Weekend vol supportersgeweld; RKC biedt excuses aan voor gasten uit België

Dinsdag, 26 april 2022 om 18:53 • Laatste update: 21:13

Een groep Belgische supporters heeft zich flink misdragen rondom het duel RKC WaalwijkPEC Zwolle van afgelopen zaterdag. De kelderkraker in de Eredivisie, die werd gewonnen door de bezoekers uit Overijssel, werd ontsierd door misdragingen van supporters. Hetgeen leidde na afloop tot grote vechtpartijen tussen groepen van beide clubs, waarbij veertig agenten in actie moesten komen om de orde te herstellen. De Belgische fans waren notabene zelf uitgenodigd door de aanhang van RKC om de wedstrijd te bezoeken, zo melden de Waalwijkers op de clubsite.

Een gedeelte van de RKC-fans had een groep Belgische supporters uit Beveren uitgenodigd om de thuiswedstrijd tegen PEC bij te wonen met de hoop op extra steuntje in de rug te krijgen. De Belgen kwamen echter met hele andere intenties naar Waalwijk toe en misdroegen zich gedurende de wedstrijd in het stadion. De misdragingen leidden ook buiten de stadionpoorten tot chaotische taferelen. "RKC betreurt het dat veel welwillende supporters angstige momenten hebben meegemaakt en hier getuige van waren. Het mag duidelijk zijn dat deze personen niets in het Mandemakers Stadion te zoeken hebben gehad", schrijft de Eredivisionist op de website.

Veertig agenten moesten eraan te pas komen om de ongeregeldheden te stoppen. Ze zouden daarbij door de groep met Belgische supporters onder meer zijn bespuugd en bekogeld met glas. Een politiewoordvoerder laat weten ‘dat er niemand gewond is geraakt, ook geen agenten’. Ook zijn er geen aanhoudingen verricht. RKC-directeur Frank van Mosselveld laat weten dat de club de ongeregeldheden die plaatsvonden ‘grondig aan het onderzoeken is’. De 'steun' van de zuiderburen heeft RKC niet geholpen. PEC Zwolle ging er dankzij een 0-2 overwinning met drie hele belangrijke punten vandoor in de strijd tegen degradatie.

Ook onrustig bij Fortuna - Go Ahead
Afgelopen zondag was het ook onrustig na afloop van de wedstrijd tussen Fortuna Sittard en Go Ahead Eagles (1-0). Supporters van beide clubs gingen met elkaar op de vuist op een industrieterrein bij de A2, zo meldt De Limburger. Op beelden van VKMAG is te zien hoe de supportersgroepen elkaar onder meer met riemen te lijf gaan. Een woordvoerder van de politie in Limburg laat weten op de hoogte te zijn van de massale vechtpartij, maar dat er geen aangifte is gedaan en er verder geen onderzoek zal plaatsvinden naar de ongeregeldheden. Het is niet bekend hoeveel supporters betrokken waren bij het handgemeen.

PEC is RKC door de overwinning tot op twee punten genaderd en bivakkeert op een zestiende plek op de ranglijst. RKC bezet de vijftiende plaats, maar het gat met de laatste plek is nog maar drie punten. Fortuna Sittard is door de overwinning op Go Ahead, die werd behaald middels een van richting veranderd schot van Zian Flemming, over RKC heen geklommen op de ranglijst. Fortuna bezet met nog vier speelronden te gaan de veertiende plek en heeft een voorsprong van drie punten op de plek die clubs veroordeeld tot het spelen van play-offs om promotie/degradatie.Gerelateerd

Meer sportnieuws

57 reacties (laatste reactie door jellede jong)

Ik keur het niet goed, maar in Sittard was het 50 tegen 30, zonder wapens en als iemand al op de grond lag, werd er niet op doorgetrapt of geslagen. Gewonden konden 'veilig' terug naar hun groep. Nogmaals, keur het niet goed maar sommige kicken er op. Als het dan nog enigzins 'binnen de lijntjes' gebeurd en ze berokkenen anderen geen schade dan moeten ze het wat mij betreft zelf weten

26 april 2022 om 19:12

👍

26 april 2022 om 19:15

Sjonge wat kansloos.

26 april 2022 om 19:19

Het blijft zinloos geweld. 1 verkeerde klap of val en het is einde verhaal. Dat je het nog loopt te bagatelliseren. Tjonge tjonge doe effe normaal man.

26 april 2022 om 19:40

Helemaal met je eens! Toch wel cynisch gezien je naam 😉

26 april 2022 om 21:40

Voor de Dordtse Mepper vind ik dit verrassend pacifistisch

26 april 2022 om 19:20

Helemaal met je eens, lekker laten gaan.

"geen wapens", maar vervolgens loopt iedereen met zijn riem te zwaaien.

26 april 2022 om 19:27

ik keur het ook niet goed. Punt. Als je lekker wil knokken, kies een sport uit in die richting en ga lekker tussen 18.00-19.00 's avonds ergens op een mat of in de ring lopen maaien.

26 april 2022 om 19:35

Kijk ze eens voorbeeldburgers zijn. Geen wapens en er werd niet doorgetrapt. Nou, daar kunnen we met z'n allen een voorbeeld aan nemen.

26 april 2022 om 19:55

Wouter jij bent echt ziek in je hoofd. Er werd geslagen met riemen is ook duidelijk te zien. Zodra een riem gebruikt wordt in een gevecht is het gewoon een slagwapen dus lul niet zo dom. Maar ja wat kan je ook anders verwachten van een egel.

26 april 2022 om 20:04

Omdat er een persoon is met een andere visie is hij meteen ziek in zijn hoofd? Dat is echt belachelijk. Een goed debat is belangrijk. Hij keurt het niet af maar hij probeert het in een andere perspectief te zien en in oplossingen te denken

26 april 2022 om 20:09

Oh shit! Helemaal vergeten, ook gekkies mogen hun mening geven. Ook al is ie compleeeeet gestoord.

26 april 2022 om 20:14

De oplossing die hij aandraagt is anarchie. Dat is gewoon dom gelul. Net als zo'n idee als oplossingsgericht en 'een ander perspectief' zien.

26 april 2022 om 20:18

@Nr.11Ziek? Niet persé maar een of andere distopische, Spartaanse gedrag rationaliseren wordt nou eenmaal als gek gezien.Het debat is niet belangrijk want er is geen debat voor mensen die geen agressie problemen hebben. Dit is gewoon gek. De oplossing is niet om duidelijk moralistisch fout gedrag een 'debat' te geven. De oplossing is het geen debat te geven en er tegen op te treden.Deze mensen hebben geen debat nodig. Ze hebben een psycholoog nodig.

26 april 2022 om 20:34

Als je probeert het neerslaan van anderen met een riem goed te praten, dan ben je inderdaad redelijk ziek in je bovenkamer.

26 april 2022 om 22:40

Gaat dit over hetzelfde verhaal ? Hoort deze foto niet bij rkc ? Die spelen niet in Sittard?
Ik kan mij wel vinden in zijn worden, ik ben er geen voorstander van, maar heb hier minder problemen mee dan bijvoorbeeld die ajax supporters die in de beker finale met bivak muts op een van met kinderen in komen en daar gaan staan meppen. Deze kiezen er allemaal zelf voor om te meppen

27 april 2022 om 10:33

Ik keur het niet goed maar ik keur het ook niet af. Ze kiezen er tenslotte allemaal zelf voor. Nogmaals, ben er zelf geen voorstander van, maar ook niet ziek in mijn hoofd hoor happy Kingsday allemaal, proost

26 april 2022 om 20:08

Wtf haha

26 april 2022 om 20:08

Wat een onzin zit je hier te verkondigen.

26 april 2022 om 21:57

Volgens mij ben je niet goed bij je hoofd als je dit niet afkeurd. Hier wordt gesteld dat er op een nette manier de confrontatie opgezocht werd. Dit was bij een voetbalwedstrijd hè, geen kooigevecht.

26 april 2022 om 23:06

Laat ze dan ook even mogelijke schade aan auto's af tikken en bij verwondingen ook niet naar het ziekenhuis.

Het moet wel wat beter gereguleerd worden want een paar weken geleden hebben er ook Nederlandse supporters (ik meen me te herinneren dat het Feyenoorders waren) met een stadionverbod dan maar wat ongein komen trappen bij een wedstrijd van Lierse tegen Beveren (de match is even stilgelegd moeten worden) en een paar weken ervoor was er al een bus Nederlandse hooligans tegengehouden door de plaatselijke politie voor de pot tegen Lommel.

Geen idee of er überhaupt sprake is van transnationale samenwerking omtrent dit onderwerp, maar het lijkt me ten zeerste nodig.

26 april 2022 om 19:23

Je eerste alinea neigt naar "whataboutism."

26 april 2022 om 19:28

Waarom? Ik geef gewoon een aanvullend voorbeeld uit mijn eigen leefwereld op een artikel waarin er ook sprake is van buitenlandse supporters die een thuiswedstrijd van een ander voetbalteam een beetje gaan verkloten.

26 april 2022 om 19:34

Niet helemaal. Belgische 'supporters' die zich in Nederland misdragen of Nederlandse 'supporters' die zich in België misdragen. Who cares? Mensen die op zaterdagmiddag in de auto stappen om elkaar honderden kilometers verderop de hersens in te slaan zijn er blijkbaar zowel in België als in Nederland. Dat heeft niets met "whataboutism" te maken. Het is allebei even treurig en heeft allebei te maken met dezelfde problematiek.

26 april 2022 om 19:40

Zo komt het een btje over iig, vandaar mijn woordkeuze neigt. Belgische hooligans in NL? Dan geef ik een paar voorbeelden van NL hooligans. Het ontneemt mijns inziens enigzins de strekking van het bericht betreffende RKC die kennelijk met wat extra firepower ten tonele verschenen, wat nogal backfired. Kansloos allemaal, terecht excuus van RKC.

26 april 2022 om 20:08

Zoals een wijs man ooit zei: “het maakt me geen fuck uit, al zijn ze paars”.

26 april 2022 om 20:31

Ik blijf van mening dat met dit soort extra voorbeelden de strekking van dit specifieke verhaal vervaagd. Voor de rest zal het me jeuken, fijne oamd.

26 april 2022 om 20:35

Kan iemand mij whataboutism uitleggen? Het meest gelezen woord waar ik echt de strekking niet van kan vangen in de reacties hier en iedereen beschuldigd elkander hiervan terwijl ik iedere keer echt achter mijn oren krab wat het nu precies betekent of voor staat.

(*) wellicht dat voetbalzone dit oppikt en zelf creatief aan de slag gaat met een artikel over whataboutism.

26 april 2022 om 20:46

Nou IKEA, ook op andere fora gebruiken de scribenten maar al te graag het whataboutism richting elkaar. Meest simpel gezegd; als iemand in een discussie begint met de vraag; maar ik wat te denken van…

26 april 2022 om 20:48

Een verwijt/beschuldiging weerleggen met andere (losstaande) verwijten.

26 april 2022 om 21:44

@IKEA, whataboutism betekent zoveel als dat mensen het onderwerp veranderen en daarmee (onnodig) de aandacht afleiden van het originele onderwerp. Bijv dit artikel ging over supportersgevechten bij 2 specifieke wedstrijden en dan komt iemand zeggen ‘maar what about… Feyenoord supporters?’ terwijl dat helemaal niet relevant is voor dit onderwerp

26 april 2022 om 21:52

Wat een onzin. Ik heb het over het probleem dat er supporters met stadionverboden (wat ik dus ook vermoed in deze casus) in andere landen wel gewoon stadions binnen kunnen.

Gewoon een relevante toevoeging dus.

26 april 2022 om 22:10

Dank heren, het is me nu inderdaad geheel duidelijk. Typisch iets voor onze tijd inderdaad.

26 april 2022 om 22:36

Imo is dat dus subjectief Lierse, je eigen toevoeging relevant
vinden bedoel ik dan. Maar ja, mooi potje voetbal op tv (ook subjectief).

26 april 2022 om 22:38

Wat een nutteloos gezeik weeral op de dinsdagavond.

26 april 2022 om 22:53

In NL zijn we vrij morgen, hangende in den kroeg en voetbal kijkende zal dat er idd wel mee te maken hebben (het nutteloze gezeik ).

26 april 2022 om 23:03

Paars dat neigt dan weer naar de supporters van RCA ;-)

26 april 2022 om 23:06

Geniet er nog van zou ik zeggen 😉.

26 april 2022 om 19:58

Was Utrecht.
Wat ik begreep hebben die jongens nu net van de week belgische stadionverboden gekregen.

26 april 2022 om 21:55

Bedankt voor de correctie. En dat zal inderdaad wel zo zijn. Er zijn toen 8 arrestaties verricht.

Het is ook altijd wat, en hand in eigen boezem steken is altijd ver te zoeken. Om de haverklap liggen in Nederland wedstrijden stil en zijn supporters op een negatieve manier betrokken bij een wedstrijd. En dan zijn het nu Belgen, in Arnhem was het een Duitser, en als dat niet als excuus gebruikt kan worden zijn het 'mensen die je geen supporters kunt noemen uit een groep waarvan elke club er een heeft'. En uiteindelijk voetballen we volgende week weer en gebeurt precies hetzelfde. Hoe moeilijk is het nou om gewoon op te treden tegen lui die zodra het over voetbal gaat niet meer normaal kunnen doen? Heb je geen excuses meer nodig, kun je gewoon maatregelen treffen en op die manier mensen om je club hebben die zichzelf in de hand hebben

Wie zijn deze mensen? Misschien klink ik heel hautain, maar ik kan me nauwelijks voorstellen dat dit soort mensen er zijn, uit wat voor kelder van de samenleving komen zij?

En een meer praktische vraag: hoe weet je wie bij wie hoort?!

26 april 2022 om 20:10

In het filmpje hoor je ook iets in de trend van "Nee die hoort bij ons!"
Sta je dan met je broek op de enkels met een riem in de hand je eigen "maten" te verminken haha

26 april 2022 om 20:39

Een mooi citaat van Sartre is natuurlijk: L'enfer, c'est les autres, oftewel; de hel, dat zijn de anderen.
Jaloers dat er in jouw omgeving/leven niet zulke types voordoen, ik heb ze ook niet zitten tussen mijn vrienden en kennissen maar net op weg naar huis zag ik nog een mevrouw haar autoraampje openen om haar Mcdonalds verpakking uit te gooien. Als er mensen tot zulke dingen in staat zijn dan weet je dat het een moeilijk verhaal wordt om ooit echt trots te zijn op de mensheid.

27 april 2022 om 23:15

@ikea, dat soort mensen zie ik ook. En dan raap ik die shit maar op en gooi het in een prullenbak, hopende dat het niet meer gebeurt. Compleet naïef natuurlijk. Ik blijf toch proberen me te verplaatsen in dat soort mensen en op een hele voorzichtige manier ze te benaderen en te bewegen die shit toch in een prullenbak te gooien. Hopelijk zonder scheldkanonnade..

Liever daar dan in het stadion. Kan ik tenminste rustig met m'n zoontje naar de wedstrijd.

Het dieptepunt hebben we vorige week natuurlijk al meegemaakt, toen door toedoen van hooligans van nota bene een amateurclub elf kinderen aan (vuurwerk)verwondingen moesten worden behandeld, maar ook in dit bericht een hoop menselijk tekort zeg: volwassen mannen die met riem in de aanslag op een ander afgaan omdat ie voor een andere voetbalclub is. Dit soort stoertjes wens je toch impotentie en zuurstofgebrek toe. En Belgen die moedwillig naar Waalwijk of all places af te reizen voor een roemloos relletje raad ik ook aan wat constructievers te ondernemen. Ga een nieuwe weg aanleggen of Frans leren ofzo...

26 april 2022 om 21:02

Ga een nieuwe weg aanleggen, haha lol, exact my thoughts ja.

26 april 2022 om 22:08

Volgens mij hebben we momenteel wegen zat die alle mogelijke postzegels aan natuur in ons land al genoeg hebben verknald. Nee, laat ze dan elkaar maar afmaken, het zijn namelijk wel de types die moeilijk vegetarisch worden of een elektrische auto willen rijden.

26 april 2022 om 22:35

Heb jij al een tijdje niet in Belgie gereden om die knipoog naar de wegen te vatten of ben jij een Belg en is het voor mij te lang geleden geweest en hebben ze intussen eindelijk een puik stukje afvalt daar liggen?

De laatste keer dat ik met de auto de grens over struikelde had ik het gevoel of ik in een bussluis terecht kwam namelijk...

26 april 2022 om 22:40

Ah, sorry, de holder de bolder in België, die kan ik mij nog wel herinneren, echter is het voor mij onderhand ook enkele jaren terug gezien de corona. Maandag weer, lekker naar Frankrijk.

Misschien een onpopulaire mening, maar zolang ze deze staatsmongolen het niet in een stadion doen maar op een afgelegen terrein doen ergens en alleen elkaar doodslaan, zou ik bijna zeggen; laat ze lekker. Dan blijven er steeds minder van over ook nog.

Of - en zo ja wanneer- de samenleving in gaat zien dat voetbalvandalisme en voetbal inherent zijn ben ik wel benieuwd naar, maar ik blijf dit gewoon zeggen; ACCEPTEER NOU MAAR GEWOON DAT HOOLIGANS ONDERDEEL ZIJN VAN HET SPELLETJE!!! Ik zeg niet dat t goed is, noch wil ik het bagatelliseren, maar ik durf met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid te beweren dat hooligans en hun wangedrag niet uit te bannen zijn! Zie t als het rijden door rood.. niemand wil het, maar stiekem is er n soort van acceptatie gezien t feit dat vrijwel iedereen wel eens door rood rijdt. Zo moet je ook met hooliganisme omgaan.. Knijp zo nu en dan maar n oogje dicht.. en oh ja, maak je maar niet druk om de vader die met zn 2 zoontjes wil genieten van n potje voetbal, die zullen nooit en te nimmer als doelwit dienen voor de hedendaagse relschoppers.

27 april 2022 om 23:18

Accepteren is het laatste wat ik, en hopelijk de rest van mensen zal doen. Dit gedrag is niet normaal en fucking verwerpelijk en niet acceptabel. Oprotten, optyfen met deze mensen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

RKC Waalwijk

Stand
Selectie
 TeamPnt+/-
9.SC Cambuur39-17
10.RKC Waalwijk38-11
11.NEC38-14
12.FC Groningen36-14
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
V. AnitaMiddenvelder321
S. BakariMiddenvelder311
M. KramerAanvaller3111
J. OdgaardAanvaller308
A. AzhilMiddenvelder280
E. VaessenKeeper310
F. StokkersAanvaller264
Voor de complete selectie: Clubpagina RKC Waalwijk.

0 fans
Aanvaller, 23 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 21 mei
Manchester United moet 25 miljoen euro op tafel leggen om Sergiño Dest over te nemen van Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren