Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Duitse voetbalbond neemt afstand van bijnaam ‘Die Mannschaft’

Laatste update:

De Duitse voetbalbond (DFB) zal het mannenelftal van Duitsland in de toekomst niet meer associëren met de bekende bijnaam ‘Die Mannschaft’. Dat meldt de bond donderdagmiddag via de officiële website. Het besluit is unaniem genomen door onder meer de Raad van Commissarissen en de aandeelhouders van de DFB tijdens een vergadering in Frankfurt. De DFB gebruikte de naam officieel sinds 2015.

Het besluit is genomen op basis van een onderzoek, zo geeft DFB-president Bernd Neuendorf aan. “Enquêtes en een analyse hebben bewezen dat de bijnaam ‘Die Mannschaft’ vooral bekend en geliefd is in het buitenland. De DFB heeft de naam, die staat voor waarden als teamspirit en succes, daarna voor een lange tijd gebruikt en omarmd. Feit is echter ook dat er fans zijn die anders naar de naam kijken. De bijnaam werd steeds vaker kritisch bekeken en emotioneel bediscussieerd.”

Volgens BILD vonden vele Duitse fans dat de bijnaam Die Mannschaft te veel stond voor vervreemding en commercialisering van het nationale voetbalelftal. Het is nog niet bekend of de DFB nog met een nieuwe naam naar buiten komt. ’Die Mannschaft’ was overigens nooit de term die het overgrote gedeelte van de fans in Duitsland gebruikt. Vele Duitsers zeiden altijd al ‘Die Nationalmannschaft’.

Ook Alexander Wehrle, voorzitter van de Raad van Commissarissen van DFB GmbH & co. KG, reageert via de website op het besluit. “De meningen over de merknaam ‘Die Mannschaft’ verschilden niet alleen tussen de fans, maar ook bij werknemers van de DFB. Dat is een duidelijk teken van polarisatie over een naam waar eigenlijk iedereen achter zou moeten staan. Het elftal van bondscoach Hansi Flick is er voor iedereen. Iedereen mag het elftal dan ook noemen hoe hij of zij zelf wil.”

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Die Mannschaft vind ik juist een geniale naam. Het klinkt aardig fout maar dat maakt het juist zo mooi

28 juli 2022 om 18:41

En daarom willen ze het niet meer. Omdat ze altijd maar janken over de betekenis van een naam en vinden dat het niet meer van deze tijd is. Voor mij zal Duitsland gewoon altijd die Mannschaft blijven.

28 juli 2022 om 19:47

En ik zal Duitsland ook altijd fout blijven vinden.
Niet negatief maar gewoon fout..

28 juli 2022 om 18:42

Ik ben het eens met je, Japie_Krekel. Laat ze maar lullen joh. Ze weten niet beter. Op een dag lach je ze allemaal uit vanuit je ivoren toren. Wie het laatst lacht, lacht het best.

28 juli 2022 om 20:51

Wie wil er nou in een ivoren toren zitten en andere mensen uit lachen? Dat klinkt treurig. Of snap ik de grap/ sarcasme niet?

28 juli 2022 om 18:49

Waarom klinkt het fout? Omdat er het woord man in zit, of omdat het Duits is? Ik snap hier helemaal niks van, is dit weer zo'n Woke ding? Het woord man is aanstootgevend ofzo voor vrouwen en trans mensen? Kom op zeg, ik zie echt niet wat er mis mee is. Het is toch ook een elftal vol mannen..

28 juli 2022 om 18:55

Gelukkig heb je je verdiept in de context en de achterliggende gedachte, chapeau!
Waar in de tekst lees je dat het vanuit een woke gedachte is?

28 juli 2022 om 18:56

Artikel gelezen?

28 juli 2022 om 19:03

Nee, het klinkt gewoon uber Duits net zoals bv Schweinsteiger

28 juli 2022 om 19:24

Lionaldinho jij bent volgens mij de eerste en enige die eraan denkt dat het met het woord man te maken heeft. Dus je klaagt over iets wat niet bestaat.

In elk geval in Nederland vinden we veel Duitse woorden gewoon lekker fout klinken. Het is gewoon een minder sierlijke taal dan bijvoorbeeld Frans. Dat is alles. Net als dat buitenlanders bij ons de harde G zo kenmerkend vinden, ook niet echt iets dat staat voor schoonheid of sierlijkheid.

28 juli 2022 om 20:23

Er staat toch een vraagteken achter bij Lionaldinho84 en ik vind zijn gedachte niet eens vreemd

28 juli 2022 om 20:53

Volgens mij gaat dit wel degelijk over het woord mann. Om hun van dienst te zijn laten we hat vanaf nu over die frauschaft hebben wanneer we over het duitse voetbaleftal hebben.

28 juli 2022 om 18:58

De laatste zin geeft aan dat het hele artikel eigenlijk onzin is .Iedereen mag het elftal dan ook noemen hoe hij of zij zelf wil."

28 juli 2022 om 18:59

Het is echt wel een storm in een glas water inderdaad. Gaat helemaal nergens om en er verandert waarschijnlijk helemaal niks.

28 juli 2022 om 19:02

Ze stoppen met het geforceerd gebruiken van de marketing naam dus er verandert wel wat.

28 juli 2022 om 19:05

Ik zie nu dat ze inderdaad die mannschaft heten op fb (naast dfb). Wist ik zelfs niet eens.

28 juli 2022 om 19:46

Dat is toch ook exact wat er uit het onderzoek kwam? Buitenlanders vinden het leuk. Duitsers niet.

28 juli 2022 om 20:48

Net als het Duitse woord voor aanvoerder dat klinkt helemaal fout.
Der Führer.

28 juli 2022 om 20:53

Haha dat wist ik niet. Beetje fout ja 😆

28 juli 2022 om 21:01

@corner53: het Duitse woord voor aanvoerder is (mannschaftskapitän... Niet gokken, sla eens een woordenboek open aub...

29 juli 2022 om 07:45

Inderdaad Japie ... voor mij zal (West-) Duitsland altijd die Mannschaft blijven. Als sinds 1970 volg ik voetbal, en deze naam is een begrip in de wereld . Zeg je die Mannschaft, dan zeg je een (onverzettelijk) Duitsland, zowel geliefd als gehaat in de voetbalwereld.

Wat is dit nou weer. Mooie naam man “die mannschaft “ , zonde als dat in de ban wordt gedaan!

28 juli 2022 om 19:25

Het wordt niet in de ban gedaan, de DFB gebruikt het niet meer, maar zeggen expliciet dat iedereen vooral het woord moet blijven gebruiken als ze dat leuk vinden.

29 juli 2022 om 07:42

"volgens BILD vonden vele Duitse fans dat de bijnaam Die Mannschaft te veel stond voor vervreemding en commercialisering van het nationale voetbalelftal". In principe kan de KNVB nu met de naam "oranje " voor ons nationale elftal ook stoppen. Ook daar is verschrikkelijk, lees veel te veel, commercialisering. Daarnaast is het Oranje legioen allang geen afspiegeling meer van de voetbalfan, vroeger moest je je kaarten bestellen voor Oranje via je voetbalclub en de bond en kwamen de echte voetbalfans in beeld. Nu kun je ze krijgen via de plaatselijke carnavalsvereniging. Over vervreemding gesproken ...

He? Wat? Schade deutschland alles ist vorbei! Idioot dat al die gozers hiervoor naar Frankfurt heen moeten joh do lekker een 10 minuten zoompje of zo. Vind die manschaft een mooie naam, dit word weer te lang.

OFF: Ik kan niet wachten op Zaterdag, ook al is het maar de JC schaal snak ik echt naar wat voetbal en natuurlijk vooral naar Ajax. Ik sta echt te poppelen!

28 juli 2022 om 18:49

Hartstikke fijn, maar dit topic gaat niet over Ajax

28 juli 2022 om 18:56

Bijzonder hoe mensen over Ajax of welke club dan ook kunnen beginnen zonder enige aanleiding. Ook wel heel erg triest.

28 juli 2022 om 19:04

Het is dieptriest. Denken dat de hele wereld om Ajax draait en als het even om iets anders gaat gelijk het onderwerp kapen. Dat mensen zo in het leven willen staan vind ik heel bijzonder.

28 juli 2022 om 19:08

Diep triest omdat ik zin heb in het voetbal seizoen en dat verkondig op een voetbal website, nou dan maar zeer triest. Man Ajax is als een rode lap voor jullie stieren, waar maak je je druk om. Ik zeg duidelijk off topic whatever heren geniet van je avond.

28 juli 2022 om 19:13

@Klaas Analiste

Nou nou, dieptriest. Rustig aan man. Het is gek om erover te beginnen maar dieptriest is het nou ook weer niet.

28 juli 2022 om 19:18

Er zijn vandaag 3 artikelen over Ajax gepubliceerd. (Heel erg weinig voor VZ), je had het daar kunnen plaatsen of kunnen wachten op een fraai artikel over Amsterdamse Football Club Ajax, nu heb je mij inderdaad woedend gemaakt om te beginnen over de Amsterdamse vereniging in een artikel over het Duitse nationaal elftal. Dit komt niet meer goed.

28 juli 2022 om 19:30

Binny

Dieptriest is inderdaad overdreven, maar ze hebben wel een punt Er staan dagelijks ontzettend veel items op die over Ajax gaan, vind ik als Ajacied ook fijn, maar om dan bij een item over Duitsland over Ajax te beginnen, doe dat dan gewoon ff bij een Ajax-topic. Zelfs als er een speler 10 jaar geleden een half seizoen bij ajax gespeeld heeft en nu van FC Drita naar FK Qarabag transfereert wordt er in de titel gezet dat het een ex-ajacied is. Dus ja, ik snap wel dat het soms een beetje als een rode lap werkt.

28 juli 2022 om 19:33

@obstwasser312, ik hoop dat je kan slapen vanavond. Ben verder best eens dat er teveel Ajax word geplaatst, voor mij de eerste keer dat ik dit doe. Kan je best irriteren, maar hoe sommige reageren, pak je rust.

28 juli 2022 om 20:23

Mijn 2e reactie was gedeeltelijk sarcastisch

29 juli 2022 om 00:24

Begrijp ik ook wel maat succ6 dit weekend

28 juli 2022 om 19:29

Thanks, had vandaag Ajax nog niet door m'n strot geramd gekregen, zat er al de hele middag op te wachten

29 juli 2022 om 06:31

Ah, zelf bij het Duitse nationale elftal kan men het al naar Ajax buigen. Knap zeg. Er waren natuurlijk ook wel weinig Ajax-artikelen vandaag.

Wat maak je deze site ook een mooie plek. Bah, wat irritant...

Jammer maar ik snap het wel. Obersturmbannführer klinkt ook een stuk beter.

Het zal er ongetwijfeld mee te maken hebben dat het vrouwenvoetbal in opkomst is

28 juli 2022 om 19:57

"die Mannschaft" is nooit populair geweest in Duitsland. Het heeft ook niks te maken met het verschil tussen mannen en vrouwen voetbal. Duitsers zien "die Mannschaft" als respectloos naar andere teams toe.

28 juli 2022 om 20:33

En geen van die andere teams vindt dat.. dat is dan wel weer grappig.

Ach, alles klinkt fout in het Duits...

28 juli 2022 om 19:00

Weltmeister klinkt anders toch heel mooi.

28 juli 2022 om 19:41

Ja zeker klinkt als gebroken Nederlands

En de linkse woke agenda trein dendert vrolijk verder. Lachwekkend.

28 juli 2022 om 18:50

Je hebt het er maar zwaar mee hè. Heb je het artikel ook gelezen of blijf je lekker op de koppen af gaan? Lekker heel de dag boos zijn, heerlijk!

28 juli 2022 om 18:51

Ik zou verhuizen naar Rusland als ik jou was, je vriend Putin wacht je op met open armen zonder een ''linkse woke agenda''.

28 juli 2022 om 18:51

Wat een domme reactie

28 juli 2022 om 18:56

Nee consy, R.vatros is "neutraal"

29 juli 2022 om 01:49

Bijzonder hoe jouw linkse zwart-wit wereld eruit ziet..

28 juli 2022 om 18:53

Heeft niks met woke te maken. Lees het artikel nog eens zou ik zeggen.

28 juli 2022 om 19:33

Nog eens? Ik denk dat het voor hem de eerste keer wordt. Als je hier al een linkse woke agenda uit haalt, dan heb je echt geen woord gelezen.

Misschien heeft hij ook wel een auto waar aan de linkerkant geen knipperlicht op zit. Want ook dat is onderdeel van de linkse agenda.

28 juli 2022 om 18:54

Mensen zoals Vatros zouden eigenlijk voor de rest van hun leven afgesloten moeten zijn van het Internet. Het heeft een nogal slechte invloed op ze.

28 juli 2022 om 23:46

Klopt soccerfan, bij veel hele jonge kinderen is dat het geval, gemakkelijk beinvloedbaar, brein nog niet vol ontwikkeld, zo ook bij hem

28 juli 2022 om 18:59

Leg eens uit wat dit met de woke beweging heeft te maken? (Wel eerst even het artikel lezen)

28 juli 2022 om 19:11

Als je de tekst niet begrijpt kan je ook best om wat meer uitleg vragen

28 juli 2022 om 22:04

Kun je wat extra uitleg geven? Ik denk dat ik mezelf niet overschat als ik zeg dat ik tot begrijpend lezen buitengewoon goed in staat ben. Ik vind best wel onduidelijk wat nu de redenen voor de Duitse bond om tot dit besluit te komen. De naam werd kritisch bekeken en emotioneel bediscussieerd. Waarom die naam nou polariserend zou zijn kan ik eerlijk gezegd niet uit dit artikel halen. Ik vind dan ook niet gek dat sommige mensen dat hier op Voetbalzone zelf gaan inkleuren.

29 juli 2022 om 11:51

Te commercieel. Staat in het artikel.

Lekker belangrijk hoe ze het zelf willen noemen, voor mij en vele anderen blijft het ''die Mannschaft''. Niet dat het ook maar enige waarde heeft, waar hebben we het over.

28 juli 2022 om 19:36

Ze hebben ook in Nederland, bij Buitenlandse Zaken, weleens een onderzoek gedaan naar of we een beetje moderner symbool voor NL in het buitenland kunnen lanceren. Maar de conclusie was dat de klompen en de molens het zo goed doen, dat we beter niks kunnen veranderen

Zo zie ik dit ook een beetje, dikdoenerij om niks. Ze hebben ooit het woord Mannschaft officieel overgenomen, en nu laten ze het weer los. Lekker belangrijk inderdaad.

28 juli 2022 om 21:03

Tsja, dat krijg je met bekrompen Nederlanders, vooral die van de generaties die niets eens WW2 meegemaakt hebben...

28 juli 2022 om 21:53

Ik ben van 1976, en heb eerst vooral van mijn oma meegekregen dat alle Duitsers moffen zijn (daar had ze overigens voldoende reden voor). Maar toen ik zelf wat ouder werd, het 21 juni 1988 werd en Marco van Basten een sliding maakte, begon dat allemaal wat weg te zakken. En ik moet zeggen dat ik nu echt helemaal geen enkele reden meer heb om Duitsers te haten. Het WK in 2006 was prachtig, was ik zelf ook bij, mooie sfeer, sportief positivisme bij de Duitsers, en als team spelen ze sindsdien ook veel positiever dan in de jaren 80-90.

Waar mensen zich druk om kunnen maken...

28 juli 2022 om 19:05

Ach, het is wel iets typisch Duits om hier wat aan te veranderen. Men is daar een stuk voorzichtiger en volgzamer. Denk niet dat er daar veel heisa om ontstaat.

Is en blijft die Mannshaft. Dat zit er zo in bij iedereen, buiten Duitsland dan blijkbaar. Weet niet zozeer of dit met woke te maken heeft.

28 juli 2022 om 23:50

Hi hi, Nation 23, jij laat nu de c vallen, straks ook een n en dan zeggen ' Dat zit er zo in bij iedereen ' ... dan wordt het wel een dingetje!

Die Mannschaft of wat dan ook. Maakt vrij weinig uit hoe ze genoemd worden. Ik heb nooit in mijn leven gezegd dat Nederland tegen DIE Mannschaft speelde. Noemde het altijd gewoon Duitsland. Als ze de naam wijzigen naar Die Muffschaft zal ik het misschien wel gaan doen.

28 juli 2022 om 19:09

Is gewoon een bijnaam toch? Net als Italie met La Squadra Azzurra, Spanje met La Furia Roja, Nederland met de Oranje Leeuwen, Frankrijk met Les Bleus, etc. Ben benieuwd wat ze nu gaan noemen, maar Die Mannschaft blijft denk ik wel hangen in het buitenland.

28 juli 2022 om 19:27

@FcGrun050, Is inderdaad een bijnaam en natuurlijk zal het blijven hangen ook bij mij. Maar mij maakt het in ieder geval niet uit dat ze het willen veranderen naar iets anders. Die Mannschaft vind ik toch niet lekker in de mond liggen.

Dacht komt weer iets wokes aan, maar ze hebben weer wat nieuws verzonnen. Ach gaat maar om Duitsers dus maakt niet zoveel uit.

Duitsland kan er misschien wel afstand van willen doen. Het wordt vooral in het buitenland zo gebruikt dus er zal niet snel wat veranderen. Me

Zal wel weer komen omdat er het woord “man” inzit..

28 juli 2022 om 19:34

Leuke aanname maar nee

Verdienen die gasten geld aan de bijnaam dan? Op het eerste gezicht vind ik die bijnaam maar een rare associatie met commercialisering van het nationale elftal.

28 juli 2022 om 19:39

Ze heten zo op Facebook (en ik durf te stellen ook op andere socials).

28 juli 2022 om 20:34

Maar ze zullen toch niet van social media verdwijnen? Of een Facebook account het summum van commercie in de voetballerij is waag ik ook te betwijfelen.

29 juli 2022 om 11:52

Nu zullen ze gewoon dfb heten denk ik dan.

De DFB is en blijft een lachwekkende organisatie na het vertrek van Sammer als sportief directeur.
Er wordt geen of weinig aandacht meer besteed op het sportieve in de jeugdafdelingen. Te veel schandalen zoals fraude.
Hoog tijd voor schoon schip in deze organisatie.

Aan de reacties hier te zien is precies de reden dat de DFB afstand neemt van "die Mannschaft". Het is een naam die gegeven is door buitenlanders en niet iets waar de Duitsers zelf mee kwamen. Ik vind het alleen maar mooi dat zij met een eigen naam komen.

Pure genderpolitiek. De LGzbTH+7-beweging heeft weer geklaagd hoor.

28 juli 2022 om 21:55

Er blijkt uit precies helemaal niks dat dit over gender gaat. Dus verklaar je nader, tenzij dit een onderbuik-uiting was.

29 juli 2022 om 01:09

Ik krijg die indruk ook als ik de tekst lees. Nergens wordt geduid waarom er tegenwoordig meer kritiek is op de naam en waarover die kritiek dan gaat. Dan kom je toch al gauw bij het woordje mann uit.

29 juli 2022 om 13:53

Er staat duidelijk dit: "volgens BILD vonden vele Duitse fans dat de bijnaam Die Mannschaft te veel stond voor vervreemding en commercialisering van het nationale voetbalelftal."

Werkelijk dus helemaal niks over gender of het woord Mann.

Ach, ik snap niet dat nationale voetbalbonden zich met dit soort onzin bezighouden. Politiek en dat soort zever. Lekker boeiend wat de bijnaam is van je nationale team. Overigens is dat niet iets dat de bond beslist imo maar eerder iets dat organisch groeit en op die manier door de bevolking wordt 'bepaalt'. Beetje absurd om daar officiele communicaties omtrent te doen. Stop gewoon met het te gebruiken op de officiele site ed als je het niet meer wil gebruiken. Alsof zo'n communique als dit enige invloed heeft op het gebruik van de term onder de rest van ons.

Verder iemand enig idee waarom ze dit plots zo belangrijk vinden om dit te besluiten en communiceren? Zie er het nut niet van in namelijk.

28 juli 2022 om 20:44

Zoals je zelf zegt "door de bevolking wordt 'bepaalt'". Die Mannschaft is niet bedacht door Duitsers maar door buitenstaanders. Volgens de Duitsers staat Die Mannschaft voor arrogantie en gebrek aan respect naar teams toe. Omdat de naam zo populair werd in het buitenland hebben ze het overgenomen.

O ik schrok al d8 weer zon woke gedoe dat ze het voortaan Frauschaft gingen nemen.

Mijn suggestie voor een nieuwe bijnaam: die Übermensch. Bekt lekker, klinkt als een geuzennaam en is genderneutraal

29 juli 2022 om 08:55

@mitea10: Leuk, zo'n poging om grappig proberen te zijn... Het is overigens der Mensch...

29 juli 2022 om 14:02

Thanks!

In een team speelt meestal niet één mens, maar meerdere mensen. Meervoud is ‘die’

29 juli 2022 om 17:00

Meervoud is "menschen"... Is overigens nog steeds een mislukte poging om grappig te zijn. Beetje van hetzelfde niveau als je Duits, belabberd dus.

Ik zou dan gaan voor een naam als 'die Super Spieler', zodat je laat zien dat het de beste spelers van het land zijn.

Toen ik de kop las vermoedde ik dat t ging om ruimte te maken voor het vrouwenvoetbal. Maar arrogant? Zo heb ik het nooit opgevat. Duits is internationaal toch minder gangbaar dan Engels - the Team zou idd als arrogant opgevat kunnen worden. Maar Die Mannschaft zegt mij vooral dat wat de Duitse voetball(iefhebb)er als hoogste doel beschouwt. Niet heel onlogisch. Wel typisch naoorlogs Duits om jezelf langs deze meetlat te houden trouwens.

Ik hoor liever die Mannschaft dan "oranje", maar dat is het onderwerp niet. Ik vond die naam...die Mannschaft in de jaren 70 t/m laat jaren 90 beter bij hun passen dan nu. Het is geen echt team meer, net zoals "oranje" geen echt team is. Dat zie je bij de training wel...twee verschillende kampen. Maar om bij het onderwerp te blijven...al vervalt die naam nu...iedereen zal die naam toch blijven gebruiken.

Toch fijn, dat mensen die tonnen per jaar verdienen, miss wel miljoenen zich buigen over dit soort intens belangrijke zaken....

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren