Derksen merkt ‘klap in het gezicht’ bij Ajax op: ‘Hij is heel erg geschrokken’

Maandag, 30 augustus 2021 om 22:12Mart van Mourik • Laatste update: 22:24

Johan Derksen denkt dat Antony de concurrentiestrijd op de rechtsbuitenpositie bij Ajax gaat winnen van Steven Berghuis. In het duel tussen Ajax en Vitesse (5-0) kreeg de Braziliaan een basisplek op de rechtervleugel, en volgens de analist gaat dat Berghuis niet in de koude kleren zitten. Maandagavond oppert Derksen tijdens Veronica Inside dat Antony de voorkeur moet krijgen boven de voormalig Feyenoorder, die volgens de analyticus ‘niet lekker in zijn vel zit’ na zijn reserverol.

“Wie die concurrentiestrijd gaat winnen? Antony”, zegt Derksen stellig. “In deze vorm heeft hij gewoon meer kwaliteiten dan Berghuis. Aan Antony heb je veel meer, want Berghuis is heel voorspelbaar.” Hans Kraay junior kan zich wel vinden in de woorden van zijn collega en ziet met name één specifiek voordeel bij Antony in vergelijking tot de Nederlander. “Hij was heel giftig. Wat hij vooral heeft ten opzichte van Berghuis, is een ‘versnellinkje’. Hij kan zowel binnendoor als buitenom”, aldus de analyticus.

“Ik denk dat Berghuis gister heel erg geschrokken is”, gaat Derksen verder. “Ik was weliswaar een sterspeler bij Feyenoord, maar ik heb hier een hele andere status, zo zal zijn conclusie zijn. Toen Antony scoorde werd Berghuis gefilmd. Hij ging toen heel gemaakt applaudisseren met frisse tegenzin, maar die jongen zit niet goed in zijn vel: dit is hij namelijk niet gewend. Als je 29 bent, dan heb je geen zin meer om wisselspeler te zijn. Bij welke club dan ook.”

“Kijk, Berghuis is een vrij gevoelige, emotionele jongen. Hij komt dan bij Ajax en ziet zichzelf niet in de basis staan. Ik denk dat het een geweldige klap in zijn gezicht is. Bij Feyenoord hebben ze uiteraard weer leedvermaak, want zo gaat dat. En dat vindt die jongen niet leuk en hij gaat daar niet beter van voetballen. Aan Antony zag je duidelijk dat hij dacht: ik ben verdomme kampioen geworden op de Olympische Spelen, en mij ga je niet uit de basis spelen”, besluit Derksen.

Erik ten Hag was na de klinkende zege lyrisch over het optreden van Antony. “Hij speelde zijn verdedigers helemaal zoek. Samen met Mazraoui heeft hij het echt ontzettend goed uitgespeeld”, zei de trainer van Ajax voor de camera van ESPN. Tevens gaf hij te kennen niet met Berghuis gesproken te hebben over zijn reserverol. “Dat kun je niet voor iedere wedstrijd doen. De spelers moeten beseffen dat ze op drie podia actief zijn. Je hebt niet alleen de eerste elf spelers nodig, maar iedereen. Anders raak je opgebrand in het voorjaar. Tactisch, maar ook qua blessures heb je een brede selectie nodig om zaken in te vullen. Met een brede selectie kun je het per wedstrijd invullen. Vandaag koos ik dus voor Antony.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

50 reacties (laatste reactie door 010dekuip)

Hij heeft het lef om als aanvoerder van Feyenoord naar Ajax te gaan, bang is ie niet en zeker niet voor concurrentie..

30 augustus 2021 om 22:24

Leuk en aardig, maar Berghuis wordt niets meer dan een 12e/13e man. Wellicht dat hij als 10 ook wat wedstrijden kan meepakken, maar Anthony is gewoon een vleugelspeler met veel meer kwaliteiten.

30 augustus 2021 om 23:06

@coco misschien is Berghuis liever 12e man, dan doorgaan met Toornstra, Linssen etc. Was ook moe met continue kar trekken en alle shit over zich heen krijgen als tegen zat. Nu lekker 4 miljoen salaris en niet de man waar alles omdraait.

30 augustus 2021 om 23:15

Klopt, maar denk niet dat ie gaat mokken.. op 10 is een goed plan!

31 augustus 2021 om 00:56

Hij heeft inderdaad veel minder shit over zich heen gekregen na zijn overgang naar Ajax

dat kan wel een probleem worden idd. Berghuis is een goede speler maar lijkt me geen fijne bankzitter. het is toch wel een speler die vaak rare dingen gaat doen als het tegenzit. zoals ik hem ken van Feyenoord dan iig30 augustus 2021 om 22:24

Denk niet dat hij bij Ajax vervelend zal doen, want de hiërarchie is zo anders dan bij Feyenoord. Als hij nu iets flikt zegt iedereen gewoon 'wie denk jij wel niet dat je bent?' Bij Feyenoord deed hij ook niet moeilijk toen hij in de hiërarchie onder Kuyt, Elia en El Ahmadi stond

30 augustus 2021 om 22:25

Hij wist waar hij aan begon en gaf aan daar heel bewust voor gekozen te hebben. Had bij zijn presentatie tot nu geen enkel moment waarop ik twijfelde aan de motivatie of oprechtheid van Berghuis.

30 augustus 2021 om 22:34

Bedoel je dat je die twijfel nu wel hebt of juist nog steeds niet? Het is inderdaad een zeldzaam oprechte gozer met een ijzeren wil. Lijkt me heel sterk dat hij niet aan heel veel minuten zal komen

30 augustus 2021 om 22:33

Ik denk dat je gelijk hebt Japie. Ik denk dat er nog wel wat hoofdstukjes komen met Berghuis. Ik weet echt niet waarom Ajax Berghuis heeft gehaald. Nu ook Daramy nog is gehaald, is Berghuis kompleet overbodig.

30 augustus 2021 om 22:37

Ze willen Neres per se slijten en spelers van Champions League kwaliteit hebben. Dan heb je Tadic, Haller, Antony, Berghuis en Daramy nu. Lijkt mij een heel redelijk aantal aanvallers. Bovendien kun je er hier en daar nog wat mee schuiven

31 augustus 2021 om 07:32

gehaald om de concurrentie te verzwakken

30 augustus 2021 om 23:12

@Japie die status heeft hij niet bij Ajax. Kijk met wie hij allemaal op het veld staat: beste rechtsback van Nederland (zou ook vaste basis speler zijn van Oranje als hij voor NL gekozen had) Mazzroui, groot talent Timber die super comfortabel aan de bal is, slager Martinez, Slager 2 Nico, Blind die super goed is aan de bal, Stofzuiger Alvarez, grootste NL talent Gravenberch, die gewoon na dit seizoen naar de top gaat, km vreter Klaassen, olympisch kampioen Anthony, record transfer Haller en de kapitein Tadic. Op de bank ook "gewoon" Neres die super speelde in de CL tegen de absolute top en ook interlands heeft gespeeld, Labyad die op PSV na bij alle andere clubs basis zou zijn, Rensch die overal kan spelen en nu al mee mag met Oranje. Vergeleken met veel spelers lijkt Berghuis nu gewoon een modale speler in de selectie. Dit is natuurlijk andere koek dan waar hij speelde bij Feyenoord met Linssen, Toornstra, Pratto, Bozenik, eeuwig talent Kocku, Boghettin etc.

31 augustus 2021 om 00:38

Het gaat niet om de status die hij heeft, maar de status die hij dacht te hebben. Verder wel een mooie objectieve beoordeling van de Ajax selectie . En gelukkig ook geen cherry picking in de spelers van Feyenoord… Maargoed, we gaan het merken in hoeverre hij zich gaat schikken in zijn reserverol. Tot op heden vermaak ik me prima met zijn rol bij Ajax.

Hopelijk krijgt hij de 19e trouwens wel minuten. Gegarandeerd compleet gefrustreerd. Bovendien geeft hij meestal niet thuis als het er echt om gaat.

31 augustus 2021 om 10:34

Klaassen staat tegenwoordig naast haller de hele wedstrijd lang joh, die maakt al lang geen kilometers meer😂

30 augustus 2021 om 23:33

Ik denk dat de dingen die hij bij Feyenoord deed niet gauw zal doen bij Ajax. Bij Feijenoord had hij mindere spelers om zich heen en ik denk dat dit de reden was dat hij daar zo gefrustreerd rond liep. En het feit dat Feijenoord niet echt voor de prijzen mee deed .

Inderdaad Johan. Ik denk ook dat Erik ten Hag tegen Berghuis heeft gezegd dat hij na 1 slechte wedstrijd z'n plek gelijk kan vergeten. Wat een onzin zeg. Antony komt terug en speelt goed. Niks aan de hand. Genoeg wedstrijden dit jaar.

Vind dit wel weer vergezocht. Kreeg zelf niet de indruk dat Berghuis daar "gemaakt" sportief klapte. Berghuis wist dondersgoed waar hij aan begon. Hij wist dat hij vol aan de bak moest, een andere status had, zich moest bewijzen en ook dat hij (periodes) op de bank kan belanden. Voorlopig krijgt hij echt zijn kansen nog wel.

Bang? Bang lijkt me niet, ook vraag ik mij af of Berghuis geen perspectief ziet in de nummer 10 plek. Berghuis is gewoon een prima speler, maar moet inderdaad in de bal komen, met welke spelers Ajax heeft heb je die versnelling van Antony nodig. Het is nog een lang seizoen, we zullen beiden gewoon nodig hebben. Dit is na 1 wedstrijd heel makkelijk gezegd.

30 augustus 2021 om 22:38

Asjeblieft niet op nummer 10. We zoeken daar OF een type Sneijder (snel, wendbaar met een fantastische trap/steekbal) OF een type van de Beek (de korte combinaties, diepgang om in box te komen). Berghuis zal de concurrentiestrijd op rechts aan moeten gaan en zal nog genoeg kansen krijgen om ballen op het hoofd van Haller te leggen. Alhoewel, Anthony liet zondag zien ook díe bal in huis te hebben…

30 augustus 2021 om 22:48

Berghuis heeft een prima trap en ook een goede steekpass dacht ik. Het is absoluut niet mijn nummer 1 daar, ik wacht eigenlijk op Kudus. Ik vind Klaassen niet heel goed in de eerste wedstrijden dit seizoen. Hij is natuurlijk ontiegelijk belangrijk, maar ik wil eigenlijk een speler met meer creativiteit daar hebben.

Ze zoeken allemaal iets wat er niet is. Berghuis heeft zelf aangegeven deze keuze heel bewust gemaakt te hebben en weet van de concurrentie. Nu zit hij 1 keer op de bank en meteen maken ze er weer een heel ding van. Nou ik heb nieuws voor ze. Berghuis gaat nog veel vaker op de bank zitten, maar Antony ook. Net zoals Neres en Antony vorig seizoen continu afgewisseld werden.

Dat applaudisseren voor je concurrent was inderdaad erg nep. Veel te uitbundig. Maar goed, Berghuis was gewaarschuwd. Anthony heeft veel geld gekost en moet nog meer opleveren. Ajax heeft financieel ook wat tegenvallers gehad (corona, onana). Anthony heeft dus een flink streepje voor. Dan weet je ook dat Tadic de man is voor de dode spelmomenten. Dan verzuip je dus zeer waarschijnlijk.

30 augustus 2021 om 23:02

Hij had geen keus. Hij wist gewoon dat er een camera op hem stond. Als hij 1 seconde niet zou lachen had de media er weer een verhaal van gemaakt

Hij heeft 1 wedstrijd op de bank gezeten en je krijgt dit soort berichten al weer. Berghuis is niet heel sterk begonnen maar kan zich prima in de basis knokken ten koste van Antony.

Berghuis’ zal ook weten dat bij een topclub er concurrentie is en een basisplek geen zekerheid. Die weet ook wat er op zijn positie rondloopt. Hij gaat voor het hoogst haalbare en dat is toch mooi.

30 augustus 2021 om 23:06

Het idee is romantisch en laat zien dat Berghuis zich wilt testen. Als voetballer wil je als je bijna 30 bent gewoon iedere keer spelen.

31 augustus 2021 om 09:20

Ik denk dat je graag nog een keer je plafond wil opzoeken en kijken of je bij de top ook kunt slagen. Dan weet je automatisch ook dat je nooit alles gaat spelen tenzij je Tadic heet.

31 augustus 2021 om 00:20

En daarbij, nu speelde Antony heel lekker, maar die heb ik ook zaadpotten zien spelen hoor pfff dus laten ze elkaar lekker afwisselen. Niks aan de hand dus weer

31 augustus 2021 om 09:21

Precies, Antony begon nu vlammend maar heeft ook wedstrijden gehad dat hij niets durft en alles meteen kaatst. Er is concurrentie en dat is alleen maar goed.

Ik denk dat Berghuis zichzelf en zijn status overschat heeft. Bij Feyenoord gaf hij ook vaak niet thuis, maar mocht hij altijd blijven staan om vervolgens toch beslissend te kunnen zijn. Bij Ajax zitten er meerdere spelers in zijn nek te hijgen en wordt hij eraf gehaald na 60 minuten als hij weinig brengt en zit hij na een mindere pot op het bankje. Anthony is voorlopig de man in vorm, dus dat blijft wel even zo. En daar zie ik hem niet zo goed mee omgaan. Zou me niets verbazen als hij binnenkort een aanvaring heeft op de training of een gefrustreerde overtreding als hij minuten mag maken maar het weer niet loopt.

Na 1 wedstrijd op de bank en dan weet Derksen al gelijk dat Anthony hoger staat in de pikorde pffff

30 augustus 2021 om 22:41

Zo'n vreemde opmerking is het niet. Ik denk dat veel mensen denken dat Antony de concurrentiestrijd gaat winnen. Die zorgt voor veel meer dreiging en is veel verrassender dan Berghuis.

30 augustus 2021 om 22:51

En waar Derksen in ieder geval een punt heeft is dat de kwaliteiten van Anthony bij Ajax harder nodig zijn dan die van Berghuis. Berghuis heeft meer creativiteit, maar Anthony is veel explosiever en passeert makkelijk. Die creativiteit kan bij Ajax ook komen van Tadic, Gravenberch en in mindere mate van Mazraoui en Klaassen. Die explosiviteit en passeerbeweging hebben ze minder alternatieven voor.

30 augustus 2021 om 22:52

Ik vindt het wel een vreemde opmerking.We zijn net bezig en omdat Anthony een goede pot speelt en scoort wint hij de concurrentie strijd met Berghuis en als het over 2 weken andersom is, praat Derksen weer anders

30 augustus 2021 om 23:07

Wie verwacht jij de komende weken in de basis dan? De stand in een concurrentiestrijd is altijd een momentopname, die win je zelden of nooit definitief. Op dit moment heeft Anthony gewoon duidelijk de beste kaarten.

31 augustus 2021 om 00:18

Ten hag is heel duidelijk geweest. Hij kijkt ook naar de tegenstander. Wie hij dan het beste kan gebruiken. Hij heeft op basis van de vorige wedstrijd tegen Vitesse waarin Antony geweldig speelde voor hem gekozen. Maar er zijn ook tegenstanders waarbij je meer hebt aan een berghuis.

Geef Steven toch even iets meer de tijd om goed te groeien naar het niveau dat er bij Ajax van hem gevraagd wordt. Hij komt er echt wel!

Blijf het toch vreemd vinden dat Ajax Berghuis heeft gekocht. Het is gewoon geen champions League niveau... Iets wat Ajax graag wil om verder te komen. Elke andere vleugelspelers van Ajax zijn beter dan Berghuis. Is gehaald voor de breedte. Berghuis gaat niet slagen bij Ajax en gaat zich achter de oren krabben na een maandje of 3.

Pff ik ben geen fan van berghuis, maar vind je het gek dat hij zo juicht. Eerst voor de wedstrijd al 15 minuten de camera op zijn gezicht dan na die goal nog eens. En als hij gedurende dat half uur 1x niet lacht heeft de media een shot waar ze 4 weken over kunnen speculeren. Gaat nergens over. Ik hoop dat berghuis snel zijn goaltje mee pikt en een x belangrijk is

Ik snap de keuze van Berghuis daarom ook echt niet. Ik ben eigenlijk vrij blij dat hij weg is. Hiermee bedoel ik niet dat ik niet snap waarom spelers naar- Ajax willen, maar- waarom zou je als Berghuis zijnde op je 29ste (bijna 30) kiezen voor deze stap? Je zult de ervaring van de CL meekrijgen maar Anthony zal mits blessures het gross spelen. Pak dan gewoon lekker een club of blijf zodat je iedere week kunt spelen. Geld heeft ie toch al zat.

31 augustus 2021 om 00:19

Kampioenschap……

31 augustus 2021 om 07:35

heeft hij al meegemaakt in 2017

31 augustus 2021 om 08:58

Smaakt wellicht naar meer...

31 augustus 2021 om 09:22

Omdat hij als topsporter wil testen of hij ook kan slagen bij een topclub, dat is toch logisch? Je speelt en traint op een hoger niveau.

Vrij logisch. Anthony is veel jonger en daar hebben ze wat meer aan in de toekomst.

Maar er zijn genoeg wedstrijden dit jaar dat Ajax moet spelen dus er zal voldoende worden gerouleerd

Sjonge jonge kom op berghuis gaat heus wel zijn wedstrijden pakken hoor seizoen is lang antony speelt ook niet altijd fris en fruitig vaak ook als een natte krant is maar 1 wedstrijd he er komen blessures vele wedstrijden in een week en zeker nu wk volgend jaar is gaan ze de wedstrijden proppen en ten had kennende gaat rouleren dus met hem komt het heus wel goed ben ik van overtuigd heb liever berghuis op links en tadic in de spits en antony rechts denk dat ze nog gevaarlijker worden dan

Ik begrijp dat leedvermaak van de Feyenoord fans ook niet. De speler die er de laatste jaren zo ver boven de rest stond qua niveau gaat waarschijnlijk niet eens basisspeler worden bij de beste club van Nederland. Iedereen wist al dat er een groot gat zat tussen de 2 ploegen, maar als Berghuis daadwerkelijk een jaar tegen de kleine clubjes speelt en amper kansen krijgt, dan is dat nog groter dan gedacht. Zou eerder hopen dat je voormalig sterspeler het niveau wel aankan, dat biedt ook hoop voor de spelers die hem opvolgen daar. Want als Jahanbakhsh er 18 maakt bij Feyenoord, dan betekent het nog lang niet dat ie het bij Ajax zou redden bijvoorbeeld. Of Sinisterra.

31 augustus 2021 om 10:44

De media roepen de hele tijd dat er zulk leedvermaak is, maar ik zie hier geen enkele reactie van een Feyenoorder waar dit uit blijkt. Het interesseert mij niet zo.

Daarnaast denk ik niet dat het zoveel zegt over het niveauverschil als jij nu schrijft. Op zijn positie staat een hele dure, jonge speler waarvan het te verwachten was dat hij zou spelen. Ook is er een groot verschil tussen iemand die in zijn prime bij Feyenoord speelt en nu richting de 30 weggaat (berghuis) en jonge talenten die veel meer potentie hebben (bijlow, Malacia, Senesi, Sinisterra).

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax1928
2.PSV188
5.Feyenoord1511
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
N. MazraouiVerdediger84
E. ÁlvarezMiddenvelder82
R. GravenberchMiddenvelder81
S. BerghuisAanvaller82
S. HallerAanvaller85
D. TadićAanvaller84
J. TimberVerdediger71
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

59 fans
Aanvaller, 29 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 14 oktober
Real Madrid houdt de contractsituatie van Antonio Rüdiger bij Chelsea nauwlettend in de gaten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren