Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

De eeuwige sneeuw

Laatste update:

We schrijven negentien maart 1975. Wat voor de rest van de wereld een normale woensdag zou worden, zou voor duizenden mensen hun wereld veranderen. Al weken leeft een hele natie naar deze dag toe, al dagen zijn mannen bezig hun kapotte TV te repareren en al uren hebben de meeste van hen geen oog dicht gedaan. Op diezelfde woensdagmorgen staat er een groep van zeventien mannen aan de voet van twee massieve bergen. Ieder met een andere herinnering, gedachte of gevoel staren ze ademloos naar de schoonheid van de ‘eeuwige sneeuw’ die de vulkaan bedekt. Volgens de legende landde de Ark van Noach op de zeventiende dag van de zevende maand op de toppen van de vulkaan nadat het water van de zondvloed steeds verder zakte. Duizenden jaren geschiedenis liggen hier opgeborgen, maar de vulkaan zal ze voor altijd onder haar ‘eeuwige sneeuw’ verborgen houden. Een van de mannen legt zijn hand op zijn linkerborst, mompelt iets en slaat een kruis. Met zijn gitzwarte haren, afgetraind lichaam en looks die vrouwen doen blozen zou hij niet misstaan in een Hollywood-film. Hij kijkt nog even naar de twee bergen, draait zich om en wuift zijn medebewonderaars met zich mee.

Hovhannes Zanazanyan, de ster van FC Ararat Jerevan met een fluwelen linkerbeen, weet dat over een paar uur de tijd daar is waar hij en zijn medespelers zich al dagenlang op aan het voorbereiden zijn. De tocht naar de Ararat heeft, hoe vaak ze de bergen ook hebben gezien, grote indruk gemaakt op hem en zijn medespelers. Het zou zijn laatste seizoen in dienst van FC Ararat Jerevan worden en hij wilde een gepast afscheid voor al die mooie jaren. Het strijdtoneel waar dit moest gebeuren zou de Europa Cup I worden met als tegenstander niemand minder dan de onbetwiste kampioen uit West-Duitsland: Bayern München.

Maar wie was dit mysterieus figuur? Deze begenadigde speler, geboren in Athene maar volbloed Armeen, begon zijn voetbalcarrière bij Spartak Jerevan. Na Spartak kwam hij terecht bij Lernagots, waar hij maar een jaar zou vertoeven. Hij scoorde in zijn debuutseizoen elf goals, hetgeen hem belangstelling opleverde van de grotere clubs. Hij tekent het jaar erop bij Shirak, waar hij echter mede door blessureleed nooit echt uit de verf zou komen. FC Ararat Jerevan bood uitkomst en het was hier waar de voetballer Zanazanyan gevormd zou worden. Hij debuteerde in het seizoen 1965/66 en zou vervolgens tot 1974/75 maar liefst 243 wedstrijden spelen en hierin 56 keer scoren. Maar de belangrijkste wedstrijd zal altijd die wedstrijd tegen het grote Bayern München blijven.

Het is 20:00 uur lokale tijd. Met een kloppend hart in zijn keel staat hij klaar in de catacomben om zijn thuisland de wedstrijd van hun leven te laten zien. Hij kijkt naast zich en ziet Europees- en Wereldkampioenen zoals Franz Beckenbauer, Uli Hoeness, Gerd Müller en Karl-Heinz Rummenigge. Het Hrazdan Stadium biedt plaats aan 53.849 toeschouwers, maar vanavond zitten er maar liefst 75.000. Zo kalm als hij lijkt van buiten, zo vurig heeft de vulkaan zijn verlangen aangewakkerd van binnen. Zanazanyan weet dat hij vanavond geschiedenis kan schrijven en zijn teamgenoten voelen het ook. Zodra de White Eagles het veld betreden samen met de grote namen uit West-Duitsland, ontploft het stadion dan ook. Captain Zanazanyan wordt nu nog luider toegezongen en de West-Duitsers voelen zich vanaf de eerste minuut niet gemakkelijk in de kolkende heksenketel. De kampioen van de Sovjet-Unie van ‘73 is tot op het bot gemotiveerd om het publiek niet teleur te stellen.

Het faalt niet in die missie. Vanaf de eerste minuut weten de West-Duitsers niet wat ze meemaken. Dit was niet het Ararat Jerevan dat ze twee weken geleden nog met 2-0 naar huis hadden gestuurd. Sterspelers Zanazanyan en Sergey Bondarenko spelen de wedstrijd van hun leven en met hun eigenlijk het hele team. Ze spelen de grote namen uit München helemaal zoek. Het wordt zelfs zo erg dat Hoeness zich genoodzaakt ziet Zanazanyan, met gebruik van zijn armen en handen, naar de grond te halen. Hoeness, de Europees kampioen van 1972 en Wereldkampioen van 1974, wordt echter als figurant te kijk gezet: het is tekenend voor de onmacht van Bayern. In de 34e minuut komt daar dan eindelijk de verlossing voor al die mensen in het Hrazdan Stadium en eigenlijk voor heel Armenië. Bondarenko zet Beckenbauer te kijk rond de middenstip, ontwijkt de sliding van Hans-Georg Schwarzenbeck en ziet zijn kans schoon om een voorzet te geven. In eerste instantie lijkt deze hopeloos achter de achterlijn te verdwijnen, maar dan staat daar Zanazanyan. Met een uiterste inspanning weet hij de hopeloze voorzet alsnog in het strafschopgebied te krijgen, waar Arkadi Andreasyan al staat te wachten. Omringd door vijf West-Duitsers springt hij hoger dan iedereen en laat hij doelman Sepp Maier kansloos met een kopbal in de rechterkruising: 1-0. Het stadion ontploft en hoewel Andreasyan de doelpuntenmaker is, scandeert het publiek de naam van de ‘engel in het witte shirt’. Er zou in het restant van de wedstrijd niet meer gescoord worden, wat de uitschakeling voor Ararat Jerevan betekent. De blijdschap na afloop is er echter niet minder om.

De jongens van Jerevan hadden zojuist de heren van voetbalbolwerk Bayern München geklopt, iets wat niemand hun ooit nog zou kunnen afpakken. Zanazanyan had voor zijn gevoel een nieuw hoogtepunt bereikt in zijn carrière. Werd hij als captain van ‘Ararat 73’ al eens kampioen van de Sovjet-Unie, overtrof deze avond, deze negentig minuten, alles in zijn hele carrière.

De volgende dag nam het hele team de gelegenheid om terug te keren naar de Ararat en hoewel de bergen door eindeloze oorlogen nu officieel op Turks grondgebied staan, behoren ze toe aan de harten van de Armenen. Zanazanyan kijkt naar de top van de berg. Naar dezelfde top waar volgens de legende Noach ooit met zijn Ark geland zou zijn. Starend naar haar schoonheid, wetende dat er onder die ‘eeuwige sneeuw’ nu ook hun verhaal voorgoed verborgen ligt.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Het is altijd wel fijn om zulke memorabele feiten te lezen en dit is er dan nog één waar er niet veel hier van af weten. Het stuk is mooi geschreven en de emoties omtrent die wedstrijd komen uitstekend naar boven. Een beetje een lange inleiding wel, maar ik vind het heel goed geschreven en je verdient de 5 sterren!

Heel goed geschreven. Ik zat echt in het verhaal om het maar zo te zeggen.

De laatste zin vind ik echt prachtig!
Mooi gedaan, 5 sterren

deze verhaal is het definitie van perfect

Wat een stuk nostalgie!!

Heel mooi stukje over ons vaderland! Ik zelf heb nooit geweten dat het voetbal zo goed was ontwikkeld in Armenië rond die tijd dat ze zelfs kampioen van de Sovjet Unie waren en het grote Bayern München hebben verslagen. Nogmaals heel mooi stuk!

Wat een ge-wel-di tuk!! Echt wat een nostalgie en wat een emotie! De romantiek eromheen is gewoonweg geweldig!!! Mijn 5 sterren heb je, verreweg de beste club expert wat ik ooit gelezen heb!

6 november 2011 om 20:11

Amen

Wat een geweldig geschreven stuk! Je hebt hier duidelijk een groot talent voor. Het switchen tussen schrijven in de verleden tijd en tegenwoordige tijd kwam op mij wel een beetje rommelig over, maar desondanks verdien je vijf sterren (als ik al mocht neigen naar vier sterren, dan nog had je er vijf gekregen om die belachelijke 1 ster-beoordeling een beetje recht te trekken). Ga hier vooral mee door!

Ik ben sprakeloos! Wat een prachtig stuk! De beste CE die ik ooit heb gelezen, prachtig!
Het stuk maakt me nieuwsgierig, ik wil weten hoe het eindigt, de spanning wordt goed opgebouwd, en de vergelijking met de berg maakt het nog veel mooier. Je slotzin is prachtig! Ik heb er geen woorden voor!

Edit: ik zie dat dit je 1e CE is, dat maakt het alleen maar beter. Ik zou zeggen: ga zo door!

Geweldig stuk Axper ! Ik heb die tijd niet meegemaakt , maar mijn grootvader wel.
Hij zat zelfs in het stadion die wedstrijd. Doe zo voort man !

Veel succes met je volgende CE.

Ik heb deze tijden bij lange na niet mee mogen maken, dus voor mij was alles wat je hebt verteld nieuw. Maar ook als ik deze tijden had meegemaakt, hetgeen de informatieve waarde misschien had verlaagd maar de nostalgische waarde had verhoogd, had ik dit stuk met vijf sterren beoordeeld (wat ik, mocht dat niet duidelijk zijn, nu ook ga doen). Wat een prachtig stuk! Echt fantastisch en creatief hoe je het stuk begint en eindigt. Voor de rest weet ik niet zo goed wat ik moet zeggen. Ja, dat dit de op één na beste CE is die ik ooit gelezen heb op deze site.

Prachtig stuk, dit spreekt echt tot mijn verbeelding, ook omdat ik zelf een bergliefhebber ben. Mooi geschreven, misschien een beetje lange alinea. Mooie titel, 5/5 voor mij.

Heerlijk nostalgisch stukje die mij boeide vanaf het begin tot het eind. Ik zat echt helemaal in het verhaal. Doe je echt heel knap. Het ouderwetse voetbal wat in de Sovjet-unie gespeeld werd komt weer in mij op, terwijl ik het zelf nooit heb meegemaakt. Je schrijfstijl is niet mijn manier(voor mij persoonlijk iets te lang) maar dat maakt het stuk er niet minder op. Je leest ook niet vaak stukken die over Armenië gaan dus dat is ook wel leuk.

Wat mij betreft verdien jij gewoon de volle vijf sterren.

Beste stuk ooit gelezen op VZ, ik hoop dat je er nog zo een kan schrijven. Misschien over Mkitaryan of over Pyunik Jerevan. Ik heb niets aan te merken over dit stuk, niets dan lof.

Wat een mooi verhaal zeg!

Ik kan alleen maar hopen dat je van plan bent om meer te gaan schrijven. Hulde!

Woorden schieten tekort om dit stuk te omschrijven. Alles wat ik zou zeggen om dit stuk te omschrijven zou te min zijn. Ik zeg daarom ook helemaal niks maar het komt gewoon in de buurt van perfectie.

Wat een heerlijk stuk om te lezen. Je had me ff helemaal afgesloten van de wereld en teruggebracht naar die bewuste dag!

Heel mooi geschreven!!

Je leeft echt mee in het verhaal tijdens het lezen, ga zo door en scrhijf meer verhalen.

Wat een emotie. Alsof je er zelf bij bent geweest. Mooiste stuk wat ik ooit heb gelezen, als er van jou een boek uit kwam zou ik het lezen.

Wat een prachtig verhaal, ik hoop dat er nog vele zullen volgen!

Ik reageer al een hele lange tijd niet op deze site, maar ik zag me genoodzaakt om op deze club-expert te reageren. Je kan schrijven, daar heb ik geen twijfel over. Toch schetst het mijn verbazing, dat je opbouw en bepaalde tekstdelen terug te voeren zijn naar mijn club-expert van 2 jaar terug; Géén Kaká, Ronaldo of Ronaldinho voor mij. Beter goed gestolen dan slecht bedacht, nietwaar?

Heel mooi stuk hoor. Mooi hoe je ons mee terug de tijd in neemt.

Erg lekker leesvoer, leest zo gemakkelijk weg dat ik het jammer vond toen ik klaar was dat ik niet meer verder kon lezen. Het is net een boek zo gemakkelijk leest het weg en de manier waarop je me nieuwsgierig maakt. Ik had nog nooit van deze voetballer noch club gehoord, maar dankzij jou weet ik er nu veel van en ben ik weer een beetje geschiedenis rijker.

Wat kan jij schrijven zeg. Echt fenomenaal hoe je de nostalgie in het hele verhaal omschrijft en mij een verhaal kan laten boeien, zonder dat het land of de speler mij iets boeien. Sprakeloos.

dit is zo mooi wat een geweldige schrijver.

Ik hoop dat ik in de toekomst nog eens verblijd word met een verhaal van jou want man man man wat kan jij schrijven zeg! Alles is al eens voorbij gekomen in de reacties zoals ik vluchtig kon zien, dus veel succes met je volgende verhaal

Ik vraag me wel eens af hoe mensen aan zoveel kennis komen over iets dat 35 jaar geleden is gebeurt. Wel prachtig geschreven overigens. Ik was meteen geboeid vanaf het begin en ik kan me niet zo gauw een betere CE herinneren. De ene ster dat moet uiteraard 5 sterren zijn.

Gewoon in een woord: Amazing!!! Wat een geweldig stuk, er zit zoveel emotie in je verhaal echt indrukwekkend, dit verdiend zeker wel 5 sterren. Ik hoop dat ik nog veel verhalen van je mag lezen.

Veel succes met je volgende stuk.

Kippenvel man ben zelf ook Armeens en heb je stuk doorgestuurd echt geweldig om te lezen.

Schrijf door zou ik zeggen

Wat... kan... jij... schrijven...

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren