Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

El Nou Barça

Laatste update:

23 april 2013. De wereld kijkt uit naar de halve finale van de Champions League, op papier één van de mooist denkbare wedstrijden tussen de twee best voetballende ploegen ter wereld; Bayern München en Barcelona. Dat de Duitsers het gehele seizoen beter in vorm waren was van tevoren bekend, maar dat het verschil zo groot zou zijn had bijna niemand verwacht.

/

De voorheen de hemel in geprezen Catalanen werden met maar liefst 4-0 van de mat getikt door een ontketend Bayern, een scenario dat deed denken aan de legendarische Champions Leaguefinale tegen AC Milan op 18 mei 1994 in Athene. Het Dreamteam onder leiding van Johan Cruijff had in de voorgaande jaren Europa veroverd met het welbekende totaalvoetbal, een speelstijl dat grote gelijkenissen vertoont met het tiki-taka van het huidige eerste team van Barcelona. Met Milanlegendes als Marcel Desailly en Paolo Maldini in de gelederen wonnen de Italianen destijds met maar liefst 4-0 van het gedesillusioneerde Barcelona. Dat verlies betekende het begin van het einde van het Dreamteam, mijn grootste vrees is dat er op dit moment een soortgelijk scenario zich aan het voltrekken is in Catalonië.

Wat me intrigeert tot het schrijven van deze Clubexpert is een parodie op Barcelona van het Spaanse Tv-programma Crackòvia waarin Lionel Messi, Gerard Piqué en Sergio Busquets terugkijken op de successen van de afgelopen jaren. Voorheen werden tegenstanders met het welbekende tiki-taka op grote achterstand gezet, nu blijft het enkel nog bij de bal tot in het oneindige rond laten gaan. Halverwege het seizoen 2011/2012 schreef ik eerder Wembley versus Wembley, Dreamteam versus Dreamteam, een clubexpert waarin ik de Dreamteams van Johan Cruijff en Josep Guardiola met elkaar vergeleek. In dat stuk schreef ik al over het belang van het blijven vernieuwen van de selectie, wat Johan Cruijff in het verleden met de term ‘doorselecteren’ beschreef. Volgens de Nederlandse leermeester moet er iedere vier jaar een vernieuwd eerste elftal staan met nieuwe talenten uit La Masía, aangevuld met gerichte aankopen die het team naar een hoger niveau kunnen tillen. Het huidige sterrenensemble vormt inmiddels alweer vijf jaar de kern van het eerste elftal, volgens de filosofie van Cruijff moet er dus vernieuwd worden. Een dergelijke conclusie roept veel vragen op; welke talenten uit de jeugdopleiding worden sterk genoeg geacht om de overstap te maken naar het eerste elftal? Wie zullen er moeten vertrekken en wie zullen er aangetrokken moeten worden?

Laat ik beginnen bij het belangrijkste orgaan binnen Barcelona, de levensader van het eerste elftal; de onophoudelijke stroom van toptalenten vanuit de befaamde Catalaanse jeugdopleiding. La Nova Masía herbergt een aantal van de grootste talenten ter wereld, maar slechts enkelen zijn klaar voor de overstap naar het eerste elftal en misschien zelfs voor een basisplaats. Gerard Deulofeu Lázaro, Marc Muniesa Martínez, Martín Montoya Torralbo en Thiago Alcântara dos Nascimento zijn in mijn ogen de Canterano die het eerste elftal in de komende jaren vorm moeten geven. De doorbraak van Muniesa stond eigenlijk al voor het lopende seizoen gepland, maar door een tijdens de vriendschappelijke wedstrijd tegen HSV opgelopen zware knieblessure moest dat uitgesteld worden. Momenteel speelt hij weer regelmatig bij Barcelona B en zal komende zomer de stap naar het eerste elftal maken. Gerard Deulofeu is dit seizoen de absolute uitblinker in het tweede elftal van de Catalaanse club, het is een kwestie van tijd voordat hij z’n kunsten ook regelmatig in het eerste team mag vertonen. Momenteel lopen zijn onderhandelingen met de club over een contractverlenging nog, tot het moment dat hij z’n contract verlengt zal hij daarom niet de voorkeur krijgen boven andere talenten. Waarschijnlijk zal hij volgend seizoen wel bij de eerste selectie zitten en zo mogelijk doorbreken, hij zal dan echter wel wat aan zijn wedstrijdmentaliteit moeten doen. Bij de geringste tegenstand is hij de eerste die de handdoek in de ring gooit, hij zal in het eerste elftal moeten blijven werken voor z’n plaats. Martín Montoya is naar mijn mening het verst in z’n ontwikkeling en zat al eens in de voorselectie van het Spaanse nationale elftal, hij zal komend seizoen met Dani Alves moeten gaan uitmaken wie in de basis komt te staan. Naast de drie eerder genoemde zelf opgeleide talenten zal Thiago Alcântara zeer waarschijnlijk de opvolger zijn van z’n leermeester Xavi Hernández, dit seizoen laat de zoon van Mazinho al zien over een karrenvracht aan technische bagage te bezitten en enkel nog te moeten werken aan z’n continuïteit.

In de ideale vorm zou Barcelona zich enkel op de transfermarkt hoeven te melden wanneer een personeels- of kwaliteitstekort niet intern kan worden opgelost. In de huidige situatie zijn er dus twee posities die externe versterkingen nodig hebben; tussen de palen en centraal in de defensie. Verder functioneert de voorhoede dit seizoen niet naar behoren, Alexis Sánchez kan enkel zijn hoogste niveau halen wanneer hij in een vrije rol kan spelen met veel ruimte voor zich. Aangezien tegenstanders tegen Barcelona meestal met het middenveld tegen de achterste linie aan spelen en dus Alexis geforceerd wordt om in de kleine ruimte te voetballen komt zijn talent niet volledig tot uiting. Dat een transfer van Neymar naar Barça aanstaande is, is dus geen overbodige luxe. Vanaf de linkerkant kan hij de diepte in het spel meegeven met z’n levensgevaarlijke dribbels en z’n scorend vermogen, daarnaast bewijst hij bij Santos ook een echte teamspeler te zijn; kaatsen en de steekpass geven gaan hem ook goed af. Echter zou een versterking in de voorhoede niet de focus moeten zijn in de komende transferperiode, versterkingen centraal achterin en in het doel zijn toch de prioriteit. Belangrijk om het typische tiki-taka te kunnen blijven spelen is het gericht aantrekken van spelers, dat is naar mijn mening één van de redenen dat er momenteel een team staat dat niet goed uit de verf komt. De nieuwe doelman moet naast z’n kwaliteiten op de doellijn ook goed kunnen ‘meevoetballen’, hij moet de rust kunnen bewaren om de centrale verdedigers of de defensieve middenvelder aan te kunnen spelen zodat de bal in bezit blijft. Inmiddels zijn er al tientallen namen genoemd om de positie tussen de palen van Victor Valdés over te nemen, het is een kwestie van afwachten wie het bestuur het meest geschikt vindt.

Het hart van de defensie is al een geruime tijd de achilleshiel van Barcelona, de afwezigheid van aanvoerder Carles Puyol centraal achterin blijkt vooral voor Gerard Piqué een groot probleem te zijn. Zonder zijn kompaan mist Piqué de coaching van achteruit en de defensieve zekerheid wanneer hij doorschuift richting het middenveld, de nieuwe aankoop zal dus een leidinggevende rol op zich moeten nemen. Daarnaast is het belangrijk dat de nieuweling met veel ruimte in z’n rug kan verdedigen, daarmee wil ik zeggen dat diegene dus de snelheid en de positionering moet hebben om de counter van de tegenstander en zo nodig de defensieve fouten van Gerard Piqué op te vangen. Zowel Vincent Kompany als Thiago Silva, in mijn ogen de twee ideale opties, lijken een langer verblijf bij hun club te opteren boven een transfer naar Catalonië. Thomas Vermaelen en Marcos Aoás Corrêa, ofwel Marquinhos, zijn dan de enige overgebleven kandidaten die een dergelijke rol zouden kunnen vervullen; beide spelers waren aanvoerder van hun team of nationale elftal, zijn beide technisch goed en hebben beide de snelheid om de counter van de tegenstander eruit te halen. Wat mij betreft komen beide heren naar Barcelona, zodat de laatstgenoemde Braziliaan rustig naar het absolute topniveau kan groeien en later het stokje over kan nemen van de minst presterende centrale verdediger.

Als afsluiter wil ik terugkeren naar de viering van het kampioenschap in Camp Nou in het seizoen 2009/10, waar iedere speler heeft de morele verplichting om het publiek in Camp Nou toe te spreken en te bedanken voor hun steun gedurende het seizoen. De eerste woorden van Josep Guardiola waren gericht tot de aftredende Joan Laporta, waarin hij hem bedankte voor z’n inzet in de voorgaande zeven seizoenen. Xavi ging zelfs een stap verder, hij richtte zich tot Laporta en sprak zijn inmiddels beroemde woorden: ‘van ons zouden ze moeten leren’. Vervolgens nodigde hij hem uit voor een avond Luz de Gas, een bekend theater net buiten het centrum van Barcelona. Een dergelijke eenheid tussen trainer, spelers en bestuur hebben we in de jaren die daarop volgden niet meer gezien. De revolutie binnen de club moet gebaseerd zijn op die gedachte; eenheid, gezamenlijk werken richting sportief succes en bovenal respect tegenover de spelers die in de vorige jaren het succes mogelijk hebben gemaakt.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Barcelona had Silva moeten kopen voor de plek van centrale verdediger. Dat was niet normaal goed geweest. Nu is de verdediging een serieus probleem. Wat ik van Batra zie, en dat is niet veel, is hij niet goed genoeg.

Maar wie voor tussen de palen?

Al met al een heel leuke CE. Goed om te lezen.

29 april 2013 om 20:26

Helaas kwam de kritiek op de huidige talenten die de kans wordt gegeven niet door de inkorting van m'n clubexpert, daarover zal ik nu even een woord besteden. Marc Bartra gold jarenlang als talent, maar weet voorlopig nog niet de stappen te maken die nodig zijn om een continue kracht te zijn in het basiselftal. Zijn passing is zeer behoorlijk, in de lucht weet hij vaak gevaar te behoeden en opbouwend valt hij voorlopig (nog) niet door de mand. Echter blijf de primaire taak van een centrale verdediger het afweren van de aanval van de tegenstander, daarin lijkt hij (nog) niet te slagen. Misschien zou een uitleenbeurt hem wel goed doen, dan kan Marc Muniesa zijn taken overnemen. In mijn ogen is Muniesa een groter talent dan deze Bartra.

Wat betreft de positie tussen de palen; Thibaut Courtois is mijn persoonlijke favoriet, echter lijkt de leiding te kiezen voor de Spaanstalige Vicente Guaita van Valencia. Zolang de nieuwe doelman rustig kan blijven aan de bal en z'n taken doet in het doel ben ik allang tevreden, echter is dit natuurlijk het moment om een absolute topper aan te trekken. Met het geld van de sponsordeals zou er toch wel de financiële ruimte moeten zijn om iemand van het kaliber van een wereldspeler aan te trekken. Ik wacht in ieder geval gespannen af!

29 april 2013 om 21:36

Courtois spreekt vloeiend Spaans hij geeft al zijn interviews in het Spaans.

29 april 2013 om 21:55

Natuurlijk heeft Thibaut Courtois in z'n tijd bij Atletico Madrid een aardig woordje Spaans leren spreken, vandaar dat ik hem ook graag zou zien als opvolger van Victor Valdés. Hij heeft zowel de kwaliteiten tussen de palen als een ontwijk van een taalprobleem in de achterhoede.

Wat je allemaal vertelt is voor iedereen goed te begrijpen. Tegen Bayern kon je duidelijk zien dat de defensie verreweg van topkwaliteit is. Barcelona doet er zeker goed aan door een goede CV te halen. In mijn ogen zie ik Vertonghen ook wel als de nieuwe CV van Barca. Is sterk in de passing, heeft lengte en kan ook goed verdedigen.

Barca moet ook zeker tot het uiterste te gaan om Neymar te halen. Desnoods verkoop je Sanchez, die niet echt in het huidige Barca systeem past. Van Neymar komt zoveel dreiging dat niet alle aandacht op Messi gefocust hoeft te worden bij de tegenpartij.

Maar wat ik vooral mis is het geweldige combinatievoetbal waar elke voetballiefhebber van kan genieten. Tegenwoordig is het eindeloos getik op het middenveld en hopen op een goede actie van Messi. Ik ben dan ook een voorstander van het vervangen van Vilanova. In mijn ogen is hij niet de juiste man die Barca de komende jaren kan laten concurreren met Bayern.

Verder een goede CE, waar ik alleen mis wie de opvolger volgens jou moet worden van Valdes, want dat heb ik gemist.

29 april 2013 om 16:07

Ik denk dat geen ander het combinatievoetbal zo goed begrijp als Vilanova. Volgens velen is hij het tactische brein achter de successen onder Guardiola. Hij had naar het schijnt behoorlijk wat inspraak wat betreft het voetballende aspect en is in mijn ogen de juiste man om de problemen op te lossen. Misschien mist een goede people manager zowel op als naast het veld. Roura maakte geen charismatische indruk en in het veld missen we een leider als Puyol. Hij waarborgt de eenheid en scherpte en wordt enorm gemist. Het is een leeg gezicht zonder Guardiola en Puyol, maar we moeten door.

Het flitsende combineren is minder omdat onze spelers minder scherp lijken, Xavi ouder wordt en omdat het bekend wordt. De tegenstander focust zich nu meer op het middenveld in plaats van op onze aanval. Komt ook doordat Messi vaak inzakt en er automatisch iemand mee moet. Het wordt overvol op het middenveld en we krijgen niet de kans om de openingen te zoeken die we eerst zo makkelijk vonden. Daardoor zijn we meer aan het zoeken dan aan het steken. Dit komt overigens ook doordat Pedro en Villa niet meer met dezelfde looplijnen (kunnen) komen als voorheen. Destijds waren ze iedere verdediging te slim af, nu weet men wel beter. Tegenstander storen nu vroeger en Barcelona kan daar, behoudens wat foutjes, nog wel onder vandaan combineren maar tegelijkertijd eroverheen gaan is te veel gevraagd.

Ik zou Busquets weleens in een wat meer aanvallende rol willen zien. Is misschien wel onze slimste speler en daarnaast heeft hij een geweldige pass en techniek. Gewoon als experiment hoor, ik ben benieuwd hoe hij het in een andere rol zou doen. Nu lijkt hij te veel een dienende kracht maar hij houdt gewoon uitstekend vast aan zijn taken en doet geen gekke dingen (iets waar Pique nog van kan leren). Wie weet wat hij nog meer in zijn mars heeft. Anderzijds ken ik niemand die zijn positie goed kan overnemen. Xavi misschien, die niet meer de kracht heeft om het voorin allemaal te belopen en beslissen. Maar dat is geen oplossing voor de lange termijn.

29 april 2013 om 22:56

Alstublieft zeg, wat is dat toch met al die Ajacieden die denken dat Vertonghen het niveau aan kan van Barcelona (niet dat jij een Ajacied bent, maar de meeste zijn dat wel die dat zeggen). Die kerel speelt niet voor niets bij Tottenham. Als hij werkelijk zo goed was zou hij allang begeerd worden door de topclubs.

30 april 2013 om 16:29

Ik noem echt niet Vertonghen omdat hij zogenaamd een Ajax verleden heeft. Deze man is in mijn ogen enorm sterk in de opbouw en past perfect bij het systeem van Barcelona. Dat hij een mindere periode had bij Tottenham is niet gek aangezien hij nog moest wennen aan het niveau van de Premier League, maar nu laat hij wekelijks zien een van de beste verdedigers te zijn.

Thiago Silva en Kompany zijn ook goed, maar die zijn simpel gezegd gewoon onhaalbaar.

30 april 2013 om 00:36

Ik had iedereen graag willen vertellen wie mijn ideale opvolger zou zijn van Victor Valdés, maar helaas heb ik dat niet kunnen doen. Dat eigenlijk om één simpele reden; er zijn meerdere goede opvolgers van Doble V, maar geen ideale in mijn ogen. Degene die het dichtst in de buurt komt is Thibaut Courtois, maar helaas zal hij onhaalbaar blijken in de zomer. Chelsea lijkt namelijk geen afstand te willen doen van het toptalent, daarnaast is het zijn droom om in de Premier League te spelen. Het is dus eigenlijk gewoon afwachten wie het bestuur uit de gigantische verlanglijst kiest om zich te mogen bewijzen in Camp Nou. Of dat nu Lloris, De Gea, Guaita of zelfs Pepe Reina is; eerlijk gezegd hoop ik alleen dat we eindelijk een keeper krijgen waar je gewoon rustig vanuit kan gaan dat een bal klemvast is, welke naam daar dan ook aan vast hangt.

Wat betreft Jan Vertonghen, de beste man speelde de eerste maanden niet voor niets vaker linksback dan hem lief is. Opbouwend behoort hij misschien wel tot de betere centrale verdedigers ter wereld, maar defensief is hij vaak nog erg zwak. Hij is een soort tweede Gerard Piqué laten we maar zeggen, dat is precies niet wat er nodig is. Een echte verdediger die z'n defensieve taken bijna perfect uitvoert, dat is Vertonghen helaas niet. Laat hem eerst nog maar rijpen bij de Spurs, als het moment daar is zal hij z'n toptransfer wel krijgen!

1 mei 2013 om 10:23

Aan die omschrijving zou ik eigenlijk Kompany voorstellen die is een echt beest in verdedigen en die kan ook opbouwen als het moet doet ie bij de rode duivels ook. maar van mancini mag die dat niet =( maar die is helaas onhaalbaar vrees ik.

Mooie Ce!

Ik zat ook aan Vertonghen te denken als verdediger. Die speelt nu bij de Spurs ook goed.
Ik denk niet dat Thiago volgend seizoen een vaste basisplek gaat krijgen. Op het middenveld zullen denk ik Busquets, Iniesta en Fabregas het meeste spelen. En zeker als Neymar komt blijfen Iniesta en Fabregas op het middenveld.

30 april 2013 om 10:52

Jij schrijft xavi nu al af?

30 april 2013 om 13:03

Niet echt afschrijven. Maar ik denk dat ie echt een stuk minder zal gaan spelen door zijn leeftijd. Hij zal nog wel blijven spelen maar zeker een stuk minder dan dit jaar, denk ik.
Hij begint wat vaker last van wat kleine blessures te krijgen.

1 mei 2013 om 17:03

Nouja, als je iedere wedstrijd volgt die je kan volgen van Barcelona zie je eigenlijk al sinds 2011 dat Xavi de nodige rust krijgt en vaker gewisseld wordt wanneer de wedstrijd toch al binnen is. Niet dat hij niet meer belangrijk is, maar meer dat hij in een rol zoals Scholes en Giggs gaat spelen

Ik zou als ik Barça was Neymar halen zodat niet alles van Messi afhangt.
Met zijn dreiging zullen verdedigers niet alleen maar op Messi te hoeven letten maar ook op Neymar waardoor Messi meer ruimte krijgt om te doen wat hij zo goed kan.
Op de positie als doelman zou ik Vorm halen, hij is niet duur kan meevoetballen en heeft geweldige reflexen. Het enige mindere aan hem is zijn lengte maar we kunnen allemaal zien dat dit in Engeland geen probleem is voor hem dus waarom wel in Spanje?
Voor de positie van linkercentrale verdediger zou ik kiezen voor Jan Vertonghen. Hij laat bij Tottenham een hoog niveau zien. Hij wint zijn duels, goede inspeelpass, kan goed indribbelen en hierdoor een man meer creëren op het middenveld, kan goed koppen, heeft lengte(kan dat compenseren met de andere Barça spelers i.v.m. corners,hoekschoppen). En wat jij in jou stuk ook al aangeeft dat iemand met ruimte in zijn rug moet kunnen spelen en ik denk dat Vertonghen dit uitstekend kan, dit heb je ook al bij Ajax gezien in de CL. Al met al denk ik dat Vertonghen de ideale coachende verdediger kan zijn die Barça nodig heeft.

30 april 2013 om 00:44

Natuurlijk leuk dat je twee oud-eredivisionisten aanhaalt als opvolgers van twee spelers die jarenlang in de absolute wereldtop hebben gespeeld, maar de realiteit is dat zowel Michel Vorm als Jan Vertonghen niet de spelers zijn die het nieuwe Barcelona naar een hoger niveau kunnen tillen. Ik ben van mening dat de aankopen die gedaan worden ook meteen een impact op het team moeten hebben, anders kan er namelijk gewoon in de grote grabbelton gegraaid worden die La Masía heet. Natuurlijk kan Michel Vorm goed meevoetballen en natuurlijk heeft hij goede reflexen, maar je moet je ook bedenken dat die jongen er bij Barça wel meteen moet staan. Daarvoor moet hij nog de Spaanse taal leren en daarmee leren communiceren met de verdedigers, hetzelfde geld voor Jan Vertonghen. Hoe kan iemand een leidende rol op zich nemen als diegene de taal die gesproken wordt niet machtig is? Lijkt me erg lastig.

Daarnaast is het natuurlijk zo dat Gerard Piqué een echte rasverdediger naast zich moet hebben, Jan Vertonghen is hetzelfde type verdediger als de Catalaan waardoor er niemand zal zijn die z'n defensieve taken eerst uitvoert voordat hij denkt aan aanvallen.

1 mei 2013 om 00:59

Je geeft nu wel redenen aan waarom geen Jan Vertonghen maar in jou stukje noem je ook namen als Thiago Silva, Kompany, Vermaelen. Die moeten toch ook allemaal de taal eerst onder de knie krijgen of niet? Trouwens, veel oud-eredivisionisten spelen een paar jaar later gewoon in de absolute top. Ik kan hier namen van opnoemen maar jij weet zelf ook wel dat ik hiermee gelijk heb. Verder zie ik geen geschikte Spaanse keeper als opvolger voor Valdés. Dus rest een buitenlandse keeper, dat Michel Vorm in de Eredivisie heeft gespeeld zegt nogmaals niet dat hij het niveau van Barça niet aankan. Als iemand als Valdés dat kan dan kan Vorm dat zonder enige twijfel ook.

Ik denk dat Barca volgend seizoen een zwaar seizoen tegemoet gaat. Met de druk van de uefa om minder geld uit te geven dmv de fairplay in te schakelen zouden ze eigenlijk geen gigantische bedragen op de tafel moeten gaan leggen.
Barca moet gewoon doen waar het goed in is: opleiden.

30 april 2013 om 00:47

De Financial Fair Play hoeft voor Barça geen enkel probleem te zijn; door middel van een sterk financieel plan heeft de club maar liefst 45 miljoen per seizoen te besteden plus de inkomsten uit de verkoop van spelers. Daarnaast is het plan om over zo'n vier á vijf jaar compleet schuldenvrij te zijn, er is dus behoorlijk wat gaande. Helaas wordt dat vaak door elkaar gehaald met de financiële crisis in het land Spanje, met zowel Real Madrid als Barcelona gaat het financieel steeds beter en lijken op die manier hun schulden te kunnen aflossen en dus te voldoen aan de eisen van de Ffp.

Heren boven mij, hartelijk bedankt voor jullie reacties! Dat waardeer ik echt, ik zal in de komende dagen individueel op jullie reageren; momenteel heb ik daar simpelweg de tijd niet voor. Helaas heb ik doordat ik al snel aan het maximaal aantal woorden zat veel moeten schrappen, ik wil dus graag nog een kleine toevoeging doen op het gedeelte over La Nova Masía.

Buiten deze voor velen bekende talenten die ik eerder noemde in deze clubexpert lopen er in Barcelona B en Juvenil A ook toptalenten rond die pas over een paar seizoenen aan een doorbraak kunnen denken, daarvan zal ik enkel de exceptionele gevallen behandelen. Helaas kon ik dat niet doen in de clubexpert zelf, maar het aantal woorden zat al tegen het maximale aan. Sergi Samper Montaña is in mijn ogen het grootste talent uit de Catalaanse jeugdopleiding sinds Bojan Krkić Pérez, op de positie van Busquets dicteert hij het spel van Juvenil A en doorloopt gestaag alle nationale jeugdelftallen. Naar alle waarschijnlijkheid speelt hij volgend seizoen in Barcelona B, het debuut voor het eerste elftal zal dan niet zo lang meer op zich laten wachten. Alejandro Grimaldo is misschien wel de meest getalenteerde linksback uit Spanje, hij werd op 4 september 2011 werd hij de jongste debutant aller tijden voor Barcelona B. Als 17-jarig talent speelt hij al voor Spanje onder 21 en is bij Barça B al een onbetwiste basisklant. Jean-marie Dongou wordt vaak ‘de nieuwe Samuel Eto’o’ genoemd, normaliter gruwel ik van een dergelijke vergelijking, maar de gelijkenissen tussen deze twee zijn wel treffend. Dongou is namelijk een soortgelijke speler; snel, fysiek sterk en verschalkt zijn tegenstander zowel op inzet als techniek. Daarnaast is de geboren Kameroener via de voetbalschool die Samuel Eto’o in samenwerking met Barcelona heeft opgezet in zijn vaderland bij de club gekomen. Als laatste exceptionele talent ben ik eigenlijk wel verplicht om Munir El Haddadi te benoemen. De getalenteerde Marokkaanse middenvelder wordt door kenners gezien als het grootste talent uit La Nova Masía, hij koppelt zijn fluwelen techniek aan zijn behoorlijke loopvermogen waarbij hij het niet schuwt om de tegenstander voor schut te zetten met slimme voetbewegingen.

Verder heb ik kritiek op het huidige elftal en het huidige bestuur achterwege gelaten, over deze mensen heb ik al genoeg geschreven. Het is volgens mij inmiddels bekend hoe ik denk over Alexis Sánchez, het transferbeleid van Barcelona en de huidige president van de club. Verder had ik een stuk met kritiek op Eusebio, de huidige trainer van Barcelona B. Helaas heeft ook dat deel het niet weten te halen.

30 april 2013 om 15:20

Wat is er dan met Eusebio aan de hand?

30 april 2013 om 17:43

Waar zal ik beginnen? Barcelona B is zoals eerder gezegd hét elftal waar de talenten uitkomen die uiteindelijk in het eerste elftal doorbreken, daar zullen dus degenen met de meeste potentie moeten spelen. Een trainer van dat team moet de jonge jongens daadwerkelijk beter maken, niet op de bank laten verrotten. Hij kiest voor Cristian Lobato en Lombán, terwijl juist talenten daar moeten spelen. Verder zijn z'n wissels niet te volgen, de basisopstellingen niet te volgen en de defensie één van de meest kwetsbare in de competitie. Ik denk dat de gemiddelde voetbalkenner het hier beter zou doen dan deze Eusebio en dat is eigenlijk niet eens overdreven!

30 april 2013 om 18:02

Wat ik niet snap is dat zulk mismanagement niet gezien wordt door iemand als Vilanova. En dat die er niet even iets van zegt.

Als jij niet overdrijft wanneer je zegt dat jij het qua wisselbeleid en opstellingen beter zou kunnen doen, dan moet men dat daar toch ook zien? Onbegrijpelijk.

Was deze Eusebio ook niet in beeld om Roura even op te volgen zolang Vilanova ziek was? Ik meen me nog te herinneren dat jij daar toen ook al sterk tegen ageerde.

Prachtstuk ! Zeer duidelijk geschreven en een zeer duidelijke visie die aantoont dat je wel degelijk iets van voetbal kent.

Five stars !

Na de 4-0 nederlaag van vorige week ging die ondergang tegen Milan en de periode erna gelijk door m'n hooft, niet dat ik die wedstrijd toen heb gezien, maar ik weet natuurlijk ook hoe het is gelopen.
Ik denk echter niet dat het nu weer zo zal lopen als toen, al zjn een aantal versterkingen wel wenselijk en dan vooral een centrale vercediger, wat nu wel het bewezen zwakke punt is van deze selectie. Mijn voorkeur gaat uit naar Mamadou Sakho, een geweldig sterke en snelle verdediger die speelt alsof hij al jaren meegaat op topniveau, maar nog maar 22 jaar is. Bij PSG komt hj door de concurrentie niet altijd meer aan de bak, maar in mijn ogen blijft het een geweldige speler. Ik ben wel bang dat PSG hem niet voor een zacht prijsje zal laten vertrekken, nu ze echt meedoen in Europa.

Ik ben benieuwd wie Valdes gaat opvolgen. Ik vind hem erg ondergewaardeerd, al zijn voorgangers zijn stuk voor stuk gefaald en ik ben er dan ook nog niet zo zeker van dat zijn opvolger wel zou slagen. David De Gea en Vicente Guaita zijn de meest waarschijnlijke optie's (als ik de media mag geloven). De Gea is een geweldige doelman en kan ook goed meevoetballen. Bij Barca moet je naast meevoetballene kwaliteiten ook voor je goal durven spelen, wat niet echt De Gea zijn sterkste punt is en waar zijn Collega bij Valencia wel over beschikt. Zubizaretta heeft ook al aangegeven fan te zijn van Guaita en dus lijkt hij me de meest denkbare man die volgend seizoen tussen de palen zal staan.

Ik zie Neymar liever nu dan volgend seizoen komen. Ik moet zeggen dat ik eerst niet zo'n voorstaander was van zijn komst, puur vanwege zijn prijskaartje, maar de laatste weken heeft het me verontrust dat Barca in sommige wedstrijden wel erg Messi-afhankelijk is. De wedstrijd van afgelopen zaterdag was daar een goed voorbeeld van. Ik heb het niet vaak gezien dat een wedstrijd zo kan kantelelen.

2 mei 2013 om 11:35

Mamadou Sakho is geruime tijd ook mijn persoonlijke favoriet geweest, maar zo'n driekwart jaar geleden heeft hij z'n contract bij Paris Saint Germain verlengd en dus financieel stukken minder aantrekkelijk geworden. Natuurlijk staan z'n kwaliteiten buiten kijf, maar een dergelijk risico nemen met een talent is onverantwoordelijk. Ik heb niet genoeg van hem gezien om te oordelen of hij wel 15 á 20 miljoen euro waard is, van één van mijn favorieten Marquinhos weet ik dat wel zeker. Dit is hét moment om hem aan te trekken, anders is hij ook financieel bijna onhaalbaar.

Heel vlot leesbaar en ik neem aan heel erg interessant voor mensen die Barcelona maar vanop een afstand volgen.

Ik weet dat jij fan bent van Courtois (ik trouwens ook) en van Neymar. Bij Neymar heb ik, zoals je wel al weet, mijn twijfels. Het zou zo maar de nieuwe Ronaldinho kunnen worden maar evengoed houdt Barca er een gigantische financiele kater aan over en eigenlijk geef ik dus de voorkeur aan een andere type spits, een Dzeko, Mandzukic, Lewandowski,.. Een fysiek sterke jongen die voetbaltechnisch ook nog wat kan.

Hoe het ook zei, met de door jou verguisde voorzitter (en daarmee ga ik ook akkoord) lijkt het me zo dat met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid Neymar zal komen, met dank aan Nike Brazilie en de commissie die Rosell er mee op zak zal steken.

Laat er ons dus maar het beste van verhopen wat de spitspositie betreft.

Voor de CV zijn de traditionele namen gekend en door jou reeds genoemd, het zal allicht een ander worden. Het zou best wel eens een Belg met Ajax-verleden kunnen worden en dan geef ik de voorkeur aan Vertonghen. Fantastisch hoe die het doet in zijn eerste jaar Premier League maar bij mijn beide landgenoten ben ik toch ietwat sceptisch, de enige zekerheden zijn door jou genoemd maar allicht sowieso onhaalbaar.

Hoe dan ook : een mooie CE met 1 klein grammaticaal foutje op het eind ( de "heeft" moet na morele verplichting), vlot leesbaar, qua inhoud zeer goed en qua persoonlijke mening goed beargumenteerd.

2 mei 2013 om 11:28

Wat het grote probleem is bij het aantrekken van een 'echte' spits, is dat Lionel Messi weer naar de rechterkant moet verhuizen terwijl hij centraal het best tot zijn recht komt. Natuurlijk zou het handig zijn om een lange,sterke spits op de bank te hebben om een wedstrijd open te kunnen breken, maar zoals je weet ben ik erop tegen dat er een miljoenenbedrag wordt uitgegeven aan een speler die eigenlijk toch nooit in de basis zal komen te staan. Enkel wanneer er een 3-4-3 wordt gespeeld zou een dergelijke constructie werken, maar daar hebben we de verdedigers niet voor.

Met heel wat fantasie kan je een dergelijke 3-4-3 eruit slepen, maar ik denk dat een 4-3-3 met een valse spits nog het beste is voor deze selectie. Vul de gaten maar zelf in, maar ik prefereer gewoon het systeem met Messi centraal.

Mooie Ce.

Het mooie aan Guaporta vindt ik dat je eerlijk bent over de zwakke plekken van Barcelona.

Een nieuwe CV is zeker nodig. Maar je hebt Neven Subotic niet genoemd. Mischien niet de snelste, maar ook geen trage slak en echt een sloper die aanvaller kapotmaakt.

30 april 2013 om 12:42

Subotic is de ideale verdediger voor een club als Dortmund, maar niet voor Barça, hij is voetballend niet zo sterk, hij is een echte houtenhakker.

30 april 2013 om 15:46

Kan Barcelona net een houthakker gebruiken? Ze beschikken niet over vel fysieke kracht, daar Real een aantal zeer sterke spelers heeft.

30 april 2013 om 16:36

Subotic is een topverdediger, maar Barça heeft meer baat bij een speler die mee kan voetballen en die makkelijk zich kan aanpassen aan het systeem van Barça.

2 mei 2013 om 11:18

Neven Subotic is nou juist net niet de speler die bij Barcelona past; bij Dortmund is hij juist een keiharde 'no nonsense' verdediger, daarnaast is hij technisch niet dermate onderlegd dat hij bij Barça mee zou kunnen. Verder het grootste punt van kritiek, hij kan niet met veel ruimte in z'n rug verdedigen.

Mooi stuk en goede vergelijking. Je bent duidelijk een kenner en weet veel uit de oude doos. Bravo en ga zo door.

Spelling: Canteranos. Voor de rest prima informatief stuk met een samenvatting van de verdedigende doelwitten beschreven in MD en Sport.

Goed stuk, niks op aan te merken. Verbaast me zelfs nog dat je zoveel informatie in maar 1000 woorden kunt zetten.

Ik twijfel alleen wel aan Deulofeu. Talent genoeg, maar ik vraag me echt af of hij er mentaal ooit wel klaar voor zal zijn om voor Barça te spelen.

Zo die heeft haat aan Real Madrid. Jij bent zeker een fan van Barcelona. Laat me dan maar niet beginnen over Barcelona. Spelende met zogenaamd de beste middenvelders en speler ter wereld. Niet door tegen Chelsea en ow jee ook niet tegen Bayern Munchen. Ik hoop dat Barcelona doorgaat daar niet van. Altijd goed voor het spaanse voetbal. En he wij beslissen niet de financiele zaken en wie we kopen blabla, dat doet de club zelf dus hou je nou maar bij het hopen op een goede afloop morgen.

Vind er niets aan en je beschrijft dingen zo "lelijk", zo zeg je bijvoorbeeld dat Messi op dit moment de ster is terwijl dat Neymar is, je bent verkeerd bezig, 1 sterretje voor de moeite.

Onderbouw eens je verhalen over hoe leuk het vroeger was, doet boeit niemand, hoezo mag jij uberhaubt posten?

1 mei 2013 om 09:15

Waarom Neymar? Neymar speelt net een paar jaar in Brazilie, wat een vrij matige competitie is en hij heeft zich tegen geen enkele grote club bewezen. Ik kan zo 10 spelers noemen die beter zijn dan Neymar. Hou a.u.b op met je Neymar propaganda bij elk bericht, niemand neemt je meer serieus.

On: Zeer sterke CE, 5 sterrern!

Ik ben het compleet met je eens, je benoemt precies de posities waar het de laatste tijd echt tergend is. Vooral de verdediging blijkt dit seizoen enorm vatbaar in de counter. Bovendien lijkt er een structureel mentaliteitsprobleem te zijn in de groep, alleen wanneer het écht moet krijgen ze elkaar zo ver om vol gas te gaan en het spel op de mat te leggen dat we van ze kennen. De manier waarop de mannen de vorige wedstrijd ingingen was werkelijk beschamend, dachten ze nou écht dat ze daar even makkelijk zouden winnen? Het doorselecteren en aantrekken van 1 à 2 spelers van buitenaf zou dit mentaliteitsprobleem kunnen oplossen, nieuwe hongerige spelers komen het moraal altijd ten goede. Deze nieuwe spelers willen nog veel bereiken, de huidige selectie staat vol met mannen die alles al behaald hebben en de wil lijkt er een beetje uit soms.

Ik denk dat Barcelona net zoals Feyenoord heeft gedaan weer meer jeugd moet gaan gebruiken. Hier komen namelijk de mooiste dingen uit voort, het zou mij ook niets verbazen als ze ook een type Neymar in de jeugd opleiding hebben rondlopen. Wanneer ze dit doen hoeven ze ook geen spelers zoals: Song en Sanchez meer aan te trekken want deze zijn totaal overbodig.

Ben het met de meeste punten eens. Thiago Silva zou idd de perfecte versterking zijn maar is denk ik helaas niet haalbaar. Marquinho is een groot talent maar het is te vroeg voor hem om de defensie van barca bij de hand te nemen. Hummels lijkt mij ook een goede optie of Benatia van Udinese.

Verder is het noodzakelijk om een aanvallende versterking te halen om de voorspelbaarheid tegen te gaan, vooral wanneer messi zijn dag niet heeft. Neymar zou deze rol heel goed kunnen vervullen. Aguro zou ik ook een prachtige aankoop vinden, ik had nooit begrepen waarom hij niet is gehaald toendertijd ipv alexis.

Zeer duidelijke en sterke CE, informatief goed, je laat ons weten hoe het er bij Barcelona ''b'' voorstaat en wie er volgens jou klaar zijn om in het eerste elftal ingepast te worden en wie niet. Ik moet wel eerlijk zeggen dat je goede schrijfstijl het ''gebrek'' aan informatie compenseert. Ik denk dat iedereen die dit stuk gelezen heeft de namen die jij noemt wel kent. Gerard Deulofeu, Marc Muniesa, Thiago, Martin Montoya. Persoonlijk had ik graag iets diepers willen lezen over de alom geroemde jeugdopleiding van Barcelona, maar misschien is het woordenlimiet hier ook debet aan.

Ik heb niet zozeer op grammaticale- of interpunctiefouten gelet, maar tijdens het lezen viel me deze gelijk op: ''maar door een tijdens de vriendschappelijke wedstrijd tegen HSV opgelopen zware knieblessure moest dat uitgesteld worden.'' Omdat ik niet bewust op ''fouten'' gelet heb is dit een fout die je als lezer dus gelijk oppakt en daardoor van aardig formaat is. ''tijdens de vriendschappelijke'' moet natuurlijk tussen komma's. Dat is een onderdeel van de zin die je weg zou kunnen halen zonder de betekenis van de zin te vervormen. Zonder de komma's leest het naar mijn mening ook gewoon een stuk minder lekker.

Begrijp me niet verkeerd, ik probeer je stuk niet af te kraken, ik geef slechts mijn mening en probeer dat te combineren met mijn eigen visie. Ik geef je ''gewoon'' vijf sterren omdat dit stuk eigenlijk alles bevat wat een CE moet bevatten. Nieuwswaarde, een eigen mening, een goede, duidelijke visie en amusement.

2 mei 2013 om 11:14

Ten eerste bedankt voor je reactie en natuurlijk je beoordeling. Buiten het deel met de bekende toptalenten had ik ook een deel geschreven over de ruwe diamanten in de jongere elftallen, maar helaas heeft dat niet het uiteindelijke stuk gehaald. Toch heb ik dat gedeelte in een reactie hier achtergelaten, als je geïnteresseerd bent kan je daar nog even wat aandacht aan besteden.

Wat betreft de 'grammaticale fout', daar ben ik het niet helemaal mee eens. Ookal kan je het deel 'tijdens de vriendschappelijke' weglaten, dat betekend niet dat het tussen komma's hoeft te staan. Grammaticaal is deze zin gewoon correct, maar had misschien het iets beter kunnen formuleren.

Opnieuw een zeer sterke CE van Guaporta, die hier duidelijk aangeeft dat er drastische veranderingen moeten gaan komen in Nou Camp de volgende zomer. Pep had op tijd door dat het team aan verversing toe was, maar zonder blikken of blozen veegde Sandro Rosell zijn lijstje met spelers die het veld moesten ruimen van tafel. Sandro mag dan misschien een goede zakenman zijn, een man die alle trucjes uit het bedrijfsleven onder de knie heeft, maar het is totaal geen man met een blauwpaars hart, iets wat de beste man wel vaak beweert. Het is toch schrijnend dat Sandro Rosell na een jaar toch kleur moet bekennen. Barcelona heeft genoeg keuze uit de jeugd, en zoal ik ook doe volg jij de jeugdploegen aandachtig. Wat vind je eigenlijk van Ilie, kan die nog uitgroeien tot iemand die de ploeg kan gaan dragen? Ik maak me wel veel zorgen over Gerard Deulofeu. Hij is natuurlijk de sensatie van de Liga Adelante, maar zijn persoonlijkheid roept toch veel vraagtekens bij mij op. Hij voelt zichzelf nu al de grote ster, terwijl hij ondanks zijn geweldige talent pas komt kijken. Al bij al weer een goede CE, en je verwoord perfect de mening van een groot deel van de Barça-supporters. 5 sterren, geen andere beoordeling kan hier volstaan!!!

Redelijke CE. Van zichzelf niet slecht ofzo, maar je gebruikt een conclusie uit het AD en die werk je wat verder uit naar jouw mening. Na de eerste twee alinea's ben ik het maar gaan scannen en toen geloofde ik het wel. Exact hetzelfde heb ik in het AD ook gelezen. Je krijgt er drie.

Off
Waarom is dat ding zo ellenlang? Ik schat een anderhalf duizend worden ongeveer? De max was duizend dacht ik. Beetje raar.

Edit,
Sorry, ik klikte perongeluk op 1

zo te zien van de AD . dus heb ik het al gelezen, mooi stuk

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren