Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Clown Bassie als voorbeeld

Laatste update:

Je hebt keepers in verschillende soorten en maten. Van lijnkeepers tot volgens de Hollandse voetbalschool geschapen meevoetballende keepers. Van rare snuiters tot zeer vreemde vogels, van kleurloze keepers tot kleurrijke keepers. De keeper is een revolutionaire speler die in de loop der jaren erg is veranderd. Van iemand die alleen maar een bal hoeft op te rapen of een balletje uit de lucht moet plukken tot multifunctionele robots waar de trainer dan op hoopt dat deze keeper misschien achterin mee kan voetballen.

Tegenwoordig worden de echte keepergenieters vermaakt met heerlijke stijlvolle reddingen van Edwin van der Sar, Gianluigi Buffon, Iker Casillas en Joe Hart. Dankzij deze keepers lijken zweefduiken of andere reddingen de normaalste zaak van de wereld: zo makkelijk maar een schittering in het oog. Dat is het eigenlijk niet, daar zijn veel harde trainingen voor nodig om deze actie onder de knie te krijgen. Topkeepers zie je steeds minder fouten maken, ze zijn te constant, te goed. Dat vind ik jammer.

Om misverstanden te voorkomen: als ik een trainer van een grote voetbalclub zou zijn, zou ik ook graag een geweldige keeper willen hebben waar je op kan bouwen. Een ballenkiller, die alle schoten keert en een plaag voor de spits is. Één cruciale fout kan al beslissend zijn voor een kampioenschap of een wereldtitel. Maar keepers worden daar te snel op afgestraft, want fouten moet je kunnen maken. Ik kan me er zo boos om maken, de ene week is de keeper perfect en kan hij alles alleen maar goed doen volgens voetbalfans. De andere week maakt de keeper een blunder die zijn ploeg uiteindelijk de zege kost, waardoor de mensen hem ineens als een baksteen laten vallen. Daarom ben ik blij dat er ooit een keeper was, die blunders en stijlvolle reddingen mooi combineerde. Zijn naam is Fabien Barthéz, een geboren Fransman.

Fabulous Fab, zijn bijnaam toen hij voor Manchester United speelde, was een opvallende verschijning tussen de palen. Ook in de tijden toen deze man voor andere Franse teams in de Ligue 1 uitkwam, waren zijn wekelijkse optredens op het doel besproken en opvallend. Barthéz was als keeper anders dan andere collega-keepers. Zo had hij zijn dag en pakte hij alle ballen die je nooit voor mogelijk had gehouden, de andere keer liet hij weer een bal door zijn handen en benen glippen waardoor zijn ploeg dan weer verloor.

Op het veld kon Barthéz ook wel eens andere dingen doen die je van hem niet zou verwachten, getuige het bespugen van een scheidsrechter in een oefenwedstrijd van zijn toenmalige Franse club Olympique Marseille. Een hele domme fout van hem, die Barthéz nog duur kwam te staan: een half jaar schorsing als straf! Het valt niet goed te praten, maar heeft jouw voetbalheld nou ook niet eens een domme fout gemaakt? Neem nou Zinédine Zidane, hij gaf een kopstoot aan Marco Materazzi in de WK-finale. Het kenmerkt Zidane nu wel, maar zijn fans blijven nog steeds praten over zijn mooie momenten als voetballer. Het is onterecht om Barthéz daarom te laten vallen.

Barthéz pakte ook prijzen met zijn teams en met Frankrijk. Weinig keepers kunnen zeggen dat zij de Champions League, het EK en het WK hebben gewonnen. Dat is een prachtige prestatie, van een keeper die beroemd en berucht werd door zijn opmerkelijke optredens. Barthéz trok daar zich niets van aan. Hij ging dan gewoon verder waar hij altijd mee bezig was: met keepen, zijn passie, zijn baan waar hij zijn geld mee verdiende. Ook in Frankrijk is Barthéz een opvallende en een zeer besproken verschijning. In Frankrijk vind je Barthéz geweldig of je vindt hem afschuwelijk. Hoeveel mensen hebben niet moeten lachen om het vaste ritueel van Laurent Blanc en Barthéz? Iedere wedstrijd voordat beide heren met hun eigen land een interland moesten spelen, kuste Blanc op het kale hoofd van de doelman. Een hilarische gebeurtenis, iedere keer weer!

Zoals ik al eerder zei, er waren ook Franse supporters die tegen hem waren. Ik neem het seizoen 2005/06. Grégory Coupet, toen keeper van Lyon, keepte dat jaar een zeer degelijk seizoen en leek de eerste keus van Frankrijk op het WK in Duitsland te worden. Barthéz had in die tijd lang niet gekeept door het spuugincident. Niet Coupet, maar Barthéz werd door Raymond Domenech als eerste keus gekozen. Dat leidde tot woede van de Franse bevolking. In de voorbereiding op het toernooi werd Barthéz door zijn eigen fans uitgefloten, waar grote Franse voetbalsterren zich aan ergerden. Wat kon hij er aan doen dat hij als eerste keus was gekozen door de coach? Wat moest hij anders doen, moest hij bedanken? Echt niet! Daar is Barthéz veel te speciaal voor!

Ach ja, als ik nu zo terug kijk, was Barthéz zeer speciaal als keeper. Ik vond hem geweldig, grandioos. Ik kon altijd om hem lachen, om zijn acties tussen de palen van het doel. Hij kon als keeper de puike reddingen en jammerlijke slippertjes als de beste combineren. In het theater, het voetbalstadion, daar acteerde deze keeper. Als keeper was Barthéz een kleurrijk persoon, ondanks zijn kleurloze grijze en zwarte keepershirts. Alleen de rode neus, kostuum en schmink ontbreken, voor de rest klopt mijn voorbeeld: Fabien Barthéz lijkt op clown Bassie! Barthéz was de ideale clownkeeper!

Mensen, een keeper is ook maar een mens. Ieder mens maakt fouten. Het is onterecht om een keeper die een blunder maakt daar gelijk op af te rekenen. Barthéz is een uitstekend voorbeeld van een keepermachine en grabbelton in één. Een ‘clown’ moet je leuk vinden, je moet er om lachen, maar je moet het werk van een clown ook waarderen!

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Wel grappig dat je Joe Hart noemt in een rijtje van Van der Sar,buffon en Casillas. Daar is die jonge nog lang niet! Het is echt een goede keeper met goede doorgroeimogelijkheden naar het niveau van die klassekeepers. Maar nog niet, kan je beter Julio Cesar erbij halen.

En ja dat is inderdaad wel mooi dat je dat stukje erbij pakt van dat Domenech, Barthez oproepte. Moest toen zo hard lachen Dat de Franse bond toen niet al zag dat Domenech niet goed snik was.. Maarja dat zal wel aan mij liggen.

Goed geschreven, beetje jammer van dat wat ik hierboven vernoemde.

19 augustus 2010 om 12:23

Rickyvilla

In die alinea, ging het over zweefduiken en de geweldige reddingen die een lust voor het oog zijn, de keepers die hij noemt kunnen dat allemaal prachtig, hart is weliswaar geen wereldtop(nog niet) Maar ik weet niet of jij afgelopen weekeinde hebt gekeken, maar daar doelt ie op, Een redding waneer je de bal uit de kruising houdt, en dat kan hart heel goed, en daarmee doel ik niet op 1 wedstrijd maar op 1 constant seizoen bij birghenham??? snap je

Heel goed stuk kerel schrijf zo door

Zeer mooi stukje. Ik lees geregelt eens een column en bij de meeste val ik meteen al weg, maar bij deze bleef non-stop doorlezen. Ik moet er zelfs aan denken aan de keeper van de club waar ik fan van ben, Luciano Da Silva. Af en toe heeft hij ook zijn fratsen, maar wanneer hij er moet staan, staat hij er. Je kan wel zeggen dat hij bijna een cultheld is.

Vond het een aardige keeper maar was veel te wisselvallig. Bij united is ie op het 1e seizoen na grandioos mislukt. Volgens mij heb je weinig wedstrijden van hem gezien bij united ? Hij is niet van het niveau vd sar,kahn,buffon canizares etc. Kwam tekort voor het hoogste niveau maar was goed genoeg voor de subtop. keepers als stekelenburg en hart hebben meer talent dan barthez ook al zullen ze waarschijnlijk nooit de waardering krijgen omdat ze geen wk of ek hebben gewonnen. Hierdoor zal er altijd een mythe blijven hangen dat barthez een wereld keeper was. Wat hij jammer genoeg niet was. Verder aardig stuk maar ik neem aan dat je jong bent en de jaren bij united hebt gemist. Hierdoor kon je het natuurlijk ook niet weten daarom krijg je 4 sterren nice job !

19 augustus 2010 om 15:12

Henryforlife,

Ik bestudeer mijn bronnen goed. Ik weet ook dat Barthez bij Man Utd fouten heeft gemaakt, maar daarom zeg ik ook dat hij in zijn tijd als keeper (niet zozeer bij Man Utd) mooie reddingen kon maken maar de andere keer ook de grootste blunder kon maken op het doel. Ik spreek over het algemeen, niet alleen over Manchester United.
Dat ik 'jong' ben, daar moet je me niet op beoordelen. Ik vind het wel leuk dat je dat doet, maar ik heb dat liever niet. Ik wil dat mijn stuk op kwaliteit wordt beoordeelt, niet op basis van een schrijver, want dat doe ik ook niet bij andere clubexperts. Er zijn ook nog andere, betere, clubexperts op voetbalzone die nog jonger zijn dan ik.

Maar ik waardeer je reactie en je beoordeling wel! Bedankt!

19 augustus 2010 om 19:12

Het probleem is dat je aangeeft dat je bronnen goed bestudeerd. Hierdoor heb je een achterstand en zal je nooit precies weten hoe barthez werkelijk gekeept had. Ik heb daartegen barthez wel meegemaakt en vond je vergelijking die je met andere keepers maakte veel te ver gezocht.

Hij was een aardige keeper maar kwam niet in de buurt van de betere keepers op dat moment. Op het hoogste niveau is hij getest en uiteindelijk niet goed gevonden. Dit kon jij natuurlijk niet weten omdat je nog erg jong bent. Daarom geef ik je ook 4 sterren inhoudelijk is het stuk niet meer dan 2 waard. Wat andere doen daar kijk ik niet naar.

Ik las je stuk vond dat je het goed geschreven had maar qua inhoud zit het niet vol van objectieve informatie. Barthez een grandioze keeper noemen kan gwn niet. Het was een momenten keeper soms goed maar vaak ook niet.

Zie dit niet als negatieve kritiek ik vind dat je een goede schrijfstijl hebt maar qua inhoud kan het nog veel beter.

21 augustus 2010 om 08:36

@ Henry,

Ach spelers worden beoordeelt op hun prijzen, aan het einde van hun carriere. Barthez bestempelen als een keeper die het op het hoogste niveau nét niet haalde, vind ik wat flauw.

- Europees Kampioen
- Wereldkampioen en één keer verliezend finalist.
- 2 x de Pl
- 2 x Frans Kampioen
- 86 Caps

Deze man was keeper van het Franse Nationale team toen dat echt absolute wereldtop was. Of het een betrouwbare keeper was, daar kunnen we natuurlijk over twisten. Maar deze man heeft een geweldige carriere gehad, al zal ik hem ook alleen herinneren, om bijv zijn fouten tegen Depor en Arsenal.

Geweldig stuk over een geweldige keeper, ik wachtte al op een autobiografie van Barthez, ik herinner me nog al zijn strafschoppenserie's, hij stopte altijd een paar en trapte de laatste zelf erin.

Ook heeft je schrijfstijl mij geboeid van begin tot eind, ik zou zeggen hou deze vorm vast en ik kijk uit naar je volgende stuk !

Ik heb je laatste columns met veel plezier gelezen, ook deze vond ik echt heel goed! het zal er vast mee te maken hebben dat ik keeper ben, maar opnieuw las het lekker weg. Ook schrijf je natuurlijk hoogst interessant!

Op je vorige column heb ik niet gestemd, deze uiteraard wel. 5 sterren uiteraard. Lijkt me logisch!

Leuk stuk alleenvroeg me af waar heeft hij de CL gewonnen dan?

19 augustus 2010 om 19:50

In 1993 bij Olympique Marseille.

19 augustus 2010 om 21:04

Hier heb ik echt in moeten graven, maar op verschillende sites heb ik dat kunnen vinden!

20 augustus 2010 om 11:16

Echt moeten graven? Ooit gehoord van Wikipedia?
Mooi stuk verder, alleen vind ik het een beetje raar. Jij zegt dat je het jammer vindt dat keepers zo constant zijn en dat je ze best wel eens een blunder wilt zien maken. Dat komt er in feite op neer dat je niet vies bent van een beetje leedvermaak in het voetbal. Dat vind ik toch raar. Ik zelf ben van het mooie voetbal niet van de fouten. Jij vindt Barthez leuk om de fouten die hij maakt. Dat maakt hem interressant snap ik, alleen vind jij Barthez nu leuk om zijn fouten, dat lijkt me toch verkeerd.
Bovendien maken andere keepers ook fouten, ook de keepers die jij noemt. Alleen minder vaak dan Barthez.
Je schrijfstijl is en blijft super.
4 sterren.

20 augustus 2010 om 11:30

Wikipedia is zo standaard. VI en andere google sites vind ik meestal wat meer betrouwbaar, maar wiki kan je ook zo doen ja
Ik ben inderdaad een persoon die voor vermaak in het voetbal is. Ik hang graag de neutrale supporter uit, ik houd van het spelletje.
Ik vind Barthez niet leuk om zijn fouten hoor, maar hij is en blijft een mooie contrast van een voetballer die dingen heel goed maar ook dingen heel fout kan doen. Van zulke voetballers houd ik, niet van voetballers die alles goed doen, zoals Messi en Cristiano Ronaldo en natuurlijk de keepers. Dat gaat toch op een gegeven moment vervelen als je alleen maar naar goede dingen zit te kijken.
Als er een voetballer een fout maakt, dan krijgt hij gelijk de hele wereld over zich heen, dat bedoel ik met deze CE te zeggen. Barthez trok daar zich helemaal niets van aan en ging gewoon verder waar hij dan mee bezig was. Barthéz vind ik en blijf ik geweldig vinden. Voetballers blijven mensen, net als jij en ik. Als je begrijpt wat ik bedoel.

Ik vind het trouwens wel fijn om te lezen dat jij mijn stuk daadwerkelijk goed gelezen hebt, ik wil je daarvoor bedanken!

20 augustus 2010 om 12:25

Wikipedia is standaard klopt en lang niet altijd betrouwbaar klopt. Maar op wiki kan je vaak ook goede bronnen vinden bij de externe links, helemaal onderaan. Bij Barthez had je dan op de eerste kunnen klikken, kwam je op de site van Bbc-sport terecht en had je in de 2e of 3e alinea kunnen lezen dat Barthez de CL in 1993 met Marseille had gewonnen

20 augustus 2010 om 12:36

Bedankt voor de moeite die je gedaan hebt. Ik waardeer het!

En bbc sport is meestal betrouwbaar in zulke gevallen. Leuk dat er mensen zoals jij zijn die daar de moeite er voor nemen!

Je hebt het weer uitstekend gedaan.

Deze zin is prachtig : Als keeper was Barthéz een kleurrijk persoon, ondanks zijn kleurloze grijze en zwarte keepershirts.

Ik kan helaas niet zo goed meepraten over Barthez maar dat weet je al. Alleen van dat Barthez-blanc ritueel wist ik iets. Maar je hebt het stukje goed uitgevoerd. Morgen kijken of ik nog iets van kritiek heb maar nu ben ik te moe

leuk stukje ik wou dat hij nog langer was ik kon niet stoppen met lezen die geweldige teksten ik vond het mooi ik kijk uit naar de volgende ik ben zelf als ik keep ook een beetje een barthezje

Hmm. Eindelijk weer eens een goede clubexpert gelezen!
Liefde voor het spelletje, kan me in jouw mening wel vinden. Ik neem aan dat jij ook tegen al dat commerciele gedoe van tegenwoordig bent?

21 augustus 2010 om 09:26

Precies! Jij snapt hem helemaal gozer!

Ik houd van voetbal, voetbal is een simpel, maar prachtig spelletje waar je heel de wereld mee zou kunnen veroveren. Het spel, de acties, de schoonheid: that's football! Ik ben altijd al tegen commerciële geprut geweest, ik heb een hekel aan voetballers die alleen voor het geld voetballen. Waar zie je nu tegenwoordig nog spelers die voor het spelletje voetballen ipv voor hun eigen banksaldo?

21 augustus 2010 om 12:29

Mmm. Die zijn dun gezaaid ja, de spelers die 10 jaar voor dezelfde club spelen omdat dat ook hun eerste club was zijn erg zeldzaam. Uiteraard komt dat ook door de financiële belangen, ik bedoel, Raul had vast niks liever gedaan dan zijn glansrijke carrière afsluiten bij Real Madrid. Maar hij kan niet meer mee, hij is goed, maar is iets slechter t.o.v. andere spelers. 20 jaar geleden zou je dan nog gewoon elke wedstrijd in de basis staan bij jouw club, helaas spelen er in het huidige voetbal zoveel belangen en kost 1 blunder meteen zo ontzettend veel geld dat dat niet meer mogelijk is.

En al die praatprogramma's die puur commercieel zijn,, al het gedoe rondom zo'n Wk-opening, gezeur over een stel Bavaria (of was het Heineken? Whatever..) jurkjes.. Van mij mag het er allemaal uit.

Goed stuk!! Die Barthez was de eerste keeper waar mensen voor naar het stadion kwamen.. echt prachtig die gozer!

alleen Joe Hart in het rijtje met Van der Sar Buffon & Iker?

21 augustus 2010 om 09:23

De acties die deze jonge man maakt zijn een streling in het oog! Het is geweldige keeperswerk voor al zo'n jonge gast, dat ik zijn naam echt even moest noemen, uit respect!

Verder weet ik ook wel dat Hart er nog lang niet is, maar een beetje waardering kan voor deze jonge goalie ook geen kwaad, toch?

Barthez was al met al een beperkte keeper, in een straal van een 1,5 meter was hij best goed maar echte supersaves heb ik hem niet vaak zien maken, ook op het wk 98 niet. Bij United heeft hij echt niet weten te overtuigen. Dat hij ook al eens een scheids spuugde is ook niet goed te maken en heeft niks te maken dat het normaal is of dat andere idolen dat ook doen, dat Zidane zop gek deed in de finale zegt misschien wel meer over de fransen

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren