Jansen: ‘De toon van Van Gaal richting journalisten vind ik heel vervelend’

Zaterdag, 25 juni 2022 om 18:45Justus Dingemanse • Laatste update: 23:07

In het tweede seizoen van Kopstukken interviewt Justus Dingemanse bekende gezichten uit de vaderlandse voetbaljournalistiek in Restaurant & Bar NOLA te Utrecht. Aan de hand van interessante anekdotes geven ze een kijkje in de mediawereld vol perskamers, zenderbazen en strakke deadlines. In deze aflevering neemt hoofdredacteur van Voetbal International en Ajax-clubwatcher Freek Jansen plaats in de stoel naast Justus, om zijn eigen verhaal te delen. Hij vertelt onder meer over het Overmars-schandaal, zijn korte carrière als profvoetballer en waarom hij eigenlijk niks met Ajax heeft.

Door: Justus Dingemanse & Kevin van Buuren

Als Justus met een foto van Jansen over straat gaat, herkent iemand hem als ‘hij die heel veel geld verdiende met die mondkapjes’. De schrijver van VI wordt ook nog wel eens opgebeld wanneer naamgenoot Freek Jansen (kamerlid van Forum voor Democratie) een markante uitspraak doet. Over voetbaljournalist Freek Jansen is echter weinig controverse te vinden. “Ik ben altijd wel vrolijk. Ik neem het ook allemaal niet te serieus”, verklaart hij.

Daarom gaat de journalist vaak goedlachs om met ‘concullega’s’, zoekt hij niet per se naar wat schuurt en duikt hij niet als een gier op het laatste nieuws. Jansen ziet voor zichzelf meer een relativerende rol: “Ik zie geen concurrenten, ik waardeer mensen om hun kwaliteiten in het vakgebied. Zelf ben ik ook niet echt journalist, maar gewoon een liefhebber. Net boven de situatie zweven en een bepaalde context bieden, dat is mijn kwaliteit.”

Freek Jansen aan tafel in de studio van Voetbal International

De voetballende journalist
Voor zijn beschouwende verhalen uit die wereld, is het handig dat Jansen zelf ooit ook dicht tegen het profvoetbal aanzat. Als jong talent speelde hij bij De Graafschap en NAC Breda, maar het eerste bereikte hij niet. De droom om een professionele status te bereiken had hij ook nooit écht. “Ik vond het studentenleven in Tilburg veel leuker. Dan merkte ik dat ik me afmeldde voor de training, omdat ik liever leuke dingen ging doen. En ik was ook niet goed genoeg, hoor!”, legt hij uit.

Jansen benadrukt dat hij in zijn werk wel veel aan die ervaring heeft. “Daardoor begrijp ik de kleedkamer goed. Ik heb met en tegen veel spelers gespeeld die het wél haalden. In interviews was dat makkelijk. Bij NAC zei Kees Kwakman toen: ‘Hey, ik heb tegen jou gevoetbald.’” Met de generatie spreken die op de velden schitterde toen de VI-schrijver zelf nog een kind was, vond hij lastiger. “Dan denk je: ‘Oh, Marco van Basten!’. Maar, na de tweede keer is het: ‘Oh... Marco van Basten’”, klinkt hij opgeluchter, “en na tien keer is het ‘Marco van Basten, dat is een slechte trainer.’

Voetbal is maar een bijzaak, benadrukt Jansen, en de mensen daarbinnen ook maar mensen. Hij kan dan ook niet zo goed tegen het ‘hiërarchische gedoe’ van Louis van Gaal tijdens persconferenties. “Dat slaat nergens op. Het is niet zo dat hij nou de pandemie heeft opgelost. Voor het voetbal is hij belangrijk geweest, ja... dan vind ik de toon naar de journalisten heel vervelend. Want je praat ook zo tegen de mensen thuis.” De hoofdredacteur geniet ervan om in te zoomen op de sport, maar verliest het grote plaatje nooit uit het oog: “De voetbalwereld wordt van buitenaf veel mooier gemaakt, maar het is zó klein.”

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Voetbalzone.nl (@instavoetbalzone)


Nico Dijkshoorn viel bij Kopstukken eerder ook al over de autoritaire houding van Louis van Gaal

Als clubwatcher van Ajax, namens Voetbal International, ziet Jansen dagelijks van dichtbij dat een ivoren toren nog geen Olympus is. Hij zag onder andere Marc Overmars van zijn voetstuk vallen, toen hij werd beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. “Dan is het meteen schakelen. Wat gaan we leveren? Een beetje denken in eindproducten, ja.” Toen het snelle nieuwsbericht was gepubliceerd, kon de relativerende journalist zijn werk doen. Daar werd hij goed in geholpen: “Dit was zo krankzinnig, dat mensen heel open waren over wat ze erover wisten.”

Dit was misschien het andere uiterste, maar Jansen vindt het eigenlijk ook wel lekker als het even niet op rolletjes loopt bij de Amsterdamse club. “Voor de dynamiek is het goed als het slecht gaat. Daarom is het ook wel eens lekker als Ajax niet wint.” Hij noemt de club ‘journalistiek interessant’, “omdat alles wat er gebeurt nieuws is. Ik zie mezelf meer als positieve schrijver, maar als PSV met 3-0 van Ajax wint en de bus wordt opgewacht, dan zijn dat wel hele boeiende tijden.”

Freek Jansen is voor zijn werk veel op De Toekomst en in de Johan Cruyff ArenA te vinden

Geen fan van Ajax
Gelukkig heeft Jansen tijdens zijn jarenlange dienstverband ook veel mooie verhalen over Ajax geschreven. De mooiste schreef hij, naar eigen zeggen, echter voor een andere werkgever: het Algemeen Dagblad. “Het verhaal over Ziyech ga ik nooit verbeteren. Erg eigenlijk, hè?”, vertelt hij over het uitgebreide interview met de Marokkaanse middenvelder. “Ik heb een goede band met hem, op basis van vertrouwen. Het is een hele bijzondere jongen. Hij was heel open over de relatie met zijn moeder en hoe hij Leon de Kogel bijstond na diens auto-ongeluk. Hij was anders vaak nors als hij zich liet interviewen.”

Die persoonlijke klik met een speler is de enige manier waarop Jansen enigszins ‘fan’ kan zijn van een club. “Ik heb eigenlijk niets met Ajax, of PSV of Feyenoord. Na Ajax - Tottenham Hotspur was het ook binnen een paar seconden weer door”, vertelt hij over de club die hij al jarenlang nauw in de gaten houdt. “Dat vind ik leuk om te doen, maar Ajax boeit me niet als club.” Nog ver voordat de hoofdredacteur clubwatcher bij Ajax werd, sloeg hij het af om hetzelfde te doen bij PSV.

“Dat vond ik een slimme zet. Ik wist ook niet dat daar zo’n hiërarchie achter zat. Taco van den Velde belde me de volgende dag: ‘Wat heb jij nou weer gedaan?’” Jansen vond dat hij nog genoeg te leren had bij kleinere clubs, wat hij nu nog steeds als het leukste werk betitelt. “Ik had toen Utrecht, ADO Den Haag en De Graafschap in mijn pakket, dat was echt geweldig. Er gebeurde altijd wat en je kon met iedereen spreken.”

Naar eigen zeggen was het verhaal met Hakim Ziyech de beste uit zijn carrière

Charme van kleine clubs
Vooral de vrijheid met de spelers was genieten. Jansen kon hen zomaar uitnodigen in een lokaal café. “Dan zat je gewoon te ouwehoeren, twee uur lang. En dan maak je een verhaal. Dat is niet te vergelijken met topclubwatcher zijn.” Hij herinnert zich nog een tripje naar de Dom met toenmalig Utrecht-speler Édouard Duplan. “Hij had bijgetekend. Toen gingen we foto’s maken op de top van de Dom. Er was een vrij forse fotograaf bij. Die heeft boven eerst tien minuten uit staan hijgen voordat hij een foto kon maken.”

Zelfs met al zijn ervaring met Champions League-wedstrijden, verkiest Jansen niets boven de charme van kleine clubs. “FC Groningen - ADO Den Haag, twee keer 5-1. Toen volgde ik ADO”, herinnert hij zich een van zijn mooiste wedstrijden. “Dat was het leukste team dat ik in vijftien jaar heb gevolgd, met Jens Toornstra en Lex Immers, dat zijn ook mij vrienden. Het ging goed met ADO en ze gingen Europa in. Dat was fantastisch om mee te maken.” Toch kent hij nog een betere wedstrijd: “Het wonder van Woudestein staat stipt op één.”

Justus Dingemanse (VZ) in gesprek met Freek Jansen (VI)

De voetballiefhebber kijkt dan ook veel liever naar de kelders van competities dan naar de crème de la crème van Europa. “Play-offs om promotie en degradatie vind ik fantastisch. Daar staat zoveel op het spel. Veel meer nog dan bovenin. Dan vallen er ontslagen als clubs het niet halen.” Zo’n situatie maakt hij wel eens mee bij de enige club die een favorietenstatus heeft bij Jansen: De Graafschap.

Bij die club sloeg hij in 2018 een lidmaatschap bij de Raad van Commissarissen af. “Ik heb daar gesprekken gevoerd, maar heb het niet gedaan.” Maar, mocht Jansen ooit een carrièreswitch maken, dan staan de Superboeren hoog op de lijst. “Ik zie mezelf wel ooit de stap maken naar een technische functie bij de club. Als ik zou werken bij een voetbalclub, zou dat het zijn.”


Justus Dingemanse is fulltime presentator en programmamaker bij Voetbalzone en levert onder meer bijdrages in de vorm van exclusieve interviews, reportages, documentaires en programma's.


Gerelateerd

Meer sportnieuws

22 reacties (laatste reactie door oelie wapper)

Leuk interview. Persoonlijk vind ik dat hij nogal vaak open deuren intrapt, maar hij heeft wel een fijne stem om naar te luisteren.

De laatste 4 à 5-jaar ben ik Voetbal International ook meer gaan volgen, ook omdat ik hun filmpjes/analyses meestal best wel goed en interessant vind op VI PRO maar ook het gene wat ze op Youtube plaatsen en Freek Jansen vind ik ook wel iemand die best wel goed is.

Kijk en lees ook vaak naar zijn filmpjes en artikelen op VI. Heeft het misschien niet altijd bij het juiste eind, maar heeft het vaak wel juist en vind hem als Ajax-watcher beter dan bijvoorbeeld Mike Verweij en Valentijn Driessen. Ook lijkt Jansen mij ook gewoon een fijner persoon om een interview mee te hebben vanuit het oogpunt van een speler, beter dan zo'n Verweij of Driessen die continu op sensatie en onjuiste waarheden uit zijn.

Heb zelf ook een abonnement voor VI Pro. Vind alle verhalen en video's gewoon interessant, want ze hebben van alles wel iets wat mij wel interesseert. Vind naast Freek Jansen ook die Süleyman Öztürk en Bas van der Hoven goed, maar ook die Ruben Aartsen vind ik een fijne presentator en vind het meestal wel gewoon 'losjes' op een goede, leuke en fijne manier zoals ze het allemaal doen en sinds die Pieter Zwart het daar voor het zeggen heeft hebben ze in de afgelopen jaren echt wel een beter aanbod en zijn ze in bepaalde opzichten gewoon goed.

Ik luister geregeld de Pak Schaal podcast op spotify en daar is hij louter enthousiast over Ajax en stiekem toch wel een beetje een fan.. Ik snap wel dat hij op dit podium probeert objectief te lijken maar daar prik je zo doorheen.

23 juni 2022 om 16:20

Ja hoor, natuurlijk liegt hij, eigenlijk is iedereen Ajax supporter

23 juni 2022 om 18:32

@wandering hoef je niet gelijk zo op je teentjes getrapt te zijn. Ik heb hem echt vaak genoeg zeer enthousiast over Ajax horen praten, het neutrale overschrijndende dus. Kan mij me aan me reet roesten of hij voor ajax is of niet

25 juni 2022 om 12:51

Ik ben de laatste jaren ook erg positief over Ajax, omdat het beleid wat ze voeren en de manier waarop ze in de media komen, gewoon uitstekend is (uiteraard met hier en daar wel een probleem), maar ik kan je verzekeren, ik ben (zelfs niet stiekem) nog geen heel klein beetje fan van Ajax .

23 juni 2022 om 17:35

Hij is een groot de graafschap fan. Als je zo vaak naar de pak schaal podcast luister zou je dat moeten weten. echter vind hij dat ajax laatste jaren flink verbeterd is op vele vlakken,waar hij symphotie voor heeft.

23 juni 2022 om 18:02

Haha ik luister die podcast ook altijd en daar is hij iig een stuk minder "neutraal" over Ajax. Maakt verder niets uit vind ik. Luister graag naar hem en Gnocci? Zal.t vast fout spellen.
VI op YouTube was even wennen maar doen ze erg goed daar. Heb tot een jaar of 8 terug het blad elke week op de mat gekregen maar dat was na internet niet zo leuk meer.

23 juni 2022 om 18:11

Dat is echt niet zo. Hij is niet blij voor zichzelf als Ajax het goed doet, maar Ajax maakt zijn collega's wel blij als ze het goed doen, en daar wordt hij zelf ook blij van. Maar als het slecht gaat is hij niet 3 dagen depressief ofzo. Duidelijk een de Graafschap fan, meer niet.

Met name door de pak schaal Ajax podcast vind ik Freek echt een super toffe gast. Die gast heeft echt humor maar kan ook goed relativeren

Freek Jansen is nog wel prima. Jullie zouden PSV-watcher Marco Timmer eens moeten interviewen. Ik heb zelden een clubwatcher zoals hij gezien, die beweert onpartijdig te zijn en tegelijkertijd in vrijwel ieder item het tegenovergestelde laat zien

24 juni 2022 om 14:18

Marco Timmer vergeet vaak dat ie journalist is, en waant zich vaak een tactisch genie. Zijn mening telt, en alles wat provinciale supporters zeggen wordt lacherig op gereageerd. Bij werkelijk álles wat Schmidt zei of deed plaatste hij z'n vraagtekens. "opmerkelijk" "mag ik daar wat van vinden" zijn zowat de meest gebruikte woordjes afgelopen seizoen. Doodvermoeiend. Ik luister zowel de pakschaal, Dick voor mekaar als Skiete Willy podcast. Maar mijn hemel wat stoor ik me aan die Timmer.

24 juni 2022 om 15:41

Ik vond hem juist erg vaak lovend over Schmidt. Soms zelfs tot in het waanzinnige. Hierdoor vroeg ik me af of Marce uberhaupt wel kritisch kon zijn op PSV

Welk verhaal van Ziyech bedoelt ie nu eigenlijk? Heb de podcast geluisterd en dit stuk doorgelezen maar weet nu nog weinig..

24 juni 2022 om 15:12

Het gaat om zijn uitgebreide interview met Hakim Ziyech van 18 januari 2020 voor Algemeen Dagblad. Makkelijk te vinden met Google.

De Graafschap - fan? Dan nooit meer toelaten in NL. De Graafschap naar de Oberliga, opzouten!
Hup Sjakie ! :-)

25 juni 2022 om 14:39

Als je dit nog niet wist heb je waarschijnlijk onder een steen geleefd. Daarbij is Slakie een vriend van een andere superboer!!

Ik zou het niet kunnen om clubwatcher te zijn en niet fan te zijn van de desbetreffende club, knap staaltje professionalisme van deze journalist! Als je zo dicht op de actie zit dan moet je er toch wel iets bij voelen of dat gevoel ontwikkelen in de loop der jaren?

25 juni 2022 om 12:52

Ik denk juist dat dat heel goed is, zodat je geen fan visie invloed laat hebben op dat wat je brengt.

De toon van journalisten vind ik ook al jaren vervelend. Tegenwoordig denken ze allemaal dat ze zelf trainer zijn met die analyses en programma’s waarin ze zitten. Maar een sportjournalist is eigenlijk verslaggever, wat wil zeggen dat je verslag doet van een wedstrijd. Maar ze denken het nu allemaal beter te weten, terwijl meer als de helft nooit een team heeft getraind, de spelregels optimaal kent. En als je dan die domme vragen hoort…. En natuurlijk is van Gaal een act. Maar dat weten we al 25 jaar.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8379
2.PSV8144
3.Feyenoord7142
4.FC Twente6818
5.AZ6120
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller3413
S. BerghuisAanvaller338
E. ÁlvarezMiddenvelder315
D. KlaassenMiddenvelder319
S. HallerAanvaller3121
J. TimberVerdediger303
D. BlindVerdediger341
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

331 fans
Middenvelder, 29 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 Chelsea 23 4 3 0
2020/2021 Chelsea 23 2 3 0
2019/2020 Ajax 21 6 1 0
2018/2019 Ajax 29 16 2 0
2017/2018 Ajax 34 9 4 0
Laatste voetbalnieuws

WK-kansen van Ziyech nemen toe na opmerkelijk statement

Hakim Ziyech mag nog altijd hopen op deelname aan het WK met het Marokkaanse elftal. Fouzi Lekjaa, de voorzitter van de Marokkaanse voetbalbond, heeft op MFM Radio gezegd dat de spelmaker...Lees verder

In de wandelgangen

Zondag 3 juli
Vitesse wil Kjell Scherpen tijdelijk overnemen van Brighton & Hove Albion. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren