Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Letschert doet zijn verhaal: ‘Mijn dochter belandde in het ziekenhuis’

Laatste update:

Timo Letschert heeft zich uitgesproken over zijn ongelukkige huwelijk met AZ. Maandag werd bekend dat het contract van de verdediger 'in onderling overleg' werd ontbonden. Het duel met FC Twente, vorig jaar september, werd daarmee de laatste van Letschert in het shirt van de Alkmaarders. In gesprek met De Telegraaf vertelt de mandekker dat hij tien dagen voor zijn gitzwarte optreden tegen de Tukkers, waarin hij na twintig minuten werd gewisseld, een dochtertje kreeg die in het ziekenhuis belandde.

Letschert ging tegen FC Twente hopeloos in de fout en werd na twintig minuten, toen AZ met 2-0 achter stond, naar de kant gehaald door Pascal Jansen. Privé-omstandigheden lagen ten grondslag aan zijn inzinking, vertelt Letschert. "Ik heb mijn privéproblemen altijd voor mezelf gehouden binnen de club, omdat ik het gevoel had dat ik die kon uitschakelen en in staat was lekker te spelen. Dat de wedstrijden zelfs een goede afleiding zouden zijn. Met de wetenschap van nu was het gewoon beter geweest om onze trainer Pascal Jansen wel in te lichten over wat er thuis speelde en niet tegen FC Twente te spelen."

Het dochtertje van Letschert, Indi, belandde vanwege extreem gewichtsverlies in het ziekenhuis. "De situatie ging alleen maar achteruit", aldus de verdediger. "Ze kreeg geen voeding meer binnen, werd moeilijk wakker en was eigenlijk alleen nog maar aan het slapen. De impact daarvan heb ik als jonge vader onderschat. Ik dacht dat ik mijn verstand op nul kon zetten, maar dat was niet zo. Tegen Twente lukte het niet om te presteren en na afloop raakte ik in een diep dal." Letschert besloot na de rampavond op eigen houtje terug te reizen naar Alkmaar en kreeg van de club een schorsing en een boete opgelegd.

Letschert kreeg eind vorig jaar al van Jansen te horen dat er voor hem geen plek meer was, maar besloot bewust te blijven. "In de winterstop was het nog te vroeg om een stap te maken, omdat het qua gezondheid van Indi nog op en af was en er vele controles plaatshadden. Nu kan ik met een gerust hart een volgende stap maken en daar heb ik bijzonder veel zin in." Met zijn dochtertje gaat het inmiddels de goede kant op. "Ze loopt nog wel iets achter qua gewicht, maar ze is kerngezond. Ze is heel goed uit die nare periode gekomen.”

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Ik weet het fijne er niet van want volg AZ niet op de voet maar dit maakt het verhaal voor mij wel een stuk begrijpelijker. Geeft zelf ook toe dat de manier van handelen niet de juist was. Was waarschijnlijk beter om voor begrip te zorgen.

Kan voor menig eredivisieploeg gewoon belangrijk zijn als alles nu goed zit in zijn hoofd.

24 augustus 2022 om 11:41

Vooropgesteld dat het onwijs treurig is hoe het er met zijn dochter aan toeging, vind ik dit te makkelijk van zijn kant. Het verklaart misschien waarom de bewuste avond zo rampzalig verliep, maar het is te makkelijk om zijn hele relatie met AZ daarop te gooien. Zijn dochter werd 10 dagen voor Twente-uit geboren en hij heeft eigenlijk geen één redelijke wedstrijd gespeeld voor AZ. Niet in de weken ervoor en ook niet in het seizoen ervoor. Hij had het niveau gewoon niet en stapelde fout op fout. Het was daarom ook onbegrijpelijk dat hij tegen Twente nog steeds de kans kreeg. Hij is bij eerdere clubs ook met hommeles vertrokken, dus ik vraag me af of een soortgelijke situatie anders ook niet was gebeurd.

Ik snap dat het een heftige periode was maar wanneer heeft hij het bij az kenbaar gemaakt? Lijkt me niet dat ze hem niet voor eerherstel laten gaan als zoiets speelt?

Volkomen begrijpelijk dit, dat hij er met zen gedachten niet bij was, er zijn belangrijke dingen in het leven dan voetbal, fijn te horen dat het weer goed met zen dochter gaat

Wees dan ook eerlijk en open tegen je werkgever. Dat had je een hele hoop bespaard. Kon je waarschijnlijk bij je dochter blijven ipv te schutteren op het veld met alle gevolgen van dien. Mosterd na de maaltijd natuurlijk, maar kearl wat heb je je team die bewuste avond in de steek gelaten.

24 augustus 2022 om 11:08

Hij voelde zich blijkbaar niet zo op zijn gemak bij de club dat hij het gevoel had zo'n ontzettend persoonlijk verhaal te vertellen. Imo heeft de club hem dan net zo hard in de steek gelaten.

24 augustus 2022 om 11:14

Dat zijn aannames die je doet. Ondanks dat er op de werkvloer een open en transparante cultuur aanwezig is (kan zijn), is elk mens anders en de een voelt wel de behoefte dit te delen, en de ander minder. Direct de (mede) schuld bij de werkgever leggen is erg kort door de bocht.

24 augustus 2022 om 11:17

Er staat in het artikel waarom hij het niet binnen de club kenbaar heeft gemaakt. Onnodig speculeren dit.

24 augustus 2022 om 11:33

Door die hele privacy-wet is er helemaal geen sprake meer van open en transparant.
Als leidinggevende heb ik daar ook dagelijks mee te maken, bijvoorbeeld met doorvragen bij een ziekmelding, dat mag officieel al niet eens meer.

Wel fijn dat het met zijn dochter beter gaat.
Desondanks had hij open moeten zijn over deze kwestie, dan was het hele verhaal een stuk makkelijker geweest, al had Az daar overigens niets van naar buiten mogen brengen.

24 augustus 2022 om 11:34

FCG95, hij hield het voor zichzelf omdat hij het zelf wel dacht op te lossen en het spelen afleiding zou zijn. Hij steekt zijn hand in eigen boezem.

24 augustus 2022 om 11:47

@tinus45 klopt, als iemand zich ziek meldt en als je leidinggevende vraagt wat je mankeert, hoef je daar geen antwoord op te geven.

24 augustus 2022 om 12:11

Volgens mij zegt hij heel nadrukkelijk dat het zijn eigen beslissing was en dat hij er te makkelijk over heeft gedacht. Ik lees helemaal niets terug over zich onveilig te voelen oid. Beetje jammer om dan op deze manier te gaan stoken.

24 augustus 2022 om 12:15

Het is dezelfde wereld waarin het grote gros in de kast blijft. Voor hem een wijze les.

Weet nog goed dat ik op 17-jarige leeftijd een auto eenzijdig total löss reed. Uiteraard wilde ik de volgende middag graag voetballen om alles van je af te zetten. Maar de trainer (Spelbos) hield mij toen 90 minuten aan de kant. Ik was behoorlijk boos en teleurgesteld, maar zijn antwoord was: later zul je het wel begrijpen.

Soms moet je tegen jezelf in bescherming worden genomen. In dit geval kon het niet, omdat niemand bij AZ op de hoogte was. Dat laatste is dan wel apart, aangezien het om een dochter van een speler gaat icm ziekenhuis.

24 augustus 2022 om 12:41

@Joshua11 Ik wilde vooral een alternatief noemen, omdat de zin "wat heb je je team in de steek gelaten." zeer kort door de bocht is. De waarheid ligt zeer waarschijnlijk ergens in het midden. Maar iemand die van zichzelf al moeilijk deelt, zeggen dat hij zijn team in de steek liet, zorgt er alleen maar voor dat hij nog minder gaat delen.

24 augustus 2022 om 15:10

Hij heeft zijn team ook gewoon in de steek gelaten. Ik kan me die wedstrijd nog wel goed heugen als Twentesupporter. Hij steekt zelf ook de hand in eigen boezem en doet het in de toekomst anders. Dat is gewoon een leercurve.

24 augustus 2022 om 11:14

Sommige mensen houden liever iets privé ipv aan de grote klok te hangen bij je werkgever en ik begrijp dat wel.
Ben in ieder geval blij dat het beter gaat met zijn dochter

24 augustus 2022 om 13:37

Ik zit ook in die hoek. Enkel, anno 2022 loop ik er steeds vaker tegenaan dat dat het leven lastig maakt. Ik ben opgevoed met "los je eigen problemen op". Anno 2022 is iedereen zijn probleem een maatschappelijk probleem. Ik gooi het dan maar op beeldvorming

24 augustus 2022 om 11:25

Voor mij is dat ook echt onbegrijpelijk. Maar ja, elk individu voelt en acteert weer anders. Hoop dat hij hiervan geleerd heeft en ben heel blij voor hem dat het nu super met z'n dochtertje gaat. De gezondheid van je kinderen is zo enorm belangrijk voor ouders, ik begrijp nu wel volkomen dat hij er met z'n hoofd niet bij was.

24 augustus 2022 om 11:38

Als vader begrijp ik het ook volkomen dat hij er met de kop niet bij was. Maar in diezelfde rol weet ik ook dondersgoed dat je zoiets niet even van je af schud in een potje voetbal.

24 augustus 2022 om 11:41

Die vind ik ook lastig te begrijpen hoor. Ik zou dat zelf ook echt anders doen (en ook in m'n werkleven al regelmatig gedaan, gelukkig nooit zo ernstig). Maar niet iedereen heeft deze wijsheid in pacht en moet daar soms op een harde manier achter komen.

24 augustus 2022 om 12:53

Ik zou het ook anders doen, maar vind het niet helemaal te vergelijken. Als voetballer heb je denk ik ook altijd in het achterhoofd dat hoe meer mensen het weten hoe eerder het in de media komt. Kan me voorstellen dat je in een situatie as dit niet zit te wachten op extra media aandacht omtrent je zieke dochtertje.

24 augustus 2022 om 12:54

Iedereen heeft eigenlijk een ander coping mechanisme: sommigen gaan gewoon door, anderen steken hun kop in het zand en weer anderen delen zo veel dat ze zwak overkomen en vervolgens tegen andere dingen aanlopen. Het kost echter jaren om daar uberhaupt bewust van te worden, laat staan andere copings strategien aanleren die je vervolgens op het juiste moment weet te gebruiken. Echt een leerpad waar je nooit uitgeleerd op bent.

24 augustus 2022 om 11:48

Gezien je eigen reactie, kunnen we inderdaad stellen dat de wereld klaar is voor de psychische problemen van een ander.

24 augustus 2022 om 11:50



Ik ben bezig in LVg het boek over Louie, als trainer is het belangrijk je te verdiepen in je spelers het totale mens principe. Pascal zal hier zeker van leren. Timo is een bijzondere jongen uit de regio Ijmuiden. Ik ken zijn familie en denk dat beide partijen club/speler hier meer hadden kunnen doen.

24 augustus 2022 om 12:02

Ik ken de familie natuurlijk niet, maar als iemand volledig gesloten is dan kan je als trainer ook niet afdwingen je volledig open te zetten. Tuurlijk wil je dat als trainer, en is een band opbouwen uitermate belangrijk. Een persoonlijkheid als Van Gaal heeft misschien door jarenlange ervaring de capaciteiten om dit te doen. Als 'junior' heb je dat denk ik nog niet.

24 augustus 2022 om 12:55

Een ander verschil zou kunnen zijn dat een meer ervaren persoon er doorheen prikt en ook ziet bij een speler dat er privé iets speelt. Hoe gesloten die dan ook mag zijn.

24 augustus 2022 om 12:49

Ik kan hem jammer genoeg volledig begrijpen. Mijn coping met erge dingen was namelijk ook bek houden en doorgaan. Je weet simpelweg niet wat je anders op dat moment moet doen. Heeft me ook veel in het leven gekost totdat ik bij een psycholoog terecht kwam en andere coping manieren aanleerde.

Het is makkelijk om te zeggen dat je eerlijk en open naar iemand moet zijn. Als we heel eerlijk zijn, hoe vaak zouden we allemaal fouten in onze relaties, werk etc. hebben voorkomen/klein gehouden als we open en eerlijk vanaf het begin waren. Vaak zijn het echter van die irrationele gedachten die ons daarvan weerhouden. Achteraf is makkelijk gezegd. Op het moment zelf, loop je echter tegen een blokkade aan.

Voetbal is maar bijzaak in zulke gevallen, achteraf beter geweest om hier gewoon open over te zijn maar dat is niet voor iedereen evenv makkelijk.

Zo zie je maar hoe belangrijk het is om te communiceren ook al staat je basisplaats in deze op de tocht. Je gezondheid en die van je dochter is vele malen belangrijker dan een wedstrijdje achter een bal aan rennen. Wat ik echter wel had gedaan: wél naar buiten treden waarom ik mij zo voel toen ik te horen kreeg dat ik een boete en schorsing kreeg opgelegd. Je kunt dan direct tot de kern komen dan dat je weken/maanden later er mee komt.

Hopelijk is AZ 'man' genoeg om Letschert deze boete terug te vorderen en samen naar een geschikte oplossing te kijken. Kop op, Timo!

Prachtig hoe hij zijn ervaring deelt en ook de les die hij heeft getrokken. Verstand niet op 0 zetten. Vooral ook bij ie gevoel blijven, bewust zijn hoe het met je gaat.
Ik hoop dat hij de draad weer op kan pakken.

Begrijpelijk dat Letschert niet in zijn beste doen was op dat moment, als dit de context is. Wel merkwaardig dat het nooit in hem op kwam daar iets over kenbaar te maken bij de voetbalclub. Dat de voetbalwereld een bijzondere wereld is staat buiten kijf, maar toch wel een waar je ook privé wel deelt wat er bij je speelt? Ten minste van zaken die niet in de taboesfeer hangen, zoals een ziek dochtertje zou je toch gewoon kunnen vertellen lijkt me? Ik vind het erg vreemd dat hij dat niet heeft gedaan en hier nu pas mee komt.

Los van dit verhaal moet ik toegeven dat het me niet verbaasde toen bekend werd dat AZ het contract van Letschert ontbond. Als ik me goed herinner vertrok hij ook bij FC Groningen al met gezeik en stemde hij na een buitenzinnige woedeaanval bij FC Utrecht al eens in met psychologische hulp geloof ik. Bijzonder portret wel volgens mij, die voetballend gezien voor de Eredivisie een prima verdediger is.

Wel echt heftig man, volgende gewoon aangeven timo! Niet iedereen kan alles binnenhouden!

Dit vind ik echt sneu voor hem..
De voetbal wereld staat bekend om snel,glamour,oppervlakkigheid uiteindelijk met veel medespelers.

En kan me goed voorstellen dat alleen hierom hij dit niet deelde wat handiger geweest was,ik hoop dat je jezelf ook sportief weet te herpakken.

Ik heb ook iets treurigs met een kind van me meegemaakt,en heb 5 jaar in de prak gelegen door emoties die niet verwerkt werden,ik snap hem wel

Goed dat hij er nu zo open over is en de hand ook in eigen boezem steekt. Het verklaart zijn bizarre optreden destijds wel. Uiteindelijk is het belangrijkste dat nu alles goed is met zijn dochtertje en is de rest bijzaak.

Neemt niet weg dat ik niet denk dat AZ afscheid van hem wil nemen puur voor dat ene incident, al is het wel opvallend dat hij daarna geen enkele minuut meer heeft gemaakt. Ik neem aan dat hij verder ook geen verpletterende indruk heeft gemaakt op de trainingen. Desalniettemin een interessante speler voor veel eredivisie ploeg. Zou een terugkeer bij Utrecht een optie kunnen zijn?

Fijn voor Letschert en zijn familie dat dochter het goed maakt.
De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Letschert de laatste jaren overal vroegtijdig vertrokken is met trammelant. Dat begon al bij FC Groningen, Heerenveen idem dito en later bij Roda JC was dit ook weer het geval.
Het is begrijpelijk dat Letschert zijn hachie probeert te redden, maar het zou hem sieren eens eerlijk over zijn eigen functioneren te zijn.

Dat het zo ging tegen Twente is begrijpelijk maar wij zijn intussen bijna een jaar verder en hij heeft geen enkele minuut gemaakt voor AZ of zelfs jong AZ. Wat is in de tussentijd gebeurt? Ligt het aan hem of aan de club?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren