Manchester United-duo onder vuur vanwege foto met omstreden rapper

Woensdag, 26 januari 2022 om 15:31Tom Rofekamp • Laatste update: 15:33

Marcus Rashford en Jesse Lingard zijn door het slijk gehaald in de Britse media na het opduiken van een controversiële foto. Het duo van Manchester United werd gefotografeerd met de Londense rapper Wiley, die in 2020 zijn management kwijtraakte vanwege antisemitische uitspraken op sociale media. Rashford en Lingard verdedigden zich door te zeggen niet op de hoogte te zijn van de situatie rondom de rapper.

Wiley postte in juli 2020 op Twitter dat Joden 'slangen' en 'lafaards' zouden zijn. Hij verweet ze racisme jegens donkere mensen en trok een vergelijking met de rechtsextremistische Ku Klux Klan. Het management van de rapper verbrak daarop de samenwerking met hun cliënt. Ook kreeg Wiley een tijdelijke ban op Twitter. Kort na het incident bood de veelbesproken rapper wel openlijk zijn excuses aan, waarbij hij zich verontschuldigde voor 'generaliserende' opmerkingen. Eind 2021 was het echter opnieuw raak. Wiley liet zich onder een nieuw alias wederom schadelijk uit over de Joodse gemeenschap op Instagram en Twitter, waarop hij wederom verbannen werd.

De uitlatingen van de rapper staan in schril contrast met de veelvuldige antiracistische campagnevoering van zowel Rashford als Lingard. Beiden reageren op de veelbesproken foto via Twitter. "Deze foto trok mijn aandacht", schrijft Rashford. "Omdat naar ik nu begrijp, gezien de context, de foto makkelijk verkeerd kan worden begrepen. Ik wil benadrukken dat ik discriminatie jegens de Joodse gemeenschap en welke andere gemeenschap dan ook in iedere vorm veroordeel en dat ook altijd zal blijven doen.” Lingard sluit zich aan bij de woorden van zijn teamgenoot en laat zich in soortgelijke woorden uit.

Opvallend genoeg werd Wiley in 2018 nog beloond met de koninklijke onderscheiding MBE (Member of the Order of the British Empire) vanwege zijn bijdragen aan het muzikale landschap. Rashford ontving in oktober 2020 dezelfde onderscheiding van Queen Elizabeth door zijn inspanningen tegen kinderhonger in Engeland. Manchester United heeft zich vooralsnog niet uitgesproken over de situatie.Gerelateerd

Meer sportnieuws

51 reacties (laatste reactie door ikea)

Het feit dat ze zich hier om
Moeten verdedigen zegt genoeg over de wereld nu. Ze vinden hem blijkbaar een goede artiest, om zn muziek en daar stopt et

26 januari 2022 om 15:50

Als je jezelf neerzet als voetballer die zich weert tegen alle vormen van racisme en discriminatie, dan is het op zijn minst niet handig te noemen om je te associëren met iemand die dat wel doet.

26 januari 2022 om 16:00

Dat ligt natuurlijk ook aan wanneer de foto is gemaakt. Stel je bent in de jaren 90 met Bill Cosby op de foto geweest dan is die context heel wat anders dan wanneer je dat vorige week gedaan hebt.

26 januari 2022 om 16:02

En aan de reactie van Marcus’ en lingard; dat wist men niet. Case closed.

26 januari 2022 om 16:06

Ja dat weet ik niet, ik reageer op de (in mijn ogen) suggestie dat als hij goede muziek het oke is voor Rashford en Lingard om dat te negeren

26 januari 2022 om 16:07

Hahaha, beetje een Rutte reactie, in mijn herinnering was het heel anders 😜 vind ook dat je er geen drama van moet maken, vind het alleen niet handig, dat is alles.

26 januari 2022 om 19:39

Alles hangt af van de context. Zijn het vrienden van elkaar die samen op vakantie gaan en feesten bezoeken? Dan heb je iets uit te leggen idd. Zijn ze elkaar toevallig tegen het lijf gelopen op een feest in Dubai? Dan betekent zo'n kiekje niet zo veel. Al helemaal niet dat je je bewust bent van al hun meningen en publieke uitingen.

Dus wat betekent 'zich associã£â«ren met'? Is iedereen die ooit wel eens naar Michael Jackson geluisterd heeft nu ook meteen een pedo?

26 januari 2022 om 16:26

En de mensen die deze voetballers nu bekritiseren omdat ze omgaan met een controversiele rapper zitten deze spelers straks wel toe te juichen als ze op een WK gaan voetballen waar duizenden slaven voor zijn gestorven. Alsof dat niet nog veel erger is om daar te gaan voetballen

26 januari 2022 om 16:29

Precies! Iedereen in in zekere zin hypocriet.
Ik persoonlijk zal het wk ook niet echt gaan volgen, maar vind interlandvoetbal sowieso geen snars aan haha

26 januari 2022 om 17:05

Japie, eens. We maken een probleem van dit soort dingen terwijl er eindeloos veel groter leed rond de voetballerij hangt. Handig is het misschien niet, maar dat is het.

26 januari 2022 om 17:51

Ik ben het deels met je eens, echter is het een beetje kleinzielig om te wijzen naar mensen die straks naar het WK gaan kijken, vermoedelijk iets waar je rond die tijd doodgegooid mee zult worden. Niemand anders is hier schuldig voor dan de scheve marktwerking en de onstilbare honger naar meer geld en bezit.

26 januari 2022 om 18:52

Ik doel niet eens zo zeer op de mensen die gaan kijken. Meer op het feit dat mensen het een schande vinden dat een paar voetballers op de foto gaan met een controversiele rapper, maar het niet erg vinden dat deze voetballers op een nog controversieler WK gaan voetballen

26 januari 2022 om 17:50

Ben benieuwd of jij ook vol trots een foto zou delen met Marco Borsato of Ali B omdat je nu eenmaal zo'n liefhebber bent van de muziek. Het maakt mij allemaal niks uit, mensen zijn verschrikkelijk dus over iedere foto van een groep mensen valt wat voor te zeggen, neemt niet weg dat het gewoon niet zo verstandig is, of ja, niet zo verstandig als je deze media hetze wilde voorkomen.

Ik vind het sowieso gek dat wanneer je zo'n goeddoener bent zoals Rashford, je houdt van zulke agressieve muziek. Zou verfrissend zijn als een voetballer enorm into Arvo Part is bijvoorbeeld.

Tja - puur omdat je op de foto met iemand staat betekent natuurlijk niet dat je dan ook meteen de gedachtegang overneemt van die persoon; stukje viespeukerij van de Engelse daily die dan wel heel makkelijk hier in Nederland wordt overgenomen voor (je raad het al) de views.

Wellicht is een sub-website genaamd "voetbalzone Daily" iets?

Waar mensen zich druk om maken zeg.

Zielig zeg. Je weet van beiden dat ze zeer actief zijn in de maatschappij om o.a. racisme tegen te gaan. Dit soort 'journalistiek' mag weleens aangepakt worden. En mensen die er happig op in gaan ook. Zum kotzen.

26 januari 2022 om 16:33

Daar hebben ze PR mensen voor dat actief zijn in de maatschappij, is grotendeels nep allemaal natuurlijk. That beng said, is inderdaad doodvermoeiend dit dat mensen hier zo op ingaan en dat media het aanzwengelen. Daarnaast word ik ook een beetje moe van al die ruggengraatloze beroemdheden. Dat je hier je excuses voor aanbied is echt te zot voor woorden, reageer er gewoon niet op.

26 januari 2022 om 17:13

Backcorner Dat is helaas de wereld waarin wij nu leven, dat zie je nu met Corona en de Voice etc.. de media is er happig op (brengt geld op) en mensen willen zich graag profileren van ''kijk mij dit eens veroordelen, wat ben ik fantastisch''

26 januari 2022 om 17:41

Ja inderdaad we kunnen beter allemaal onze mond houden over seksueel misbruik

26 januari 2022 om 17:44

Harrowroad allemaal? of niemand?

26 januari 2022 om 18:30

Jij zegt toch dat mensen zich willen profileren als ze het misbruik bij de voice veroordelen? Ik reageerde daar sarcastisch op omdat ik denk dat mensen zeker een oordeel mogen vellen als iemand zulk gedrag vertoont en dat dat niet per se profileren is. Wellicht begrijp ik je punt verkeerd, excuses in dat geval.

26 januari 2022 om 18:40

Je mag het zeker veroordelen, maar op het moment dat het een hype begint te worden dan gaat het het punt voorbij. Dan gaat het echt lijken op zelfverheerlijking van mensen die voor de bühne maar roepen dat het allemaal zo erg is maar er niks van menen.

26 januari 2022 om 17:55

Je kan op zijn minst je afvragen wanneer je als individu je zo geroepen voelt je in te zetten tegen racisme en tegelijkertijd houdt van muziek en muzikanten die juist zelf zich hieraan schuldig maken. Ben benieuwd hoeveel slachtoffers van the voice toch nog met plezier naar de meeste dromen zijn bedrog luisteren, maar goed.

De racistische Engelse pers op hun best.

Groter gemaakt dan het is. Het is niet alsof het om Ali B gaat...

Als je nog schrikt van wat rappers zeggen dat moet je gewoon niet naar de genre luisteren,daarom worden juist de meest extreme dingen geroepen...

26 januari 2022 om 16:51

als je van Wilders schrikt moet je maar niet naar Wilders luisteren?

26 januari 2022 om 17:31

Gelukkig is Wilders geen rapper maar een politicus

26 januari 2022 om 17:38

hector klopt daar ben ik ook wel blij mee

Beetje overdreven gedoe, net zoals ozil en gundogan die op de foto met erdogan gingen. Moet gewoon kunnen vind ik. Als Matthijs de ligt met Thierry of Geert op de foto gaat zou ik het ook leuk vinden.

Wiley is the Godfather of Grime. Gewoon een legendarische status heeft die toch wel in Engeland. Voetballers kunnen ook een fan van iemand zijn

Beetje storm in een glas water dit. Als het nou een verder vrij onbekende artiest was zou ik de ophef nog enigszins begrijpen, maar deze man is gewoon hartstikke bekend in Engeland. Zat zo'n beetje op zijn top toen deze jongens nog tieners waren, zal voor hen wel nostalgisch zijn. Waarschijnlijk zijn ze dus fan van zijn muziek of misschien heeft hij zelf om een foto gevraagd. Either way jammer dat zo'n statement van rashford blijkbaar nodig is.

Boeiend, de halve wereld staat op de foto met Epstein, nooit wat over gehoord.

26 januari 2022 om 17:56

Prince Andrew even googelen misschien Cocoafc?

26 januari 2022 om 20:27

Stond Prince Andrew alleen op de foto met Epstein dan?

27 januari 2022 om 00:18

Daar zijn genoeg foto's van ja.

27 januari 2022 om 00:26

Hij heeft wel meer gedaan dan alleen op de foto met hem staan maat.

27 januari 2022 om 23:02

O toch, sorry had echt geen idee dat dat je punt was. Dat weten we toch allebei? Ik dacht dat je doelde op het feit dat niemand is aangepakt die op de foto heeft gestaan met Epstein, en volgens mij zijn er redelijk wat mensen aangepakt maar jij doelt op specifiek mensen die niks fouts hebben gedaan maar toch ook op de foto staan met Epstein. Mijn excuus.

Er komt nog een moment dat als je buiten loopt met losse schoenveters dit als seksueel overschrijdend gedrag wordt beschouwd. De wereld is gek totaal gek.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Manchester United

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
5.Arsenal6913
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
Cristiano RonaldoAanvaller3018
J. SanchoAanvaller293
David de GeaKeeper380
M. RashfordAanvaller254
A. ElangaAanvaller212
M. GreenwoodAanvaller185
E. BaillyVerdediger40
Voor de complete selectie: Clubpagina Manchester United.

37 fans
Aanvaller, 24 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 21 mei
Manchester United moet 25 miljoen euro op tafel leggen om Sergiño Dest over te nemen van Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren