Maatregelen FIFA na oerwoudgeluiden richting Sterling en Bellingham

Vrijdag, 3 september 2021 om 12:47Rian Rosendaal • Laatste update: 13:17

De FIFA kondigt vrijdag maatregelen aan nadat Engelse spelers donderdagavond te maken kregen met racistische verwensingen van Hongaarse supporters. Volgens ITV klonken er vanuit de harde kern van de Hongaren oerwoudgeluiden in de richting van Raheem Sterling en Jude Bellingham. De Engelse ploeg wist in Boedapest met 0-4 te zegevieren, maar na afloop ging het voornamelijk over het steeds teruggkerende racisme tijdens duels van Engeland.

“De FIFA wijst elke vorm van racisme en geweld af en hanteert tegen dergelijk gedrag in de voetballerij een nultolerantie-standpunt“, zo valt vrijdag te lezen in een door de wereldvoetbalbond afgegeven verklaring. “De FIFA zal met gepaste maatregelen komen als het rapport over de wedstrijd tussen Hongarije en Engeland binnen is.“ De FIFA kreeg van de Engelse voetbalbond al snel het verzoek een onderzoek in te stellen naar de spreekkoren die donderdagavond vanaf de tribunes in Hongarije klonken.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Voetbalzone.nl (@instavoetbalzone)

“Het is bijzonder teleurstellend om meldingen van discriminerende uitlatingen naar onze spelers binnen te krijgen“, zo laat een woordvoerder van de FA weten. De Britse premier Boris Johnson is ook teleurgesteld en hij pleit voor zware straffen van de FIFA richting Hongarije. “Zodat dit soort schandalig gedrag voor eens en voor altijd uit het voetbal verwijderd kan worden. Het is volstrekt onacceptabel dat Engelse voetballers het slachtoffer werden van racisme in Hongarije“, schrijft de verbolgen Johnson op Twitter. Vanwege discriminerend gedrag tijdens enkele duels op het EK moet Hongarije de aankomende twee UEFA-thuiswedstrijden zonder publiek afwerken. Het WK-kwalificatieduel met Engeland werd echter georganiseerd door de FIFA, waardoor er wel fans mochten worden toegelaten.

Engeland versloeg Hongarije donderdagavond door doelpunten van Sterling, Harry Kane, Harry Maguire en Declan Rice. De zichtbaar geëmotioneerde Sterling droeg zijn treffer op aan een onlangs overleden vriendin, Steffie Gregg. Rice deed na zijn doelpunt net of hij bier dronk uit een plastic beker die door Hongaarse supporters op het veld was gegooid.

De emotionele Raheem Sterling droeg zijn doelpunt op aan een overleden vriendin.Gerelateerd

Meer sportnieuws

15 reacties (laatste reactie door orgullo)

Elke keer dit gebeurt - geen publiek. Na 1 wedstrijd mag je terug publiek, gebeurt het opnieuw - 2 wedstrijden geen publiek etc. Dan doe je het jezelf aan als supporter dat je er niet bij mag zijn.

3 september 2021 om 13:18

Tja, aan de ene kant pak je daarmee natuurlijk ook een grote groep supporters die zich gewoon netjes gedragen en zich hiervan distantiëren. Er zullen toch wel stewards zijn die kunnen zien welke groep dit doet en dat deze mensen een (tijdelijk) stadionverbod krijgen? Maar wellicht inderdaad helemaal geen publiek en hiermee de sociale controle bij volgende wedstrijden aanwakkeren

3 september 2021 om 13:22

Heb je weleens Hongaarse voetbal ‘supporters’ gezien? Flinke stewards die die jongens gaan dwarszitten. Daarnaast weet je natuurlijk niet hoe de al dan niet racistische bovenkamer van meneer of mevrouw steward functioneert.

3 september 2021 om 13:26

Als het niet te doen is om ze individueel te pakken, dan maar de grote groep. En natuurlijk is dat vervelend voor een deel, maar het kan ook helpend zijn. In die hele groep zijn de 'normale' mensen dus slachtoffer van het gedrag van anderen in hun groep. Als men dit dan binnen de groep op gaat pakken/bespreekbaar maakt o.i.d., stopt het andere deel vanzelf. Van buitenaf dit oppakken doet vaak ook minder, maar als jouw 'eigen' mensen jou aanpakken en veroordelen voor jouw idiote gedrag kan dit wel effect hebben.

3 september 2021 om 13:28

@ducktaildo

Bij zulke gevallen lijden de goeden toch altijd onder de kwaden? In het geval van wedstrijden van nationale teams kan je niet één vak of een hele tribune leeghouden aangezien niemand een seizoenskaart heeft, dus krijg je al snel straffen waarbij het hele stadion leeg moet blijven.

En wat verwacht je daarnaast van die stewards? Dat ze die mensen vragen om het niet meer te doen? Los van de status van de Hongaarse hooligans lijkt me dat sowieso niet de oplossing, omdat de kans dat het gaat escaleren dan alleen groter wordt.

Vooral omdat dit alweer de zoveelste keer is dat dit bij Hongarije gebeurd, moet de FIFA eens goed ingrijpen. Niet die onzinnige boetes van een paar duizend euro, maar gewoon meerdere wedstrijden zonder publiek en/of punten in mindering tijdens de WK-kwalificatie.

Hongarije gewoon uitsluiten van het Wk/kwalificatie ervan. Gebeurt elke keer en de supporters veranderen niet. Primitief.

Dit blijft toch ook maar een trieste bedoeling. Die Hongaren hebben een niet al te best track record als het gaat om racistisch gedrag. Ik zal niet alle Hongaren over één kam scheren, maar vind dit specifieke groepje maar een treurige bende eerlijk gezegd.

Zou Hongarije gewoon bannen van het voetbal, ze stimuleren racisme en homohaat.
Dat hebben ze ook duidelijk gemaakt met de grondwet. Er is altijd wat in Hongarije in het stadion en het verbeterd gewoonweg niet.

Onzin. Hongarije gewoon uitsluiten van de WK-kwalificatie. Dat lijkt mij de enige juiste straf. En kom aub niet aan met 'het is maar een klein groepje van de supporters' of weet ik veel wat. Het gedrag van het publiek bij het knielen of bij het juichen van Sterling (wat overigens niet eens wat te maken had met politiek) was echt te triest voor woorden. Politiek en sport zouden gescheiden moeten blijven volgens alle protocollen en dergelijke, maar we zijn nu op het punt dat géén grens trekken ook een politiek statement is.

Altijd hetzelfde gelul van de Fifa. We veroordelen dit gedrag, schandalig, hoort nergens thuis blabla. Dat weet iedereen zelf wel. Grijp toch een keihard in. Als je de kleine groep niet te pakken krijgen, dan pak de grote groep. Binnen die groep zal er dan vanzelf het een en ander gebeuren waardoor het hopelijk minder wordt.

Enige kanttekening hierbij is dat het wel Hongraije betreft. Toch aardig discriminerend en racistisch daar van zichzelf.

3 september 2021 om 13:42

Zeer belangrijke kanttekening! Hiero heeft elke club een klein groepje idioten, maar in Hongarije is het nota bene gemeengoed om je als een halve zool op te stellen tegenover alles wat niet blank is. Dan donder je voor mijn part maar lekker op en speel je je interlands in het vervolg tegen je eigen b-elftal.

Hongarije gewoon verbannen, ben je ook van hun gezeik af, hoop dat er mensen mogen komen maar denk dat dat niet gaat gebeuren helaas

Dat moet wel van de FIFA komen want ik denk dat niet dat het van de eigen regering gaat komen. Man, wat is dat land diep gezonken, doodzonde want ik vind Boedapest een heerlijke stad.

Wat verwacht je van zo'n land waarvan de leiders deze gedachtegoed subtiel steunen en zelfs wettelijk proberen te ondermijnen? Enige wat FIFA kan doen is Hongaarse bond straffen en matchen zonder fans laten doorgaan. Alleen kan dat ook niet eeuwig blijven duren...

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Engeland

FIFA ranking: 4
104 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
O. WatkinsAanvaller
S. HollandUnknown
G. JonesUnknown
H. KaneAanvaller74
J. PickfordKeeper70
R. SterlingAanvaller73
B. SakaAanvaller40
Voor de complete selectie: Clubpagina Engeland.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Engeland.

97 fans
Aanvaller, 26 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 Manchester City 8 1 0 0
2020/2021 Manchester City 31 10 4 0
2019/2020 Manchester City 33 20 5 0
2018/2019 Manchester City 34 17 3 0
2017/2018 Manchester City 33 18 4 1

In de wandelgangen

Zaterdag 16 oktober
Fiorentina wil in januari een poging wagen om Andrea Belotti in huis te halen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren