NEC is de grote broer van Vitesse, niet andersom

Rivaliteit in het voetbal is als zout in het zeewater. Een wedstrijd tussen rivaliserende clubs heeft altijd iets extra’s waardoor het zich onderscheidt ten opzichte van andere wedstrijden, zoals zout water onderscheidend is tegenover het ‘gewone’ water. Niets is mooier dan een broeierige strijd tussen twee rivaliserende club:, spelers tonen meer inzet, maken meer meters en de atmosfeer en entourage stijgen tot grote hoogten.

Een rivaliteit als geen andere is die tussen NEC en Vitesse. Dé derby van de lage landen is er een die de gemoederen tweemaal per jaar bezig houdt in de Keizerstad, maar natuurlijk ook in Arnhem. Wekenlang wordt toegeleefd naar het moment, het moment dat de kelen schor zijn van het zingen, het moment waarop de spreekwoordelijke pannen van het dak gaan en het moment waarop de climax bereikt is door onevenwichtige stand op het scorebord. Hoe mooi was de overwinning in 2006, waarin Youssef El-Akchaoui in de derde minuut van de blessuretijd de overwinning binnenhaalde middels een feilloos ingeschoten strafschop. Wellicht was de wedstrijd in 2001 waarin Vitesse van de mat werd getikt met 4-1 zelfs mooier.

Er komt spontaan een gevoel van gepaste trotsheid in me naar boven. Maar deze trotsheid is niet de drijfveer voor deze column. Maar wat heeft me dan aan gezet tot het schrijven van dit artikel? Ik irriteer me lichtelijk aan de hoogmoed van Vitesse supporters op Voetbalzone. De maat is vol! Een voorbeeld van de hoogmoed is de veel voorkomende opmerking : ‘Vitesse is de grote broer van NEC.’ Maar waar baseren de betreffende personen dit op? Het is een niet meer dan een provocerende opmerking die gebaseerd is op gebakken lucht.

In de onderlinge competitie duels is NEC Vitesse de baas in de afgelopen tien seizoenen. In de seizoenen 2000/01, 02/03, 03/04, 05/06, 06/07, 08/09 en natuurlijk het huidige seizoen 09/10, haalt NEC vier punten uit de onderlinge duels en Vitesse slechts één. In de overige jaren wordt door allebei gewonnen, slechts eenmaal is de club uit Arnhem de bovenliggende partij. Hieruit kunnen je de simpele conclusie trekken dat er geen sprake van is dat Vitesse de grote broer van NEC zou zijn. Ook in de eindstand van de afgelopen tien jaar is NEC de bovenliggende partij: zes van de tien keer eindigt NEC boven Vitesse.

Ook wanneer we de gehele historie bekijken kan er geen spraken zijn van ‘grote broer situatie’ zoals die geschetst wordt door Vitesse supporters. NEC staat namelijk hoger dan Vitesse op de eeuwige Eredivisie ranglijst.

De strijd wordt gevochten op het veld, daar is NEC toch echt de bovenliggende partij. Daarnaast is het Gelredome al jaren onderbevolkt, de bezoekersaantallen dalen keer op keer, in tegenstelling tot NEC met haar uitverkochte huis en haar uitbreidingsplannen. De begroting van Vitesse is de laatste jaren gedaald en die van NEC zit in de lift. De provincie Gelderland heeft veel geld in Vitesse gepompt, zonder haar steun was Vitesse al failliet geweest (zie de aanvraag tot surseance van betalingen) of verder afgedaald. NEC heeft in al die jaren nog geen cent gezien van de provincie, wij redden ons klaarblijkelijk wel zonder die provinciale steun.

Naar mijn mening heeft er een nette verwoording plaatsgevonden in dit artikel, ik ben niet provocerend uit de hoek gekomen, slechts de feiten zijn opgesomd. Ik hoop dat er netjes gereageerd gaat worden op dit verhaal. Wanneer jij, als bijvoorbeeld Vitessenaar, denkt dat ik fout zit, brengt het dan zorgvuldig en netjes onder woorden en dan kunnen we de gezonde dialoog aangaan. Ter afsluiting zou ik er een oud gezegde in willen brengen: ‘Hoogmoed komt voor de val.’ Jullie zijn dus gewaarschuwd.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 22 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 2400+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

60 reacties (laatste reactie door theNECer)

ik ben het wel met je eens dat nec in onderlinge partijen beter uit de verf komt, maar het lijkt ook wel of het in nijmegen meer leeft. Nec toont veel meer inzet in de onderlinge partijen. en vitesse komt vaak gewoon heel slap en futloos uit de startblokken. net of deze wedstrijd ze helemaal niks interesseert....

maar het Feit is wel dat we boven jullie staan!

3 februari 2010 om 11:43

De competitie is nog niet afgelopen dit jaar, alles is nog mogelijk Wij hebben in de onderlinge partijen dit seizoen in Arnhem gelijkgespeeld en onlangs in Nijmegen gewonnen.

IK ZIE DAT ER Veel Commentaar IS, ZIE Mijn Statement:

Attentie: ik wil helemaal niet zeggen dat er spraken van is dat NEC de grotere broer is van Vitesse. Maar anderssom is dat ook niet zo, zeker niet.

Voetbalzone heeft de titel veranderd. Mijn titel was veel genuanceerde, en luidde: De maat is vol.

3 februari 2010 om 14:37

Ben het niet eens met dit artikel. Wel redelijk mooi verwoord vanuit de ogen van een nec supporter. In onderling resultaat ben ik het met je eens zoals tharoest ook al zegt, maar verder zijn wij toch zeker wel de wat "grotere" broer van nec in meerdere opzichten. Het is leuk dat jullie vorig jaar goed gepresteerd hebben in de Uefa maar lang niet zoveel als dat wij hebben bereikt. Dat van ons is wellicht al wat langer geleden maar toch. Wij speelden in 2002 tegen Milaan waarin we met pech hebben verloren (thuis 1-1 en uit 0-0) en verder in 2002 werder bremen uitgeschakelt en in de derde ronde tegen liverpool verloren (0-1).

Verder zijn we in de seizoenen vanaf 1990 t/m 2002 constant in de top 5 eindigden en we leken door te stromen naar de aansluiting met de top 3. Dit is er echter niet van gekomen maar toch, we hebben toen 12 jaar lang achter elkaar beter gespresteerd dan nec.

Het grappige is dat jij de eredivisie ranglijst noemt, maar daarin wordt niet gekeken naar het resultaat aan het einde van elk jaar qua stand, maar worden alle gewonnen partijen en verliespartijen genomen. Hartstikke leuk natuurlijk maar jij en ik weten als geen ander hoe je binnen een competitie beinvloed wordt door de stand. Feit blijft dat wij vele jaren meer gepresteerd hebben dan jullie. Niet zomaar een keer 5e ofso maar gewoon 12 jaar achter elkaar constant bij de eerste 6. Als je de lijst NOG beter had bekeken dan zie je dat wij 875 punten hebben behaald uit 836 wedstrijden en jullie 955 uit 1142 wedstrijden.

Laat ik eens een leuk rekensommetje maken. 955/1142=0,84 punt per wedstrijd voor nec. Voor Vitesse is dit 875/836=1,05 punt per wedstrijd gemiddeld. Het is dus maar hoe je het bekijkt Dus die ranglijst is puur gebaseerd op het aantal behaalde punten en houd verder totaal geen rekening met het aantal gespeelde wedstrijden per club en in wat voor omstandigheden ze die punten hebben behaald en in welke eindstanden...

Verder wil ik ook even reageren op de zin dat Vitessenaren veel hoogmoed hebben. De laatste tijd is dat toch zeker niet meer het geval, maar je moet je proberen in de situatie in te leven. 8 jaar geleden waren wij 12 jaar achter elkaar een vaste subtopper met geweldig voetbal en europees voetbal. Als je dan bekijkt wat er in 8 jaar is gebeurd dan is dat voor vele vitessenaren lastig om mee om te gaan, maar het is niet zo dat wij vinden dat we nog steeds een vaste subtopper in wording zijn momenteel. De hoogmoed die jij wellicht bedoeld was die van o.a. afgelopen derby toen je zag dat Vele mensen inclusief een hoop vitessenaren Vitesse gewoon de favoriet vonden. Qua selecte had dit in mijn ogen ook het geval moeten zijn. Des te sneuer is het resultaat en des te erger is de missende werklust op het veld van onze spelers in DE derby. Ik hou alle vitessenaren uiteraard in de gaten op VZ en lees alle reacties die zijj plaatsen omdat ik interessant vind hoe hun over situaties denken (zoals jij waarschijnlijk reacties van Necers aandachtiger leest) en ik moet zeggen dat ik die hoogmoed enorm vind meevallen hoor. Steeds meer vitessenaren zie je kritisch naar de club kijken en dat is ook nodig.

Verder geef ik je 3 punten omdat je het goed hebt uitgewerkt en je eindigt met een mooie alinea, maar ik vind dat je titel overdreven is en dat het zeker niet andersom is dat nec de grote broer van Vitesse zou zijn, ik vind de argumenten die je daarvoor opnoemt veel te licht. Vitesse leek in de jaren 1990 t/m 2002 de aansluiting te gaan vinden met de top 3 daar waar Twente nu mee bezig is. Ook wij waren toen dichtbij de kampioen (niet zover als twente nu is maar zeker in de buurt) We eindigden dat seizoen derde. Daarna is het niet zo dat NEC in de jaren vanaf 2002 veel sterker was dan vitesse. Wel waren ze vanaf toen redelijk aan elkaar gewaagd.

3 februari 2010 om 17:12

Ik wilde al op dit artikel reageren, maar je verwoord het eigelijk zoals ik er ook over denk. Vitesse is gewoon de grote broer van Nec, ook dit seizoen is dat weer duidelijk. We zien aan het eind van het seizoen wel weer wie 'de kampioen van Gelderland' is geworden.

Helemaal gelijk, mooi stuk

5 Sterren!

Beetje eenzijdig, je kijkt natuurlijk vanuit NEC perspectief oke niets mis mee, maar je vergeet op te noemen dat er ook punten zijn waarop Vitesse beter scoort zoals de jeugdopleiding.
Je hebt het verder over een half lege Geldredome maar vergeet niet dat dat stadion veel groter is en Vitesse nog altijd meer supporters trekt.
En die eeuwige ranglijst zegt me ook niet zoveel. JA het zegt wat over de afgelopen 53 seizoenen, maar PSV staat boven Feyenoord, Sparta boven Groningen, AZ enz. Toch worden die clubs als groter beschouwd dan de eerst genoemde.
Verder is je schrijfstijl ook niet denderd, je noemt het een opsomming en terecht, want je vertelt er weinig omheen.
Het begin en het einde zijn nog wel oke, twee sterren.

3 februari 2010 om 11:56

Jammer dat je mij 2 sterren geeft als je redenering niet eens klopt.

-jeugdopleiding, beide 4 Knvb sterren.

-vergeet niet dat de Goffert veel kleinder is, met meer dan duizend mensen op de wachtlijst en vele die niet op de wachtlijst staan maar wel een seizoenskaart willen, en met de uitbreiding van het stadion in 2012 naar 20.000 plekken kunnen er meer mensen is. In de lijn der verwachtingen ligt dat in het eerste jaar de gemiddelde bezoekers aantallen op 17.000 liggen, dat is meer dan bij Vitesse nu. Dus jouw redenatie mbt het stadion is fout.

-psv is de grootste club van Nederland, hoe kom je erbij dat Feyenoord groter is?

Achja, jammer die 2 sterren.

3 februari 2010 om 12:10

Van mij mag de Knvb iedereen 20 sterren geven, maar het gaat om het redement. En volgens mij speelt er bij Vitesse doorgaans meer eigen jeugd (velthuizen, Hofs, Pluim, Kaya, van Diermen) dan NEC (worm, Otten en Ter Voorde (geen basisspelers)).

Momenteel heeft Vitesse meer supporters dan NEC dat zei ik, wat er in de toekomst ligt ligt daar, als dat zo uitkomt kom het me dan vertellen.

PSV is succesvoller dan Feyenoord geen twijfel, maar groter??
En kijk me andere voorbeeld met Sparta nog eens even. Vandaar toch wel, twee sterren

3 februari 2010 om 12:14

Je vat Grote te nauw op. Grote wordt bepaald door alles bijelkaar, maar vooral prestaties. Feyenoord heeft wellicht meer supporters maar is echt niet 'groter'.

3 februari 2010 om 12:19

Poll houden op VZ welke club groter is?
Feyenoord supporters mogen dan niet stemmen.
En ik denk alsnog dat Feyenoord de poll 'wint'.
Begrijp me niet verkeerd. Je hebt schrijfpotentie, dat zie ik aan de eerste alinea's en de ena laatste, maar zoals ik al zei je kijkt hierbij te eenzijdig.

3 februari 2010 om 12:30

Ten Voorde komt trouwens niet uit de opleiding van Nec, die speelde eerst bij Dzoh, werd daar weggehaald door Emmen, wat hem weer doorverkocht aan NEC

3 februari 2010 om 12:41

Ja maar grote is toch niet alleen op basis van het aantal supporters? Grote heeft toch ook te maken met de prestaties, het budget, de coefficiente lijst van de Uefa etc. etc.

3 februari 2010 om 12:48

Hmmm denk het niet. Chelsea en Arsenal zijn de laatste jaren succesvoller dan Liverpool, groter budget (momenteel heeft Liverpool namelijk niets), hoger op de coefficiënten ranglijst etc. Toch is Liverpool in England (misschien niet voor Europa omdat je naar het buitenland, meer naar de recente prestaties kijkt) groter dan Arsenal en zeker groter dan Chelsea.

Eerlijk gezegd vind ik het een kansloze discussie om als kleine kinderen hier te gaan soebatten wie de beste is: Vitesse of Nec? Ik kan me helemaal in Kasper vinden als hij zegt dat je te eenzijdig schrijft. Je schrijft nu namelijk alleen alle goede punten van NEC op en niets goeds over Vitesse dat op bepaalde gebieden ook zal voorliggen op Nec. Bereid je er dus maar vast op voor dat over 2 dagen hier een column staat met als titel: Vitesse is de grote broer van Nec, niet andersom.

Vitesse heeft sowiso meer supporters en meer bekendheid, want ga je naar bijv. Den Haag toe en vraag noem is 5 clubs behalve ajax feyenoord psv zou Vitesse bijna altijd genoemd worden geloof mij. ook de spelers van Vitesse zijn bete als je kijkt naar kolk,claudimir,stevanovic,molhoek,nilsson als dat nou is een keertje gaat lopen dan zie ik ze echt niet onder doen voor 4 t/m 7, de jeugdopleiding is voor de volle 100% beter want als je naar het eerste van Vitesse kijkt zie je toch al sowiso 10 spelers die uit de jeugdopleiding komen, en zelfs bij nec spelen er spelers van de jeugdopleiding van Vitesse; Worm, Pothuizen en kan er nog wel een paar noemen. Dan over het Stadion, Vitesse heeft Gelredome ook nationaal zeer bekend want bijv. Miep uit Alkmaar gaat naar Marco Borsato, komt ze in Gelredome ziet ze toch mooi wel even dat teken van Vitese hangen wat Vitesse dan ook weer Nationaal bekender maakt. er kunnen bij Vitesse 25.000 man in en bij NEC 12.500. Dat zegt sowiso al iets maar het klopt dat het bij Vitesse nooit is uitverkocht maar dan zitten er nog altijd meer als bij Nec. en Vitesse heeft niet voor niets een stadion met 25.000 man omdat het zo goed ging met de club want als het vroeger nou zo goed ging met NEC waarom hebben hun dan niet zo een stadion? Ik denk dat uit alles blijkt dat Vitesse gewoon groter is en dat jij NEC hier even op voetbalzone omhoog wil praten via zon leuke clubexper maar dit vind ik in ieder geval niet het slechtste geschreven want ik vind je schrijfstijl goed, maar de inhoud is totaal nutteloos en vol, nouja, ik zou het maar geen leugens noemen, laat ik het maar op onzin houden.

3 februari 2010 om 14:43

Marco Bosato gaat dan misschien naar het Gelredome, maar daar staat tegenover dat de echte grote namen in de popindustrie naar het Goffert Park (waar het stadion een onderdeel van is) Rolling Stones, David Bowie etc. Of Vitesse wel of niet groter is daar wil en kan ik me niet over uitlaten, wel is het gewoon zo dat Vitesse onder Karel Aalbers een boost naar boven heeft gemaakt, daar staat weer tegenover dat ze na zijn vertrek weer net zo hard naar beneden is gedonderd. Voor de rest worden er alleen feiten opgenoemd dus hoe jij dit als leugens of onzin kun betitelen is mij een raadsel.
Ik had hiervoor 4 sterren willen geven, maar om het op rancune (volgens mij) gebaseerde stemgedrag van jou te compenseren geef ik er 5

Je heb een wel leuk verhaal geschreven en je bent bij feiten gebleven, dat is mooi. Het nadeel is dat je ook dingen weglaat. Zo is Nec, afgezien van de knappe 5e plaats in 2003, nooit hoger gekomen dan een 8e plaats. In dat opzicht heeft Vitesse het toch veel beter gedaan met 4x de 5e plaats, 6x de 4e plaats en 1x de 3e plaats.

Verder nog wel een compliment dat je probeert Vitesse niet af te branden (hoewel je de financiele problemen van die club er alsnog wel bijpakt).

3 sterren.

Vind het nog best aardig voor een calimero verhaal. Het feit dat jij je hier druk over maakt zegt denk ik wel genoeg. NEC is niet de grote broer van Vitesse, andersom ook niet. Beide clubs zijn middenmotors in de Eredivisie met een incidentele uitschieter. NEC denkt stappen vooruit te maken, maar presteert niet best sinds bekend werd dat Been weg gaat. Vitesse wil stappen vooruit maken, maar daar is geen geld voor. Zelfs het hele legioen aan spelers afgelopen zomer geeft nog niet de gehoopte resultaten. En laten we eerlijk zijn, wat moeten ze bij NEC met een uitbreiding? Denk je dat NEC het Gelredome wel vol had gekregen, wekelijks? Ik heb er mijn twijfels bij.

Het gaat natuurlijk niet alleen om onderlinge resultaten. Het zou fijn zijn als je van de laatste 10 seizoenen ook de posities op de ranglijst zou kunnen laten zien want volgens mij ligt Vitesse dan toch ruim bovenaan.

Ik vind het een slap stuk met een slappe context. Het gaat helemaal nergens over en bovendien kloppen de 'feiten' niet.

Gemiste kans kerel, je begon sterk maar je stuk wordt naarmate de column vordert steeds zwakker. Zeker de laatste alinea werkt een beetje op de zenuwen, omdat jij jezelf gaat verantwoorden en half smeekt om (normale) reacties. Tevens zijn je uitgangspunten en je doel mij een beetje te "uniek". Dan bedoel ik het op de vrouwelijke manier, als ze iets "apart" of "uniek"

Echt jammer, je vorige column was stukken beter! Ik mis ook een beetje de humor en je vergelijking in de eerste alinea gaat over zeewater (what the fuck?!) en later is het weer normaal water. Ik heb hem drie keer opnieuw gelezen, maar ik kom toch tot de conclusie dat je nieuwe metafoor niet helemaal klopt :P

Mooie column, alleen inderdaad redelijk eenzijdig geschreven, neemt niet weg dat ik het een sterke column vind! En een column neutraal maken/houden is sowieso erg moeilijk!
Klein puntje van kritiek: Grote broek wordt vaak gezegd bij satellietclubs of clubs die een samenwerkingverband hebben... (bijv. Feyenoord & Excelsior) hebben. en bij Vitesse en Nec is dit duidelijk niet het geval!

Verder prima!

Dus jij wilt zeggen dat NEC de grotere broer is van Vitesse omdat ze het onderling beter doen? Ik zou eerder zeggen dat Vitesse de grotere broer van NEC is omdat ze de laatste jaren over het algemeen hoger op de ranglijst eindigen. Ik vind je schrijfstijl leuk en boeiend, maar vind het wel jammer dat je NEC groter vind omdat ze het onderling beter doen...ook is Vitesse landelijk bekender als Nec.

3 februari 2010 om 14:27

Je hebt dus niet het artikel gelezen, zie mijn qoute:

'ook in de eindstand van de afgelopen tien jaar is NEC de bovenliggende partij: zes van de tien keer eindigt NEC boven Vitesse.'

3 februari 2010 om 14:38

Je bent nieteens goed op de hoogte, want het staat gelijk uit de laatste 10 jaar: 5 keer NEC hoger en 5 keer Vitesse hoger. En die keren dat Vitesse hoger stond dan NEC was het gat meestal groter dan wanneer NEC boven Vitesse stond. Ik heb dus wel degelijk het artikel gelezen, je verkondigd alleen een beetje onzin. Maar hoe dan ook is het ook niet objectief geschreven en is dit niet meer een welles nietes verhaal. Je hebt overigens niets te klagen dat je 3 sterren van mij krijgt.

3 februari 2010 om 17:32

@jp-chateaux

De afgelopen 10 jaar eindigde Vitesse 5 van de 10x boven Vitesse, en Vitesse 5x boven Nec

08-09: Vitesse NEC plek 10 vs 11 Vitesse hoger
07-08: Vitesse NEC plek 12 vs 8 NEC hoger
06-07: Vitesse NEC plek 12 vs 10 NEC hoger
05-06: Vitesse NEC plek 11 vs 10 NEC hoger
04-05: Vitesse NEC plek 7 vs 13 Vitesse hoger
03-04: Vitesse NEC plek 16 vs 14 NEC hoger
02-03: Vitesse NEC plek 14 vs 5 NEC hoger
01-02: Vitesse NEC plek 5 vs 9 Vitesse hoger
00-01: Vitesse NEC plek 6 vs 12 Vitesse hoger
99-00: Vitesse NEC plek 5 vs 15 Vitesse hoger

conclusie: je verhaal klopt daar niet helemaal

Nogal kansloos dit. Lijkt meer voort te komen uit frustratie van een reactie hier op voetbalzone dan uit harde feiten. Alleen de negatieve kant van de een en de positieve van de andere belichten is ook wel erg makkelijk en eenzijdig. Heel veel als en maar en ook jammer dat je de eigen steun van de Gemeente maar even buiten beschouwing laat.

Sorry maar ik vind dat de column slecht is, ook al ben ik een Nec-supporter. Je kan bij het ”bewijzen” dat een een club de grote broer is van de ander niet selectief te werk gaan. Dan wordt het namelijk een populistisch stuk van zieltjes winnen en hopen op reacties van mensen die zeggen ”ja inderdaad, NEC is groter”. Sowieso heb ik helemaal geen zin meer om de discussie te voeren, omdat hij nutteloos is. NEC en Vitesse hebben een totaal op zichzelfstaand potentieel. Er wordt niet heel erg uit elkaars vijver gevist. In dat opzicht gaat de vergelijking grote of kleine broer dus niet eens op. Overigens zal iedereen weer andere redenen aanvoeren waarom de een groter is dan de ander.

Conclusie: het maakt me niets uit of wij kleiner of groter zijn dan Vitesse, als we maar gewoon winnen en verder ons eigen plan blijven trekken!

Wat een slechte column. Wat wil je hier nou mee bereiken? Je zegt dat het niet jou bedoeling is om te provoceren maar wat wil je er dan mee behalve gewoon jou mening uiten. Daarnaast kan ik me absoluut niet vinden in jou argumenten. Dit blijft een welles nietes kwestie van Vitesse en NEC supporters. En zowieso.,. waarop kan je een club beoordelen wie er van de 2 groter is. Er zijn tientallen voorbeelden te verzinnen waar ''de mindere club'' het in de onderlinge duels beter doet dan ''de betere club''.

Zo recent nog dit tegengekomen op voetbalzone. Gehavend Real Madrid wint eindelijk weer eens in het Riazor van 30 januari j.l. Sinds 1991 had Real Madrid niet meer van Deportivo gewonnen, pas 19 jaar later lukt ze dat. Is Deportivo dan de grote broer van Real Madrid? Nu en toen? Belachelijk, daar kan je geen conclusies op trekken want het is niet waar.

En je zegt NEC groeit en wil uitbreiden... dat klopt. En Vitesse heeft een groot stadion, supportersaantallen lopen terug en de begroting gaat omlaag.. ook dat klopt. Maar alsnog is deze nog hoger dan die van Nec. Zelfs in deze slechte jaren voor Vitesse hebben wij hier nog 18.000/19.000 op de tribune zitten met uitschieters boven de 20.000. Er zaten er vroeger 26.000, mensen die heus niet vergaan zijn als fan. Bij NEC passen er iets van 12.000 nu, die zitten er allemaal inderdaad. Maar in Arnhem zitten er nog 1,5 x zoveel...

En NEC staat hoger op de eeuwige ranglijst maar er zijn ook clubs uit de Jupiler League die er meer hebben dan Nec, zijn die dan ook grote broer van ons allen? En als je naar de statestieken gaat kijken kan je zien dat NEC in de vele, vele jaren dat ze meer in de Eredivisie hebben geacteerd veel en veel minder hebben laten zien als Vitesse. Gemiddeld puntenaantal is een heel stuk hoger en aantal gewonnen wedstrijd zit geen groot verschil in.

En om de selecties te vergelijken.. zijn spelers als Velthuizen, Verhaegh, Sprockel, Hofs, Claudemir, Stevanovic, Kolk, Nilsson niet veel aansprekendere namen als Pothuizen, Burgzorg, Heubach, Davids, Saidi enz. die nu bij NEC in de basis staan.

Ik wil er niet veel woorden meer aan vuil maken maar het klopt gewoon niet.

3 februari 2010 om 16:28

Zeg Tom, kan ik jou niet wat sterren geven. Een stuk beter dan het losse zand populisme van JP

3 februari 2010 om 22:35

Haha de sterren zijn welkom, ben zelf ook clubexpert. Zal binnenkort wel een column schrijven die ook heel rooskleurig en van een kant belicht is van Vitesse. Nee dat dit stuk geplaatst is valt me erg tegen omdat er veel te veel onwaarheden in zitten die alleen maar provocerend overkomen.

4 februari 2010 om 08:04

Haha, doen!! Denk dat hij het daarom alleen heeft gedaan en de feiten blijken ook al niet te kloppen (zie de statistieken). Als columnist zijnde zou je artikel gewoon direct de prullenbak ingaan, dit is alleen maar om te provoceren, beetje triest eigenlijk.

17 april 2010 om 15:56

tom doe dit a.u.b niet meer wat jij schrijft kan alleen maar van een 15 jarige komen.
Nog vroeger konden er bij Nec 30.000 in en die zaten er soms ook en bij vit 9.000.
Dat wat ik hir boven schrijf gaat ook negens over.
Het enige waar vit op terug kan vallen zijn 10 goede jaren in de hele geschiedenis dat was het .

Leuk stuk, leuk geschreven!

Mee eens! NEC blijft gewoon beter functioneren dan het zeer matige elftal van Vitesse

3 februari 2010 om 16:24

waarop baseer je dat? leuk gezegd maar kom maar eens met argumenten?? Over welke seizoenen heb je het? Ik heb het idee dat jij dit er maar zomaar hebt neergezet zonder een idee te hebben.

omdat mensen ongefundeerd 2 sterren geven geef ik er sowieso 5

en laten we eerlijk zijn vitesse is de laatste jaren ook zeker een slechtere ploeg als nec

3 februari 2010 om 17:58

De meeste ongefundeerde reactie geven er 5.
Op basis daarvan zou je er al 2 moeten geven

NEC heeft onder Been beter gepresteerd dan Vitesse (mede door hun benarde situatie) verder zijn de clubs redelijk vergelijkbaar.

Wat een slap verhaal zeg. Kom op zeg, heb je niks beters te doen. Vitesse is inderdaad naar jouw mening de mindere, maar je verhaal klopt niet. De afgelopen 10 jaar is Vitesse 5x boven NEC geeindigd, dus gelijk spel laat maar zeggen. En al is NEC beter in de derby, leuk mee genomen. Maar het gaat over een heel seizoen, en niet over de derby. Natuurlijk snap ik dat je trots bent op Nec, maar om nu zo te doen. Je loopt te vertellen hoe mooi de wedstrijd was dat ze met 4 -1 van de mat werden getikt. Je vind het zo prachtig allemaal. Maar je vergeet dat Vitesse ook zulke wedstrijden gehad heeft.

Kortom een slap verhaal. Een 2.

Het begint weer eens aardig, al spreekt het mij niet 120% aan. Vervolgens verzakt je stuk, en waar zijn de dingen waarin Vitesse wel beter is als Nec?

4 februari 2010 om 09:31

wil jij die benoemen ?

er is een periode geweest, rond 2000, rijke zakenman, daarna biezen gepakt.
wat hebben ze beter gedaan dan Nec noem jij het maar op, ik wacht af.

4 februari 2010 om 13:37

Ik zal hem een beetje op weg helpen.

Ten eerste kijk eens naar mijn stuk hierboven waar ik verder in ga op dit artikel. Dit artikel bevat teveel onwaarheden en is enkel bekeken vanuit Nec-perspectief. Je ziet ana mijn uitleg en feiten dat NEC geen grotere aanhang heeft, dat Vitesse nog steeds de grotere is zelfs in deze magere jaren voor ons na het Aalberstijdperk.

Daarnaast had NEC niet eens op de 14e plek gestaan op dit moment zonder jullie rijke zakenman, meneer Boekhoorn. Deze heeft Niedzielan, Barreto, Vleminckx, Fejzullahuh etc naar Nijmegen gehaald.

Ik kan echt veel dingen benoemen waarin Vitesse groter is en zo laten zien dat Vitesse nog steeds de grotere broer is van Nec.

Dit stuk is gewoon provoceren, onbegrijpelijk dat zo'n stuk geplaatst word. Het begin was erg goed ( alinea 1 ) en verder zakt het daarna erg in. Artikel is niet verder bekeken en een mooiere provocerende titel erboven om meer interesse te wekken en natuurlijk de eeuwenoude discussie. Jammer.

4 februari 2010 om 17:18

Boekhoorn heeft Niedzielan die niks toevoegde bekostigt. Barreto was ene gemiddelde speler bleek. Vleminckx en Fejzullahu zijn mede bekostigt door Boekhoorn. En Vitesse Huurt een groter stadion maar verder zijn ze echt niet groter.

De enige die onwaarheden uitspreek ben jij. Als ik 'real-life' de discussie met je kon aangaan zou je het onderspit delven. Ik ga immers geen mega lange teksten plaatsen als reactie omdat ik betere dingen te doen heb momenteel.

4 februari 2010 om 17:54

Prima. Dat Niedzielan niks toevoegde heeft toch niks te maken met het feit dat ik zeg dat Boekhoorn veel spelers voor NEC koopt en dat daarmee niet eens goede prestaties worden geleeft ( muv tijdperk Been ), toen wij zo'n iemand hadden werd er wel gepresteerd. Dat is ook waarom Vitesse groter is.

Ik kan aan je laatste zin zien dat je geen goede clubexpert bent. Ik kom met een mega lange tekst aan op jou mega lange stuk waar je dingen zet die niet kloppen, dat je vervolgens er niet op in wilt gaan zal komen omdat ik je met je neus op de feiten druk. Daarnaast hoef je je geen zorgen te maken dat ik geen betere dingen te doen hebt want ik dat geval zou ik ook met dit soort column aankomen. En deze mega lange teksten typ ik zo in mekaar dus kost me amper tijd.

Ik vind het een beetje apart dat je zegt: De grotere broer. Bij broers kan je spreken zoals FC Twente en Heracles. Maar dit zijn puur rivalen! Ajax is toch ook niet de grotere broer van Feyenoord?

3 februari 2010 om 18:35

Maar je geeft wel 5 sterren?

3 februari 2010 om 19:11

Haha, kritisch op het bericht, maar wel 5 sterren. En Ajax en Feyenoord is N. en Z. Holland, is dus totaal verschillend qua provincie.

On:

Goed stuk, al ben ik het soms niet helemaal met je eens. Goed geschreven.

Ik geef je 5 sterren.

Vitesse is officieel failliet, maar jah. Ze blijven maar aanbellen voor geld, competitievervalsing !!!
Een club zonder thuishaven vind ik Vitesse, als de competitieschema omgegooid moet worden omdat Jan Smit of Marco B 150x per jaar optreden in het gelredome, dan heb je als Vitesse niets meer te zeggen, degraderen zou ik zeggen of licentie intrekken.
Vitesse heeft al heel lang geen toegevoegde waarde meer voor het betaald voetbal.

Forza Utreg.

4 februari 2010 om 14:01

Man ga toch even serieus fietsen.

Waarom is Vitesse officieel failliet? Ze spelen toch nog steeds in de Eredivisie dus wat praat je nou. En stel Vitesse moet van de Knvb al hun nieuwe schulden in gaan lossen dan nog zal Vitesse te groot zijn om failliet te gaan. Er zal altijd iemand opstaan ( Afab-topman bijv. ) die Vitesse in leven wil houden. Daarnaast hoef jij mij niet te zeggen dat Vitesse al heel lang geen toegevoegde waarde heeft voor het betaalde voetbal, Vitesse blijft zich jaarlijks bewijzen. Spelers als Schaars, Hofs, Diarra, Westerveld, Velthuizen, Cornelisse ( van jou club nog!! ), Makaay, Theo Janssen, Sikora, Cocu, Amoah, Koeman, Lazovic, Machlas, Kuiper... ga zo maar door. En dan heb ik het niet alleen over spelers van tijden terug, nee ook heel voor spelers die een aantal seizoenen geleden nog het Vitesseshirt met eer droeg.

En we hadden volgens jou al lang failliet verklaart moeten worden he, ik wil niet veel zeggen maar zelfs jou club profiteert vaker van Vitesse. Wat te denken van Cornelisse die captain van Utrecht is, Van Wolfswinkel die deze zomer van ons overkwam naar Utrecht voor een hoge transfersom! Is Vitesse dan zo nutteloos?? Nee sorry.

En wij blijven maar aanbellen voor geld zeg je, ik heb niks gelezen dat Vitesse weer een miljoenenlening heeft afgesloten want dat is niet zo. Vitesse heeft geen grote schulden meer. Ik denk dat je eerder andere clubs als Vitesse kan afbranden zoals Roda JC, Feyenoord, AZ, Willem 2, Twente en vrijwel alle clubs in de Jupiler League die wel op dit moment met dikke rode cijfers zitten of in elk geval grote leningen afsluiten ( Twente ) ook al denken ze dit te kunnen terug te betalen.

En Utrecht staat op dit moment ook op maar 1 man! Van Seumeren. Want Utrecht heeft deze zomer vele miljoenen van hem mogen investeren in nieuwe spelers en allerlei andere dingen. Dat is pas competitievervalsing dus waarom zo reageren.

Vitesse is geen familie van Nec! Eerder de vervelende buurman. Maargoed NEC en vitesse zijn aan elkaar gewaagd in vrijwel alles. Beide clubs hebben leuke dingen gepresteerd (europese avonturen). Onderling doet NEC het beter klopt! Tja KA heeft toen der tijd zich niet populair gemaakt in Nijmegen met zijn plannetjes voor gelderland. Toen der tijd had vitesse echt een super elftal, maar ik ben bang dat het ook de reden is daardoor het financieel later slechter ging/gaat?? Daar kunnen we in Nijmegen wel van genieten en om het feit dat we in onderlinge strijd het nu de laatste x aantal jaren beter doen. NEC heeft een te klein stadion en ik beweer niet dat nec wel de gelredome vol krijgt, want dat denk ik niet namelijk!

Forza Eniesee

Ik vind dat je de spijker op weinig plaatsen op zijn kop raakt. Toch wel leuk geschreven, daar zijn mijn 2 sterren dan ook voor! Ga door met schrijven, maar probeer een onderwerp te kiezen die wat verder van je af staat, zodat je wat minder 'door die gekleurde bril' hoeft te kijken!

Ik heb mijn kritiek op jou stuk Jp-chateaux al eerder geuit in de reacties hierboven. Wat ik toch ook kwijt moet is het feit dat je NEC en Vitesse vergelijkt en daarbij alleen de dingen opnoemt die voor jou club goed uitpakken.

De argumenten die je noemt, NEC heeft een grotere aanhang, NEC is de in de afgelopen tien seizoenen beter uit de bus gekomen zijn gewoon niet waar. Je bent door andere ook al met je neus op de feiten gedrukt waar je helaas geen reactie op hebt gegeven. Daarnaast weet je te vermelden dat Vitesse zonder hulp al lang failliet zou zijn, je bent toch niet vergeten dat dit bij NEC ook het geval is geweesd. En er zijn meer dan genoeg clubs die gered zijn door derden maar dat heeft toch niks te maken dat NEC de zogenaamde grotere broer moet zijn.

Waar ik me ook nog eens over verbaas dat jij clubexpert bent, je bent pas een kleine maand actief op voetbalzone. In die tijd was je weliswaar goed voor ruim 150 reacties maar daarmee was je alles behalve hoogstaand met je puntenaantal van 68. En dan merk ik dat andere leden die gewoon erg goede posts hebben niet in aanmerking komen om clubexpert te worden en jij wel. Ook bevat dit stuk teveel onwaarheden om verder serieus beoordeelt te moeten worden door mij, als je een column over een kant scheert zal dat altijd positief uitpakken ook al is dat in het echt niet het geval.

4 februari 2010 om 17:15

Deze column is verkracht door voetbalzone zelf, die immers de titel veranderde. Mijn titel was niet zo vijandig en ik vind NEC niet de broer van Vitesse, andersom ook niet trouwens. Wat ik wel vind, zijn alle dingen beschreven in mijn column, het zijn allemaal feiten dus hoe kom je erbij dat ze niet kloppen? Haha.

Maargoed, ik vind wel dat ik het recht heb clubexpert te mogen zijn. Ik weet alles van Nec, zowels 'ins' als 'outs'. Daarnaast was mijn vorige column wel goed, deze vind ik zelf ook niet slecht, en ik geniet een opleiding aan de universiteit.

4 februari 2010 om 17:59

Hoe ik erbij kom dat ze niet kloppen? Dat heb ik al een aantal keer gezegt, kijk nog maar eens terug. Kortom, NEC heeft niet meer supporters, NEC heeft de afgelopen 10 jaar niet meer laten zien. Je vergeet dat NEC alleen nog bestaat door hulp van derden dus kan je Vitesse daar moeilijk op afrekenen. En ja de titel daar kan je dan verder niet veel aan doen maar valt de mensen wel het eerst op en daarop nemen ze al een standpunt.

Het feit dat je een opleiding geniet aan de universiteit is natuurlijk prachtig maar dat zegt niet alles over iemands voetbalkennis. Ik vind deze column gewoon niet goed omdat het bekeken is door je NEC bril en er teveel ontbreekt om te kunnen bepalen wie de grotere van de 2 is.

vitesse is de grote broer van NEC niet andersom

Waarom zegt iedereen steeds dat Vitesse failliet is?
Ze hebben zoals zoveel clubs geld geleend om de club uit de schulden te werken, de laatste jaren staan we niet in de schulden!
Trouwens Utrecht kan je beter FC Van Seumeren noemen!

Ze zijn allebei de zusjes van de gemeentes Nijmegen en Arnhem.. Maar wel leuke column. 3*

4 februari 2010 om 23:19

Helemaal gelijk!

lees eerst is even het stukje van zuidvitesse even. ik vind het natuurlijk altijd leuk de derby en nec is daar zeker beter in en dat heeft ook een reden. vitesse speeld graag met spelers zoals claudimier,hofs,pluijm,kaya,stevanovic,kolk,nilson en dat is 1 en al voetbal en ze willen en proberen ook te voetballen. nec met oa pothuizen als 'grote' man een totaal ander spel en dat is gewoon vol de beuk er in.. natuurlijk heel leuk en dat helpt ook zeker in leuke spannende derby´s. maar het voordeel bij vitesse is dat je in de hele compitie meer punten pakt met voetbal dan met de beuk erin. tuurlijk zou ik graag elke derby winnen met 3-0, maar als ik kon kiezen tussen 1 punt uit 2 derby wedstrijden en elk jaar boven de buren eindigen dan weet ik wel wat ik doe.. en gelukkig doen wij dat ook zo.

nog zo iets,, als het erom ging tijdens b.v. de playofss heeft vitesse nog nooit van nec verloren en kwam vitesse altijd een ronde verder.

verder vind ik de opmerking over de kaart verkoop van vitesse onjuist in 2 manier. 1 jij zegt dat het elk jaar daalt en nooit uitverkocht is. is er 1 club die tussen plaats 7&18 speeld die het stadion uitverkocht heefd? zels het stadion in nijmegen waar 12duizend man in kunnen is in de ze grote,belangrijke derby waar jij het over hebt nog niet uitverkocht, ben er elk jaar en er zijn genoeg plekken nog vrij. dus zeg neit dat het bij ons niet uitverkocht ise n bij jullie wel. en punt 2: vitesse is met 18 duizend supporters gemiddelt toch ongeveer 7 duizend suporters per wedstrijd meer dan nijmegen. wedstrijden zoals spart worden bezocht door 16/17 duizend man maar tegen de grotere clubs zit het rond de 20 dus het klopt niet echt wat je zegt..
ik vind het leuk dat je het probeert maar liever wel met de juiste informatie!

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

NEC

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
9.AZ126
10.SC Cambuur12-6
11.NEC11-6
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
L. SchöneMiddenvelder90
J. OkitaAanvaller93
A. AkmanAanvaller82
E. TavşanAanvaller81
S. El KarouaniVerdediger90
J. VetMiddenvelder60
Voor de complete selectie: Clubpagina NEC.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina NEC.

In de wandelgangen

Woensdag 20 oktober
Ook Liverpool heeft zijn pijlen gericht op Ricardo Pepi. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren