Oud-aanvoerder Rusland veroordeelt oorlog: ‘Bang dat ik word vermoord’

Donderdag, 16 juni 2022 om 18:22Yvo van Dorst • Laatste update: 19:05

Igor Denisov heeft zich als een van de eerste Russische voetballers duidelijk uitgesproken over het conflict van zijn thuisland met Oekraïne. De oud-captain van de nationale ploeg woont nog steeds in Rusland, maar besluit dus zijn mening te geven over het conflict. “Ik ben wel bang dat ik hierdoor word vermoord of in de gevangenis terechtkom.”

“Voor mij is deze oorlog echt een catastrophe, een horrorsituatie”, vertelt de 38-jarige oud-voetballer in een interview op het YouTube-kanaal van de Russische verslaggever Nobel Arustamyan. “Ik ben wel bang dat ik hierdoor word vermoord of in de gevangenis terechtkom, maar ik zeg het zoals het is.” Ook laat Denisov weten dat hij contact heeft gezocht met president Vladimir Poetin om hem te laten stoppen met deze oorlog. De nog actieve spelers Fedor Smolov en Alexander Sobolev spraken zich al eerder uit over het conflict.

Het Russische parlement heeft laatst een nieuwe wet aangenomen waarin Russen die zich uitspreken tegen de militaire acties van het land, een celstraf kunnen krijgen tot maximaal vijftien jaar. Sinds de inval van de Russen in Oekraïne zijn alle Russische clubs uitgesloten van deelname aan elk Europees toernooi. Ook het nationale elftal van het land mag niet meer meedoen aan internationale competities.

Denisov speelde zijn hele carrière in zijn thuisland. De middenvelder won in 2008 met Zenit Sint-Petersburg de UEFA Cup en hij werd vier keer kampioen van Rusland. Hij speelde 54 interlands voor de Russen en deed mee op het EK in 2012 en het WK in 2014. In 2019 stopte Denisov met voetballen. De oud-voetballer vindt ook dat het terecht is dat Russische sporters niet mogen deelnemen aan internationale toernooien en wedstrijden. “Jij, ik, we zijn allemaal onderdeel van wat er nu gebeurt en dat moet nu echt gestopt worden.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

30 reacties (laatste reactie door yelle)

Mogen op dit gebied toch wel blij zijn dat wij in Nederland wonen? Tuurlijk hier is het niet perfect en hebben zeker onder problemen, maar hebben toch wel een bepaalde vrijheid die je niet veel ziet?

16 juni 2022 om 18:32

Voor negentig procent van de mensen op deze aardbol zou Nederland het paradijs op aarde zijn. We hebben zoveel vrijheden, een ruimhartig sociaal vangnet en de wijken zijn hier over het algemeen enorm veilig. De banen liggen bovendien voor het oprapen en eenieder kan actief aan zijn eigen toekomst bouwen. Dat de mens geprogrammeerd is om telkens maar de nadruk te leggen op het slechte, neemt niet weg dat we het hier geweldig hebben.

16 juni 2022 om 19:39

Wanneer mag je dan klagen? Als je het pas zo slecht hebt als in China? (Al weten genoeg Chinezen niet dat ze het heel slecht hebben). Dan is het al te laat.
Ja, wees blij met wat je hebt hier in Nederland. Maar wees ook alert op wat nog verbetert kan worden

16 juni 2022 om 19:44

Nr.11. Klagen mag altijd, maar soms krijg ik het idee dat mensen in een hele andere realiteit leven (of ik) en het hier een hel is om te leven.

16 juni 2022 om 20:28

En daarom moeten die mensen die nu al 2 jaar continu bleren dat we in een dictatuur leven zich kapot schamen. We hebben het hier fantastisch.

16 juni 2022 om 21:09

Het één sluit het ander niet uit Soccerfan, vreemde conclusie.

16 juni 2022 om 21:15

We hebben het fantastisch in een dictatuur?

16 juni 2022 om 23:32

Nee man, Als iemand jou neerschiet, En iemand slaat je in elkaar, Dan zeg je toch ook niet van ja maar hij sloeg me maar in elkaar terwijl die ander me gewoon neerschoot ?

16 juni 2022 om 21:00

Je ziet die vrijheid wel relatief veel, maar ook relatief veel landen hebben niet of nauwelijks de vrijheid om hun mening te kunnen uiten. We hebben het inderdaad niet slecht in Nederland en het zet dingen in perspectief. Dat wil echter niet zeggen dat we daardoor ook automatisch geen kritiek mogen hebben. Maar goed, je hebt inderdaad gelijk. We hebben hier met betrekking tot de vrijheid van meningsuiting een groot goed en daar mogen we best blij mee zijn, ook al zou het de gewoonste zaak ter wereld moeten zijn.

17 juni 2022 om 02:35

Er zullen altijd dingen zijn die beter kunnen voor bepaalde mensen. Maar we hebben toch hele gunstige kaarten uitgedeeld gekregen. Wees blij met wat je hebt, waarmee ik niet wil zeggen dat alles maar gedoogd dient te worden. Maar het kan zo veel slechter.

Eindeloos respect dat hij zich hierover durft uit te spreken. Hopelijk gebeurt er niets met hem, want in Rusland ben je zomaar verdwenen naar een 'heropvoedingskamp' of val je per ongeluk uit het raam.

16 juni 2022 om 18:32

In Rusland ben je zelfs al snel veroordeeld tot "een celstraf tot maximaal vijftien jaar". Staat zelfs in het stukje

16 juni 2022 om 22:49

Vind het maar dom van hem, 15 jaar cel riskeren omdat je je uitspreekt en het toch door blijft gaan, wat schiet hij er mee op? Putin luistert naar niemand, als je je uitspreekt ga dan eerst weg uit Rusland.

Dapper dat hij zich durft uit te spreken als publiek figuur. Ben bang voor hem dat dit wel neigt naar een self-sacrifice, aangezien mensen met zijn bereik niet snel gespaard gaan worden door Putin. Te hopen dat het met hem goed gaat komen.

En het conflict natuurlijk, dat dat snel zal stoppen, maar dat is vanzelfsprekend.

Ik word altijd zo moe als ik lees over de vrijheid van meningsuiting die in Nederland door de woke-gemeenschap beperkt zou worden. Dit is nou een serieuze beperking van die uitingsvrijheid. Denisov is een held dat hij zich alsnog uitspreekt!

16 juni 2022 om 18:35

Het is ook vooral de dreiging en nog niet de actieve beperking he. En zelfs al heeft rusland het erger betekent het niet dat het ander niet bestaat.

Nederland heeft inderdaag geen staats-censuur echter, daar heb je gelijk in

16 juni 2022 om 18:37De uitingsvrijheid houdt in dat je niet vervolgd mag worden voor wat je zegt (op bedreiging en dergelijke na). Niet dat iedereen het met je eens is of per se naar je moet luisteren. Sterker nog, als je echt om de uitingsvrijheid geeft, zou je het moeten accepteren dat derden hun ongenoegen kenbaar maken. En zelfs de handelingen van private partijen om bijvoorbeeld contracten op te zeggen vloeien indirect voort uit de uitingsvrijheid (contractsvrijheid).

16 juni 2022 om 19:03

dat zal allemaal wel. Maar als het gaat om "beperkingen van VvM door woke" gaat het niet om dat sommige mensen je een lul gaan vinden als je bepaalde dingen roept (dat zal altijd mogen en is hun recht van VvM)

Maar dan hebben mensen het over andere dingen. De eerste geef je al aan. Bedrijven zouden hun contract mogen opzeggen, maar dat gaat juist tegen het principe van VvM in. Als je uitspraken gelinkt kunnen worden aan het bedrijf geef ik je gelijk, maar in de meerderheid van de gevallen is het iemand die buiten werk niet voor werk een mening geeft.

We moeten het niet mogelijk laten maken voor een groep mensen om druk te zetten op een bedrijf zodat ze een werknemer laten gaan op basis van iets wat niets te maken heeft met het bedrijf zelf. En dat gebeurt in Nederland misschien nog niet op grote schaal, maar is in Amerika al wel goed aan de gang.

Verder hebben we het dan ook bijvoorbeeld over situaties waar iemand vals beschuldigd kan worden van feiten die hij/zij niet gedaan heeft en dan door groepen dusdanig onder druk gezet gaat worden tot het punt van zelfmoord. Ook meermaals voorgekomen in Amerika.

De grap is dat het voor een kleine groep met de huidige social media mogelijk is om gemakkelijk druk te zetten op allerlei partijen, simpelweg omdat ze iemand niet zien zitten en dat we moeten waken voor het gevaar dat dat met zich meebrengt.

Het is nog niet op overheidsniveau, zeker niet in Nederland, maar het blijft wel een gevaar waarvoor gewaakt moet blijven worden, want als dat niet gebeurt zijn de consequenties op lange termijn toch heviger dan je denkt.

16 juni 2022 om 19:06

Waarom zou een bedrijf niet mogen kiezen niet meer met iemand samen te werken op basis van zijn uitspraken?

16 juni 2022 om 19:10

Ik vind zelf dat dat tegen het idee van uitingsvrijheid tegen gaat. Er zit dan toch een higher up die bepaalt wat je wel of niet mag zeggen.

En als het het werk zelf niet in de weg zit zou het ook weinig moeten uitmaken.
Iemand die uitspraken maakt die het werk zelf in de weg zitten zouden dan nog altijd worden geweerd, wat logisch is.

16 juni 2022 om 19:36

Als je met je uitspraken de reputatie van een bedrijf schaadt dan zit dat toch het werk in de weg? Wat een loze opmerking Timmio. Uiteindelijk mag je als werkgever of individu toch zeker zelf bepalen wie je sponsort en waar je je mee wil associëren? Volgens jouw logica zou een schoonmakersbedrijf geen medewerker mogen ontslaan die openlijk neonazistisch is geworden tijdens zijn contract daar, omdat het technisch gezien zijn werk niet in de weg zit.

16 juni 2022 om 19:46

Bongiorno, je gaat met deze reactie toch een kilometer of 2..3... 8? te ver.

Het is te simpel om te denken dat er geen uitzonderingsregel is voor iemand die "openlijk neonazistisch is geworden."

Het argument echter dat "de reputatie van een bedrijf geschaadt" is vind ik in de meeste gevallen echter wel echt onzin. Mensen maken er een big deal van, maar in de praktijk ga je als bedrijf echt niet verliezen als een van je medewerkers (niet eens higher ups) een keer een kutopmerking heeft gemaakt ergens.

Maar ik weet niet of ik hier wel mee verder moet, want als je al opent met "oh jij vindt het vast oke als je werknemers nazi's zijn" valt niet eerlijk mee te discussieren

16 juni 2022 om 20:52

Je mag zelf zeggen wat je wil. Je moet maar met de consequenties leven. Moet je maar kiezen of je het waard vindt.

16 juni 2022 om 21:12

Jij bent nu degene die er gradaties aan plakt, terwijl het toch echt om een principe gaat. Als een bedrijf niet met jouw opvattingen wil associëren en jij verkondigt die in het openbaar of op de werkvloer, dan moeten ze ervoor kunnen kiezen die relatie te beëindigen. Dat is niet tegen de vrijheid van meningsuiting, er hangen gewoon consequenties aan het uiten van bepaalde meningen. De staat mag daar andere opvattingen over hebben dan private entiteiten.

16 juni 2022 om 21:24

@timmio: Toch wel raar dat jij nu gaat beoordelen voor een contractspartij wat een goed of niet goed argument is om een contract te beeindigen. Laat ze dat lekker zelf doen, contractsvrijheid.

We zouden het ook eens kunnen omgooien. Waarom gaan mensen (bijv. Derksen) een contract aan met een partij die hun in hun VvM contractueel wil beperken? Als het vrije woord zo belangrijk voor je is, dan bind je je toch niet aan zulke partijen?

17 juni 2022 om 11:17

Das ook de paradox waar de anti woke rechtse mensen in zitten. Klassiek rechts wil zo min mogelijk inmenging van de overheid. Dat staat nogal haaks op het roepen dat de overheid moet bepalen of een bedrijf iemand mag ontslaan vanwege bepaalde opvattingen. We zijn verdikkeme toch geen Ussr?

Elke Rus die zich tegen deze oorlog uitspreekt is een overwinning. Het feit dat veel Russen enkel de staatstelevisie hebben om aan (des)informatie te komen, zegt genoeg over wat een berg het is om daar tegenin te gaan.
Het is daarom juist zo jammer dat een toernooi als Wimbledon de Russische tennissers weert. Daarmee ontneem je ze de kans om voor zichzelf op te komen.

Off topic Weet iemand wat de beweegredenen zijn voor VZ om sommige artikelen te sluiten voor reacties. Het komt de laatste tijd wel ontzettend vaak voor. Het feit dat Johan Derksen iets zegt over de Televizierring lijkt me sowieso niet zo relevant om uberhaupt op deze site terecht te komen. Maar de nieuwe sponsor van AZ is natuurlijk wel een dingetje. Ik zou juist benieuwd zijn naar de reacties van de Azers en de trend van gokreclames in het algemeen. Dat wordt nu onmogelijk gemaakt, en de enige reden die ik kan bedenken is omdat VZ bang is omdat tegenwoordig de bovenste artikelen standaard reclames voor gokbedrijven zijn.

16 juni 2022 om 19:38

Je hebt helemaal gelijk. VZ gaat hand in hand met gokbedrijven, want die azen heel erg op de doelgroep die deze sites bezoeken. Daarom maar geen discussie mogelijk over de nieuwe gokhoofdsponsor van AZ. Terwijl ik dit op mijn telefoon in de browserversie typ zit er godbetert boven het digitale toetsenbord een reclame voor 'circus.nl', één van de vele zielloze gokbedrijven die de markt overspoelt heeft sinds de legalisering.

Dit soort mensen zijn een zegen voor de mensheid. Je normen en waarden durven uiten, al verbiedt een dictator het met abnormale straffen. Voor deze personen heb ik erg veel respect. Ik kan me niet voorstellen hoe moeilijk dat voor hem moet zijn, gezien de risico's die daaraan verbonden zijn.

Niets dan respect voor deze man. Enorm moedige uitspraken, een groot mens.

Ik vraag me wel af waar de anti reacties zijn die oa onder de artikelen van Zinchenko zijn verschenen? Zijn die allemaal verwijderd of heeft dit artikel de ogen geopend van die groep- Vz'ers die 'Oekraïne-moe' waren. Ik hoop maar op het laatste. Er is niet zoiets als teveel aandacht voor het leed wat daar mensen wordt aangedaan.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Rusland

FIFA ranking: 35
45 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
K. TyukavinAanvaller
V. PanikovUnknown
M. SafonovKeeper20
A. ShuninKeeper10
D. ChistyakovVerdediger
I. DiveevVerdediger30
Voor de complete selectie: Clubpagina Rusland.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Rusland.

4 fans
Middenvelder, 38 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 19 augustus
Manchester United ziet in Yannick Carrasco een goed alternatief voor Antony en Cody Gakpo. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren