Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Chelsea lijkt volgend Nederlands toptalent naar Engeland te lokken

Laatste update:

Met pen en papier in de hand en tientallen scouts hijgend in de nek struint Voetbalzone wekelijks de internationale velden af. Wie zijn de sterren van de toekomst, welke talenten moeten absoluut in de gaten worden gehouden? Ons volgende doelwit: Jayden Braaf, de international van Oranje Onder-16 die de internationale topclubs voor het uitzoeken heeft.

Door Chris Meijer

“Ik ben Jayden, ik woon in Amsterdam-West en speel links- of rechtsbuiten. Ik heb met mijn moeder en alleen geoefend, binnen. Er is niks kapot gegaan. Het ging goed in het stadion, ik heb uiteindelijk een mooie score behaald. De bal ging te hoog, waardoor het mis ging. Ik vond het wel spannend.”, zei een tienjarige Jayden Braaf in maart 2013 voor de camera van Ajax TV. De vleugelaanvaller van de E1, tegenwoordig de Onder-11, van de Amsterdammers had voor het duel tussen Ajax en PEC Zwolle de bal 113 keer hooggehouden op het veld van de ArenA. Aan het einde van dat seizoen kwam er een einde aan zijn periode in de jeugdopleiding van Ajax. Men was er destijds in Amsterdam van overtuigd dat Braaf niet goed genoeg was.

Nu, bijna vijf jaar later, doet Ajax een tweede poging om Braaf terug te halen naar Amsterdam. Zijn oude club is echter niet de enige gegadigde voor de aanvaller, want oom Stefano van Delden zei onlangs tegenover Voetbalzone dat ook Manchester United, Manchester City, Bayern München en West Ham United geïnteresseerd zijn in Braaf. Hij heeft echter al een principe-overeenkomst met Chelsea, al staat zijn keuze voor the Blues nog niet helemaal vast. De kans lijkt in ieder geval behoorlijk groot dat de international van Oranje Onder-16 volgend seizoen in het buitenland speelt, nadat de samenwerking met PSV onlangs werd stopgezet.

Nadat hij weggestuurd werd bij Ajax, ging Braaf aan de slag bij het Amsterdamse AFC. Slechts één seizoen had de watervlugge aanvaller nodig om zichzelf weer in de kijker bij de betaald voetbalclubs te spelen. FC Volendam en AZ hadden hem graag binnengehaald, maar zijn keuze viel in de zomer van 2014 uiteindelijk op PSV. In Eindhoven ontwikkelde Braaf zich stormachtig, waar hij met zijn snelheid en techniek al snel uitgroeide tot een smaakmaker. De aanvaller verbeterde in dienst van PSV in korte tijd zijn technische vaardigheden, waardoor Braaf de afgelopen seizoenen haast ongrijpbaar was. Hij maakte in seizoen 2015/16 dusdanig veel indruk in de Onder-16 van PSV, dat Ajax hem weer terug wilde halen naar Amsterdam. Braaf had in eerste instantie wel oren naar een terugkeer, maar krabbelde terug nadat er verwarring ontstond over het team waar hij zou gaan spelen.

In eerste instantie zou Ajax de toezegging hebben gedaan dat hij in de Onder-17 zou beginnen, maar uiteindelijk was het niet duidelijk of de Amsterdammers zich hieraan zouden houden. “Het belangrijkste is dat er nu duidelijkheid en rust komt voor Jayden. Dat kon niet worden gegeven. PSV heeft hem altijd goed behandeld, dus dat laat je niet zomaar achter je. Dit is dan ook een gemiste kans voor beide partijen”, zei Van Delden destijds tegenover Ajax Showtime. De Amsterdammers zijn nu opnieuw geïnteresseerd, maar de kans lijkt niet heel groot dat het van een hereniging tussen Ajax en Braaf komt. Internationale topclubs jagen op de jonge aanvaller en hij zou niet het eerste talent dat Nederland op jonge leeftijd verruilt voor het buitenland.

Braaf in actie voor PSV.

Indien Braaf daadwerkelijk naar Chelsea verkast, komt hij bij the Blues landgenoten Daishawn Redan en Juan Familia-Castillo tegen. Eerstgenoemde verruilde Ajax vorige zomer voor de Londense club en blonk recent uit als aanvoerder van Oranje Onder-17. Familia-Castillo speelt sinds de zomer van 2016 in de jeugdopleiding van Chelsea. De Amsterdammers verloren in 2014 al Javairô Dilrosun aan Manchester City, waar de negentienjarige aanvaller momenteel in de beloftenploeg speelt. In hetzelfde jaar verruilde Timothy Fosu-Mensah de jeugdopleiding van Ajax voor die van Manchester United. De verdediger, die reeds zijn debuut in het eerste elftal van the Red Devils én in Oranje maakte, speelt momenteel op huurbasis voor Crystal Palace. Fosu-Mensah is niet de enige Nederlander bij Manchester United, want Tahith Chong speelt sinds afgelopen zomer ook voor de huidige nummer twee van de Premier League.

“Ik speelde volgens mij een jeugdtoernooi in Manchester en daarna ging het balletje rollen. Ik ging toen een beetje rondkijken bij Manchester United en ik wist gelijk dat het iets voor mij was. Ik denk dat de overstap makkelijker was, omdat ik op Curaçao ben geboren en ook snel naar Nederland ben verhuisd. Dus de stap naar United was niet zo moeilijk, ik was al eerder verhuisd”, zei Chong op de website van Manchester United, waar ook de zeventienjarige Millen Baars speelt. Ook Rodney Kongolo (Manchester City), Kees de Boer (Swansea City), Pascal Struijk (Leeds United), Anouar El Mhassani (West Ham United), Nathangelo Markelo (Everton) en Bobby Adekanye (via Barcelona bij Liverpool terechtgekomen) spelen momenteel aan de andere kant van Het Kanaal. Engeland is al langer het beloofde land voor de talentvolle Nederlandse voetballers, al valt het ernstig te betwijfelen of spelers er goed aan doen om op jonge leeftijd al bij een Engelse club te tekenen.

Patrick van Aanholt (Crystal Palace), Nathan Aké (Bournemouth) en Tim Krul (Brighton & Hove Albion) vertrokken al vroeg naar Engeland en staan nog altijd bij een club in de Premier League onder contract. Ook Rajiv van La Parra, die Feyenoord op zeventienjarige leeftijd verruilde voor SM Caen, is via een omweg met Huddersfield Town op het hoogste niveau in Engeland terechtgekomen. De lijst met mislukkingen is echter groter. Arsenio Halfhuid (speelde voor Aston Villa), Frank Wiafe (speelde voor Newcastle United), Jordy Brouwer (speelde voor Liverpool) en Vincent van den Berg (speelde voor Arsenal) zijn inmiddels niet eens meer in het profvoetbal actief, terwijl Vincent Weijl (speelde voor Liverpool) sinds kort in Georgië speelt. Onder meer Jeffrey Bruma, Karim Rekik, Kyle Ebecilio, Nacer Barazite, Gyliano van Velzen, Danny Hoessen, William Troost-Ekong en Donyell Malen keerden uiteindelijk allemaal terug in de Eredivisie, al spelen Bruma en Rekik inmiddels wel in de Bundesliga. Tot dusver valt dus te betwijfelen of het als jong talent verstandig is om naar Engeland te verkassen, omdat er tot dusver nog geen enkele speler op deze manier is doorgebroken bij een topclub.

In de meest recente Oranje-selectie, voor de oefeninterlands tegen Engeland en Portugal, zaten met Van Aanholt, Aké en Fosu-Mensah drie spelers die op jonge leeftijd in de jeugdopleiding van een topclub in de Premier League terechtkwamen. Als Braaf zich blijft ontwikkelen zoals hij nu doet, behoort hij in ieder geval tot de grootste talenten die het Nederlandse voetbal rijk is. Indien de aanvaller inderdaad naar Engeland vertrekt, zal hij naar alle waarschijnlijk in een Onder-18 terechtkomen. Het betekent dat hij fysiek meer uitgedaagd zal worden, waar hij het in Nederland op dat vlak juist relatief gemakkelijk redt. In dat opzicht zou de overstap naar Engeland niet eens zo’n gekke keuze zijn...

Naam: Jayden Braaf
Geboortedatum: 31 augustus 2002
Club: (nog) geen club
Positie: linksbuiten
Sterke punten: snelheid, techniek, inzicht

Doet Jayden Braaf er verstandig aan om naar het buitenland te vertrekken?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Gewaagde stap als hij naar Chelsea gaat, dit seizoen was van zijn kant ook zeker niet zo sterk als vorig seizoen was. Is bij PSV niet grootste talent uit 2002 want dat is Ihattaren, Braaf is ook zijn plekje in de Oranje jeugdelftallen dit seizoen verloren en is momenteel door PSV geschorst dus zijn seizoen zit er al op. Sluit niet uit dat hij stappen gaat zetten als hij vertrekt maar vooralsnog niet overtuigd dat hij overzees zijn kans gaat grijpen maar laat me graag verrassen, denk dat niemand had verwacht dat toen hij een van de afvallers bij Ajax was dat jij 4 jaar later er zo'n 30 zou gaan scoren in de o15 van PSV en jaar erna transfer naar buitenland pakt. Ben benieuwd hoe hij het op gaat pakken, gaat hij naar categorie Chong, Fosu-Mensah, Aké en Redan groeien (opvallende spelers in jeugdelftallen waarin ze speelde) of gaat hij eerder naar categorie Baars, Dilrosun etc (minuten maken maar niet bij de grootste kanshebbers om door te breken) we zullen het gaan zien. Hopelijk grijpt hij basisplaats bij Chelsea u18 en zien we hem op EK u17 met Oranje volgend jaar.

Ik snap de aantrekkingskracht van Chelsea als club echt niet. Ik kan geen andere reden bedenken dan dat je voor het geld of voor de stad gaat. Zoveel talenten die die kant op gaan zonder uitzicht op een doorbraak en dan zeggen ze dat het hun droomclub is, maar Chelsea heeft 0 uitstraling, hebben vrijwel al hun prijzen ‘gekocht’ met het geld van een onduidelijke Rus en hebben een reputatie voor het verpesten van grote talenten en spelers. Als je naar de Engelse top kan heb je vaak keuze uit meerdere clubs. Dan ga je toch naar Man Utd, Arsenal, Liverpool of Tottenham? Daar heb je tenminste nog enig perspectief op een kans in het eerste. Als zelfs talenten als de Bruyne, Lukaku en Batshuayi al niet aan de bak komen moet je gewoon je conclusies trekken en afbellen als je enige ambitie hebt.

13 april 2018 om 07:04

Dat komt ook door de managers. Abramovich is al van plan een nieuw project te starten en dan vooral op de jeugdacademie te letten. Het bestuur heeft al met managers zoals Sarri en Jardim gepraat en hebben al verteld over de academie.

13 april 2018 om 11:03

Nou die managers hebben weinig keus. Die moeten per direct presteren en daardoor vallen de keuzes op aankopen i.p.v. risico's te nemen met jeugdspelers. Abramovich heeft dan wel een project, maar als hij niemand de kans geeft een langer termijn project er van te maken kan ook geen trainer bouwen aan een team met jeugd. Ik zou niet weten hoe je het anders zou moeten combineren.

13 april 2018 om 11:22

Managers zoals Conte en Mourinho geven geen kans aan de jeugd. KDB was de beste speler op tijdens de training, maar Mou wilde hem nog steeds geen kansen geven omdat hij gewoon te jong is. Als je echt iets wil bouwen voor de lange termijn hoor je managers aan te stellen zoals Jardim en Tuchel.

13 april 2018 om 11:51

Maar dat staat dan toch haaks op de ideeën van Abramovich om aan een jeugd project te willen werken als hij zulke trainers aanstelt. Snijdt hij zichzelf mee in de vingers. Volgens mij is de enige reden van zo'n jeugdproject om geld te verdienen aan talenten die goedkoop zijn opgehaald en vervolgens het Chelsea bordje om hun nek hebben hangen waardoor de marktwaarde X10 is.

13 april 2018 om 12:26

ik ben geen Mourinho fan maar hij geeft bij United de jeugd meer een kans dan pakweg een Guardiola of Conte natuurlijk. Rashford, Lingard, Mac Tominay, Coutinho en Balotelli bv spelen of speelden toch met regelmaat onder Mourinho bij United en Inter. bij Chelsea heeft hij idd gefaald door Lukaku, De Bruyne en Salah nooit een kans te geven

13 april 2018 om 13:40

Is toch niks raars aan als chelsea hun droomclub is? Op de pleintjes zie ik genoeg jongens met een chelsea shirt. Deze jongen komt uit 2002! Die jongen kent chelsea niet anders dan als een topclub waar je fan van wordt. Die zien echt geen Rus met gekochte prijzen.

Of je het eerste haalt doet er niet toe, het enige wat er toe doet is een goede carierre. Bij real madrid speelt uiteindelijk ook bijna niemand in het eerste, nu weliswaar wat meer, maar wel jarenlang hofleverancier van la liga.

Waarom wil hij eigenlijk weg bij psv? Die lijken juist de jeugd steeds wat meer kansen te bieden

13 april 2018 om 07:21

Geloof dat PSV zelf ook geen nieuwe samenwerking wilde. Kan ermee te maken hebben dat hij naar het schijnt meerdere keren al geschorst werd door de club.

13 april 2018 om 08:06

Oh oke thanks. Apart dat zo een jonge knul al vaker geschorst is, waar hij juist kansen krijgt.

Fosu-Mensah is en De Ligt waren niet van de zelfde kaliber in de jeugd. De light spelde toen nog op het middelveld, maar Fosu-Mensah was zonder enige twijfel de aller grootste talen van Ajax (uitgezonderd Nouri). En nu is het allemaal andersom, Fosu-Mensah spelt wel eens waar in de PL, maar bij Oranje staat hij dik in de schaduw van de grote De Ligt.

13 april 2018 om 07:49

Dit vind ik een mooi stukje, hoewel ik me afvraag of Fosu Mensah echt een groter talent was dan de Ligt, toont het wel aan dat je, als je iets wil voorstellen in het voetbal, niet naar Engeland moet gaan....

13 april 2018 om 08:30

Fosu-Mensah was zeker geen groter talent dan De Ligt. De Ligt werd vaak 2 jaar vast doorgeschoven omdat hij veel te goed was voor zijn lichting. Fosu-Mensah speelde vaak met zijn leeftijdsgenootjes.

14 april 2018 om 00:16

De Ligt was tot aan de B1 een redelijke middenvelder die vooral opviel van wegen zijn Fysiek en af en toe mooie doelpunten. was toen zeker nog geen talent van dezelfde kaliber als Fosu-Mensah of een Nouri.

De ligt werd pas 2 lichtingen doorgeschoven toen hij nog harder begon te groeien en toen Fosu-Mensah wegging begon hij veel vaker achterin spelen.

13 april 2018 om 08:53

De Ligt won op zijn 15e beste speler op Future Cup (o17) en Copa Amsterdam (o19) als centrale verdediger en sloot toen hij 2e jaar B/o17 was permanent aan in de o19 en zat met 16 op de bank bij het eerste, daarin liep hij allemaal voor op Fosu-Mensah. Als LCM leek de Ligt ook op weg naar profvoetbal maar als CV was hij echt in no-time beste verdediger in de opleiding, denk dat die 2 wel zelfde kaliber waren.

Is de hoogste tijd dat de Uefa/fifa iets aan die idioterie doet. Heb ook ergens gelezen dat ze het aantal huurspelers willen maximaliseren.
Die Engelse clubs hebben tientallen jeugdspeler uit het buitenland. Dat is nu pure slavenhandel. Krijgen weliswaar goed betaald, maar de jongens die bij die clubs echt een kans krijgen zijn op de vingers van een hand te tellen. Er zijn er die elders onderdak vinden maar er zijn er ook waar je niks meer van hoort.
Als die clubs nog een een plan hadden voor die jongens, maar die pakken die jongens op vooral om te voorkomen dat ze ergens anders heen gaan. In Nederland spelen ook buitenlandse jongens maar daar zit wel een plan achter. en die jongens krijgen de kans zich in het eerste te spelen. De Engelse clubs kopen ieder jaar weer spelers die er meteen staan. Dat zijn de jeugdspelers niet.

13 april 2018 om 13:01

In Nederland krijgen ook alleen de beste jeugdspelers een kans. Ze krijgen wel eerder een kans dan in Engeland als ze goed genoeg zijn maar dat heeft alleen met het niveau hier te maken.

Als de FIFA een maximum aantal contractspelers per club bepaald dan is het gedaan met een lukraak wegkopen van talenten. Van het gros van deze jongens hoor je nooit meer wat en onder andere de Nederlandse club zijn aan het opleiden voor Jan Doedel. Ik ken deze jongen verder niet (als PSV-fan).

13 april 2018 om 13:06

Fifa is een corrupte organisatie die in dienst staat van de grootste en rijkste clubs ter wereld. Al die FFP-regels... laat me niet lachen.

Oef wat een schrijffout in het begin al. "Ik heb heb met mn moeder(..)"

Als je op deze leeftijd al verschillende keren geschorst bent geweest door een toch een heel "tolerant" PSV die meer geduld lijkt te hebben met slecht gedrag dan bijv. Ajax, dan kun je maar beter weggaan: jouw oom ook miljoenen rijker zo ook je moeder en straks voetbal je misschien nog bij ADO of Groningen. Heb je uiteindelijk toch betaald voetbal gehaald, is je verklaring achteraf.......

Als ik voetballer was zou ik 100 procent voor het geld kiezen en samen met mij iedereen denk ik. Waarom zou je het niet doen?

13 april 2018 om 13:21

Omdat dit op deze leeftijd het korte termijn denken weergeeft. Goede spelers komen er toch, kijk in de geschiedenis: zelfs een Ronaldo haalde eerst het Eerste van Sporting voordat hij naar United ging. Of Van Persie die het eerste van Feyenoord haalde voordat hij wegging. En die waren nog behoorlijk jong en was zelfs bij hen de vraag of zij het zouden halen.
Iedereen die voor de geleidelijke weg heeft gekozen, is bij voldoende talent en doorzettingsvermogen, toch weer boven komen drijven en heeft veel bereikt. En zij zijn veel rijker geworden (als we het toch over geld hebben) geworden dan vele jongens die nu bij Amlere City of hoogstens PEC Zwolle voetballen. Ook de Belgische spelers (hazard daargelaten, maar die is net als Messi een uitzonderlijk talent) die voor de geleidelijkheid hebben gekozen, zitten nu bij veel betere clubs en zijn bovendien ook gewoon enorm rijk.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren