Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Ajax verkent 'interessante markt': 'Hopen op zo'n speler in het eerste'

Laatste update:

Marijn Beuker is content met de strategische samenwerking die Ajax onlangs met de Japanse club Gamba Osaka is aangegaan. De directeur voetbal laat weten dat de Amsterdammers door de samenwerking mede hopen het scoutingsnetwerk te vergroten.

“Het zegt iets over de internationale aantrekkingskracht die we hebben, met het oog op het vinden van talent op alle plekken van de wereld”, zegt Beuker over de samenwerking met Gamba Osaka tegenover Ajax TV. “Japan is een hele interessante markt. Het betekent dat wij ons daar wat meer gaan vestigen en op zoek gaan naar spelers die ons hier kunnen helpen.”

De samenwerking heeft een duur van drie jaar. Vanuit de kant van Ajax gaat het vooral om kennisoverdracht”, benadrukt Beuker.

“Zij zijn op zoek naar de geheimen van de Ajax-visie en -opleiding. Wij zullen dat gaan delen en aan de andere kant hopen wij op die manier ons scoutingsnetwerk te vergroten. Hopelijk gaan we dan een Japanse speler bij ons in het eerste elftal zien.”

Corné Groenendijk, de Hoofd Ajax Coaching Academy, is ook blij met de samenwerking tussen de Amsterdammers en Gamba Osaka. “De contracten zijn ondertekend. We gaan midden april naar Japan toe, om daar in gesprek te gaan over wat we kunnen doen op het gebied van scouting, jeugdopleiding en om de plannen die wij gemaakt hebben verder uit te werken. We brengen daar de eerste uitwisseling op het gebied van inhoud tot stand.”

Tadashi Ono, de president van Gamba Osaka, hoopt te kunnen leren van de methodes bij Ajax. “Het is vanzelfsprekend, maar Ajax is een grote club met een rijke geschiedenis. Men was zeer vriendelijk en openhartig in de gesprekken. Het voelde alsof we elkaar al heel lang kenden. Dat dit echt niet de eerste keer was dat we elkaar ontmoetten.”

“Er zijn veel dingen die we hopen met Ajax te kunnen doen, maar er zijn drie hoofdpunten. Eén daarvan is de jeugdopleiding, waar Ajax bekend om staat. Ten tweede willen wij ons eerste team ook verbeteren. Het afgelopen jaar ging het wat moeizamer met Gamba, dus ik hoop dat wij als club weer kunnen presteren. Ook wat scouting betreft hopen wij van Ajax te kunnen leren.”

Hyun-Jun Suk


In de afgelopen jaren maakten er geregeld Japanners naam voor zichzelf in de Eredivisie. In de gehele clubgeschiedenis van Ajax hebben de Amsterdammers echter nog nooit een speler uit Japan gecontracteerd. Zelfs Aziaten zijn een zeldzaamheid. De Zuid-Koreaan Hyun-Jun Suk, die in 2010 zijn debuut in de hoofdmacht maakte, is de enige.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Het niveau van de Japanse competitie lijkt me niet zo hoog. Talent van het jaar Mito speelt nu bij Sparta en daar doet hij het prima en laat leuke dingen zien maar gaat zeker Ajax niet beter maken. Ik ga er dan even van uit dat er dus niet enorm veel grotere talenten in de Japanse competitie spelen.

10 april 2024 om 13:35

Japan is met 125 miljoen inwoners 7x zo groot als Nederland, dus reken maar uit hoeveel groter de kans dat er in Japan een Frenkie de Jong doorbreekt dan bij ons. Zaak is dat ze meer knowhow nodig hebben op opleidingsvlak en dat kan Ajax wel bieden. Komt bij dat Japanse spelers vaak heel technisch begaafd zijn, alsof dat ook een beetje anatomisch bepaald is. Ik vind het sowieso altijd wel handig om samenwerkingen aan te gaan met clubs uit grote Aziatische landen of überhaupt andere werelddelen. Het kan ook weer iets doen met de naamsbekendheid van Ajax in Azië en na een periode met prachtige Zuid-Amerikaanse spelers in de Eredivisie is het soms ook mooi om wat meer Aziatisch bloed aan het werk te zien.

10 april 2024 om 13:42

Myvision,

Nederland heeft maar 17,7 mln inwoners maar presteert toch wel goed in redelijke vele sporten. Ik denk dat de aantal niks uitmaakt, het ligt eraan wat de focus is van een land. Ik geloof er weinig in dat Azië een mooie voetbal toekomst hebben.

10 april 2024 om 13:58

Denk dat de kans niet zo groot is dat er een Frenkie de Jong doorbreekt in Japan dat had immers dan al lang moeten gebeuren. En anders wel in een ander land met heel veel inwoners in Azië (India of China). Denk dat wij gewoon verder zijn. Misschien moet het nog komen, maar op korte termijn zie ik het niet voor me, met het soort spelers dat ze afleveren. Alleen Son kan ik benoemen als een echte topspeler uit Azië.

10 april 2024 om 14:02

Maar ook genoeg sporten waar we niet zo goed in zijn. In Japan is baseball enorm populair en het nationale team staat momenteel op nummer 1 in de world ranking. Zoals je zegt ligt het gewoon op de focus, voetbal is nog opkomende in Japan.

10 april 2024 om 14:07

In dat geval moeten we met z'n alle op zoek naar Chinese en Indiase talenten, die twee landen hebben tezamen immers ruim een derde van de totale wereldbevolking. Maar zo simpel werkt het uiteraard niet. Er spelen veel meer dingen mee dan enkel zwart-wit het bevolkingsaantal van een land. Daarnaast is de bevolking van Japan ook echt serieus vergrijst (meer dan waar ook in de wereld) en sterk afnemend, maar dat verder terzijde.

10 april 2024 om 14:09

Met deze simpele redenatietrant is de kans dat India de volgende Messi levert 85 keer als hoger als Nederland. Toch lijkt me dat erg sterk.

10 april 2024 om 14:09

Het is wel wat gecompliceerder dan dat natuurlijk. Ten eerste is voetbal hier maximaal geprofessionaliseerd en sport nummer 1. In Japan is dat niet het geval en spelen percentueel veel minder mensen voetbal. De kans dat er een Frenkie de Jong doorbreekt, is in Nederland dus veel groter. Het is immers al gebeurd en dan is Frenkie de Jong nog bij lange na niet het beste wat Nederland aan voetbaltalent heeft voortgebracht.

Dat neemt niet weg dat zo'n samenwerking nooit een slecht idee is en dat de potentiele markt aan talent daar relatief groot is. Als je daar een beetje creatief scout, vind je vast wel wat jongens met veel potentie. Met jouw laatste argument ben ik het ook eens.

10 april 2024 om 14:11

Ruim 37 miljoen Japanners zijn al boven de 65, daar zal i.i.g. al geen Frenkie meer bijzitten

Japanners zijn normaliter wel aardig technisch, tweebenig en werken zich het snot voor de ogen. Zo'n samenwerking kan geen kwaad.

10 april 2024 om 14:28

Is inderdaad heel zwart-wit door me geformuleerd. Punt is dat als Ajax zo'n club meer kan professionaliseren, je daar ook de vruchten van kan plukken.

10 april 2024 om 17:10

@mr_knowledge, eens. Uiteindelijk is het aantal inwoners niet bepalend, maar hoeveel jongetjes er op voetbal zitten, en hoe dicht het netwerk is van scouts om alle amateurvoetballertjes te zien. Hoe meer jongetjes en hoe groter de kans dat een scout de grootste talenten zien, des te groter de kans dat ze doorbreken.

Je kan een kleine Messi zijn, maar als je boogschieten zit gaat er niets gebeuren. Net als dat je wel op voetbal zit, maar enkel de lokale dorpsbewoners je aan t werk zien.

Dat aantal ligt in Nederland in beide gevallen extreem hoog, wat ook wel logisch gezien de compactheid van het land en de populariteit van de sport.

10 april 2024 om 13:44

vergeleken met europa is de japanse competitie niet super, dat klopt.
maar ik denk naast de zuid-koreaanse en competities uit het midden-oosten zijn ze wel de top.
dat zie je ook terug in de aziatische champions league.

met een beetje creatief scouten zijn daar echt wel spelers te halen die in een eredivisie een meerwaarde zijn. De grootste opdracht lijkt me om zulke jongens te kunnen integreren in de nederlandse (voetbal) cultuur. Over het algemeen spreken die jongens niet tot nauwelijks engels. Alhoewel dat tegenwoordig wel iets beter gaat dan aantal jaar geleden.

10 april 2024 om 15:29

Dat doet Sparta nu ook met Saito en Mito. En NEC heeft er ook twee (toch?) die belangrijk zijn. Maar dat zijn middenmoters, terwijl Mito talent van het jaar was in Japan. Je moet wel heel creatief scouten als ze ook in de top van de Eredivisie een meerwaarde moeten hebben.

En Ajax wil weer naar die top toe.

10 april 2024 om 17:19

Sugawara komt daar ook vandaan en ik denk toch dat Ajax daar op het moment maar wat blij mee zou zijn. Ook bv een Kubo is gewoon één van de sterkste vleugelspeler in Spanje. Je moet gewoon goed scouten, maar het is echt niet zo dat er geen talent rondloopt in Japan, je moet gewoon goed zoeken. Daar was juist Ajax nou altijd zo goed in naar mijn idee.

Ik vraag me altijd af wat hier zo interessant aan is vanuit het oogpunt van Ajax. Ja, je krijgt wat meer publiciteit in Azië, maar als je puur voetbaltechnisch kijkt: welke topvoetballers heeft Japan afgeleverd? Hoe groot is de kans dat je hier iemand oppikt die het 1e team haalt (alhoewel die kans tegenwoordig wel aanzienlijk gestegen is.. )

Ik kan me nu alleen.... Honda en Kagawa bedenken? Dan houdt m'n kennis op.

10 april 2024 om 13:36

Je vergeet sowieso de strijder in Rotterdam Shinji Ono. Prachtspeler.

10 april 2024 om 13:39

Daar kan ik het alleen maar eens met je zijn.

10 april 2024 om 13:42

Nakata, maar ook in de Nederlandse competitie bij Sparta en bij Nec zitten nu leuke Japanse spelers.

10 april 2024 om 14:40

Nakamura bij Celtic. Japanse Beckham. Yoshida bij VVV en later Southampton. Hiroki Ito bij Stuttgart. Om er maar een paar te noemen.

10 april 2024 om 13:42

Nakata natuurlijk! Momenteel is Mitoma is ook een heerlijke speler maar helaas al een tijdje geblesseerd

10 april 2024 om 13:43

Spelers van het niveau Endo, Kubo, Nakata, Mitoma, Ono, Itakura en Kamada zijn misschien geen absolute topvoetballers (geweest), maar zouden zeker aanwinsten zijn voor iedere Nederlandse club.

10 april 2024 om 13:45

Kubo en Mitoma zijn momenteel de toppers. En een Endo en Tomiyasu zouden niet verkeerd staan bij een Ajax.

En ik denk dat je zwaar onderschat hoe financieel aantrekkelijk de Aziatische markt is. Je moet maar eens die docu over Shinji Ono opzoeken die een aantal jaren Fox/espn heeft gemaakt. Daar krijg je een aardig goed beeld hoe Japan omgaat met sporthelden.

10 april 2024 om 13:49

Als ik kijk naar het afgelopen WK, is de grootste kracht van Japanse voetballers dat ze erg goed zijn in het opereren vanuit het collectief. Wat natuurlijk erg logisch is, daar het collectief op nummer 1 staat in alle Japanse normen en waarden. Het zijn vooral bruikbare spelers, maar individueel gezien tikken ze geen wereldniveau aan. Spelers als Mitoma en Kubo zijn heel leuk om te zien, maar betwijfel het of ze het zullen redden bij een betere club. Wat misschien ook meespeelt is dat Japanners fysiek gezien wat achterlopen vergeleken met westerse spelers.

10 april 2024 om 14:24

@oortap misschien dat Mitoma en Kubo een volgende stap niet aan kunnen, maar op dit moment mocht Ajax toch willen dat ze deze spelers hadden.

Ik geloof niet dat Mitoma de top van de PL beter gaat maken, maar Ajax wel en dan was de stap Brighton Ajax een hele aardige geweest voor hem.
Natuurlijk heel makkelijk met terugwerkende kracht ik zou moeten kiezen tussen 3 miljoen voor Mitoma of 32 miljoen voor Bergwijn, 14 miljoen voor Forbs, of 10 miljoen voor Daramy, doe mij Mitoma dan maar.

10 april 2024 om 14:14

Ze hebben daar natuurlijk een enorme inhaalslag gemaakt.
Geen idee waar het uiteindelijk uit gaat komen.
20 jaar geleden, bij het WK in Japan hadden ze 3 spelers die in Europa speelden. Nu speelt 75 procent van het elftal en van de 2e keus in Europa. Er zitten toch best wat namen tussen bij Europese subtop clubs (en een paar top clubs) die zeker in dit Ajax niet zouden misstaan.
Ze zijn zelf bijvoorbeeld al 2x Mitoma tegen gekomen dit jaar, ik geloof niet dat hij heel veel beter is dan Bergwijn, maar laat in de premier league, zij het bij een iets kleinere club, wel meer zien dan Bergwijn deed.

Niet haalbaar, maar Endo mag van mij zo komen. En, ondanks dat hij ook geen hoogvlieger is, zou Sugawara ook bij dit Ajax de best back zijn. Sterker, met Ito, Sugawara, Tomiyasu en Endo er voor had Ajax dit jaar niet al 328 tegen goals gehad.

10 april 2024 om 14:39

Pardon ?
Nakamura, de vrijetrap duivel
Ono zet rotterdam in vuur en vlam
In manchester en eindhoven liep een koreaan.

En vergeet de GROOTSTE japanse voetballer ooit niet, Nakata, kijk maar eens hoe goed hij was en luister naar het verhaal waarom hij stopte.

10 april 2024 om 15:55

Ono zondag nog aandacht voor geweest held van Japan. Geweldenaar bij Feyenoord. Ueda speelt nu bij Feyenoord, het komt er nog niet uit. Maar het heeft bij spelers wel vaker langer geduurd voordat ze echt los kwamen onder Slot. Dus heb hem nog niet afgeschreven. Verder zijn er zeker meer te noemen zie de namen van eerdere comments

Suk is de enige. En die stond zelf bij een training te smeken of ie mee mocht doen. Bijzonder verhaal wel.

10 april 2024 om 16:08

Maar dat was geen Japanner toch? Koreaan dacht ik.

10 april 2024 om 16:25

Klopt maar het ging me om dit stukje:

"in de afgelopen jaren maakten er geregeld Japanners naam voor zichzelf in de Eredivisie. In de gehele clubgeschiedenis van Ajax hebben de Amsterdammers echter nog nooit een speler uit Japan gecontracteerd. Zelfs Aziaten zijn een zeldzaamheid. De Zuid-Koreaan Hyun-Jun Suk, die in 2010 zijn debuut in de hoofdmacht maakte, is de enige."

11 april 2024 om 00:11

Suk is niet de enige hoor. Kortgeleden nog Kaplan (turkije is technisch gezien Azië) en wat langer geleden Edgar Manucharyan van Pyunik FC (armenië).

Genk heeft er deze winter 2 gehaald. 1 aanvallend gokje van 19 en een linksback die net 18 is geworden. Dankzij Junya Ito hebben we volle vertrouwen in Japanners. Onze rivalen in Limburg STVV zijn van Japanse eigenaars en die halen er elk jaar vele binnen. In het verleden o a Tomiyasu, Kamada. Nu hebben ze pas Hashioka RB verkocht aan de PL. Geen slechte markt.

Klinkt wel lekker. Gamba Osaka. Ik zie meteen een heerlijk gerecht voor me. Uitbreiding netwerk altijd goed maar verwacht er geen wonderen van.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren