Volop lof van meesterscout voor Ten Hag: ‘Dat heeft hij dondersgoed in de gaten’

Woensdag, 24 november 2021 om 15:55Mart van Mourik • Laatste update: 17:43

Piet de Visser is diep onder de indruk van trainer Erik ten Hag. In gesprek met het Algemeen Dagblad verzekert de 87-jarige meesterscout dat de naam van de huidige Ajax-trainer ‘bij menig topclub op de tong ligt’. De Visser, momenteel scout bij Chelsea, stipt bovendien de gedrevenheid van de oefenmeester aan.

“Ten Hag zal bij menig topclub op de tong liggen”, vertelt De Visser in het uitgebreide interview met de krant. “Grote clubbazen willen de beste zijn en kijken vooral naar resultaten. Dan heb je ook nog eigenaren die dat met mooi voetbal willen doen. Ten Hag toont beide en daar heeft hij enorm mee gescoord in het buitenland. In Engeland praat iedereen over het Ajax in de Champions League en niet in de Eredivisie. Wat Ajax Europees laat zien, met dank ook aan aankopen van directeur Marc Overmars, is ongekend.”

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

De Visser is van mening dat Ten Hag niet alleen vanwege zijn voetbalkennis en tactisch inzicht successen heeft behaald. “Ik zie een trainer die zich heel sterk heeft ontwikkeld door zijn carrière op te bouwen en door leergierig te zijn. Ten Hag luistert naar anderen. Dat deed hij aanvankelijk ook bij Ajax. Je moet de wensen van topspelers niet negeren, want dan ben je door hun invloed snel gezien. Maar je moet ook geen schoothondje zijn. Het is zaak om ze met kennis en oefenstof te overtuigen. Dat kan hij heel goed.”

“Ik heb weinig twijfels bij Ten Hag”, vervolgt De Visser. “Dat komt ook doordat trainers in mijn ogen een beetje maniakaal moeten zijn. Hij heeft dat ook. Die gedrevenheid, het continu eisen van verbetering en het wijzen naar mindere momenten als Dortmund met 4-0 wordt verslagen. Zo houdt hij spelers met beide benen op de grond. Ik heb vaak gezien dat spelers niet werden gecorrigeerd en daardoor minder gingen presteren. Je moet daarin ook niet doorslaan zoals bij Antonio Conte, want dan krijgt je werkwijze een houdbaarheid. Ook dat heeft Ten Hag dondersgoed in de gaten.”

Hoewel Ten Hag op het verlanglijstje van onder meer Manchester United en Newcastle United zou staan, sprak de keuzeheer afgelopen maandag nog zijn commitment uit aan Ajax. De oefenmeester wil middenin de strijd om de landstitel en de tot nu toe uiterst succesvolle Champions League-campagne niet weg bij Ajax, weet De Telegraaf. De hoofdstedelingen namen zondag de koppositie in de Eredivisie op doelsaldo in handen en zijn na vier speelronden al zeker van overwintering in de Champions League. Ten Hag gelooft in nieuwe prijzen met Ajax en gaat dus niet middenin het seizoen weg, zelfs niet voor het driedubbele salaris, dat United zou kunnen betalen.Gerelateerd

Meer sportnieuws

22 reacties (laatste reactie door fcbinsider1899)

Ik denk dat Ajax met Ten Hag echt kan bouwen aan een sterker Ajax die de aankomende jaren in Europa gevreesd zal blijven. De basis die grotendeels gelegd is door van Van der Sar, Overmars en Ten Hag kunnen wellicht een fundamentele rol gaan spelen in structurele overwintering in de Champions League, dit zien deze heren ook in en daarom denk ik dat het commitment tov Ajax zo groot is.

24 november 2021 om 16:07

Ze hebben altijd uitgesproken dat het doel is: structureel bij de top 16 van Europa horen. Dat doel is nog niet bereikt idd. Dus wat dat betreft nog genoeg om voor te vechten.

24 november 2021 om 16:11

Tuurlijk niet man. Als Ajax dit jaar ver komt worden er gewoon 3-4 basisspelers verkocht. Daar ontkom je niet aan als Nederlandse club. Dan kan je weer opnieuw beginnen. Ajax moet alleen al voor 50 miljoen verkopen om break even te draaien. Daar zullen (minimaal) de aankomende 2 maanden nog zware corona verliezen overheen komen. Volgend jaar sterker zijn is echt een utopie. Een ploeg die meedoet voor overwintering is natuurlijk wel reeel.

24 november 2021 om 16:19

Het probleem is niet alleen dat er weer spelers gaan, maar dat ook een aantal oudere spelers binnen een aantal jaren vervangen moeten worden. Je ziet dat o.a. een Tadic en Blind veel vaker een mindere wedstrijd spelen dan afgelopen jaren. In alle wedstrijden waarin Ajax dit jaar punten verspeelde waren ook Tadic en Blind niet goed. Ik wil niet zeggen dat het verlies aan punten aan hun ligt, of dat ze nu direct vervangen moeten worden, maar zeker Tadic heeft dit seizoen misschien al meer onzichtbare wedstrijden gespeeld dan afgelopen seizoenen bij elkaar. Geen idee wat hiervan de oorzaak is, maar dit is voor mij wel opvallend.

24 november 2021 om 16:20

@dennis die 50 miljoen verkopen om quitte te draaien, komt toch juist door de mindere inkomsten met corona.

T is niet zo dat Ajax elk jaar voor 50 miljoen moet verkopen om geen verlies te lijden.

24 november 2021 om 16:23

@janssen onzichtbaar op tv, betekent niet altijd een mindere wedstrijd.

Tegen sporting ging bijna alles over rechts, omdat sporting daar problemen had.
Dan kun je zeggen: tadic en blind vielen tegen, maar ajax had gewoon een goede tactiek en wonnen met 1-5.

24 november 2021 om 16:26

Sterker worden ze inderdaad niet, maar ik denk dat het verval mee zal vallen. Mazraoui loopt transfervrij de deur uit. Met Rensch heb je de opvolger van Mazraoui al in huis. Topclubs zullen vanwege de leeftijd verder alleen interesse hebben in basisspelers Timber, Martinez, Alvarez, Gravenberch, Anthony en Haller. Ik verwacht dat Timber, Gravenberch en Alvarez sowieso wel blijven. Martinez vind ik een geweldenaar, maar Schuurs klopt ook op de deur. Zo'n creatieve speler als Anthony vervang je al helemaal moeilijk, maar je kunt uiteraard wel de hoofdprijs vragen en poging wagen bij een ander groot talent. Ziyech is ook prima vervangen door Anthony. Haller mag van mij gaan (voor een mooi bedrag), ondanks zijn uitstekende statistieken in de CL vind ik hem voetballend magertjes. Denk echt wel dat er ergens een betere spits op te halen moet zijn. Al met al zijn er genoeg aanknopingspunten voor een prima 'nieuw' team.

Van de bank zullen ook Tagliafico en Neres wel vertrekken. En uiteraard Onana.

24 november 2021 om 17:23

@nedrland79. Dat moet Ajax wel elk jaar. Zelfs zonder corona. Aankopen komen op de balsns te staan voor hun aanschafwaarde. Een speler die 20 miljoen kost met een contract van 5 jaar wordt jaarlijks 4 miljoen op afgeschreven. Ajax heeft de laatste jaren een aantal dure transfers gedaan, waardoor er nu jaarlijks voor ongeveer 50 miljoen op de waarde van spelers wordt afgeschreven.

24 november 2021 om 17:37

@DennisJWT: je gaat er alleen wel aan voorbij dat Ajax ook jaarlijks nog steeds gedeeltelijke transfersommen binnenkrijgt voor enkele grote transfers zoals die van De Ligt, De Jong, Ziyech en Van de Beek en andere, kleinere transfers.

24 november 2021 om 18:24

@FWR dat heeft geen invloed op het resultaat. Die bedragen worden in 1 keer opgenomen in het boekjaar van de verkoop.

Ik zie in Ajax een soort Olympique Lyon van de jaren 2000-2010. Dominerend in eigen land met structureel overwintering in de Champions League. Dit ook met talenten van de eigen jeugd en met mooi verzorgd voetbal.

24 november 2021 om 16:31

Alleen dat structureel overwinteren doen ze (nog) niet. Als ze top 16 willen worden moeten ze dat wel structureel gaan doen. Dat zal wel moeilijk worden omdat ze toch elk jaar spelers verliezen en omdat er een moeilijke loting tussen kan zitten.

24 november 2021 om 16:32

Vergeet de vele zuid-Amerikaanse voetballers niet die Lyon toen had en Ajax plus de combinatie met spelers uit het eigen land. (Lyon/Frankrijk, Ajax/Nederland)

24 november 2021 om 16:47

Om vervolgens 13 (and counting) seizoenen geen prijs meer te pakken. Prima hoor, dat lijkt mij ook wel wat!

24 november 2021 om 17:09

Dan zie je meer dan ik. Domineren? We staan in punten gelijk met PSV en Feyenoord kan tijdelijk boven Ajax komen als het de inhaalwedstrijd wint. Tuurlijk ga ik er echt wel van uit dat wij weer met de schaal staan aan het eind van de rit, maar op het moment zou ik het woord domineren niet in de mond durven te nemen.

24 november 2021 om 18:22

Lyon werd destijds vaak ook maar nipt kampioen. Zeker in de eerste jaren was in eigen land het verschil met Marseille, Bordeaux of Monaco vaak niet heel groot volgens mij.

24 november 2021 om 19:31

@rutgerrr

Voorbije 10 jaar 5x kampioen worden noem ik anders wel domineren!

25 november 2021 om 12:02

Ligt eraan of een andere club ook 5x of 4x kampioen is geworden.

In principe kan elke trainer een mooi kunstje laten zien, 1 seizoen lang. Maar de echte toptrainers kunnen dit herhalen, en zichzelf misschien wel overtreffen. En dat is wat ten Hag aan het doen is momenteel in Europa. In 2018/19 een waanzinnig avontuur en nu maakt ie nog meer indruk in de 4 wedstrijden die gespeeld zijn. 2019/20 had ook een geweldig jaar kunnen worden, totdat een Italiaan roet in het eten gooide. 2 jaar later laat ie het alsnog zien. Echt een toptrainer. Ben benieuwd waar het schip strandt. Ik acht 4/5 ploegen beter maar daaronder is het toch echt Ajax.

Ten Hag is in mijn ogen toch wel de beste trainer die ik bij Ajax tot dusver heb gezien, sinds ik het voetbal volg en dat is sinds 2002.

Heeft echt wel een soort machine van Ajax gemaakt, waar Europese topploegen niet graag tegen spelen. En natuurlijk heeft Ajax ook wel slechte wedstrijden gehad zoals vrij recent tegen Heracles Almelo en Go Ahead Eagles, maar dat zal er helaas altijd tussen blijven zitten bij elke trainer en team.

Vond ten Hag al een goede trainer in zijn tijd bij Go Ahead Eagles. Dat was weliswaar maar 1 seizoen, maar hij deed het wel fantastisch door te promoveren naar de Eredivisie. Ging daarna direct naar het tweede elftal van Bayern München en heb hem daar niet gevolgd, maar denk wel dat ondanks dat het een rare stap was (in de zin dat Go Ahead Eredivisie ging spelen en ten Hag naar Bayern 2 ging, wat toen volgens mij in veel lagere divisies speelde) dat dit echt wel een goede zet voor ten Hag was want hij werkte toen ook heel nauw samen met Guardiola en heeft daar 2-jaar lang een hoop kunnen leren.

En bij FC Utrecht heeft hij het in de periode dat hij daar trainer was echt gewoon uitstekend gedaan. Kan mij nog herinneren dat Frans van Seumeren regelmatig aan heeft gegeven dat hij nog steeds gigantisch baalt van het vertrek van ten Hag, omdat hij ook in de gaten had dat er echt een goede trainer in ten Hag schuilde.

Nu bij Ajax doet hij het natuurlijk ook geweldig. Natuurlijk had hij het lastig in zijn eerste halfjaar bij Ajax, maar nadat halfjaar is het voor het grootste gedeelte vrijwel altijd genieten geblazen. De enigste periode waar Ajax echt langere periode minder draaide onder ten Hag, was volgens mij in het seizoen 19-20 en dan vanaf december 2019 tot maart 2020 en de competitie dus stil werd gelegd door de coronacrisis maar dat had ook wel te maken dat de spelers van Ajax toen van de ene na de andere blessure en vormdip vielen, want kan mij nog herinneren dat op een gegeven moment Mazraoui, Ziyech, Neres, Promes (was toen gewoon nog heel goed en belangrijk voor Ajax) en Blind (toen begonnen die hartproblemen) tegelijk moest missen en dat ook de vervangers daarachter zoals Labyad en Huntelaar toen volgens mij geblesseerd waren en dat werd toen opgelost met o.a. matige spelers als Babel (werd gehuurd) en Varela (keepte toen volgens mij weleens een wedstrijd, doordat o.a. Onana kleine pijntjes had en tegen Getafe geschorst was volgens mij).

Ten Hag heeft ook wel de kwaliteit als trainer dat hij niet alleen jonge talenten beter kan maken, maar ook wat oudere spelers beter kan maken en vooral oudere spelers beter maken is toch wel wat lastiger. Want dit seizoen maakt Haller bijvoorbeeld echt wel stappen in zijn ontwikkeling, terwijl ik dat idee in de afgelopen jaren ook had bij spelers als Blind, Tadic, Pasveer en Tagliafico (al is die helaas zijn plek kwijtgeraakt).

Hoop dat ten Hag nog lang bij Ajax blijft, maar vrees dat hij na dit seizoen weg zal zijn. Heeft dan nog maar 'n 1-jarig contract en weet niet precies hoe het zit als een trainer van club wisselt als hij nog 'n 1-jarig contract heeft, maar ten Hag heeft dus afgelopen zomer zijn contract verlengd en denk dat hij na dit seizoen helaas weg zal zijn, zeker als Ajax zo blijft presteren in de CL zoals ze heel dit seizoen al doen en al helemaal als Ajax minimaal de kwartfinale van de CL weet te halen.

Alleen hoop ik dan niet dat ten Hag naar een club als Manchester United of Newcastle United vertrekt. Manchester United lijkt mij met het bestuur en transferbeleid wat ze hebben gewoon niet ideaal, voor geen enkele trainer, en Newcastle moet nog maar blijken of ze dit seizoen niet degraderen maar los daarvan lijkt het mij momenteel ook niet fijn om daar in te stappen aangezien ze dus net zijn overgenomen en het daardoor moeilijk zal zijn om een team te bouwen, omdat bepaalde gevestigde namen/namen met kwaliteit niet direct naar Newcastle zullen willen vertrekken.

Maar dan houdt je voor de rest eigenlijk weinig opties meer over voor ten Hag. Misschien Arsenal, maar die hebben op het gebied van transfers toch wel een redelijk vergelijkbaar verhaal als Manchester United. Al kan United in tegenstelling tot Arsenal nog wel grote namen binnenhalen, maar als trainer-zijnde zou ik zelf Arsenal wel boven United verkiezen momenteel omdat ik daar da toch het idee heb dat je je in iets rustiger vaarwater bevind en je daar meer de tijd krijgt om wat op te bouwen.

Anders maar wederom een seizoen Ajax voor ten Hag en verlenging van zijn contract, zou ik ook niet erg vinden .

24 november 2021 om 20:55

@ rochester

Lekker verhaaltje maat.
Arsenal zou zeker kunnen, samen met Overmars, en paar ajax spelers.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax3646
2.Feyenoord3524
3.PSV3416
5.Vitesse26-2
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
R. GravenberchMiddenvelder151
D. TadićAanvaller156
S. BerghuisAanvaller145
S. HallerAanvaller149
David NeresAanvaller143
D. KlaassenMiddenvelder123
R. PasveerKeeper120
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

50 fans
Coach, 51 jaar
SeizoenClub
2018- Ajax
2015-2017 FC Utrecht
2013-2015 Bayern München II
2012-2013 Go Ahead Eagles
1996-2002 FC Twente
Laatste voetbalnieuws

Vermoedelijke opstelling: Ajax met vijf nieuwe gezichten tegen Sporting

Erik ten Hag gaat voor de laatste groepswedstrijd in de Champions League tegen Sporting Portugal zijn elftal op maar liefst vijf plekken wijzigen ten opzichte van het met 5-0 gewonnen thuisduel...Lees verder

In de wandelgangen

Maandag 6 december
Chelsea-trainer Thomas Tuchel wil in januari een middenvelder aantrekken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren