Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

‘Cruijff veranderde voetbal in kunst, hij was een inspiratiebron’

Laatste update:

Joan Laporta maakt zich zorgen over de sportieve toekomst van Barcelona. Nadat hij in 2010 na een dienstverband van liefst zeven jaar aftrad als president van de Catalaanse club, zag Laporta de aftakeling van Barça naar eigen zeggen met lede ogen aan. Laporta houdt het huidige bestuur van de club verantwoordelijk voor de teloorgang van wat volgens hem ‘het beste Barcelona ooit’ was.

Nadat Sandro Rosell in 2010 Laporta opvolgde als voorzitter van Barcelona, won de club nog wel tweemaal de Champions League, maar de laatste twee voetbaljaargangen vonden de Catalanen hun Waterloo in het miljardenbal al in de kwartfinales. Vorig seizoen werd de ploeg afgedroogd door Juventus. Laporta kijkt met weemoed terug op de gloriejaren van de club, voornamelijk tussen 2005 en 2010. "De drie eindzeges in de Champions League springen het meest in het oog, en natuurlijk de 2-6 overwinning in Santiago Bernabéu (in mei 2009, red.)", vertelt hij in gesprek met Goal. "Niet te vergeten de voor Barcelona typerende manier van voetballen. Dat zullen de mensen altijd blijven herinneren en dat maakt me trots."

Rosell zit inmiddels achter slot en grendel, nadat hij had gefraudeerd. Laporta heeft geen goed woord over voor zijn opvolger destijds en zijn entourage. "Het enige waar zij op uitwaren, was het in diskrediet brengen van ons", vervolgt de 55-jarige advocaat. "Dat was hun doel, omdat wij hen het beste Barcelona ooit hadden achtergelaten." Laporta kan het maar moeilijk verkroppen dat tegenwoordig niet kinderhulporganisatie UNICEF meer op het tricot van de club prijkt. "Ze hebben het van het shirt verwijderd, hebben er een sponsor uit Qatar op gezet en ze hebben mij in diskrediet gebracht, door te stellen dat de club onder mij op een onverantwoorde manier werd geleid. Gelukkig heeft het recht uiteindelijk gezegevierd."

Rosell’s opvolger Josep Maria Bartomeu kan ook maar op weinig sympathie rekenen van Laporta, die de huidige voorzitter van Barcelona omschrijft als 'het stromannetje' van Rosell. "En dat is schandalig. We lijden bij Barcelona door hen. Door hen is Barcelona voor de eerste keer in zijn clubhistorie veroordeeld voor het plegen van belastingfraude. Er bestaat geen enkele vorm van transparantie meer. De achterban wordt onvoldoende geïnformeerd, er zweeft een donkere wolk boven de club. En daar is de huidige president schuldig aan", foetert Laporta, die ook nog het nodige aan te merken heeft op de wijze waarop de spelersgroep samen is gesteld. Zo hekelt hij de gebrekkige doorstroom vanuit de befaamde jeugdopleiding La Masía. "Er is behalve Sergi Roberto geen enkele speler doorgekomen, en hij is ook nog eens afkomstig uit onze periode."

Sergi Roberto is de laatste basisspeler van Barcelona die doorstroomde uit La Masía

Laporta stelt dat Barcelona terug moet naar zijn basis en wijst daarbij naar drie clubiconen. "Voor mij zijn Joan Gamper, Laszlo Kubala en Johan Cruijff de belangrijkste personen in de geschiedenis van de club. Zij hebben de club getransformeerd en een periode gedefinieerd", legt hij uit. Laporta is lovend over de invloeden van Cruijff. "Hij veranderde voetbal in kunst en schonk ons in het seizoen 1973/74 de landstitel, veertien jaar nadat Barcelona voor het laatst wat gewonnen had. We speelden op spectaculaire wijze en we wonnen onder meer de landstitel, maar nog belangrijker was de manier waarop gevoetbald werd. Later zou hij ons nog naar de eindzege in de Europa Cup en vier achtereenvolgende landstitel leiden. Hij was een inspiratiebron voor een hele generatie."

Laporta hoopt dat Ernesto Valverde oude tijden kan laten herbeleven bij Barcelona. De 53-jarige oefenmeester werd deze zomer weggeplukt bij Athletic Club. "Ik hoop dat hij de spelers uit de jeugdopleiding vertrouwt. Ik hoop dat hij zal spelen volgens de filosofie van Cruijff. Hij is er bekend mee, dus ik hoop dat hij de spelers zal opstellen die in het systeem passen. Ik zou graag willen dat ze aan een echte selectie gaan bouwen. Dat was vorig seizoen geenszins het geval; Real Madrid had een sterkere reservebank en dat is waarom zij de landstitel uiteindelijk ook gewonnen hebben. Ik verwacht met Lionel Messi echter het hoogste haalbare van Barcelona. Met Messi is alles mogelijk", besluit Laporta.

Ben jij het eens met de kritieken van Joan Laporta op het huidige beleid van Barcelona?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Volledig mee eens.. Barca is flink afgetakeld afgelopen jaren. Aankoopbeleid van 10x niks.. Afgelopen paar jaar zijn alleen Rakitic, L. Suarez en Neymar echte versterkingen geweest de rest min of meer alleen weggegooid geld.

7 augustus 2017 om 21:44

Bravo heeft het aardig gedaan. Terstegen ook geen verkeerde aankoop. Umtiti is ook een goede versterking.

7 augustus 2017 om 21:50

Daarom zeg ik min of meer. Maar die drie die ik opnoemde met daarbij inderdaad Bravo die hoort ook in dat rijtje, doe staken er wel boven uit. Ter Stegen en Umtiti vind ik nog niet constant genoeg.

La Masia moet weer herleven wil het het respect terugwinnen van de objectieve voetbalfan. Ik heb nooit veel met Spaans voetbal gehad maar door La Masia had ik altijd wel respect voor Barça. Die Bartomeu vind ik overigens ook een rare kwibus

Als een team aan de top staat, dan is het moeilijk jeugdspelers door te laten breken. Elke rechtsbuiten van de afgelopen 10 jaar is kansloos om door te breken omdat Messi daar speelt.
Het is wel jammer dat er niet echt veel kwantiteit zit achter de beste 15 spelers.
Toch is het huidige bestuur schuldig dat er weinig kwaliteit achter de eerste 11 zitten. Je kan Suarez, Neymar en Messi wel zo'n dik salaris geven, maar ze hebben zich wel laten bespelen omdat ze beurtelings om salarisverhoging gingen vragen. De spelers die zijn gekocht bleken ook nog eens te dure miskopen.

Mag hopen dat Laporta, of iemand die zijn visie deelt, snel de leiding overneemt bij Barca. Sinds hij weg is, is Barca langzaam steeds meer sympathie aan het verliezen, en steeds minder op een duidelijke visie te betrappen. MSN wist de afgelopen jaren veel te verbloemen, maar Neymar is nu weg en ook de andere twee zijn op een gegeven moment klaar. Als de huidige lijn wordt doorgezet is Barca dan, zeker Europees, een uitermate middelmatig team. Dat zou toch enorm zonde zijn voor elke voetballiefhebber.

Natuurlijk makkelijk praten voor hem, maar ben het wel met hem eens! Onder Laporta was het zeker niet perfect maar zeker niet zo slecht als nu: transfersoaps, schimmige sponsordeals, belastingfraude, vreselijk verkoopbeleid, slecht aankoopbeleid en te weinig vertrouwen in spelers uit de eigen jeugd.

8 augustus 2017 om 07:13

Het mooie is dat Cruijff op het moment dat Barca de treble won met Enrique dit al aankaarte, maar vanwege het succes won hij de strijd met Laporta niet. Zelfs ik begon te twijfelen of Cruijff hier misschien niet teveel een persoonlijke vete van maakte. Maar achteraf had hij wéér gelijk, hij zei al dat dit zou gaan gebeuren op het moment van succes.

En het grappige is, Barca heeft bepaalde filosofieën van Real overgenomen en Real bepaalde filosofieën van Barca en die doen het nu fantastisch. Kan toch raar lopen allemaal en je moet je altijd altijd blijven doorontwikkelen anders loop je achteruit.

Helaas valt er nog 4 jaar weinig aan te veranderen aan het huidige bestuur. Barcelona zal in die 4 jaar nu ook niet zwaar verminderen qua niveau doordat ze nog 4 jaar vooral kunnen dragen op Messi en Suarez maar daarna zie ik een echte verzakking tenzij er nu vlug geinvesteerd wordt in de jeugd en Barca B en ook verjonging in het eerste elftal. Buiten de 2 posities van Messi en Suarez kan Barca al kijken om nu een jong B elftal te hebben dat voor binnen 2 tot 5 klaar moet zijn om de vaste basisplaatsen van onder meer Pique, Busquets, Rakitic, Alba en Iniesta. Binnen een jaar of 2-3 kunnen ze dan beginnen zoeken voor zo goed mogelijke vervangers voor Suarez en Messi. Al zullen ze dan ook nog misschien 1 of 2 jaar vaak op de bank moeten plaatsnemen.

Als er nu niets gedaan wordt dan zal Barca binnen een 4-tal jaar zitten zonders spelers als Iniesta, Messi, Suarez, Busquets, Pique, Alba en dan denk ik dat ze gewoonweg terugzakken naar de subtop in Spanje en qua niveau tussen het huidige Sevilla en Atletico komen te liggen waardoor er geknokt zal moeten worden voor de top 3/4 en een CL ticket.

Jammer dat Barca Neymar kwijt is want hij kon nog minstens 7 jaar van zeer belangrijke waarde zijn. In ruil heeft Barca nu veel geld ontvangen maar dienen ze een vervanger te halen dat misschien 1/3 dus 75 miljoen van het gekregen geld mag kosten en verder 2/3 moet investeren dus 150 miljoen voor jonge spelers en jeugd die in potentieel binnen 2 tot 5 jaar kunnen uitgroeien als basisspelers.

Het geen waarom ik vroeger als jongentje verliefd werd op de club is bijna allemaal verdwenen. Helaas... hopelijk snel een frisse wind door de club anders zie ik ons nog verder afglijden.

Wat een geweldig stuk dit. Ik heb al een tijdje niet meer gereageerd maar voor dit moest ik even inloggen. Laporta omschrijft alles tot in de perfectie: het frauderen van het bestuur, de complete verwaarlozing en vervuiling van onze identiteit en het eigen gewin dat het enige is op dat ze uit zijn. Het is een zooitje in Barcelona en deze zomer laat maar eerst weer zien dat ze geen flauw idee hebben wat te doen. Valverde wilde zijn selectie op 12 juli compleet hebben. We zijn al bijna half augustus en er is slechts een versterking gekomen en nog vrijwel niemand verkocht. Ze doen maar wat. Het is te hopen dat Benedito zijn motie van censuur een succes wordt want dit bestuur gaat Barcelona veranderen tot een club van het niveau van Ac Milan / Liverpool met alle respect. Laporta zegt het goed: met Messi is alles mogelijk maar het bestuur lijkt het alleen maar moeilijk te willen maken voor Leo. Wanneer hij stopt mogen we heel erg bang zijn voor continuiteit als topclub in Europa van ons geliefde Barcelona...

Ik ben het helemaal eens met hem, het beleid wat FC Barcelona de laatste jaren voert is hooguit belachelijk. Ik vind hun aankoop beleid maar matig als ik eerlijk moet zijn. Spelers als Aleix Vidal & Andre Gomes zijn Barcelona onwaardig om een klein voorbeeld te noemen. Om maar te zwijgen over spelers als Mathieu..

Ze moeten uitkijken daar dat hun wanbeleid niet lijdt tot een AC Milan scenario. Tien jaar geleden was AC Milan de beste club in de wereld, de rest was historie. Is er geen mogelijkheid dat Laporta daar ooit terug keert? Ik ben niet zo gecharmeerd van Bartomeu. Het zou zonde zijn als Barcelona terug zakt.

Weet nog heel goed dat bij de presidentsverkiezing heet grootste deel van de lezers achter bartomeu stond hier op vz... Grappig om te zien hoe mensen zo snel veranderen

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren