spartak die zijn teamgenoten filmde en hier verschillende dingen over had geplaatst.

Over mensen met rood haar worden bijvoorbeeld ook vaak grapjes gemaakt, maar niemand zou dat in de categorie discriminerend plaatsen. Huidskleur heeft een enorm gevoelige snaar bij mensen, terwijl bijvoorbeeld onderling zie je ook veel dat mensen met een donkere huidskleur elkaar 'nigger' noemen wat dan weer geaccepteerd is. Zelfs in allerlei liedjes wordt er vrijuit gesmeten met dit naar mijn mening toch wat discutabele woord.

Het zou fijn zijn als we onze ogen openhouden voor racisme maar niet maar alles als dusdanig gaan bestempelen. Langzaam moeten we toch echt naar een wereld waarbij huidskleur niets anders is dan de kleur van de huid, net zoals de kleur van ogen of haar heb je hier allerlei verschillende variaties in. Het definieert niet een persoon, dat doet karakter en geen uiterlijke kenmerken.

Ongelooflijk dit toch. Hier zie je een kerel met een heel volwassen en rustige reactie die niet meteen op de banken gaat staan schreeuwen om niets en dan vinden mensen het een domme reactie of zelfs niet kunnen

Dan zijn er mensen die voor Promes of de spelers in het filmpje komen besluiten dat ze hier aanstoot aan moeten nemen.

Dit kan voor de buitenwereld overkomen als een belediging, maar ik geloof er echt in dat hier geen kwaad bij bedoeld is. Dit zijn teamgenoten die met elkaar dollen, zonder elkaar te kwetsen. Wij mogen en kunnen niet bepalen wat kwetsend is voor Promes, dat bepaalt hij en hij alleen. Sowieso zal hij de Russen ook iets noemen, puur voor de grap.

Van mij hoeft het ook niet, maar tegenwoordig is het al racistisch om vast te stellen dat iemand een andere huidskleur heeft. Ik vind het doorgeslagen.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren