Rusland overweegt overstap naar Aziatische voetbalbond AFC

Woensdag, 4 mei 2022 om 17:45Dominic Mostert

Rusland overweegt de UEFA te verlaten en over te stappen naar de Aziatische voetbalbond AFC, zo meldt Sky woensdag. De optie wordt onderzocht om de straffen te omzeilen die de UEFA heeft uitgedeeld aan de Russische voetbalwereld. Als gevolg van de door Rusland geïnitieerde oorlog in Oekraïne zijn Russische clubs op alle fronten uitgesloten door de UEFA. Maandag werd bekend dat die uitsluiting ook voor volgend seizoen geldt.

"Ik denk dat de tijd rijp is om een overstap naar de Aziatische bond serieus te overwegen", liet Dmitry Pirog, lid van het lagerhuis namens de Poetin-gelieerde partij Verenigd Rusland, onlangs al optekenen. Hij vindt de stap het overwegen waard omdat onduidelijk is hoe lang Rusland nog wordt uitgesloten door de UEFA. De Russische voetbalbond is het volgens Sky eens met Pirog en onderzoekt een switch naar de AFC. Daarmee zijn niet alle problemen plots verholpen. Rusland blijft bijvoorbeeld uitgesloten van het WK 2022, een door de FIFA opgelegde straf.

Bovendien is de Aziatische Champions League in financieel opzicht lang niet zo aantrekkelijk als de Europese. De clubs uit Rusland zouden in financieel en sportief opzicht dus een flinke stap terug doen, al is dat hoe dan ook een onvermijdelijk gevolg van de stevige sancties van de UEFA. Volgens Sky is niet geheel duidelijk hoe er binnen de Aziatische voetbalbond wordt aangekeken tegen het toetreden van Rusland, maar lijken er op het eerste oog 'meer voorstanders van Rusland dan binnen de UEFA het geval is'.

Maandag nam het uitvoerend comité van de UEFA een reeks besluiten met flinke consequenties voor de Russen. Zo mogen de nationale elftallen van het land niet meedoen aan onder meer de Nations League, het EK Vrouwen en het EK Onder 21, en worden daarnaast de Russische clubs komend seizoen op alle fronten geweerd uit het Europese voetbal. Het vrouwenteam was op het EK ingedeeld in een poule met onder meer Nederland, maar wordt vervangen door Portugal.Gerelateerd

Meer sportnieuws

40 reacties (laatste reactie door jeronsaik)

Mooi, dikke doei en tot nooit ziens dan, gelukkig ook niet meer in de CL of op EK's. Zou een mooie oplossing zijn, hoeven we de zijdelingse verheerlijking van de oorlogszuchtige P. ook niet meer te zien.

4 mei 2022 om 17:55

Maar is het ook daadwerkelijk een oplossing of uitstel van executie? Geopolitiek gezien dan.

4 mei 2022 om 18:06

Wat bedoel je met uitstel van executie geopolitiek gezien? Tis voetbal, niet meer dan dat. Ik ergerde me kapot aan de Russische Olympische sporters die door deze man gehuldigd zijn, wat waren ze trots. Gewoon minder Russen op een beeldbuis zou ik als prettig ervaren. Dat gaat idd de oorlog niet oplossen. Overigens geloof ik niet dat landen als Japan op Rusland zitten te wachten, dus kans van slagen zal wel miniem zijn...

4 mei 2022 om 18:31

Waarom zou je binnen 10 jaar geen Russische sporters op de tv willen zien?

4 mei 2022 om 18:43

Weinig vertrouwen in een land met bijhorend volk wat al meer dan een eeuw wordt geregeerd door despoten. Van Lenin naar Stalin, Croestsjov, Bresjnev, naar nu P. Jeltsin was half half (die heeft uiteindelijk deze man aangesteld) en misschien dat Gorbatsjov de uitzondering in dit rijtje was. Neen, geen vertrouwen, ik hoef ook geen noord Koreanen te zien met de Kimmetjes en plichtmatig klappend publiek. Is een persoonlijke voorkeur, niet meer dan dat.

4 mei 2022 om 19:01

Je hebt geen vertrouwen in Russen in het algemeen? Klinkt niet erg fijn zo.

Je snapt dat het gewone volk onder zulke dictators lijd? Zo’n Stalin en Lenin hebben miljoenen vermoord. Dat ze “kiezen” wilt niet zeggen dat alles eerlijk verloopt.
Het is een stuk ingewikkelder en niet zo zwart wit als je denkt dat de Russen voor zulke leiders “kiezen”.

4 mei 2022 om 19:09

Dat klinkt idd niet fijn, maar ik meen het wel, moet ik het dan niet opschrijven? Geloof me, ik ken wel een btje Russische geschiedenis, maar daaro gaat weinig veranderen krijg ik het idee. Bovendien ga je er van uit dat het gewone volk lijdt, terwijl ik het idee krijg dat er best veel support is voor P. Brood en voedsel ligt er gewoon in de schappen. Ik denk dat een heel groot deel het wel best vind, al tijden lang, de rest is gevlucht. Trouwens, ik wil de Russen niet uitsluiten, maar stukken minder zou ik als prettig ervaren.

4 mei 2022 om 19:46

Dan heb je toch wel behoorlijke oogkleppen op.
De normale Rus wordt ook alleen maar gehersenspoeld, van jongs af aan al in het onderwijs en daarnaast alle staatsmedia. Die kunnen er dan ook erg weinig aan doen. Elke serieuze binnenlandse bedreiging wordt ook vakkundig geëlimineerd door Poetin en zijn vrienden.

4 mei 2022 om 19:53

Het ging om de term lijden. Als je gehersenspoeld wordt, je weet niet beter en er komt gewoon brood op de plank, lijd je dan? De Noord Koreanen, die lijden met hongersnoden, ziektes e.d. De Russen niet, een groot deel verlangt naar de zogenaamde grootsheid van de USSR.

4 mei 2022 om 19:56

Harecles, Tel daar de Amerikanen maar bij op. Die hoef ik ook niet meer op tv te zien. En wacht, alle Europese regeringsleiders die hun oren naar de Amerikanen laten hangen, die mogen ze ook laten verdwijnen. Wat zou de wereld een stuk fijner zijn als er gewoon geen machtsblokken waren. Iedereen land doet lekker zijn eigen ding, we oordelen er verder niet over hoe ze dat doen, en we drijven alleen onderling handel.

4 mei 2022 om 20:33

USA doet toch ook niet mee aan CL en EK's? Bovendien, welke Amerikaanse/Europese despoot doel je nu daadwerkelijk op in de 21e eeuw? Ach ja, ik geloof dat ik mijn punt wel gemaakt heb, whataboutisms veranderen daar weinig aan (persoonlijk vind ik dat überhaupt karige argumentatie maar dat terzijde).

4 mei 2022 om 22:08

De VS (Bush) en het VK (Blair) zijn onder valse voorwendselen (Weapons of mass destruction) Irak gestart. Een oorlog waarvan nu nog altijd de gevolgen voelbaar zijn daar en in de regio. En zo zijn er tal van voorbeelden. Maar vooral lekker blind achter de Westerse politiek en haar propaganda-machine aka de media aanlopen. Je tirades hier zijn stuitend, hypocriet, et cetera. Dat dit gewoon mag hier op VZ verbaasd me, er zijn leden voor veel minder geschorst of berichten verwijderd. Maar whatever, jij houdt lekker vast aan je haat voor een volk. Ajuus.

4 mei 2022 om 23:05

Haat vind ik verspilde energie. Ik zeg dat het van mij minder mag en ik ze niet zal missen als ze voetballend naar Azië gaan. Tevens vermeld ik dat ik een waardeoordeel vd Rus zelf niet heul hoog heb staan daar ze al 100 jaar onder dictatoriaal bewind staan (sinds 1917 om exact te zijn, Bolsjewieken die de Romanovs afzetten; oorlog tussen roden witten en later groenen). Het zijn harde teksten, maar volgens mij wel enigzins gebasseerd op historische kennis, dan mag ik dat toch vinden? Ik denk niet dat P. wakker van ligt wat boerenlul Harecles er van denkt hahah. Trek het je niet zo aan.. Overigens ben ik net als een ieder hier weleens gebanned, tsja, so be it. Doei!

5 mei 2022 om 09:22

Harecles.

"Niet meer dan dat"

Sport ís politiek.

4 mei 2022 om 18:07

Waarom tot nooit? Als we zo redeneerden na de Tweede Wereldoorlog dan was Duitsland nog steeds een aartsvijand.

Laat ze maar komen wanneer iemand anders de macht heeft, sorry zegt en nabetalingen doet.

4 mei 2022 om 18:24

Grootste deel van Rusland ligt in Azië, itt Duitsland. Zie ook mijn opmerking over de Olympische sporters, die door deze meneer verheerlijkt werden (eigenlijk hetzelfde als de meneer met snor uit vorige eeuw).

4 mei 2022 om 18:44

Ik snap dat je Rusland er niet bij wilt hebben zolang Putin aan de macht is.

Maar je kan een land niet voor altijd uitsluiten, dat is mijn punt. En jij wilt dat wel. Ooit moet er toenadering zijn.

Een Cuba is bijvoorbeeld ten onrechte nog steeds geboycot door de VS.
Een andere leider, met spijt en herstelbetalingen moet genoeg zijn om de Russen ooit weer te omarmen.

5 mei 2022 om 07:36

Rusland als land moet nog verder worden afgebroken. Kaliningrad, de Krim, Tsjetjenië en Kamstjatka dienen omafhankelijk te worden van Moskou. Dan verliest Rusland zoveel terein dat zij als natie de klappen krijgen die ze nodig hebben.

Verder zal niemand rouwig moeten zijn als Rusland de Uefa verlaat; sportief geen meerwaarde.

4 mei 2022 om 21:35

Idd. Sinterklaas zou zeggen: dag hoor

Overgeschreven en dan zegt de FIFA jullie mogen niet meedoen ...

Maar wat mij betreft schrijven ze zich zo snel mogelijk over

4 mei 2022 om 18:05

Ach, laat het ze proberen joh.
Een kat in het nauw moet wat toch?

4 mei 2022 om 19:15

Een kat in het nauw? Of een logische ontwikkeling?

India en China boycotten Rusland bijvoorbeeld niet. De macht verschuift langzaam van het Westen naar het Oosten.

5 mei 2022 om 17:10

Nou zo 1 2 a 3 gaat dat niet eens, Je moet formeel eerst bij de Uefa je lidmaatschap opzeggen om vervolgens je aan te melden bij de AFC. Maar vervolgens moeten alle bonden die bij de AFC zijn aangesloten erover gaan stemmen en ik geloof dat iedereen het er mee eens moet zijn voordat je toetreed. Het is dus niet alsof je morgen je een briefje bij de bond in de bus duwt met een uitschrijf formulier en een inschrijf formulier bij de ander inleverd en je speelt vanaf volgende week mee.

Bij Australie dacht ik dat het ook een jaar heeft geduurt voordat alles was geregeld, en ik geloof hedendaags niet dat Australie, Japan en Zuid Korea zitten te wachten op de Russische bond in Azie of het goedkeuren.

@pasevski,

Het idee dat de macht verschuift naar het Oosten dat valt reuze mee. Ja China is een grote economie en tuurlijk is de chinese economie redelijke belangrijk net als India maar deze landen zijn natuurlijk gigantisch afhankelijk van de economie in het westen. Als het westen morgen besluit ergens anders de spullen te komen in bijvoorbeeld Brazilie of Zuid-Afrika dan krijgen deze economien een redelijke grote tik te verwerken. Je zag het al bij de corona crisis, op het moment dat het dicht gaat dan zit de motor ook echt vast en beginnen de schroeven al te roesten.

Gaan we die missen? Ik denk van niet...

4 mei 2022 om 18:02

Als kiespijn

Zal wat zijn als een Japanse ploeg een uitwedstrijd heeft in Moskou.

Azië is een te groot continent maar wie weet hebben ze goede oplossingen. Ik snap ze wel dat ze naar andere mogelijkheden zoeken.

Tsja ergens wel begrijpelijk. In Azië hebben ze volgens mij ook wat minder moeite met de inval in Oekraïne. Of het geopolitiek ook handig is weet ik niet. Sport verbroedert zegt men toch ?

Sinds de Russen los waren van de Tartaarse overheersing, het rijk zich vormde richting de huidige omvang en de politieke blik richting het westen ging heeft het ze enorm gefrustreerd dat de landen daar steevast neerkeken op hen en ze eerder zag als een 'horde Aziaten' dan volwaardige Europeanen. In dat licht vind ik het lichtelijk ironisch dat Rusland de aanvraag doet om deel uit te maken van de Aziatische sportwereld.

Voetbaltechnisch gaan we er weinig aan missen en cultureel vind ik Rusland ook niet heel gezellig. Houdoe en succes met kwalificatie voor het WK, waar het uiteraard ook geweigerd wordt...

Hypocriete wereld helaas.

4 mei 2022 om 18:34

Je kan veel zeggen hoor. Maar hypocriet? Is de UEFA hypocriet omdat ze teams uit een land dat een ander UEFA-land gewoon gewapenderhand is binnengevallen (en dan is de hele aanleiding an sich niet eens zo relevant) weigert?

Dan zal je wel met Israël komen aanzetten waarschijnlijk, maar dat is een totaal andere situatie aangezien daar geen sprake is van het hierboven beschreven scenario.

4 mei 2022 om 18:43

Leuk een scenario beschrijven dat in je straatje past. Heel mooi gedaan. En wat kunnen die clubs eraan doen? Er worden nu ook individuele sporters gebanned, waarom? Wat kunnen zij eraan doen? Hoezo moeten zij gebanned worden dan?

Nadal zei het ook al... "i think it's very unfair to my Russian tennis mates, my colleagues. In that sense it's not their fault what's happening in this moment with the war," 21-times major winner Nadal told reporters at the Madrid Open on Sunday.

Als clubs nou duidelijk lijnen hebben met de regering, dan is dat wat anders maar dit slaat echt nergens op. Alles wat russisch is moet maar even leuk geboycot worden. Wat een onzin maar ja de media (inmiddels alweer een staaltje propaganda werk) krijgt heel het westen wel gemakkelijk mee dus tsja.

En je komt met Israel aanzetten, maar vertel eens (want je probeert wel leuk rechtvaardig te doen) het is dus wel normaal dat de Uefa clubs uit Israel Europees voetbal laten spelen terwijl dat land en hun regering al tientallen jaren een apartheidsstaat zijn, grond inpikken van de palestijnen en zelfs met geweld en dat gaat nu nog steeds door. Dat is wel normaal toch.

Agh, daarom nogmaals, hypocriete wereld helaas en veel meer is er niet te vertellen! Dan kun jij het nog zo mooi maken zoals je wil, of verdraaien wat je wil, maar het is zo duidelijk als wat!

4 mei 2022 om 18:50

Een scenario beschrijven dat in mijn straatje past? Het is toch gewoon het scenario dat er nu gaande is?

Hypocriet zou het zijn als de UEFA dit niet zou doen bij andere van deze gevallen, maar die zijn er niet. Dus wat is er dan hypocriet? Want het is niet te vergelijken met Israël. Israël valt namelijk een niet-UEFA lid aan (even vanuit jouw perspectief).

Al dat cancellen van Rusland zorgt voor alleen maar meer narigheid. Rusland zorgt gewoon voor andere landen die wel met hun willen samenwerken. Leuk zeg, China die straks lekker met Rusland samenwerkt. En het Westen gaat lekker verder samenwerken met andere louche landen zoals Isreal, Qatar en Saudi Arabië. Want, ehm, die zijn minder erg dan Rusland?

4 mei 2022 om 18:39

Het uitsluiten van Rusland door de UEFA heeft letterlijk 0.0 geopolitieke gevolgen durf ik te opteren.

4 mei 2022 om 20:07

China gaat helemaal niet met Rusland samenwerken. Houdt ze alleen maar tegen. Hooguit zullen ze 'vriendschappelijke banden' onderhouden. Overigens, als ze het wel doen, lekker doen. Samenwerken met China moet je helemaal niet willen met hun fijne kijk op de wereld. Net als dat je niet moet samenwerken met een Saoedi-Arabië, wat ik persoonlijk inderdaad ook een walgelijk land vind.

Haha ga je het clubvoetbal om zeep helpen om aan een Wk mee te mogen doen? Lekker doen dan zoveel missen we niet aan de Russische clubs of het landen team op een Ek.

4 mei 2022 om 18:48

Het WK in Qatar kan Rusland sowieso vergeten. Door de UEFA zijn ze uitgesloten, terwijl er nog maar één ticket te verdelen is voor AFC-landen en die deelnemers al vaststaan.

4 mei 2022 om 20:12

Ach, dan annexeren ze dat land toch gewoon? Ik wens Azië veel plezier met Rusland. We zullen hen niet missen.

4 mei 2022 om 21:43

Ook de FIFA heeft Rusland uitgesloten van het WK. Rusland zal hoe dan ook niet mee doen aan het WK voorlopig.

Ik denk dat ze dit juist onderzoeken voor de clubs. Het ziet er naar uit dat Russische clubs de komende jaren niet mee mogen doen in Europa. Dan kun je beter mee spelen in de Aziatische toernooien als helemaal niet spelen

Die gaan voor de winst in de Asia cup tegen Maleisië ofzo🤣

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Rusland

FIFA ranking: 35
45 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
K. TyukavinAanvaller
V. PanikovUnknown
M. SafonovKeeper20
A. ShuninKeeper10
D. ChistyakovVerdediger
I. DiveevVerdediger30
Voor de complete selectie: Clubpagina Rusland.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Rusland.

In de wandelgangen

Donderdag 11 augustus
Hakim Ziyech is het wachten op AC Milan zat en staat voor een definitief vertrek bij Chelsea. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren