Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

De mysterieuste WK 2010-deelnemer: ‘Juventus droeg bij aan de staatskas’

Laatste update:

Het WK in Qatar begint over iets minder dan twee maanden. In 2018 zagen meer dan 1,1 miljard mensen wereldwijd hoe Kylian Mbappé, Paul Pogba en Antoine Griezmann Frankrijk naar hun tweede wereldtitel schoten. De kans dat tussen deze 1,1 miljard mensen een Noord-Koreaan zat, is niet bijster groot. Koreanen zijn echter wel liefhebbers van het spelletje. Tijdens het WK in 2010 verloor het land slechts met 2-1 van recordtitelhouder Brazilië en in de editie van 1966 bereikte het zelfs de kwartfinale. Wat hebben de inwoners van Noord-Korea van die wedstrijd tegen Brazilië meegekregen? En waarom is er in een land dat graag voetbalt nog nooit een talent doorgebroken?

Door Bart D'Hanis

Omdat Noord-Korea een gesloten regime is en het land heel weinig toeristen toelaat, gaan er veel geruchten rond over Noord-Korea. Zo werd door Engelse tabloids beweerd dat de spelers en trainer van het elftal dat had gespeeld in Zuid-Afrika, in een strafkamp werden geplaatst. Volgens Noord-Korea-deskundige Remco Breuker van de Universiteit van Leiden is dit echter een broodjeaapverhaal. “Met dit verhaal kwamen de Westerse media ook na het WK van 1966. Er is echter helemaal niks van waar. Ik geloof wel dat de spelers een flinke draai om de oren hebben gehad van de trainer in 2010, al helemaal na die troosteloze afgang tegen Portugal (7-0)”, aldus Breuker tegenover Voetbalzone.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer video's

Noord-Korea tegen Portugal in 2010

Tijdens het WK in Zuid-Afrika ging ook het gerucht dat de supporters die met Noord-Koreaanse schmink op hun gezicht op de tribune zaten, helemaal geen Koreanen waren. Volgens de legende zouden het Chinezen zijn die verkleed als Koreanen speciaal naar Zuid-Afrika waren afgereisd om ‘te doen alsof’. Dit verhaal wordt door Breukers echter ook als onwaar bestempeld. “Er is wel een supportersvereniging die naar dit soort evenementen afreist, ook naar de Olympische Spelen bijvoorbeeld. Zij staan dan wel onder heel streng toezicht van de overheid.”

Na dit wereldkampioenschap ging er een video rond op YouTube waarbij een presentatrice op de Noord-Koreaanse staatstelevisie doet alsof de wedstrijd tegen Brazilië de finale van het toernooi was. De doelpunten van De Kanaries zijn voor het gemak uit de samenvatting geknipt, waardoor het lijkt alsof Noord-Korea de wereldtitel heeft bemachtigd. Deze video, die miljoenen keren is bekeken, blijkt toch nep te zijn. “Ik ken dit gerucht, maar er is niks van waar. Het is inderdaad niet zo dat de Noord-Koreaanse televisie bekend staat om zijn waarheidsgetrouwe weergave van het nieuws, maar de Koreanen weten wel dat zij kansloos uit het toernooi zijn gespeeld”, vertelt Breukers.

Het is zelfs zo dat voetbalfans in Noord-Korea weten wie er vorig jaar kampioen is geworden in Engeland. Zo schreef een blogger, die als toerist naar het land kwam, in zijn blog over jongens die voetbalden in shirts van Manchester United-ster Wayne Rooney. De wedstrijden uit de Engelse Premier League worden echter niet uitgezonden in Noord-Korea. “Heel veel Noord-Koreanen kijken Zuid-Koreaanse televisie via USB-sticks die vanuit het zuiden het land binnen worden gesmokkeld. Zo worden die wedstrijden achteraf illegaal bekeken. Dat is niet zonder risico”, aldus Breukers.

Fans van Noord-Korea tijdens het WK in Zuid-Afrika

Gezien de mensen in Noord-Korea zoveel risico nemen om naar Engelse voetbalwedstrijden te kijken en op straat voetballen met voetbalshirts met Rooney achterop, waarom breekt er dan nooit een Noord-Koreaanse voetballer door in Europa? Het antwoord op die vraag blijkt ingewikkeld, maar het kan worden verklaard aan de hand van het verhaal van Han Kwang Song. De in Pyongyang geboren spits ging in 2015 naar Italië voor een stage bij een voetbalacademie, waarna hij werd opgepikt door Cagliari. Hij werd uitgeleend aan Serie B-team Perugia, waar hij in 39 wedstrijden elf goals maakte en vijf assists gaf.

Deze cijfers waren genoeg om grootmacht Juventus te overtuigen. Hier wilde het scoren maar niet lukken en na twaalf wedstrijden voor Al-Duhail SC in Qatar is hij clubloos. De reden van zijn transfer van Juventus naar Qatar is echter mysterieus. Juventus kocht Han voor drieëneenhalf miljoen euro van Cagliari en verkocht hem na slechts zevenhonderd minuten in Juventus Onder 23 voor zeven miljoen euro aan Al-Duhail SC. Sommigen beweren dat hij niet goed genoeg was voor Juventus en anderen beweren dat Juventus even wat geld wilde verdienen, omdat de boekhouding niet op orde was.

De meest interessante theorie is desalniettemin dat Juventus van Han af wilde, omdat ze tachtig procent van zijn salaris aan Noord-Korea betaalden. Juventus zou geen geld hebben willen geven aan een dictatuur. Volgens Breukers is dit helemaal geen gekke theorie. “Als het inderdaad tachtig procent is, heeft deze jongen nog geluk gehad. Vaak ligt dat percentage nog hoger. Soms zien Noord-Koreanen die in het buitenland werken zelfs honderd procent van hun salaris terugvloeien naar de Noord-Koreaanse staat. Juventus droeg dus inderdaad direct bij aan de staatskas.” Het zou ook de reden kunnen zijn dat clubs terughoudender zijn in het scouten en contracteren van Noord-Koreaanse spelers.

We zullen Han niet zien spelen op het WK in Qatar. Buiten het feit dat hij inmiddels clubloos is, heeft Noord-Korea zich niet geplaatst voor het eindtoernooi. Het land isoleerde zich volledig tijdens de coronapandemie, waardoor het zich heeft teruggetrokken uit de kwalificatiepoule, waarin het slechts op één punt achterstand van koploper Turkmenistan stond. Van een volgende deelname aan een WK zal het dus voorlopig even niet komen.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Blijft toch een raar stukje wereld als je dit verhaal zo leest met praktisch 100% onderdrukt volk en een bijna eng te noemen media die verplicht Noord Korea te verheerlijken.

30 september 2022 om 19:00

Maar dat van die strafkampen is natuurlijk onzin, dat was een maand na het wk wel duidelijk, toen de paar spelers die in Europa speelden gewoon weer bij hun club aankwamen.

Grappig stukje. Alleen mis ik het uiteindelijke antwoord op de vraag: Waarom breken er nooit talenten door?

30 september 2022 om 18:01

Jammer inderdaad. Ben sowieso benieuwd of er wel een competitie is in Noord Korea.

30 september 2022 om 18:15

Omdat clubs dus niet willen bijdragen door middel van salaris af te dragen aan de Noord-Koreaanse staat. Dat is een theorie, die duidelijk in de tekst staat. Verder is het natuurlijk voor de hand liggend dat voetballers in Noord Korea niet opgepikt kunnen worden, omdat het zo'n enorm gesloten land is.

30 september 2022 om 18:36

Maar dan kan er dus nog een goed elftal zijn dat Noord Korea internationaal vertegenwoordigd en daar uitblinkende spelers tussen zitten. Volgens mij zaten er zelfs 2 uit het team van 2010 bij een Europese club.

1 oktober 2022 om 13:06

In theorie kan dat, maar dat betekent natuurlijk niet per se dat dat ook moet gebeuren. Vergelijkbare landen (qua niveau) hebben ook zelden tot nooit een grote jongen doorbreken.

Als je als Noord-Korea het jezelf dan ook op dat vlak nog 4x moeilijker gaat maken, dan is de kans dat die uitzondering doorkomt des te kleiner nog.

1 oktober 2022 om 13:07

Wat ook niet helpt is de zeer lange dienstplicht voor iedereen in het land. En natuurlijk is het lastig scouts te sturen, Noord-Koreaanse talenten kunnen zich alleen echt aan de buitenwereld laten zien tijdens een Azië Cup. Een paar jaar geleden wonnen ze die zelfs, toen verdienden twee van hun grootste talenten transfers. Maar zelfs als ze in het buitenland voetballen worden ze constant geschaduwd door personeel. Al met al dus schier onmogelijk om talent te herkennen, laat staan ontwikkelen. Het kan zomaar zijn dat er best wat talent is, maar wie komt er ooit achter?

Leuk stuk, alleen er klopt er klein feitje niet helemaal. In Noord-Korea laten ze namelijk wel voetbal zien, veelal Premier League. Alleen pas dagen later en met geselecteerde dingen expres vervaagd. Bijvoorbeeld het logo van Kappa blurren ze.

1 oktober 2022 om 17:05

Er zijn ook Europese en Amerikaanse sancties voor bepaalde regimes. Ik denk dst Juve bijvoorbeeld een hele zware boete had kunnen verwachten.

Ik denk dat spelers ook niet goed in onze cultuur passen en dat de trainer ze echt moet sturen ipv coachen.

Tot slot zou een speler Westers gedrag kunnen gaan vertonen, want eventueel kan leiden tot een 'val uit het raam'.

1 oktober 2022 om 18:26

Om door te breken heb je een hoop dingen nodig. Onder meer de kans om vanaf jonge leeftijd volledig op voetbal te kunnen richten, in een professionele omgeving. En daarna de vrijheid om, als je volwassen wordt, in een goede competitie te spelen en naar het buitenland te mogen vertrekken. Ik denk dat er hier genoeg aan ontbreekt.

Noord-Korea blijft toch een apart land. Maar als je dan het verhaal van Jong Tae-Se leest en waar zijn familie vanaf komt, dan zie je toch dat het makkelijk is dat de Noord-Koreaanse overheid zo veel bereik heeft. Het schijnt namelijk dat voordat Korea in Noord en Zuid gescheiden werd, dat veel Koreanen in Japan woonden en de Japanse nationaliteit hadden. Ineens werd de Japanse nationaliteit afgenomen en waren deze Koreanen statenloos en werden ze ook zo behandeld. Ze hadden geen Zuid-Koreaanse papieren en Noord-Korea werd door Japan niet erkend. Daardoor zijn er nu in Japan hele gebieden met statenloze Koreanen, die naar scholen en universiteiten kunnen die door Noord-Korea worden gefinancierd. Deze Jong Tae-Se heeft jaren in Japan gespeeld en in Duitsland en speelde voor Noord-Korea, pas toen een Zuid-Koreaanse club hem wilde hebben, dat problemen ging opleveren, kreeg hij de Zuid-Koreaanse nationaliteit en kon hij ook niet meer meedoen met Noord-Korea.

Weinig Noord Koreanen in buitenlandse competities...

Ik had kaarten voor die 7-0 wedstrijd maar moest annuleren wegens ziekte… erg jammer. Bijzondere pot was dat. Die werd live uitgezonden in Noord Korea maar dat was gelijk de laatste keer.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren