Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Eredivisie doet kunstgras definitief in de ban; minder inkomsten voor topclubs

Maandag, 5 juni 2023 om 16:12Guy Habets

Clubs in de Eredivisie moeten vanaf het seizoen 2025/26 op natuurgras of een hoogwaardige hybride grasmat spelen. Die knoop is definitief doorgehakt tijdens de Vergadering van Vennoten Eredivisie op maandagmiddag. Daarnaast wordt de verdeling van de inkomsten uit mediagelden aangepast en mogen ook Keuken Kampioen Divisie-clubs extra inkomsten verwachten.

Het hing al een tijdje in de lucht, maar maandag is er definitief besloten dat clubs in de Eredivisie vanaf het seizoen 2025/26 alleen nog maar op natuurgras of een hybride grasmat mogen voetballen. In Nederland was Heracles Almelo de eerste profclub die over ging op kunstgras, in 2003. Het is geen toeval dat er na de degradatie van die club naar de Keuken Kampioen Divisie stappen worden gezet om het kunstgras uit te bannen, aangezien Heracles de afgelopen jaren vaak een veto uitsprak. Na de club uit Almelo volgden veel andere clubs, meestal om kosten te besparen, maar daar komt dus een einde aan.

Er is ook besloten dat de verdeling van de inkomsten uit mediagelden aangepast wordt. Er komt een nieuwe 'verdeelsleutel', zo valt er te lezen, waardoor er meer evenredigheid van de gelden moet komen. Daardoor wordt de competitive balance versterkt. Het zal erop neerkomen dat het gat tussen clubs als Ajax, PSV en Feyenoord en de kleinere clubs in de Eredivisie verkleind wordt. Ook is besloten dat de solidariteitsinkomsten van de UEFA, die naar Nederlandse clubs gaan die geen Europees voetbal halen, aan Keuken Kampioen Divisie-clubs wordt gegeven ter ondersteuning van de jeugdopleiding.

In het statement van de Eredivisie CV wordt ook bevestigd dat er nog geen overeenstemming is over een nieuw media-contract. ESPN hoopt de rechten voor het mogen uitzenden van het Nederlandse betaalde voetbal langer in bezit te houden, maar heeft concurrentie gekregen van een groep tv-aanbieders. De clubs moeten nog een beslissing maken over de twee aanbiedingen en hebben dat voorlopig voor zich uit geschoven. De huidige deal van ESPN loopt tot en met 2025.Gerelateerd

Meer sportnieuws

79 reacties (laatste reactie door hansi)

Mooizo! Enige juiste beslissing, belachelijk dat het zo lang heeft moeten duren.

5 juni 2023 om 17:02

Ook belachelijk dat we er nog eens tot 25/26 op moeten wachten. Wat mij betreft volgend seizoen voorbereiden, het seizoen daarop (24/25) spelen.

5 juni 2023 om 18:17

On topic: Jeeh!

Ik hoop wel dat ze dan ook kwaliteitseisen gaan stellen aan het echte grasveld zeker als topclubs meebetalen. Anders heb je over 5 jaar weer de discussie of de kleine clubs wel echt gras goed kan onderhouden met beperkt budget. Ik zou zelf voorstander zijn van een landelijk grasteam die zorgen dat de grasvelden kwalitatief goed zijn vooral voor de kleinere clubs.

5 juni 2023 om 19:07

Reageer je nou op mij om ergens bovenaan te kunnen staan? Want je reactie is inhoudelijk verder niet echt een reactie op de mijne

5 juni 2023 om 20:12

Dat hebben we te danken aan Jan Smit (Heracles) die elke tegenvoorstel torperdeerde.

Heerlijk, eindelijk is het zover, af van die veredelde schoolpleinveldjes en weer terug naar echt gras. Begrijp me niet verkeerd, voor landen als Zweden en Noorwegen (met strenge winters) is kunstgras natuurlijk een uitkomst, maar voor een land als Nederland totaal overbodig en werkt het alleen maar tegen. Toch wel fantastisch dat Heracles vorig jaar eindelijk degradeerden zodat ze er niet meer voor konden gaan liggen.

5 juni 2023 om 16:26

Ze waren sowieso al van plan over te stappen op natuurgras

5 juni 2023 om 16:42

Mwa dat statement is heel toevallig in afgelopen seizoen gekomen toen ze al waren afgedaald naar de KKD en ze wisten dat ze geen veto meer hadden

5 juni 2023 om 22:01

Nee hoor, dat is al jaren een plan waar ze aan werken. Maar het kost gewoon jaren om een complete infrastructuur daarvoor te bouwen, omdat Heracles geen trainingsaccomodatie etc heeft. Dat is echt een project van jaren onderhandelen met amateurverenigingen en steggelen met de gemeente geweest. Maar goed: dit beeld bestaat bij "de buitenwereld" en zal helaas altijd blijven bestaan

5 juni 2023 om 16:42

Niet raar, ten cate jarenlang hoofdsponsor.. Toevallig ook een maker van kunstgras

5 juni 2023 om 16:42

Barcefail. U dont say Maakt het dus extra lekker dat ze afdaalden en ze geen veto meer hadden.

5 juni 2023 om 16:52

Ten cate levert ook hybride matten dus dat had prima onder deze hoofdsponsor gekund. Het punt is dat heracles zijn wedstrijden afwerkt op het kunstgras en ook alle trainingen in het stadion afwerkt. Er is dus geen andere trainingsfaciliteit. Dit wordt nu georganiseerd met omliggende amateur verenigingen. Op dit moment wordt het eerste hybride trainingsveld aangelegd en er volgt een tweede. Wanneer dit gerealiseerd is wordt het veld in het stadion hybride.

5 juni 2023 om 23:17

Dat heeft AZ toch?

Benieuwd wat Heracles als warm pleitbezorger van kunstgras hiervan vind. Want als ze nog steeds pro kunstgras zijn is de degradatie een godsgeschenk geweest.

5 juni 2023 om 16:27

Heracles gaat zo ver ik het weet vanaf seizoen 2024-2025 over op echt gras

5 juni 2023 om 17:44

Dat is natuurlijk wel mede gekomen door de degradatie. Natuurlijk gaan ze nu, ze moeten wel en dan kun je het net zo goed zsm doen. Ze kunnen wel overstappen aangezien hun hoofdsponsor ook hybride matten kan leveren die wel mogen, maar dat is natuurlijk wel een gevolg van het verliezen van het veto door de degradatie geweest en niet andersom.

5 juni 2023 om 16:31

Die zijn toch weer gepromoveerd inmiddels?

5 juni 2023 om 16:32

Klopt maar het is een stemming onder de ED clubs van dit jaar geweest.

Zonder de toevoeging van minder inkomsten voor topclubs was de titel niet negatief, dus dat moest er wel bij natuurlijk. Stel je voor dat je iets positief gaat benaderen zoals bijvoorbeeld gelden eerlijker verdeeld, of ook KKD profiteert mee

5 juni 2023 om 16:23

Ja maar dat geld moet dan wel ergens wegkomen en je mag 1 keer raden waar vandaan.

5 juni 2023 om 16:30

De inkomsten worden behoorlijk wat hoger, dus de top 3 gaat er niet op achteruit, maar minder op vooruit gerekend naar de vorige verdeelsleutel.

5 juni 2023 om 16:34

Volgens VI was Nederland ook heel erg ongelijk verdeeld t.o.v. rest van Europa.

5 juni 2023 om 16:54

Ongelijk is maar relatief. Het zal ongetwijfeld iets te maken hebben met de meerwaarde van de top t.o.v. de rest.

5 juni 2023 om 17:05

Ongelijk is niet relatief maar absoluut. Dat die ongelijkheid verklaarbaar is doet daar niets aan af.

5 juni 2023 om 18:51Dat denk ik ook.
Het is natuurlijk zo dat de clubs die in Nederland de grootste aanhang hebben ook op tv de meeste kijkers hebben.
Ik kijk alle wedstrijden van Ajax op ESPN en daarnaast de andere topwedstrijden bijvoorbeeld Feyenoord -PSV of PSV -AZ en dat soort wedstrijden.
Maar nooit naar bijvoorbeeld Groningen - Vitesse ofzo.
Daarom snap ik dat de topclubs meer geld krijgen als de mindere clubs.
In het theater verdienen de grote bekende artiesten ook meer als de minder bekenden en zijn de prijzen hoger.
Prima dat de kleinere clubs iets meer geld krijgen als voorheen ,maar verschil moet er zijn.
Dat het kunstgras eindelijk verdwijnt is echt een super goede maatregel.
Dat is einde van een stukje competitie vervalsing en voorkomt veel blessure gevallen.
De meeste clubs die kunstgras hebben spelen meestal eigenlijk toch maar een wedstrijd per week dus hebben ze ook tijd zat om de grasmat te kunnen onderhouden voor de volgende wedstrijd.

Ik dacht eerlijk gezegd dat dit vanaf 2024/25 al zo zou zijn. Nou ja, jaartje vertraging erbovenop dan, maar toch blij dat het definitief is.

5 juni 2023 om 16:30

Het was helaas altijd al vanaf zomer 2025. Had prima komend seizoen gemogen, maar waarschijnlijk voor enkele clubs te kortdag (geen idee waarom je nog eens 2 jaar nodig hebt, maar goed). Beter (te) laat, dan nooit.

5 juni 2023 om 17:37

Die clubs trainen vaak ook op die mat. Dat kan niet met echt gras, dat kun je niet 7 dagen in de week belasten. Ze zullen dus een alternatief moeten vinden/creëren om op te trainen. Schijnbaar kost dat dan minimaal 2 jaar.

5 juni 2023 om 17:48

Buiten de reden die Thedoc net noemt is het ook gewoon om de financiën rond te krijgen. Echt gras is qua onderhoud veel duurder dan kunstgras wat betekent dat je er een grote lopende kostenpost bij krijgt, niet één keer een grote klap geld die vaak nog wel opgevangen kan worden.

Dit had natuurlijk al jaren eerder gemoeten aangezien sommige van die matten echt om te huilen zijn in de Eredivisie en het sowieso anders voetballen is dan echt gras wat het kut maakt om op te voetballen voor teams die voor de rest van het jaar gewend zijn te voetballen op echt gras, maar dat je clubs nu even de tijd om een goede transitie te maken die blijvend is vind ik niet zo heel vreemd om eerlijk te zijn.

Goed nieuws, wil je wel op kunstgras blijven spelen, ga je lekker naar de kkd. Dit soort matten was pure competitievervalsing

5 juni 2023 om 16:30

Dat valt wel iets mee. Slot is op zich helemaal niet tegen, alleen moet het gesproeid zijn en dat willen clubs soms niet regelen zoals Excelsior. Daarnaast de top matten zoals in de Kuip kosten klappen geld. Gaat het even niet goed met je mat heb je vaak te weinig tijd te herstellen gedurende het seizoen. Dan kan je soms nog beter kunstgras hebben. Ik vind het prima dat plastic eruit gaat. Maar zo slecht als velen stellen is het ook niet, past alleen niet in de uitstraling en ambities die we hebben ten opzichte van Europa.

5 juni 2023 om 16:31

Gaan we nu krijgen dat als je als topclub ergens komt dat ze het gras wat langer laten en ongesproeid.

5 juni 2023 om 16:51

@lwd12, de aanvoerders van alle clubs mogen iedere wedstrijd het veld waarop ze gespeeld hebben beoordelen van 1 tot 5. Hierbij stonden de kunstgrasvelden ieder jaar allemaal onderaan. Dus ja, zo slecht als velen het stellen is het wel. De spelers die er op spelen zullen het wel weten toch? Dat spul is leuk voor de amateurs (al speel ik zelf liever op een knollenveld), maar heeft niets te zoeken in topsport.

5 juni 2023 om 16:57

@lwd, dat is een veel gebruikte truc, al jaren voordat kunstgras zijn intrede deed. Ook de belijning van het veld op de minimale maten uitzetten. Allemaal niet strafbaar, maar wel laakbaar.

5 juni 2023 om 17:54

Hoewel ik in het verleden wel eens anders geroepen heb, is het geen competitievervalsing aangezien in theorie elke club ervoor zou kunnen opteren. Voor de grotere clubs brengt dat natuurlijk wel allerlei andere nadelen met zich mee, maar het mag officieel wel.

Ik vind het eerder vreemd dat er binnen dezelfde competitie voor twee wezenlijk andere ondergronden gekozen kon worden. Dat kleinere ploegen, zeker die voor lijfsbehoud of iets anders spelen, het gras langer laten en het veld niet sproeien voor grote wedstrijden gebeurt overal en om daar één lijn in te trekken wordt ook wel erg omslachtig, maar dat zijn tenminste allebei echte velden. Naast de vermeende blessuregevoeligheid stuitert en rolt de bal gewoon echt anders op kunstgras. Gelukkig is dat echter voorbij en worden het er nu al steeds minder omdat het toch niet lang meer mag.

Mooi maar had ook al een seizoen eerder gemogen (laten we lekker nog langer wachten). Dat profs uberhaupt nog op die plastic troep willen spelen.

5 juni 2023 om 16:42

Ja moet clubs wel de tijd geven om dit te realiseren. Het kost ook een hoop geld.

5 juni 2023 om 16:46

Ik snap je punt, maar dit zat er toch al jaren aan te komen? Daarnaast zullen clubs ook comensatie krijgen voor de investeringen in normale velden.

5 juni 2023 om 17:57

Nouja dit zat er dus niet al jaren aan te komen aangezien hier een unanieme beslissing in genomen moest door de Eredivisie (met de vertegenwoordigers van alle Eredivisieclubs dus). Heracles is jarenlang een middenmoter geweest die hier structureel voor is gaan liggen met een veto en tot vorig jaar zag het er niet echt uit alsof zij snel gingen degraderen. Nu is dat echter wel gebeurd en dan willen de andere ploegen er wel vanaf, maar dat je niet zo snel jezelf een extra kostenpost aanmeet terwijl het niet per se nodig is snap ik ergens wel vanuit een zakelijk standpunt.

Even voor iedereen, wellicht kan VZ het even los vermelden, Heracles gaat vanaf 2024 over op kunstgras. Ja ik weet het, Heracles is de veroorzaker etc hier van, wees blij dat het besluit er nu ligt.

5 juni 2023 om 16:35

Hahah, ik zat nog te denken dat ik het nergens uit ga leggen voor de zoveelste keer (ik kwam de vraag hierboven over Heracles al tegen), maar je doet het toch maar weer ff.

5 juni 2023 om 17:34

Deze ellende van jullie heeftnwel 21 jaar geduurd. En ze stappen nu over omdat jullie de boel niet meer konden tegenhouden via een veto.

Waarom nou weer hoogwaardig hybride toestaan. Gewoon gras is toch gewoon gras?

5 juni 2023 om 16:33

Omdat dat heel gangbaar is. In de Premier League wordt het ook gebruikt. Is gewoon een grasveld met kunstgrasprieten op plekken waar veel wordt getackeld. Anders krijg je van di3 modderpoelen

5 juni 2023 om 16:36

AZ speelt er al jaren op, nooit iemand over horen klagen.

5 juni 2023 om 16:38

In de meeste stadions ligt al hybride gras. Is totaal niet vergelijkbaar met kunstgras. Het is normaal gras versterkt met een klein deel kunststofvezels. Dit versterk de groei van het gras en de wortels waardoor de mat sterker wordt en dus langer meegaat.

5 juni 2023 om 17:33

Omdat een hybride grasveld, met minder dan 10% kunstgras het natuurgras ook versterkt.

Als je met een sliding normaal een plag uit het veld zou glijden, gebeurd dat niet bij een hybride veld.

Je krijgt er uiteindelijk betere velden van dus voor mij helemaal prima.

Jammer, had vanaf volgend seizoen al zo moeten zijn, maar ja we kunnen niet alles hebben. Goede ontwikkeling dat het in ieder geval gaat gebeuren. Wel zou voor aankomend seizoen gewoon een sproeiverplichting moeten komen. Clubs als Excelsior sproeide het kunstgras niet eens, dan is competitievervalsing pur sang

Jan Smit zal nu wel tranen met tuiten huilen. Dat was de grote kunstgras vervuiler. Goed dat er nu eindelijk een stokje voor gestoken wordt zodat deze competitievervalser en blessure veroorzaker in de ban gaat.

5 juni 2023 om 16:55

Korenaar mee eens dat het eruit gaat,blessures heb jij dat onderzocht ben benieuwd.(Iedereen lult soms maar in de ruimte wat)

5 juni 2023 om 17:16

Jan Smit zijn brainwash technieken hebben uitstekend gewerkt bij je. Ieder jaar geven de aanvoerders een beoordeling over het veld. Daar wordt een ranglijst van gemaakt. Al jarenlang staan alle kunstgras velden daar onderaan. Waardoor denk je dat dat komt. Een onnatuurlijke ondergrond die het voetbal niet ten goede komt en een verhoogde kans op blessures door de stroefheid van het plastic. Het is ook wel weer opvallend dat Heracles supporters (niet alleen jij) weer als door een adder gebeten reageren.

Mooi dat we daarvan af zijn, maar wel jammer dat we nog 2 jaar moeten wachten daarop... Aan de andere kant, beter laat dan nooit!

Ik dacht dat seizoen 24/25 dit al zou gebeuren en dit het laatste jaar werd. Diepe teleurstelling dat we nog 2 jaar tegen dat plastic moeten aankijken die de thuisspelende ploeg echt voordeel geeft wat niet gewenst is!

5 juni 2023 om 16:54

En uit hebben de kunstgras spelende clubs een nadeel? Nou dat heft elkaar dan precies op.

5 juni 2023 om 16:57

Ach ze moeten wat te zeuren hebben,meeste nadeel hebben de kunstgras ploeg elk weekend omschakelen(maar ja je moet soms wat dom lullen zonder feiten)

5 juni 2023 om 17:46

Kunstgras veroorzaakt ook meer blessures, plus als het niet gesproeid is glijdt de bal niet meer.

5 juni 2023 om 20:42

21 jaar kunstgras weet je hoeveel miljoenen jullie (heracles) hebben kunnen besparen tov een club die een natuurveld moet onderhouden. Voor dat geld had oa Groningen een serieus team de wei in kunnen sturen. Heel snel kappen met dit ongelijke speelveld.

Mooi gras bij Sparta gisteren 👌

Dit was toch al eerder besloten?

Prima alleen vraag ik me wel af: Hoezo kan de Eredivisie dit zelfstandig beslissen? Het zijn gewoon FIFA regels en volgens mij mag het nog steeds van de Fifa. Benieuwd wat er gebeurt als een club er tegenin gaat.

5 juni 2023 om 18:00

Ben ik ook benieuwd naar

5 juni 2023 om 19:17

De eredivisie is een competitie van de KNVB, niet de FIFA. De KNVB mag gewoon eisen stellen aan de speelvelden. Hetzelfde dat er sommige eredivisie ploegen spelen in stadions die nooit door de UEFA goedgekeurd zouden worden.

6 juni 2023 om 13:49

Maar de knvb mag weer niet speelvelden van 400 bij 400 meter gebruiken.,. waar ligt de grens

Ik zou graag zien dat ze al dan niet verplicht de voetbalpiramide gaan aansluiten op het amateurvoetbal. En dat op een niveau ook ergens de belofte ploegen instromen a la Spanje en Portugal. Dan spelen de onderste ploegen in de KKD ook ergens voor en is er doorstroming van uit het amateurvoetbal.

5 juni 2023 om 17:40

Probleem ligt volgens mij vooral bij de amateurploegen. De meesten hebben geen enkele wens om door te kunnen / moeten stromen naar de KKD. Profvoetbal stelt een hoop andere eisen aan je club, accomodatie etc.

5 juni 2023 om 20:31

Dat gaat niet werken. Clubs moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen om professioneel voetbal te spelen. Voor de meeste amateurverenigingen is dat niet te doen en financieel totaal niet aantrekkelijk. Daar moet ook iets op gevonden worden, al is dat lastig als je een relatief klein land bent.

Ein-de-lijk weg met dat kunstgras! 👌

Tegen die tijd zou het nieuwe Cambuurstadion met natuurgras klaar moeten zijn en zijn we hopelijk weer terug in de Eredivisie.

Hey zal tijd worden, eindelijk af van dat halfgebaken klungel voetbal

Nu is "iedereen" tegen, 10 jaar terug moest elke club zo snel mogelijk naar kunstgras in Nederland. Ik ben wel voorstander voor een kunstgrasveld bij amateurverenigen, daar heeft het wel echt een meerwaarde.

5 juni 2023 om 19:50

Ben ik bij ons in de buurt toch niet met je eens. De kunstgrasvelden zijn soms zo slecht, daar durf je amper een sliding op te maken. Dan liever op een knollenveld.

5 juni 2023 om 21:49

Er zijn inderdaad hele slechte kunst velden, wij trainden vroeger ook op een knollenveld waar in oktober al geen gras meer op zat

Eindelijk zijn we af van deze vorm van competitievervalsing 👏

Dus volgend jaar nog lekker naar Marinus Dijkhuizen. Express niet sproeien. Complete competitie vervalsing. En dan nog gewoon toegeven.

Jaren te laat! Maar gelukkig, al is het nog even wachten. In echte voetballanden lachen ze zich een breuk.

Het is gewoon een feit dat kunstgras nog altijd anders reageert dan grond en gras. Het wordt een ander spelletje en in weze is het competitie vervalsing. Ik snap het wel, qua kosten en moeite etc.

Kunnen ook een competitie inrichten voor clubs met kunstgras. Ik zou daar in t amateurvoetbal al voor pleiten

Kunst is kunst, dus ook weg met die hybride veldjes aub. Ontpolderen die hap LOL

Vreemd dat het kunstgras hier het hoofdtopic is. De verdeling van tv gelden was veel storender en daarnaast vele malen oneerlijker. Typisch VZ dat ze daar iets negatiefs aan moeten draaien. Het is namelijk ook iets positiefs voor de topclubs. Een betere competitie is ook voordelig voor de topclubs. Veel waardevoller dan een paar ton (dat geld is relatief verwaarloosbaar voor deze clubs - waar het voor de kleine clubs echt een verschil maakt). Meer weerstand in de competitie maakt de top ook beter.

Kunstgras is natuurlijk een hele goede beslissing. Maar laten we nu niet doen alsof die verdeel sleutel het gat kleiner gaat maken: het gat wordt hoogstens iets minder snel groter…

Ik vind al deze regels in principe meer dan goed, maar dan is het wel zaak dat het geld ook daadwerkelijk uitgegeven gaat worden voor de zaken waar het voor bestemd is. Het kan niet zo zijn dat KKD-clubs straks dat geld gaan spenderen aan spelers in plaats van de jeugdopleiding. Hoe dan ook een goede ontwikkeling.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
14.Ajax5-3
15.Vitesse3-7
16.FC Utrecht3-10
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
K. TaylorMiddenvelder50
B. van den BoomenMiddenvelder50
J. GorterKeeper50
B. BrobbeyAanvaller52
Carlos ForbsAanvaller50
C. AkpomAanvaller30
S. BergwijnAanvaller32
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Dinsdag 26 september
Arsenal en Chelsea overwegen om Ivan Toney los te weken bij Brentford. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren