Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Het Spaanse toptalent om wie de Europese grootmachten deze zomer strijden

Laatste update:

Voetbalzone licht in de serie NXGN geregeld jonge spelers uit die het in de toekomst ver kunnen schoppen of die nu al hun sporen verdienen in het (inter)nationale topvoetbal. Deze keer gaat de aandacht uit naar de achttienjarige Iván Fresneda, om wie komende zomer gevochten zal worden door de Europese topclubs. De Spaanse rechtsback beleefde dit seizoen zijn doorbraak bij Real Valladolid in LaLiga, nadat hij een aantal jaar geleden de jeugdopleiding van Real Madrid moest verlaten. Na eerdere interesse van Arsenal, Borussia Dortmund, Manchester United, Newcastle United en Juventus lijkt Fresneda inmiddels onhoudbaar voor de club van eigenaar Ronaldo Luís Nazário de Lima.

Volgens transfermarktexpert Fabrizio Romano heeft Dortmund momenteel de beste papieren om Fresneda naar de Bundesliga te halen. De Duitsers volgen de vleugelverdediger al langere tijd en zijn sinds januari echt concreet. Fresneda, die na de degradatie van Valladolid graag een stap wil maken, is met BVB in gesprek om het juiste toekomstplaatje te schetsen. In Valladolid ligt hij nog tot medio 2025 vast, waardoor de Madrileen wel een flinke transfersom moet opleveren. Maar wie is Fresneda nou eigenlijk? NXGN nam de Spaanse jeugdinternational uitgebreid onder de loep.

Waar het allemaal begon
Fresneda werd op 28 september 2004 geboren in de Spaanse hoofdstad Madrid. Nadat hij opviel bij de plaatselijke clubs EFMO Boadilla en CF Quijorna bemachtigde hij een plekje in La Fábrica, de befaamde jeugdopleiding van Real. Hoewel Fresneda overduidelijk talent had, moest hij de Koninklijke na vier seizoenen alweer verlaten. Leganés, op dat moment uitkomend in LaLiga, ontving de felle rechtsback met open armen. Bij de kleinere club kreeg Fresneda meer kansen, waardoor hij uitgroeide tot een veelbelovende wingback in de jeugdopleiding van los Pepineros. Dat bleef echter niet onopgemerkt.

In 2020 klopte Valladolid op de deur, de club die in handen is van Ronaldo Nazário. De Braziliaanse legende had het plan uitgestippeld om de jeugdelftallen van zijn club flink uit te breiden. De komst van Fresneda bleek al snel een groot succes te zijn. Al op vijftienjarige leeftijd was de rechtspoot goed genoeg voor een plek in Valladolid Onder 19. Fresneda toonde zich agressief in zijn defensieve taken, maar liet zien een uitstekende beheersing te hebben aan de bal. De Spanjaard heeft alle basiskenmerken in huis om een vleugelverdediger van topniveau te worden. Het is dan ook niet gek dat veel Europese topclubs hem deze zomer graag zien komen.

Real Madrid-sterspeler Vinícius Júnior had het vlak na het WK knap lastig tegen Fresneda.

De grote doorbraak
Een reeks blessuregevallen van vleugelverdedigers zorgde in december 2021 voor kopzorgen bij hoofdtrainer Pacheta. De Spaanse oefenmeester was op dat moment pas vier maanden aan zet en kreeg al direct te maken met een groot probleem. Pacheta besloot Fresneda bij de hoofdmacht te halen. In eerste instantie enkel voor trainingen, maar al snel werd duidelijk dat het verdedigende talent een serieuze optie was voor het echte werk. Op zijn zeventiende maakte Fresneda zijn debuut tijdens een Copa del Rey-duel met Real Betis. Hij speelde 79 minuten mee tijdens een kansloze 0-3 nederlaag voor Valladolid. Toch was hij de enige speler bij Pucela die zich redelijk staande hield. Drie dagen later speelde Fresneda in LaLiga2 zijn eerste volledige wedstrijd als profvoetballer.

Valladolid slaagde er in het seizoen 2021/22 ternauwernood in om te promoveren naar LaLiga. Waar werd verwacht dat Fresneda op het hoogste niveau enkel bij hoge uitzondering minuten zou maken in het eerste elftal, wist hij begin september een basisplaats te veroveren. Langzaamaan speelde Fresneda zichzelf op de kaart bij voetballiefhebbers in Spanje. Zijn optreden tegen Real Madrid-aanvaller Vinicius Júnior, eind december, hielp daar enorm bij. De Braziliaanse Galáctico was net terug van het WK in Qatar en klaar om te vlammen voor Real. Dat viel behoorlijk tegen, want Fresneda toonde zich een meedogenloze back waardoor Vinicius een anonieme wedstrijd speelde. De Koninklijke wist desondanks met 0-2 te winnen in Estadio José Zorrilla.

Hoe het nu gaat
Het optreden tegen zijn oude jeugdliefde heeft Fresneda geen windeieren gelegd. Clubs uit binnen- en buitenland staan te springen om de vleugelverdediger over te nemen nu Valladolid is afgedaald naar het tweede niveau van Spanje. Dat is niet vreemd: door de degradatie is de ontsnappingsclausule in het contract van Fresneda volgens Relevo gehalveerd van veertig naar twintig miljoen euro. Arsenal-manager Mikel Arteta zou er bij de clubleiding van the Gunners op aandringen om nu toe te slaan, terwijl ook Newcastle en Dortmund hun kansen schoon zien. Bij the Magpies lijkt de kans op speeltijd echter gering, daar Kieran Trippier op Fresneda’s positie een belangrijke rol speelt in het elftal van manager Eddie Howe.

In een interview met The Athletic gaf Fresneda in april aan dat hij onder de indruk is van Arteta’s werk bij Arsenal. “Ik kijk graag naar zijn elftal en denk dat hij een goede coach is. Ik volg de Europese topcompetities op de voet en denk dat hij geweldig werk levert bij Arsenal.” In Noord-Londen zou Fresneda de concurrentiestrijd gaan voeren met Ben White en Takehiro Tomiyasu, maar het lijkt erop dat Dortmund momenteel concreter is. Arsenal zou naast Fresneda ook Galatasaray-rechtsback Sacha Boey volgen, terwijl de Spanjaard bij Dortmund eerste keuze is. Die Borussen willen zich na de definitieve verkoop van Jude Bellingham aan Real richten op inkomende transfers.

Sterkste punten
Met Fresneda kan Dortmund een echte handenbinder vastleggen, die het in de Champions League zelfs de grootste sterren lastig kan maken. Vinicius wist tegen Fresneda slechts één van zijn negen dribbels te voltooien, waardoor hij het veld in minuut 87 gefrustreerd verliet. Fresneda lijkt ondanks zijn leeftijd reeds volwassen genoeg voor een grote stap omhoog. De Spanjaard heeft zich razendsnel ontwikkeld tot een allround-verdediger, maar leunt momenteel vooral op zijn verdedigende kwaliteiten. Fresneda weet zich goed staande te houden in een-op-een-duels en is een fantastische tackelaar. Daarnaast is zijn positionering uitstekend.

Middels overlappende loopacties laat Fresneda aanvallend zien graag zijn bijdrage te leveren, maar tot op heden was hij in 26 officiële wedstrijden voor Valladolid geen enkele keer betrokken bij een doelpunt. Doordat Fresneda dit seizoen voor een degradant in LaLiga speelde is het oneerlijk om hem direct af te rekenen op zijn tegenvallende eindproduct. Als jeugdproduct van Real laat Fresneda in ieder geval zien dat hij het gewend is om de bal aan zijn voeten te hebben. De rechtspoot blijft kalm wanneer hij onder druk staat en probeert vaak de voetballende oplossing te vinden. Het is afwachten hoe Fresneda zich in aanvallend opzicht gaat ontwikkelen bij een team dat de bal vaker heeft dan de tegenstander.

Grootste verbeterpunten
Zoals eerder genoemd, moet de doelpuntencontributie van Fresneda de komende jaren omhoog. Enerzijds kan dat liggen aan zijn leeftijd en het team waarin de vleugelverdediger speelt, maar de jonge Spanjaard kan zijn eigen spel zelf ook nog verbeteren. Dat Valladolid de bal niet lang in bezit houdt, is te zien aan de passnauwkeurigheid van Fresneda. 77 procent van de passes die hij dit seizoen in LaLiga gaf kwam aan. Daarnaast kan de rechtsback zich verbeteren in het aantal progressieve passes per wedstrijd en moet hij zijn dribbel verbeteren.

Toch moet daarbij nogmaals benadrukt worden dat zowel Pacheta als diens vervanger, Paulo Pezzelano, Valladolid met een behoudende speelstijl lieten spelen dit seizoen. Beide trainers moedigden hun vleugelverdedigers zelden aan om zich te mengen in de voorhoede. Alleen Cádiz en Elche (beide dertig doelpunten) wisten dit seizoen dan ook minder vaak het net te vinden dan Valladolid (33 doelpunten). Het is de vraag wat Fresneda kan leveren in een aanvallend elftal, wanneer hij meer vrijheid krijgt van de trainer. Bij een overstap naar Arsenal of Dortmund gaat dat het geval zijn.

De volgende… Kieran Trippier?
Het is misschien een beetje gemakzuchtig om Fresneda te vergelijken met een speler van Newcastle omdat de vermogende Engelse club geïnteresseerd is in zijn diensten. The Magpies zien in de Spanjaard op termijn immers de ideale vervanger van de 32-jarige Trippier. Maar wie goed kijkt ziet daadwerkelijk een aantal overeenkomsten tussen de twee vleugelverdedigers. Ze hebben hetzelfde fysieke profiel en zijn beiden verdedigers die het spel goed lezen. Net als Trippier is Fresneda niet vies van een harde sliding op zijn tijd. Trippier en Fresneda behoren tot het type backs die managers de boodschap meegeven om een gevaarlijke vleugelspeler te bewaken, om die boodschap vervolgens vlekkeloos uit te voeren. Ze schromen daarbij niet om af en toe over de schreef te gaan.

Het grote verschil tussen de twee is de aanvallende contributie. Trippier behoort tot het groepje rechtsbacks in Europa met de beste traptechniek. De voorzetten en vrije trappen van de Engelsman zijn een absoluut wapen in de Premier League. Trippier leverde dit seizoen maar liefst zeven assists af op het hoogste niveau van Engeland. Daarnaast is de 41-voudig international van The Three Lions een echte leider. In 36 van de 38 wedstrijden die Newcastle dit Premier League-seizoen speelde droeg hij de aanvoerdersband. Fresneda kan nog een stuk mondiger worden, zodat hij zich in het teamproces net als Trippier kan gaan tonen in de toekomst.

Wat nu?
Bij Valladolid houdt iedereen er rekening mee dat Fresneda deze zomer vertrekt. De gewilde vleugelverdediger is simpelweg niet langer houdbaar voor een tweededivisionist. De clubleiding slaagde er afgelopen winter nog in om Fresneda het seizoen te laten afmaken in het paars-wit, maar dat gaat de komende maanden niet opnieuw gebeuren. De vraag is nu of Fresneda zijn carrière al buiten Spanje wil voortzetten. In zijn geboorteland zou er sluimerende interesse zijn van Real, Barcelona en Atlético, maar die clubs zetten momenteel nog niet door. Daardoor lijkt het erop dat Fresneda zijn vleugels gaat spreiden naar een andere Champions League-deelnemer.

Voor welke club moet Fresneda kiezen?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Benieuwd naar zijn ontwikkeling. Hoewel zeker talentvol vind ik hem een hele atypische back voor het moderne voetbal. Sluit ook niet uit dat hij in het centrum gaat eindigen.

10 juni 2023 om 11:17

Ik vind m juist geen atypische back in het moderne voetbal omdat je steeds meer ziet dat backs inverted moeten kunnen spelen. Zou hem daarom graag naar Arsenal zien komen, zodat er meer variatie komt in de speelstijl. Op dit moment kan alleen Zini die rol goed invullen, waar Blanco, Tomi en Tierney juist meer traditionele backs zijn qua stijl.

10 juni 2023 om 11:32

Ja dat klopt gedeeltelijk. De nuance met speelstijl is een belangrijke. Als je als inverted back speelt kom je ook in een centralere positie uit natuurlijk 😉

Zou voor arsenal zeker een leuke transfer zijn, maar wellicht is een tussenstap verstandiger.

10 juni 2023 om 11:34

Voor 20 miljoen echt een koopje.

Zou graag willen dat Madrid hem oppikt, zeker als Vazquez (hopelijk) vertrekt.

Hele mooie longread dit VZ, mijn complimenten. Fresneda heeft zich stormachtig ontwikkelt dus het is begrijpelijk dat hij op de lijstjes bij zoveel grote clubs staat. Zou echter zonde zijn als zo’n groot talent niet behouden blijft voor La Liga, dus ik hoop echt dat Real die clausule neerlegt (mooie steun naar Ronaldo ook na de degradatie) en hem terughaalt. Fresneda kan perfect rouleren met Carvajal en met de blessuregevoeligheid van laatstgenoemde zal hij in een seizoen genoeg wedstrijden kunnen spelen.

Volgens mij is Dortmund al vrij ver gevorderd met hem, gesprekken lopen sinds januari. Zou perfect zijn, eindelijk weer een goede rechtsback sinds Piszczek en Hakimi. Meunier heeft wel echt extreem teleurgesteld en Wolf doet enorm z’n best maar is het niet helemaal.

In het artikel praten over interesse van united en juve, maar ze niet in de poll zetten?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren