Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

‘EA Sports verdient 800 miljoen euro extra met FIFA Ultimate Team’

Laatste update:

Sinds dit jaar is Voetbalzone officieel digitale partner van de eDivisie. Veel van onze bezoekers moeten er, net als wijzelf, nog behoorlijk aan wennen en daarnaast roept het fenomeen de nodige vragen op. Voor de buitenwacht is het soms amper te volgen: Cristiano Ronaldo in de spits van Ajax en Gareth Bale op de flank bij PSV? Wat is daar precies de gedachten achter en waar gaat het naartoe met deze trend? Voetbalzone vroeg vijf Nederlandse esporters tekst en uitleg. Vandaag deel een van de spoedcursus over de opkomst van het fenomeen.

’s Neerlands eerste officiële esporter
Op 22 september 2016 vertelt een stralende Koen Weijland aan tafel bij RTL Boulevard hoe hij eerder die dag op de FIFA 17 Xperience gepresenteerd is als esporter van Ajax. De Amsterdammers zijn de eerste Nederlandse profclub die een gamer contracteren en willen met de veelvoudig nationaal kampioen FIFA de brug slaan naar de moeilijk bereikbare tienerdoelgroep. Amper vijf maanden later maakt Ajax echter alweer bekend de vijf jaar jongere Dani Hagebeuk aangetrokken te hebben om de club te vertegenwoordigen in het eerste seizoen van de eDivisie. Desondanks heeft de overgang Koen geen windeieren gelegd: hij heeft inmiddels een succesvol YouTube-kanaal met ruim honderdduizend volgers, is commentator bij de virtuele wedstrijden en actief als presentator.

Tijdens een opnamedag van het tweede seizoen eDivisie in de studio van EndemolShine blikt Koen terug: “Ik was altijd al gek van voetbal en FIFA, maar toen ik een Playstation 3 kocht, begon ik online te spelen en werd echt fanatiek. Ik wilde klimmen op de ranglijsten en ging toernooitjes spelen op locatie. Dan betaalden we online vijftien euro en ging ik met vrienden bijvoorbeeld met de trein naar Den Haag. Ik won regelmatig prijzengeld en bleef intussen klimmen op de online rankings. Bij iedere voetbaltraining vroegen mijn vrienden: ‘Hoe hoog sta je nu?’ en dan riep ik: ‘Plek 830!’ Vervolgens deed ik mee aan het NK en die won ik onverwachts. In die tijd speelde je nog gewoon voor jezelf, want clubs waren nog niet betrokken, maar ik mocht wel mooi Nederland vertegenwoordigen in Zuid-Korea! Toen ik daar voor de camera van NOS op 3 stond, dacht ik: dit wil ik voorlopig wel even blijven doen.”

eSporters Koen Weijland en Dani Hagebeuk van Ajax.

FIFA Ultimate Team
Intussen heeft de wereld van FIFA een hoop veranderingen ondergaan, zo onderkent ook Weijland: “In de tijd van FIFA 09 en 10 speelde je online seasons, maar dat doet nu bijna niemand meer. Wij gaven na aankoop van de game geen cent meer uit, maar dat is tegenwoordig wel even anders met FIFA Ultimate Team.” Daar vallen de FUT-woorden voor de eerste maal; het gouden ei van EA Sports en de absolute cash cow van de gamesgrootmacht. Waar voorheen het geld werd verdiend met de verkoop van de spelletjes, geven mensen nu ook massaal online geld uit om hun Ultimate Team op niveau te brengen door het kopen van ‘packs’. Dit zijn een soort digitale Panini-pakjes met daarin kaarten met onder andere nieuwe spelers. Het is een kwestie van je creditcard koppelen en je kunt aan de slag.

Per jaar verdient EA Sports zo’n 1,3 miljard aan extra content waarvan een slordige 650 miljoen euro wordt bijverdiend met Ultimate Team, zo rekende CFO Blake Jorgensen publiekelijk voor in maart 2016. Niet veel later werd dit getal bijgesteld naar 800 miljoen euro. VGChartz kondigde begin dit jaar aan dat FIFA 18 de grens van tienmiljoen verkochte exemplaren ruimschoots overschreden had. Het gemiddelde bedrag dat spelers online besteden na aankoop van de game is inmiddels dus zeker geen klein bier meer. Het werkt zelfs zo goed dat Jorgensen bekende nachtenlang te liggen peinzen over gelijksoortige concepten voor andere EA-titels als Battlefield en Battlefront.

Cash Cow
eSporter Frank van der Slot van Sparta Rotterdam legt het fenomeen verder uit: “Bij FUT begin je met een bronzen team met matige spelers. Door het kopen van bronzen, zilveren of gouden pakketjes kun je je team verbeteren. In een gouden pack zitten bijvoorbeeld elf kaarten met gebruiksitems, stadions en spelers. Zo’n pakje kost een paar euro, maar er zit maar zelden echt iets goeds in. Wanneer je wel een goede speler krijgt, kun je die online op een markt verhandelen en zo je team versterken. Verder brengt EA bij gelegenheden als Thanksgiving of Kerst regelmatig speciale packs uit. Die kosten dan bijvoorbeeld 17,50 en er zit een maximum aan de beschikbaarheid. Mensen gaan daar helemaal los op en laatst werden in een kwartier 100.000 stuks verkocht.”

Koen heeft de transitie langzaam zien voltrekken: “Het is supercommercieel geworden. Je kunt natuurlijk nog steeds een toernooitje in een snackbar organiseren, maar het heeft wel een stukje van zijn charme ingeleverd. De kloof wordt ook steeds groter doordat clubs budgetten beschikbaar stellen en daar kan de doorsnee jongen thuis echt niet meer mee concurreren. Aan de andere kant komen echt goede jongens, zoals Dani Visser van Team Gullit, uiteindelijk wel bovendrijven.”

Kwaliteit
Naast kwalitatieve spelers is ook ‘chemistry’ tussen spelers van belang vertelt Frank: “Spelers uit hetzelfde land, team of dezelfde competitie linken aan elkaar. Hoe sterker de link, hoe beter ze samenspelen. Om echt te kunnen presteren moet de teamgeest van je team honderd zijn. Je moet het zien als een soort puzzel die zo goed mogelijk moet kloppen. In speciale pakketten zitten soms ook ‘icons’; spelers als Ruud Gullit, Marco van Basten, Patrick Viera en Edwin van de Sar en die linken aan iedereen. Daar zitten spelers écht op te wachten, maar zelfs ik heb er dit jaar nog geen een weten te pakken, terwijl anderen er bijvoorbeeld vier hebben. Geluk speelt dus een grote rol. Het is echt een geldmachine en er is ook veel weerstand vanuit de community, maar toch kopen mensen de packs massaal.”

Menno Bouhuijzen, esporter van NAC Breda, onderstreept het verhaal: “De duurste packs zijn rond de 25 euro en zelfs dan krijg je negen van de tien keer niet echt iets bijzonders. Maar goed, je krijgt wel een hoop spelers die je weer kunt verkopen op de interne onlinemarkt.” Tegenwoordig is deze handelsplaats anoniem zodat hij niet van buitenaf te beïnvloeden is. Vermoedelijk niet in de laatste plaats zodat spelers of andere partijen er niet via omwegen ook aan kunnen verdienen. Geld speelt inmiddels net als in het gewone voetbal best een flinke rol in esports beaamt Menno: “Als je er veel geld tegenaan gooit, krijg je een beter team. Het is geen garantie, maar in 50:50 situaties winnen de beste spelers sneller. Wanneer Gullit een kopduel aangaat met mijn Casemiro, wint Gullit in de meeste gevallen. Hij is sneller, sterker en schiet beter.”

Menno Bouhuijzen speelt in de eDivisie voor NAC Breda.

Weekend League
Een manier om zonder investering aan pakketjes te komen is door het verzamelen van coins. Die kun je mondjesmaat verzamelen in online divisies, maar vooral door het spelen in de Weekend League. Als je in het weekeinde in deze competitie veertig potjes van twee keer zes minuten speelt, krijg je munten waarmee je pakketten kunt kopen. Daarnaast krijgen spelers die in het weekend minimaal 29 van hun 40 potjes winnen (rank ‘Elite 3’ of hoger) een Team of the week-pakket waarin de beste spelers van het moment zitten. ‘Elite 1’-spelers (34 keer winst) krijgen er zelfs twee. Deze TOTW-pakketten zijn niet met geld te koop en daardoor extreem gewild. Kortom, door goed spelen krijgen gamers een beter team en daardoor wordt de kloof tussen amateurs en professionals steeds groter.

Wat Frank betreft is de Weekend League het ei van Columbus waarmee games als Pro Evolution Soccer van Konami definitief zijn weggeconcureerd door EA Sports. De ouderwetse klassementen uit de tijd van Koen hebben plaatsgemaakt voor een wekelijkse top 100 waarin de beste spelers per console staan die in de regel minimaal 38 van hun 40 potjes hebben gewonnen. In speciale kwalificatiemaanden worden de beste 64 spelers van zowel de Playstation als Xbox uitgenodigd voor een internationaal toernooi waar flink prijzengeld te verdienen valt. Blijvend presteren is dus van enorm belang, want één slecht weekend kan een streep zetten door iedere internationale aspiratie.

Hollands glorie
Voor Menno zitten dergelijke toernooien er niet in, want een plek in de top 100 is voor hem te hoog gegrepen: “Ik haal vaak wel Elite 2 of 3, maar heb vaak geen tijd alles te spelen. In het weekend werk ik in een bouwmarkt, dus spelen in de eDivisie is voor mij het hoogsthaalbare. Ongeveer de helft van onze competitie staatt wel regelmatig in de top 100, dus we zijn als Nederland goed vertegenwoordigd. Hier hebben we natuurlijk ook alle voorzieningen om goed te kunnen spelen. In Brazilië is voetballen op straat hun leven, maar hier zitten we ’s avonds achter de Playstation. Misschien dat die verschuiving ook wel een deel van de niveaudaling op onze velden en in onze nationale selecties verklaart.”

Jaey Daalhuisen van Feyenoord strijdt tegen Ali Riza Aygün van PSV.

Vijftien andere Nederlanders waren in januari wel aanwezig op de zogeheten FUT Champions Cup in Barcelona. Jimmy Donkers van Feyenoord was daar het meest succesvol met een plek bij de laatste acht op de Playstation. In februari is een nieuwe kwalificatiereeks voor eenzelfde evenement elders in Europa. Naast het prijzengeld kunnen de esporters zich hier ook kwalificeren voor het walhalla van de esports: de FIFA eWorld Cup later dit jaar. Afgelopen jaar waren op dit toernooi in Londen de Nederlanders Dani Hagebeuk (Ajax) en Tony Kok (FC Twente) actief.

Het volgende deel over de competitieopzet van de eDivisie verschijnt dinsdag 6 maart op Voetbalzone.


Justus Dingemanse is fulltime presentator en programmamaker bij Voetbalzone en levert onder meer bijdrages in de vorm van exclusieve interviews, reportages, documentaires en programma's.
Speel jij FIFA Ultimate Team?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Heb vaak gezegd: Ea kan net zo goed het spel gratis weggeven. Niet normaal hoeveel ze verdienen aan FUt. Best gek, nieuw wereldje is bloeiende, Esports. En ik als Sportmarketwer (net afgestudeerd) zie mezelf wel daar werken.

27 februari 2018 om 09:23

Voor Fifa 17 zijn er alleen op PS4 al 11 miljoen spellen verkocht, een gemiddelde verkoopprijs van 50€, is dat 550 Miljoen, daar komt dan nog PC en Xbox bij.

Dan moet je nog rekening houden met het extreme marketingbudget, productiekosten, ontwikkeling en licensie kosten. Bij het gratis weggeven zouden de marges te klein zijn, 800 Miljoen klinkt als een hoop, maar is voor een bedrijf als EA niet voldoende.

Het is een mooie branche om in te werken, Gaming, tegenwoordig heb je ook Mba's met een specialisatie richting E-sports.

27 februari 2018 om 17:23

Voor EA is het nooit voldoende.

27 februari 2018 om 15:55

Ja, dat is hetzelfde als Apple. Die kan ook wel een Macbook voor 500 euro op de markt brengen. Maar waarom zouden ze dat doen als ze er ook 1000 voor kunnen krijgen?

27 februari 2018 om 16:24

Dit is een belachelijk spel geworden, de hele game play word nu ook jaar op jaar aangepast om 1 doel te bereiken en dat is om een heleboel geld te verdienen. Je hebt steeds minder controle op het spel en de AI doet veel meer dan gebruikelijk, zo proberen ze het gat tussen goede spelers en minder goede spelers te dichten. En dat allemaal onder de gedachte momentum. Maar echter is dit gewoon gescript, je spelers worden sloom en passen sloom en je tegenstander kan rustig zijn gang gaan! Hieronder lees ik dat mensen denken dat dit min of meer het probleem is in dit spel en dat dit gewoon te weiten is aan slechte machanics , alleen EA heeft dit juist er expres in gezet zodat iedereen van tijd tot tijd zodat ze weer streven naar een beter team, en jah dat kost weer geld... kijk voor de gein even Nick28t rages op YouTube, je ziet de vreemdste dingen gebeuren!

@sociofan1: Relatief nieuw. e-Sports loopt natuurlijk al sinds begin 21e eeuw. Het enige verschil is dat er meer geld in omgaat dan ooit tevoren. Noem mij maar lekker een oude lul en nostalgisch, maar het gouden tijdperk van gamen was toch echt 2000 tot 2010. Toen hoefde je niet voor elk wiswasje te betalen. Je kocht en spel en speelde het en dat was het dan.

27 februari 2018 om 08:00

Zo speel ik het nog steeds.
Games die helemaal zijn ingesteld op online gamen laat ik links liggen.
Ik ben echt ouderwets wat dat betreft en heb niet eens een psplus account.
Online gamen is echt voor de nieuwe generatie en niets voor mij.

27 februari 2018 om 08:52

Ik weet niet van welke generatie jij komt. Maar ik kom uit 89 en online gamen doe ik al sinds dat ik weet dat het bestaat.....

27 februari 2018 om 10:18

Ik kom uit 78.
Mijn eerste spelcomputer was de atari 2600.

27 februari 2018 om 17:57

Dat verklaard het wel haha mooi man

28 februari 2018 om 07:18

Ik ben recentelijk gestopt met online gamen. Heb drie weken geleden FIFA 17 voor 5 euro gekocht en nu oldschool 4 divisies promoveren met Portsmouth om de Champions League te winnen. Man, het is bizar hoe veel goede herinneringen ik daarbij al gekregen heb. Deed vroeger niets anders. En als je het zo speelt kun je gerust een jaartje achter de nieuw release aan hobbelen.

27 februari 2018 om 09:07

Micro-transacties zijn wel echt een probleem aan het worden in de gaming wereld als geheel. Het is ronduit schandalig hoe bedrijven zoals EA incomplete games verkopen en vervolgens miljoenen binnenharken met in-game aankopen door minderjarigen. En dat terwijl een spel zoals FIFA nauwelijks verandert, hoeveel jaar zien we nu al dezelfde lay-out en dezelfde beperkte mogelijkheden binnen de career mode?

27 februari 2018 om 10:58

Ze hebben laatste 2 jaar de engine helemaal verandert dus praat niet of praat feiten maar geen onzin

27 februari 2018 om 11:07

Nou wat een baanbrekende verandering zeg. Maar de echte tekortkomingen van het spel worden al jaren niet geadresseerd, terwijl het heel duidelijk is waar die liggen. Natuurlijk ziet het spel er prachtig uit met de nieuwe engine, maar wat heb je daar aan als het fundament ontbreekt? Ook jij kan niet ontkennen dat FIFA gewoon een cashcow is geworden en dat het enkele doel van EA bestaat uit het geldkloppen uit de portemonnee van makkelijk beïnvloedbare gebruikers zoals minderjarigen.

27 februari 2018 om 12:13

Wow de Engine ja maar de menu’s zijn zowat hetzelfde alleen met een ander kleurtje met een paar nieuwe dingen zoals the Journey. Voor de rest helemaal niks. Alles buiten FUT is gewoon nauwelijks veranderd. H2H speelt bijna niemand, seasons speelt niemand bijna en nog veel meer.

27 februari 2018 om 16:05

Het mooie aan microtransacties is dat ze geheel vrijwillig zijn. Ze spelen gewoon slim in op het ongeduld en de impulsiviteit van onze aard.

Ik speel bijvoorbeeld al een paar jaar Hearthstone en heb er nog nooit een cent aan uitgegeven. Toch verdient Blizzard miljoenen aan dit gratis spel.

Of kijk bijvoorbeeld naar Candy Crush (oké niet zo actueel). Geen haar aan m'n hoofd die er ooit aan heeft gedacht hier geld aan uit te geven, maar toch doen zat mensen het.

Echter door deze inkomsten kunnen ontwikkelaars steeds meer geld steken in het ontwikkelen van prachtige games. EA is natuurlijk een zielloos rotbedrijf dat over het algemeen gerecycelde prut maakt, maar zat bedrijven wisselen dit soort cashgrabs af met fantastische spellen. Spellen waarvan je in die gouden periode van 2000-2010 spontaan in je broek had geonaneerd.

Clubs stellen zo'n groot budget beschikbaar, dat andere jongens niet meer kunnen concurreren. Beetje hetzelfde zoals in de echte voetbalwereld?

27 februari 2018 om 11:12

Valt reuze mee dit ligt ook echt aan de speler zelf. Zo is Roda afgelopen halfjaar 2e geworden in de Edivisie en dat zul je in het echt niet snel zien. Vooral als het spel uit is moeten spelers snel wennen aan alles. En omdat de opnames van de Edivisie vroeg beginnen met 3 speelrondes per dag. Is de winnaar eigenlijk de gene die het spel het snelst onder de knie heeft. En natuurlijk speelt geld een rol maar. Ook geluk blijft een grote factor

27 februari 2018 om 15:40

Dat is helemaal niet waar want hoe kunnen mensen met bijvoorbeeld de prime icon van Larsson spelen terwijl het in het begin van het spel is opgenomen?

Het is schandalig hoe ze iedereen het geld uit de zakken kloppen. Dat pakketjes openen is eigenlijk net gokken, dat is ook wat het voor sommige mensen zo verslavend maakt.

Ik las laatst een verhaal over een jonge van 9 die voor 5000€ schulden had gemaakt via zijn vaders creditcard.

Het wordt echt tijd dat dit aan banden wordt gelegd dmv wetgeving ofzo. 800 miljoen per jaar !?!?!

27 februari 2018 om 08:40

Als je 5.000 euro aan schulden maakt als 9-jarige op je vaders naam, kan je die schulden zo kwijt laat schelden, want een 9-jarige heeft de bevoegdheid niet om aankopen te doen via de credit card. Die vader hoeft zich daar niet heel druk om te maken in principe. Daarnaast is EA gewoon schandalig. Ze verdienen bakken met geld, maar vragen omgerekend voor de duurste pakketjes ca. 20-25 euro en de kans dat je een Icon, Messi, Ronaldo of TOTY kaart packed, is nihil. Daarnaast is er nog zoveel mis met de game - iets wat al jaren speelt - en EA doet er, ondanks zoveel inkomsten, geen reet mee. Plezier staat niet voorop voor de klant; geld maken is hun doel. Ik ben echter van mening dat als je nu bijv. 200 miljoen investeert in de game en alles op de schop gooit (luisteren naar de community), dat mensen bereid zijn om meer geld te investeren dan ze al doen.

27 februari 2018 om 08:53

Zijn vader heeft natuurlijk de CC geactiveerd op de playstation, ik verwacht niet dat hij dit terug kan vragen aangezien hij er zelf "toestemming" voor heeft gegeven

27 februari 2018 om 15:54

Die vader heeft geen toestemming gegeven om voor 5000 euro aan fifa punten te betalen. Een CC activeren is iets heel anders dan het ook gebruiken. Als een 12 jarig kind een auto gaat kopen met de CC van zijn vader dan wordt die overeenkomst ook nietig verklaard. Dus hier zal de overeenkomst ook nietig worden verklaard door de vader.

27 februari 2018 om 17:58

Dan heb jij waarschijnlijk geen playstation of een telefoon met abonnement. Want ik heb 1 keer toestemming moeten geven en kan alles aanklikken zonder dat ie vraagt of ik wel 18 ben

27 februari 2018 om 09:29

Zijn meerdere overheden volop mee bezig sinds al het gedoe met battlefront van EA waar eenzelfde 'goksysteem' in zat.

27 februari 2018 om 11:56

Volledig mee eens. ik weet niet hoe het in Nederland zit maar in Duitsland zijn ze er volop mee bezig met zulke kans spelletjes. Het lost een groot probleem voor vele op. Ik mis de tijden wanneer je 20-40 euro voor een spel betaald en ook direct alles kreeg.

27 februari 2018 om 15:52

@nmgnijzz: ik zit er wat genuanceerder in. Uiteindelijk zijn het namelijk gewoon de mensen zelf die bepalen of dit een succes wordt of niet. Als niemand FUT speelt, krijgen ze geen geld binnen. Mensen zijn er zelf bij om iets wel of niet te doen.

Het voorbeeld van de jongen kan ik weinig mee. Ik kan er pas iets mee als je over een substantieel aantal praat die onderzocht is. Ik weet van Apple bijvoorbeeld dat er een heel tolerant beleid is mbt aankopen. Mijn dochter heeft namelijk een keer een in-app aankoop gedaan (gewoon mijn fout, van niemand anders) en heb dit voorgelegd bij Apple en hebben dit direct teruggestort. Ik vind dat dit vooral de verantwoordelijkheid van de ouder is, het wijzen naar een bedrijf is in mijn ogen veel te makkelijk.

27 februari 2018 om 21:15

@4ever4ajax
Natuurlijk zijn het de mensen/klantem die bepalen of het een succes wordt.
Maar gokken is verslavend en daar op inspelen grenst voor mij aan het criminelen.

Het is een beetje alsof je de drugsdealer vrijpleit, het zijn namelijk de klanten die de drugs kopen.

Wist je dat er wereldwijd nog geen 15 miljoen exeplaren van fifa 18 zijn verkocht. Reken maar uit dat is meer dan 50 euro aan ingameverkoop per exemplaar. Niet iedereen speelt fut en zeker niet iedereen met fifa is boven de 18. Wat vind je daar dan van ?

27 februari 2018 om 17:32

Dat niet alleen. Ik heb voorafgaand dit jaar nog nooit FUT aangeraakt. Toen ik het eens wilde proberen kwam ik al gauw achter dit het inderdaad een goksysteem is.

IN ieder geval speelde ik twee weken lang alleen maar de missies die je ingame kon doen. Heb 1x een pakketje gekocht en daarna niet meer.

Toen kreeg ik zo neens een waarschuwing dat ik zou hebben valsgespeeld. Ik moest contact opnemen met een of andere afdeling van Fifa. Dit gedaan hebbende kreeg ik geen reactie. Een week later kreeg ik een ban. Deze ban heeft geduurd tot eind januari toen ik nadat ik op een gegeven moment elke dag ging mailen iemand kreeg die me wel wilde helpen.

Het is een walgelijke instelling. Ik heb in geen enkel online spel ooit valsgespeeld. En toch heb ik van eind oktober tot aan eind januari niet kunnen spelen. Tickets werden automatisch gesloten met standaard antwoorden.

Wat een bedrijf. En dan op deze manier mensen geld afhandig maken. Schandalig.

Zo lang EA zo doorgaat met Fifa denk ik niet dat het echt een heel grote E-Sports kan worden. Het is in essentie een pay2win game, dat zie je eigenlijk in geen enkele andere E-sports waar het puur en alleen aankomt op de kwaliteit van de gamers zelf. Maar aangezien EA niet lang geleden patent heeft aangevraagd op een matchmaking algoritme wat ervoor moet zorgen dat spelers nog meer verleid worden om geld uit te geven, ben ik bang dat de Fifa gameplay voorlopig niet beter wordt.

27 februari 2018 om 08:46

Weet je toevallig ook of dat algoritme al in gebruik is? Je merkt er namelijk nog helemaal niets van, dus voor EA mag ik hopen dat het nog gaat komen, anders hebben ze weer eens een nutteloze investering gedaan ipv luisteren naar de community.

27 februari 2018 om 08:55

Serieus niet opgevallen? Dat zit al zo lang in fifa. Ze noemen het zelf; momentum, maarja zwaar irritant als je 30 schoten lost en je tegenstander 3 en je verliest met 0-3 van iemand die al z'n spelers op 10 conditie heeft

27 februari 2018 om 09:33

Serieus door dit speel ik het spel niet meer, had ze gekocht vanaf 2014 maar na 2017 raak ik dat spel niet meer aan, spelers die niet eens van de eigen helft af komen bij een gelijke stand spelen je zoek als je met 2-0 voorkwam. Ergste was een keer dat het 3-1 stond voor mij, niets aan de hand en mijn team begon ineens slecht te passen en alles lukte bij hem, eindstand was 6-3 voor hem, dus 5x gescoord in 30 minuten, dat was echt het moment dat ik dacht waarom speel ik dit nog.

Geef mij maar shooters en adventure games, daar doen ze tenminste niet aan algoritmes maar komt het op skills aan.

Heeft me zelfs een headset gekost bij een toernooi, gozer had niks te vertellen, 1-0 stond ik voor 80e minuut hij countert uit een corner waar ineens 1 verdediger van mij stond waar normaal 3-4 horen te staan (stond niet op aanvallend) en vervolgens nog een penalty in de 90e minuut door een schouderduw waardoor ik 2-1 verloor. Algoritmes verzieken deze game zo hard.

27 februari 2018 om 11:52

Je hebt grotendeels gelijk natuurlijk, maar de reden dat die algoritme erin zit is omdat EA het zo realistisch mogelijk wil maken. In het echt werkt het ook relatief vaak zo: degene met de meeste kansen en het beste spel kan toch onderuit gaan: scoor je hem zelf niet, dan valt ie aan de andere kant is een beroemd gezegde in het voetbal. Ik snap dat dat frustrerend is en heb het zelf ook vaak meegemaakt, maar het hoort een spel wel realistisch te maken. In mijn idee is het ook niet verkeerd om dit te doen. Wat wel moet veranderen is de stabiliteit van de servers en de matchmaking in de zin dat je gekoppeld moet worden aan iemand van jouw niveau wat nu vaak niet het geval is. Veranderen ze dat, dan valt het denk ik wel weer mee. Je hoort ook vaak dat skill doorslaggevend is en niet het team...

27 februari 2018 om 11:57

Ik snap je punt, maar het maakt het spel in een competitieve omgeving wel waardeloos. Dit is geen 'echt' voetbal.

27 februari 2018 om 13:39

“Matchmaking” en “momentum” zijn 2 verschillende dingen. Het eerste houdt in dat je in Weekend League komt te spelen tegen spelers die een vergelijkbaar winstpercentage (voorspelde rang) hebben, en dit bestaat en werkt, hoe beter je het doet hoe beter je tegenstanders en vice versa. Momentum/scripting/handicap bestaat echter niet en houdt in dat het spel je spelers downgrade en de spelers van je tegenstander upgrade op het moment dat diegene achterstaat of een slechter team heeft. Als dit zo zou zijn dan zouden het lastig telkens dezelfde spelers zijn die aan de top van e-sport staan. Het is meestal een kwestie van concentratieverlies, irritatie en zenuwen waar verkeerde keuzes uit voortkomen die leiden tot tegendoelpunten. De spelers die echt goed zijn in het spel hebben er nauwelijks last van en daarom worden zal je ze ook nooit horen over zulke zaken. Wanneer je de gameplay zou opnemen en terugkijken zou je meestal ook gewoon zien dat je anders speelt dan eerst, terwijl dat voor je gevoel misschien totaal niet zo is.

27 februari 2018 om 15:09

Ron, precies dit. tot 2015 heb ik intensief gespeeld. Maar ik stoorde me zó erg aan het momentum. Spelers die van het ene op het andere moment geen pass meer kunnen geven en 3x langzamer lopen. Ik had hetzelfde. Ook zo’n 6-3 pot en toen heb ik het weggelegd en jaren niet meer gespeeld (tenzij 1 tegen 1 met een maat). Nooit spijt van gehad..

27 februari 2018 om 15:46

Ze doen het niet in het spel om het zo realistisch mogelijk te maken maar puur om geld te verdienen. Ze stoppen die momentum in het spel zodat minder goede spelers ook kunnen winnen van goede spelers en dus ook de game kopen en geld uitgeven in de game. Puur voor het geld dus...

27 februari 2018 om 17:42

Euhm, voorbeeldje: de aftrap glitch, een bekend fenomeen. Hoe en waarom kan dat? Omdat de tegenstander op dat moment veel betere spelers heeft en jij op dat moment veel slechtere spelers! Dit lijkt mij logisch toch? Denk je dat EA dit systeem dan zal gebruiken om hun voordeel er mee te doen? Ik weet het wel Zeker! Kijk voor de gein maar eens naar nick28t rages op YouTube, het is te bizar voor woorden dit spel en ik hoop zoals hier boven aangegeven word dat overheden hier echt wat aan gaan doen!

27 februari 2018 om 18:01

Je mag er ook niet over praten op het forum van ea. Dus dat zegt voor mij genoeg

27 februari 2018 om 21:52

@GunnerFan Kickoffglitch is inmiddels al gefixt via een update, in die update hadden ze uitgelegd (impliciet) dat het ging om een programmeerfout waardoor de spelers verkeerd stonden en te agressief uitstapten bij de aftrap. Dit was gedaan om een eerdere glitch waarbij een hoge steekpass vanaf de aftrap je 1 op 1 kon zetten, eruit te halen. Dit is trouwens iets waar ook de pro’s last van hadden, en die begrijpen hoe het spel in elkaar zit. Alle andere momentum complottheorieën zal je ze nooit over horen.

28 februari 2018 om 09:03

Zie nick28t rages op YouTube, daar zie toch echt duidelijk aan af dat hier het 1 en ander niet klopt! Ik ben gestopt met spelen met dit spel omdat er geen progressie te behalen is in dit spel! Het is jammer omdat ik dit spel al vanaf 1998 speel ofzo, weet dus ook precies hoe dit spel in elkaar steekt, maar geld heeft dit spel gewoon kapot gemaakt!

28 februari 2018 om 12:20

Precies dit. Ik werd vroeger eigenlijk nooit boos van Fifa. Dit is echt rond het bijkomen van ultimate team gekomen, precies door wat jij zegt. Je merkt als fifa veteraan gewoon dat het spel je in de maling neemt en de regie uit je handen trekt.

Na een jaar pakte ik laatst fifa 17 weer op omdat ik voetbalgames een beetje mistte, maar meteen merkte ik weer hoenaar het is om te spelen. Ik werd er weer alleen maar zenuwwachtig en boos van
Gelijk weer in de kast geflikkerd. Misschien ff kijken naar PES?

28 februari 2018 om 15:28

Pes word hem ook niet voor mij, maar heb het ook nog geen eerlijke kans gegeven, het voelt toch anders aan voor mijn gevoel. Maar dat is natuurlijk ook logisch als je FIFA gewend bent. Maar idd, FIFA wekt alleen maar frustratie bij mij op, hopelijk komt dat ooit nog Goed, de eerste E-Sporters hebben inmiddels al ontslag genomen om deze redenen. Hopelijk volgen er veel!!

Je zou denken dat ze met dat extra geld vast wel wat mensen kunnen aanstellen die de Carrière modus kon verbeteren, maar nee hoor.. FUT blijft nu gewoon een cashcow en uiteindelijk wordt het gat dalijk te groot dat het niet meer leuk wordt voor de gemiddelde gamer, omdat Weekend League vol zit met profs en hun betaalde/betere teams. Je merkt nu al de tendens dat FIFA steeds minder interessant wordt.

27 februari 2018 om 08:57

Ja helaas is de carrière mode al jaren niet veranderd. Komen ze met zielige transfer filmpjes waarin niet word gesproken en je alleen maar 8 standaard managers kan kiezen ipv zelf 1 maken. Of game face eruit halen was ook zo'n goed idee. Nee fifa 18 was voor mij de laatste

27 februari 2018 om 10:58

Haha dat was echt een lachwekkende toevoeging inderdaad. Leek wel alsof een stagiair het had gedaan als je naar de graphics kijkt.

27 februari 2018 om 12:32

Ja, ze zouden echt een voorbeeld moeten nemen aan NBA 2k wat dat betreft. Dat Journey bijvoorbeeld is allemaal leuk, maar 2K bewijst al jarenlang dat je een geweldige Story-mode kunt toevoegen aan je spel. Refererend aan die belachelijke managers inderdaad; moet je eens kijken hoe bizar veel opties je kunt realiseren op Nba. En van carriere kun je ook véél meer maken dan nu het geval is. Zo zonde..

Het is ook jammer dat ze eigenlijk geen concurrentie hebben. Dat maakt het alleen maar makkelijker voor EA.

Ik weet niet wie van jullie die hele hetze van lootboxes bij star wars battlefront van EA heeft meegekregen maar dit was het begin van dat alles. Deze loterij bij Fifa ultimate team en de winst die erop gemaakt wordt gaf de aanzet om in andere games ook lootboxes te gebruiken. Met als gevolg dat meerdere (europese) overheden er nu aan denken deze games (fifa incluis) te verbieden voor minderjarigen. Ze zien deze packs bij fifa en lootboxes bij andere games immers als gokken.

27 februari 2018 om 11:17

Het is in feite ook een verkapte vorm van gokken, en nog een erge vorm ook. Kinderen worden op allerlei manier gestimuleerd om pakjes te kopen die niks opleveren, waardoor ze er nog maar wat meer geld tegenaan klappen. Bij de lootboxes van star wars battlefront gebeurde het voor het eerst dat de gaming community deze praktijken publiekelijk afkeurde. Met als gevolg dat EA daadwerkelijk werd geraakt waar het pijn deed; in de portemonnee. Ze zijn heel even van het spel gehaald om vervolgens weer op het spel gezet te worden toen de storm was gaan liggen. Mijn hoop is dat de Europese unie op supranationaal niveau maatregelen gaat nemen om deze praktijken in de gehele EU een halt toe te roepen.

28 februari 2018 om 12:23

Volgens mij gaat disney het contract verbreken door de gigantische imagoschade wat deze game star wars gebracht heeft

Als ik dit zo lees ben ik blij dat ik me niet verdiept heb in dat hele FUT maar het gewoon hou bij het proberen eindelijk divisie 1 te winnen

Ik vind die pakjes kopen eerlijk gezegd vrij idioot. Ik ken mensen die tegen de 100 euro aan pakjes hebben uitgegeven en dan nog krijg je niet eens een messi, ronaldo of neymar. Vrijwel alleen middelmatige spelers met een enkele topper voor bijna het dubbele van de waarde van het hele spel!

27 februari 2018 om 11:01

Ik kan je sterker vertellen, een vriend van mij heeft er 900euro tegenaan gegooid en zijn beste speler was rond de 150k... ik zelf heb er in het begin ook 300 in geã¯nvesteerd (om een goed begin te maken want met normaal spelen is het haast onmogelijk om een topteam bij elkaar te spelen en in de top van de Weekend League te eindigen, mijn beste speler was one to watch semedo van 55k (300euro!) ik heb doormiddel van de WL wel een aardig team opgebouwd maar het is schandalig hoe weinig je krijgt voor je geld (je moet eigenlijk rekenen op 1/2k coins per 1euro zolang je geen topspeler krijgt, totale waanzin natuurlijk, vooral als je er vanuit gaat dat je als je bijvoorbeeld c.ronaldo koopt en weer wilt verkopen je 5 verliest van je verkoopbedrag aan EA (dat is snel gerekend zomaar een 90k, wat dan weer uitkomt op makkelijk een 50euro aan pakketjes mits je geluk hebt.

En dan is het ergste nog dat het spel 9vd 10x niet eens normaal speelt(gameplay) de ene wedstrijd vlieg je over het veld, de andere wedstrijd blijft het hele elftal vast staan bij balverlies of reageren de spelers veel trager, soms passen ze zelfs naar rechts terwijl jij naar links passt, soms pass je de bal, maar staat er een verdediger bij en ineens doet je speler en passeerbeweging (die je zelf niet doet) waardoor je de tegenstander voorbij speelt, totaal gekkewerk natuurlijk vooral gezien het feit dat dit het werk is voor vele e-sporters...

Tja en dan nog niet fatsoenlijke servers hebben is schandalig. Je kan in de weekend league niet eens overdag spelen omdat de servers dan zo slecht zijn dat als je een goeie score wilt halen s’nachts moet spelen. Verder zijn alle dingen buiten FUT niet veel verbeterd ten opzichte van 4 jaar geleden wat ook nergens op slaat.

FIFA.... pffff.... als ik al speel, speel ik PES. Veel betere en realiatischere voetbalgame, alleen lang niet zo compleet als FIFA.

Heb het afgelopen weekend een paar wedstrijden fut gespeeld, het was alweer drie maanden geleden.

En wat kan dat spel toch frustrerend zijn, je snapt er werkelijk niks meer van. Op ps3 was nog wel duidelijk wie de betere was tijdens een wedstrijd, nu kan je verliezen van een snotaap van 14 jaar. Je schiet wel 20 keer op doel en kan niet scoren, terwijl de tegenstander een intikker krijgt voorgeschoteld omdat je verdediging kiest om uit positie te lopen zonder enige goeie reden.

Wij zijn opgegroeid met dit spel, kennen elke editie die werd uitgebracht + de soundtrack, en dit is waar EA mee op de proppen komt. Ze geven enkel en alleen om de omzet. Jammer.

Kwalitatief gezien zit FIFA echt in een neerwaardse spiraal. De gameplay wordt alsmaar slechter om de skill gap te verkleinen zodat mindere spelers blijven spelen en er voor EA een grotere afzetmarkt is. In sommige potjes maakt het niet eens meer uit hoe goed je bent, al keert EA tegen je kan je bijna niet winnen. Alles om mensen packs te laten kopen. Het voorbeeld van de matchmaking die het aankopen bevordert is hier ook zo’n voorbeeld van. Ben blij dat ik fifa 18 heb verkocht, wat een drama spel zeg.

Ik ben zelf ook geen fan van die lootbox toestanden. Heb Battlefront 2 maar aan de kant laten liggen door de hele hetze (en omdat ik de vorige game nauwelijks gespeeld heb).

Moet wel toegeven dat ik zelf meedoe aan het hele "free to play" gebeuren door bij Hots te betalen voor nieuwe "heroes". Verschil is daar dat ik gewoon het personage kan kopen waar ik wil mee spelen en dat ik niet deel moet nemen aan zo'n vage lotterij.

Maar ik heb helaas wel meer geld uitgegeven dan ik wilde aan de game, dat dan weer wel.

Ach, Fifa was vroeger best leuk maar de game is inderdaad al jaren hetzelfde gebleven. Heb de laatste 2-3 games gewoon in de winkel laten liggen.

27 februari 2018 om 12:43

Dat is wel het verschil met Fifa en games zoals bijvoorbeeld HOTS of Smits. Bij Smits kan je voor geloof ik 30 euro elke personage vrijspelen en dan krijg je alle andere personages die later worden toegevoegd ook erbij. Bij fifa kan je er 300 euro in pompen en je beste speler kan Gary Cahill zijn. Het is gewoon gokken en zeker kinderen zouden hier niet mee in aanraking moeten komen.

27 februari 2018 om 16:53

Bij Hots kan je de heroes als je wil ook gewoon "verdienen" met goud. Maandje grinden een je kan een nieuw personage kopen.

Maar als ik hier nu lees dat de enige manier om coins te verdienen is deel te nemen aan een compettiie waarbij je een hoop wedstrijden moet spelen in een competitie waarbij je juist een hoop geld moet uitgeven om uberhaupt in aanmerking te komen om coins te winnen, dan kan ik ff niet meer volgen.

Daarom ook dat alle aandacht naar FUT gaat en de gameplay zelf eigenlijk allesbehalve top is. Andere spelmodes zijn ook gewoon niet top. Jammer.

(En toch koop je het iedere jaar)
Heb maar 1 FIFA gekocht in de afgelopen 5 jaar en die was zwaar afgeprijsd.

27 februari 2018 om 16:57

Als je écht Fifa wil spelen kan je EA Access nemen. €30 per jaar en je kan de laatste (of vorige versie) van Fifa spelen. Naast de andere spellen in de bibliotheek natuurlijk.

Wat je met je geld doet, moet je zelf weten. Ik vind het in ieder geval idioot dat mensen honderden euro's uitgeven aan pakketjes met een kans niet eens zeker op iets goeds (99% kans op iets slechts) en volgens na een jaar het spel niet meer spelen en het zelfde proberen bij het spel erna

En al die youtubers maar coins promoten aan minderjarigen en zelf duizenden euro's uitgeven om te laten zien dat je na uren openmaken wel degelijk een toty kan pakken, mag ook wel na een paar duizend euro.. en dan zijn er nog genoeg dat niet hebben....

Een generatiekloof is het zeker niet, daar ben ik veel te jong voor haha, zat vrienden die precies hetzelfde doen...

Het is gelukkig al eens ter sprake gekomen bij Star Wars Battlefront... maarja zolang EA er zoveel geld mee verdiend zal er niet veel veranderen.

Ik speel zelf ook veel fifa vooral veel ultimate team heb er denk dit jaar al 2mijer ingepomt.loop nog steeds met jamie vardy in de spits.Maarja ik speel wel division 1 kom vaak teams tegen in alle kleuren en maten met bergkamp en r9 in de spits team van 8mil coins. en dan win ik ze soms nog. natuurlijk speelt je team een rol maar het gaat vooral om wie de controler vasthoud

Ik speel zelf enkel carriere, ik koop het spel wel elk jaar en beleef er talloze uren plezier aan. Veel meer ontspannend ook dan online gamen vind ik.
Dat online gamen is niet voor mij weggelegd denk ik, en als ik dan zie hoeveel geld sommige kennissen daar tegenaan smijten ben ik blij dat dit het geval is.

Zag onlangs een jongen voor me in de winkel een kaartje van €100 kopen voor coins, dat is zomaar een hele dag werken en dan kan je beste speler iemand met rating 82 zijn? Nou daar bedank ik graag voor.

Ikzelf geef ook elk jaar 100/200 euro uit aan pakketjes. Ik speel fifa ook wekelijks (dagelijks) Dus ivnd het niet zon probleem om er wat geld in te pompen.

Wat ik wel belachelijk vind is dat als je bijvoorbeeld een pakket koopt voor 100.000coins (of met FP natuurlijk) de waarde die je terug krijgt meestal 1/4 is als je geluk hebt. De kans dat je ook daadwerkelijk iets leuks krijgt is vrijwel nihil. Dit terwijl een pakket als dit toch snel 20eur kost omgerekend. Dan mag de waarde, vind ik, best wel wat meer zijn.

Als ik hier de reacties zo lees, ben ik blij dat ik me niet in Fut verdiept heb. Mooiste blijft toch met 2 man tegen elkaar op hetzelfde scherm. Waar ik me wel aan stoor is dat je als je een game koopt, niet de hele game meer koopt ( merk dat bij CoD)

Wow wat een geld gaat daarin om zeg, niet normaal meer..

Off topic: wanneer je overgaat van fifa 17 naar fifa 18, blijft je FUT team dan wel intact? Of moet je elk jaar weer een nieuw team "kopen"

Tafelvoetbal werd vroeger ook niet beschreven in de sportkranten laat staan gesponserd. Het zal wel een generatie verschil zijn dat ik mij als trouwe lezer van deze site afvraag wat dit tussen het serieuze nieuws heeft te zoeken.

Fifa is echt de verkeerde kant op aan het gaan. Ze richten zich wat mij betreft veel te veel op FUT omdat ze daar nu zoveel mee verdienen. Voor mensen die geen of weinig FUT spelen is er weinig verrassends meer. En nu pas instappen bij FUT kan ook niet want dan kom je met een goedkoop teampje tegen allemaal van die mensen die er honderden euro's aan uitgeven of spelers die elk weekend hebben meegedaan aan de weekendleague. Sowieso is de weekendleague niet leuk wat mij betreft. Mensen spelen heel zielig daar over het algemeen omdat ze zo graag willen winnen. En dat
Botst een beetje met mijn spel. Ik wil gewoon lekker aanvallen maar dat is dus zelfmoord daar....

Het is en blijft een game, de ontwikkelaar zal altijd het meeste geld opstrijken. Daarnaast doet EA dit gewoon heel erg slim. Ik vind het maar raar dat de eDivisie zo leeft, want het is niets meer dan een potje fifa tegen je buurman spelen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren