Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

De Cler kiest vervelendste tegenstander uit twaalf Klassiekers: ‘Kort lontje’

Zaterdag, 23 september 2023 om 21:00Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 07:09

Komende zondag staat met De Klassieker de meest beladen wedstrijd van Nederland op het programma. Feyenoord zal in de Johan Cruijff ArenA gaan proberen om voor het tweede jaar op rij te winnen op bezoek bij Ajax. De Amsterdammers willen de tekenen van herstel tegen Olympique Marseille juist een goed vervolg geven. Tim de Cler speelde gedurende zijn loopban zowel voor Ajax als Feyenoord en maakte de rivaliteit van beide kanten mee. Voetbalzone zocht de voormalig linksback op.

Door Siep Engelen en Mart Oude Nijeweeme

De verhoudingen tussen Feyenoord en Ajax zijn de afgelopen jaren veranderd, ziet ook De Cler. De oud-international is van mening dat Ajax niet langer de gedoodverfde favoriet is. “Ik denk dat iedereen Feyenoord de meeste kans toedicht om te winnen zondag. Vorig jaar hebben ze ook gewonnen. Daarvoor was er altijd een soort houding van: we moeten naar Amsterdam, dat wordt niks. Nu heeft Ajax het heel moeilijk en speelt Feyenoord goed voetbal. Ik denk dat Feyenoord licht favoriet is.”

Rivaliteit
Wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord zijn altijd beladen. Toch leefde het in Rotterdam lange tijd meer dan in Amsterdam, merkte De Cler. "Toen ik bij Feyenoord mijn eerste Klassieker speelde, kwam iedereen een dag eerder naar de laatste training. Hoeveel mensen daar stonden met vuurwerk... Dat had ik bij Ajax niet zo meegemaakt. Nu zie je die mensen bij Ajax ook wel een dag voor de wedstrijd. Door de sportieve successen van Feyenoord denk ik dat het bij de supporters van Ajax ook meer is gaan leven."

Zijn Klassiekers
De Cler, die tussen 1997 en 2002 het shirt van Ajax droeg, speelde zijn eerste Klassieker in het seizoen 1998/99. Dat is meteen de editie die hem het meest is bijgebleven. “Feyenoord was kampioen geworden en wij hadden met Ajax een wisselvallig seizoen gedraaid. Maar die middag liep het zoals het hoorde te lopen en wonnen we dik." Uiteindelijk stapten de Amsterdammers in eigen huis met een 6-0 overwinning van het veld.

Ook zijn eerste Feyenoord - Ajax in het shirt van de Rotterdammers kan De Cler zich nog goed herinneren. “Ik weet nog dat wij de 1-0 maakten en zelfs het veld trilde. Het stadion ging zó tekeer, dat was echt kippenvel. Die wedstrijd eindigde in 2-2. Wij misten in de slotfase nog twee enorme kansen om de wedstrijd alsnog te winnen. Ik vraag me af wat er toen was gebeurd als wij die wedstrijd hadden gewonnen.”

Tim de Cler vocht verscheidene duels uit met Luis Suárez.

Luis Suárez
Tijdens zijn Klassiekers - De Cler speelde er vijf voor Ajax en zeven voor Feyenoord - kwam hij veel (top)spitsen tegen. Iemand die hij niet snel zal vergeten is Luis Suárez. "Dat was niet de lastigste, maar wel de vervelendste. Hij was altijd bezig. Altijd trekken. Ook tegen zijn eigen ploeggenoten. Dan was hij een soort van aan het vechten."

Zoals Suárez De Cler probeerde uit te schakelen, schroomde ook de Feyenoorder de duels niet. "Daar ga je automatisch in mee. Je probeert hem uit te schakelen op een manier die niet helemaal mag. Ik heb hem weleens van achteren op zijn enkels getrapt. Nu kan dat niet meer, maar toen kon dat nog. Suárez was een speler die dat bij je los kon maken. Iedereen wist dat hij ook een kort lontje had. Dan probeer je dingen te doen waar hij zich aan ging ergeren."


Poll

Ajax - Feyenoord:


Gerelateerd

Meer sportnieuws

26 reacties (laatste reactie door carlo35)

Over het stukje rivaliteit; Ik denk inderdaad dat het daar mee te maken heeft. De afgelopen 15? jaar was Feyenoord eigenlijk in de meeste gevallen alleen maar een rivaal en geen concurrent van Ajax.

Zoals afgelopen seizoen waren het echt wedstrijden voor de titel, waar die in Amsterdam natuurlijk helemaal bepalend was.

Verder logische teksten van Timmie, Feyenoord licht favoriet. Als je puur kijkt naar de vorm dan is Ajax kansloos, maar het verleden bewijst telkens weer dat de klassieker vrijwel nooit iets met vorm te maken heeft.

Ben benieuwd, of we zijn ‘terug’ in de race voor in ieder geval plek 2, of we haken, in ieder geval voor een langere tijd, af.

Dan is het ook echt een moeilijke race om Twente en AZ in te gaan halen.

22 september 2023 om 14:06

Ik zie een Hartman in al zijn enthousiastme een vroege rooie kaart pakken en de wedstrijd is voorbij. Hebben we ook wel eerder gezien dat enthousiastme in het eerste kwartier een wedstrijd meteen kapot kan maken.

De rivaliteit vind ik eigenlijk wel afgenomen juist. Komt misschien omdat er geen uit-supporters meer mee mogen

22 september 2023 om 14:10

Misschien is het ook wel beter als de rivaliteit iets af zou nemen. Helaas zijn er teveel types die er totaal niet mee om kunnen gaan.

22 september 2023 om 14:48

@westend, Hartman speelt wel steeds volwassener. Denk niet dat hij dat nu weer zo aanpakt

22 september 2023 om 15:00

Dan zou die niet geleerd hebben van vorig seizoen denk je? Liet tegen Celtic juist zien momenteel één van de meest volwassene te zijn.

22 september 2023 om 15:57

Rivaliteit is juist het mooiste wat er is, dat maakt voetbal sport nr 1 in Nederland. Rivaliteit is wel iets anders dan supporters groepen die erop uit zijn om te tellen en vechtpartijen op te zoeken. Dat heeft dan weer niets met voetbal te maken.Maar de juiste rivaliteit is prachtig, brengt emotie en passie mee.

22 september 2023 om 17:50

Weet niet of de rivaliteit is afgenomen. Juist de laatste paar edities is de sfeer grimmig en vijandig in de Arena. Ik ga sinds 2006 en hoewel er toen wel incidenten plaatsvonden kreeg ik dat eigenlijk niet zo erg mee en leek het om een select groepje te gaan.
Nu lijken zelfs de gezellige mensen waar je normaal tegen RKC een biertje mee drinkt en lekker inhoudelijk over voetbal kunt praten opgefokt het stadion binnen te komen en worden de warmlopende spelers van Feyenoord de ergste dingen toegewenst.

22 september 2023 om 14:59

Ik vind dat tijdens een klassieker Ajax in eigen huis altijd favoriet is, ongeacht de verhoudingen.

Deze wedstrijd staat altijd op zichzelf. Zie ook de andere comment van Tim, wij hadden bij Ajax een wisselvallig seizoen, Feyenoord kampioen maar wonnen wel met 6-0.

Hoe dan ook is Ajax de favoriet

22 september 2023 om 18:25

Helaas is Ajax geen Ajax meer. De helft die daar rondloopt heeft geen Ajax DNA, sterker nog heeft geen idee wat die hele klassieker nou precies inhoudt

De panna van Jody Lukoki! R.I.P.

22 september 2023 om 14:47

Toen de bal al uit was....wat een prestatie

22 september 2023 om 14:52

Nog steeds geclownd

22 september 2023 om 15:35

Juist daarom was het een grappig moment dat veel mensen is bijgebleven :-)

22 september 2023 om 14:53

Dat was zo'n triest moment, snap niet dat mensen daar met trots/een glimlach op terugkijken

22 september 2023 om 15:37

Ik vond het vooral grappig, dus daarom kijk ik met een glimlach op terug.

22 september 2023 om 19:19

Hoogtepunt van Lukoki zijn carrière, wat was dat zielig zeg.Een nare, zeer onsportieve actie om te deugen bij je publiek. In en in triest. Zou je geel voor moeten geven vanwege spelbederf.

23 september 2023 om 00:46

Ben je serieus? Als dat waar is, kun je beter je profielnaam aanpassen. Vergeleken met de onsportieviteit van Ramos valt moment van Lukoki natuurlijk totaal in het niet.

Voordat ik op het artikel klikte wist ik dat het Suarez zou zijn. Ik herinner me ook nog zo goed hoe neerbuigend de Nederlandse analisten over hem deden toen hij ooit zei dat Barca zijn droomclub was. Figuren zoals Gijp lachten zich in een deuk. Hij zei dat iedereen bij Barca hem raar zou aankijken als hij daar tussen liep. Noemde Suarez een grabbelaar zonder techniek. Toen Suarez uiteindelijk eerst naar Liverpool ging werd hij ook belachelijk gemaakt. Gerard zou hem niet gaan respecteren en hij zou geen basisplaats krijgen daar in Engeland. Hij werd nogmaals belachelijk gemaakt door onder andere Gijp en Derksen. Nadat hij een wervelend succes werd in Engeland en naar Barca ging trokken zij dat ook wederom in twijfel. Was altijd leuk om te zien hoe die gek (suarez) iedereen het tegendeel bewees. Ik ben geen fan van de mens Suarez, die mensen beet en Evra racistisch bejegende, maar de voetballer Suarez was altijd een wervelwind. Heerlijk chaotische speler. Daarom vind ik Darwin Nunez op dit moment ook een leuke voetballer om te bekijken. Totale chaos en onvoorspelbaarheid. Zulke spelers zijn geweldig.

Luis Suarez was echt een van de meest asociale voetballers die ik ooit op de Nederlandse voetbalvelden heb gezien. Wat een onsportieve speler was dat zeg. Terwijl hij het helemaal niet nodig had want hij kon best voetballen.

“Door de sportieve successen van Feyenoord denk ik dat het bij de supporters van Ajax ook meer is gaan leven.”

Deze snap ik niet helemaal; de laatste jaren is de training voor de klassieker altijd druk bezocht en gaat er, net als in R’dam, wat vuurwerk de lucht in. En naar welke sportieve successen wordt hier gerefereerd? Het kampioenschap van afgelopen seizoen lijkt me geen reden dat de klassieker meer is gaan leven; die leeft toch altijd?

23 september 2023 om 12:04

@curtazimo

"de verhoudingen tussen Feyenoord en Ajax zijn de afgelopen jaren veranderd, ziet ook De Cler."

Feijenoord is sinds lange tijd weer een keer kampioen. Dan vindt ik de term de laatste jaren wel erg tendentieus /incorrect.

"nu zie je die mensen bij Ajax ook wel een dag voor de wedstrijd. Door de sportieve successen van Feyenoord denk ik dat het bij de supporters van Ajax ook meer is gaan leven."
Dit geldt alleen voor de bezoekers van de training en ook de wedstrijd in het stadion. Echter zijn daar de beste supporters van Ajax niet, die kijken de wedstrijd ergens anders.
Overigens blijft dit gewoon de klassieker, voor een Ajax - supporter een heel belangrijke wedstrijd maar als concurrent wordt toch altijd eerst naar PSV gekeken.

Ben het er wel mee eens dat onder de huidige omstandigheden Feijenoord zondag licht favouriet is.

24 september 2023 om 11:02

@carlo Ik begrijp je post niet helemaal betreffende dat "de laatste jaren" tendentieus of incorrect is. Het is toch een feit dat de laatste training voor de klassieker druk is en dat De Toekomst soms weleens mensen heeft geweigerd omdat het te druk is.

Ook je zin "echter zijn daar de beste supporters van Ajax niet, die kijken de wedstrijd ergens anders." snap ik niet helemaal. Jij stelt dus dat de beste supporters niet in het stadion zitten? Ben 1. benieuwd wat de definitie is van "de beste supporters" en 2. waarom zouden ze niet in het stadion zitten? Stadionverbod...?

Of zitten we hier lekker langs elkaar te lallen... :-D

25 september 2023 om 14:40

als iets nog maar 1 jaar aan de gang (de verhoudingen zijn verandert) is kun je niet spreken van "de laatste jaren".

Verder wordt er weleens, ook op deze site, smalend gedaan over fans die niet in het stadion zitten. Ook wordt soms bepaald publiek in het stadion tv-publiek genoemd. Dit is overwegend een redenatie van mensen met een seizoenkaart.

Ik ben jarenlang naar Ajax gegaan (vanuit ons mooie Brabant) om mijn club te steunen. Ik ben door de neerwaartse spiraal v.w.b. sfeer / gemoedelijkheid / geweld afgehaakt.
Zoals heel veel van wat ik dan noem (als sentimentele ouwe zak) echte fans.
Ik ga met vrienden en / of mijn zoon echt niet meer tussen dat doorgesnoven tuig zitten. Ben gisteren weer bevestigd dat mijn keuze jaren geleden de juiste is geweest.

23 september 2023 om 23:55

Naja Feyenoord heeft ook Europees het prima gedaan de laatste jaren natuurlijk dus dat telt ook mee,naast de met overmacht kampioen afgelopen seizoen

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
4.FC Twente3013
6.Ajax214
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
T. de GraaffKeeper00
J. GorterKeeper80
R. PasveerKeeper00
D. RamajKeeper80
G. RulliKeeper10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

1015 fans
Aanvaller, 36 jaar
SeizoenClubW
2023 Gremio 33 17 8 0
2023 Gremio 12 7 2 0
2022 Nacional 14 8 2 0
2021/2022 Atlético Madrid 35 11 7 0
2020/2021 Atlético Madrid 32 21 6 0
Laatste voetbalnieuws

Drama in Brazilië: fans steken auto's in brand na historische degradatie Santos

Santos is gedegradeerd uit de Braziliaanse Serie A. De club waar onder andere voetballegende Pélé en Neymar groot zijn geworden, verloor woensdagavond van Fortaleza (1-2) en dat werd ze fataal....Lees verder

In de wandelgangen

Dinsdag 28 november
Arnhemmer Ferdi Kadioglu heeft zich in de kijker gespeeld bij Bayern München. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren