Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

'Ben wel wat gewend, maar dit was wel erg massaal'

Laatste update:
/

Peter Bosz zat maandagavond bij de commissie van beroep vanwege de vier duels schorsing die de oefenmeester van Vitesse zijn opgelegd. Bosz werd in het bekerduel met Heracles Almelo van het veld gestuurd. Vitesse en Bosz gingen vervolgens niet akkoord met de vier wedstrijden schorsing die de tuchtcommissie de trainer had opgelegd. De commissie van beroep doet uiterlijk komende vrijdag een bindende uitspraak.

De tuchtcommissie achtte bewezen dat Bosz bij herhaling in woord en/of gebaar te kennen gaf het niet eens te zijn met een beslissing van scheidsrechter Danny Makkelie. Bosz weigerde vervolgens het speelveld te verlaten, waardoor de wedstrijd werd stilgelegd. Ook wordt Bosz kwalijk genomen dat hij na afloop van het duel het voetbal in diskrediet bracht door te insinueren dat de arbiter partijdig was.

/

"Het zijn zware, vervelende weken geweest”, vertelt Bosz in gesprek met de Gelderlander. "Zo’n beetje iedere columnist heeft wel iets over mij geschreven. Ik zit al 35 jaar in het voetbal en ben wel wat gewend, maar dit was wel erg massaal." Tegen Bosz werd maandagavond wederom vier duels schorsing geëist. De oefenmeester en jurist Mark Bakker probeerden aan te tonen dat de verklaringen van de arbitrage over zijn gedrag tijdens de wedstrijd tegen Heracles niet klopten.

Zo wees Bakker wederom op het wedstrijdformulier, waarop niet zou staan waarom Bosz is weggestuurd. Daarnaast zou Vitesse niet op de hoogte zijn gebracht van het vooronderzoek van de aanklager. Nieuwe inzichten of verklaringen leverde het uiteindelijk niet op. Bosz en Bakker spraken nagenoeg alle beschuldigingen tegen en de trainer ontkende opnieuw dat hij van Makkelie een laatste waarschuwing heeft gehad.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

De onmacht straalt ervan af bij Bosz op deze foto. Makkelie was ook echt niet best deze wedstrijd. En als je het dan zelf niet meer in de hand hebt, staak je de boel maar en gooi je het op dat er een trainer niet naar de tribune wilde gaan. Brevet van onvermogen wat Makkelie betreft!

13 oktober 2015 om 08:34

Bosz kan ook een keer stoppen met zijn verongelijkt gedrag. Een incident is geen ramp, maar deze man is een recidivist.

13 oktober 2015 om 13:36

Op basis waarvan is die een recidivist? In de afgelopen 2,5 jaar dat hij inmiddels voor Vitesse werkt is hij nooit weggestuurd en is hij ook nooit echt in opspraak gekomen. Hij is wel een keer eerder weggestuurd (door Makkelie) maar dat is dus meer dan 2,5 jaar geleden, dat is dus nauwelijks structureel gedrag te noemen dan (er zijn coaches die veel vaker en in veel kortere tijd weggestuurd zijn, maar daar zeggen we niet van dat het recidivisten of iets dergelijks zijn).

Daarnaast lijkt het me wel terecht dat je verongelijkt bent als je beschuldigt wordt van iets dat (volgens hem zelf) niet klopt. Ik heb de zaak een beetje gevolgd (via journalisten) en er lijken een aantal zaken toch echt niet te kloppen of zeer twijfelachtig zijn. Vier voorbeelden:

- Zo roept Makkelie dat hij Bosz heeft weggestuurd vanwege commentaar op de 4e official, maar zegt Makkelie tegelijk tegen de tuchtcommissie dat hij niet weet wat Bosz zei én geven TV-beelden aan dat Bosz juist instructies geeft aan aanvoerder Kashia.

- Zo roept Makkelie dat Bosz op meerdere momenten hardgebaren maakte (waarbij de momenten werden genoemd), maar uit TV-beelden blijkt dat helemaal niet zo te zijn. Zelfs de voorzitter van de beroepscommissie zou dat hebben onderstreept volgens een journalist: "voorzitter commissie zegt dat hij Bosz vaak met handen in zakken ziet staan, op momenten dat hij armgebaren zou maken"

- Zo roept Makkelie dat Bosz weigerde weg te gaan, maar uit TV-beelden blijkt dat Bosz inmiddels al uit beeld was gelopen en de verklaring van Makkelie zelf zegt al dat Bosz inmiddels bij de toegang van de catacomben was toen hij staakte. (waarom zou Bosz daar staan als hij niet weg wil gaan, dan zou hij toch bij zijn dug-out staan?)

- Zo roept Makkelie bij de tuchtzaak dat hij verboden had om de stadionklok terug te draaien, maar voor de camera's van Fox vertelde hij juist dat hij daar wél opdracht voor gegeven had en bij de commissie van beroep verklaarde Heracles zelf ook dat het terugzetten van de klok op bevel van Makkelie was. (naast dat de scheidsrechter de tijd niet eens terug mag zetten, zet dit natuurlijk ook vraagtekens bij de betrouwbaarheid van de verklaring van Makkelie). Volgens de klokjes van het arbitrale kwartet viel de rode kaart van Nakamba ook pas in de 81e minuut (staat zelfs op het wedstrijdformulier, dat nota bene nog door Makkelie ondertekend is voor akkoord van de gegevens), dus ook daar spreekt Makkelie zichzelf nogal tegen.

13 oktober 2015 om 16:08

Het gaat er toch niet alleen om of hij wordt weggestuurd? Het gebeurt hem zo vaak dat hij staat te foeteren langs de lijn. Ook in interviews wijst hij vaak naar de arbitrage.

Eerlijk is eerlijk, hij is bij tijden ook zeer realistisch. Als zijn team echt slecht speelde zegt hij dat ook, maar daar gaat het nu even niet om.

Als je kijkt naar b.v. Lodeweges, F de Boer, Cocu, die zul je niet snel in dit soort situaties terecht zien komen. Als is Cocu wel een keer weggestuurd omdat hij uit zijn vakje was gekomen. Wist ie niet zei hij ... lekker slim. Hahahaha.

Een keer in de spiegel kijken Bosz! Als je merkt dat je gedrag zulke reacties oproept, misschien ook even naar jezelf kijken?

13 oktober 2015 om 08:13

Voetbal is emotie he! Neem scheidsrechters als Jol en Collina, die deden het spelletje mee en gaven hun grenzen aan. Tegenwoordig zijn het van die mierenneukers die bang zijn dat volgende week niet meer in de eredivisie mogen fluiten.

13 oktober 2015 om 08:35

Voetbal is zeker emotie, maar je mag nog steeds van mensen vragen zich fatsoenlijk te gedragen. Bosz doet dat vaak niet en hopelijk helpt de schorsing hem om zich voortaan wat in te houden.

13 oktober 2015 om 13:38

Op basis waarvan zeg je dat Bosz zich vaak niet gedraagt dan? In de 2,5 jaar dat hij voor Vitesse werkt is hij nooit eerder weggestuurd. Als hij zich structureel zou misdragen, zou hij dan niet veel vaker weggestuurd zijn?

13 oktober 2015 om 08:22

Zijn gedrag roept alleen zulke reacties op bij Makkelie. Ongelofelijk slechte scheids die regelmatig wedstrijden uit de hand laat lopen. En dan heb ik het niet over deze wedstrijd alleen maar meerdere. Hij is er enorm op gebrand om zijn machtspositie te uiten, onder andere met het geven van rode kaarten. Andere scheidsrechters trekken zich niet eens iets aan van het gedrag van coaches.

Bosz is een goede trainer, maar zoals hij vaak tegen de arbitrage te keer gaat, en over ze praat is totaal respectloos. Hier mag hij best goed voor gestraft worden. Hij heeft een voorbeeldfunctie als trainer. Richting zijn staf, zijn spelers, zijn fans, en vooral naar het jeugdvoetbal toe.

13 oktober 2015 om 08:34

Dat klopt in dit geval wel, maar we slaan hier in nederland helemaal door joh. In alle gelederen van het voetbal in nederland heb je van deze rare scheidsrechters lopen die je al een gele kaart geeft als je alleen je mond al open doet. Wat een gezeik. Die scheidsrechters moeten maar eens bij hun zelf te rade gaan waarom er soms op ze gezeurd word ipv een kaart te geven of iemand weg te sturen. Hoe vAk gebeurd het wel niet dat iemabd alleen al een kaart krijgt als ze alleen vragen waarom iemand fluit? En zeker in het amateur voetbal gebeurd dit elke week weer. Beetje elitair gedrag

13 oktober 2015 om 08:42

als je het rugby beetje volgt kunnen zowel scheidsrechters als spelers/trainers van deze mannen leren....ongekend respect en waardering voor elkaar

13 oktober 2015 om 10:00

Elsjorro, we zijn het in het voetbal normaal gaan vinden dat er discussie gevoerd wordt met de scheids. Maar dat is helemaal niet normaal, sterker nog, het verpest de sport. En dat staat dus los van de prestatie van de scheids. Die maken zeker ook fouten, maar voetbaltrainers en spelers moeten een keer volwassen worden en die fouten accepteren. Als een speler een kans mist, gaat de trainer zich ook niet langs de lijn staan misdragen. Dus ze kunnen het best.

013ttid1896 noemt het rugby al, maar er zijn veel meer sporten waarin discussie met de scheids gewoon niet geaccepteerd wordt. Dat is zoals het zou moeten zijn. En niet het gezeik op de scheids als standaard gaan aanhouden.

Bosz neemt het nu nog een stapje verder door de beslissing van de scheids niet te accepteren. En hij ziet het zelf nog steeds niet. Het voetbal wordt stuk gemaakt op deze manier, echt walgelijk.

13 oktober 2015 om 11:31

Helemaal mee eens!
Afgelopen weekend ook weer 2 incidenten in het amateurvoetbal en amateurhockey.
Indirect komt dat door dit soort fratsen.
Beslissingen van de arbitrage gewoon respecteren.
Als ze in het profvoetbal nou eens het goede voorbeeld geven, dan volgt de rest ook vanzelf.
Van mij mogen de straffen nog veel hoger!

Was er toevallig bij, Bosz bleef maar drammen, de kaarten waren gewoon terrecht. Bosz was als een wide stier bezig aan de kant. Beetje in de spiegel kijken en accpeteren. 4 duels daarin tegen wel erg veel, 2 voldoende. Andere kant de scheids zo in diskrediet brengen, iedereen was er klaar mee, spelers wilden weer ballen, duurde onwijs lang, hij wilde gewoon niet weg, voelde zich God ofzo....eigen regels, als je het zo beoordeeld, voorbeeldfunctie volkomen onnodig uitvallen, dan zijn 4 duels weer te weinig.
Nu met dit door gezeik, moet de Knvb korte metten ermee maken, het verhogen naar 5 duels en bij herhaling er 2 bovenop. Wangedrag.

13 oktober 2015 om 09:41

Eerst zeg je 4 duels wel erg veel 2 is zat en daarna vind je rat knvb het moet aanpakken en gewoon moet verhogrn naar 5 of zelfs 7 duels.

Je bent niet echt geloofwaardig of standvast..

een echte vent accepteert zijn straf!

13 oktober 2015 om 08:42

Een echte vent strijd ook voor zijn principes en tegen onrecht.

Hij mag best in beroep, dat is zijn goed recht en misschien is hem wel verteld door de jurist dat ze een sterke zaak hebben!

Dus iedere voetballer die in de laaste 15 jaar in beroep is gegaan, laat staan zelfs heeft gewonnen, is geen echte vent?

13 oktober 2015 om 10:06

@west je moet wat mij betreft je momenten kiezen. Je staat met 23 man op het veld, en twee trainers en wat grensrechters langs de lijn. Daar worden per definitie beslissingen genomen waar je het niet mee eens bent. Als je dan wil strijden voor je 'principes', dan moet er wel iets heel ergs aan de hand zijn. Stel dat je als trainer van racisme wordt beschuldigd, terwijl dat echt niet klopt. Dan heb je gewoon een punt.

Maar zo'n verhaal is er nu gewoon niet. Bosz misdraagt zich gewoon. Dat hij het niet eens is met de scheidsrechterlijke beslissing op het veld, is niet zo relevant. Dat gebeurt elke week. Als je daar niet tegen kan, moet je niet in het voetbal gaan werken. Als er een paar trainers zouden zijn die zich zouden gedragen zoals Bosz, dan heb je elke week dit gedoe, en dan hangt het hele voetbal binnen no time in de touwen.

Bosz wil zijn eigen regels hanteren. Dat is gewoon onacceptabel.

13 oktober 2015 om 10:17

@edo,

Ik kan het grotendeels in jou beredenering vinden! Het enige waar ik me bij @013 aan stoorde was dat het veel te kort door de bocht was en behoorlijk generaliserend.

13 oktober 2015 om 10:58

Ik denk dat je niet helemaal op de hoogte bent van het hoe en waarom Bosz dit aanvecht. Bosz heeft voor de tuchtcommissie ook toegegeven dat hij het woord schijtbakken heeft gebezigd en dat dit fout van hem is. Ook dat hij zich kan vinden in de rode kaarten (2 keer geel) van Ibarra en Nakamba.

Hij vecht het aan omdat de verklaringen niet kloppen met de feiten. Vitesse haalt met de beelden erbij de verklaringen dan ook onderuit. Ook dat het absurd is dat de klok 4 minuten wordt teruggezet en de stadion speaker van Heracles verklaard dat dit van Makkelie moest. Dit terwijl Makkelie dat ontkende tijdens de vorige zitting. Ook is er geen vooronderzoek gestart (vormfout) en is het wedstrijdformulier niet juist ingevuld, de omschrijving van het wegsturen van Bosz ontbreekt! Dit is een vormfout, Elia werd onlangs nog door een dergelijke vormfout vrijgesproken.

13 oktober 2015 om 13:43

Elia werd niet vrijgesproken op de vormfout, maar op de tegenstrijdige verklaringen.

Diezelfde tegenstrijdige verklaringen zijn er echter in dit verhaal natuurlijk ook, want de verklaring van Makkelie (het bewijs van de aanklager) strookt totaal niet met de verklaringen van Bosz, Maas, Heracles Almelo en ook niet met de TV-beelden.

Tja als je een wedstrijd met 8 man eindigt en zelf ook naar de tribune word gestuurd ben je als team ook even de weg kwijt!

4 wedstrijden is misschien wat zwaar, maar je bent als trainer eindverantwoordelijk voor het elftal en met name jezelf.

Nu zeuren dat iedereen over je heen is gevallen heeft geen zin, als je niet in beroep was gegaan (je mag best in beroep gaan) was de gehele situatie weken korter geweest.

13 oktober 2015 om 09:39

hadden er 7 moeten zijn maar dan had hij de wedstrijd moeten staken.. Leerdam had er ook af gemoeten. laat hij bewust staan terwijl hij al geel heeft. overtreding in het strafschopgebied..whahahahahah wat niet eens wat was.

13 oktober 2015 om 13:44

Met 7 moet je gewoon verder spelen. Pas bij 6 moet de wedstrijd worden gestaakt.

Gewoon in beroep gaan als je in je recht denkt te zijn.
Zal wat zijn nog meer macht voor de scheids.
En wie Makkelie nog serieus neemt,kan men hierop idem dito niet serieus nemen.
Wat die man allemaal verklaarde is een grote leugen.
Beelden spreken voor zich.
En Makkelie vergat ook nog op de wedstrijdformulier aan te geven,waarom hij Bosz eraf stuurde.
Is dat geen Vormfout?
Of geldt die woord alleen voor de Top 3 hier.
Maar goed Bosz laat ze daar maar lullen in Zeist,sta er ver boven.
Knvb,net als Fifa en Uefa zo corrupt als wat.
Je mag ook niet als trainer,de scheids bikritiseren,staat een straf op.
Nou Frank de Boer,geldt niet voor jouw.

13 oktober 2015 om 10:08

Wat een wartaal.

Als trainers zich boven de Knvb, de scheids en de regels gaan stellen, dan is er helemaal geen voetbal meer over.

13 oktober 2015 om 13:47

Op basis waarvan baseer je dat een trainer zich boven de regels stelt?

Als je de zaak zou hebben gevolgd, dan volgt er juist een beeld dat Makkelie (de scheidsrechter) zich boven de regels lijkt te stellen en aantoonbare onjuistheden in zijn verklaring heeft staan. Dat is ook de reden dat Bosz in beroep is gegaan. Bosz zegt zelf nota bene nog dat hij het met de rode kaarten eens is en dat hij daar geen problemen mee heeft, maar dat hij een enorm probleem heeft met de onjuiste verklaring van Makkelie, waardoor hij in zijn ogen zwart gemaakt wordt.

13 oktober 2015 om 15:58

Omdat hij weigerde van het veld af te gaan.

Had makkelie het doelpunt wel goed gekeurd tegen Feyenoord wat ook meer dan normaal was geweest hadden er 400 berichten hier gestaan hoe Feyenoord genaaid was. Nu gebeurt het de graafschap hoor je er niets meer over. Makkelie is geheel in de fout gegaan tijdens Heracles -Vitesse maar krijgt een hand van GOD over zich heen namens de Knvb, waarom stuurt hij tijdens de wedstrijd Leerdam niet weg na de overtreding in het strafschopgebied. Hoeveel mag hij nog fout doen.
Als het een trainer was geweest van de grote clubs had de media er anders in gestaan en waren het allemaal JA knikkers geweest. Zie wat er gebeurt nu met kramer... al met al de tuchtcommissie bepaald zelf tegenwoordig de mate van straf nergens op gebaseerd.

Bosz mag in mijn ogen gewoon kritisch zijn op het optreden van Makkelie. Of moet hij hem de hemel in prijzen zoals dat gebeurt bij de Knvb. Goed gedaan jochie lekker gefloten.

Ik zie hier veel kritiek op Bosz maar ik ben toch ook van mening dat Makkelie een cursusje mag hebben. Die scheids staat alom bekend van slechte records (vb: dat kaarten record in een wedstrijd) onder zijn leiding zijn al meerdere wedstrijden uit de hand gelopen en de man uit heel erg machtsvertoon. Nu is hij ook politieagent dus dat zal daar wel uit komen, denk alleen dat het daardoor voor hem wel moeilijker is om met gegrustreerde mensen om te gaan.

13 oktober 2015 om 10:11

@niek: kritiek op de scheids kan altijd. Die worden trouwens ook vaak geëvalueerd binnen de bond. Dus prima als Makkelie eens goed beoordeeld wordt. Daarbij moeten we er dan wel rekening mee houden dat de bond weleens wat anders van scheidsen kan verwachten dan de supporters. Welke scheidsrechter goed en slecht is, is voor een deel erg subjectief. Voetbalsupporters hebben ook nogal de neiging om erg te blijven hangen in een negatief beeld als de scheids hun eigen club eens heeft benadeeld.

Probleem is dat het voor het gedrag van Bosz niet uit maakt. Goede scheids, slechte scheids, Bosz heeft gewoon de beslissingen te accepteren.

Over Peter Bosz kun je kort zijn. Een prima trainer maar teveel ,,boze'' acteur willen zijn waardoor hij zijn eigen imago volledig verknalt. Bovendien verbaal altijd negatief en te respectloos naar scheidsrechters. Flinke straf is dus een keer terecht!

uit 2009 !!
aanpakken Makkelie zelfde als in 2009
Blunderende arbiters fluiten geen duel

Maandag liet scheidsrechtersbaas Jaap Uilenberg nog weten dat Reinold Wiedemeijer €˜gewoon weer zijn wedstrijd€™ zou krijgen, maar de scheidsrechter is dit weekend niet actief in de Eredivisie. Wiedemeijer blunderde afgelopen speelronde door AZ geen strafschop toe te kennen bij een duidelijke overtreding op Pontus Wernbloom. Ook Ben Haverkort fluit dit weekend geen Eredivisie-wedstrijd.

Evenals zijn collega ging Haverkort in de eerste speelronde in de fout. De arbiter, die de leiding had over het duel tussen Willem II en Vitesse, zag geen strafschop in een overtreding van Said Boutahar op Vitesse-aanvoerder Paul Verhaegh. Scheidsrechtersbaas Uilenberg benadrukte maandag dat zij ‘niet op incidenten afgaat’, maar zowel Wiedemeijer als Haverkort fluiten dit weekend niet in de Eredivisie.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren