Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Miljoenen lonken voor Oranje op EK; Ajax en PSV krijgen tonnen

Laatste update:

De UEFA heeft een paar dagen voor de start van het EK het prijzengeld verlaagd. De bond heeft bekendgemaakt dat het prijzengeld met een bedrag van veertig miljoen euro is gereduceerd. Toch blijft er nog een recordbedrag van 331 miljoen euro te verdelen onder de 24 EK-landen. Ook clubs uit de Eredivisie kunnen een behoorlijke som geld tegemoetzien voor het afstaan van hun spelers aan nationale ploegen die deelnemen aan de eindronde.

Door de coronacrisis is er volgens de UEFA minder geld beschikbaar om te verdelen onder de deelnemende landen. Desondanks blijft 331 miljoen euro een recordbedrag. Bij het laatste EK van vijf jaar geleden in Frankrijk, toen voor het eerst 24 landen meededen aan het eindtoernooi, werd een bedrag van 301 miljoen euro aan prijzengeld uitgekeerd. Het geld dat op het EK verdiend kan worden door de nationale voetbalbonden is niet vergelijkbaar met wat er in de Champions League verdeeld wordt, de bedragen komen eerder in de buurt bij het prijzengeld van de Europa League.

Alle landen die zich hebben geplaatst voor de groepsfase van het EK ontvangen een startpremie van 9,25 miljoen euro. In de poule levert een overwinning een miljoen euro op, terwijl een gelijkspel goed is voor 500.000 euro. Bij een nederlaag blijft de pot leeg. Kwalificatie voor de achtste finales betekent nog eens een extra premie van 1,5 miljoen euro. Naarmate het toernooi vordert lopen de bedragen op. Kwalificatie voor de kwartfinale is goed voor 2,5 miljoen euro en de halve finale 4 miljoen euro. De winnaar van de EK-finale ontvangt een bonus van acht miljoen euro, de verliezer krijgt vijf miljoen. Het maximale prijzengeld voor de uiteindelijke Europees kampioen bedraagt 28,25 miljoen euro.

Champions League en Europa League
Ter vergelijking: de prijzenpot van de Champions League voor het seizoen 2021/22 bedraagt ruim twee miljard euro, zo maakte de UEFA onlangs bekend. Deelnemers aan de groepsfase ontvangen een startpremie van 15,64 miljoen euro. Een zege in de groepsfase levert 2,8 miljoen euro op, een gelijkspel is goed voor 930.000 euro. Kwalificatie voor de achtste finales is 9,6 miljoen euro waard, de kwartfinale 10,6 miljoen, de halve finale 12,5 miljoen en de finale 15,5 miljoen. Daarnaast zijn er voor clubs in de Champions League nog enorme bedragen te verdienen op basis van de coëfficiëntenranglijst.

Het prijzengeld dat door de UEFA op het EK wordt uitgekeerd is beter te vergelijken met de bedragen die clubs in de Europa League verdienen. In het tweede clubtoernooi van Europa bedraagt de startpremie 3,63 miljoen euro. Een zege in de groepsfase is goed voor 630.000 euro en een gelijkspel 210.000 euro. Groepswinst betekent een extra bonus van nog eens 1,1 miljoen. De winnaar van de Europa League mag 8,6 miljoen euro bijschrijven, de verliezend finalist 4,6 miljoen. In de nieuwe Conference League liggen de bedragen lager. In dat toernooi wordt een pot van 235 miljoen euro verdeeld onder 32 deelnemers. Het startgeld bedraagt 2,94 miljoen euro. Een overwinning in de groepsfase levert 500.000 euro op, een gelijkspel 166.000 euro. De uiteindelijke winnaar mag rekenen op 8,9 miljoen euro.

Verdiensten Ajax en PSV op EK
De UEFA keert tijdens het EK ook vergoedingen uit aan clubs voor het afstaan van hun spelers voor het EK. De vergoeding is afhankelijk van de duur van het toernooi van de betreffende spelers. Per speler keert de UEFA een bedrag van ongeveer achtduizend euro per dag uit. In de Eredivisie levert dat met name Ajax en PSV een behoorlijke som geld op. Voor beide clubs kan het bedrag oplopen richting een miljoen euro. Tien dagen voor de start van het toernooi zijn de betaaldagen van start gegaan.

Met Maarten Stekelenburg, Jurriën Timber, Daley Blind, Ryan Gravenberch en Davy Klaassen levert Ajax vijf internationals af aan Oranje. Nog voor het toernooi is begonnen heeft Ajax aan dit vijftal zodoende ongeveer 400.000 euro verdiend. PSV heeft met Donyell Malen, Denzel Dumfries, Cody Gakpo (Nederland) en Michal Sadílek (Tsjechië) vier spelers die actief zijn op het EK. Met Yvon Mvogo (Zwitserland) is nóg een PSV’er actief op het EK, maar volgens het Eindhovens Dagblad gaat de vergoeding van de doelman normaal gesproken richting RB Leipzig omdat hij daar onder contract staat.

In de Eredivisie verdienen ook andere clubs dan alleen Ajax en PSV aan deze regeling van de UEFA. AZ levert met Marco Bizot, Owen Wijndal en Teun Koopmeiners drie spelers aan Nederland. Feyenoord heeft met Steven Berghuis (Nederland), Orkun Kökçü (Turkije) en Róbert Bozeník (Slowakije) ook drie spelers die actief zijn op het EK. FC Groningen kan op een vergoeding rekenen vanwege het afstaan van Tomas Suslov (Slowakije) en PEC Zwolle vanwege de EK-deelname van Thomas Lam met Finland.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Heel leuk voor de penningmeesters van Ajax en PSV als zij een bedrag dat richting de miljoen euro kunnen bijschrijven. Anderzijds is het wel zo dat dit soort toernooien links en rechts ook de nodige blessures gaat opleveren. Ajax was bijvoorbeeld Blind maandenlang kwijt door een blessure die hij bij Oranje opliep. Trainers als Jurgen Klopp en Pep Guardiola waarschuwen al heel lang voor blessures omdat een grote groep voetballers gewoon over de kling wordt gejaagd met blessures als gevolg. Daar doen die paar ton die clubs voor hun spelers krijgen niets aan af.

10 juni 2021 om 10:24

Maar als een Gravenbergh, Timber, Dumfries, Malen en dat soort spelers een fantastisch EK spelen, gaat hun marktwaarde met tientallen miljoenen omhoog en staan clubs in de rij.
Als een Milik geen international was van Polen, dan had hij hooguit 15 miljoen opgeleverd.

10 juni 2021 om 13:08

Klopt. Aan de andere kant moet psv de 2de voorrondes van de CL in, dus deze toernooien zijn wel verschrikkeljk. Dat had Ajax in 2010 volgens mij. Toen kwamen Uruguay (Suarez en Lodeiro) en Oranje (Stekelenburg, Van der Wiel en De Zeeuw geloof ik) heel ver. Die moesten uit Zuid-Afrika meteen terug naar Amsterdam voor de voorrondes. Nu heeft Ajax dit seizoem gelukkig niet, maar dit is voor psv niet ideaal met zulke vroege voorrondes.

11 juni 2021 om 07:30

@zytto34
Speelde Heitinga niet toen nog voor Ajax? Kan me niet meer herinneren of Ajax daardoor sneuvelde in de Vcl.
Maar als pSV fan zou ik nu ook hebben zo gauw mogelijk naar huis met oranje.

11 juni 2021 om 12:33

Nee, Heitinga speelde in 2010 bij Everton. Hij verliet Ajax in 2008 voor Atletico Madrid.

10 juni 2021 om 11:45

Leuk dat klop en guardialo dat zeggen hun gaan namelijk niet over de boekhouding en zouden hun een EK hebben geweigerd?

11 juni 2021 om 07:26

Daarom zullen de clubs wel blij zijn met hoe het nu gaat . Heel waarschijnlijk komt Oranje niet ver , zodat de spelers niet te veel belast worden

11 juni 2021 om 07:43

Dan moet je als club maar wat meer rouleren. Niemand dwingt een club om een speler meer dan 40 wedstrijden per jaar op te stellen, dat doen ze helemaal zelf. Om dan daarom het allermooiste van het voetbal (interlands en met name eindtoernooien, dat zijn de wedstrijden waar je 40 tot 60 jaar later nog over praat, zelden over clubvoetbal) af te kraken omdat er teveel wedstrijden zijn is echt totale onzin. Klopp en Guardiola weten dat een groot deel van hun spelers een eindtoernooi spelen aan het eind van dit seizoen, daar hadden ze tijdens dit seizoen gewoon rekening mee kunnen en moeten houden.

11 juni 2021 om 07:59

@hakkie2
Jij bent misschien meer interland (oranje) fan, maar zo zijn er velen zoals ik die minder om (in mijn geval oranje) geven dan de club die je support.
In mijn opinie kan je met internationals ook rouleren en schaf die onzin oefen interlands af. Eem club spelers laten rouleren omdat ze interlands moeten spelen, is de omgekeerde wereld.

11 juni 2021 om 10:21

Klagen over een teveel aan wedstrijden terwijl je zelf die spelers het grootste deel van de wedstrijden op stelt, dat is pas de omgekeerde wereld. En een club kan zorgen voor sterke roulatiespelers die het elftal niet verzwakken, een land heeft die optie niet altijd.
En het gaat niet om 'Oranje-fan' zijn, het gaat om historie schrijven. Welke wedstrijden hoor je nu nog over uit de jaren 60 en 70? Dat zijn toch alleen maar de internationale toernooien? Wat is het hoogtepunt van Bergkamp? Niet een doelpunt bij Arsenal, maar die ene WK goal in 1998. Zoals Blind deze week ook zei: die assist op Van Persie veranderde zijn leven. Terwijl hij al tientallen mooie acties op grote momenten heeft gemaakt. En zo gaat het ook bij buitenlanders, een Ronaldo is voor de meesten niet de spits van Inter, Barcelona of Real, maar de spits die fenomenaal was in het Braziliaanse shirt.

Weet iemand als de nieuwe spits van Utrecht Douvikas tijdens het WK al als Utrecht speler geld en wij daardoor de vergoeding krijgen?

10 juni 2021 om 10:18

Dat hangt van zijn contractsituatie af. Als hij onder contract staat bij Utrecht tijdens het WK, dan krijgt Utrecht een vergoeding. Het WK is alleen pas over anderhalf jaar, dus dat moeten we nog even afwachten. Op het aankomende EK doet Griekenland niet mee.

10 juni 2021 om 10:40

Stel dat deze speler mee zou doen aan het EK zou FC Utrecht vanaf 1 juli geld ontvangen. Omdat dat meestal de datum is waarop contracten ingaan.

10 juni 2021 om 10:55

Bedoelde EK idd maar dank voor de uitleg

En ik maar denken dat AZ met Svensson 4 spelers levert aan het EK (contract 30 juni).

10 juni 2021 om 15:40

Noorwegen heeft zich niet gekwalificeerd .

Weet iemand toevallig (ik ga er niet vanuit) of Ajax ook vergoedingen krijgt voor de spelers die het afstaat voor de Copa (Martinez en Tagliafico)?

Na het EK kan Nederland beter een wat duurdere coach binnenhalen, met het idee om ook wat meer te winnen dan we nu gaan doen met deze uit de budget bak van ontslagen coaches gehaalde bondscoach.
Zie de premies, zie wat het verder met een land doet als we er echt zin in het hebben en we verder komen... Dubbel en dik terug verdiend.

Ronduit belachelijk dat bij een EK slechts bijna 1/6 van het prijzengeld van de Champions League te verdelen is. De Uefa doet het overkomen alsof het EK niet veel meer aanzien heeft dan de Europa League.

Bij de Champions League wordt veel te veel geld als prijzengeld uitgekeerd. Als er ergens nivellering moet plaatsvinden, dan is het wel in de voetbalwereld en zijn toernooien.

11 juni 2021 om 08:55

ik snap wel dat bedrijven liever veel geld steken in champions league sponsoring dan ek/wk sponsoring. Veel meer wedstrijden gedurende een groot deel van het jaar.
uiteindelijk zijn het de bedrijven die de winstpremies betalen

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren