Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Goedendag meneer de Psychiater

Laatste update:

Op een barre maandagmiddag fietste ik richting een instelling voor de geestelijke gezondheidszorg. Voor het eerst kon ik een probleem met mezelf niet zonder hulp van buitenaf oplossen. Nog geen twee minuten nadat ik naar binnen was gelopen, mocht ik naar de psychiater. Deze draaide er niet om heen en vroeg direct: ‘Goedemiddag meneer, wat is het probleem?’ Nerveus dacht ik na wat ik precies moest gaan zeggen. Uiteindelijk antwoordde ik het volgende:’Meneer, ik ben nog steeds niet over het WK-verlies heen en merk dat ik van mijn eens o zo geliefde sport niet meer kan genieten’. Het was een begin van een merkwaardig gesprek.

/

Misschien is het een beetje raar om naar de psychiater te gaan voor het verlies in een voetbalwedstrijd. Maar ik was als Oranjefan zo van slag dat we voor de derde keer de kans om een WK finale te winnen hadden laten schieten. Arjen Robben, die mocht die bal er wel eens inschieten. Maar vooruit, hij was belangrijk in het begin van het toernooi. Elke keer dat ik een wedstrijd van Arsenal kijk, komt er door zijn optreden op het WK, een gevoel van haat naar boven richting Robin van Persie.

‘Maar waarom vindt je dat Robin niet goed speelde op het WK?’ vroeg de psychiater na mijn hele verhaal aangehoord te hebben. ‘Nou, hij was als spits het hele WK afwezig. Eigenlijk heeft hij één goal gemaakt, maar verder niets goed gedaan. Verder vond ik hem heel slecht spelen als hij de bal dan toch aangespeeld kreeg’. Knikkend keek de wat oude man mij aan. Vervolgens begon hij een heel verhaal over de essentie van het voetbal, het totaalvoetbal waar wij in Nederland bekend om staan.

‘Welke twee teams benaderen ons gewenste voetbal het meest?’ vroeg hij na zijn verhaal dat wel tien minuten lang duurde. Na even nadenken moest ik toegeven dat buiten Barcelona, ook het Arsenal van Van Persie dit voetbal benaderde. ‘En wat kenmerkt deze clubs op voetballend gebied?’ Na even nagedacht te hebben, zei ik: ‘Bij deze clubs spelen vooral kleine, technische spelers. Ook spelen ze snel combinatievoetbal’. ‘En, wat is regel nummer een voor combinatievoetbal?’ was de vraag van de beste man, die toch wel veel van voetbal af wist. ‘ Ik denk dat u doelt op het doorbewegen nadat je gespeeld hebt’. Juist! De psychiater sprong uit zijn stoel en wees mij aan: ‘en dat moet je beseffen!’.

Eigenlijk had ik nog steeds niet door wat de meneer bedoelde. De psychiater besloot me een handje te helpen: ‘Vond jij dat Nederland terugging naar zijn oorsprong op het WK en echt het typische voetbal speelde, waar wij zo beroemd mee zijn geworden? En vond jij dat de spelers van het Nederlands elftal nadat ze een bal hadden aangespeeld doorbewogen?’ Ik moest even nadenken toen de psychiater het vroeg. Het eerste wat ik zei, was dan ook een twijfelende hmm op een de boerse manier. ‘Heeft u ooit genoten van het spel van Nederland?’ haakte de psychiater in op mijn gedachten. Raar eigenlijk, dat ik daar nooit echt over had nagedacht. Uiteindelijk antwoordde ik: ‘Ik heb genoten van Oranje, maar ik weet eigenlijk niet of ik van het veldspel genoten heb.’

Dit was de aanzet voor de psychiater om een heel verhaal te houden over het Nederlands elftal. Hij gaf aan dat de mensen verblind waren door het WK en daarom niet naar het spelletje zelf keken. Het is natuurlijk niet makkelijk om als Nederlander objectief naar het WK te kijken. Hij zei zelf dat hij het hele WK zonder alle heisa eromheen heeft bekeken en dat eigenlijk iedere Nederlandse voetballiefhebber dit zou moeten doen. Hij opperde dat het Nederlandse volk dan een stuk minder trots zou zijn op het Nederlands elftal tijdens het WK in Zuid-Afrika.

Ik heb zijn hele verhaal aangehoord en vroeg mij af wat dit direct met Van Persie te maken had. Nadat ik dat vroeg aan de psychiater, reageerde hij alsof ik gek was. ‘Oke, we zijn dus nog niet zo ver. Even ter verduidelijking, hoeveel doelpunten van Wesley Sneijder waren knappe goals?’ vroeg meneer op een wat geïrriteerde manier. Zonder mij tijd te geven, gaf hij zelf het antwoord: ‘Hoogstens een’. Maar omdat zijn statistieken zo goed zijn, loopt iedereen achter hem aan.’ Ik had door dat de meneer persoonlijk geïrriteerd was. Maar ik kon hem moeilijk ongelijk geven.

‘Maar we hebben de WK finale toch gehaald?’ vroeg ik in een poging hem toch tegen te kunnen spreken, niet beseffend dat er nog een heel betoog aan kwam. ‘Wat voor moeilijke tegenstanders hebben we gehad? Alleen Brazilië, in die wedstrijd werden we de eerste helft weggespeeld. Door twee gelukgoals wonnen we, maar het spel was weer niet goed.’ Ik was eigenlijk een beetje vergeten hoe de wedstrijd werkelijk was. Kon me enkel de vreugde voor de geest halen bij de doelpunten. ‘En wat ontbrak er bij Oranje?’ vroeg de psychiater door. ‘Beweging bij de drie personen achter Robin. Arjen Robben ging te veel alleen, Sneijder ging nooit diep en Dirk Kuyt moet het ook niet van zijn techniek hebben’.

Hij ging door met zijn verhaal: ‘Van Persie is in een typisch Nederlands systeem met beweging en combinatievoetbal, de beste spits van de wereld. Hij is intelligent in zijn looplijnen, kan een bal vasthouden, heeft een geweldig schot en zet vaak mensen vrij voor de goal. Mensen in Nederland kijken enkel naar het WK, waarin hij misbruikt werd. Zet jongens als Rafael van der Vaart en Ibrahim Afellay achter hem en je hebt gegarandeerd succes. Het is ook geen toeval dat hij in de oefenwedstrijden voor het WK zo geweldig speelde, met deze spelers achter hem’. Na een aantal minuten dit verhaal aangehoord te hebben, moest ik toegeven dat hij wel een soort van gelijk had. ‘Weet je wat ik je voorschrijf? Het terugkijken van het WK zonder alle heisa en spanning eromheen.’ eindigde de psychiater. Terwijl ik terug naar mijn fiets liep, besefte ik dat deze meneer wel eens gelijk kon hebben.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Super mooi verhaal, ik heb echt genoten! 5 Sterren!!!!

Wat kun jij geweldig schrijven!
Je vergeet alles om je heen en je bent benieuwd hoe het afloopt.
1 ding vind ik wel jammer, en dat is dat ik hetzelfde had als de psychiater.
Ik werd doodgegooid met scheldwoorden als ik zei dat Nederland helemaal niet goed was.
Robben heb ik nooit goed gevonden.
En dat van Sneijder bewijst dat ik dezelfde visie als de psychiater heb.

16 januari 2011 om 17:46

Bedankt voor de reactie. En over het het deel wat je jammer vindt: ik heb ook hetzelfde als de psychiater, uit dat oogpunt is het ook geschreven

Leuk en origineel idee!! Je had je stuk nog wel na mogen kijken op de interpunctie, maar dat is maar een heel klein foutje.

Originaliteit: 5
Grammatica: 5
Schrijfstijl: 4
Interpunctie: 3

17 / 4 = 4,3

16 januari 2011 om 17:48

Bedankt. Interpunctie, tjsah... Ik had daar wat beter op moeten letten achteraf gezien. Ik vindt het mooi dat dit het minste deel van mijn stuk is.

Heel mooi stukje, las het in een keer uit.
Wat mij betreft heb je wel 5 sterren verdiend.

Een mooi verhaal, ik heb er van genoten en voelde betrokken bij het verhaal, in een soort roes.

5 sterren voor je verhaal.

Ben het totaal oneens met de column. Het feit dat van Persie op het WK totaal heeft gefaald lag totaal aan alle anderen en niet aan Robin. Wat een arrogantie van deze column schrijver. Hij vergeet er dan ook bij te vermelden dat de laatste serieuze bijzondere wedstrijd van Robin in 2009 is gespeeld. Oefenwedstrijden tel ik daarin niet mee.

Van Persie kan een hele goede aanvaller zijn, maar als hij zo beperkt is dat hij met spelers als Kuijt, Sneijder en VdV niet rendeert dan ben je geen wereldtop. Ook bij Arsenal heeft hij nooit laten zien tot de top te behoren. Het echte verschil tussen wel of geen prijs heeft hij nooit gemaakt. In 08/09 maakte hij wel het verschil tussen plek 4 of plek 5 en werd het plek 4. Maar dat als beste prestatie is toch erg matig. Ook in andere toernooien heeft hij nooit dat gebracht wat sommigen beweren dat hij in huis heeft. Aangezien Robin toch al geruime tijd speelt, kom ik tot de conclusie dat hij niet zo goed is als sommigen ons wijs proberen te maken.

Schrijfstijl moet ik gewoon complimenten voor geven. Dat is gewoon ontzettend creatief en goed gedaan. 4 sterren.

16 januari 2011 om 18:08

Twee keer is Arsenal hem gvd kwijt geraakt in veel belovende seizoenen door het Nederlands elftal! Wat mij betreft stopt hij ook lekker bij Nederland..

16 januari 2011 om 18:10

Ben ik natuurlijk niet met je eens. Ik ben zelf een fanatiek Arsenal supporter (of Fan het is maar hoe je het wilt noemen) en kijk elke wedstrijd. Het verschil met van Persie in de basis, dat is gewoon enorm. Arsenal scoorde met hem in de basis vorig jaar 4 x per duel en dit jaar pakte Arsenal in 4 wedstrijden 10 punten. Hij maakt het verschil

16 januari 2011 om 18:19

Jij geeft nu wat kortere periodes aan waarin Robin het goed schijnt te doen. Dat soort lijstjes zijn er van meerdere spelers wel te maken. Dat wil niet zeggen dat ze wereldtop zijn. De wereldtop die doen dat een heel seizoen door.

De 1e periode die jij noemt klopt. Daar doel ik ook op met mijn zin over dat hij voor het laatst echt top was in 2009. Dat is in mijn ogen echter te lang geleden. Die 4 wedstrijden 10 punten neem ik minder serieus, want ik heb alle wedstrijden gezien op West Ham uit na en in de drie wedstrijden die ik wel gezien heb was hij verre van overtuigend. Tegen City zag ik een stijgende lijn en aangezien hij er gisteren 2 gemaakt heeft zal hij die lijn gisteren hebben doorgetrokken.

Echter in mijn ogen is dat te weinig om te spreken in bewoordingen zoals bijvoorbeeld de Johan Derksens van deze wereld doen met ''hij is de beste Nederlandse speler''.

16 januari 2011 om 18:21

Dat soort lijstjes..... Heel toevallig scoort Arsenal in 11 duels met RVP gemiddeld 4 x en zonder hem netaan 2 keer... Ik zou wat meer wedstrijden van arseanl gaan kijken, want dan zie je hoe belangrijk hij is

16 januari 2011 om 18:30

Ik kijk genoeg wedstrijden van Arsenal en dat jij hier je gelijk probeert te halen met cijfers uit 2009 zegt genoeg over zijn prestaties het afgelopen jaar. Ik ga spelers op basis van 1 goed jaar (kalenderjaar 2009) geen wereldtop noemen. Ik geef toe dat hij dat seizoen als wereldtopper speelde, al heeft dat weinig opgeleverd met een 3e plek voor Arsenal.

De laatste 3 wedstrijden die ik van hem gezien heb waren tegen Chelsea waar hij alleen opviel door 2 keer de bal in de 2e ring te schieten. Birmingham City, een van richting veranderde vrije trap, met mazzel geen pingel tegen en grote kansen missen. Tegen City speelde hij goed, maar kon het verschil niet maken, want het werd 0-0. Dat was hem echter niet aan te rekenen.

16 januari 2011 om 21:37

Twee dingen vergeet je:
1 Indien hij speelt, en dat is dus minder door blessures, is hij altijd een wereldtopper. De wedstrijden die je aangeeft, daarin speelde hij niet zichtbaar goed. Maar als je gaat kijken naar hoe het team functioneerd in vergelijking tot daarvoor, is dat verschil zo gigantisch, dat van Persie daar een grote rol in heeft
2 je hebt het nergens in je verhaal over de looplijnen en het samenspel van Robin. Ik kan hier wel een heel verhaal gaan houden, maar als je niet ziet hoe belangrijk hij is, dan moet je hem vooral geen wereldtopper blijven vinden. Ik vindt van wel en zolang Arsenal met hem in de spits elke tegenstander van de mat speelt (ze zijn ook zeker niet kansloos tegen Barca), dan vindt ik het prima

16 januari 2011 om 18:22

Van Persie is wel wereldtop. Dat een bepaalde speler in een bepaald systeem optimaal rendeert is niet het bewijs dat iemand geen wereldtop is. Cruijff had heel veel geluk dat hij bij Ajax en Barca speelde. Hij had heel veel geluk dat het totaalvoetbal met hem werd gemaakt. In catenaccio had hij niets voorgesteld.
Messi rendeert niet zo goed in het Argentijnse elftal, maar is wel de beste speler ter wereld.

Van Persie is overigens de helft van de tijd geblesseerd. Hij maakt van Arsenal een veel beter team en laat bij vlagen meesterschap zien. Zoek maar op Youtube naar zijn volley. Nam ie uit de lucht en in de kruising. Dat was geen toeval trouwens!

16 januari 2011 om 18:39

Waaruit blijkt die wereldtop dan? Uit het feit dat hij de beste speler is van een club die in 5 jaar geen prijs heeft gewonnen? Een vergelijking met Cruijff. Hoe durf je. Cruijff heeft door zijn fantastische spel afgedwongen dat zowel bij Ajax als Barca en oranje alles op hem werd afgestemd. Dat was geen geluk, hij maakte het totaal voetbal en Robin heeft het recht niet om te claimen dat het spel op hem wordt afgestemd. Want wat heeft het Robin tot nog toe opgeleverd? Cruijff was een garantie tot succes Robin heeft dat nog niet laten zien.

Messi had pech dat hij een idioot als coach had en daardoor een waardeloos WK speelde. Argentinie had het spel op hem moeten afstellen, maar deed dat niet.

Juist de blessures maken het dat ik Robin geen wereldtop noem, omdat deze hem belemmeren om voor langere tijd op het top niveau te presteren. Die volley op Youtube ken ik, maar dat maakt een speler geen wereldtop. Het is een zeer goede voetballer, maar in mijn ogen meer de categorie Vdv. Een speler die het best rendeert net onder de wereldtop en belangrijk moet worden gemaakt.

17 januari 2011 om 10:26

Dus omdat Van persie blessure gevoelig is, is het geen wereld top?
Dan haal ik ff litmanen erbij, dat was ook de man van glas: geen wereldtop volgens jou redenatie? Robben ook de man van glas: ook geen wereldtop volgens jouw redenatie?

Het is een mening, maar je raakt kant noch wal met z'n opmerking!

Hoe kan je nou zeggen dat als een club al 5 jaar geen prijs wint, een speler van die club nooit wereldtop kan wezen? Dan noem ik ff snel een gerrard( volgens mij in 2006 champions leauge), hij is dan ook geen wereldtop

kom op zeg.... je mag wel met wat meer komen dan dit sorry!

ON: Goed stuk, echt waar! ik ga je geen sterren geven, omdat ik zelf helemaal geen verstand heb van columns schrijven en/of grammatica

17 januari 2011 om 13:18

Wel makkelijk Conti. Masterd geeft heel duidelijk aan waarom hij van Persie geen wereldtop vindt;

Waaruit blijkt die wereldtop dan? Uit het feit dat hij de beste speler is van een club die in 5 jaar geen prijs heeft gewonnen? Een vergelijking met Cruijff. Hoe durf je. Cruijff heeft door zijn fantastische spel afgedwongen dat zowel bij Ajax als Barca en oranje alles op hem werd afgestemd. Dat was geen geluk, hij maakte het totaal voetbal en Robin heeft het recht niet om te claimen dat het spel op hem wordt afgestemd. Want wat heeft het Robin tot nog toe opgeleverd? Cruijff was een garantie tot succes Robin heeft dat nog niet laten zien.

En dan reageer jij alleen maar op zijn argument omtrent blessuregevoeligheid....logisch, want Masterd heeft ook gelijk. Robben er bij halen is natuurlijk onzin, net als Litmanen, want zij hebben een prijzenkast. Robben vorig seizoen nog, remember?

Van Persie is in potentie wel wereldtop, maar qua prestaties niet, en dat telt ook mee. Als hij Arsenal nu naar het kampioenschap schiet en ze ver in de CL laat komen dan zal Masterd ook zijn mening moeten herzien. Want denken dat iemand het kan is niet voldoende om wereldtop te zijn, hij moet het ook echt doen.

17 januari 2011 om 13:26

Omdat van Persie zo vaak geblesseerd is, heeft hij nog nooit voor langere tijd laten zien dat hij wereldtop is. Daarom reken ik hem niet tot de wereldtop. Iedereen kan namelijk wel eens een goede periode hebben, maar daarna wegzakken in een vormdip of zoals bij Robin een blessure.

Jij komt nu met een Robben die ook vaak geblesseerd is. Dat klopt, alleen heeft Robben in het verleden nog wel eens een prijs gewonnen en was hij daarbij de bepalende speler. Hij heeft Bayern de titel, beker en finale CL bezorgt. Dat maakt hem tot een wereldtopper. Daarvoor hoef je niet elk jaar goed te spelen, maar je moet het wel laten zien hebben. Litmanen was hetzelfde verhaal. Vaak geblesseerd, maar veel gewonnen, waardoor hij de titel wereldtopper heeft verdient. Een hele simpele redenering, maar goed je moest er nog even een kleinerende opmerking bij zetten.

Bij jouw opmerking over Gerrard ga je compleet voorbij mijn punt. Jij hebt het over de aanvoerder van de CL winnaar uit 2006, die daar de belangrijkste speler was. Heeft van Persie ooit een CL gewonnen? Heeft hij ooit een grote prijs gewonnen waar hij de grote man was? Nee is het antwoord. Als je nog nooit een prijs van formaat hebt gewonnen waarbij jij de uitblinker was, ben je geen wereldtop. Dan kun je het nog worden zoals van Persie, maar dan ben je het nog niet. Ik sluit niet uit dat Robin een wereldtopper wordt, maar je moet het eerst nog wel bewijzen met prestaties in de vorm van prijzen.

Ik vertel heel uitgebreidt wat ik van Robin vind, kom met argumenten waarom hij NOG geen wereldtop is. Daar kun je het mee oneens zijn, maar doe nu niet of ik met niks kom. Dit is gewoon een verschil van mening.

Lekker verhaal dit, je plaats mensen echt in je verhaal. Hier en daar wat typfoutjes met komma's en puntjes maar over het algemeen gewoon een goed Ce.

Hehe eindelijk iets nieuws bij de clubexperts. Geweldig geschreven vooral de titel heeft ervoor gezorgd dat ik jou stukje wou lezen. Enorm interressant en prachtige beschrijvingen over het sterk gevoel voor Oranje.

Zulke stukjes ben ik nog nooit tegengekomen.. prachtig gedaan.

5 sterren voor je verhaal.

Zeer vermakelijk verhaal, heb het zeker met plezier gelezen. Het is echter niet echt een vernieuwend punt wat je maakt, waardoor het een beetje een anticlimax is op het eind.

Ga geen beoordeling geven. Het is een zeer vermakelijk verhaal, maar de essentie is uiteindelijk een beetje teleurstellend (voornamelijk door het gebrek aan toelichting over de speelstijl van van Persie, en hoe dat het best tot zijn recht komt. Wat zijn zijn kwaliteiten, en hoe gebruik je die optimaal. Het wordt wel een beetje omschreven, maar in mijn ogen had het uitgebreider gekund).

Overigens wel de complimenten voor je creativiteit!

16 januari 2011 om 18:12

Dat is een afweging die ik moet maken he. Ik heb 1000 woorden tot mijn beschikking () en daarin wil ik verschillende punten duidelijk maken. Om het een vermakelijk verhaal te maken in op deze manier, had ik een groot aantal woorden nodig. Misschien wat minder voor een Arsenal supporter die meer inhoud op dat gebied in het stuk had willen zien.

16 januari 2011 om 19:08

Dat snap ik volledig, aan de andere kant vind ik het voetbaltechnische gedeelte belangrijker dan het proza gedeelte: P

Maar ik snap dat het lastig is binnen 1000 woorden, hetgeen verklaart dat ik geen beoordeling heb gegeven ; )

Nou, jij bent het een van de weinigen die het met me eens is. Eigenlijk verwoord je het dan ook precies zoals ik het wel eens heb verwoord. Ik moet zeggen dat ik in het begin iets heel anders had verwacht, maar ik ben blij dat dit er van gekomen is.

Ik moet zeggen dat die psychiater wel een briljante man is

Over Van Persie heb je ook helemaal gelijk. Cruijff zei het tijdens het wk ook al, alleen een beetje tussen de regels. Van Persie is ook gewoon een fanastische spits en qua voetballend vermogen de beste ter wereld. Daarom vind ik persoonlijk ook dat Van Marwijk ondanks zijn 2e plaats gewoon heeft gefaald. Hij heeft niet het voetbal dat mogelijk was gespeeld en heeft ook niet het maximale uit zijn selectie gehaald.

16 januari 2011 om 21:42

Klopt hij heeft gefaald in de opdracht iedereen ( let op, heel veel mensen zijn wel trots, maar de echte liefhebbers ergeren zich aan ons voetbal) in het land trots te maken. Met dit team en dit ongelofelijk zwakke deelnemersveld/route naar de finale moest Bert op zijn minst de finale halen met mooi voetbal. Dat je dan verliest van Spanje, oke dat kan, maar ik heb helemaal niet genoten van het voetbal van NL

17 januari 2011 om 08:23

Ik ben een echte liefhebber, en ben ook nog trots... of kan dit niet ?

17 januari 2011 om 09:54

Ik vraag me af of je als liefhebber van ons voetbal (en dan doel ik op het voetbal van Ajax in de vorige eeuw en van NL op sommige wk's) trots kan zijn op onze prestatie. Dat je trots bent op de spelers uit het land oke, maar ons spel was niet om aan te zien, slaapverwekkend. Terwijl we het materiaal wel hadden. Arjen Robben is de man van Bayern, van der Vaart bij de spurs, Robin van Arsenal, Sneijder bij Inter en dan zet je daar een Affelay/elia bij en je hebt een elftal vol beweging, dat bijna onmogelijk te verdedigen is

17 januari 2011 om 20:20

Niet alleen in het vertoonde spel. Maar hij heeft gewoon laten zien dat hij niet een geweldige coach is. Voornamelijk door geluk zijn we zo ver gekomen en niet door de briljante geest van Van Marwijk..

17 januari 2011 om 21:07

Ik noem Brazilie en Uruguay anders niet bepaald zwakke tegenstanders.

ON: Geweldig stuk dat ik in 1x heb doorgelezen (en dat gebeurt niet vaak, want meestal lees ik een stuk en dan doe ik weer wat anders)

5 sterren

17 januari 2011 om 22:15

Noujaa, Uruguay is nou ook weer niet formaat Duitsland ofzo.
Brazilie is inderdaad wel goed, maar overtuigde dat WK niet echt. Zelfs niet voor Nederland. Daarnaast wonnen we van Brazilie met behoorlijk wat geluk..

Geweldig geschreven en opzich heb je ook wel gelijk, maar ik denk dat je Van Persie gewoon niet in de spits moet zetten. Zet die jongen lekker op de flanken, want hij heeft een geweldige techniek en is een totaal andere aanvaller dan Huntelaar. Huntelaar is gewoon een echte spits die het juist niet van de techniek moet hebben. Als je nu Robben en Van Persie op de flanken zet, Huntelaar in de spits en dan Sneijder op 10, met daarachter Van der Vaart en als stopper Van Bommel, dan zou dat goed en mooi voetbal moeten opleveren als je het mij vraagt. Dan haal je toch het maximale uit alle spelers.

Fantastisch geschreven en de rode draad is geheel mijn visie , alleen Van Persie als spits is de grootste misvatting die jij ook maakt.
Van Persie is 1 van de spelers die bij mij altijd zal spelen , maar niet als spits.
Toch voor deze leuke, boeiende CE 5 sterren.

17 januari 2011 om 08:23

Van Persie als spits is toch de essentie van dit verhaal?

Haha sorry maar ik vind dit echt te grappig voor woorden en de plank redelijk mis slaan.

Een psychiater die begint met de vraag wat is je probleem? Haha verschrikkelijk slecht begin van een gesprek.
Hij stelt ook de waarom vraag (waarom vond je dat Van Persie slecht speelde). Ook dit is niet logisch omdat zo'n vraag de ander een aangevallen gevoel kan geven.

Daarnaast is het dus slimmer om het WK zonder alle heisa te gaan kijken. Het gevolg is dat we minder trots zijn op Nederland. Kijk lekker bezig! Laten we allemaal minder trots zijn, maakt het er nog gezelliger op hier!

Nederland had ook alleen maar zwakke tegenstanders op Brazilië na. Wat is dat voor argument? Wat was wel een sterk land geweest? Engeland? Frankrijk? Italië? Echt niet. Argentinië? Duitsland? Wie zegt dat we die niet verslagen zouden hebben?

Ik vind dat veel mensen erg door schieten. Tuurlijk was het voetbal niet altijd mooi, en dat vind ik ook jammer. Toch is voor mij resultaat het belangrijkst, daarna komt het er op neer of het verdiend was of niet en daarna komt mooi voetbal. Die drie elementen hebben we in de voorbereiding op het toernooi laten zien, alleen het derde element op het toernooi niet. Maar daarom mogen we nog wel trots zijn op de verdiende prestaties!

Het is echt wel leuk geschreven hoor en het vermaakt. Maar inhoudelijk ..

16 januari 2011 om 21:40

Toch is voor mij resultaat het belangrijkst, daarna komt het er op neer of het verdiend was of niet en daarna komt mooi voetbal. Die drie elementen hebben we in de voorbereiding op het toernooi laten zien, alleen het derde element op het toernooi niet. Maar daarom mogen we nog wel trots zijn op de verdiende prestaties!

Ja, misschien zijn wij zeikerds. Maar dat geeft aan hoe wij Nederlanders zijn. Misschien wat idealistisch, maar wel overal in de wereld geroemd door ons voetbal. En dat is iets om trots op te zijn en we mogen deze status niet weggooien door alles op het resultaat te gooien. Voetbal is entertainment en als de Wk's zo ongelofelijk saai blijven als dit WK, denk ik dat de populariteit bij het grote publiek toch af gaat nemen

16 januari 2011 om 21:52

Saai? Spanning tot het einde! En echt waar ik ben ook voor mooi voetbal, waarin positiespel en passing de sleutelwoorden zijn, maar het zal voor mij altijd ondergeschikt zijn.

17 januari 2011 om 08:25

Denemarken was saai, Japan was saai, Kameroen was Saai.
Slowakije was spannend, Brazilie was spannend, Ururgay was spannend. finale, tja altijd spannend.
Ik heb me tot de achtste finale stierlijk verveeld, heb met de kinderen die ik les geef in goep 7/8 de wedstrijd tegen Denemarken gekeken, nou die kinderen zeiden na 60 min. kunnen we aub wat anders doen meester, want dit is zo saaai.

Geweldig verhaal, en het grappige is dat ik nu ook het wk aan het terugkijken ben, nog voor jouw verhaal ben ik begonnen..
Vind het nog steeds erg en het doet nog steeds pijn, ik kan zo die dag terughalen van de finale, die avond in Tilburg, al die mensen die in de stad waren komen kijken, overal tranen.. het deed pijn en nu nog steeds, maar het zal over gaan!

Ik snap de setting niet helemaal, want eigenlijk heb je aangetoond in dit stuk zeer zwak te zijn. Je hebt je helemaal laten in dompelen door een psychiater en dat is zijn functie helemaal niet. Dit is een om prater, geen psychiater maar goed. Je insteek is superorigineel daar niet van, maar volgens mij niet helemaal juist. Of je hebt een slechte psychiater. Of ik heb er een verkeerd beeld van psychiaters, dat kan natuurlijk ook.
Ik ben het niet eens met je standpunt. Het enige wat je eigenlijk doet is de slechtste man van het Nederlands Elftal naar boven praten door de andere prestaties in een negatief daglicht te zetten. Zo maak jij ervan dat elk doelpunt van Sneijder geniaal moet zijn en dat Nederland goed moet voetballen in plaats van zover mogelijk komen op het WK. Iets wat ik persoonlijk een slechte argumentatie vind.
Je insteek is wel super en je schrijven is ook in orde maar omdat ik de invulling zeer matig vind twijfel ik nog tussen twee of drie sterren.

17 januari 2011 om 10:19

De psychiater bestaat vermoedelijk helemaal niet, aangezien je niet zomaar bij een psychiater binnen komt met zoiets. Dat is de stijlvorm waar voor gekozen is. Die is op zich orgineel al doet hij me wel denken aan een CE over een stagebegeleider die een mening had over strafschoppen.
Maar ondanks dat is het stuk prettig leesbaar en is het wel een verhaal wat bepaalde gangbare ideeën becommentarieerd. Dat is wel verfrissend, zeker de visie op van Persie.
Vier sterren.

17 januari 2011 om 11:23

Ik snap ook wel dat het geen echte psychiater is, maar volgens mij is de setting van de psychiater gewoon verkeerd gekozen

17 januari 2011 om 11:32

@ Kaspar90

Het is helemaal niet z'n insteek om de slechtste man naar boven te praten en de rest omlaag. Hij probeert de prestaties van Van Persie op het WK niet omhoog te praten, maar juist aan te geven waarom deze niet zo goed waren als iedereen had verwacht. De opstelling en speelwijze die Van Marwijk koos sluit nou eenmaal niet goed aan op de speelstijl van Van Persie. Met een Kuyt kan Van Persie natuurlijk helemaal niks, en Sneijder heeft alleen maar oog voor Robben.

Voetbaltechnisch heeft hij gewoon gelijk als je het mij vraagt, ik denk dat iedereen dat wel weet ondertussen. Of met gunstigere factoren voor Van Persie wel het WK gewonnen was wil ik overigens niet zeggen hoor, maar Van Persies persoonlijke falen is wel enigszins te verklaren.

17 januari 2011 om 11:37

Het is misschien niet zijn insteek, maar dan moet hij argumenten als dat de goals van Sneijder bijna allemaal lucky's waren weglaten. Dat het buiten Braziliè allemaal zwakke tegenstanders waren idem.

17 januari 2011 om 11:57

Daar heb je gelijk in. Misschien bedoelde hij daarmee dus dat de spelwijze waarin Van Persie beter rendeert wél gekozen had moeten worden.

17 januari 2011 om 12:16

Huh? De prestaties van Robin heb toch niets te maken met de gelukkige treffers van Wesley? Net zo min als dat we eigenlijk maar een sterke tegenstander troffen voor de finale. Al mag je Uruguay en Denemarken (eerste in de poule met Portugal he) ook niet echt zwak noemen.

17 januari 2011 om 13:19

Ik ben het met je eens. Hij laat de psychiator zowat de rol van patient innemen, dat vind ik een stuk minder. Daarnaast begint hij zijn vragen verkeerd. Maja dit is ook geen psychologisch studieforum.

Ik ben het idee van een psychiator in een clubexpert trouwens al eerder tegengekomen, dus het is niet helemaal nieuw: http://www.voetbalzone.nl/doc.asp?uid=107081 van Frikx.

De boodschap ben ik het ook niet mee eens, want van Persie kwam niet in het spel omdat de andere hem niet in het spel betrokken, zij gingen voornamelijk voor eigen succes. Sorry, maar zelfs Dutchmen ziet dat. Echter waren de doelpunten van Sneijder wel niet allemaal geniaal op de wijze hoe hij ze erin schoot, maar hij bekroonde zijn fenomenale seizoen wel waarmee hij het gehele jaar al mee bezig was op de goede positie staan. Kortom, genialiteit was wel degelijk aanwezig, maar niet in de vorm van techniek. Dit is voornamelijk ten faveure van Mourinho, die op de dagelijkse trainingen intensief hamert op positionele techniek.

Het idee is al een x gebruikte (no offense), de psychiator wordt iets verkeerd gebruikt, ben het niet eens met de boodschap en ook de interpunctie is niet geheel goed. Ik geef je 3 sterren, want het wel amusement en uitdagend geschreven.

Ik lees zelden een CE artikel, maar ik klikte toevallig op dit artikel. En heb hem verbazingwekkend compleet uitgelezen. Vind het ook een prachtig artikel. Mooi geschreven. 5 sterren waard!

Een psychiater zal niet zulke overduidelijke voorzetten geven en de patiënt proberen te beïnvloeden, maar de patiënt dusdanig sturen dat hij zelf op de woorden komt die jij hier die psychiater laat uitspreken. Maar goed, dat is maar een detail voor het verhaal want het idee is wel aardig, maar zou dus nog beter zijn geweest als je de psychiater wat subtieler had kunnen laten overkomen. Maar goed, je zou ook kunnen zeggen dat de psychiater ook een supporter is en zijn taken als psychiater helemaal uit het oog verliest! Ook is voor dit soort behandelingen eerder een psycholoog voldoende, in plaats van een psychiater, tenzij je helemaal geflipt bent, niet meer normaal kan functioneren en/of platgespoten dient te worden, maar goed.....

De enige goal die van Persie op het WK ook scoorde was op aangeven van v/d Vaart. Sneijder speelde gewoon veel te ver van van Persie af, v/d Vaart kan het op de flanken niet belopen, van Kuyt hoef je sowieso niet wat te verwachten en de rest waren gewoon noeste arbeiders. Er zat gewoon helemaal geen voetbal in het elftal.

Het zou wel fair zijn om te vermelden dat van Persie ook heel knullig speelde. Natuurlijk is hem dat niet te verwijten want hij zag ook dat het niet ging, maar zelfs zijn sterke punten lieten hem bij tijd en wijle in de steek. Hij had gewoon geen vertrouwen, wat te begrijpen is. Hij had geen ondersteuning, en dan gaat het moeilijker. Van Persie is goed, maar het is geen Ronaldo, hij moet het inderdaad hebben van de lopende mensen vanaf de flanken en het middenveld. Een meevoetballende spits die zelf ook gelanceerd moet worden van buiten de 16.

hahaha, hoe vaak heb ik dit gesprek in het echt met jou gehad! En dan met jou in de rol van psychiater.
Mooi dat je er eindelijk een ce van hebt gemaakt.
en de bijgevoegde opstelling is hoe jij het voor je ziet?

stekelenburg
v.d. wiel
mathijsen
oninteressan
pieters
sneijder
bommel/jong
robben
vdv
affelay
rvp

Het moet een psycholoog zijn en geen psychiater. Bij de eerste kan je zelf een afspraak maken en hij/zij gaat met je praten over een probleem dat je hebt of denkt te hebben. Een psychiater is wel een graadje erger voordat je daar terecht komt. Dat gaat alleen via doorverwijzingen en dan mankeer je meestal geestelijk behoorlijk veel.

Ik vind het persoonlijk een matige column. Niet sterk geschreven en wel erg makkelijk vanuit een oogpunt bekeken. Begrijp me niet verkeerd hoor, ik vind ook dat Sneijder niet zo briljant heeft gespeeld tijdens het WK. Ik vind het echter veel te makkelijk om dat maar gelijk als reden op te geven voor het feit dat Van Persie ook niet geweldig speelde. Blijkbaar voelen deze 2 spelers elkaar minder natuurlijk aan, als bijvoorbeeld Van Persie en Van der Vaart. Dat had Van Marwijk eerder moeten zien en een keuze moeten maken één van beide, of hij had Van der Vaart op 10 moeten zetten en Sneijder een linie terug naast Van Bommel. Dat was mijn ideale elftal geweest, dus met Sneijder, Van der Vaart én Van Persie.

Daarnaast ben ik het ook wel een beetje zat dat weer het WK moet worden geanalyseerd. Nu weer met een grappige insteek, maar alles is wel besproken volgens mij. Nee, we waren voetballend gezien niet super op het WK, maar het resultaat was wel super. In het verleden hebben we het regelmatig andersom gezien. En zo slecht was het nou ook allemaal niet. Dat gelul over die 1e helft tegen Brazilie. Waarom niet praten over die geweldige 2e helft?? Voetbal bestaat toch altijd uit 2 helften, of vergis ik me...

17 januari 2011 om 15:44

Oh puur Nederlander zie ik , waarom betrek jij bij je laatste zin alleen het deel dat Nederland redelijk speelde en niet het deel dat ze werden weggetikt door Brazilie? Als je geen mooi voetbal brengt en alleen soms met een 2-0tje ofzo wint of 1-0 tegen Turkije moet je dan blij zijn met het resultaat? Niet sterk geschreven? Man ik weet dat het dit keer een beetje negatief over jou Nederland gaat maar om dan zo te reageren?

Puur Hollander. Vroeger wisten veel van mijn vrienden niet eens wat een vrije trap was en ze kenden wel Nederland als voetballand en dat ze bijna alles wonnen? Gewoon puur voor de sfeer en niet om het voetbal.

17 januari 2011 om 16:04

Eigenlijk moet ik niet eens reageren op zo'n enorm domme reactie, maar vooruit, ik kan het niet laten.

Waarom ben ik puur Nederlander? Geef daar eens een normaal argument voor. Omdat ik vind dat het allemaal nog wel meeviel met het slechte spel van Nederland? En je moet vooral eens goed leren lezen. Ik betrek juist helemaal niet alleen de 2e helft erbij, ik geef juist aan dat voetbal uit 2 helften bestaat. De schrijver van deze column heeft het juist alleen over de 1e helft en daar word ik een beetje moe van. Alsof die 2e helft dus helemaal niet meetelt. Ik draai het even om. Stel dat Nederland die 1e helft net zo had gespeeld als de 2e helft. Hadden we dan met 5-0 gewonnen van Brazilië?

Uiteindelijk gaat het in sport in de 1e plaats om het resultaat en het is helemaal mooi als je dat resultaat vervolgens ook nog eens kan behalen met mooi spel. Maakt niet uit welke sport overigens.

Waarom denk je trouwens dat zoveel mensen die geen verstand van voetbal hebben, of daar niet om geven (blijkbaar dus een paar van jouw vrienden) dat Duitsland zo'n groot voetballand is? Niet vanwege hun geweldige en fantastische spel vroeger hoor. Wel vanwege hun behaalde resultaten met resultaatvoetbal.

Gelukkig speelt Nederland vaak wel mooi voetbal. In ieder geval mooier dan veruit de meeste andere landen. Ik ben blij dat er nu een mentaliteit bij is gekomen van willen en moeten winnen. Als het dan niet mooi kan, dan maar niet.

Maar goed, wat is nu eigenlijk je punt....?

17 januari 2011 om 21:20

Helemaal geen woord uit deze reactie is waar..
Leer ff lezen voordat je een reactie stuurt

1 van mijn leukste en origineelste CEs die ik gelezen heb. Ga zo door! Je begrijpt mij helemaal en gelukkig dat iemand nog een gezond verstand heeft. Nederland juigt zelfs als ze 1-0 van bijvoorbeeld Turkije winnen.

Tuurlijk 5 sterren, kan niet anders.

Heel leuk stuk, het verwoordt precies dezelfde gedachte die in mijn hoofd rondspoken, zodra iemand weer begint over oranje's geweldige WK en de waardeloze Robin van Persie. Het is gewoon zo obvious, en jij verwoordt hier precies de reden dat mensen het niet kunnen inzien. Heel mooi. 5 sterren.

ps. Ik vul de naam van de psychiater even in; Arsène Wenger.

17 januari 2011 om 18:57

bedankt

2801gunner zou ook kunnen....

17 januari 2011 om 19:01

Ja ik snap dat het geen echte psychiater is, maar ik kan het me goed voorstellen dat Wenger deze mening voor de volle honderd procent met je deelt.

17 januari 2011 om 19:16

Arsenal zoekt nog een assistent

prachtig stuk, je verwoord precies wat ik al maanden probeer uit te leggen, trouwens ook leuk bedacht, met die psychiater, alleen is het een beetje raar dat hij alle antwoorden geeft. maar voor de rest een heel vermakelijk. met plezier gelezen.

Geweldig stuk,
Dat je zo'n mooi verhaal kan maken over een Psychiater?
Diepe buiging

Mooi stuk man!
5 sterren!
En die psychiater is goed!

Orgineel stuk!

Alleen zou ik in zo'n geval naar een psycholoog gaan, in plaats van een psychiater. Want een slecht gevoel over een WK finale is niet voldoende om van een psychiatrische ziekte te spreken.

Het kon van alles zijn, maar het werd een psychiater. Grappig zou geweest zijn als je er iets 'murakami' van had gemaakt en het was een pratende, reusachtige pinguïn of zo en de setting was je huiskamer of een kleedkamer of whatever. Dan kon je de lezer meteen duidelijk maken dat jij de pinguïn bent (omdat zoiets helemaal niet kan) en dat het je rationele bewustzijn wel moet zijn die, geheel verlost van subjectiviteit, met je het WK analyseert. Daarnaast kon je betekenis geven aan de omgeving. Nu geef je de psychiater teveel kennis en laat je hem iets doen wat psychiaters niet doen, namelijk een antwoord geven vanuit hun visie. Psychiaters laten jou meestal antwoord geven op je eigen vraag. De psychiater lijkt in dit stukje juist emotioneler dan jij en daardoor lijken de rollen te snel te zijn gedraaid. Het einde kon beter als je had verklaard waarom de psychiater gelijk had. En zelfs nóg beter als je het deed in de vorm van een visuele metafoor, bijvoorbeeld je loopt de instelling uit en een groepje schoolkinderen die hand in hand langslopen en eentje houdt heel de groep tegen en vertraagt omdat hij z'n veters wil strikken. Of er zit een twist achter en de psychiater wordt zelf opgenomen. Of jij bent klaar en gaat terug naar je eigen praktijk (als psychiater). Voor een voetbalzone column desalniettemin vijf sterren. Origineel, goed geschreven.

Goed geschreven stuk, die op een mooie manier het WK voor Nederland relativeert.

Prachtig stuk!

Had er niet echt zo veel last van ook aangezien maar liefst 7 Barçelona spelers de wedstrijd hebben gespeeld.
Dus had ik er niet echt moeite mee dat Spanje het had gewonnen.
Maar laten kwam wel het besef in mij naar boven dat dit waarschijnlijk nooit meer zal gebeuren.
Het hele land was zo saamhorig, iedereen was vriendelijk en iedereen moedigde Oranje aan.

Al met al leuke stuk al maak je wel wat grammaticale fouten.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren