Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

L'Équipe legt buitensporig privéjetgebruik van Lionel Messi bloot

Laatste update:

Lionel Messi schuwt het gebruik van zijn privéjet niet. L'Équipe schonk donderdag in een grootschalig onderzoek naar de onderlinge liefde tussen voetballers en privévliegtuigen speciale aandacht aan de Argentijn, die in drie maanden het gelijke zou hebben uitgestoten van een gemiddelde Fransman in 150 jaar. De sportkrant luidt de noodklok, daar de klimaatproblematiek een onderschoven kindje lijkt voor de voetbalgemeenschap in Frankrijk.

In een infographic laat L'Équipe zien hoe de privéjet die Messi leaset tussen 1 juni en 31 augustus 52 vluchten maakte. Dertig daarvan waren intercontinentaal. In totaal zou het vliegtuig zo'n 1502 ton CO2 hebben uitgestoten: het equivalent van wat de gemiddelde inwoner van Frankrijk in 150 jaar verwacht wordt te doen. Messi was overigens niet aanwezig bij elke van de 52 vluchten. Meerdere vluchten werden geregistreerd op het moment dat de zevenvoudig Ballon d'Or in actie kwam voor Paris Saint-Germain.

De heersende nonchalance in de Franse voetbalgemeenschap over het reizen per vliegtuig baart klimaatactivisten zorgen. Het is eerder regel dan uitzondering dat Ligue 1-clubs de trips voor hun uitwedstrijden door de lucht afleggen. Afgelopen seizoen ging PSG daarin voorop: alle reizen in competitieverband, inclusief de korteafstandsreizen naar Troyes (150 minuten met de auto) en Reims (130 minuten), werden met het vliegtuig gedaan. Montpellier was 'kampioen groen' met zeven treinreizen.

Bovendien wordt er lacherig gereageerd door toonaangevende sportfiguren wanneer ze geconfronteerd worden met hun milieu-impact. Zo barstten PSG-trainer en -vedette Christophe Galtier en Kylian Mbappé begin september in lachen uit toen ze bekritiseerd werden voor hun vliegtuigtrip naar het nabijgelegen Nantes. Dat terwijl zeker een Mbappé als rolmodel voor velen dient, aldus activist Quentin. "Sport heeft een onevenaarbare mediakracht. Deze atleten hebben een invloed die uniek in de wereld is. Wanneer Kylian Mbappé spreekt of bespot, luistert iedereen."

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Het feit dat hij zelf vrijwel nooit aanwezig was, laat de vraag opdoemen: wie dan wel? Wie zit er in dat vliegtuig wat verantwoord is om zoveel te reizen?

1 oktober 2022 om 14:37

Antonella 😉

1 oktober 2022 om 15:12

Klimaatactivisten moeten eens echt werk zoeken en werken. Er worden miljarden in de zogenaamde klimaat gestopt, wat een bodemloze put is. Mensen kunnen hun energierekening niet meer betalen, kabinet moet daarin geld storten!

1 oktober 2022 om 15:23

Het zijn anders de doorgewinterde klimaatactivisten die al jaren roepen dat het anders moet qua gebruik van energie ipv fossiele brandstoffen, maar de meerderheid van de mensen (en dus de democratie) heeft z’n kop in het zand gestoken waardoor we nu nog zo afhankelijk zijn van olie en gas en de energie niet meer te betalen is voor het gros.

1 oktober 2022 om 15:34

Energie is niet om te betalen, omdat ezel, tevens marionet, Rutte meedoet aan maatregelen voor Rusland (lees de Nederlandse burger).

1 oktober 2022 om 15:34

Ik roep ook al jaren dat we kernenergie moeten gebruiken, maar dat maakt niet dat ik anderen wil opleggen wat wel en niet mag.

1 oktober 2022 om 16:04

Quaresma, klimaat is iha een uitstekende business case hoor. Wat denk je dat zo'n overstroming in Pakistan of een beetje bosbrand kost? Maar lekker dom roeptoeteren is natuurlijk makkelijker.

1 oktober 2022 om 16:13

Muah dat is toch de taak van de staat. Zonne-energie bestaat trouwens al sinds 1839 om over windenergie nog maar te zwijgen. Lijkt erop dat we toch ergens een verkeerde afslag hebben genomen in de geschiedenis.

1 oktober 2022 om 14:39

Er staat enkele keren niet aanwezig.

1 oktober 2022 om 14:48

Er staat meerdere vluchten, dat kan 5 zijn maar het kan evengoed 40 zijn

1 oktober 2022 om 14:46

Op momenten dat vliegtuigeigenaren zelf het vliegtuig niet nodig hebben wordt die vaak verhuurd, tijdje terug een artikel over gestaan in een van de grote kranten, ging toen over het toestel van Max Verstappen

1 oktober 2022 om 15:19

Op voetbalzone reageren kost ook onnodige energie. Je gebruikt een pc of telefoon, internet, servers etc. Verbeter de wereld en begin bij jezelf.

Buitensporig? Laat de beste man lekker gebruik maken van zn gekochte spullen. Hij betaalt er toch gewoon voor? Tegenwoordig mag je niks meer doen zonder dat je er door mensen, die er trouwens ook helemaal niks mee te maken hebben, afgemaakt wordt in de media

1 oktober 2022 om 14:42

We hebben er wel allemaal mee te maken, want door dit soort vervuiling gaat de wereld onnodig naar de kloten.

1 oktober 2022 om 15:01

Ik denk niet dat alle prive vliegtuigen maar een klein stukje invloed hebben, als je het afzet ten opzichte van wat er overal in de wereld wordt uitgestoten, maar dat terzijde.

Ze kunnen deze privevluchten toch gewoon op die manier belasten, zodat hij zelf kan kiezen of hij nog steeds prive kan vliegen? Als in het tarief wordt opgenomen dat die uitstoot ergens anders wordt goed gemaakt of % gaat richting duurzame ontwikkeling, gaat deze man alsnog gewoon met dat vliegtuig en zou iedereen blij kunnen zijn.

Als mensen even alles laten zakken qua emoties, hoe gaat deze man in een normaal vliegtuig zitten? Dan wordt hij geen seconde met rust gelaten of moet 14 man beveiliging mee laten vliegen.

1 oktober 2022 om 15:07

Mangoloco: als reactie op je laatste stuk... nee hij hoeft natuurlijk niet bij het klootjesvolk in het vliegtuig.... hij moet gewoon minder vliegen 😜

1 oktober 2022 om 15:21

Dat weet je niet, want je kent de oorsprong van zijn vluchten niet. Kan zomaar zakelijk zijn.

Wanneer je een grens gaat trekken, hoe vaak het mag, is het einde zoek. Je kunt zo'n privé vlucht dan beter belasten en laat ze dat geld steken in 'duurzame' ontwikkeling.

1 oktober 2022 om 15:39

EricEngelsma, de wereld gaat helemaal niet naar de kloten. Dat is gewoon een fabeltje. Het leefklimaat wordt in bepaalde delen van de wereld minder fijn voor de mens en in andere delen van de wereld fijner door klimaatverandering. Diersoorten sterven uit en nieuwe diersoorten ontstaan, andere diersoorten passen zich aan. Maar wij mensen gaan heel tegennatuurlijk proberen het klimaat aan te passen aan wat wij fijn vinden, in plaats van onszelf aan te passen en door te ontwikkelen. Persoonlijk denk ik dat wij als menselijk ras al heel wat jaren fout bezig zijn en er sprake is van devolutie. We evolueren de verleende kant op, dit zie je ook aan influencers. Mensen die niets kunnen worden verheerlijkt, mensen met fysieke kwaliteiten, slimme mensen en mensen met talent die worden veel minder vaak als idool gezien, behalve als het om sport gaat.

1 oktober 2022 om 16:32

Hahaha hou toch op man. Geloof al die fabeltjes niet. Waarom springen we niet allemaal van een brug, hebben we de wereld gered!

1 oktober 2022 om 18:27

Jullie snappen dat jullie onder zeeniveau leven he kleppers? Jullie zijn de eerste om te gaan en aangezien ik vatros te dom acht voor een zwemdiploma zou ik alvast zwembandjes inslaan beste kerel.

1 oktober 2022 om 19:05

Jij vind alles een fabel hè? Volgens mij had je ook al een duidelijke mening over Corona.

Ik dacht dat ik een kritische denker was maar jij bent echt de overtreffende trap

1 oktober 2022 om 14:44

Goed om te weten dat het zo werkt, kom ik binnenkort vuurwerk afsteken voor jouw huis. Per slot van rekening zijn het mijn gekochte spullen en mag ik er toch lekker gebruik van maken. En jij hebt er helemaal niets mee te maken.

1 oktober 2022 om 14:47

Dit is wel domste vergelijking die ik ooit heb gelezen. Voor zijn huis? Dan heb je er toch wel degelijk last van?

1 oktober 2022 om 14:50

Het over dom hebben en dan iemand fout citeren (of hij moet het aangepast hebben). “Voor jouw huis”. Edit: je kan het ook zelf aanpassen natuurlijk.

1 oktober 2022 om 14:53

Als je denkt dat wij geen last gaan hebben van de klimaatproblemen dan is er een van twee dingen aan de hand:
Je bent van plan op korte termijn het loodje te leggen;
Je bent enorm slecht geïnformeerd.

1 oktober 2022 om 15:00

@lierse1997

Kinderachtig terwijl je dondersgoed begrijpt wat hij bedoelt. Leuk hoor die klimaatactivisten. Maar om achter individuen te gaan is gewoon een zielig beleid. Niemand neemt je dan serieus. Sterker nog: mensen willen je dan nieteens in de buurt hebben.

@yamiown

Klopt. Heb je helemaal gelijk in. Maar wil je beginnen bij Messi of bij de echte vervuilers? En laat dat precies het probleem zijn met klimaatactivisten: ze zijn machteloos tegen de echte vervuilers en daarom focussen ze zich maar op individuen. Dat is naar mijn mening een zielig beleid. Dat is hetzelfde als dat een agent zich gaat focussen op mensen die een propje op straat gooien maar de echte criminelen links laat liggen omdat hij daar niets tegen kan doen.

Ik sta helemaal aan jouw kant hoor wat betreft het klimaat. Maar de manier waarop activisten te werk gaan is gewoon walgelijk. Heeft meer weg van "jij gaat doen wat ik wil anders maak ik jou af in de media". Wie gaat buigen voor dit gedrag? Jij? Ik? Ik denk niemand.

1 oktober 2022 om 15:04

De linkse klimaat gekte kent geen grenzen Messi lekker blijven vliegen gap!

1 oktober 2022 om 15:05

Van zijn wereld toch ook..?

1 oktober 2022 om 15:07

Anders bij zowel jezelf als "de echte vervuilers". Doen we max wat we kunnen. Mooi toch?

1 oktober 2022 om 15:07

@richie4848
Ik wil het op ieder aspect aanpakken, want dat is de enige manier om de situatie te verbeteren. Dat begint bij minder lang douchen, de verwarming minder hoog en minder vaak de auto pakken aan de ene kant, maar aan de andere kant ook de grote partijen als boeren, Tata Steel aanpakken.

Het feit dat Messi in drie maanden tijd de oorzaak is van evenveel uitstoot als een gemiddelde Fransman in 150 jaar is schrijnend en dat hoort gewoon aangepakt te worden.

Ben overigens wel van mening dat klimaatactivisten in veel gevallen de grootste clowns ter wereld zijn. Je wil mensen overtuigen van jouw punt en dan ga je snelwegen blokkeren, wielrenners tegenhouden en kantoren bezetten. Daarmee antagoniseer je enkel mensen tegen jouw doel.

1 oktober 2022 om 15:13

Hahaha ben jij al helemaal gestopt met je vlees consumptie maat? Anders draag jij ook bij aan het instand houden van een vd grootste vervuilende industrieën. Kijk eerst naar je eigen footprint voordat je moraalridder gaat spelen

1 oktober 2022 om 15:13

@richie4848; geen idee hoe jij er op komt dat activisten zich alleen op individuen richten, maar dat daar niets van klopt mag duidelijk zijn. Over de hele wereld zijn klimaatactivisten aan het werk tegen overheden en bedrijven en, ja ook, tegen individuen. Dat jij er dan van maakt dat ze zich focussen op individuen maakt duidelijk dat je niet echt goed geinformeerd bent.

1 oktober 2022 om 15:16

Je hebt gelijk Proevo, ik heb helemaal niets gezegd over mijn eigen footprint. Puur voor jouw, een compleet nieuwe alinea die ik niet uit een eerdere reactie heb gekopieerd.

Ik wil het op ieder aspect aanpakken, want dat is de enige manier om de situatie te verbeteren. Dat begint bij minder lang douchen, de verwarming minder hoog en minder vaak de auto pakken aan de ene kant, maar aan de andere kant ook de grote partijen als boeren, Tata Steel aanpakken.

Maar om op de rest van je opmerking in te gaan, ik eet vier keer per week nog vlees of vis, drie keer een vleesvervanger of niets ter vervanging. Ik wil het nog minderen, maar ik weet niet of dat verstandig is in verband met de stoffen die ik nodig heb.

1 oktober 2022 om 15:22

@gilau

Natuurlijk focussen ze zich op alles en iedereen. Dat weet ik. Maar ze zijn machteloos tegenover de echte vervuilers. Daarin boeken ze wereldwijd(!) geen of nauwelijks progressie. Dus wat doen ze? Ze passen hun strategie aan en krikken hun operaties op tegen individuen, zodat ze hopelijk ooit kunnen zeggen: "kijk, kijk, jouw held X (vul hier maar een celeb naam voor in) doet dat niet, waarom jij wel dan?" Het is walgelijk gedrag. Het is 1 grote kuddementaliteit. "jij praat mij na, ik praat jou na, jij doet wat ik doe, ik doe wat jij doet." Lekker man.

Ik ben hier echt geen voorstander van. De aanpak ruikt naar wanhoop en heeft veel weg van onderdrukking. En er is 1 ding wat ik weet van onderdrukking: dat gaat niet werken. Op een gegeven moment zal het overgrote deel van het volk hun middelvinger gaan opsteken naar dit soort lui. En dan ben je ze helemaal kwijt.

1 oktober 2022 om 15:28

Als jij vuurwerk cat1 de hele dag voor mijn huis wilt afsteken ga je gang joh. Mij heb je er echt niet mee.
Heeft Messi mij er mee dat hij dit zovaak doet? Nee niet direct. Hij doet niks wat niet mag van de wet.

Ze moeten niet mensen gaan veroordelen op hun gedrag, je moet het gedrag gewoon zwaarder belasten.
Vliegtuigen vliegen op kerosine en dat moeten ze gewoon keihard belasten. Maar nee kerosine is gewoon belastingvrij..!!
Hef daar dus dikke belasting over, laat elke vliegtuig een extra belasting betalen als het wil opstijgen. Een grote vliegtuig met veel passagiers kan die kosten verdelen.
Een prive jet moet dat grotendeels in zijn eentje ophoesten.

Nou zullen mensen wel zeggen, ja maar Messi heeft geld zat en dus die zal het dan nog steeds blijven doen. Nou prima, kunnen we de extra inkomsten die we daarover generen gebruiken om te werken aan klimaatdoelstellingen.

Nu betalen we als burger deze rekening, maar ze moeten de vervuiler gewoon meer belasten. Dus vliegen gewoon 3x zo duur maken. Desnoods 5x zo duur.
Maar niet alleen vliegen, ook cruise schepen en grote luxe jachten moeten zwaarder aangepakt worden. Als je de uitstoot van zo'n cruise schip eens wist.. Die gooien er van alles door heen, die motoren daarin verbranden alles en stoten het midden op zee lekker uit, who cares toch?

Beetje hypocriet, we vinden dingen uit, mensen kunnen het betalen en dan verwijten dat men er gebruik van maakt? Wat verwacht je dan? Als ik zoveel geld had, had ik precies hetzelfde gedaan. Maak het daarom duurder zodat het ook de rijkere mensen het meer raakt. En zodat er mee belasting over binnen komt etc etc.

Zo moeilijk is het allemaal niet hoor. Maar goed, belasting heffen over kerosine is te moeilijk om te bedenken voor de heren in den haag..

1 oktober 2022 om 15:33

Wat een hoop onzin strooi jij rond zeg. Ze maken nauwelijks progressir. Ja omdat ze alleen ervoor staan en mensen zoals jij weigeren een poot uit te steken. Ga eens kijken hoe veel klimaatactivisten jaarlijks vermoord worden, omdat ze strijden tegen de grote belangen die schijt aan alles hebben. Nee jij ergert je eraan dat arme rijke individuen wat kritiek krijgen op hun egoistische handelen. Kansloos, als je niet wilt helpen, zeg dan in ieder geval ook niks.

1 oktober 2022 om 15:40

@gold3najax

Arme rijke individuen? Vriend, de klimaatactivisten komen achter iedereen(!) aan. Als je die klimaatactivisten ook maar Ãâ©ã£â©n vinger geeft nemen ze je hele hand.

Het begint namelijk altijd klein en onschuldig met concepten als uitstoot. Dan denk je bij jezelf: "oke logisch verhaal, waarom ook niet? Het is voor het klimaat toch?". Dan dring je je uitstoot terug en denk je: dit is mijn bijdrage. Ja, haha, jouw bijdrage op dàt moment.

En vervolgens is het een kwestie van tijd dat ze zich compleet gaan bemoeien met wat jij eet, hoe jij je leven leidt, waar jij in gelooft, hoevaak jij per dag poept. Want tsja, het doorspoelen van de wc kost ook water toch?

Nee, ik persoonlijk zou een klimaatactivist nieteens mijn vinger geven. Want ik weet dat ze langzaamaan mijn hele hand gaan pakken. En wanneer ze mijn hand hebben, komen ze voor de rest van mijn lichaam en geest.

Dat gaat dus niet gebeuren. Pas maar eerst je werkwijze aan. Daarna praten we wel verder. Zo sta ik erin.

1 oktober 2022 om 15:52

Ja man, achter elke hoek een klimaatactivisit! Het nieuwe rode gevaar!! Give me a break. We moeten, vooral hier in het westen, beseffen in wat voor overdreven luxe we al vele decennia leven en gewoon eens een kleinere schoen aanmeten uit solidariteit. Ja, dat gaan we dus allemaal merken. Inderdaad, spoel bv maar eens wat minder vaak door. Heb je enig idee hoe veel mensen nog nooit stromend water gehad hebben? Wij wassen ons met drinkwater terwijl de hele bende uitdroogt en de oogsten falen. Luister een keer New World Water van Mos Def. Besef je hoe ontzettend verwend je bent en dat dat eigenlijk niet meer kan. Denk ff gewoon een keer niet alleen aan jezelf.

1 oktober 2022 om 16:18

@gold3najax

De enige manier waarop dat klimaatgebeuren kan werken is als de hele wereld zich houdt aan de regels die wij opstellen. En dat gaat dus nooit gebeuren. Kies jij ervoor om als Europa klimaatbewust te handelen, dan geef je je concurrenten alleen maar het voordeel omdat zij niet zo klimaatbewust handelen. Dat betekent dat wij, op het wereldpodium, stappen achteruit zullen zetten.

Daarom heb ik het niet zo met klimaatactivisten. De meesten denken alleen maar vanuit een idealistisch perspectief en negeren de realiteit waarin ze leven. Ze komen altijd met het verhaal hoe mooi de wereld zal zijn als je precies doet wat ze zeggen. Maar wat ze je vergeten te vertellen is dat de rest van de wereld ons op alle vlakken zal inhalen. Ja, toch een belangrijk aspect, vind je niet?

1 oktober 2022 om 17:59

yamiown, de perfecte gehoorzame burger. Als ze jou morgen vertellen om insectenburgers te eten en 1x per week te douchen dan doe je dat braaf, terwijl je dondersgoed weet dat jouw bijdrage 0.0 is. Maar ja, je voelt je er wel superieur bij.

Wat betreft Messi, lekker vliegen, zou ik ook gedaan hebben. Makkelijk en snel.

1 oktober 2022 om 14:47

‘Rules for them and rules for me.’ Jij vind dat wel prima? Ik loop niet blind de Klimaat Agenda achterna maar iedereen snapt dat vliegen wanneer er een alternatief voorhanden en zelfs logischer is, dat je dat dan doet. Maar de Messi’s, John Kerry’s (klimaat tsaar van de VS), Timmermans (klimaat tsaar van NL), Mbappe’s et cetera van de wereld doen precies waar ze zelf zin in hebben. Want, zij worden niet gepakt. Het is het “gewone” volk dat de rekening betaalt terwijl er voor de zogenaamde elite (wat een misplaatst label is dat trouwens) hun kont afvegen met de regels. Dit is exemplarisch voor wat er fout is in de wereld. P.S. Ik heb ook m’n eigen geld verdiend, zoals eigenlijk iedereen, alleen mogen wij niet zelf bepalen wat we er mee willen. Dus je opmerking raakt kant noch wal.

1 oktober 2022 om 15:04

Wij allemaal, of woon jij niet op aarde? "Tegenwoordig mag je niks meer..." Bla bla. Of heb je niet een mooi huis, baan en eigenlijk niks te klagen? Best tof als die blijven bestaan, toch? Zullen we daar met zn allen ons stukje aan bijdragen?

1 oktober 2022 om 15:31

Wat is dit nou voor egoïstische reactie. We maken deel uit van een wereld en ‘samen-leving’ ’, maar sommige mensen denken alleen maar aan zichzelf waardoor andere daar het dupe van worden. Onder andere doordat de mensen die zo rijk zijn geworden van de fossiele industrie en daaraan vast willen blijven houden komt nu de ‘gewone burger’ in de shit wat gewoon belachelijk is. Mensen die alleen maar aan zichzelf en in Euro’s denken zijn een soort Donald Trump. En dan gaan mensen reageren van zonder hem was er nooit een oorlog met Oekraïne geweest. Hoe kortzichtig kan je zijn. Als hij nu nog aan de macht was geweest was er nu misschien een oorlog tussen China en de VS geweest en was het helemaal een derde Wereldoorlog. Om nog maar te zwijgen over alle neveneffecten a la immigratiestroom als gevolg van klimaat/economische vluchtelingen.

1 oktober 2022 om 18:23

Nogal een domme opmerking dit. Dat je veel geld verdient betekent toch niet dat je geen morele grenzen meer hebt of een beetje normaal kan blijven doen? Business class lijkt me ook prima te doen, zelfs voor Messi.

1 oktober 2022 om 19:49

@kakadu

Wat is er zo dom aan zijn opmerking? En waarom voel jij de drang om voor een ander te bepalen hoe hij moet vliegen? En waarom denk je überhaupt dat jij iets kunt zeggen over de moraliteit van een ander? Omdat hij niet doet wat jij vindt dat hij moet doen? En sinds wanneer bepaal jij eigenlijk wat normaal is en wat niet? Is jouw referentiekader superieur aan die van Messi, dat jij dat eventjes kunt bepalen?

Mensen slaan echt veels te ver door maar ze zien het zelf niet in. Vooral die woke people tegenwoordig. Ze denken echt dat ze superieur zijn maar wat ze enkel laten zien is dictatoriaal gedrag. En maar proberen te bepalen voor alles en iedereen wat ze moeten doen, hoe ze het moeten doen etc. etc. Als je serieus naar klimaatactivisten luistert is het een kwestie van tijd dat ze je complete leven zullen gaan micromanagen. We krijgen dan regels voor alles wat er speelt in je leven. Word je daar op de lange termijn gelukkig van denk je? Heb je daar ooit bij stilgestaan? Waarschijnlijk niet.

Ik vind het dan ook niet gek dat het gros van het volk niets met dit soort enge figuren te maken wil hebben. Als ik gedicteerd wil worden ga ik wel naar Noord-Korea. Dat hoef ik hier in Nederland niet te zien. Jij wel soms?

1 oktober 2022 om 20:31

Lange lap tekst, maar ik denk dat het niet zo vreemd is dat je jezelf wel vragen mag stellen als je meer dan 50 keer een privé-jet gebruikt in nog geen half jaar niet?

1 oktober 2022 om 20:53

Is helemaal geen lange lap tekst. Tenzij je van de TikTok-generatie bent, met een aandachtsspanne van 7 seconden. Dan snap ik je opmerking wel.

Verder, als hij meer dan 50x een privéjet gebruikt in minder dan een half jaar tijd en netjes voor betaalt dan is dat zijn recht. Dat is eenmaal een feit. Hier kun je van vinden wat je wil maar dat ontneemt niet het feit dat dat zijn recht is. Dat de media, en een aantal leden hier, er een negatieve spin aan geven betekent helemaal niets. Maar probeer dat maar uit te leggen aan mensen die gefixeerd zijn op het klimaat.

Klimaatactivisten moet je dan ook niet veel macht en aandacht geven anders krijgen we straks nog de wc politie die gaat controleren hoeveel water we gebruiken om onze behoeftes door te spoelen. En vergeet niet de belasting die we daarover moeten betalen. Dat is namelijk wat de meeste klimaatactivisten willen zien: radicale veranderingen. Je moet maar eens met zo'n activist in gesprek gaan. Dat heb ik ook gedaan. Dan hoor je hoe ze denken en wat ze willen. Te extreem voor mijn smaak.

3 oktober 2022 om 09:06

Nou, Richie 4848, als ik dit zo zie dan denk ik inderdaad dat ik mijn moraliteit beter op orde heb dan dhr. Messi. Overigens veel dank voor je uiteenzetting van jouw grieven met betrekking tot de maatschappij en 'woke' in het bijzonder, maar het had van mij niet gehoeven. Nergens staat er ook dat ik iemand regels op ga leggen, ik zet alleen mijn hele grote vraagtekens bij dit asociale gebruik ter eer en glorie van Messi zelf.

Elites zal je helaas altijd wel hebben. Het is net zoals Rob Jetten die predikt dat we minder moeten gaan vliegen, maat zelf voor zijn vakanties naar de meest exotische plekken vliegt. Hetzelfde met onze klimaatpaus Frans Timmermans. Die pakt haast nooit de (hoge)snelheidstrein om naar plekken in Europa te reizen. Dus ja, zolang we niet over elektrische vliegtuigen bezitten, zal de elite altijd veel meer uitstoten dan de gemiddelde reiziger die op een bepaald moment gewoon niet eens vliegtickets kan kopen vanwege de hele milieubelasting erop.

1 oktober 2022 om 14:42

Niet eens zo erg vind ik. Het idee dat een vliegtuig een of ander verworven basisrecht is, is eigenlijk gewoon wereldvreemd.

1 oktober 2022 om 14:44

Maar als we het dan toch over voorbeeldfuncties hebben... Als beleidsmakers uitstoten als een gek, is het niet vreemd dat mensen bij zichzelf denken: "ach, zij doen het ook. Zo erg zal het dus allemaal ook weer niet zijn."

Het is namelijk wel belangrijk dat je als leek de weg niet kwijtraakt in het principe dat klimaatcrisis heet. Bij elk maatschappelijk probleem haalt men tegenwoordig de klimaatcrisis aan en dat baart reden tot zorgen. Natuurlijk is er een probleem, maar dat probleem is er alleen als er ook inhoudelijke argumenten zijn. Die zijn er ook niet altijd.

1 oktober 2022 om 14:48

Dat probleem gaat pas erkend worden als het veel te laat is. Voor ons zal het nog redelijk meevallen. Maar het is gewoon belachelijk iets te negeren omdat het niet leuk is of de gevolgen ervan niet geweldig zijn.

1 oktober 2022 om 15:14

Mee eens, maar daarom is het zo ontzettend belangrijk dat de politiek kapt met al die idiote spelletjes waardoor het al snel niet meer over de inhoud gaat. Als je je namelijk zelf wilt informeren over het klimaat, dan ben je over 5 jaar nog bezig. Zolang de politiek ermee 'speelt', blijft het onduidelijk. Het is namelijk ook het beste 'wapen' om dingen gedaan te krijgen. Dat is wel een gevaarlijke tweesplitsing.

1 oktober 2022 om 15:19

Het grote probleem aan het huidige politieke stelsel in Europa is dat lange termijndenken eigenlijk niet mogelijk is. Daar win je namelijk geen verkiezingen mee. En dat is tegenwoordig belangrijker dan goed beleid.

1 oktober 2022 om 15:51

Mua, niet mee eens. Die verkiezingsplannen worden nooit nageleefd. Het is om stemmers te paaien en vervolgens doet men weer wat het zelf wil. Dat heeft niet zozeer met lange termijn denken te maken, denk ik.

Ik denk vooral dat ze heel goed weten dat datgene wat ze willen, niet datgene is wat de meeste burgers willen. Wat ga je dan doen om als beleidsmaker toch je zin te krijgen? Je strooit ze zand in de ogen en werkt om ze heen. Dat is politiek anno nu.

1 oktober 2022 om 14:56

De exotische oorden van Jetten vallen wel mee. Ik heb de overzichten destijds ook gezeen en hij heeft inderdaad een paar keer een verre reis gemaakt in zijn tijd voordat hij lid was van de tweede kamer. Daarna kwam online een overzicht met reizen binnen Europa waar hij al duidelijkheid over heeft gegeven. In zijn functie ontkomt hij er niet altijd aan om te vliegen maar waar mogelijk pakt hij de trein en is hij sinds 2017 niet meer op een prive vliegvakantie geweest (volgens hem, heb het niet gefact checked)Ik ben zelf ook 3 maal naar zuid amerika geweest maar heb er de laatste jaren ook voor gekozen om het dichter bij huis te zoeken en heb in de laatste 7 jaar 1 keer gevlogen. Zelfde geldt voor eten. Ik at vroeger van huis uit iedere dag vlees. Nu 2/3 keer per week. Daarmee wil ik zeggen als je ooit iets hebt gedaan betekend dat niet dat je nooit een andere mening daarover mag krijgen.

1 oktober 2022 om 15:04

Zelfs nu maakt hij gewoon keuzes die heel ongelukkig zijn. Denk maar eens aan die conferentie in Pitssburch? Wat had hij daar in hemelnaam te zoeken, terwijl hij gewoon verantwoording had moeten leggen aan het parlement zoals ieder kabinetslid dat moet doen. En met welk transportmiddel ging hij ook alweer de Atlantische oceaan over? Ja, hij ontkomt er niet aan vanwege zijn werkzaamheden, maar dit zijn dus weer van die voorbeelden dat hij er zelf ook gewoon compleet schijt aan heeft. En natuurlijk allemaal op kosten van de belastingbetaler, terwijl diezelfde belastingbetaler zelf helemaal niet de mogelijkheid krijgt om eens een keer een oceaan over te steken.

1 oktober 2022 om 15:05

Ben je dan van mening dat iemand die nu 16/20 is nog wel meerdere keren naar een Zuid-Amerika of Australie mag vliegen zonder dat je er met een bepaalde afschuw naar kijkt?

1 oktober 2022 om 15:06

moeten anderen zich dan gaan aanpassen zodra jij of jetten een andere mening krijgen? Of mogen wij dat dan nog zelf bepalen? Anders kunnen we beter met terugwerkende kracht kijken hoeveel eenieder heeft uitgestoten in zijn leven en als je over de grens bent dan is bijv vliegen niet meer mogelijk voor hen.

1 oktober 2022 om 15:30

Wat betreft Pittsburgh ben ik het met je eens dat hij gezien de huidige energie crisis bij de algemene beschouwingen had moeten zijn. Dat is zijn rol als volksvertegenwoordiger.

Buiten de idiote timing snap ik wel dat hij deel wil nemen aan dit soort congressen. Op dit vlak kun je een groter verschil maken. Kleine en wellicht slechte vergelijking. Ik ben tegen het neerschieten van mensen. Maar als je iemand neerschiet en zo voorkomt dat er 100 andere doodgaan dan moet je dat doen. Dus als je op zo’n congress de uitstoot globaal kunt verminderen (al is het maar een klein beetje) dan is het de vliegtrip waard. Daarnaast ga ik er niet vanuit dat hij met een privejet is gegaan. Zoals wel zovelen op de klimaattop in schotland. Dat vond ik ook echt walgelijk.

1 oktober 2022 om 15:39

@Camavingoat, Nee hoor het waren voor mij onvergetelijke ervaringen die ik iedereen gun. Het punt was voornamelijk dat ik niet vind dat je Jetten moet afrekenen op het feit dat hij 7 jaar geleden een keer naar Sri Lanka is geweest. Zowel mensen als de tijd is veranderd.

Denk ook dat het belangrijk is dat mensen blijven vliegen en de wereld blijven ondekken. Maar een klein beetje bewustwording kan ook geen kwaad. Ik heb Canada ook nog op mijn verlanglijstje staan en dat gaat er ook zeker nog van komen en dan zal ik ook weer vliegen. In de tussentijd maken we stedentrips met onze (hybride) auto of met de trein. En schijnt de zon net zo hard in Zuid Frankrijk als op de Canarische eilanden.

1 oktober 2022 om 15:48

@sportweek, nee dat is niet mijn punt. Ik vind bedoelde dat het raar is dat Jetten niets over minder vliegen mag zeggen omdat hij 7 jaar terug naar Sri Lanka op vakantie is geweest. Je kan gewoon van mening veranderen.

Je kan ook tegen je kinderen zeggen dat ze niet moeten gaan roken zonder dat je hypocriet bent als je zelf ooit gerookt hebt.

Ik geef in een andere reactie ook aan dat vliegen helemaal geen taboe moet zijn wat mij betreft. Maar ik denk wel dat het belangrijk is dat er bewustwording komt en dat het voor sommige echt wel minder kan.

Binnenkort gaan ze zelfs bijhouden hoeveel drollen de spelers draaien. Geef die mensen wat ruimte om te leven zolas ze dat willen. Van salarissen tot aan vliegtuig gebruik, alles word maar in een krantje gezet, wordt steeds gekker.

1 oktober 2022 om 14:39

Is gewoon een groot thema tegenwoordig in Frankrijk. Overstijgt het voetbal volledig.

1 oktober 2022 om 14:46

Zoals het ook hoort.
Het is toch van de gekke dat Messi zijn privé vliegtuig 52 keer gebruikt / laat gebruiken in 92 dagen. Slaat werkelijk waar nergens op.

1 oktober 2022 om 14:46

Het is natuurlijk wel merkwaardig dat dit dan in het groot uitgemeten wordt, terwijl de beleidsmakers bij dit soort activisten volledig buiten schot blijven. Dat zijn de mensen die het goede voorbeeld moeten geven. - "doe wat je predikt."

1 oktober 2022 om 14:49

Blijven die in Frankrijk dan buiten schot?

1 oktober 2022 om 14:55

Volgens mij is er ook enorm veel kritiek op de beleidsmakers Sirius. Kan me herinneren dat de wereld (terecht) te klein was toen bij een klimaattop in Schotland alle afgevaardigden in een privé jet kwamen. Of de kritiek op Greta Thunberg als zijn met het vliegtuig ergens heengaat. Laten we niet pretenderen alsof Messi hier als enige wordt aangepakt, want dat is absoluut niet zo.

1 oktober 2022 om 15:10

@aze dit is toch geen kritiek op hoe hij zn geld uitgeeft, al veegt ie er zn kont mee af.
De kritiek is op de vervuiling waar hij geen rekening mee houdt, terwijl ons dat allemaal aan zou gaan

1 oktober 2022 om 15:55

Het gaat alleen de mensen die erin geloven wat aan

1 oktober 2022 om 16:09

Het negeren doet het niet verdwijnen hoor.

1 oktober 2022 om 18:34

Het gaat ook de mensen die het niet geloven wat aan.

Hadden mensen dan echt verwacht dat hij economy class zou gaan reizen?

Dat hij niet op vluchten zat, geeft eigenlijk al aan dat zijn uitstoot helemaal niet zo is als L'Équipe beweert. Beetje goedkoop scoren voor de bühne.

Het boeit ons echt helemaal niks hoeveel hij vliegt. Heeft meneer hard voor gewerkt.

1 oktober 2022 om 14:53

Dat is ook een manier om te zeggen dat je er werkelijk niks van snapt.

1 oktober 2022 om 15:13

Ja nee idd, waarom neem je niet even de tijd om daar een lichtje op te schijnen zodat ik een indicatie heb.

1 oktober 2022 om 15:38

We werken allemaal hard, pik. De meesten van ons harder dan Messi. Wij mogen de klimaatprijs betalen voor zijn luie reet die alles met het prive vliegtuig moet doen. Zo ingewikkeld is het niet. De man leeft al in exorbitante welvaart. Is het te veel gevraagd om dan een kleeeein beetje op zijn klimaatvoetafdruk te letten, wetende met welk een sneltreinvaart het klimaat verandert? Het boeit jou niet, maar spreek voor jezelf.

1 oktober 2022 om 15:48

“We werken allemaal hard” mooie uitspraak zo denk ik vaak ook. Of je nu werkt, ziek, zwak of misselijk bent de meesten dragen gewoon hun steentje bij aan de maatschappij. Het zou juist de taak van een Messi moeten zijn om het goede voorbeeld te geven en te laten zien dat hij een lage voetafdruk heeft. Het tegendeel lijkt echter waar.

Nou dan zit er maar een ding op. Allemaal nog een minuut minder douchen om dit te compenseren.

Je zal maar onderzoeksjournalist zijn en bekijken of voetballers hun privejet veel gebruiken. Man, krijg een leven. Zolang politici niet het goede voorbeeld geven omtrent dit onderwerp, zou ik me er niet druk om maken.

1 oktober 2022 om 15:01

Als we allemaal ons leven pas zouden beteren zodra politici dat doen dan zal de wereld een puinhoop worden. Denk dat het wel goed is dat iedereen eerst naar zichzelf kijkt (inclusief de onderzoeksjournalist). Zonder context over de vluchten is dit artikel vrij nutteloos. Al moeten we ook eerlijk zijn dat als je dat cijfers zwart wit bekijkt dat dit van de zotte is om zoveel in zo’n korte tijd te vliegen.

Tja sommige reacties tonen aan wat er mis is in de maatschappij. Het egoisme voert de boventoon. Messi moet doen wat die wil, waar bemoeit die journalist zich mee etc.

Het is toch ongelofelijk dat hij en PSG ook de privejet gebruiken voor elke scheet. Die sterspelers mogen ook wel eens het maatschappelijk belang in ogenschouw nemen

1 oktober 2022 om 15:08

Haha stop ook met elke dag je auto gebruiken dan! Is ook slecht voor het milieu en nu we toch bezig zijn. Hou alle vliegtuigen ook op de grond op Schiphol en dergelijke waar per week wel meer dan 52 vluchten zijn 😉

1 oktober 2022 om 15:11

Ik gebruik ook niet elke dag de auto pannekoek! Het gaat er toch om dat er een vliegtuig opstijgt voor een paar man terwijl ze ook prima first class kunnen vliegen en zo de uitstoot per persoon te verminderen

1 oktober 2022 om 15:14

Je hebt dus wel een auto en reageert hier op voetbalzone. Dat kost allemaal nutteloze energie. Verbeter de wereld en begin bij jezelf.

1 oktober 2022 om 15:15

Fcbrabant. Waar stop je dan precies met mensen de maat nemen?

Want als we het lijntje voor de grap iets verder verschuiven, wanneer je mag vliegen.

Zullen we Europees voetbal/internationaal voetbal maar afschaffen en ook direct de mogelijkheid voor spelers om vanuit Zuid-Amerika om hier te voetballen. Onnodig en niet in het teken van het maatschappelijk belang dat zij hier komen voetballen. Al die onnodige vluchten...

1 oktober 2022 om 15:17

Haha pannekoek? Je vervuilt dus zelf ook de lucht met je auto dus niet de moraal ridder willen uithangen. Wappie

1 oktober 2022 om 15:20

Hoe ga je van 0-100 in 3 sec. Je maakt het weer heel overdreven. Mijn punt was meer dat die prima commercieel kan vliegen en van mij part first class. Het gaat erom dat er binnen 3 maanden 52 vluchten hebben plaatsgevonden waar een paar man in zitten

1 oktober 2022 om 15:23

Jij snapt mijn punt ook echt niet he. Heb ik gezegd dat hij niet meer mag vliegen? Ik zeg alleen dat je soms wat betere keuzes kan maken

1 oktober 2022 om 15:24

Zolang het allemaal toegestaan is blijft het gebeuren. Niet alleen bij Messi en zijn familie maar elke dag vertrekken er overal op de wereld privé jets. Deze artikelen en mensen die commentaar geven gaan daar niks aan veranderen. Het klimaat is allang naar de klote. En mensen die nu opeens de moraalridder uithangen vliegen wel naar hun vakantie adres of rijden in een auto. Maar wel commentaar hebben op een ander.

1 oktober 2022 om 21:04

En gelukkig bepaal jij zijn keuzes niet. Sowieso de illusie dat je als voetbalzone gebruiker voor iemand ander kan bepalen wat de beste keuze is.

Woke is echt heel eng. Iedereen met een andere mening of andere gebruiken moet kapot worden gemaakt. Laat mensen gewoon zelf keuzes maken.

1 oktober 2022 om 15:44

Mensen woke noemen is zooo'n fijne dooddoener om maar de schouders op te halen en de inhoud te negeren. Ik zweer je, sommige mensen ontlenen hun gehele identiteit tegenwoordig aan anti woke zijn.

De hoogste tijd om privé-jets te verbieden. Net als vliegtuigen op korte afstanden. En dan verder de kerosine flink belasten. Als laatste treinen beter en goedkoper maken, en we kunnen massaal klimaatvriendelijk op reis.

1 oktober 2022 om 15:14

Exact. Schandalig dat kerosine niet belast wordt. Ze moeten die subsidie gewoon per direct in het treinverkeer stoppen. En binnen Europa een veel beter netwerk op poten zetten.

1 oktober 2022 om 15:15

Die eerste 2 punten ben ik het zeker mee eens. Je derde punt niet. Dan word het voor de middenstand onmogelijk om te vliegen. Word dan veel te duur. Je 4de punt ben ik het dan ook weer mee eens.

1 oktober 2022 om 15:21

Waarom moet de middenstand per se met het vliegtuig op reis kunnen?

1 oktober 2022 om 15:40

Vooral dat laatste ben ik het mee eens, is er een rechtstreekse verbinding van vliegveld in bijvoorbeeld Alicante naar Amsterdam, dan mag er ook wel een rechtstreekse treinverbinding komen, nu moet ik minimaal 5 of 6 x overstappen en ben zo'n 2 dagen onderweg als ik van Xalo naar mijn familie Ederveen wil, zo jammer

Zelfs hier dat gezeik over klimaat. Ik zit op voetbalzone omdat ik die dagelijkse discussie over klimaat, CO2 etcetera wel een beetje beu ben. Een beetje heel erg beu.

1 oktober 2022 om 16:03

Klimaat=economie=geld=voetbal, het heeft gewoon veel met elkaar vandoen. Niet iedereen neemt er genoegen mee dat clubs die worden opgekocht door oliesjeiks momenteel de dienst uitmaken in voetballand.

Los van Messi is Rutte nog erger met z'n vliegtripjes van Rdam naar Amsterdam ,en er is zoooooo veeel meer winst te behalen op andere vlakken waar ik geen sterveling over hoor. Cruiseschip bijv, is echt een overbodige luxe wat verboden zou moeten worden. 1 cruiseschip stoot evenveel uit als 30.000 auto's! Dit las ik onlangs ergens en komt zo in mij op, maar er zijn nog talloze andere dingen die zo onnodig zijn en heel schadelijk zijn.

Dit is toch een pagina over voetbal?
Lekker belangrijk hoe veel of hoe weinig mensen vliegen....
Schoenmaker blijf bij je leest...

Messi voortaan dan maar met de zeilboot naar Argentinië voor interlands dan. Maar als je als "klimaatactivist" je nog steeds druk maakt om individual carbon footprints dan wordt het hoog tijd om wat meer recente wetenschappelijke literatuur te raadplegen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren