Voor het eerst twee Nederlandse scheidsrechters actief op EK

Woensdag, 21 april 2021 om 18:17Dominic Mostert • Laatste update: 18:29

De UEFA heeft twee Nederlandse scheidsrechters geselecteerd voor het EK van komende zomer. Björn Kuipers en Danny Makkelie, de twee hoogst aangeslagen arbiters van Nederland, gaan allebei wedstrijden leiden op de Europese eindronde. Ook is voor het eerst een vrouwelijke official aangesteld voor een EK: Stéphanie Frappart gaat mee als vierde official.

Voor Makkelie wordt het EK zijn eerste grote eindtoernooi als scheidsrechter. Hij floot nooit eerder op een EK of WK, maar heeft wel ervaring in de Nations League. Kuipers floot al op de EK's van 2012 en 2016, de WK's van 2014 en 2018 en ook op de Confederations Cup van 2013 en 2017. Eigenlijk zou het WK 2018 het laatste grote toernooi zijn voor de 47-jarige Kuipers, maar de UEFA vroeg hem of hij nog even wilde doorgaan.

Het artikel gaat verder onder de video
Frank de Boer en Matthijs de Ligt bespreken Van Dijk, Blind en De Vrij
Meer videos

Tevens heeft de UEFA een overeenkomst gesloten met de Zuid-Amerikaanse bond CONMEBOL over een uitwisselingsproject. Daardoor is er voor het eerst een Zuid-Amerikaanse official op het EK aanwezig: de Argentijn Fernando Rapallini gaat deel uitmaken van een scheidsrechtersteam, maar niet als hoofdscheidrechter. Een Spaans arbitraal team onder leiding van Jesús Gil Manzano wordt afgevaardigd naar de Copa América 2021 in Argentinië en Colombia.

Elk scheidsrechtersteam bestaat uit een arbiter, twee assistenten, een vierde official, een reservescheidsrechter en vier video-arbiters. Zowel Kuipers als Makkelie wordt op het EK bijgestaan door hun vaste assistenten Sander van Roekel en Erwin Zeinstra (Team Kuipers) en Hessel Steegstra en Jan de Vries (Team Makkelie). Kevin Blom en Pol van Boekel zijn als video-arbiters actief op het EK.

"Het EK 2020 zou mijn laatste eindtoernooi worden, toen het vorig jaar werd uitgesteld", reageert Kuipers op de website van de KNVB. "Ik heb er over moeten nadenken om nog een jaar door te gaan om toch op dat EK te fluiten. Ik ben blij dat ik dat heb gedaan, ook voor mijn fantastische assistenten. We zijn vastberaden om er een geweldig EK van te maken." Makkelie spreekt van een 'jongensdroom' die uitkomt. "Ik ben begonnen met fluiten op m’n tiende, het is heel mooi dat ik dit dan weet te bereiken. Blijdschap en trots overheersen, ook voor mijn team. Afgelopen jaar leidden we de finale van de Europa League, dit jaar dit jaar floten we op het WK voor clubteams. Het is prachtig dat we deze waardering krijgen voor onze prestaties."

Alle scheidsrechters op het EK:
Felix Brych (Duitsland)
Cüneyt Çakir (Turkije)
Carlos Del Cerro Grande (Spanje)
Andreas Ekberg (Zweden)
Orel Grinfeeld (Israël)
Ovidiu Alin Hategan (Roemenië)
Sergei Karasev (Rusland)
Istvan Kovacs (Roemenië)
Bjorn Kuipers (Nederland)
Danny Makkelie (Nederland)
Antonio Miguel Mateu Lahoz (Spanje)
Michael Oliver (Engeland)
Daniele Orsato (Italië)
Artur Manuel Ribeiro Soares Dias (Portugal)
Daniel Siebert (Duitsland)
Anthony Taylor (Engeland)
Clément Turpin (Frankrijk)
Slavko Vincic (Slovenië)Gerelateerd

Meer sportnieuws

31 reacties (laatste reactie door arsenallz)

Nou ik noem alvast de kandidaten op die mogelijk de finale fluiten, Bjorn, Lahoz, Felix en Cakir.

21 april 2021 om 18:21

Zie ook weer draken van scheidsrechters er tussen staan

21 april 2021 om 18:51

Die Lahoz heeft er ook wat dubieuze wedstrijden tussen zitten. Maargoed, gelukkig hebben we een Var 😜

21 april 2021 om 19:43

Cakir? De beste man fluit tegenwoordig EL, lijkt me niet. Beroerde scheidsrechter met veel dubieuze beslissingen op zijn naam.

21 april 2021 om 20:15

Is gekozen als 2e beste scheidsrechter als ik me niet vergis

21 april 2021 om 20:47

Lijkt me sterk aangezien hij in de CL een paar groepsduels heeft gefloten (nietszeggende duels) en verder alleen EL knock-out. Als je de 2e beste scheidsrechter bent fluit je wel belangrijke CL duels.

Oh nee he wel die Turpin op het EK.. wat een vreselijke scheids.. hopen dat NL deze scheids niet tegen komt.

21 april 2021 om 18:39

Omdat hij jouw clubje een keer heeft benadeeld is het een vreselijke scheidsrechter...
Hij staat daar niets voor niets. In de Ligue 1 doet hij het prima.

21 april 2021 om 18:51

Niet alleen mijn club, fluit in Europa echt verschrikkelijk. Dat hij in zijn eigen competitie het prima doet daar zijn er wel meer van... dus heel leuk voor hem maar het blijft een slechte scheids.

21 april 2021 om 18:41

Opzich fluit hij redelijk, heeft zich als scheids ook meer ontwikkeld (+ervaring). Jij denkt zeker terug aan de wedstrijd Feyenoord - Roma? Haha

21 april 2021 om 18:51

Moet daar niet teveel aan terug denken, krijg er nog de kriebels van als ik de naam Turpin zie.

Prima lijstje, los van de Engelse en Spaanse scheidsrechters en natuurlijk Turpin.

21 april 2021 om 18:30

Nouja, Ik heb het heel lang niet op Turpin gehad na Feyenoord Roma, maar volgens mij is hij daarna een stuk beter gaan fluiten toch?

21 april 2021 om 18:51

Ik ben al ongelofelijk blij dat die Gianluca Rocchi niet fluit.

21 april 2021 om 19:44

Rocchi is inmiddels met 'pensioen' dus dat kan gelukkig niet. Iets minder dan een jaar na die dubieuze wedstrijd is hij ermee gestopt. Lijkt me een goede beslissing want die wedstrijd kon echt niet. Twee rode kaarten EN een penalty in een 'actie'.

21 april 2021 om 20:15

Oww, dat wist ik niet, maar dat is wel een geruststellende gedachte.

Danny Makkelie? Hoe kan je met zo man comfortabel werken? Alsof een verrader midden in je groep zit. Afschuwelijk.

21 april 2021 om 18:43

Inderdaad. Vreselijke scheidsrechter die Makkelie. Gaat hij lekker weer alles doodfluiten

21 april 2021 om 19:25

Als je met hem werkt als grensrechter en je maakt 1 fout dan laat hij hem vallen als een baksteen. Hoeveel fouten maakt Makkelie zelf wel niet. Flapdrol.

21 april 2021 om 19:45

Dat is wel heel makkelijk. Je weet niet wat er nog meer aan de hand is geweest tussen Makkelie en Diks.

21 april 2021 om 21:49

Onwaar. Diks was al gedegradeerd van eerste naar tweede assistent dus er was al veel langer onvrede over zijn functioneren. Voor zo'n toernooi moet je blindelings op elkaar kunnen vertrouwen en er bleek dus genoeg reden te zijn dat dat vertrouwen er niet langer was.

Kuipers en Makkelie had ik wel verwacht Qua Nederlandse inbreng akkoord Alleen die Turpin hadden ze thuis mogen laten Verder niet echt veel bijzonders goede scheids er tussen en sommige zeggen me niks

Mogelijke kandidaat voor de (halve) finale is toch wel die man uit Rusland. Heb laatst een wedstrijd gezien waar hij floot, was echt ijzersterk hoor. Hield iedere speler onder controle.

21 april 2021 om 18:53

Vind ik ook een van de betere. Maar onze Kuipers mogen we ook best trots op zijn.

Danny heeft er wel eerst even z'n assistent voor moeten kaltstellen, maar dan heb je toch mooi een plekje op het hoogste podium te pakken. Gefeliciteerd Danny! (voelt goed he)

Die Roemenen snap ik helemaal niets van. Vooral diegene die City- Dortmund floot, wat was die slecht.Persoonlijk vind ik Higler een veel betere scheids dan Makkelie, maar goed.

Volgens mij zijn er nog nooit zoveel slechte scheidsrechters op een EK geweest.

Turpin wat een drama scheids,al vaak genoeg bij Ajax meegemaakt

Ik vind het werkelijk onbegrijpelijk hoe goed Makkelie erop staat bij de Uefa. Ik heb die man zelden een goede wedstrijd zien fluiten en maakt zo'n beetje elke wedstrijd cruciale fouten.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

3 fans
Laatste voetbalnieuws

UEFA-plan EK: Kuipers en Makkelie mogen Nederlands elftal fluiten

Het is niet ondenkbaar dat een wedstrijd van het Nederlands elftal op het komende EK wordt gefloten door Björn Kuipers of Danny Makkelie. De UEFA heeft donderdag speciale coronaregels opgesteld voor...Lees verder

In de wandelgangen

Dinsdag 11 mei
Tottenham Hotspur wil Davinson Sánchez komende zomer verkopen, ongeacht wie de nieuwe trainer wordt. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren