Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Geen boycot van WK op tv: openingswedstrijd trekt miljoenen kijkers

Laatste update:

De openingswedstrijd op het WK tussen Qatar en Ecuador heeft gemiddeld 2,2 miljoen kijkers getrokken. Dat meldt Stichting Kijkonderzoek. In de aanloop naar het WK wezen onderzoeken uit dat 'het grootste deel van Nederland' amper naar wedstrijden vanuit Qatar zou kijken, maar voorlopig blijkt niets dus minder waar.

Om 17.00 werd het WK officieel afgetrapt door het gastland en door Ecuador, twee teams die ook bij Nederland in poule A zitten. De wedstrijd werd zeer goed bekeken, want gemiddeld 2,2 miljoen mensen stemden af op NPO1 om de openingswedstrijd in het Al Bayt-stadion te aanschouwen. De piek lag volgens Stichting Kijkonderzoek zelfs op bijna vier miljoen mensen. Alleen het journaal van 20.00 uur, dat traditioneel goed bekeken wordt, scoorde hogere kijkcijfers.

Dat de wedstrijd tussen Qatar en Ecuador zo goed werd bekeken, is een verrassing. Vier jaar geleden werd het openingsduel van het WK in Rusland tussen het gastland en Saudi-Arabië namelijk door een miljoen mensen gekeken. Ten opzichte van vier jaar geleden is er dus nu sprake van een ruime verdubbeling van het aantal kijkers. Maandagmiddag wordt er opnieuw een piek verwacht op NPO1, omdat Oranje om 17.00 uur aftrapt tegen Senegal.

De openingswedstrijd van het WK werd gewonnen door Ecuador. Enner Valencia was de grote man aan Zuid-Amerikaanse zijde door beide doelpunten voor zijn rekening te nemen. Vroeg in de wedstrijd werd er ook nog een treffer van de spits van Fenerbahçe afgekeurd wegens buitenspel in de aanloop naar het doelpunt. Valencia raakte wel geblesseerd, maar hoopt het treffen met Oranje van aanstaande vrijdag te kunnen halen.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

From Sergiño, to you | PSV
Reacties

Logisch ik en vele andere kijken voor het voetbal niet voor politiek gebrabbel. Het WK blijft altijd iets speciaals en is maar 1x per 4 jaar. Het geeft mij persoonlijk altijd een leuk Oranje gevoel en je krijgt alle landen te zien die je zelden of nooit ziet. Bijvoorbeeld in Zuid-Amerika of Afrika beleven ze het WK heel anders als hoe we hier doen. Ze zijn amper bezig met Qatar en richten zich puur op het voetbal. Stiekem wist ik al dat vele toch zouden kijken en alleen blaffen dat ze het gaan boycotten. De kijkcijfers zeggen ook voldoende 2,2 miljoen kijkers. De meesten hebben een gezin of een partner dus ongeveer 8 a 9 miljoen hebben de wedstrijd gezien. Straks mocht Oranje in de WK finale staan zullen we zien of al die boycotters zich aan hun woord zullen houden😉

21 november 2022 om 11:35

Geloof me zodra Nederland goede resultaten behaalt zal de interesse alleen maar toenemen.
Hoop dat de focus nu grotendeels op het sportieve zal liggen.

21 november 2022 om 11:40

Ik weet niet of je een beetje kan rekenen maar 2.2 miljoen kijkers ervan uitgaande dat de meesten een gezin of partner hebben is enorm hoog. Kom je uit op 8 a 9 miljoen en cafés etcetera niet meegerekend. Dat is al meer dan de helft van de bevolking van Nederland. Alle boycotters die het WK niet zouden kijken en geen wedstrijd zouden kijken hebben toch achter de schermen staan kijken. Als Oranje speelt stijgen de kijkcijfers alleen maar.

21 november 2022 om 11:44

Dat is er allemaal al bij ingerekend, ze rekenen een bepaald gemiddelde per huishouden

21 november 2022 om 11:49

Besef je dat dit voor een super oninteressante wedstrijd was. Straks bij de grote landen en het NL elftal zullen dit er nog veel meer zijn.

21 november 2022 om 12:06

Vanbasten99. Iemand proberen de maat te nemen 'ik weet niet of je kan rekenen', maar zelf geen idee hebben hoe zulke cijfers berekend worden. Zelfs met een beetje gezond boerenverstand kan je beredeneren dat 8 a 9 miljoen kijkers exclusief cafés onmogelijk is voor een niets zeggende openingswedstrijd. WK finale van 2010 werd volgens mij door 13 miljoen Nederlanders bekeken. Heel knap hoor...

21 november 2022 om 12:16

Worden de kijkers via NLziet bv ook meegerekend? Ik heb de wedstrijd in Kroatië gezien namelijk en waarschijnlijk nog veel meer mensen die in het buitenland zitten

21 november 2022 om 12:19

@vanbasten99 Zo werkt het dus niet hé. Die 2,2 miljoen is berekend inclusief die gezinnen. Enig idee hoe ze überhaupt deze metingen doen? Ik weet het antwoord wel: nee.

21 november 2022 om 13:45

Adam2041, super oninteressant, is wel in de poule van NL. Vandaar dat ik het in ieder geval keek.

21 november 2022 om 11:50

Mwah ben voetbalfan maar deze wedstrijd heb ik gewoon overgeslagen hoor, leek me vrij weinig aan want Qatar heeft gewoon niets op een wk te zoeken, zwakke ploeg.
Daarbij wil ik wel zeggen dat ik niet boycot of iets divers, maar het wk leeft wel minder, maar dat komt meer omdat het gewoon niet in de winter thuis hoort, en niet in een land waar voetbal totaal niet leeft. Het is gewoon geen voetbal land.
Daarbij vind ik het gewoon fout dat Qatar het wk heeft gekregen maar dat neemt niet weg dat ik de leuke wedstrijden wel meepik en natuurlijk ook ga kijken.

21 november 2022 om 12:28

Een gezin of partner en dan een factor van x4 erop gooien. Bij die cijfers is de factor gezin allang meegenomen, hoe hebben er anders 13 miljoen mensen naar de WK-finale van 2010 gekeken? 17.5-2.2= 15.3 miljoen mensen die het niet hebben gezien, dat is toch wel het grootste deel van Nederland lijkt me, los van het feit dat er vanmiddag een heleboel mensen meer gaan kijken.

Ja, westers media is gefaald in hun propaganda, mensen zijn niet dom, Qatar is zeker niet zuiver, maar kom niet eens in de buurt wat bv Rusland, Amerika en Duitsland heeft gedaan in het verleden en nu. Echte voetballiefhebbers scheiden voetbal en politiek. Politici gebruiken voetbal voor hun eigen belangen!

21 november 2022 om 11:34

Quaresma is ook niet vies van een beetje politieke propaganda😉. Ben trouwens wel benieuwd naar het motief van de politici. Kijken of die dat ook nog even komt uitleggen.

21 november 2022 om 11:40

Waarschijnlijk omdat het om landen gaat die in het recente verleden een toernooi hebben georganiseerd of in de nabije toekomst (2026) één gaan organiseren.

21 november 2022 om 11:57

Opvallend dat hij zuid-Afrika en Brazilië dan vergeet op te noemen. Of zijn dat enorm zuivere landen?

21 november 2022 om 12:29

En dan vergeet hij nog de ergste, China.

21 november 2022 om 18:27

Geen 1 land is zuiver zeker Israël de ergste niet de vs,china,Rusland
en de rest

21 november 2022 om 11:43

Het benoemen van westerse media en daarnaast verwijzen naar de vs is juist een typische voorbeeld van propoganda. Wat uiteraard weer van social media afkomt om zo zaken goed te praten. Die propoganda werkt iig heel goed. Hypocriet, schaapjes, linkse media, “het Westen”. Jullie praten elkaar ook allemaal na.

21 november 2022 om 12:08

Je vergeet in een random zin woke droppen voor extra bloeddoorlopen oogjes briessende mondjes dat hoort doorgaans ook bij deze propoganda haha.

21 november 2022 om 11:52

Ja als je gaat vergelijken met Nazi-Duitsland valt alles mee inderdaad. Al denk ik dat er bij de Olympische spelen in 1936 minder mensen zijn omgekomen dan nu in Qatar, dus dat is misschien wel een puntje van kritiek.

21 november 2022 om 11:52

Het is inderdaad wel duidelijk aan je reactie te zien dat de Qatarese propagandamachine beter draait.

21 november 2022 om 11:58

Hoezo dat? Hij verdedigd Qatar toch net, hij veroordeelt andere landen.

21 november 2022 om 12:07

Door het veroordelen vd andere landen, verdedigt ie Qatar ook indirect natuurlijk.

21 november 2022 om 12:17

Ondanks dat ik de situatie met Qatar alles behalve goed praat en elke dode die daar is gevallen een teveel is, moet je hem wel nageven dat die wel een punt heeft. Landen als Rusland, Brazilie, Zuid-Afrika waren in veel opzichten echt geen haar beter hoor. En ook Amerika zogenaamd een 'beschaafd westers land' heeft genoeg ellende veroorzaakt in de wereld met al hun 'regime changes'.

21 november 2022 om 12:46

Dat maakt iemand hoogstens hypocriet, dat doet niks af van de situatie in Qatar.

21 november 2022 om 11:56

En wat te denken van Spanje??? De mensen lijken de Tachtigjarige Oorlog bijna te zijn vergeten...

21 november 2022 om 12:03

220 miljard dollar voor een prestigetoernooi van nog geen maand, maar alsnog zó verrekte dom zijn om te beweren dat er sprake is van "westerse propaganda".

21 november 2022 om 13:05

Wereldwijd is Qatar - Ecuador de minst bekeken openingswedstrijd van een WK ooit. Lekker puh.

21 november 2022 om 16:07

Dit soort reacties zijn hilarisch en droevig tegelijk.

De echte voetballiefhebber wil gewoon van het voetbal genieten en voetbal en politiek gescheiden houden toch?

Moet de echte voetballiefhebber dan niet gruwelen van een wk in Qatar, een land dat puur meritocratisch gezien helemaal geen recht had om het wk te organiseren. Een land dat het wk gekocht heeft om als politiek instrument te gebruiken ook al moest het hele wk (en de hele voetbalwereld in het algemeen) op zijn kop gezet worden om dat mogelijk te maken.

Dit wk is de definitie van voetbal secundair maken aan politiek. De echte voetbalfan krijgt daar de rillingen van lijkt me?

Mensen zijn misschien niet dom maar quaresma19o3 wel.

Heerlijk dit. Exact zoals verwacht. Nobody cares, dus stop met die onzin om het gastland in een slecht daglicht te zetten. Dan had je het wk daar niet moeten organiseren of erheen gaan. Ook de meesten hier met een grote mond kijken stiekem de wedstrijden.

21 november 2022 om 11:42

De mensen die riepen dit WK te gaan boycotten waren anders ook niet gaan kijken. Het klinkt heel woke om dat te roepen maar de werkelijkheid is gewoon dat ze het spelletje sowieso niet vinden. Ik vind zelf de wedstrijden dusdanig leuk dat ik de negatieve aspecten nadat daar voldoende aandacht voor is geweest wel een plek kan geven. Ik pretendeer ook niet het moreel kompas van Nederland te zijn. Wel denk ik en anders hoop dat alle aandacht wel degelijk impact heeft op toekomstige beslissingen voor het toewijzen van Wk's. Niets aan Qatar maakt het geschikt voor het organiseren van een WK voetbal. Naast de verschrikkelijke arbeidsomstandigheden bij de bouw van de stadions en middeleeuwse denkbeelden in het land wat het in mijn ogen ongeschikt maakt als gastheer van een dergelijk internationaal evenement is ook het weerklimaat ongeschikt. En is er geen voetbalcultuur. Zowel in de supportersbeleving als op het veld. Het land is dusdanig klein dat er veel te weinig beoefenaren van de voetbalsport zijn. We hebben gisteren gezien dat het niveau van Qatar de gemiddelde Nederlandse amateurclub niet ontstijgt.

21 november 2022 om 11:46

Ben het met je eens dat qatar niet mijn 1e keus was geweest, maar nu begeven we ons op een andere discussie. De gedachte dat het alleen in grote voetbalmachten kan vind ik weer ouderwets en elitair. Maar welke landen mogen dan wel, en wat zijn de criteria. Over bijna elk land kun je wel wat vinden.
Mooi gesproken over dat jij niet het moreel kompas van NL bent en hoeft te zijn, zo zouden we er allemaal in moeten staan

21 november 2022 om 11:55

Dat publiek gister was inderdaad behoorlijk schrijnend, aan de hand van de reacties leek het net alsof ze voor het eerst in hun leven naar voetbal aan het kijken waren. Daarnaast was het halve stadion ook al leeg na zo'n 60-65 minuten. Nul voetbalcultuur en al helemaal wanneer er geen succes blijkt te halen met alleen zakken geld.

21 november 2022 om 12:35

Het hoeven ook niet per se grote voetbalmachten te zijn, het moeten gewoon landen zijn waar ze geen fans hoeven in te huren om een beetje sfeer in het stadion te creëren. WK in Marokko en Algerije oid zou ik prachtig vinden. Anders in Ierland en Schotland, mij maakt het niet uit. Zolang het in het land maar een beetje leeft en het geen absolute amateurploeg is die ze het veld in sturen. Om alvast wat vragen te beantwoorden, nee de VS vind ik ook niet ideaal als het gaat om voetbalcultuur, maar het is iig al beter dan godbetert Qatar.

21 november 2022 om 11:53

Het aankaarten van schenden van mensenrechten in Qatar moet maar gewoon stoppen, want andere landen doen het ook!

Ja, met zo'n instelling komen we er wel.

21 november 2022 om 11:59

Samcro, inderdaad, niet bemoeien met anderen, laat elkaar vrij. Je kan besluiten het wk daar niet te organiseren, of om er niet heen te gaan, of om niet te kijken. Je kan besluiten geen handelsrelaties te behouden met qatar. Wie denk je wel dat je bent om in een ander land te bepalen hoe er geleefd moet worden. Die instelling heeft juist de huidige Bende in het middenoosten veroorzaakt. Waarvoor dank nog

21 november 2022 om 12:07

Het midden oosten is altijd al een bende geweest Bochherief, met de lokale krijgsheren tot aan de dictaturen van de emir of presidenten.

21 november 2022 om 12:11

Nee dat was het niet. Er heerste orde daar. Wellicht niet op de manier die jij wenst, maar dat is dan die misplaatste westerse arrogantie. Je kan niet serieus beweren dat de situatie in Syrië, Irak, Afghanistan, Libië etc beter is dan hoe het voor de westerse invasies was. Je hebt als land andere manieren om je afkeur te laten blijken

21 november 2022 om 12:13

Het koningshuis is hier symbolisch. Wij leven in een democratie, een groot verschil met het systeem on Qatar. Daar bepaalt een klein groepje mensen hoe de bevolking moet leven, zonder enige inspraak of manier om ze af te zetten. Het feit dat jij je mening mag geven zonder gevolgen is daar een utopie. Ons vergelijken met Qatar omdat we een koningshuis hebben is een grote grap.

21 november 2022 om 12:26

Zolang je in termen als 'westerse arrogantie' blijft praten maar wel doodleuk gebruikt maakt van alle voordelen die daarbij komen kijken, sla je de plank echt mis. In Iran heb je ook "orde", dus daar mogen we maar niks van vinden? Bekrompen zeg.

21 november 2022 om 12:35

boch, ik weet niet wat ik lees, je bent nog verder heen dan ik al dacht. Niet mee bemoeien, gewoon maar hun gang laten gaan, wat? Totdat ze hun macht verder uit willen gaan breiden en het te laat is om er nog iets tegen te gaan doen. Zij hebben toch ook dat document ondertekend van de VN omdat ze zo graag iets uit wilden stralen? Dan moeten ze zich er ook aan houden en als ze dat niet doen kunnen ze kritiek verwachten. Maar die moeten we dan maar voor ons houden? Wat een idioterie.

21 november 2022 om 15:00

Maar als je A zegt moet je ook B zeggen dus ook Max aanspreken als ie in Saudi, bahrain en UAE racet want daar is het nog een tikkie erger dan in Qatar. Max maar een arbeider in zijn auto nemen, protesten van westerse media ...., maar geen woord....

21 november 2022 om 12:00

Het gastland zet zichzelf in een slecht daglicht. Dat doen andere niet. Nobody cares slaat ook nergens op. Mensen willen uiteindelijk gewoon voetbal zien, maar kunnen daarnaast heus wel geven om mensenrechten.

Prima kijkcijfers. Wij houden van voetbal en daar hoort politiek niet thuis.

21 november 2022 om 11:45

Dan wordt het tijd dat de FIFA eens aangepakt wordt..

21 november 2022 om 13:07

Voetbal is politiek. De FIFA is daar een goed voorbeeld van. Het uiteenvallen van Joegoslavië is daar een ander voorbeeld van.

Ik kijk het WK voor voetbal niet voor politieke discussies. En de FIFA trok daar sowieso al niets van aan dus een boycot had absoluut geen zin. Liever gewoon kijken naar het spelletje waar ik van hou.

21 november 2022 om 11:56

Precies. Dit hele gebeuren had eerder en op andere niveaus aangepakt kunnen en moeten worden. Als individuele voetballiefhebber hebben we daar nooit invloed op gehad en het niet kijken zal dat ook niet hebben…. Het is allemaal erg triest hoe dit land het WK heeft kunnen organiseren en ten koste van alle mensenlevens, maar gooi dat niet op de fans….

21 november 2022 om 13:40

Dus dat. Het is zowiezo allemaal zo hypocriet. Velen in het land hebben toen vast genoten van het Euro Songfestival in israel. Toen was het een feest hoor. Vermoeiende hypocrisie!

wie hebben ze gevraagd dan? lijkt me eerder een slechte enquete...
elke voetbal liefhebber gaat kijken

de mensen die zeiden het niet te gaan kijken vanwege qatar, zouden het sowieso al niet gaan kijken, of zijn van die oranje kijkers. die naast de wedstrijden van het NL elftal sowieso niks kijken

Goh, het boycotten van tv kijken door de 'gewone Nederlander' slaat ook helemaal nergens op. Niemand ligt er maar 1 seconde wakker van.
Boycots door bedrijven en sponsoren waaraan de FIFA direct geld verdiend heeft wel impact. Idem acties van voetbalbonden die met deze poppenkast meedoen. Je mag best laten weten dat dit zaakje stinkt en de Fifa de pijn van laten voelen (in hoeverre dat mogelijk is).

De openingswedstrijd in 2018 was dan ook op een donderdag in de zomer ipv een zondagmiddag op een ijskoude novemberdag. Die kijkcijfers gaan in vergelijking met andere toernooien niet zoveel zeggen. Er zijn zat mensen die niet kijken, maar van een massale boycot is nooit sprake geweest

Maar wat zeggen die cijfers daadwerkelijk? Normaal is een WK in de zomer. In de zomer zijn er natuurlijk veel andere dingen te doen dan binnen tv kijken. Nu is het koud(er) buiten en is er veel minder te doen buitenshuis. Kan me voorstellen dat in veel huishoudens de tv aanstaat als achtergrond geluid bijv.

Dus zonder follow up onderzoek zegt die 2.2 miljoen mij vrij weinig ten opzichte van de 1 miljoen in Rusland. Wellicht dat deze wedstrijd ook populairder was omdat dit tegenstanders van Nederland zijn. In 2018 was NL uiteraard niet eens aanwezig.

21 november 2022 om 11:34

Dit is echt een kul argument. Het weer, de kou. Als het volk echt begaan was met de politieke statements, dan hadden ze een bordspel gespeeld, netflix, andere dingen gekeken, boek gelezen etc.

21 november 2022 om 11:36

Beschaving is dunner dan bladgoud

21 november 2022 om 11:39

Exact Paul. Daar is niks mis mee zolang we maar niet de hypocriete wereldverbeteraar gaan uithangen en achter de schermen stiekem gewoon meedoen. Kom er gewoon voor uit dat het je geen reet interesseert, dat je gewoon entertainment wil zien, en er is niemand geschaad

21 november 2022 om 11:56

@bocherbrief lees mijn reactie nu eens echt goed. Ik speculeer over redenen die de cijfers in perspectief kunnen plaatsen, want dat getal 2.2 miljoen is nietszeggend als het niet in context geplaatst wordt. Uiteraard zijn er veel andere dingen die men binnen kan doen, maar je bent het toch wel met mij eens dat als het buiten lekker weer is, geen weekend is en het NL-elftal niet tegen deze landen zou moeten spelen er minder animo is om naar deze wedstrijd te kijken.

21 november 2022 om 12:01

Ik lees hem goed, je probeert hypocriet gedrag te verklaren door het te zoeken in non-argumenten. Het weer heeft nul invloed op het kijken naar een voetbalwedstrijd. Alsof je enige optie op een koude dag het kijken naar een voetbalwedstrijd is.

21 november 2022 om 12:23

Ah, jij hebt onderzocht dat het weer geen invloed heeft op kijkgedrag. Bronnen graag, dankuwel

21 november 2022 om 12:28

Daar is de fout die je dus maakt. De conclusie trekken obv de aanname: slecht weer -> wk voetbalwedstrijd kijken. Maar dat is natuurlijk niet zo. Men is vrij om te kiezen wat ze willen doen. En men heeft in groten getale besloten het wk te kijken, waar zogenaamd iedereen hypocriet over doet

21 november 2022 om 12:50

@Achterman en jij hebt een onderzoek gedaan naar jouw gegeven, dat het weer invloed heeft op de kijkcijfers. Bronnen graag, dankuwel... Jij stelt iets adhv insinuaties, dus de bewijslast ligt bij jou.

21 november 2022 om 13:47

@ de-oppositie en bochherief :
Dit is de titel van het artikel:

Weather conditions and daily television use in the Netherlands, 1996–2005

En dit is de eerste paragraaf uit dat artikel:

It is well known that certain elements of the weather, foremost temperature and sunshine and the seasonal photoperiod, are important determinants of the annual cycle in overall levels of television use. TV viewers, on average, tend to watch more television during days with lower temperatures, less sunshine, and fewer hours of daylight. The seasonal variation in television viewing, peaking in winter and bottoming in summer, is found in the USA (comstock et al. 1978; Gensch and Shaman 1980; Barnett et al. 1991) and across various European countries (barwise and Ehrenberg 1988; Roe and Vandebosch 1996). The daily weather conditions that people are exposed to are significant in relation to television use, but the effect sizes may vary by season. Generally, the longer the photoperiod (i.e., the later it gets dark outside), the greater the effects of the weather parameters temperature and sunshine on daily television viewing time (Roe and Vandebosch 1996).

Doei doei. Fijne dag.

21 november 2022 om 13:55

Ik mis specifiek dat ze naar het wk gaan kijken. Nogmaals, een tv biedt legio opties. Streamingdiensten, en er zijn meer kanalen dan alleen nos 1 waar het voetbal wordt uitgezonden. Maar Nederland heeft bewust gekozen om het wk te bekijken. Waardoor je initiële argument nog steeds kul is.

21 november 2022 om 14:05

@bocherbrief ik laat je letterlijk wetenschappelijk bewijs zien hoe het weer tv kijkgedrag in Nederland beïnvloed. Wellicht kun je daar op reageren, want daar vroegen jij en de-oppositie naar.

21 november 2022 om 14:15

Tv kijkgedrag is niet specifiek wk voetbal kijkgedrag gozert. Wanneer snap je dit nu eens

21 november 2022 om 14:40

Ben je nu serieus? Snap jij hoe wetenschappelijk onderzoek werkt?

21 november 2022 om 15:39

@achterman Snap jij wel hoe wetenschappelijk onderzoek werkt? Je stuurt een gedateerd onderzoek van de jaren 90 tm 2005... Ik hoop niet dat je ooit een thesis hebt moeten schrijven, want dan begrijp je zelf ook wel dat dit zwaar achterhaald kan zijn (kijkgedrag vd mens bijv). Een onderzoek van bijna 20 jaar geleden, waarin voornamelijk tv een grote ontwikkeling heeft meegemaakt. Kom met een recent onderzoek.

21 november 2022 om 16:24

@de-oppositie de data is tot 2005. Het onderzoek zelf komt uit 2011. Dat een studie ouder is wilt niet zeggen dat de resultaten niet meer relevant zijn. Genoeg theoriën die de test der tijd hebben doorstaan.

Er is wel recenter tv onderzoek dat specifiek voetbal onderzoekt, maar dit is in Duitsland. Ook hun vinden het effect van weer (temperatuur) op kijkgedrag. Artikel heet
Factors that Shape the Demand for International Football Games Across Different Age Groups (2019).

21 november 2022 om 11:55

Ik zet inderdaad wel eens een voetbalwedstrijd op als achtergrond geluid. Niets mooiers dan de dichterlijke poëzie van de supporters richting de tegenstander of scheidsrechter. Het fluitje van de scheidsrechter wat heerlijk schel fluit, te pas en te onpas. Het zinloze gekwetter van de verslaggever op de achtergrond of het getsjirp van een speler die op het gras rolt na een schijnaanval op zoek naar wormen en aandacht. Nee inderdaad een voetbalwedstrijd is ideaal als achtergrondgeluid op een druilerige zondagmiddag als je thuis wat bent het prutsen.

21 november 2022 om 11:57

@rochus Anekdotisch bewijs: gisteren was ik op een verjaardag. Daar stond de tv aan, maar het is niet zo dat iemand daadwerkelijk met volle focus naar die wedstrijd aan het kijken was.

21 november 2022 om 12:05

Dat zou in de zomer anders zijn? Ook in de zomer zou die wedstrijd hoogstwaarschijnlijk (buiten) op staan, maar zou er geen hond daadwerkelijk naar kijken. Het bewijs onderbouwt imo niet je stelling "nu is het koud(er) buiten en is er veel minder te doen buitenshuis. Kan me voorstellen dat in veel huishoudens de tv aanstaat als achtergrond geluid bijv."

21 november 2022 om 12:22

Geen idee. Ik en de mensen in mijn sociale kring hebben geen TV buiten. Dus, alweer anekdotisch bewijs, mijn familie, vrienden en ik kijken geen tv buiten. Ook blijf ik in de zomer niet thuis voor wedstrijden.

21 november 2022 om 12:52

Haha anekdotisch bewijs... Even serieus. Zou je dit ook zo bij de rechter leggen als advocaat? Moet niet gekker worden.

21 november 2022 om 13:42

Wat heeft jou sociale kring daarmee te maken? Maar nog steeds geen onderbouwing van je stelling. De rest van je tekst is enkel ruis, maar geen antwoord.

21 november 2022 om 13:44

@de-oppositie is Voetbalzone een rechtbank? Ben ik een advocaat? Ik zal je helpen: op beide vragen is het antwoord 'nee'. Maar wellicht heb jij een bron waarin het tv kijk gedrag van Nederlanders wordt odnerzocht. Hoeveel Nederlanders kijkem buiten tv? Want ook Rochus zijn statement is anekdotisch bewijs. Het enige verschil is dat ik transparant ben over het feit dat ik anekdotisch bewijs gebruik.

21 november 2022 om 13:54

@rochus mijn sociale kring heeft er mee te maken dat ik niet in de tuin en huiskamer van heel Nederlnd kan kijken. Dus ik kan alleen spreken voor de sociale kringen waarin ik mij begeef. Jij kan ook niet in de huiskamers/tuinen van heel NL kijken. Dus jou uitspraak is net zo goed anekdotisch bewijs. Tenzij je een bron hebt die iets zegt over het kijkgedrag (binnen vs. buiten) van Nederlanders.

21 november 2022 om 14:20

Onderbouw nou gewoon je stelling.

21 november 2022 om 14:41

Mijn stelling is dat een tv prima achtergrond geluid is en dat dit in de zomer niet zo het geval is als ik in de tuin zit. Dit is gebasseerd op anekdotisch bewijs.

21 november 2022 om 15:39

Je hebt dus geen onderbouwing, maar gewoon wat eigen willekeurig gekozen ervaringen die je anekdotisch bewijs noemt.

21 november 2022 om 16:18

Anekdotisch bewijs is het gebruik van anekdotes (specifieke verhalen of specifieke details in een gebeurtenis) om een welbepaalde bewering te onderbouwen of te weerleggen.

21 november 2022 om 12:39

Wedstrijd in Rusland was ook op een donderdagmiddag, en er zijn er maar weinigen die een vrije dag opnemen om Rusland vs Saoedi-Arabië te kijken.

Dit geeft precies het probleem aan in de maatschappij. Mensen zijn drukker om zich uit te spreken over dingen omdat ze hier indirect toe worden gedwongen. Maar als mensen anoniem thuis zitten, dan komen ze erachter dat ze anders zijn dan zij zich voor doen online.

Er was veel weerstand tegen het WK maar een massale boycot (van voetballiefhebbers) heb ik nou ook weer niet gehoord. Voor de rest was het gisteren wel de ideale omstandigheden om te kijken.

Dus we kunnen nu stoppen met dat slap geouwhoer over bepaalde sentimenten? We kijken alsnog massaal, ook al riepen er genoeg niet te zullen kijken. Ben blij dat het voetballen is begonnen, het gaat inmiddels gelukkig iets meer over het spel. Want blijkbaar kunnen genoeg mensen toch niet zeggen dat ze niet hebben gekeken, dus ik verwacht nu wel gewoon antwoord of zij het wel of niet buitenspel vonden haha

Zoals altijd blijkt maar weer eens dat het overgrote meerendeel van de mensheid het geen zak interesseert wat er bij de overbuurman gebeurd

21 november 2022 om 11:54

Net als heel dat woke gebeuren. Men probeert nu een beetje te overcompenseren voor het zogenaamd jaren achterstellen van de lhbt ers in Het westen. Resultaat: iedereen moet hierin mee, inclusief de mensen die het geen bal interesseert of interesseerde wat iemand in z’n privé doet. Oh ja, en we moeten ook nog even onze superieure gedachtegang opdringen aan landen waar we geen recht van spreken hebben, onder het mom van mensenrechten.

21 november 2022 om 16:10

"onder het mom van mensenrechten" Sneu.

Ik ga het WK ook niet boycotten, maar om nu om 5 uur klaar te gaan zitten voor Ecuador tegen Qatar gaat mij ook wat ver.

Ondanks dat ook ik het geen zuivere koffie vond heb ik gekeken, niet de wedstrijd, want je moet wel met iets meer komen dan Ecuador - Qatar, maar even eerlijk, de openingsceremonie. Dat was echt het meest onware wat ik ooit heb gezien en heb echt intens genoten. Het allermeest nog van het duet tussen een jong popsterretje uit Zuid-Korea en een stijve hark uit Qatar. Echt kippenvel!

21 november 2022 om 12:53

@ikea: Die openingsceremonies zijn altijd drama, niet om aan te gluren. Dat was hier inderdaad niet anders. En die twee artiesten waren inderdaad de kers op de taart!

Boeie, uiteindelijk zijn we allemaal Virgil van Dijk. Het is onwijs kut, maar ik ga toch potverdomme het WK niet missen jonguh.

21 november 2022 om 12:38

Laat Hendrik dit maar niet lezen..😁.

Diegene met zo'n kastje thuis zijn toch de enigste die hier invloed op hebben? Ook al zou ik het willen boycotten, dan nog heb ik geen enkele invloed.

Opening EK 2012: aantal kijkers 3 miljoen

Opening WK 2014: aantal kijkers 3,6 miljoen.

Opening EK 2016: aantal kijkers 2,3 miljoen

Opening WK 2018: aantal kijkers 1,1 miljoen, maar wel leidend, gezien het uur.
Edit dankzij spursfan96: inderdaad, 17:00 op een donderdag ipv een zondag.

Opening EK 2020: aantal kijkers 4,5 miljoen.

Ofwel, alleen Rusland (waar heel veel kritiek op was) trok minder kijkers in totaal, maar had vergeleken met andere programma's wel de leiding.
Wetende dat Qatar 220 miljard dollar heeft uitgegeven hieraan, is het toch wel duidelijk dat alle (meer dan terechte kritiek) invloed heeft gehad.
Gekke conclusie dan, in de tekst. Overigens is dit iets dat een beetje journalist mee had mogen nemen, Vz.

Dat gezegd hebbende had ik gehoopt dat er nãƒâ³g minder mensen zouden gaan kijken. Maar hoewel de hoop er was, was de verwachting er niet.

21 november 2022 om 12:29

Ik denk dat het ook nog invloed kan hebben dat het nu in de winter wordt gespeeld. Ik voel totaal geen WK vibe so far en gaat misschien ook niet komen.

21 november 2022 om 12:44

En dan vergeten we nog dat de opneningswedstrijd in Rusland werd gespeeld op een donderdagmiddag. Je moet wel heel erg voetbalfan zijn om een vrije dag op te nemen voor Rusland vs Saoedi-Arabië.

Ik denk dat de mensen die het zouden boycotten sowiezo geen zak om voetbal geven, het is altijd makkelijk om iets op te geven waar je toch geen zak om geeft. Het slaat nergens op dat Qatar het WK heeft, maar als voetbal liefhebber ga ik geen WK missen.

Er is genoeg op te merken aan Qatar, en het is terecht dat daar aandacht voor is. Want aan de eind van de dag is het niet het boze westen, niet de "woke maatschapij" niet de "islamophoben" die Qatar want volgens mij hebben ze richting iedereen ondertussen wel uitgehaald, maar is Qatar zelf die zichzelf in een kwaad daglicht heeft gezet. En nee ook Israel heeft hier geen zak mee te maken, die zijn niet eens gekwalificeerd en hebben niet het WK georganiseerd.

21 november 2022 om 12:52

Ik ben liefhebber maar kijk niet, dus we zijn er wel.

21 november 2022 om 16:14

Nou ik vind mezelf een behoorlijke voetbalfan en tot nu toe geen minuut gekeken. Overigens niet puur principieel om te boycotten. Dit toernooi boeit me oprecht heel weinig. Ik ervaar voorlopig niets van de feestsfeer van een internationaal toernooi. Heleboel gezeik, geen grote schermen, weinig vlaggen buiten... Dit past gewoon niet in de winter.

Ik pak wat wedstrijden van Uruguay mee en de halve finales en finale en dan houd ik het voor bekeken denk ik.

21 november 2022 om 16:20

Tja, wilde je na de finale nog door gaan kijken dan

Denk ook dat er veel is gekeken omdat het op een zondagmiddag was. Er was weinig anders op tv, het was slecht weer. Een inhaalweekend in de voetbalcompetitie amateurs (lagere teams). Dus ja er is veel gekeken. Denk wel dat dit een van de best bekeken niet Nederlandse groepswedstrijd zal zijn gelijk ook.

Ik zei het al eerder alsof een sjeik er wakker van ligt dat er 100000 mensen minder naar het WK kijken. Ik vind juist dat we moeten kijken en de spelers moeten statements maken maar zijn bang voor een gele kaart. Lachwekkend joh.

21 november 2022 om 12:32

De spelers moeten hier helemaal niet mee bezig zijn tenzij je wil dat ze daar met andere doelen naar toe gaan en dan is voetbal en resultaten behalen dan niet van belang

2.2 uit 17+... Valt mij nog reuze mee/tegen hoor. Wetende dat de wedstrijden van Nederland het 4 tot 5 voudige aantal trekken

Tja had je iets anders verwacht dan?? Dit is namelijk Nederlands puur sang. Heel hard krijsen een grote mond hebben, maar als het er op aan komt dan zijn we weer de braafste jongetjes en meisjes van de klas.

Kan niet wachten tot deze poppenkast afgelopen is.

Als het goed gaat met oranje en de eerste ronde voorbij is dan gaan we het eindelijk weer over voetbal hebben en dan is iedereen het moraal kompas kwijt

Is toch ook algemeen bekend? We hebben onze mond vol over alles, passen onze facebook profielen aan, doen een armbandje om, maar weigeren daadwerkelijk maayregelingen te nemen die wel helpen. Volgend seizoen gewoon weer 5 seconden op de knietjes bij de aftrap en door met de waan van de dag

Achja hoeveel van die braverikken hebben vooraf wel niet geroepen vooral niet te gaan kijken naar het wk.. allemaal roomser dan de paus en vervolgens s avonds gewoon lekker op de bank liggen met de tv aan, lekker wedstrijdje wk kijken. Niks mis mee!

21 november 2022 om 13:24

Uit de cijfers blijkt wel dat er genoeg mensen niet hebben gekeken, waar dat eerder wél gebeurde.

Het is tevens de minst bekeken WK-openingswedstrijd aller tijden als we kijken naar wereldwijde cijfers, dus tel uit je winst.

21 november 2022 om 13:38

Nou, aller tijden zal wel meevallen, het eerste WK in 1930 had bijzonder weinig kijkers, wereldwijd .

Maarre, ik snap je punt.

Top dat het WK begonnen is.
Waar het wordt gespeeld, zal me jeuken.
Ik kijk er geen minuut minder door.
Wat anderen vinden en doen, interesseert me ook niets. Moeten ze zelf weten.
Als mensen er gelukkig van worden, als ze iets stoers zeggen over Qatar en zichzelf op de borst kloppen, moeten ze dat lekker doen...

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren