Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Ajax presenteert halfjaarcijfers en brengt update onderzoek naar Mislintat

Laatste update:

Ajax heeft woensdag de halfjaarcijfers gepresenteerd. De Amsterdammers behaalden over de eerste helft van het seizoen 2023/24 een nettowinst van 27,2 miljoen euro. Het positieve resultaat is met name te danken aan twee toptransfers uit de zomer van 2023. Ajax maakt tevens van het moment gebruik om een update te geven over het onderzoek dat loopt naar voormalig directeur voetbalzaken Sven Mislintat.

De woensdag gepresenteerde cijfers, aangaande de eerste helft van het huidige seizoen, laten zien dat Ajax, ondanks het ramphalfjaar, een ruime nettowinst heeft gerealiseerd. Dat heeft de Amsterdamse club met name te danken aan de verkopen van Mohammed Kudus en Edson Álvarez.

Beide spelers vertrokken voor tientallen miljoenen naar West Ham United in de Premier League. Kudus leverde 43 miljoen euro op, terwijl Ajax dankzij de transfer van Álvarez 38 miljoen euro kon bijschrijven.

Verder laat de club weten dat het enorm heeft gesneden in de salarissen. "De kosten zijn met 7,4 miljoen euro gedaald naar 90,5 miljoen euro, grotendeels verklaard door een daling van de salariskosten door de tegenvallende sportieve resultaten", schrijft Ajax in een persbericht.

De nettowinst over het eerste halfjaar bedraagt dus 27,2 miljoen euro. "In het seizoen 2022/2023 was dit een nettowinst van 76 miljoen euro", meldt de huidige nummer vijf van de Eredivisie.

Onderzoek naar Sven Mislintat


Ajax laat daarnaast weten dat het onderzoek naar Mislintat 'zich in de afrondende fase bevindt'. "Na afronding zullen de belangrijkste bevindingen en conclusies van dit onderzoek door Ajax openbaar worden gemaakt."

"Vooruitlopend op de afronding van het onderzoek is een Protocol Beoordeling Belangenverstrengeling ingevoerd en is binnen de RvC (Raad van Commissarissen, red.) een Integriteitscommissie gevormd. Deze Commissie ziet toe op de naleving van dit Protocol en adviseert de RvC bij een (potentieel) tegenstrijdig belang bij de leden van de directie en/of RvC", besluit het persbericht.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Uit het onderzoek naar Mislintat zal wel weinig naar voren komen vermoed ik zo. Hij is niet de eerste die duistere dealtjes maakte met zaakwaarnemers. Ik kan iedereen aanraden om de voetbalkantine transferdeadline uitzending terug te kijken met Stijn Francis, een Belgische zaakwaarnemer. Zijn inzichten in het wereldje zijn heel boeiend, en hij laat daar ook een aantal keer weten dat het gesjoemel van Mislintat helemaal geen uitzondering is maar eerder de regel. Het lijkt er toch vooral op dat het een makkelijke aanleiding is geweest om hem eruit te werken.

Ben blij dat hij weg is, daar niet van.

De cijfers vallen vooralsnog mee. 10 miljoen minder winst dan vorig jaar in deze periode (als ik het goed lees) valt te overzien. Hoewel ik uit het artikel niet helemaal kan opmaken of de genoemde 76 miljoen winst over het hele seizoen 22/23 was of alleen over dezelfde periode als nu. In het geval van het tweede is het ook wel logisch na de verkoop van Antony voor 100 miljoen, dat het nu een stuk lager uitvalt.

Deze zomer 70 procent van Mislintat zijn aankopen lozen (ik vermoed dat je daar wel break-even op gaat draaien, sommige kleine winst, anderen klein verlies) en dan gewoon bouwen aan een logische basis. In vergelijking met vorig jaar staat er in elk geval wel al een redelijke as van spelers die inmiddels wel al op elkaar zijn ingespeeld en heb je met Henderson een ideale optie als aanvoerder. Vooral de vleugels moeten vervangen worden (voor en achterin).

En het gaat allesbepalend zijn wie er voor de groep komt te staan.

28 februari 2024 om 20:47

Break even... Alsof 20 miljoen betalen hetzelfde is als 20 miljoen ontvangen. Volgens mij (Te Kloese?) laatst nog dat van een inkomende transfersom 2/3 ofzo overblijft.

28 februari 2024 om 20:56

Daarbij heb je wel nog Conceicao, Sanchez en Wijndal achter de hand om te verkopen die niet opgeteld zijn bij de uitgaven afgelopen zomer, en ga je op Forbs en Akpom vermoedelijk nog wel winst maken. Ook kun je in het ergste geval met bijvoorbeeld Brobbey en Hato als potentiele toptransfers ook nog dat eventuele verschillen overbruggen toch?

Zolang je het maar niet nog een zomer 100 miljoen uitgeeft aan alleen maar spelers die niet passen in je systeem en een tactisch onbenul als coach.

28 februari 2024 om 22:19

Waarom zou je op Forbs nog winst maken? Die kan er geen reet van en is veel teveel geld voor betaald

28 februari 2024 om 22:31

Jong, homegrown en veel potentie (alleen niet voor een ploeg die veel aan de bal is zoals Ajax, maar beter op de omschakeling). Zie ook Bassey. Als je 28 jarige Akpom deze winter al bijna met 3-4 miljoen winst kon verkopen ga je Forbs op basis van zijn jeugdstats ook wel voor een prima bedrag kunnen slijten verwacht ik zo. Desnoods verhuur je hem aan een Engelse counterploeg met een koopoptie van 15-20 miljoen. Die ploegen kunnen dat makkelijk betalen en moeten voor een bepaald percentage aan homegrown spelers in de selectie hebben.

Had hij geen homegrown status gehad dan was hij denk ik maar de helft waard geweest, onderschat niet wat dat met de waarde van een speler doet.

29 februari 2024 om 09:45

@madmarcel - omdat Forbs meer ervaring heeft dan voordat hij naar Ajax kwam. Inmiddels heeft hij europees gespeeld een aantal goede wedstrijden afgewisseld met een paar slechte, maar desondanks heeft hij zich ontwikkeld. Het is een jonge talentvolle jongen en zou hem ook zeker niet afschrijven. Kijk naar bijvoorbeeld Madueke die heeft ook een lange aanloop gehad en dit kan ook gelden voor Forbs. Dit is het eerste jaar dat hij in een volwassen competitie speelt en als rotatie speler kan hij echt nog wel zijn waarde hebben.

Met zijn homegrown status kun je er ook voor kiezen hem vroegtijdig uit te zwaaien, maar dat zou persoonlijk niet mijn voorkeur hebben.

29 februari 2024 om 09:55

@jtjevtt - Ik zou Concencaoi juist houden, want op rechts heb je weinig opties en dit is een jongen met kwaliteiten. Als je ook Forbs ook binnen boort houd scheelt dat ook voor Concencaoi aangezien Forbs ook Portugees is en ze daardoor samen kunnen optrekken.

Wijndal is niet wat we ervan verwacht hadden, maar mijns inziens niet minder als wat er nu allemaal loopt en het is wel een iemand met de nodige ervaring en heeft een goede leeftijd.
Ik zou hem graag nog een kans geven zeker als je de mogelijkheid hebt om afscheid te nemen van Sosa en Avilla.

Ik verwacht daarnaast dat Berghuis en Bergwijn zullen vertrekken na dit seizoen en je verder moet bouwen met jeugd en paar (voordelige/transfervrije) nieuwe krachten.

Transfervrij: Eriksen (en/of Klaassen), Tete
Uitleen: Unuvar, Wijndal

Ramaj
Tete
Sutalo/Hato
Kaplan
Hato/Wijndal
Henderson
v.d. Boomen
Eriksen/Hlyn
Conc/Godts
Brob/Akpom
For/Naci
29 februari 2024 om 10:41

madmarcel, hoeveel voorbeelden zijn er nog nodig om te zien dat een speler in competitie A van land X niet altijd meteen hetzelfde presteert in competitie B in land Y? Laat staan dat andere factoren als leeftijd, aanpassingsvermogen, clubcontext, thuissituatie, teamgenoten, staf etc daar nog een rol in spelen.

Het zijn geen robots die je ergens anders neer kunt zetten en verwachten dat ze exact hetzelfde kunstje doen. Soms duurt het gewoon even voor iemand geland is en kan presteren. En laten we eerlijk zijn, de situatie van de club is al een jaar niet de meest ideale situatie om in te starten.

En mensen maar verbaasd zijn dat niet iedereen even goed presteert..

29 februari 2024 om 16:54

Trobii, prima suggesties. Ik zou alleen Akpom wel verkopen en Rijkhoff achter Brobbey een kans geven. Met je as ben ik het verder eens maar ik zie wel graag nog een linksback komen. Ik vind Hato niet geweldig op links en Wijndal gaat het volgens mij echt niet worden. Ik heb me door een andere gebruiker ook laten vertellen dat Conceicao het prima doet in Portugal. De vraag is wel of hij zin heeft in een terugkeer naar Amsterdam. Ik zie Berghuis wel gewoon blijven trouwens. Bergwijn gaat wel opzeker weg.

Een middenveld met Henderson, vd Boomen en Eriksen zou wel smullen zijn.

Spandoek: spijker op zijn kop. Helemaal met je eens. Fijn dat er ook genoeg leden zijn die wel met nuance naar een situatie kunnen kijken i.p.v. al die kortzichtige conclusies die je hier dagelijks leest.

28 februari 2024 om 20:54

Je leest het verkeerd. Vorig seizoen had Ajax halverwege een winst van 76 miljoen na belasting. Het is dus 50 miljoen lager. Dit komt door minder verkopen maar vooral door het mislopen van de CL.
Als Ajax dit boekjaar geen boekwinsten op de spelers gaat maken zal Ajax een behoorlijk verlies gaan maken. In de winst van 27 miljoen zit namelijk 75 miljoen aan transferwinsten en 15 miljoen aan geld Europese wedstrijden. Als deze beide wegvallen maar de kosten gelijk blijven (stijgen zelfs door salaris en mogelijk tekengeld Henderson) heb je het 2de halfjaar een behoorlijk verlies

28 februari 2024 om 21:00

Oke, bedankt voor de nuance. Ik vond die zin nogal onduidelijk.

Toch vind ik het niet zo heel vreemd en zorgelijk dat je na een transferzomer (22/23) waar je 103 miljoen in de plus uitkomt (mede dankzij de verkoop van Antony) 50 miljoen euro meer nettowinst boekt dan na een transferzomer waar dat 46 miljoen+ is (afgelopen zomer).

28 februari 2024 om 21:13

Vorig jaar resultaat voor belasting 105 miljoen. Dit seizoen 36 miljoen. Verschil bijna 70 miljoen.
Het verschil komt vooral door daling transferresultaat (117 miljoen vorig seizoen en 73 miljoen dit seizoen) en daling Europese wedstrijden (van 49 naar 15 miljoen). De kosten zijn maar beperkt gedaald.

Dit alles voor het eerste halfjaar !! Daarbij kan ook opgemerkt worden dat Ajax over het algemeen altijd het eerste halfjaar een veel hoger resultaat haalt dan het 2de helft. Dit omdat zowel als transfers in het eerste helft valt.

28 februari 2024 om 21:37

Je hebt duidelijk meer kennis over deze zaken dan ik

Maar dat het een lager uitvallende winst is wil toch niet direct zeggen dat je daarmee in de problemen komt? Je hebt voor mijn gevoel gewoon jarenlang ongelofelijk goede zaken gedaan (op transferinkomsten en CL premies) en nu valt dat 2 seizoenen wat tegen. Ik snap dat je te maken hebt met begrotingen op basis van financiele voorspellingen etc. maar het zou dan toch wel heel dom zijn om je hele begroting en beleid af te laten hangen van de voorspelling dat je alleen nog maar recordtransfers gaat maken en altijd de CL haalt? Lijkt me niet echt handig beleid dan.

28 februari 2024 om 22:25

Je moet ervan uit gaan dat Ajax aan het eind van het seizoen een verlies maakt. Nu hoeft dat op zich ook niet direct een probleem te zijn. Niet omdat Ajax een relatief hoog eigen vermogen heeft maar vooral omdat er vrij hoge afschrijvingskosten zijn. Het eigen vermogen zit vooral vast in heel veel spelers.

Ajax kan wel de kosten blijven betalen, maar er zal dan wel geen geld zijn om spelers aan te trekken. Dus zal er weer eerst verkocht moeten worden om weer te kunnen kopen. En zolang de kosten niet nog veel verder naar beneden gaan zal Ajax ook volgend seizoen spelers met veel winst moeten verkopen om geen verlies te maken. Ajax gaat zo steeds verder interen op het eigen vermogen. En omdat het grootste gedeelte van het eigen vermogen dus in de selectie zit zal bij een lager worden eigen vermogen steeds minder geld hebben beschikbaar zijn voor de selectie. Zoals al vaker gezegd is heeft Ajax en cl opbrengsten en transferwinsten nodig om quitte te spelen.

29 februari 2024 om 07:09

Er is iemand op Twitter die vaak de financiële jaarverslagen van vooral Ajax maar ook andere Nederlandse clubs analyseert en over het mogelijk tekengeld van Henderson stond er nog wat interessants in:

"er zijn €10M aan “betalingsverplichtingen” voor Henderson en Rijkhoff samen. Dit gaat meestal niet over salaris, hand- of tekengeld."

Rijkhof is voor 1,5 miljoen gekocht en er is dus ergens nog 8,5 miljoen extra die voor de transfer van Henderson nodig was wat niet zat in salaris of tekengeld. John van t schip was nogal duidelijk dat Henderson transfervrij was gekomen maar dat blijkt uit de jaarcijfers dus niet. Is dan toch ook weer een hele flinke investering 8,5 miljoen aan transfergeld, 1 miljoen aan tekengeld en een Tadic achtig salaris voor 2,5 jaar.

29 februari 2024 om 08:17

Ik kan 1,5 miljoen voor Rijkhof nauwelijks geloven. Waarom zou je 1 van je beste jeugdspeler voor een fooi wegdoen? Het is waar als je de berichtgeving moet geloven, maar snappen doe ik het echt niet.

Nu heeft Henderson zichzelf vrijgekocht staat mij iets van bij. Kan het zijn dat Ajax Henderson of zijn makelaars terug betaald? Dat valt dan niet onder salaris of tekengeld. Hoe je het wel noemt, geen idee, maar dan is Henderson wel “transfervrij” over gekomen 😅

29 februari 2024 om 09:51

@4fredondo

Ik vind 1,5 miljoen zeker niet te veel. Echter is dit wel het bedrag dat ook eerder genoemd werd. Daarbij heb ik ook wel vaker gelezen dat ze bij Dortmund in zijn leeftijdscategorie grotere talenten hebben. Ik durf echter niet te zeggen of dit klopt.

Maar het is wel een bijzonder verhaal en het lijkt allemaal toch wel iets duurder dan dat door velen hier geschetst is. En of dit dan Rijkhof of Henderson betreft is dan nog maar even de vraag.

28 februari 2024 om 21:28

Op het moment dat het slecht gaat, wordt er altijd een zwart schaap gezocht. Uiteindelijk blijkt dat hij verkeerd heeft aangekocht, dan wordt ook echt alles aangegrepen om zijn handelen in een zwart daglicht te stellen. Ik verwacht ook niet dat er veel uit dat onderzoek komt.

28 februari 2024 om 22:07

Ik ben wel benieuwd naar deze aflevering. Waar kan ik deze terug kijken? Zag op YouTube zo niets staan. Verder eens met je verhaal. Verwacht geen bijzonderheden uit het onderzoek. Meer benieuwd naar hoe Ajax er volgend seizoen na de transferperiode bij staat. Veel werk aan de winkel!

28 februari 2024 om 22:22

Op Youtube van ESPN NL terug te vinden onder de titel: Transfer Deadline SHOW (upload 4 weken geleden). De aflevering duurt 6 uur maar zo ver ik met wat snel scrollen kan zien schuift Stijn Francis rond 2 uur 40 in de uitzending ongeveer aan. Die hele show is echt genieten als je het mij vraagt (ook de reportage van de verslaggever die op de Herdgang rondhangt voor een glimp van Driouch is echt goud).

Ook veel leuke anekdotes van oa Peter Bijvelds (technisch directeur De Graafschap) en voormalig technisch directeur van Dordrecht Marco Boogers.

28 februari 2024 om 23:27

Stijn Francis is dan ook een zaakwaarnemer. Dus gevalletje ‘slager keurt zijn eigen vlees’. Uiteraard zegt hij dat het geen gesjoemel is, want daarmee gooit hij zn eigen glazen in.

28 februari 2024 om 23:30

Ik denk dat je mijn post verkeerd hebt gelezen. Hij zegt juist dus dat er wel gesjoemeld wordt in de business. Of in elk geval suggereert hij dat met wat anekdotes. Bijvoorbeeld dat de commissie percentages van zaakwaarnemers niet vooraf bepaald zijn, en ze vaak kunnen vragen wat ze willen. Maar ook clubs een zaakwaarnemer weleens dubbele commissie beloven mits een speler waar veel interesse voor is aan hun club wordt verkocht.

Lijkt erop dat er dus flink wat afspraken gemaakt worden tussen zaakwaarnemers en clubs, dus dat Mislintat zijn bevriende zaakwaarnemer wat geld heeft gegund door hem nog even mee te laten verdienen op Ajax transfers komt op mij niet heel uitzonderlijk over na dat verhaal van Francis. En in dat soort dealtjes zul je vaak genoeg zien dat de individuen die vanuit de clubs onderhandelen er zelf ook nog op slinkse wijze wat aan verdienen. Volgens mij gaat het heel moeilijk worden om het echt aan te kunnen tonen mocht Mislintat er zelf al direct iets aan hebben verdiend.

29 februari 2024 om 06:54

Het salarishuis is nog steeds erg hoog en dat met zo’n matige selectie. Het zijn een stel overbetaalde verwende nietsnutten. Er moet echt wat gaan veranderen in positieve zin, anders glijdt Ajax net zoals Anderlecht en Feyenoord eerder hard onderuit. Onbegrijpelijk dat de rvc de club zo heeft laten vallen door dit allemaal toe te staan. Waar heb je dan in godsnaam één rvc voor…

Zoals VZ het hier toont lijkt het wel mee te vallen financieel. Maar als je het volledige verhaal leest op VI.nl is het toch wel zorgelijk met Ajax op financieel gebied.

28 februari 2024 om 20:39

Ook bij VI valt het nog mee hoor. Zorgelijk is het zeker niet. Het gaat er wel om hoe de komende jaren zich gaan manifesteren. Je wil niet 3 van dit soort jaren hebben, tenzij je wel nog veel spelers voor de hoofdprijs kan verkopen. Als je sportieve successen achterblijven, zal dat denk ik alleen minder worden.

28 februari 2024 om 20:45

Nou ja, als je de eenmalige transfer inkomsten van 87 miljoen niet hebt, is er een operationeel zéér negatief resultaat.

Daarnaast heeft Ajax een liquiditeitsprobleem waarvoor ze geld moeten lenen. Dat kost ook geld. Ook voor komend seizoen hebben ze daar een krediet voor klaarstaan. Nou zal Ajax heus niet failliet gaan maar er zijn voldoende bedrijven failliet gegaan door gebrek aan liquiditeit.

En de bezuinigingen op salarissen zijn niet zo goed als aangegeven worden. Deze zijn het resultaat van de slechte prestaties oftewel minder bonussen. Dus de effectieve bezuinigingen liggen een stuk lager.

Voor het 2e half jaar wordt ook een negatief operationeel resultaat verwacht. Oftewel Ajax geeft meer uit dan dat er binnenkomt.

Dit kan niet op de lange termijn en zal ook zijn impact hebben op de inkomende transfers.

28 februari 2024 om 21:02

Nou ja, als je de eenmalige transfer uitgaven van 115 miljoen niet hebt, is er een operationeel zéér positief resultaat.

28 februari 2024 om 21:35

@mara helaas werkt dat zo niet, transfers worden over meerdere jaren afgeschreven (het aantal jaren dat een speler tekend) dus deze transferzomer ga je nog wel een paar jaartjes voelen, behalve als je er veel verkoopt komende zomer natuurlijk, maar dan moet je ze ineens helemaal afschrijven.

28 februari 2024 om 23:06

Joost een aankoop wordt over meerdere jaren afgeschreven en een verkoop ontvang je inkomsten over meerdere jaren dus het streept mekaar altijd weg. Mits je in 1 x je geld ontvangt wat nooit gebeurd.

28 februari 2024 om 23:10

Er wordt een negatief resultaat verwacht omdat er niet wordt gerekend op sportieve prestaties wat resulteert in negatieve cijfers. Ofwel er zal iemand verkocht worden en miraculeus valt het mee. Zo doet Ajax dat al jaren.
Het is ook onzin om te zeggen als je de eenmalige transfer inkomsten niet hebt. Dat hebben ze nou eenmaal wel waardoor ze meer kunnen uitgeven. Zonder die inkomsten was er never 100 mil besteed

28 februari 2024 om 23:30

@lee het is echt niet zo simpel als het 1 streept het ander altijd weg. Als je in termijnen word uitbetaald dan betekent dat niet dat elke termijn bedrag ook hetzelfde is. Meestal is de eerste betaling verre weg het grootste deel en de termijn betalingen kleiner.VI meldde in juni al dat de afschrijvingen van ajax waren opgelopen naar 60 miljoen per jaar. Die zullen na de aankopen van mislintat die daarna dus nog kwamen alleen maar meer zijn opgelopen. Echt niet dat ajax zomaar nog 60 miljoen per jaar aan uitstaande termijn betalingen binnen krijgt, en al helemaal niet de 70 a 80 miljoen die de afschrijvingen nu misschien wel zijn.

29 februari 2024 om 02:41

Afschrijvingen zijn puur boekhoudkundige kosten hè, zodat je onderaan de streep belasting technisch minder betaald omdat je resultaat lager valt. Is simpelweg waardevermindering. Wat ook logisch is aangezien activa normaal gesproken in waarde verminderd. Hoe meer aankopen hoe hoger je afschrijvingen daarom is het bij Ajax gestegen. Hoe meer jeugd hoe lager aangezien jeugd voor 0 euro op de balans staat. En op 0 kun je niks afschrijven.Het is niet net als salaris of huurkosten dat je daadwerkelijke liquiditeit aangetast wordt . Een bergwijn is gekocht voor 30 en staat na 2 jaar voor 18 miljoen op de balans. Dus als hij voor 18.5 verkocht wordt is er een boekhoudkundige winst van 500K en dat terwijl hij veel meer gekost heeft. Staar je dus niet blind op afschrijvingen het is puur boekhoudkundig.Los van bergwijn is brobbey ook een reden waarom de afschrijving gestegen is. Stond eerst voor 0 euro in de cijfers dus 0 euro afschrijving nu staat hij voor z'n aankoop bedrag (dacht 18 mil) in de boekhouding en daarover schrijft men denk ik ongeveer 3.5 miljoen af. Wat dus gecompenseerd wordt bij verkoop

29 februari 2024 om 10:37

ik baseer me op het artikel in VI en daar staat dat Ajax een liqiditeitsprobleem heeft en dat ze daar een kredietfaciliteit voor hebben geregeld. Of te wel ze hebben te weinig geld in kas om hun kortlopende verplichtingen te voldoen. Ook voor volgend jaar verwachten ze hier gebruik van te moeten maken. Of te wel er komt niet voldoende geld binnen waar ze snel over kunnen beschikken.

Het lenen van geld voor de korte termijn is duur en gaat Ajax dus geld kosten.

En ja Ajax zal heus nog wel wat verkopen maar ieder jaar bedragen te verwachten zoals afgelopen jaren is niet realistisch. Ajax zal heus niet failiet gaan en er komt heus wel geld binnen. Maar het lijkt me realistisch te verwachten dat deze ontwikkeling impact heeft op de transfer mogelijkheden van Ajax komend seizoen.

28 februari 2024 om 20:43

Mwah, heb het even gelezen. Ze verwachten een 'beperkt negatief netto-resultaat'. Vorig jaar boekte ze 27 miljoen nettowinst. Dat zou betekenen dat het slechtste jaar ooit een verschil van 27 miljoen oplevert, of interpreteer ik deze cijfers nu helemaal verkeerd?

"'voor volgend seizoen zijn er ruim voldoende maatregelen om, in geval van tegenvallende sportieve resultaten, een liquiditeitstekort af te dekken'"

Leest voor mij ook niet heel negatief.

Volgens mij is de belangrijkste conclusie dat er geen paniek in de tent is maar dat je niet nog 1 of 2 van dit soort seizoenen moet gaan hebben.

28 februari 2024 om 21:32

Verwachten ze een negatief resultaat over 23/24? Dat zou best wel zorgelijk zijn, want van de zomer hadden ze het er nog over dat ze een positief resultaat verwachtte, dan is er toch wel heel veel mis gegaan.

28 februari 2024 om 21:38

Van de zomer hadden ze denk ik niet kunnen voorspellen dat dit seizoen zo dramatisch uit zou vallen en je nog zo hard moet vechten om uberhaupt Europees voetbal te halen dus dat die voorspelling wat aangepast is vind ik persoonlijk niet zo gek.

28 februari 2024 om 22:06

Ze hebben het over het verschil tussen overwinteren in de Europa League vs de conference league (dat is volgens mij geen miljoenen) en recente investeringen in de selectie anderzijds. Dat is alleen Henderson, dus die zal als tekengeld en salaris wel zo'n bedrag krijgen dat dat het verschil maakt.

De jaar rekening van Ajax is ook geen hogere wiskunde. Je doet de omzet, exclusief de Europese premies, x2, de kosten x2 en de afschrijvingen x2 en dan kom je over het hele jaar ongeveer uit op een - van 5 miljoen als er geen spelers vertrekken voor 30 juni.

28 februari 2024 om 23:05

Tuurlijk hadden ze niet kunnen voorspellen dat het zo slecht ging maar de meeste inkomsten staan toch wel redelijk vast? Alleen de Europese premies niet? Maar dat zijn geen giga bedragen, of ze moeten hebben verwacht dat ze zomaar even halve finale EL gingen halen.
Maar hoe ze het schreven leek het mij nog wel een aardige winst te worden maat blijkbaar dus niet.

Maar dat vind ik dan wel erg zorgelijk, want met alverez, timber, kudus en bassey verkoop je wel even voor iets van 130 miljoen. Alleen bassey stond waarschijnlijk nog voor een fors bedrag in de boeken maar totaal heb je max nog een keer 30 miljoen aan afschrijvingen open staan. Tuurlijk je koopt ook veel deze zomer, maar die kosten worden uitgesmeerd over de contract duur, zo'n 4 a 5 jaar dus. Die afschrijven zal dus ook met iets van 20 miljoen stijgen. Als je dan met nog zulke inkomsten gelijk al geen winst meer draait met groepsfase EL, dan heb je wel een probleem hoor en dan had je al bespaard op je salaris huis. Iets wat waarschijnlijk al te niet is gedaan door de komst van henderson en omdat hato nu misschien ook een grootverdiener word.

28 februari 2024 om 21:39

Ben erg benieuwd hoe de eindcijfers ee uit gaan zien, want met de komst van henderson leken ze financieel gezien toch vol voor de champions league te gaan. Daarna kwam er namelijk ook ineens schot in de verlenging van hato. En het is nooit onder stoelen of banken geschoven dat hij en zijn management vond dat hij een top speler was en ook een top speler salaris verdiende. Dus die zal na zijn verlenging ook een paar miljoen per jaar gaan verdienen. Dan stijgen de loonkosten dus voor het 2e half jaar gigantisch, terwijl ze die net verminderd hadden.

Financieel ziet het er nog goed uit, ook met een klein operationeel verlies aan het eind van het boekjaar. Het gaat alleen echt wel om de komende jaren of we CL spelen, hoe we spelers verkopen en welke spelers naar ons toe willen komen. Er is zeker geen paniek, maar dit is wel een goed moment om echt goed op 'de winkel' te passen.

28 februari 2024 om 20:45

Laten we realistisch zijn, komend jaar gaat financieel heel slecht worden. Weinig echte transferklappers in de ploeg, Ramaj en Brobbey verlies je liever niet want dan mag je helemaal gaan vrezen voor de KKD. Het salarishuis is nog steeds een hele hoge last, en je Europese gelden zullen zwaar tegenvallen. Europees voetbal wordt billenknijpen voor volgend jaar, met zeer waarschijnlijk Conference league met zijn lage opbrengsten.
Ik hoop dat Kroes echt flink gaat snijden in de salarissen, want 90 miljoen op 38 (waarvan vele jeugd) spelers is nog te hoog voor een Nederlandse ploeg, zeker als je Europese gelden gaat missen.

28 februari 2024 om 21:13

Eenmalig Champions League mislopen terwijl je elk jaar met flinke winst verkoopt en voor minder geld terugkoopt betekent toch niet dat je opeens helemaal terug bij af hebt en helemaal niks meer over hebt van de opgebouwde buffer?

Er is onlangs bekend gemaakt dat Feyenoord ruim 35 miljoen kan bijschrijven door de CL dit jaar. Als Ajax door 1 tegenvallend seizoen gelijk in de problemen komt door het mislopen van 35 miljoen dan gaat het toch al een stuk langer fout op financieel beleid en heeft het minder te maken met de huidige sportieve malaise lijkt mij?

Misschien zie ik het allemaal te zwart-wit. Ik kan met niet voorstellen dat je al dat opgebouwde kapitaal met 1,5 minder seizoen teniet doet.

28 februari 2024 om 21:36

Ik weet niet waar je de buffer vandaan haalt, ik geef nergens aan dat deze leeg zal raken. Financieel zal het zwaar worden, dat gaat over de cijfers die Ajax zal draaien, niet over het kapitaal dat ze hebben opgebouwd in de afgelopen jaren. Als je het daar over wilt hebben trek je een hele kan wormen open, want daar zitten nog flink wat haken en ogen aan, niet dat Ajax zich zorgen moet maken dat ze qua kapitaal aan de grond zitten, maar ze hebben nog niet al het geld binnen van alle verkopen.

28 februari 2024 om 21:40

Ik vrees dat ik je opmerking verkeerd heb geinterpreteerd als dat Ajax in de problemen gaat komen, maar ik zie nu dat je bedoelt dat het financieel gaat tegenvallen vergeleken met voorgaande jaren. Excuus want dan snap ik uiteraard wel wat je bedoelt.

28 februari 2024 om 22:16

De salaris kosten van het voetbal deel vallen als percentage van de omzet best mee, Ajax zit op 55%, ik denk eigenlijk dat vrijwel elke Nederlandse club daar flink boven zit. De UEFA wil naar 70% als maximum om clubs gezond te houden, daar zit Ajax dus ver onder, en dat in een jaar waarin ze geen CL spelen.

Ik zou als ik Kroes was eerst eens gaan kijken waar die overige 45% naar toe gaat. En of er niet iets minder naar zaakwaarnemers (of andere tussenpersonen) kan van de mega transfer opbrengsten die Ajax elke zomer heeft, ook onder Overmars, is dit percentage opgelopen tot boven de 30 procent.

28 februari 2024 om 22:25

Gerucht ging dat Kroes hierbij vooral op kantoor flink wilt schrappen, zal niet zomaar zijn. Verder klopt het dat het procentueel nog 'gezond' als je het vergelijkt met andere ploegen, maar in zo'n kost kan je juist makkelijker absolute waardes verminderen.
Stuk zaakwaarnemers helemaal mee eens, maar hier zie ik jammer genoeg niet snel verandering in komen met de huidige macht die sommigen hebben binnen de FIFA en Uefa.

28 februari 2024 om 22:37

Ajax loopt echter al twee seizoenen CL mis

28 februari 2024 om 22:41

Kohaku: het dreigende mislopen van de CL dit jaar is uiteraard nog niet meegenomen in de winst over de eerste seizoenshelft, waar dit artikel wel over gaat.

29 februari 2024 om 09:53

@jtjevtt
Klopt, maar dat geeft wel weer gelijk druk op de begroting van volgend jaar.

29 februari 2024 om 07:48

@4ever4ajax

Ziet het er nog goed uit ? De (aankoopwaarde) van de selectie is vanaf 30 juni 2023 met ruim 30% gestegen. Je kunt je afvragen of dit werkelijk zo is (en de vraag stellen is in dit geval hem ook beantwoorden). Daarnaast heb ik gelezen dat Ajax een lening aangegaan is van 20 miljoen om dit jaar door te komen. Hier staat transfergeld als borg tegenover.

Daarnaast maakt Ajax zelfs met 75 miljoen aan transferwinsten nog verlies. Hoeveel transferwinsten gaan ze de aankomende jaren maken ? Dat betekend dat je bijna verplicht bent Brobbey te verkopen om het verlies volgend jaar te beperken. Daarnaast zul je ook andere spelers moeten verkopen om nieuwe spelers aan te kunnen trekken en we hebben allemaal gezien dat het nodig is om nieuwe spelers te halen om maar enigszins in de buurt te kunnen komen van plek 1 & 2. Waarbij de verkoop van de door Sven gekochte spelers niet snel tot transfer winsten zal leiden. Dit omdat ze voor hoge bedragen gekocht zijn en door lange contracten een hoge boekwaarde houden.

Van massa's geld naar niks meer en geen waarde op het veld. De tijd van Hoesen en vrienden komt weer. En dat team zou dit team van nu overigens zoek spelen...

28 februari 2024 om 20:53

Hoesen en vrienden hebben wel de gouden bergen van 18/19 ingeleid, dus wil je hiermee ook zeggen dat we over een paar jaar weer mogen dromen van een gouden lichting en minstens halve finale CL?

28 februari 2024 om 22:04

Rustig maar Ajax komt er altijd weer bovenop.

Als je deze jaarcijfers doortrekt zou Ajax het 2de half jaar zonder transfers uitkomen op een verlies van geschat 60 tot 70 miljoen. Het eerste halfjaar hebben ze 73 miljoen aan transfers verdiend en ongeveer 15 miljoen aan Europees voetbal. Als deze het 2de halfjaar wegvallen en daar komt ook nog het salaris van Henderson bij valt het resultaat dus heel veel lager uit. Het verlies zou over het hele jaar rond de 40 miljoen uit (kunnen) komen. Het is dus weer belangrijk om spelers te verkopen om het verlies weg te werken. En dan gaat het erom dat je spelers boven aankoopprijs / boekwaarde te verkopen.

In mijn berekening had ik geen rekening gehouden met de belasting van 10 miljoen. Deze moet uiteraard wel meegenomen worden. Ik verwacht daarom geen verlies van rond de 40 maar ronde de 18 miljoen voor belasting. (is 11 a 12 na belasting)

28 februari 2024 om 20:51

Ben wel benieuwd wat de enorme inkomsten van de laatste 4 jaar hier nog voor rol in spelen. Die inkomende 748 miljoen op verkoop van spelers (heb het laatst even bij elkaar opgeteld) tegenover 364 aan uitgaven kan toch niet zomaar door 1 seizoen mislopen CL verdampen lijkt mij? Heb jij enig idee hoe we die bedragen moeten zien in de context van waar Ajax nu staat?

28 februari 2024 om 21:01

Je mag de inkomsten en uitgaven niet zo tegen elkaar wegstrepen. De transferwinsten zijn ook gebruikt om de salarissen te betalen. Ajax geeft al jaren zoveel geld uit dat ze dit moeten bekostigen met en CL inkomsten en transferinkomsten.
Ze hebben gemiddeld wel een positief resultaat behaald, maar het meeste geld dat Ajax verdiend heeft is allang weer aan de normale kosten.

28 februari 2024 om 21:06

Ik streep dat ook niet 1 op 1 tegen elkaar weg, maar die genoemde normale kosten maakt bijvoorbeeld een PSV toch ook, of Feyenoord? De kosten van Ajax zijn toch niet opeens over 4 jaar tijd 300 miljoen hoger dan die van Feyenoord en PSV?

En veel van die transfers worden ook in termijnen betaald dacht ik dus is het niet ook logisch om aan te nemen dat er van de transfers van de afgelopen 4 jaar ook nog geld binnen gaat komen de komende tijd?

"ajax geeft al jaren zoveel geld uit dat ze dit moeten bekostigen met en CL inkomsten en transferinkomsten."

Maar dit suggereert eigenlijk dat Ajax zonder die enorme verkoop van Antony, De Ligt en Frenkie nu al failliet was gegaan? Of lees ik dit nu verkeerd. Als de kosten en inkomsten zo tegen elkaar afstrepen als dat jij hier zegt. Als Ajax alleen maar de hoge kosten kan betalen met recordtransfers dan is dat toch bedrijfsvoering die gedoemd is om te mislukken?

28 februari 2024 om 21:12

Jij rekent wel makkelijk hoor. Van die 748 miljoen zal er waarschijnlijk met alle aftrekposten toch een paar 100 miljoen minder zijn. Wat ik hierboven ook al zei..volgens Te Kloese hou je van een transfersom 'maar' 2/3 over.Alleen aan gelden voor zaakwaarnemers gaf Ajax de laatste 5 jaar al 70+ miljoen uit.

28 februari 2024 om 21:15

De kosten van Ajax zijn echt heel veel groter dan die van psv en Feyenoord.

28 februari 2024 om 21:15

Alleen al de salariskosten van Ajax waren in de voorgaande jaren bijna het dubbele van die van PSV en Feyenoord.

Daar komt bij dat niet alleen de uitgaande- maar ook de inkomende transfers over meerdere jaren uitgesmeerd worden natuurlijk.

28 februari 2024 om 21:18

Ryan: en zelfs al haal je daar 1/3e vanaf dan zit je alsnog op 520 miljoen tegenover 364 aan transfer uitgaven. Plus de vele CL premies die je de afgelopen jaren binnen hebt gehaald. Natuurlijk heb je ook veel kosten, maar je hebt ook nog veel kapitaal op het veld staan in de vorm van spelers. Ik kan me nog steeds niet voorstellen dat dat geld allemaal opeens is verdwenen. Als de bedrijfsvoering zo duur is dan gaat het al langer op beleid helemaal verkeerd.

Ik ben geen rekenwonder en al helemaal niet geweldig met financien zoals je kan zien dus misschien is het ook een loze discussie om met mij te voeren. Ik probeer het te begrijpen, maar zoals je ziet ontbreekt de kennis nogal bij mij.

Maar ik kan me echt niet voorstellen dat je die enorme winst gelijk kwijt bent na 1 of 2 jaar CL mislopen (terwijl je elk jaar met dikke winst verkoopt en de voorgaande jaren flinke premies van de CL binnen hebt geharkt).

28 februari 2024 om 22:41

Het is op beleid ook misgegaan. Ajax moest CL halen en regelmatig spelers verkopen om niet in de min te eindigen. Niet voor niets dat Mislintat de salarissen omlaag heeft gebracht.

29 februari 2024 om 00:27

Dit schreef vi van de zomer:
'Sinds 2019-2020 komt Ajax geld tekort. Aanvankelijk verwees de leiding naar de coronacrisis, maar dat is niet het hele verhaal... Toen de club geen hinder meer ondervond van de coronacrisis bleek dat Ajax, ondanks deelname aan de Champions League, nog altijd rond de tien miljoen meer uitgaf dan er binnenkwam.'
Die CL premies zijn waarschijnlijk dus al gewoon uitgegeven.
Van al die transferwinsten zal vast nog wel zat geld over zijn, een groot deel zal ook zitten in uitgestelde betaaltermijnen. Maar vi berekende ook dat ajax door het mislopen van de CL waarschijnlijk een operationeel tekort van zo'n 40 miljoen ging hebben. Daar gaat dus al een groot deel van de opbrengsten van dit jaar naar toe, om dat gat te dichten.
Zo kom je wel van je geld af, er zal vast nog een hoop liggen, ze hebben immers een een eigen vermogen van 200+ miljoen.

29 februari 2024 om 01:43

Dat is ook niet verdampt. Ajax heeft namelijk ook veel investeringen uitstaan. Er is dan ook niet veel aan de hand. De huidige spelersgroep zal ook met bijna geen of zelfs geen verlies worden verkocht.

29 februari 2024 om 03:18

@jtjevtt Het hangt er een beetje van af hoe je verkeerd uit legt in deze.

Ondanks 2 dramatische jaren heeft Ajax nog steeds een buffer waar ze, zonder in hele grote financiele problemen te komen nog best een paar jaar mee vooruit kunnen.

Alleen is het geld van de CL inderdaad de afgelopen jaren wel uitgegeven.

Op een gegeven moment moet je ook iets. Jaarlijks 40 of meer miljoen op blijven sparen aan CL en transfer inkomsten zonder er iets mee te doen is immers ook geen goed beleid. Als je alle plussen en minnen op de balans tegen elkaar weg gaat strepen is nog steeds een forse buffer waarmee ze, zelfs zonder spelers verkopen (maar ook zonder aankopen), op het huidige kosten niveau nog een paar jaar door kunnen. Daarmee is er in mijn ogen een verantwoord risico genomen, maar wel een risico. Met zo'n buffer heb je immers vervolgens de tijd om maatregelen te nemen om te voorkomen dat je echt in de problemen komt.

Verder zeggen de transferbedragen, als die al kloppen op transfermarkt niet zo veel, of helemaal niets.
Je kan op basis van de (half) jaar rekeningen uitrekenen hoeveel Ajax hier echt aan over heeft gehouden. Ik weet even niet welke jaren hij hebt genomen, maar in de afgelopen 4 en een half jaar (dus vanaf seizoen is dit netto "maar" 115 miljoen (de bedragen kun je indirect uit de half jaarcijfers pakken door te kijken naar het resultaat vergoedingssommen, de afschrijvingen en de begin en eind waardes van de betaalde transfersommen op de balans).

Waar die verschillen door komen, geen idee, in een van de voorgaande jaarrekeningen hebben ze in de notes meen ik wel eens zaken benoemd als de makelaars fees, doorverkoop perccentages, opleidings vergoedingen, solidariteits bijdragen, spelers die mee participeren, etc...). Maar het kan ook gewoon dat transfermarkt de verkeerde bedragen heeft, die nemen immers ook over wat er in de pers komt en dat wil afhankelijk van waar je kijkt nog wel eens verschillen.

Neemt niet weg dat Ajax er financieel gezien nog steeds prima voor staat.
Nou neemt Ajax denk ik graag afscheid van bijna deze hele selectie. Maar als dat niet het geval was geweest dan had Ajax nog niet in een positie gezeten waarin ze gedwongen spelers moeten verkopen. Alleen kan Ajax niet komende zomer hoge salarissen uitdelen en dure spelers halen zonder eerst ook spelers te moeten verkopen en zullen ze dus deels afhankelijk zijn van de transfer opbrengsten uit de grote groep Mislintat en H2 aankopen.

29 februari 2024 om 07:35

@london calling

Hoe groot is de buffer? Ik heb ergens gelezen dat Ajax een lening van 20 miljoen aangegaan is om dit jaar aan de verplichtingen te voldoen. Dat klinkt niet echt als een buffer.

29 februari 2024 om 16:03

@superfarmers die lening komt vooral door een timing probleem.

Ajax krijgt van de verschillende spelers verkopen nog iets meer dan 230 miljoen, maar ze moeten zelf ook nog 160 miljoen voor de inkomende transfers betalen.
Er zit alleen een timing verschil in. Van die 230 miljoen is meer de helft langlopend is, dus die krijgen ze pas over een jaar or nog verder in de toekomst. Bij het bedrag dat ze nog moeten betalen is het omgekeerd.

Op de korte termijn is dit dus een uitdaging, die bedragen moeten immers gewoon betaald worden waardoor ze ergens een crediet vandaan moeten halen om de periode tussen de uitgaande en inkomende betalingen te overbruggen. Op de lange termijn is dit voorlopig geen issue.

De buffer is iets lastiger, daarvoor moet je alle plussen en minnen tegen elkaar weg gaan strepen. Dan kom je tot een bedrag tussen de 50 en 80 miljoen alleen moet je dieper de cijfers in dan wat er in de (half) jaar rekeningen staat om die echt te bepalen.

Ajax komt dit jaar waarschijnlijk uit op een negatief operationeel resultaat van -15 miljoen of zo. Daarmee kunnen ze dus in ieder geval een paar jaar vooruit. Alleen dus niet in combinatie met dure aankopen zonder zelf spelers te moeten verkopen.

29 februari 2024 om 16:59

London Calling:

Heldere uitleg. Waardeer dat je daar de tijd voor hebt genomen!

28 februari 2024 om 21:39

@superfarmers: Je bent geen boekhouder, dat blijkt. Ajax geeft zelf aan dat ze een klein verlies verwachten aan het eind van het seizoen. Dat is geen 40 miljoen. Je kan niet zomaar een half seizoen x2 doen. In dit beoogde kleine verlies zitten bovendien geen extra verkochte spelers in opgenomen.

28 februari 2024 om 22:35

4ever4ajax,
Ik had even geen rekening gehouden met de belasting, hierdoor valt het iets beter uit. Maar zonder transfer inkomsten en Europese premies in het 2de halfjaar zal het resultaat Over deze periode toch ongeveer 90 miljoen lager uitvallen. Dat betekend over deze periode een resultaat van ongeveer 54 miljoen. Dit samen met een resultaat van 36 miljoen voor het eerste halfjaar kom je uit op een totaal verlies van 18 miljoen (voor belasting).

28 februari 2024 om 22:36

@superfarmers Ze zullen over het hele jaar op een klein verlies uitkomen. En bij lange na niet op de bedragen die jij noemt.

Sowieso vallen de Europese inkomsten niet volledig weg, Ajax speelde voor de winterstop 8 Europese wedstrijden, dat worden er na de winterstop minimaal 4. Met als belangrijke aantekening dat ze zowel aan premies als aan de kaartverkoop veel meer over houden aan de wedstrijd tegen Villa dan aan die tegen Ludogorets, zelfs als ze hem kansloos verliezen.

Dan is de rekensom toch vervolgens heel simpel. Je doet alle bedragen x2 behalve de transfer inkomsten en je doet en in plaats van 15 miljoen aan Europese inkomste neem je de helft of iets minder. Dan kom je voor belastingen rond -5 uit. Dan kun je nog een paar miljoen extra er uit halen voor Henderson (al denk ik dat het relatief mee valt omdat groot verdieners als Tadic en Klaassen hier ook nog voor een paar maanden in zitten). En daarna krijg je 25% van het verlies terug van de fiscus. Netto zul je dan ongeveer op die -5 blijven hangen.

28 februari 2024 om 22:48

Ik heb hierboven al aangegeven dat ik geen rekening met de belasting gehouden had. Dit scheelt in mijn berekening ongeveer 20 miljoen.
Het klopt dat Ajax nog recettes ophaalt, maar het meeste geld wordt met winstpremies behaald niet met recettes. Daar staat weer tegenover dat Ajax er met Henderson wel weer een kostenpost bij heeft. Dat valt aardig weg tegen de inkomsten uit Europees voetbal na de winterstop.

28 februari 2024 om 23:28

Mag weg -

"Verder laat de club weten dat het enorm heeft gesneden in de salarissen."

Nou, nee. Ze laten weten dat ze geen kampioenspremies hebben hoeven uitkeren.
Het is maar wat je wil lezen...

28 februari 2024 om 21:15

Vorig seizoen hebben ze de eerste helft ook geen kampioenspremie uit hoeven te betalen. Dus dat heeft er niets mee te maken.

28 februari 2024 om 21:50

Dat heeft er wel mee te maken. Als je deze kosten mee begroot en je hoeft ze niet uit te keren omdat je je resultaten niet betaald is dat geen structurele besparing maar een eenmalige kostenbesparing. Dit blijft in de contracten staan dus volgend jaar heb je diezelfde kosten weer.

28 februari 2024 om 22:06

bonussen streep je voor een belangrijk weg tegen premies die je ontvangt in geval van sportief succes. de salarissen zijn daadwerkelijk gedaald, denk Tadic, Alvarez

Dat onderzoek zal dus helemaal niets opleveren. Zal wel weer een vage conclusie uitkomen, in de woorden van die Duitse dj kan er niet verantwoordelijk voor worden gehouden, iets in die trant. Verwacht er niet heel veel van....

Met de verkoop van de laatste sterspelers heeft Ajax de kip met de gouden eieren uiteindelijk op dwaze wijze afgeslacht. Het levert wellicht een mooie winst op in het eerste halfjaar. Echter is de huidige selectie nu ronduit matig en uit balans. De jeugdtrainers lopen massaal de deur uit. Talenten kunnen zo niet stabiel doorontwikkelen (zie bijv. Hato en Martha). En ervaren spelers zoals Bergwijn en Berghuis lopen er ongemotiveerd bij (op Brobbey en Ramaj na). Met de huidige koers gaat Ajax nog flink in de problemen komen, verdampt het eigen vermogen en zakt het steeds verder af. De club is defect. Ik ben benieuwd of Alex Kroes de organisatie weer aan de praat krijgt.

Een nettowinst van 27,2 miljoen. Toch heeft de club een lening van 20 miljoen euro moeten afsluiten om het komende halfjaar het tekort van het mislopen van Champions League-voetbal af te dekken. Winst maken en toch een lening moeten afsluiten?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren