‘Dertig of veertig miljoen extra? Dan ga ik naar het nieuwe Feyenoord-stadion’

Zaterdag, 30 oktober 2021 om 07:38Yanick Vos • Laatste update: 18:20

Feyenoord-iconen Jan Boskamp en Rinus Israël hebben geen goed woord over voor een deel van de aanhang. Algemeen directeur Mark Koevermans kondigde deze week aan dat hij opstapt vanwege een reeks aan bedreigingen. Volgens Boskamp gaat het om ‘een paar mafkezen’ die de club ‘te grabbel gooien’. “Je bent niet goed bij je hoofd als je dat doet”, vult Israël aan.

Koevermans volgde twee jaar geleden Jan de Jong op als algemeen directeur. Vorig maand kreeg hij te maken met bedreigingen die hem en zijn gezin troffen. ’s Nachts werden de ruiten ingegooid en zijn voordeur beklad. Vermoedelijk werd dit gedaan door leden van de harde kern van de club. Plannen voor het vertrek uit De Kuip en de intrek in een nieuw stadion leiden al lange tijd tot onrust bij de achterban van de Rotterdammers. “Kijk, dat je Feyenoord een geweldige club vindt, dat is mooi. Maar daar moet je het ook bij laten”, zegt Israël in gesprek met Voetbalzone. “Je kan niet mensen lastigvallen, ramen ingooien. Dat past niet en dat hoort niet. Dat is asociaal.”

“Je hebt een paar mafkezen die dat even bewerkstelligen”, reageert oud-voetballer Boskamp. “Maar ze vergeten één ding: ze gooien wel de club te grabbel. Dit is nu al de derde algemeen directeur in vijf jaar tijd die weggaat. Dan heb je geen stabiliteit en iedereen loopt weer te zeiken. Dan hebben we het een beetje op de rails en dan krijg je dit weer. Door… Hoeveel zijn het er? Ik weet niet hoeveel mensen het zijn.” Boskamp heeft begrip voor het besluit van Koevermans om vanaf 1 december zijn taken als Feyenoord-directeur neer te leggen. “Als je familie wordt bedreigd, dan is het niet moeilijk om een keuze te maken.”

“Dat dit tegenwoordig mogelijk is. Maar bij Feyenoord is het bijna structureel”, zegt Valentijn Driessen. “Want als je het lijstje afgaat: Onno Jacobs, Jorien van den Herik, Eric Gudde en Chris Woerts hebben er allemaal mee te maken gehad. Dat staat de groei van deze club in de weg. Alleen heel weinig mensen die die bedreigingen uiten, hebben dat gewoon niet door.” Israël noemt de ontstane situatie ‘héél slecht’ voor Feyenoord. “Het is slecht voor je reputatie en je naam. Je bent niet goed bij je hoofd als je dat doet.”

“Er moet een oplossing voor gevonden worden”, aldus Driessen. “Dat is wel heel moeilijk. Het belangrijkste vind ik wel dat Feyenoord baas in eigen huis moet zijn. Het kan toch niet zo zijn dat je vier of vijf Europese wedstrijden hebt gespeeld en dat je 125.000 euro boete hebt gekregen van de UEFA? Omdat de supporters zich niet gedragen. Dit noem ik geen supporters, dat zijn natuurlijk gewoon hooligans die op een of andere manier toch binnenkomen.” Een deel van de achterban wil niet weg uit De Kuip en ziet een nieuw stadion niet zitten. Boskamp denkt daar anders over. “Ik hoor nooit iemand zeggen: Wat is nou het beste voor Feyenoord? Is De Kuip het beste, of het nieuwe stadion? Als ik hoor en lees dat je dan dertig, veertig miljoen meer omzet hebt, dan ga ik naar het nieuwe stadion”, aldus Boskamp.


Justus Dingemanse is fulltime presentator en programmamaker bij Voetbalzone en levert onder meer bijdrages in de vorm van exclusieve interviews, reportages, documentaires en programma's.


Gerelateerd

Meer sportnieuws

52 reacties (laatste reactie door paulr_1982)

Dit is wel echt een liefhebber.
Mooie man.

wel bizar zoveel boetes. Volgens mij moest Feyenoord ook Dick nog bonus betalen voor het behalen van Europees voetbal. Met deze boetes erbij en de geringe opbrengsten en kosten van de voorrondes, benieuwd hoeveel Feyenoord zou overhouden aan het avontuur.

29 oktober 2021 om 10:24

Ik ben benieuwd of ze sowieso iets overhouden hier aan.

29 oktober 2021 om 10:27

"Maar de boetes zitten inbegrepen bij de prijs van het kaartje" volgens mij mogen ze die prijzen dan maar weer eens omhoog gooien🤣

29 oktober 2021 om 11:31

Leuk dat men denkt het beste publiek te hebben van Nederland. Maar er zijn honderden zgn. supporters die Feyenoord veel meer kosten dan dat ze opbrengen en tegelijk ook nog de club gijzelen en meesleuren de diepte in. En er zijn er duizenden die het vaak stilzwijgend met ze eens zijn. Er is echt een gebrek aan realisme en toekomstvisie, het is louter vasthouden aan lang vervlogen tijden.

29 oktober 2021 om 13:20

Probleem is dat dit niks nieuws is . Bij Ajax is dit ook tijden zo gegaan toen het slecht met Ajax ging. Toch ook flink wat bestuurders die echt bedreigd zijn. Ik was het totaal niet eens met wat sommige deden maar hield het toch ook bij commentaar. Hoe haal je het in je hoofd om mensen thuis op te gaan zoeken en adressen etc te gaan delen. Hopelijk gaan dit soort zogenaamde supporters eens keihard aangepakt worden.

30 oktober 2021 om 09:54

Dat beste publiek is zo’n extreme misvatting… Kreeg het laatst hier nog te horen… ‘ja we bleven er achter staan, nadat NEC op 2-2 en met 2-3 voorkwam’… Alsof het een iconisch moment was.

Ze vergeten voor het gemak even hoe vaak fans van minimaal 12 andere eredivisieclubs dat bijna iedere week meemaken.

Die gasten zijn in die opgeklopte mediahype getrapt en de media blijft ze het verhaal voeden omdat het lekker makkelijk verkoopt.

29 oktober 2021 om 10:31

Advocaat hoefde niet betaald te worden. Feyenoord krijgt 2,94 miljoen voor bereiken groepsfase en met 2 gewonnen poulewedstrijden en 1 gelijkspel komt daar nog 1,16 miljoen bij.

29 oktober 2021 om 10:41

Pablo

Ok heb gemist dat Advocaat niets meer krijgt. Beter

Maar wat zijn de kosten die Feyenoord gemaakt heeft de 3 voorrondes? Vliegen, hotels etc.
Zelfde geldt natuurlijk voor de groepsfase, ook daar moet alles van betaald worden.

Wat zeker is, is dat van het bruto bedrag 2.94 er sws 125.000 weg gegooid is aan zinloos boetes.

29 oktober 2021 om 10:56Klopt dat is ook zonde. Al word ik er wel moe van dat dat telkens erbij word gehaald. Zelfs van de week toen de dramatische cijfers bekend werden gemaakt moest dat in het interview erbij worden gehaald. In verhouding gaat het nergens over. Dat we van de boetes af moeten zeker waar, echt zonde van het geld. Maar dat is niet de reden dat we nooit geld hebben.

29 oktober 2021 om 11:29

Los van de boetes schikken dit soort incidenten naar verluid ook sponsors af en dat is wel een kwalijke en zorgwekkende zaak. Jammer dat dit soort raddraaiers er tussen lopen. Je kan ze een stadionverbod geven maar wat ze buiten het stadion doen daar heb je weinig invloed op als club

29 oktober 2021 om 18:48

En 3 thuiswedstrijden leveren je ook nog een kleine 3 miljoen omzet op.

29 oktober 2021 om 12:12

Ik moet er wel bij zeggen dat ik het van een deel van de boetes snap, maar het lijkt bijna alsof de UEFA Feyenoord alleen maar wil hebben....

29 oktober 2021 om 12:42

Alle ploegen die zich misdragen krijgen boetes. De "feyenoord supporters" misdragen zich alleen structureel. Met als dieptepunt Rome.
Ik had gehoopt dat Feyenoord een keer met een duidelijke statement zou komen door te zeggen dat ze gewoon geen fans meer erbij willen hebben in uitwedstrijden. Thuisblijven en sloop je eigen stad maar. Ik schaam mij inmiddels diep voor het Feyenoord fan zijn. Je kan dat internationaal niet meer verkopen.

29 oktober 2021 om 13:31

Ik weet niet of Roma het dieptepunt was. Ik zat zelf te denken aan Nancy uit, waardoor Feyenoord zelfs uit het toernooi werd gezet. Ik kan me zo geen andere club herinneren die door misdragingen van de eigen 'fans' door de UEFA uit het toernooi werd gezet.

30 oktober 2021 om 09:30

Los van het feit dat de Uefa niet alleen Feyenoord aanpakt, hebben ze het er natuurlijk wel zelf naar gemaakt dat ze onder een vergrootglas liggen.

29 oktober 2021 om 18:22

Advocaat hoeven ze niets te betalen. Bonus gold voor minimaal Europa League. Natuurlijk, beetje kinderachtig aangezien de Conference League er toen überhaupt nog niet was. Maar Advocaat zou geen poot hebben om op te staan

Het ligt er ook aan in welke zakken die miljoenen extra omzet verdwijnen. Geld doet rare dingen met mensen

29 oktober 2021 om 11:27

Feyenoord en investeerders. Je begrijpt toch dat men niet uit liefdadigheid miljoenen betaald?

29 oktober 2021 om 12:11

Dat begrijp ik zeker , misschien zijn er mensen bij Feijenoord die miljoenen mis dreigen te lopen die dat minder begrijpen.Die Boskamp kraait ook wel veel onzin uit. Als hij de geschiedenis kent van Feyenoord kon hij weten dat er vanaf het bestaan van die club (1937) altijd ellende werd veroorzaakt door hun supporters. Lees de kranten er maar een over uit die tijd. Die club moet gewoon voorgoed uit de competitie gehaald worden. Dan pas ben je van de ellende af. Eerder niet. En het zijn er niet een paar hoor die de boel verzieken. Dat proberen ze gewoon als excuse te gebruiken. Het zit in iedere Feyenoordsupporter. De goede niet te na gesproken.

29 oktober 2021 om 10:26

En zodra we Johannes zijn zijn geven en feyenoord er uit gooien ivm het gedrag van hun fans zul je zien dat de ene na de andere club zal volgen. Want waarom wel Feyenoord uit de competitie gooien en niet andere clubs wanneer ze zich misdragen?

29 oktober 2021 om 11:10

Massieve

Omdat Feyenoord vanaf haar bestaan voor ellende heeft gezorgd. Zeker vanaf 1937 toen ze in het Feyenoordstadion gingen spelen. Het kwaad zit structureel in de club. Let wel ik ben 24 jaar supporter geweest hoor. Ik weet dus heel goede waar ik over praat.

29 oktober 2021 om 11:52

Wat is dit nou weer voor onzin ? Zijn wij de laatste tijd vaak negatief in het nieuws ? Ja. Schaam ik me daarvoor ? Ja. Maar als je mijn cluppie daarvoor zou opdoeken hou je geen club over. Zijn de laatste tijden zoveel incidenten geweest bij zoveel verschillende clubs.

29 oktober 2021 om 17:25

Laten we is beginnen met deze gasten echt aanpakken. Als na jaren deze gasten hard aanpakken straffen/verwijderen blijkt dat het een kweekvijver voor criminelen is dan kunnen we altijd nog kijken wat feyenoord haar aandeel hier zelf in is. Maar het zijn en blijven nederlandse burgers die zich misdragen en daarom aangepakt moeten worden. En als we het ergens over eens kunnen zijn is het dat deze gasten niet aangepakt worden. En dan zouden we nu in plaats van ze aan te pakken maar de club opheffen. Alsof dan alle probleem gevallen verdwijnen.

29 oktober 2021 om 10:26

Je laatste zin is een beetje overbodig als je in de zin daarvoor zo'n grove generalisatie plaatst.

29 oktober 2021 om 12:44

Haha. Ze zijn het allemaal!! Behalve die ene dan.

29 oktober 2021 om 10:44

Je verwijt Boskamp, een oer-Feyenoorder, het niet kennen van de geschiedenis van zijn eigen club, maar vervolgens noem je zelf een volledig verkeerd jaartal. Feyenoord bestaat sinds 1908 en niet sinds 1937. Daarnaast zijn de problemen met voetbalsupporters in Nederland er pas echt gekomen in de jaren 70. Tottenham speelde Europees tegen Feyenoord, in de Kuip, en de supporters van de Spurs begonnen met rellen. Vanaf dat moment is het hooliganisme overgewaaid vanuit Engeland naar Nederland. Vanaf dat moment zie je dat eigenlijk iedere club een harde kern gaat formeren.

29 oktober 2021 om 10:53

Hahaha de award voor meest kansloze opmerking van het jaar op VZ is bijna vergeven met zo'n comment... Ik denk dat het beste voor nu is als de reactie wordt verwijderd. Sommige mensen moet je tegen zichzelf beschermen. Volgens mij was jij in een eerder topic ook al idioot aan het rondbazuinen met termen en tijdlijnen waar je totaal geen kaas van hebt gegeten. Oprichting en diverse gebeurtenissen zo door elkaar halen. Het is eigenlijk slapstick... Ik vraag mij wel echt af voor welke club jij bent als je dit voorstelt want er blijft dan nagenoeg niks over.

29 oktober 2021 om 10:55

Zo dan, in iedere feyenoordsupporter nog wel. En de goede niet te na gesproken... ken de uitspraak niet maar zal wel iets betekenen als de uitzonderingen daargelaten.
Ik schaam me kapot voor t gedrag van sommige en stoor me enorm aan de tweesplitsing op diverse vlakken binnen de aanhang. Echter is t nog steeds een kleinere groep die zich niet weet te gedragen. Dat die kleine domme groep die weinig voor reden vatbaar is bij Feyenoord veel op voorgrond treed, is bekend. Maar doe niet alsof dit nagenoeg de meerderheid of zelfs de volledige aanhang betreft. Wat een klets zeg.

29 oktober 2021 om 11:07

Mooi om te zien dat ik door ene Johannes bij het hoopje kansloze hooligans geveegd wordt.

29 oktober 2021 om 11:07

Ok boomer.

29 oktober 2021 om 11:09

"lees de kranten er maar een over uit die tijd". Gast, wie hou je hier nou voor de gek..? Feyenoord bestaat vanaf 1908, hoeveel kranten van voor de oorlog heb jij erop nagelezen om tot deze conclusie te komen? Je zuigt het gewoon uit je dikke duim. Ik zie Johannes al zitten met een editie van De Telegraaf uit 1921 om te verifieren dat dat gespuis uit Rotterdam-Zuid voor problemen zorgde zo vlak na de Eerste Wereldoorlog.. xD

29 oktober 2021 om 14:52

Hij zal wel bedoelen zolang ze in de Kuip spelen, die is omstreeks die tijd geopend. Maar dan nog is het een beetje vreemde bewering

29 oktober 2021 om 15:17

Dat zal hij ongetwijfeld bedoelen inderdaad, maar ik zie Johannes ook niet met een krant uit 1939, 1947 of 1959 voor zijn neus zitten eerlijk gezegd!

30 oktober 2021 om 08:37

Wat zit jij nou tegenstrijdig te kletsen? "Het zit in IEDERE Feyenoordsupporter, de goede niet te na gesproken". Als je zulke onzin dingen schrijft, kan je beter niets schrijven. Zet je je zelf ook niet voor schut.

Tegen dit nieuwe stadion zijn betekend niet automatisch dat supporters niet weg willen uit de kuip. Als Boskamp niet heeft gehoord dat er supporters zijn die zeggen: Wat is het beste voor Feyenoord?, dan heeft hij de inspreekmomenten bij de gemeente gemist.

29 oktober 2021 om 12:28

@Pablonino, dat ben ik met je eens. Dat je ertegen bent, betekent niet dat je per se in De Kuip wilt blijven. Ik ben geen Feyenoord-supporter maar zet hier ook vraagtekens bij. Niet omdat ik het Feyenoord niet gun, maar ten eerste vind ik de kosten wel erg hoog (als je ze vergelijkt met andere stadions) en ik vraag me af of het echt zo rooskleurig is als het wordt voorgesteld. De investeerders zullen ook willen verdienen. Daarnaast staan PSV en Ajax ook niet stil.

Helemaal eens met Boskamp en Israel. Ik begrijp alleen niet waarom Driessen steeds weer (op de persconferentie ook al) vuurwerk en staan op de trappen in hetzelfde rijtje zet als bedreigingen en vernielingen. Dat lijken me toch 'overtredingen' van een hele andere orde.

“Je kan niet mensen lastigvallen, ramen ingooien. Dat past niet en dat hoort niet. Dat is asociaal."

asociaal vind ik wel heel licht uitgedrukt. Persoonlijk vind ik dat zulke mensen niet in de samenleving thuis horen. Ze maken zo gigantisch veel kapot, op zo'n laffe manier.
6 maanden heropvoedingskamp in Siberië en bij een 2e overtreding enkeltje Siberië.

Dit zijn ook geen zaken die je per ongeluk doet of zo. Dit heb je echt voorbereid door het adres op te zoeken en er heen te gaan. Dus geen opwelling, je weet precies waar je mee bezig bent. Prima, dan kun je van tevoren ook heel goed weten wat de consequenties zijn en er nog eens goed over nadenken.

Ik weet niet waar Jan Boskamp dat leest maar Feyenoord heeft zelf de eis 25 miljoen losgelaten, dus of het stadion nu echt die verbetering gaat brengen is de vraag.

29 oktober 2021 om 11:10

De verhalen zijn nogal wisselend maar 1 ding is zeker: er zit veel meer potentie in feyenoord. Met een nieuw stadion zal het aantal business seats zeker toenemen. Of dit ook kan met een verbouwing geen idee maar er zit voldoende geld in en rond Rotterdam om een stadion beter te exploiteren.

29 oktober 2021 om 15:42

Ja dat sowieso, de discussie duurt nu al veel te lang. Waarbij we 15 jaar geleden een plan hadden met een stadion voor wel 100000 bezoekers, is er nog steeds geen knoop doorgehakt.
En er kan zeker meer uit een stadion gehaald worden, de huidige kuip wordt ook niet het maximale uitgehaald, of een goede opknapbeurt met een derde ring erbij en meer busnines seat. Of een goed stadion plan met een harde eis dat we qua spelersbudget er in ieder geval erop vooruit gaan.

Het enige wat de clubs kunnen doen is onregelmatige supporters die in bepaalde vakken zitten en zicht misdragen gelijk schoonvegen dat vak onder de wedstrijd ze uit het stadion zetten schoonvegen geen pardon,. Die komen alleen om te rotzooien.

Aan meer omzet heb je niks als je kosten evenveel stijgen.

Het is een maatschappelijk iets, de hele maatschappij verpauperd in een bizar tempo, liquidaties zijn “normaal” geworden, bedreigingen al dan niet via internet en daar horen dit soort dingen blijkbaar ook bij… triest!

Wat betreft de weerstand tegen het nieuwe stadion dat kan Feyenoord zichzelf alleen maar aanrekenen, ze zijn er nu al zo’n 10 jaar mee bezig en je merkt aan alles dat ze met een dubbele agenda werken en bizar slechte communicatie voeren, om nog maar te zwijgen of er wel een echt goed doordacht plan achter zit. Het hele project is niet in het belang van Feyenoord, maar van de mensen die het project er doorheen willen drukken. 30 tot 40 miljoen meer omzet klinkt leuk, maar als je kosten met het zelfde tempo stijgen, dan word je er natuurlijk niet beter van.

Voetballers en geld, de ideale combinatie. 30 miljoen extra omzet door een nieuw stadion. Het wordt geroepen, maar elke keer ontbreekt de onderbouwing... Want die is er niet. Kan niet. De totale opbrengsten van het stadion zijn al niet hoog en worden heus niet even verdubbeld. Het is gewoon een bedrag dat ze de media ingooien en die vraagt ook niet door.

29 oktober 2021 om 12:46

Die is al keer op keer onderbouwd. Je hebt blijkbaar niet echt gezocht. De extra omzet zit hem met name in het feit dat er weer evenementen naar het stadion getrokken kunnen worden en de toevoeging van skyboxen. Die laatste snijdt aan twee kanten. Heb je enig idee hoeveel geld er gemoeid is met die glory events in de Arena? Die kan je niet naar de kuip halen vanwege de schamele accommodaties.

29 oktober 2021 om 12:46

Maar gevoelsmatig (ik heb geen kennis van zaken en mij er ook niet in verdiept) zou Feyenoord toch iets moeten doen om aan te haken bij Ajax en PSV? De Kuip biedt deze mogelijkheden gewoon niet. Er passen niet meer supporters in en business units zit ook aan de max. Als je ziet hoeveel fans Feyenoord heeft dan zou je toch 10.000 fans meer moeten kunnen herbergen elke twee weken ? De Kuip is gedateerd ondanks dat het een pracht stadion is.

Wat is jouw idee? Blijven in de Kuip en niets doen?

The ultras, fanatics,...de echte ware supporters van de clubs, wat een helden. Ze hebben zich vanwege corona even in moeten houden, maar niet getreurd want de schade wordt ingehaald.
Directeuren bedreigen, of trainers (nac), vuurwerk gooien en het veld op gaan, domme statements (psv en ajax), bier en vooreren gooien naar tegenstanders, idiote spandoeken...jongens stop maar het is goed zo. De schade is ingehaald. Jullie hebben bewezen dat jullie de ware strijders van de clubs zijn. Wellicht nu wel verstandig om weer even een pauze van een jaar te houden, zodat jullie weer met fantastische acties op de proppen kunnen komen.

Lees hier van ene Massive dat Feyenoord uit de competitie gehaald dient te worden. Naar mijn mening houden we dan weinig clubs over, wanneer ik het nieuws er op na sla de laatste maanden. Wat betreft de boetes van de UEFA, vind vuurwerk (vuurpijlen en knal) idd niet thuis horen in een stadion. Mooie fakkels en wat rook, moet kunnen. Tuurlijk, een boete is ook dan prima maar thats it. Kijkend naar de situatie met Koevermans, daar is reeds meer politie capaciteit op gezet las ik, mooi! Laten we dit niet bestraffen met een taakstraf, maar een maand in de Schie lijkt me een beter alternatief. Wellicht langer, want hij is ook nog eens echt bedreigd. Hooligans die zich misdragen, misschien 2 jaar verplicht melden op het bureau op de wedstrijddag. Laten we eerlijk zijn, de gehele maatschappij verhard. We lopen tegenwoordig als tiener al met kapmessen op straat. De ene naar de andere word op straat afgemaakt.. Advocaten zijn niet meer veilig etc..

Vooral de laatste opmerking van Johan Boskamp. Al die zogenaamde Feyenoord fans willen dat er toch iets te vieren is, want dan kunnen ze zich weer helemaal laten gaan. Met een nieuw stadion genereert Feyenoord veel meer geld en dan kan de club wellicht weer mee doen om de hoofdprijs.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Feyenoord

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax3341
2.PSV3113
3.Feyenoord2918
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
G. TilMiddenvelder138
J. ToornstraMiddenvelder133
B. LinssenAanvaller138
J. BijlowKeeper120
L. SinisterraAanvaller124
A. JahanbakhshAanvaller111
C. DessersAanvaller94
Voor de complete selectie: Clubpagina Feyenoord.

Correspondent
6 fans
35 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 26 november
Chelsea heeft Nicolás Tagliafico op het oog als vervanger van de langdurig geblesseerde Ben Chilwell. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren