PSV volgt voorbeeld Ajax: ‘bedelbordjes’ voortaan niet meer toegestaan

Vrijdag, 5 augustus 2022 om 16:50Jonathan van Haaster • Laatste update: 16:59

In navolging van Ajax verbiedt nu ook PSV de zogenaamde 'bedelbordjes'. Op maandag meldde Ajax al via Ajax Life dat het nieuwe fenomeen verboden zou worden, en nu volgt dus ook PSV. Dat meldt de club via Twitter. De bordjes werden de laatste jaren een waar fenomeen, maar beide clubs hebben nu dus besloten om een grens te trekken.

De Eindhovenaren zeggen de trend tegen te willen gaan dat jonge fans zich in de slotfase ophopen om een shirt te bemachtigen. Wel wil het die jonge supporters compenseren. "Het mee naar binnen nemen van bordjes waarmee kinderen de aandacht proberen te trekken is niet langer toegestaan. Wel gaat PSV onder jonge, creatieve supporters iedere thuiswedstrijd een shirt van hun favoriete speler weggeven." Eerder werden er in het duel om de Johan Cruijff Schaal al de nodige bordjes van de tribunes weggehaald.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Dat bleek voor Ajax dus een opmaat voor verdere verscherping van de regels, waar de bordjes nu dus helemaal niet meer zijn toegestaan. De Amsterdammers hebben de laatste jaren een grote toename gezien in het aantal bordjes waarop supporters vragen om shirts of andere kledingstukken van spelers. Hoewel Ajax zich realiseert dat het verbod tot teleurstelling onder supporters kan leiden, wil de huidig kampioen van Nederland stoppen met de bordjes voor het fenomeen zich verder verspreidt.

Onder supporters van verschillende clubs klinkt regelmatig onvrede over het gevraag om wedstrijdshirts. Naast bedelbordjes zijn ook veldbestormers de laatste jaren een groeiend fenomeen. Zo rennen (vaak jonge) supporters het veld op om een shirt van hun favoriete club of speler te bemachtigen. Zo kreeg de destijds dertienjarige Amin in september 2021 nationale aandacht toen hij tijdens een interland van Oranje tegen Montenegro het veld oprende voor een selfie met Memphis Depay. Het jongetje kreeg later een boete van 450 euro en een stadionverbod van vijf jaar.Gerelateerd

Meer sportnieuws

76 reacties (laatste reactie door erwinson)

Terecht ook.
Je kunt die shirtjes gewone kopen in de fan winkels, beetje raar om ze dan gratis weg te geven.

1 augustus 2022 om 17:42

Dat is toch totaal niet hetzelfde.. + het zijn ander soort shirts.. een wedstrijd shirt is gemaakt van een ander soort stof en hoe tof is het om te zeggen dat je een shirt heb gedragen tijdens een match van je club!?

1 augustus 2022 om 23:12

Dat laatste klop en dat is juist het toffe aan een gedragen shirt. Dat eerste klopt ook maar je kun ook het wedstrijdshirt kopen, althans bij PSV. Dat ding is dan wel weer 40/50 euro duurder, terwijl de fan edition mooier is want daar zit alles (logo, shirtsponsor en batches) nog op gestikt ipv plakplaatjes.

1 augustus 2022 om 17:43

Bedoel je dan match worn shirtjes? Want dat is toch net het speciale. Dat het in een wedstrijd door een speler gedragen is. Want daar is natuurlijk ook een markt voor maar die prijzen kunnen echt enorm zijn en je moet heel hard oppassen voor valse truitjes.

1 augustus 2022 om 17:47

Dat is zoals eerder vermeld toch net wat anders. Het liefst heb ik een shirt dat gedragen werd door een knappe man zoals Daley Blind. Vooral in de zomer wanneer hij lekker heeft gerend en gezweet vind ik zo’n shirtje heerlijk om aan te ruiken. In de fanshops krijg je dan van die schone shirts zonder karakter en zonder mannelijke geuren.

1 augustus 2022 om 18:02

Smakelijk..

1 augustus 2022 om 18:23

Ik vraag mij af wat die kinderen er mee moeten. Zo’n shirt is vele malen te groot. Zou mij niet verbazen als dergelijke shirts vooral voor een ander en/of de verkoop gevraagd worden.

1 augustus 2022 om 18:32

Je hoeft een shirt niet per sé te dragen, hè. Mooi inlijsten is ook een optie.

1 augustus 2022 om 18:34

Bewaren en inlijsten? Ik heb ook een shirtje van Litmanen ingelijst, toen was ik een jaar of 8/9

1 augustus 2022 om 18:41

Ik snap je punt maar de meeste bezoekers hebben toch wel een stukje minder vermogen dan die rijke voetballers.

1 augustus 2022 om 21:14

Daar gaat het helemaal niet om 🤣

5 augustus 2022 om 17:18

Maar de onderbroek van Tadic vind je niet in de fanshop

8 augustus 2022 om 23:21

Wil je die graag Japie?
Je kunt ook gewoon een brief schrijven naar Ajax, dan hoef je het niet publiekelijk te vragen.

Van bedelbordjes heb ik zelf niet zoveel last. Van lui die op het veld rennen daarentegen wel. Het verbod op bedelbordjes had naar mijn mening niet gehoeven.

1 augustus 2022 om 18:07

Een keer een bordje maakt niemand wat uit (aanname) maar het worden er meer en meer. Ik irriteer me er wel aan en zie het als schooien/bedelen. Ik hou er niet van dus vind het een goede maatregel die meerdere clubs mogen volgen. Ik ben het met je eens dat het veld oprennen nog triester is.

1 augustus 2022 om 18:39

Het zijn kinderen man. Als het nou volwassen kerels waren is het een ander verhaal.

1 augustus 2022 om 18:42

Er is niets mooiers dan een speler die spontaan zijn shirt aan een jonge fan geeft die langs de kant om een handtekening vraagt. Mensen die om een shirt bedelen, die zou ik als speler er nu nooit één geven.

1 augustus 2022 om 23:22

En van de mensen die zo nodig bier moeten gooien. Wat mij betreft stadionverbod voor het leven. Van de bordjes heb ik totaal geen last.

Mag je wel bedelen voor een goede keeper en rechtsback?

1 augustus 2022 om 17:43

Dit vraagt inderdaad om een reactie.Denk dat de fans nu andere "vragen" op bordjes zetten als zijnde ludieke actie.

1 augustus 2022 om 17:45

Een bordje van Kjell Scherpen zou net zo goed verboden moeten zijn dan. De nadruk moet vooral op 'goed' liggen.

1 augustus 2022 om 17:47

Ja maar heeft geen nut om daar in de arena om te bedelen. Die zijn er nu niet.

1 augustus 2022 om 18:56

Of gewoon ouderwets om een aalmoes. Moet kunnen toch. Handje ophouden en zielig kijken!

1 augustus 2022 om 20:37

Vergeet een centrale middenvelder en spits ook niet!

Prima dit. Vond het wel mooi als zo’n klein mannetje een shirtje kreeg van een speler maar snap dit wel. Zijn nu idd hinderden bordjes langs het veld en dat werd idd beetje teveel van het goede.

1 augustus 2022 om 18:05

Maar dat kan toch ook nog steeds? Alleen ligt nu dan het initiatief bij de speler zelf die dat doet.
Het is misschien niet de bedoeling, maar als Tadic er voor kiest om een shirt weg te geven uit zichzelf, dan kan hij dat gewoon doen natuurlijk. In het ergste geval moet hij het shirt betalen of een eventuele boete.

On: Ik stoorde mij er totaal niet aan, maar het zag er altijd een beetje triestig uit ofzo.

1 augustus 2022 om 20:57

Ze weggeven kan toch ook aan jonge fans zonder bordjes.

2 augustus 2022 om 10:41

Dat is precies wat ik schreef inderdaad.

Zijn over het algemeen kinderen met die bordjes.. en spelers hoeven er toch niet op te reageren. Beetje zielig dit verbod

1 augustus 2022 om 18:30

Eens. Ze kunnen beter tegen de spelers zeggen dat doen we niet meer in plaats van weer een extra regel invoeren en handhaven. Als die spelers er niet meer op ingaan houdt het vanzelf een keer op. Maar ja zo worden we opgevoed in Nederland, als er iets misgaat gaan we eerst weer een wet toevoegen.

1 augustus 2022 om 18:33

Als je het de spelers verbiedt is dat toch net zo goed een wet, kerel?

2 augustus 2022 om 10:19

Verschil zit hem voor mij in de noodzaak tot handhaving. Weer iets verbieden en stewards inlichten een stuk karton van een kind af te pakken. Je mag al niks meer in een stadion, wat is de volgende, niet meer opstaan of slingeren met een sjaal? laat mensen lekker. Terwijl die spelers kun je een keer binnenskamers zeggen joh voel je niet verplicht je shirt steeds af te staan aan zo’n bedelaar, die komen er wel overheen als ze met lege handen thuis komen. Zo kan je het oplossen zonder mensen hun vrijheden weer in te perken. Kerel.

Hulde! Hoop dat dit veel meer een vervolg krijgt. In het begin was het nog wel leuk en ludiek. Maar het gaat helemaal nergens meer over. Ga gewoon naar de fanshop en scoor daar een shirtje.

1 augustus 2022 om 17:53

Ik was bij PSV tegen Betis nog naar de fanshop geweest en het was daar echt heel druk, ik stond eerst ander half uur in de rij voor mijn PSV shirt, en toen nog eens 45 minuten wachten om de naam van Sangare te laten drukken. Dan is een shirt krijgen van een speler in het stadion wel sneller haha, als je het geluk hebt dat je er een krijgt natuurlijk

1 augustus 2022 om 18:25

Maar dan moet het wel jou maar zijn….en laat dat laatste voor een kind nu wel erg lastig zijn.

2 augustus 2022 om 09:43

PSV heeft ook een webshop he. Kun je heel makkelijk bestellen, en ligt een dag later op je deurmat.

Kinderachtig , het zijn grote deels kleine kinderen die het shirtje van hun idool willen. Laat die kinderen lekker 'bedelen' als je de reactie vaak ziet van ze als ze het shirtje van hun idool krijgen is toch leuk om te zien. Je zal soms denken dat sonmige mensen zelf niet klein zijn geweest.

1 augustus 2022 om 17:46

Ze kunnen er gewoon om blijven vragen hoor en ze zullen het ook blijven krijgen. Niet zo’n probleem.

1 augustus 2022 om 17:48Heel leuk maar het begint zich nu als een virus te verspreiden. Stoppen voordat straks die hele ring vol staat met die bordjes.

1 augustus 2022 om 18:45

Maar dat shirtje weggeven zal nu weer wat spontaner zijn.

Zou het niet kunnen dat de bedelbordjes op zich het probleem niet zozeer zijn, maar eerder de incidenten die daarop volgen van halve tammen die de shirtjes uit andermans gelukkige handen proberen te grissen?

Dat het meer uit veiligheidsoverwegingen is gedaan, ook al straf je hiermee weer vooral de vele goeden onder het handvol rotte appels die het voor de rest verpesten...

1 augustus 2022 om 18:01

Lijkt me ook niet dat het door de incidenten is gedaan, maar meer vanwege het feit dat het er echt voortaan honderden waren langs de kant. Hoezeer je het die kleine jongens en meisjes ook gunt, het was geen gezicht. En shirtjes zullen nog steeds weggegeven worden, alleen zullen ze nu wat harder moeten roepen na het einde van de wedstrijd.

Dan ook met blote lijf voetballen want kleding is ook brandbaar, laat staan alle supporters vlaggen/doeken…

Uitstekend. Maak er maar landelijk beleid van.

Mss ook een bierverbod instellen? Ging zaterdag weer een hoop het veld op en dat is niet goed voor het gras..

1 augustus 2022 om 18:26

Hoezo niet goed. Extra vocht en voeding in een super droge tijd…

1 augustus 2022 om 18:47

In tegenstelling tot wat de politiek zegt, kun je beter wat stikstof in de bodem stoppen. Daar schijnt gras (en nog een hele boel andere natuur) het heel erg goed op te doen.

1 augustus 2022 om 20:38

Brandnetels, bramen en wietplanten...

En terecht. Erger me dood aan die lui. Veel spontaner om een keer een shirtje in het publiek te gooien ipv dat gebedel.

Top! Het bedelen begon belachelijke vormen aan te nemen. Heb soms ook het idee dat het een business model werd. Helemaal in het seizoen dat de special edition shirts niet meer te krijgen waren.

Waar maakt een club zich druk om zeg…. Triest niveau om hier een verbod op te leggen. Ook al ben ik fan van deze club, schaam jullie diep!

1 augustus 2022 om 18:14

Ik vind het anders helemaal goed. Dat geschooi met die bordjes. Je had het idee dat ze niet eens meer voor de wedstrijd kwamen, maar puur voor het schooien. En het is niet alsof voetballers nu niet meer hun shirt weggeven.

3 augustus 2022 om 14:43

Hier (in Duitsland) was te lezen dat het Ajax om het brandgevaar gaat en om het feit dat vele shirts vervolgens voor veel geld op het internet aangeboden worden. Het eerste lijkt me flauwekul, het laatste geloof ik meteen.

5 augustus 2022 om 16:59

Tot ze met een groep een kwartier voor het eindsignaal al voor je neus gaan staan met die bordjes om maar als eerste op het juiste plekje te kunnen staan.

Ik verwacht de komende weken allerlei ludieke bordjes. Gaarne een doorlopend topic met de mooiste verzinsels 😃

Jongen en meiden, dit is een kwestie van creatief zijn. Men neme een grote zakdoek of luier en schrijf daar je tekst op.

1 augustus 2022 om 18:49

Of je vraagt gewoon ouderwets om een handtekening, voert als kind een leuk gesprekje met zo'n speler en die speler geeft met liefde dat shirt aan je. Zo ging dat vroeger, dan gunde die speler je dat in plaats van dat je er om ging bedelen.

Is een beetje hetzelfde verhaal als met die veldbestormingen. Aan het begin was het wel leuk, maar nu worden het er zoveel dat het irritant begint te worden. Als speler moet je dan ook gaan kiezen of ik het aan jongetje x of meisje y moet geven. Dan geef ik hem wel helemaal niet weg. Gewoon zitten en genieten en wie weet krijg je wel een shirtje als je hard genoeg roept tijdens de ereronde.

Dit was ooit leuk toen een klein kind dit jaren geleden als een van de eerste in Nou Camp deed om een shirtje van Messi te bemachtigen. Maar nu zie je het tegenwoordig in elk stadion en in grote getalen. Goed dat dit nu aangepakt wordt.

"Onder supporters van verschillende clubs klinkt regelmatig onvrede over het gevraag om wedstrijdshirts."

Het kan komen omdat ik al een aantal jaren niet meer in Nederland woon, maar wie de **** maakt zich druk om andere mensen die om een shirt vragen? Waarom? Als het nou de spelers waren geweest die het een beetje teveel begonnen te vinden dan snapte ik het nog wel, maar andere supporters?

1 augustus 2022 om 21:00

Omdat al die bordjes wel het zicht blokeren in het stadion, zeker omdat ze nu in aantallen enorm oplopen. Verder maakt het mij ook weinig uit, maar snap goed dat voetbalclubs dat liever niet willen.

5 augustus 2022 om 16:58

Paar redenen. Het belemmert het uitzicht voor personen die op de onderste rij zitten. De kinderen gaan al voor het einde van de wedstrijd naar voren dus ik snap dat mensen zich daaraan irriteren. Daarnaast belemmert het ook de uitgangen en ik denk dat de brandweer er daarom niet blij mee is.

Zelf zie ik het probleem niet zo. Wellicht dat het een idee is om het toe te staan voor kinderen tot een bepaalde leeftijd. Al ben ik me ervan bewust dat dat ook niet altijd even makkelijk te controleren is.
Al met al mijns inziens teleurstellend, daar je er een kind ontzettend blij mee kan maken.

Kunnen ze de doorgesnoven harde ker dan niet ook verbieden? Die vervelende kleuters met bordjes zijn natuurlijk veel erger, maar als je toch bezig bent.

Overdreven gedoe. Heb ik nooit last van gehad. Heb ook nooit iemand voor me gehad met zo een bordje. Wellicht dat anderen hier wel last van ondervinden tijdens een wedstrijd.

De Eindhovenaren geven geen directe reden voor het verbod

Wat is dit dan Voetbalzone??

" We snappen dat kinderen hunkeren naar een shirt en waarderen de creativiteit, maar we hebben geconstateerd dat het voor situaties zorgt die niet wenselijk zijn", meldt Sjors van den Boogaart, directeur van het Philips Stadion. PSV geeft aan dat de ophoping van mensen problemen veroorzaakt voor de doorstroming in het stadion. “We zagen steeds meer kinderen en hun ouders zich op bepaalde plaatsen verzamelen en dat zorgde voor problemen met de doorstroming na het laatste fluitsignaal”, vervolgt Van den Boogaart. “daarnaast nam men steeds eerder een strategische positie in en dat leverde weer klachten op van mensen wiens zicht op het veld beperkt werd.”

Dat is toch een reden die ze geven of niet?

Mooi dat PSV wel een alternatief aanbiedt, waarbij de kans bijna net zo groot is dat je een shirtje krijgt. En het stimuleert creativiteit bij kinderen. Verder volledig logisch dat deze praktijk aan banden wordt gelegd. Zeker met het oog op veiligheid en doorstroming.

Wilde net t shirt van Hoever vragen

Je schaamt je als tv-kijker toch wel kapot voor dat gebedel (en geruzie) over wedstrijdshirtjes van de spelers. Het is al erg genoeg dat je daar dan regels voor moet opstellen. Nog even en je gaat als speler spiernaakt dat veld af...

6 augustus 2022 om 01:14

Hoezo schamen voor iets waar je totaal niks mee te maken hebt?

7 augustus 2022 om 14:42

Nooit gehoord van plaatsvervangende schaamte?

Ach schrijf je het op je buik of rug dan heb je de bedelbuik of bedelrug. 😁

Waarom zo bekrompen... de jonge fans daar moet je het van hebben toch? Die moet je binden! Ik keur het op het veld rennen nooit goed maar wat is de misdaad als een jongere een bordje omhoog houdt dat het iemand zijn shirt graag wil?

5 augustus 2022 om 23:46

Leuk voor andere fans ook als er elke wedstrijd een paar honderd kinderen het zicht van andere belemmeren met die kartonnen bordjes. Vind het prima dat dit verboden wordt.

Ben wel benieuwd naar de creatieve ideeën van de kinderen waaronder PSV een shirtje gaat verloten. Ik ben bang dat dat ook een grote poppenkast gaat worden en het ook wat dat betreft uit de hand gaat lopen.

Het is mij ook een doorn in het oog, dat geschooi.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
3.PSV33
4.AZ32
5.Ajax31
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
K. TaylorMiddenvelder11
B. BrobbeyAanvaller11
R. PasveerKeeper10
S. BerghuisAanvaller10
S. BergwijnAanvaller10
AntonyAanvaller10
D. BlindVerdediger10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Zaterdag 13 augustus
Cody Gakpo heeft inmiddels contact gehad met Erik ten Hag over een transfer naar Manchester United. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren