Nieuwe details bekend van gestaakt duel tussen Benfica en Belenenses

Maandag, 29 november 2021 om 14:31Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 14:44

Er komen steeds meer details naar buiten van de gestaakte wedstrijd tussen Belenenses en Benfica (0-7) van afgelopen zaterdag. De thuisploeg begon vanwege een corona-uitbraak met negen spelers, maar zag het duel gestaakt worden toen het nog maar zes spelers op het veld had staan. De stand was op dat moment al opgelopen naar 0-7. Nu blijkt dat tenminste dertien spelers binnen de selectie besmet zijn met de Zuid-Afrikaanse omicronvariant van het coronavirus, zo heeft de Portugese gezondheidsinstantie DGS maandag laten weten.

Kort voor aanvang van het duel in de hoogste Portugese divisie kreeg Belenenses te maken met een corona-uitbraak, waardoor de ploeg meer dan tien spelers moest missen. Ook diverse stafleden moesten vanwege een positieve test verstek laten gaan. Doordat het duel niet mocht worden uitgesteld, trad Belenenses met negen spelers aan, waarvan één keeper als veldspeler. "Het was een schande om hier vanavond te spelen”, liet Belenenses-voorzitter Rui Pedro Soares optekenen na afloop van het gestaakte duel.

Uit onderzoek van de Portugese gezondheidsdienst is nu gebleken dat liefst dertien spelers besmet zijn met de omicronvariant van het coronavirus. Vermoedelijk is het virus overgegeven door de Zuid-Afrikaanse Thibang Phete, die in een eerder stadium positief testte op het coronavirus nadat hij terugkeerde van een interlandperiode. De middenvelder speelde op 11 november met zijn geboorteland tegen Zimbabwe (1-0 winst) en kwam drie dagen later ook in actie tegen Ghana (1-0 verlies), toen hij Mohammed Kudus als directe tegenstander had.

Dat ook de wedstrijd nog een staartje krijgt, staat vast. Het is nog niet bekend wat de vervolgprocedure is, maar Belenenses moet rekening houden met een puntenaftrek van vijf à acht punten. Die kan worden toegekend als het disciplinaire orgaan van voetbalbond FPF oordeelt dat Belenenses de wedstrijd bewust saboteerde. Die mogelijkheid lijkt aanwezig. Drie spelers zouden geblesseerd zijn geraakt: twee bleven in de pauze achter in de kleedkamer en één ging direct na de pauze naar het gras.Gerelateerd

Meer sportnieuws

36 reacties (laatste reactie door elmatador27)

Ik mag toch hopen dat hier enige coulance zal worden geboden.
Dit lijkt me toch wel echt een uitzonderlijke situatie.

Overigens wel vreemd dat iemand positief is getest, vervolgens in Isolatie gaat en dat er dan toch nog zoveel besmettingen zijn? Ik moet thuis ook in isolatie als er een positieve test is en dan pas op dag 5 opnieuw testen. Waarom geldt die regel daar niet?

29 november 2021 om 14:42

Als hij het virus op de laatste dag in Zuid Afrika heeft gekregen en de volgende dag gaat trainen met zijn ploeggenoten kan het zijn dat hij negatief test. 2 dagen later kan hij wel positief zijn en het virus al hebben overgedragen aan zijn medespelers. Dat heeft met de incubatietijd van het virus te maken.

29 november 2021 om 14:47

dat klopt inderdaad, maar ik dacht dat hij er een paar dagen eerder was, maar goed, dan nog zou het voor de incubatie tijd zijn geweest.

29 november 2021 om 14:51

Ik zeg niet dat het zo gegaan is, maar dit zou een manier kunnen zijn hoe hij mede spelers heeft kunnen besmetten.

Werkelijk belachelijk als dit een staartje zou krijgen. Ja, het zou een staartje moeten krijgen doordat de wedstrijd als niet gespeeld moet worden beschouwd.

Dit kan toch niet.. de FPF zal de hand vast niet in eigen boezem steken dus Belenenses zal ook nog wel punten aftrek krijgen. Belachelijk.

Waarom blijven mensen dit de ''Zuid-Afrikaanse variant'' noemen? Het is totaal onduidelijk waar deze variant is ontstaan, maar omdat ze in Zuid-Afrika ontzettend goed zijn in het ontdekken van nieuwe varianten vanwege het vele testen daarop worden ze nu in een soort verdomhoekje gedrukt, best oneerlijk.

29 november 2021 om 14:58

Daarom heet die griep van 1918 ook de Spaanse Griep. Maar het heet dan weer niet de Chinese griep. Sja.

29 november 2021 om 15:14

Het komische van jouw vergelijking is dat het bij de Spaanse griep ook helemaal niet duidelijk is of het uit Spanje kwam, maar de nog sterk propagandistische media die destijds tijdens de Eerste Wereldoorlog draaiende was vonden het maar al te makkelijk het op het neutrale Spanje te schuiven, daar eigen gevallen door diezelfde media veelal in de doofpot werden gestopt. In Spanje vermoedde men dat het virus oorspronkelijk uit Frankrijk kwam en in veel andere landen vermoedde men dat het uit de Verenigde Staten afkomstig was (de massale uitbraak volgde immers niet lang na de intrede van de VS in de oorlog).

Je hebt dus precies het minst toepasselijke voorbeeld gekozen, goed gedaan!

29 november 2021 om 15:22

Dat is in dit geval toch ook niet duidelijk? Wel dat het daar als eerste is geconstateerd. En net als Covid had de Spaanse griep ook genoeg complotten

29 november 2021 om 15:22

@misseva88: Spaanse griep komt ironisch genoeg niet uit Spanje. Vermoedelijk kwam het uit Frankrijk. Het heette de Spaanse griep omdat men in Spanje veel verslag erover deed, terwijl in de rest van Europa censuur heerste. Omdat alle berichten dus uit Spanje kwamen, dacht men dus dat het een Spaanse griep was.

Damn ik heb met mijn eigen uitleg mijn eigen vraag hierboven beantwoord. Vergeet soms dat nuance vaak zoek is.

29 november 2021 om 16:20

Het is toch knap dat twee man reageren op een voorbeeld dat ik noem dat precies aansluit bij het punt dat consy maakt, namelijk dat een griep(variant) genoemd wordt naar een locatie waar het niet is ontstaan. Twee man die blijkbaar toch iets aan hun begrijpend leesvaardigheden moeten doen. Dat zo'n flapdrol me dan cynisch complimenteert met het voorbeeld dat ik heb gekozen is dan ook wel ironisch.

29 november 2021 om 15:02

Ik zie soortgelijke berichten als de jouwe op andere mediums verschijnen. Ik begrijp alleen niet wat de big deal precies is? Zelfs als het virus in Z Afrika zou zijn ontstaan, zegt dit toch helemaal niets over het land en de bevolking zelf?

29 november 2021 om 15:08

Eens Regulator. Het is niet dat ik minder ben gaan denken over Engeland door de Alpha variant, of India vanwege de Delta variant.

29 november 2021 om 15:29

Aan de andere kant: in de begintijden werden Chinezen hier in het Westen uitgelachen en nageroepen vanwege Corona. In sommige gevallen zelfs geslagen. Hoe moeilijk zoiets voor een normaal persoon is voor te stellen, maar er zijn wel degelijk achterlijken voor wie zo'n link dus waarde heeft.

29 november 2021 om 15:39

@regulator: Maar die achterlijke idioten moeten we toch op eigen merites beoordelen? Ik verwijt de Chinese overheid echt wel iets (wat weet ik niet precies, maar z'n oorsprong ligt toch echt daar), maar de Chinezen hier (maar ook de gewone inwoners in China zelf) kunnen daar 0,0 aan doen. Beetje hetzelfde om Duitsers nu van alles te verwijten wat er in de 2e Wereldoorlog is gebeurd. Nog even over het onderwerp hierboven van Consy. Daar zie ik het probleem ook niet in. We hebben al meerdere varianten gehad die in een land zijn ontdekt (of daar de eerste variant uberhaupt was weten we niet) maar kreeg dan in de volksmond die naam (en later de Griekse letter). Zolang we dat Zuid-Afrikanen zelf niet gaan verwijten, zie ik daar ook geen problemen in.

29 november 2021 om 15:47

Wat ik wil zeggen is dat je misschien niet alle informatie naar buiten moet brengen, want er worden hele verkeerde conclusies uit getrokken. We hebben het wel over mensen die in een grote reset, illuminati en drinken van kinderbloed geloven.

29 november 2021 om 15:54

@regulator: Daar kan ik best in meekomen, maar je hebt dan wel de poppen aan het dansen als blijkt dat er moedwillig info achtergehouden is. Volgens mij moeten we juist wel blijven communiceren (ook een stuk beter dan nu vanuit de overheid gebeurt). Ook juist de wappies enzo minder groot podium geven. En als ze een podium krijgen, zorgen dat er genoeg weldenkenden zijn om in discussie te gaan (in een talkshow ofzo).

29 november 2021 om 16:15

Ik zag laatst een stuk uit Jinek waar Agema aan tafel zat. Ze snapte niet hoe statistieken werken. Dat zit in de tweede kamer. Ik heb dus de hoop op een constructieve discussie opgegeven.

29 november 2021 om 16:18

@ 4ever4ajax: Het probleem met die idioten op hun eigen acties te beoordelen is dat dit juist betekent dat de discriminatie al heeft plaatsgevonden, dus de slachtoffers van die acties hebben er in dat geval weinig aan dat 99% van de rest van de maatschappij het gedrag van die idioten afkeurt. Ik ben het ermee eens dat het achterlijk is dat het zo moet maar in een wereld met heel veel fake news moet je nu eenmaal opletten om iets negatief aan een land te verbinden, ook al kan het land en haar inwoners er zelf niks aandoen.

29 november 2021 om 23:09

@Regulator, als de overheid niet zegt dat het uit Zuid-Afrika komt, maar wel allemaal maatregelen neemt om het reizen vanuit Zuid-Afrika moeilijker te maken door meer maatregelen en er uiteindelijk een uitbraak is van een nieuwe variant waar nooit over is gewaarschuwd dan gaan de mensen waar jij op doelt (grote reset, illuminati, drinken kinderbloed) daar ook weer een enorme complottheorie over verzinnen. Die verzinnen ze namelijk altijd. Zegt de overheid dat er een nieuwe variant is? Complottheorie om ons klootjesvolk onder de duim te houden. Ontkennen van een nieuwe variant? Overheid houd ons dom en wil ons uitroeien. Ik sta nergens meer van te kijken haha.

29 november 2021 om 15:20

We hadden de Engelse en de Braziliaanse variant toch ook al? Niet meer dan een vernoeming naar het land waar dit als eerste is geconstateerd. Het is ook vrij logisch dat elke windstreek inmiddels zijn eigen mutatie heeft gekregen. Zegt verder niks over de bevolking of iets over schuld. Je wil (in principe) niet een mengelmoes van al die varianten hebben. Want dan ben je echt helemaal lost.

29 november 2021 om 15:38

Ik lees liever “Zuid-Afrikaanse variant” dan dat afschuwelijke “omicronvariant” eerlijk gezegd. Al is dan eerder de hellenofiel in mezelf aan het woord.

29 november 2021 om 15:42

Ik vind het juist wel grappig. In het normale leven komen we vaak niet verder dan Alpha, Beta en soms Gamma. Kan ik m'n Grieks van vroeger weer eens van 't stof halen. Vroeg me wel af waarom deze de Omikron-variant wordt genoemd, omdat we naar mijn weten de Epsilon tot xi nog niet hebben gehad.

29 november 2021 om 15:47

Ik vroeg het me recent ook wel af. Maar datzelfde kon al over de deltavariant gezegd worden. De gammavariant heb ik ook gemist. Maar waarschijnlijk zijn het gewoon kleinere varianten die (gelukkig) niet al te bekend geworden zijn. En de omikron is toch ook al weer best ver in het alfabet. Ik ben ook wel benieuwd welk alfabet ze na het Grieks gaan bovenhalen.

29 november 2021 om 15:48

Lierse, probleem zou dan nu al zijn dat er 2 varianten voor het eerst in Zuid Afrika zijn vastgesteld. Namelijk de Beta en nu dus Omicron

29 november 2021 om 15:57

We hebben dan nog maar 9 varianten te gaan. Misschien dan maar op het Armeens overgaan, die hebben de meeste letters in hun alfabet, namelijk 38 (chinees niet meegerekend omdat de tekens niet per se 1 letter is). Edit: Lees op de site van de WHO dat ze alleen de "variants of Concern (voc)" bijhouden. Dat zou impliceren inderdaad dat er wel meer varianten zijn, maar die niet belangrijk zijn. Daarin zijn Alpha, Beta, Gamma, Delta en Omikron benoemd. Dus hoogstwaarschijnlijk heb je gelijk en bestaan varianten Epsilon tot Xi wel, maar zijn die niet belangrijk om te vermelden.

29 november 2021 om 16:06

Dat vind ik wat te jong qua talen. Ik stel dan ook het Akkadisch voor. Anders zou het Oskisch ook wel leuk zijn.

29 november 2021 om 16:16

Oskisch lijkt me dan inderdaad een goede optie (moest het wel opzoeken, kende het zelf niet). Heb vroeger wel Latijn en Grieks gehad, dus moet te doen zijn voor me

29 november 2021 om 16:23

De andere letters zijn inderdaad al kleinere bevestigde varianten, alleen Nu en Xi zouden blijkbaar overgeslagen zijn omdat die in sommige talen voor teveel verwarring zouden kunnen zorgen...

29 november 2021 om 16:43

Deze variant van het virus vindt zijn oorsprong in Botswana, maar heeft in Zuid-Afrika kans gezien zich veelvuldig te verspreiden. Dit was al eerder bekend. On: belachelijk als dit zou gebeuren, maar ik snap sowieso al niet waarom de club dan niet maar ‘gewoon’ een x-aantal jeugdspelers minuten liet maken

29 november 2021 om 18:30

Tja zodat domme mensen blijven denken dat mensen het virus vanuit een ander land meenemen? Deze nieuwe variant, zoals elke variant doet, ontstaat onafhankelijk van elkaar qua locatie. Dat is gewoon een mutatie van het virus die overal hetzelfde zal verlopen. Net zoals de Delta dominant werd zal er iedere keer weer een nieuwe mutatie dominant worden. Waarom? Omdat het virus zich moet aanpassen om het immuunsysteem te ontwijken. Door massale vaccinatie die niet steriel is zal het virus zich juist zodanig muteren om resistent te worden tegen vaccins. En dan begin je weer van vooraf aan.

Hebben ze geen jeugdteams gevuld met spelers die mee hadden kunnen doen met het eerste? Beetje rare zaak dit.

Echt een schande voor het voetbal. Onzinnige regels en banaal systeem

Ik heb de samenvatting gekeken en ik moest denken aan een heel oud voetbalspelletje (nog ruim voordat FIFA uitkwam) waarbij ik altijd probeerde de scheidsrechter te tackelen om zo elke keer rood te krijgen (maar niet verder kon dan 4 rode kaarten). In dit geval waren het geen rode kaarten, maar gewoon het feit dat er niet genoeg spelers waren (doet me ook weer denken aan m'n amateurtijd vroeger). Was echt beschamend om alleen al de samenvatting te bekijken. Dan met het startsignaal van de 2e helft waar je nog maar 7 spelers (incl 2 keepers) zag, echt surrealistisch. Te bezopen dat er is gestart. Mocht Beleneses iets hebben gedaan wat niet door de beugel kon, prima. Maar tel het dan als een reglementaire nederlaag van 0-3 op voorhand.

Een staartje zou krijgen?! Houd toch alsjeblieft op. Vijf tot acht punten in mindering, deze wedstrijd had nooit en te nimmer gespeeld mogen worden, laat staan dat er nu consequenties volgen voor Beleneses.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

OS Belenenses Lisbon

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
14.Moreirense16-9
15.Famalicão16-10
16.Vizela16-14
17.Arouca14-18
18.Belenenses11-22
Voor de complete stand: Primeira Liga
SpelersPositieW
Pedro NunoAanvaller171
A. NdourAanvaller152
Alisson SafiraAanvaller103
Luiz FelipeKeeper170
Rafael CamachoAanvaller60
Luís MotaAanvaller50
Danny HenriquesVerdediger120
Voor de complete selectie: Clubpagina OS Belenenses Lisbon.

In de wandelgangen

Zaterdag 22 januari
Ajax laat Nicolás Tagliafico onder geen beding op huurbasis naar Napoli vertrekken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren