Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Officieel: gokschandaal kost Sandro Tonali rest van het seizoen en EK

Laatste update:

Sandro Tonali komt de komende tien maanden niet meer in actie, zo bevestigt Gabriela Gravina, voorzitter van de Italiaanse voetbalbond FIGC. De 23-jarige middenvelder van Newcastle United kan vanwege zijn illegale gokpraktijken een streep zetten door de rest van het seizoen en een eventueel EK met Italië. De Engelse club heeft nog niet gereageerd op de definitieve schorsing.

Hoewel Tonali zal balen van zijn schorsing, komt de controleur uit Lodi nog tamelijk goed weg. In eerste instantie repte men in zijn geboorteland over een schorsing van drie à vier jaar, maar omdat Tonali medewerking verleende aan het onderzoek komt een jarenlange schorsing te vervallen. Voor Newcastle is de situatie echter een hard gelag, daar de club afgelopen zomer liefst 64 miljoen euro neertelde bij AC Milan.

Woensdag kwam Tonali voor de laatste keer in actie bij the Magpies, die in de Champions League met 0-1 onderuit gingen tegen Borussia Dortmund. De rechtspoot kwam dit seizoen 692 minuten in actie voor Newcastle, verdeeld over 12 optredens. Eenmaal wist Tonali het net te vinden.

Tonali heeft toegegeven te hebben gegokt op winstpartijen van Milan en zijn zaakwaarnemer bevestigde vorige week dat hij kampt met een gokverslaving. “Sandro voert een strijd tegen een gokverslaving, maar ook deze wedstrijd gaat hij winnen”, verklaarde Giuseppe Riso tegenover La Gazzetta dello Sport. Ook manager Eddie Howe ging publiekelijk in op de problematiek rondom zijn sterspeler.

“Hij kan er heel goed mee omgaan”, begon Howe zijn betoog voor het afgelopen weekend. “Hij heeft deze week twee keer met ons meegetraind en is beschikbaar voor de wedstrijd tegen Crystal Palace (4-0, red.). Maar we hebben allemaal zwaktes en kwetsbaarheden. Die moeten we opmerken en hem daar zo goed mogelijk bij helpen, zodat hij de optimale prestaties kan leveren. Maar het belangrijkste onderdeel van deze hele situatie is het welzijn van Sandro.”

Tonali werd in Newcastle gezien als de volgende pilaar in de ontwikkeling van de club, die sinds 2021 in vermogende Saudische handen is. Waar zijn komst in eerste instantie nog onmogelijk werd geacht, zette hij uiteindelijk zijn handtekening onder een langdurig contract. Newcastle betaalde alleen voor Alexander Isak (70 miljoen euro, 2022/23) meer geld dan voor Tonali.

Afgelopen weekend lieten de fans van Newcastle zien dat zij Tonali steunen. Tijdens de 4-0 zege op Crystal Palace toonde het thuispubliek een groot spandoek van de Italiaanse middenvelder, die na 69 minuten het veld betrad als vervanger van Bruno Guimarães. Na zijn korte invalbeurt tegen Dortmund moeten de fans van Newcastle nu tien maanden wachten om de geliefde Tonali weer te zien spelen.

Dit artikel betreft een update van een eerder nieuwsbericht. De reacties onder het bericht kunnen daardoor minder actueel zijn.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Hij heeft een contract getekend met voorwaarden, hoeft nufc dan ook geen salaris te betalen? Die zullen hiervan flink balen.. meer nadruk op wat niet mag bij contracten tekenen is hard nodig.

26 oktober 2023 om 13:20

Staan in dat soort contracten vaak echt wel wat paragrafen in over het in diskrediet brengen van de club en algemeenheden mbt persoonlijke veroordelingen. Dus die nadruk lijkt me overbodig, men leest er gewoon vaak overheen bij het tekenen omdat je een contract niet aangaat met het idee om zo'n afspraak aan je laars te lappen.

26 oktober 2023 om 13:25

Da's een goeie vraag. Zou inderdaad zomaar kunnen. Ik las gister al wel iets over dat NUFC nu ook een zaak gaat aanspannen tegen Milan (voor wat 't waard is waarschijnlijk).

26 oktober 2023 om 13:44

Ik heb nog nergens gelezen dat de uefa de schorsing overneemt. Zou het raar vinden als Newcastle meegaat in een schorsing vanuit Italië.

26 oktober 2023 om 13:53

Een zaak aanspannen tegen Milan lijkt mij zinloos, zij wisten (ga ik van uit) nergens van. Maar ooit heeft Mutu zo'n 18 miljoen aan Chelsea moeten betalen nadat hij op cocaine gebruik betrapt werd. Het contract werd direct ontbonden en de speler betaalde bijna de gehele transfersom (die was 25 miljoen dacht ik) uit eigen zak. Ik neem aan dat er tegenwoordig wel bad leaver clausules in spelerscontracten zijn opgenomen.......wellicht wordt het een heel dure gok voor Tonali?

Zonder iets goed te willen praten, daar heb ik te weinig kennis over van deze zaak… vind ik t zo krom als een hoepel dat ondertussen Volendam Go Ahead en weet ik wie nog meer met koeienletters op t shirt spelen met goksites.

Deze jongen heeft niet alleen een fout begaan… maar is verslaafd! Menselijk gezien is dat veel erger… en het wordt gepromoot binnen dezelfde voetballerij!

24 oktober 2023 om 18:53

Mooi gezegd! Helaas weegt het financiele aspect zwaarder dan het etische aspect

24 oktober 2023 om 18:54

Ja inderdaad, echt belachelijk is het hoor. De reclame vliegt om je oren in het voetbal. Waar de bonden zeker aan meeverdienen. Maar er is wel een verbod voor de spelers. Best hypocriet.

26 oktober 2023 om 21:26

Volgens mij mogen spelerd wel gokken, maar alleen niet gokken op hun eigen compities en club wedstrijden.

24 oktober 2023 om 18:54

Dus ook maar geen reclame meer voor bier bij het voetbal?

24 oktober 2023 om 19:21

Is alleen nog maar 0.0 reclame...

26 oktober 2023 om 13:28

Volgens mij mogen voetballers ook best een biertje drinken. Niet tijdens de wedstrijd maar erna wel. Dus dan is het al niet vergelijkbaar..

24 oktober 2023 om 19:02

shenkie het gaat natuurlijk niet om het gokken zelf, maar om de mogelijke belangenverstrengeling. Ik denk dat gokken op zich niet tegen de regels is, als dat in het casino is, of misschien zelfs op andere sporten. Al weet ik er heel weinig vanaf.

24 oktober 2023 om 19:21

Tja de regels zijn op voor hand bekend. Als je als verslaafde bij de Gall gaat werken en lopen drinken tijdens werktijd dan doe je het ook zelf. Mensen moeten misschien eerder hulp zoeken als ze mentale problemen hebben.

26 oktober 2023 om 13:21

Helemaal mee eens.

26 oktober 2023 om 13:22

Tegelijkertijd zoek je één keer naar een bed en alle reclames vliegen je om de oren, maar wil je reclames m.b.t. je verslavingen uitzetten is dat niet mogelijk. Daar mag ook wel werk van worden gemaakt.

26 oktober 2023 om 14:48

Gokken is ook niet verboden. Waar het hier om gaat is dat hij gokte op wedstrijden van zichzelf die hij dus kon beïnvloeden.

Maar dat is overal zo.

Hetzelfde principe als handelen in aandelen met voorkennis. Dat is ook gewoon verboden en zelfs wettelijk strafbaar.

26 oktober 2023 om 18:23

Zelfs op voetbalzone krijg ik reclame van unibet.
helaas promoten ze het liever dan dat ze kijken naar de gevolgen ervan.

Ik begon me een beetje te storen aan al dat gehuil van zijn zaakwaarnemers. Hij moet op de blaren zitten en mooi om te zien dat hij geen kleine straf krijgt.

24 oktober 2023 om 18:53

Makkelijk praten. Zijn complete zwakte en situatie ligt wereldwijd op straat, beste jongen is nog geen eens 25 en heeft alle kritiek al te verduren. Zijn eigen schuld uiteraard, maar hij heeft gegokt op wedstrijden. Nergens staat of wordt beweerd dat hij wedstrijden ook bewust beïnvloed heeft. Vind ik toch een aanzienlijk verschil. Gaat nu een heel seizoen + EK missen en zijn club heeft net 64 miljoen voor hem betaald. Tevens werkt hij volledig mee en heeft hij erkend een probleem te hebben. Ook zijn zaakwaarnemers huilden niet, die gaven gewoon glashelder aan dat hij schuldig is en een probleem heeft. Wel willen ze er aan werken en vragen ze om een passende straf. En de rechter gaat hier blijkbaar in mee, want in perspectief is zijn straf juist heel mild.

24 oktober 2023 om 19:15

Ivan Toney kreeg 8 maanden en Tonali heeft er 10 gekregen. Nou wil ik best toegeven dat ik vrij weinig weet hoe spelers normaal gesproken gestraft worden. Maar als je het vergelijkt met die van Toney dan is het toch niet mild?
Heel leuk dat verhaal hoe zielig het voor hem is maar ik heb er geen medelijden mee. En vond de zaakwaarnemers irritant over het beeld dat ze van hem hebben geschetst. Je wilt bijna geloven dat hij onder dwang zat te gokken.

26 oktober 2023 om 13:33

Hij gokte op illegale websites, lijkt me dat je dan sowieso wel snapt dat je verkeerd bezig bent. Daarnaast ook nog anderen erbij betrekken.

24 oktober 2023 om 19:05

somagunner “sandro voert een strijd tegen een gokverslaving, maar ook deze wedstrijd gaat hij winnen”
Ik vind het toch wel meevallen dat huilen. Eigenlijk toch een heel normale en korte opmerking?

24 oktober 2023 om 19:27

Zijn zaakwaarnemer zei dit paar dagen terug:
"you saw the reaction by the Newcastle fans… Sandro will pay for his mistakes, but not for things he didn’t do. Someone started to condemn Tonali in the media without knowing the reality. I just hope the sanction will be correct”

En op 17 oktober:
“I hope this gambling addition issue will help to save Sandro’s life as well as many other young guys affected by same problem.

Sandro understood that he has to focus on this issue and face gambling addition with strong, determined approach."

Houd toch op. Tonali is een slachtoffer als ik dit lees en geen dader. Dat bedoel ik met huilen.

25 oktober 2023 om 09:43

@somagunner

Ik haal echt uit geen een van je voorbeelden dan Tonali zich 'enkel en alleen' als slachtoffer neerzer, want iemand die zichzelf als slachtoffer neerzet, benoemt niet consistent zijn eigen fouten waar hij aan moet werken.

Daarbij wordt er constant reclame gemaakt om te gokken in de voetbalwereld zodat iedereen die kijkt lekker gaat gokken, maar als een speler die dus enkel gegokt heeft wordt gepakt is de wereld te klein.

26 oktober 2023 om 13:25

Als ie verslaafd is (want ik weet helemaal niets van de situatie), dan is hij óók een slachtoffer. Zo simpel ligt het.

26 oktober 2023 om 13:48

Kleptomanen zijn ook verslaafden. Dat wil niet zeggen dat zij slachtoffers zijn omdat ze een verslaving hebben.

26 oktober 2023 om 18:05

Je verwart situaties. Wanneer men zegt dat ze óók slachtoffer zijn, betekent dat niet dat men ze enkel zielig moet vinden.

Er bestaat geen gezonde verslaving en iedere verslaafde is óók slachtoffer van diens situatie.

26 oktober 2023 om 13:20

Mee eens, gokverslaving is een ding, maar zelfs gokken op voetbal EN, met overtreffende trap, je eigen team, tja dan ben je gewoon onnozel bezig. Want hij weet het donders goed dat het echt niet kan. Dus 10 maanden is terecht

26 oktober 2023 om 13:24

''mooi om te zien'... ik wil elke goede voetballer zien spelen. Helemaal niet mooi om te zien. Dat het terecht had gevonden was een betere woordkeuze geweest

26 oktober 2023 om 13:52

Dan moest zo'n goede voetballer maar niet gokken op wedstrijden. Heel simpel.

26 oktober 2023 om 14:15

maar is toch niet mooi om te zien dat dit soort voetballers niet meer mogen spelen. stel messi was op zn 24e gepakt voor zo iets. dan had je iets veel mooiers heel lang niet gezien.

Milan met de beste deal van het jaar, goed gehandeld achteraf gezien. Wel jammer voor de Azzurri, al zie ik ze nog steeds als een van de kanshebbers voor komend EK.

24 oktober 2023 om 18:57

Het wordt nog afwachten of ze er uberhaupt bij zijn, Italie staat derde in de kwalificatie groep.

24 oktober 2023 om 20:16

Onder Spalletti ziet het er gelukkig een stuk beter uit.

26 oktober 2023 om 14:24

Italië heeft nog een wedstrijd tegoed tegen Macedonië en als ze die winnen kunnen ze gewoon gelijkspelen tegen Oekraïne. En zelfs als ze 3e worden spelen ze nog play offs

De Italiaanse autoriteiten kunnen hem schorsen voor wedstrijden bij een Engelse werkgever? Hoe zit dat precies? Dat kan omdat hij de Italiaanse nationaliteit bezit?

26 oktober 2023 om 13:45

Volgens mij wordt de schorsing overgenomen door de UEFA en Fifa.

Jammer zeg, ik had een tientje ingezet op 2 jaar.

26 oktober 2023 om 13:46

Wat speel je vanavond? Zet ik het tegenovergestelde

Maar wat is illigaal gokken? Waarom zou je als voetballer niet op voetbal mogen gokken? Zolang het niet op jezelf of je eigen team is, zie ik het probleem eerlijk gezegd niet in

26 oktober 2023 om 13:40

Hij heeft op zijn eigen team gegokt (speelde wel niet zelf de wedstrijden).

26 oktober 2023 om 13:56

Hmm wat is eigenlijk het probleem als je op je eigen inzet en dan zet dat ze moeten winnen? Dat wil je sowieso lijkt me? Als je zet op eigen team verliezen tsja of gele/rode kaart etc dan begrijp ik het

26 oktober 2023 om 14:11

Soms is het beter om gewoon duidelijke regels op te stellen zodat je geen discussie krijgt over waar je wel en niet op mag wedden. Nu weet je dat er geen uitzonderingen zijn wanneer het aankomt op wedden op eigen wedstrijden.

Mag hij nog wel in de Saudi League spelen? Want lijkt mij toch wel dat Newcastle niet voor saus zijn salaris door gaat betalen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren