Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

De man van 12 miljoen die uiteindelijk niet verder kwam dan 40 duels in Europa

Laatste update:

Jonge voetballers die een grote toekomst wordt voorspeld. Het komt regelmatig voor. De wereld ligt aan hun voeten en zaakwaarnemers met dollartekens in hun ogen zorgen ervoor dat deze talenten voor miljoenbedragen naar droomclubs kunnen verkassen. Veel van deze groeibriljanten maken de verwachtingen echter niet waar door uiteenlopende redenen. Voetbalzone duikt in de geschiedenis van geflopte voetballers en in deze rubriek wordt er wekelijks een geflopte voetballer uitgelicht. Deze keer aandacht voor de carrière van de Braziliaan Breno Vinicius Rodrigues Borges, beter bekend als: Breno.

Door Koen Wulms

Breno was een Braziliaanse centrale verdediger die in zijn jongere jaren werd vergeleken met een andere verdediger uit zijn geboorteland genaamd Lúcio. De vergelijking werd gemaakt vanwege zijn goede techniek en zijn verdedigende kwaliteiten in een-op-een duels. In 2007 brak de toen pas achttienjarige verdediger definitief door bij zijn club São Paulo. Breno had in dat jaar met dertig officiële competitiewedstrijden een groot aandeel in het winnen van het kampioenschap in de Série A, de hoogste divisie in Brazilië. Na dit jaar stonden er verschillende Europese grootmachten in de rij voor de 1,91 meter lange verdediger. Real Madrid leek op dat moment de beste papieren te hebben voor de handtekening van Breno, maar een botmeting, ter controle van de leeftijd van de toenmalige tiener, gooide roet in het eten. Hierdoor werd niet Real Madrid, maar Bayern München de nieuwe werkgever van de begeerde Braziliaan.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer video's

Overstap naar Europa
In de winter van 2008 tekende Breno een contract in München. Voormalig Braziliaans profvoetballer Giovane Élber, die op dat moment scout was bij de Duitse club beschreef de speelstijl van zijn landgenoot als volgt. "Hij is kopsterk, robuust, snel en tweebenig.’’ Dit leken kwaliteiten te zijn die de verdediger in potentie één van de beste spelers op zijn positie konden maken. Om deze reden maakte de club uit Beieren ruim twaalf miljoen euro over aan São Paulo om de transfer rond te maken. In Breno’s eerste seizoen in Duitse dienst komt hij niet verder dan twee officiële duels. Zijn debuut maakte hij in de UEFA Cup wedstrijd tegen Anderlecht. Na een 0-5 overwinning in het eerste duel van het tweeluik tegen de Belgen spaarde toenmalig trainer van Bayern, Ottmar Hitzfeld, in de return een aantal sterspelers. Daardoor kon Breno zijn eerste officiële minuten in Europa maken. Een rooskleurig debuut werd dit echter niet, de Duitsers verloren die wedstrijd met 1-2. Dit maakte voor het vervolg in het toernooi niets meer uit, want Bayern ging door de overwinning in het heenduel door naar de kwartfinale van de UEFA Cup. Na dit optreden kwam de Braziliaan in dat seizoen nog één keer in actie in de Bundesliga.

In de anderhalf jaar die volgen in München komt Breno niet verder dan dertien duels in de hoofdmacht van de Zuid-Duitsers, waaronder vijf wedstrijden in de Champions League. Na twee jaar in München te hebben gezeten wordt er besloten dat een verhuurperiode de beste optie is voor Breno om aan minuten te komen. De verdediger wordt het tweede halfjaar van het seizoen 2009/10 verhuurd aan 1. FC Nürnberg. Na zeven wedstrijden te hebben gespeeld voor de club uit Neurenberg sloeg het noodlot toe voor de toen twintigjarige verdediger. Hij scheurde zijn kruisband af en zou de eerstvolgende negen maanden uitgeschakeld zijn.

Breno op de plek waar hij de meeste tijd op doorbracht bij Bayern München

Na zijn terugkeer in november 2010 speelt het voormalig toptalent zich terug in de basiself van Bayern München. Hij zal in dat seizoen verdeeld over alle competities achttien keer in actie komen. Dit zal uiteindelijk het meeste aantal wedstrijden in een seizoen in Europa blijven voor de verdediger. Na deze achttien optredens raakt Breno opnieuw geblesseerd aan zijn knie, dit keer z’n meniscus. Deze blessure zal hem laten breken: hij kampt met psychische problemen en een drankprobleem. De inmiddels oud-profvoetballer probeert zijn mentale problemen te verdrijven met alcohol en slaappillen. Dit blijkt naderhand de cocktail waardoor het volledig fout gaat. Op 24 september sticht Breno brand in zijn eigen huis. Tijdens deze gebeurtenis is er niemand anders in het huis aanwezig. Breno komt in verwarde toestand, volledig bedekt met roet zijn dure woning uitgelopen. Op dat moment vraagt de Braziliaan aan de politieagent die ter plekken was of hij eindelijk terug kon naar zijn geboorteland, omdat zijn huis nu toch was afgebrand.

Afgebrande huis van Breno

Veroordeling
Na eerder al twee weken te hebben vastgezeten wordt op 4 juli 2012 bekend wat de definitieve straf zal worden voor de toenmalig speler van Bayern München. Breno wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar en negen maanden voor het bewust veroorzaken van brand. Tijdens zijn gevangenschap vertoont Breno dusdanig goed gedrag dat hij na ruim een jaar in de gevangenis alweer mag beginnen met zijn re-integratie in de maatschappij. Hij mag zodoende een dag in de week meehelpen bij de trainingen van het tweede elftal van Der Rekordmeister. Op deze manier komt hij toentertijd samen te werken met Erik ten Hag, die op dat moment trainer is van het beloftenelftal van Bayern. Uiteindelijk komt Breno eind 2014 definitief vrij. Vanwege zijn veroordeling is een langer verblijf in Duitsland echter niet mogelijk. Zijn dienstverband bij Bayern München was eerder al ten einde gekomen en hij zou naar aanleiding van zijn strafblad worden uitgezet.

Terugkeer
Na Breno’s vrijlating besluit hij om terug te keren naar Brazilië. Hij maakt hier dan ook zijn rentree in het profvoetbal. Zijn eerste werkgever São Paulo biedt de verdediger een contract aan. Een groot succes wordt dit echter niet: na zes wedstrijden in ongeveer twee jaar tijd verlaat Breno zijn eerste liefde alweer. Hij vertrekt op huurbasis naar Vasco da Gama, spelend in dezelfde competitie als São Paulo. Hier zal de verdediger zijn carrière afsluiten. Breno speelde zijn laatste wedstrijd in augustus 2018. De man die in 2007 voor zo’n twaalf miljoen euro werd gekocht door Bayern München speelde uiteindelijk in ruim tien jaar ‘slechts’ 115 officiële duels in zijn carrière.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

ZG het lage Europese duels, zag shirt inter. Moest eigenlijk gelijk denken Barbosa aka Gabigoal. Speelde ook bij inter, kwam voor 40 mil, mislukte en ging na 2 jaar inter en slechts 9 duels weer terug naar Brazilië en nooit meer teruggekomen. 22 toen hij terug naar Brazilië ging. Nogmaals nooit meer de Europese stap gemaakt

29 september 2023 om 10:06

ja heel apart, want gabriel barbosa is in brazilie een topspits.
en die competitie is niet zo slecht als veel mensen misschien denken.

voor mijn gevoel zou hij bij een psv, feyenoord of ajax gewoon topscorer worden van de eredivisie.

maar kan ook gewoon aan iets heel anders liggen natuurlijk, het niet kunnen aarden buiten brazilie. dan houdt het al snel op.

ot: deze breno heeft natuurlijk zijn eigen carriere om zeep geholpen uiteindelijk. en zal alleen nog maar bekend komen te staan als speler die zijn eigen huis in de fik heeft gezet.
was in dat eerste seizoen bij sao paolo echt niet normaal goed voor een 18jarige. zo jammer hoe dingen buiten voetbalkwaliteiten een carriere kunnen vergooien

29 september 2023 om 11:24

In Brazilië zit veel geld natuurlijk. Kans is groot dat alles buiten topcompetities (en zelfs dan nog) gewoon niet zo interessant is voor hem.

29 september 2023 om 14:39

Brazilië is het Engeland van Zuid-Amerika, de topploegen hebben veel meer te besteden dan Boca en River bijvoorbeeld, om over de andere Conmebol-landen maar te zwijgen.

29 september 2023 om 14:51

Mwa, in Brazilie doet hij het inmiddels ook hooguit aardig hoor. Verder ben ik het wel met je eens. Zo'n Gabriel Barbosa zou er in de Eredivisie nog wel een aantal in schieten.

Wat een triest verhaal is dit eigenlijk. Zo sneu. Hoop dat ie goede begeleiding heeft. Eigenlijk heeft een gevangenisstraf niet heel erg veel zin na zo'n psychische warboel in zijn hoofd, wat hem hiertoe bracht. Hij zou echt in een kliniek voor mensen met psychische problemen moeten komen om hem hierbij te helpen. En dan ben ik geen fan van TBS, want dat is een heel aparte wereld. Dit zou volledig op de schop moeten. Maar ik wijk af van voetbal 😂

Wat een verhaal. Ben benieuwd hoeveel van dit soort spelers (die ergens achter op de bank verdwijnen) soortgelijke verhalen hebben waarin de aansluiting en zicht op een degelijke profcarrière zorgt voor mentale problemen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren