Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Gözübüyuk over ‘mindfuck’: ‘Dan ga je denken: zag ik het nou verkeerd?’

Laatste update:

De videoscheidsrechter (VAR) deed dit seizoen zijn intrede in de Eredivisie. Ondanks dat er dit seizoen geregeld kritiek is geweest op het functioneren van de VAR, is Serdar Gözübüyük blij met de invoering ervan. De 33-jarige scheidsrechter geeft aan tafel bij Studio Voetbal aan dat de inmenging van de videoscheidsrechter wel voor een soort mindfuck kan zorgen.

“Elke keer dat je naar de zijkant gaat om iets terug te kijken, gaat er van alles door je heen. En dan ga je denken: zag ik het nou verkeerd?”, zegt Gözübüyük. Hij haalt een interview van Björn Kuipers met De Telegraaf aan, waarin de leidsman ervoor pleitte dat de VAR alleen moet optreden bij duidelijke fouten. “We moeten de lat hoger leggen en niet voor alles op het knopje drukken. We moeten een wedstrijd een wedstrijd laten worden en niet gaan checken of we iets missen. Daar ben ik het mee eens en dat hebben we dit weekeinde gezien.”

“Je hebt tijdens Champions League-wedstrijden gezien hoe goed het kan gaan. Het WK vind ik het beste voorbeeld, waarvan ik zeg: klasse, zo moet het”, zo gaat Gözübüyük verder. De leidsman was in zijn jeugd een getalenteerde doelman en combineerde dat met het fluiten. “Ik heb het altijd gecombineerd. Leiding geven zat bij ons in de familie. Ik speelde in de jeugd bij dezelfde club als de zoon van Willem van Hanegem en daar moesten we ook jeugdwedstrijden fluiten.”

“Toen Van Hanegem zei dat ik het goed deed, triggerde dat mij om ermee door te gaan. Ik praat veel met Van Hanegem over voetbal en hij is iemand waar ik heel veel van kan leren. Om het spelletje te snappen”, stelt de scheidsrechter. In 2012 werd Gözübüyük als jongste Nederlandse scheidsrechter ooit gepromoveerd naar de internationale lijst van de FIFA. In de afgelopen jaren floot hij geregeld in de Europa League, terwijl hij in 2015 de finale van de Youth League onder zijn leiding had.

“Ik ben heel realistisch en ik ga hier niet roepen: dat ga ik halen en dat ga ik halen. Ik had altijd de droom gehad om de Eredivisie te bereiken en dat is gelukt”, stelt Gözübüyük. “Ik krijg internationaal mooie wedstrijden, komende week hebben we ook een mooie interland. In de afgelopen seizoenen heb ik van AC Milan tot Olympique Marseille gefloten, dus dat is mooi. Kuipers is de beste scheidsrechter van Europa, zo niet de beste van de wereld. We kunnen heel veel van hem leren en ik denk dat de wedstrijd tussen Juventus en Atlético Madrid een prachtig voorbeeld is voor iedereen.”

Vind jij Serdar Gözübüyük na Björn Kuipers de beste scheidsrechter van Nederland?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Toen hij net kwam kijken in de eredivisie vond ik hem wel een goede scheidsrechter, met de jaren steeds slechter gaan fluiten. In de eredivisie is dit gebruikelijk maar internationaal zal het nooit iets worden met Serdar.

De VAR moet juist meer macht krijgen. De scheidrechter dient gewoon als spelbegeleider een verlengstuk te zijn van de VAR. Alles uitvoeren wat de VAR beslist.

18 maart 2019 om 10:38

Lost niks op. De VAR zit er nu ook gewoon nog vaak genoeg naast door beslissingen terug te draaien of juist helemaal niks te doen. Je zal altijd behouden dat mensen een eigen mening vormen dus kritiek blijft altijd bestaan. Heeft in mijn ogen meer te maken dat scheidsrechters de 'eigen interpretatie' mee nemen

18 maart 2019 om 12:32

Lost juist wel veel op. Het neemt dat hele 'mindfuck', zoals zij het nu beschrijven gewoon weg. Er is momenteel gewoon niet duidelijk wie de baas is. Je ziet nog steeds dat de knvb en de scheidrechters soms nog fouten maken, in hoe de VAR precies werkt. Als ze nou gewoon duidelijk aangeven dat de VAR de baas is, dan neem je dat aspect al weg. De scheidrechter (spelbegeleider) hoeft niet naar een beeldscherm te lopen met de druk van het stadion op de achtergrond. Ik heb liever dat ze in dat hokje drie scheidrechters wegzetten die desnoods met een stemsysteem bepalen wat er gebeurt. Deze drie scheidrechters kunnen het namelijk perfect analyseren en elke fout eruit halen, dus ook corners en ingooien bepalen. Voordeel is dan ook dat het publiek op ten duur stopt met de scheidrechter uit te schelden, want die doet alleen wat hem wordt opgedragen vanuit de VAR. Nu heb je gewoon nog een onduidelijke scheidslijn die de scheids nog de baas houdt, maar ook weer niet.

18 maart 2019 om 12:50

Het is nu wel duidelijk. De scheidsrechter is de baas. De VAR is een assistent. Net als de grensrechters

Hele zwakke scheidsrechter...hij komt heel
Zelfverzekerd en wat dominant over, maar heeft absoluut geen persoonlijkheid..altijd maar meefluiten met het thuispubliek waar hij ook fluit bah!

18 maart 2019 om 10:43

Is weer op de weg terug. Wilde afgelopen jaren iets teveel in de picture staan en dat ging ten koste van zijn prestaties. Gisteren, afgezien van het natrappen van die Argentijn, uitstekend gefloten. Maar dat was nisschien wel een VAR-dingetje

18 maart 2019 om 10:45

Precies volgens de regeltjes, hij fluit liever een keer te veel dan te weinig, typische Nederlandse arbiter wat zijn fluitgedrag betreft. Angst om duels door te laten gaan en fluit alles dood....

Gözübüyük is een schoolvoorbeeld van de Nederlandse manier van fluiten, als zich maar 1 gelegenheid voordoet blaast hij gelijk af. Hij is te bang om een keer een overtreding over het hoofd te zien daarom fluit hij liever af bij twijfelgevallen dan dat hij laat doorspelen. Gözübüyük is overigens niet de enige "angsthaas" onder de Nederlandse arbiters. Manschot die bij VVV vs PSV de leiding had vond ik gisteren een verademing hij durfde door te laten gaan floot niet voor elke natte scheet zoals de meeste collega's van hem wel doen. Over het algemeen vind ik Manschot ook geen hoogvlieger maar gisteren is hij mij positief opgevallen.

De frustratie word alleen maar groter als de var een beslissing in je nadeel maakt terwijl het een twijfel geval is. En juist de meeste gevallen zijn twijfel gevallen. Dus grotendeels word het niet per se eerlijker, maar meer hoe de scheidsrechter er deze keer in staat. Voor die enkele echte gevallen waar iedereen over eens is, blijft het dan zuur. Het kijkplezier neemt voor mij ook af. Je durft haast niet meer te juichen voordat de aftrap genomen is. Als je dan zeker weet dat het een eerlijke beslissing is, is het anders. Maar dat is altijd maar de vraag.

De wedstrijd een wedstrijd laten wordt is in mijn ogen het domste wat je kan doen. Je hebt een bepaalde maat staaf qua regels en overtredingen. Als je die norm aanpast naar de wedstrijd, dan speelt dat juist de wisselvalligheid in de kaart waar iedereen zo over struikelt. De manier waarop spelers spelen bepaald of een wedstrijd een wedstrijd kan worden, niet het aanpassen van de norm. Over de wedstrijd de wedstrijd laten gesproken... begin eens met standaard geel geven voor discussie met de scheids, dat is toch niet moeilijk te handhaven? En dan weet ik zeker dat binnen drie weken spelers zich in een keer normaal kunnen gedragen op het veld. Dan kan de scheids zich gewoon bezighouden met wat belangrijk is en zijn we van dat irritante gezuig of van bijvoorbeeld een Tadic, Frenkie de Jong, Luuk de jong, Mark van Bommel enz. Het voetbalwereldje speelt die zeik-, kaarten aannaaien-, theather cultuur zelf in de kaart door er niet tegen op te treden. In Europese wedstrijden worden elke ronde meerdere schwalbes gemaakt, echter zie je maar zelden dat er een kaart voor wordt gegeven.

18 maart 2019 om 11:14

De enige mensen die wat tegen de leiding mogen zeggen zijn de aanvoerder en de coach vind ik. Bij andere sporten zoals Rugby werkt dit perfect en is er meer respect voor de scheids. Er zijn al ontelbaar veel "VAR" tekentjes gemaakt naar de scheidsrechters waar gewoon niet tegen opgetreden is. Terwijl er voor het seizoen begon duidelijk op gehamerd werd dat dit op een directe gele kaart zou komen te staan. een regel waar ik me ook mateloos aan erger is de tijd dat de keepers de bal in hun handen mogen hebben, soms liggen keepers eerst 10 seconden op de grond met de bal waarna ze nog 15 seconden rondlopen met de bal.

18 maart 2019 om 12:28

Dus spelers die geen aanvoerders zijn moet maar als voorbeeld Dolberg zijn? Emotieloos en bij elk overtreding stoïcijns weglopen etc overigens vind ik bij hem wel passen dat terzijde. Een
willekeurige speler die met een scheids
discussieert vind ik gewoon kunnen. Of het nou de ideale schoonzoon 'van Overeem' is of de zuiger Tadic.

Ben nog steeds geen voorstander van var die om de 10min het voetbal vertraagt maar als ze 'niet discussiëren' ook afpakken dan weet ik het niet meer Dit maakt voetbal nog toch zo leuk. Waar gaat dit heen. Laten we wel zijn

18 maart 2019 om 12:50

Normale discussies worden er niet gevoerd! Het is zo hard mogelijk schreeuwen en appeleren! Gewoon geen gelul, die strijd en energie steek je maar gewoon in de wedstrijd en niet zeuren en pruillippen trekken over hoe zielig je wel niet bent en hoeveel pijn de overtreding deed. Kom op man! Het is voetbal, lekker voetballen dus!

Ik zou zeggen beter dan Kuipers. Kuipers is een thuisfluiter. Kijk naar de beker finale vorig jaar. Echt schandalig in het vordeel van Feyenoord gefloten.

Nee, absoluut niet!
In het begin vond ik hem wel goed.
Maar laatste jaar/twee jaar vreselijk. Totaal onduidelijk en willekeurig wat hij doet. Is geen peil meer op zijn beslissingen te trekken.
Met als dieptepunt de twee wedstrijden VVV- Groningen (vice versa). Belachelijke beslissingen nam ‘ie daar.
Maar ik kan nog begrijpen dat de VAR een mindfuck is. Maar dan nog vind ik hem warrig en slordig en onbegrijpelijk fluiten

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren